Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
@mba

#1976 Re: dionice, kupovina itd.

Post by @mba »

pinkman wrote: 30/01/2022 14:15
@mba wrote: 13/01/2022 21:29

prijatelju ali ono iskreno ljudski, gdje kvaka u ovome?
Ima dosta servisa koji tako daju neki novac. Ali to je uglavnom potrosi $100, mi cemo ti dati $100. A to rade zasto sto ce jedan dio poceti da ulaze sve vise i vise, pa ce taj nacin ce pokriti troskove. Ne znam uz kakve uslove ovi daju $200, ali nikad nije tek tako... jer bi onda mogao napraviti 100 profila i dobiti $20k.

Tako i kladionice rade. Zakon velikih brojeva. :)

nista ti danas neko ne poklanja, da bi nest tek tako dobio moras prvo uloziti tako je i ovdje!
zigzag

#1977 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zigzag »

zigzag wrote: 30/01/2022 14:02 Trenutno je sve bolje od držanja na bankama.
I većina dobrih dionica i dalje ima nisku cijenu. A dijele godišnje dobiti suvlasnicima.
npr..

Obavještavamo Vas da je dana 28.01.2022.godine izvršena isplata dividende ( III dio ) dioničarima društva Unioninvest dd Sarajevo u ukupnom iznosu .991.243,78 KM, a prema odluci Skupštine društva br. 10/1-S-17/2021 održane 22.12.2021. godine.

Zarada po dionici za 2019. godinu iznosila je 1,997 KM.
drug_profi

#1978 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Evo sad sam gledao prinos za proslu godinu.
Dakle 7% trenutne vrijednosti portfelja u dividendi isplaceno, i 20,6% kapitalna dobit u odnosu na januar 2021.
Nema banke da ti donosi takvu dobit, osim ako nisi vlasnik te banke.
zigzag

#1979 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zigzag »

Mora se spriječiti erozija vrijednosti depozita građana. To je veliki gubitak i za državu. Malo manje se treba fokusirati na socijalne kategorije a više na ovaj kapital koji je sad pod pritiskom gubitka a oni koji posjeduju to ne shvataju.
14-15 milijardi KM je nešto o čemu se treba razmišljati.
zigzag

#1980 Re: dionice, kupovina itd.

Post by zigzag »

jel moguće i da se ovi analitičari oglasili:

https://www.akta.ba/kapital/dionice/144 ... h-odabrati
Mnogi će se složiti sa tvrdnjom da je ulaganje u dionice dugoročno najmudrija investicija, s toga se postavlja pitanje kako odabrati one prave?

01.02.2022. 10:40 / Izvor: Akta.ba
Investiranje podrazumijeva upotrebu kapitala ili nekih drugih sredstava sa ciljem ostvarivanja prihoda.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić smatra da je riječ o historijskom iskoraku koji se desio u određenom momentu čovječanstva i da je to pojam koji je usko povezan sa pojmom štednje.

"U jednom trenutku je čovjek shvatio da više dobiva ako se odriče sadašnje potrošnje zarad budućih prilika. Ključni koraci u kontekstu investiranja se odnose na obezbjeđivanje investicionih sredstava, zatim informacija, i u konačnici implementacije i monitoringa date investicije", objasnio je za Aktu Čavalić.

ADMIR ČAVALIĆ

On kaže da se danas investiranjem osiguravaju tzv.pasivni prihodi tako da je to posebno poželjno za sve one koji imaju neki stabilan izvor dohotka (npr. posao).

"Postoje različiti oblici investiranja. Investiranje u dionice, uopšteno hartije od vrijednosti, nekretnine, kriptovalute, pa čak i u sličice, podruma vina, zalihe sira itd. Teorijski, sve što nosi potencijal buduće koristi je moguće posmatrati prilikom za investiranjem", pojašnjava Čavalić.

Vrste investitora i strategije investiranja

Danas postoje različite vrste investitora shodno kriterijima podjele.

