Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
apsidejzi

#3601 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 09:09
nije tacno

mutacije koje se desavaju pri kopiranju DNK nema nikakve veze sa okruzenjem
Jok, to je bozije davanje.
Drekavac22

#3602 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 24/02/2022 09:37
Drekavac22 wrote: 24/02/2022 09:22 jasno sam ti pokazao kako islam podstice na oslobadjanje robova, i Bog obecava nagrade na sudnjem danu onima koji oslobode robove

znaci na sve moguce nacine se podstice oslobadjanje robova
To je nazalost sviranje kurcu. Sto islam nije javno podsticao na nekonzumiranje svinjetine? Shvatas li da su prema bozijem zakonu svinje dobile veca prava od robova. Imamo direktnu zabranu konzumiranje svinjskog mesa i imamo smjernice o tome kako se ponasati prema robovima. I ja i ti znamo da bi muslimani postovali sta god da im bog kaze. Zasto je bog dao veca prava svinjama od ljudi?

Tek kada pocnes stvari ovako posmatrati, uvidices koliko islam pada na shit testovima. Shit testovi su najbolji testovi. Uvijek stvari treba gledati iz suprotne perspektive. Tek onda uvidis apsurd odredjene tvrdnje.
To je nazalost sviranje kurcu.
pusti emocije po strani, gledaj realno na stvari

Ono sto pise u Kuranu i Hadisu to je islam, a ja sam ti dostavio dokaze kako se podstice na oslobadjanje robova, sad ako se tebi nesvidja to da si mislio da islam podstice na robovlasnistvo a ne oslobadjanje, to je onda tvoj problem i zabluda.

pricajmo realno a ne zabludno.
Sto islam nije javno podsticao na nekonzumiranje svinjetine?
ono sto ti pise u Kuranu to ti je i javno. a Kuran zabranjiva konzumiranje svinjetine.

Shvatas li da su prema bozijem zakonu svinje dobile veca prava od robova.
pametujes sad opet bez pokrica

jedina malo za mene nerealna stvar u islamu je sto islam podstice na previse dobar odnos sa robovima, skoro pa nije izvodivo to sad sa ratnim zarobljenistvom, to je moglo proci u to vrijeme kad su se bile familije izmedju sebe u arabiji a sad neprijateljsku vojsku tesko da mozes tretirati tako.

Sta je u pitanju?

Pa islam podstice na tako dobro ophodjenje prema robovima , da ih smatras clanovima familije, da jedu hranu koju ti jedes, da ih obuces, da imaju krov na glavom, da ih ne opterecujes sa poslovima itd

Jedan od Poslanikovih, mir nad njim, savjeta u pogledu robova bio je: „Bojte se Allaha u pogledu onoga što posjedujete.“[1]

On je kazao: „Vaši robovi, vaši robovi! (Tj. Upozoravam vas na njihova prava! pr.u.) Hranite ih onom hranom koju vi jedete, oblačite ih onom vrstom odjeće koju vi oblačite. Ako urade neku neposlušnost koju vi ne želite da oprostite, prodajte ih, a nemojte ih mučiti.“[2]

Također je Poslanik Muhammed rekao: „To su vaša braća koja vam služe i koje je Allah učinio u vašem posjedu. Onaj koji bude imao svoga brata kao roba, onda neka ga hrani hranom koju on jede i i neka mu daje odjeću koju on oblači, i neka ga ne opterećuje onime što ne može podnijeti, a ako ga optereti sa nečim što ne može podnijeti neka mu pomogne.“[3]

Također je kazao: „Ko nepravedno udari roba, bit će mu vraćeno na Sudnjem danu.“[4]

Rekao je i: „Ko ošamari ili udari svoga roba, mora ga osloboditi da bi se otkupio.“[5]

i ti kazes imaju veca prava svinje od robova, jeli momcino???

Tek kada pocnes stvari ovako posmatrati, uvidices koliko islam pada na shit testovima. Shit testovi su najbolji testovi. Uvijek stvari treba gledati iz suprotne perspektive. Tek onda uvidis apsurd odredjene tvrdnje.
ali tvoja prica je u kontradikciji sa onim sto pise u islamu, to znaci da malo furas bullshit :D
Drekavac22

#3603 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 09:09
nije tacno

mutacije koje se desavaju pri kopiranju DNK nema nikakve veze sa okruzenjem
da i to je bozije davanje...sve je bozije davanje.
apsidejzi

#3604 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 09:47

I virus korone i sve varijante koje smo imali? I ostale bolescure koje haraju planetom? Okrutan i zloban bog. Sto je cekao milijarde godina da bi nam 2019-e uvalio koronu. Njegovo davanje i je virus side koje je upravo dobilo dijete rodjeno u Africi. Divno.
Drekavac22

#3605 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 24/02/2022 09:59
Drekavac22 wrote: 24/02/2022 09:47

I virus korone i sve varijante koje smo imali? I ostale bolescure koje haraju planetom? Okrutan i zloban bog. Sto je cekao milijarde godina da bi nam 2019-e uvalio koronu. Njegovo davanje i je virus side koje je upravo dobilo dijete rodjeno u Africi. Divno.
I virus korone i sve varijante koje smo imali?
sto se tice korone moze tu biti djelimican faktor...a to je da je Bog dao korona viruse ali da su ljudi u laboratorijama studirali lijekove za HIV pa ubacivali HIV kodove u viruse, i dobili hibrida zvanog Korona koji prozucokuje covid19
I ostale bolescure koje haraju planetom?
sve je od Boga.
Okrutan i zloban bog.
nije

nego Onaj ko te stvori na zemlji ima pravo da te pozove sebi kad hoce.

Sto je cekao milijarde godina da bi nam 2019-e uvalio koronu.
ova korona je pobjegla iz laboratorije u Wuhan institutu za virologiju, tako sto su studirali strucnjaci vjerovatno HIV pa stvorili hibrida nekakvog, dovoljno je bilo da je neko imao na sebi na licu ili odjeci koronu od strucnjaka, odnese je kuci nenamjerno i prebaci na zenu i djecu a oni dalje pocnu siriti i to je to.

Njegovo davanje i je virus side koje je upravo dobilo dijete rodjeno u Africi. Divno.
dodji da ti sapnem nesto na uho, nesto tesko za cuti..... :D

Da nema virusa nikako na zemlji, nestalo bi covjecanstvo za cas sa lica zemlje.
apsidejzi

#3606 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 10:26 ova korona je pobjegla iz laboratorije u Wuhan institutu za virologiju,
Aha, kad nesto valja onda je od boga. Kad ne valja onda je od ljudi. Divna logika.
Drekavac22

#3607 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 24/02/2022 10:28
Drekavac22 wrote: 24/02/2022 10:26 ova korona je pobjegla iz laboratorije u Wuhan institutu za virologiju,
Aha, kad nesto valja onda je od boga. Kad ne valja onda je od ljudi. Divna logika.
Bog ti se javlja iz Kurana i kaze:

4:78 Ma gdje bili, stići će vas smrt, pa kad bi bili i u visokim kulama. Ako ih stigne kakvo