"Možda najlakše za razumjeti onu koja dijeli investitore na privatne, institucionalne i strane. Kada je riječ o strategijama za investiranje, isto vrijedi. Tako možemo imati investitore koji koriste strategije fokusirane na vrijednost, ili potencijal rast, ili pak one koji prate aktuelne trendove", rekao je Admir, i dodao da su prisutni i oni koji po automatizmu ulažu sredstva, što predstavlja jednu zanimljivu strategiju investiranja.

Važno je naglasiti da bi se investiralo u bolju budućnost potrebno je razumjeti vlastite kapacitete i ciljeve.

Admir je mišljenja da se može postaviti niz pitanja koja prethode investiciji.

"Da li je riječ o višku kapitala? Da li je cilj ostvariti relativno siguran prihod na period od 20 godina ili pak brzu zaradu u roku od par mjeseci? Postoji na desetine drugih pitanja koja determinišu proces investiranja. Moja preporuka je da se prate tržišni trendovi i pokuša razumjeti/osjetiti gdje se nazire rast", poručuje on.

INVESTICIJE

On također upozorava da iako investiranje ima svoje prednosti, da ipak postoji čitav niz rizika koji se vežu za investiranje od naglog pada pada vrijednosti investicije preko iznenadnog događaja koji ima izuzetan uticaj na portfolio pa sve do valutnih rizika, ukoliko je riječ o inostranim investicijama. Rizici prate svaki oblik investicije pa tako i ovaj.

Kako odabrati prave dionice na berzi?

Na berzama postoje hiljade dionicama, pa se postavlja pitanje kako odabrati one prave?

Čavalić smatra da sve zavisi od investicionog cilja odnosno preferencija samog investitora.

"Ukoliko postoji veća sklonost riziku onda se preporučuje praćenje kratkoročnih trendova, a kako bi se pokušalo identifcirati one dionice koje će u kratkom roku ostvariti izuzetni rast. Svake godine postoje primjeri istih, naročito iz oblasti IT-a. Ako investitor ima averziju prema riziku onda predlažem da investira u dionice poznatih, renomiranih kompanija. Bitno je navesti da nema magične formule. Poznata je priča o velikanu ekonomije, John Maynard Keynes, koji je značajan dio bogatstva potrošio na investiranje, pogrešno vjerujući da je moguće modelirati vlastiti uspjeh", objasnio je.

DIONICE

Priliko biranja dionica važno je uspostavljanje dugoročnih ciljeva, a Admir kaže da te dugoročne tendencije idu u prilog opštem rastu tržišta dionica. To pokazuje historijska analiza, i zbog toga on predlaže da se razmisli i o ovoj strategiji inevestiranja. Naravno, dodaje on, ovo zavisi od raspoloživog dohotka investitora, odnosno potencijala za investiranjem.

Mnogi će se složiti sa tvrdnjom da je ulaganje u dionice dugoročno najmudrija investicija.

"Ulaganje u dionice jeste dugoročno najmudrija investicija ukoliko se posmatra činjenica da imamo dugoročni rast berzanskih indeksa. Ono što je ograničavajuće za pojedinca kao investitora je nedostatak kapitala za ostvarivanje dugoročne investicije, ali i vremena za ubiranjem prihoda iste. Zbog toga ovu strategiju prihvataju institucionalni investitori (vani npr. privatni penzioni fondovi i slično)", pojasnio je za Aktu Čavalić.

Investiranje u BiH

Nedovoljno razvijeno tržište kapitala i nizak nivo finansijske i ekonomske pismenosti građana doveli su do toga da građani BiH ne investiraju dovoljno.

"Građani BiH nažalost ne investiraju dovoljno. Morate razumijeti da su u razvijenim zemljama svijeta, građani prije više od 100 godina imali razvijene mehanizme za investiranje viška kapitala – u našoj zemlji i zemljama regiona, u različitim razdobljima tog perioda – višak kapitala se obično oduzimao (od strane države ili pak nekih drugih organiziranih moćnika)", zaključio je Čavalić.
lissics

#1981 Re: dionice, kupovina itd.

Post by lissics »

Ljepota ulaganja u domace dionice
Nepoznat investitor kupio milion akcija HET-a dan uoči povećanja cijene

BANJALUKA – Dan prije nego su “Hidroelektrane na Trebišnjici” (HET) javno objavile da će povećati cijenu po kojoj će emitovati akcije u procesu dokapitalizacije, za sada nepoznat investitor je kupio preko 1,1 milion akcija HET-a koje je platio više od 350 hiljada maraka.

Ova kupovina desila se isti dan kada je Nadzorni odbor HET-a donio odluku o povećanju cijena akcija. Međutim, to je objelodanjeno dan kasnije, 11. februara poslijepodne, kada je javno objavljena nova cijena od 0,46 KM po akciji, a po kojoj će biti vršena dokapitalizacija.
https://www.capital.ba/nepoznat-investi ... ja-cijene/

Je li iko kod nas isao u zatvor zbog insajderskog trgovanja?
Last edited by lissics on 15/02/2022 14:08, edited 2 times in total.
lissics

#1982 Re: dionice, kupovina itd.

Post by lissics »

dupli
belse

#1983 Re: dionice, kupovina itd.

Post by belse »

BHTSR se posljednjih dana ustabilio i sigurno je iznad neke psiholoske granice od 12 KM
drug_profi

#1984 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Pa kad je rampa od 39000 komada na ponudi po 12,30 i ne moze da uzleti.
Naravno da ce na ovako plitkom trzistu svi koji kupuju cekati ove koji ce se podvlaciti ispod te cijene.
Ali nece ta rampa dugo izdrzati.
Druga stvar je vrlo vazna, a to je i da pored te rampe koja se ovaj put radi pritiska na kupnji pomjera prema gore, dionica BHTSR nije pala.
Ci-Nick

#1985 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

drug_profi wrote: 15/02/2022 21:05 Pa kad je rampa od 39000 komada na ponudi po 12,30 i ne moze da uzleti.
Naravno da ce na ovako plitkom trzistu svi koji kupuju cekati ove koji ce se podvlaciti ispod te cijene.
Ali nece ta rampa dugo izdrzati.
Druga stvar je vrlo vazna, a to je i da pored te rampe koja se ovaj put radi pritiska na kupnji pomjera prema gore, dionica BHTSR nije pala.
Proda ti Bosnalijek na vrijeme,. mogla bi ih Rusija koštati mnogo.
A evo i spominjani Tesla u manje od dva mjeseca sa 1.199 na 700 $.
Toliko nepovjerenja prema našoj berzi, a rizik od gubitka je u posljednje vrijeme bio manji nego na najvećim svjetskim berzama.
DAX u sedam dana -15%
drug_profi

#1986 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Mogao sam prodati bosanlijek i bolje, ali kazem da je i ono koliko sam uzeo bila fer cijena. Evo sad se trguje po njoj, a ne moze se prodati.
Pohlepa je mene najvise kostala, mimo svih gresaka koje sam napravio.
zato sad cim udjem u neku dionicu odmah znam i koja je izlazna cijena i cim do nje dodjem, izlazim, pa nek raste jos 50% to me ne zanima.
A poslije Rusije najvece izvozno trziste je Ukrajina.
Eto ga sad. :(
Gekon

#1987 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Gekon »

U ovom trenutku sta je bolje uzeti, BHTelekom ili TVORNICA CEMENTA KAKANJ, vidim ako ode dividenda Kaknja na oko 3 KM, bolji je povrat tu ?
Diverse

#1988 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Diverse »

Gekon wrote: 24/02/2022 19:15 U ovom trenutku sta je bolje uzeti, BHTelekom ili TVORNICA CEMENTA KAKANJ, vidim ako ode dividenda Kaknja na oko 3 KM, bolji je povrat tu ?
Sada ti je najbolje kupovati na ruskoj berzi. Indeks je pao preko 30% danas. Gazprom, na primjer. Be greedy when others are fearful. U teoriji naravno, ne pada ni meni na pamet da kupujem :)
drug_profi

#1989 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Gekon wrote: 24/02/2022 19:15 U ovom trenutku sta je bolje uzeti, BHTelekom ili TVORNICA CEMENTA KAKANJ, vidim ako ode dividenda Kaknja na oko 3 KM, bolji je povrat tu ?
Cekamo FI iz Kaknja, ali mislim da ce biti izmedju 2,5 i 3 KM po dionici.
Sto ti je na ovu cijenu recimo 8% povrata.

Telekom se drzi na silu ispod 12. Rezultati su cujem jako dobri za 2021. Prosle godine se po dionici isplatilo oko 1,30 KM, a mislim da se slicno moze ocekivati i ove godine, pa ispada da je to bolja kupovina.
Međutim Telekom je volatilan jer je podlozan spekulaciji fondova, dok je cementara uglavnom sada u rukama malog broja dionicara i svi oni znaju sta im vrijedi imovina. Drugim rijecima mnogo su manje podlozne spekulaciji.
Evo fond je jucer stavio 2000 komada na prodaju po prilicno fer cijeni za fondove. I vec se skoro pola prodalo bez pada kursa
Gekon

#1990 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Gekon »

drug_profi wrote: 24/02/2022 20:28

Telekom se drzi na silu ispod 12. Rezultati su cujem jako dobri za 2021. Prosle godine se po dionici isplatilo oko 1,30 KM, a mislim da se slicno moze ocekivati i ove godine, pa ispada da je to bolja kupovina.
Međutim Telekom je volatilan jer je podlozan spekulaciji fondova, dok je cementara uglavnom sada u rukama malog broja dionicara i svi oni znaju sta im vrijedi imovina. Drugim rijecima mnogo su manje podlozne spekulaciji.
Evo fond je jucer stavio 2000 komada na prodaju po prilicno fer cijeni za fondove. I vec se skoro pola prodalo bez pada kursa
1.20 je sa vanrednom dividendom, 0.55 je redovna.
drug_profi

#1991 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Gekon wrote: 24/02/2022 22:20
drug_profi wrote: 24/02/2022 20:28

Ima tamo jos 350 miliona cini mi se u rezervama. daleko preko obaveznih, mislim da je vise od pola.

I redovna je bila 0,55, vanredna 0,7878, tako da je to 1,34
Gekon

#1992 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Gekon »

drug_profi wrote: 24/02/2022 22:22
Gekon wrote: 24/02/2022 22:20

Ima tamo jos 350 miliona cini mi se u rezervama. daleko preko obaveznih, mislim da je vise od pola.

I redovna je bila 0,55, vanredna 0,7878, tako da je to 1,34
Da, ali hoce li opet isplacivati vanrednu dividendu? Bez nje je bolja opcija Kakanj.
Imam nesto dionica BHT, mislio sam malo diverzifikovati portifolio, ali ima smisla da ce mozda opet povuci od BHT novca jer je inflacija i dosta projekata treba finansirati.
drug_profi

#1993 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Sve su to odluke koje moras sam donijeti. Diverzifikacija je pametna, iako se mozda ne pokaze najisplativija.
belse

#1994 Re: dionice, kupovina itd.

Post by belse »

Dosad objavljeni izvještaji nekih od interesantnih emitenata za 2021. godinu:

IGKCR neto dobit 6,8 mil KM, rast dobiti za 36%, nastavak dobrih rezultata giganta namjenske industrije
BHTSR neto dobit 63,3 mil KM, rast dobiti za 35%, očekivana dividenda cca 1 KM, super rezultat
JPESR neto dobit 12,4 mil KM, rast dobiti za 31%, očekivana dividenda cca 0,08 KM, iako je na otpis potraživanja otišlo preko 70 mil KM
JPEMR neto dobit 43 mil KM, prošle godine jedva 0,8 mil KM, možda i najbolji rezultat ikada
IKBZR neto dobit 6,4 mil KM, rast dobiti za 65%, ASA banka, novi vlasnik Sberbanke BiH
PBJDT neto dobit 2 mil KM, rast dobti za 59%, mala profitabilna tešanjska firma

Svi u plusu, red bi bio da i dioničari omaste brkove
Incub

#1995 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Incub »

Danas izvjestaj Tvornice Cementa Kakanj, dobit manja nego 2020 koja je bila vise od 23 mil, za 2021 kao veci uspjeh a dobit oko 21 million.
Znaci da nema dividende preko 3 KM, mozda bude oko 2,30 KM po dionici...
Incub

#1996 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Incub »

BH Telecom mislim da ce dijeliti najvise 0,70 KM po dionici.
Ako ne budu budu trebali sta novca iz sahare, onda mozda dodatna dividenda.
belse

#1997 Re: dionice, kupovina itd.

Post by belse »

Za ulaganja kojima se namjerava ostvariti godisnja dobit, kod BHTS i TCMK za 2021. godinu bi trebo biti cca 7% povrata, sto naravno ne postoji ni u jednoj banci.
Na drugoj strani, postoje emitenti sa izrazito niskim P/B, sto potencijalnim investitorima daje priliku za ostvarivanje znacajne kapitalne dobiti u narednom periodu.
Diverse

#1998 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Diverse »

belse wrote: 08/03/2022 09:38 Za ulaganja kojima se namjerava ostvariti godisnja dobit, kod BHTS i TCMK za 2021. godinu bi trebo biti cca 7% povrata, sto naravno ne postoji ni u jednoj banci.
Na drugoj strani, postoje emitenti sa izrazito niskim P/B, sto potencijalnim investitorima daje priliku za ostvarivanje znacajne kapitalne dobiti u narednom periodu.
Koja je preporuka? Ipak, nesto sto je jeftino ne znaci i da je kvalitetno.
Incub

#1999 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Incub »

Diverse wrote: 08/03/2022 13:54
belse wrote: 08/03/2022 09:38 Za ulaganja kojima se namjerava ostvariti godisnja dobit, kod BHTS i TCMK za 2021. godinu bi trebo biti cca 7% povrata, sto naravno ne postoji ni u jednoj banci.
To ti je bila uopstena prica...
Put moras sam pronaci, nece te niko za ruku voditi.
Prouci trziste, razmisli dobro I po svom nahodjenju kreni.
Nemoj pretjerivati jer sto vazi u globalnom svijetu dionica kod nas u BiH se nekad pokaze kao netacno.
belse

#2000 Re: dionice, kupovina itd.

Post by belse »

Diverse wrote: 08/03/2022 13:54
Kada bi danas znali u kojem smjeru ce se kretati cijena nekih dionica, bili bi milioneri.
Medjutim, odredjeni nivo znanja, odnosno poznavanja materije trzista kapitala, pracenje poslovanja emitenata, traganje za informacijama, strpljenje, sve nas ovo vodi ka tome da kod izbora ulaganja donesemo ispravniju odluku.
Kada bi neko od nas ovdje napisao par emitenata kao preporuku, imali bi mnogo komentara za i protiv.
Ono sto mozemo konstatovati jeste da su trenutno cijene blue chip-a na sase niske, ali su prosle godine bile u prosjeku 30% nize.
Licno mislim da ima razloga investirati u kupovinu odredjenih dionica, a to ce potvrditi jos neki clanovi koji naplacuju dividendu ili ostvaruju kapitalnu dobit
Post Reply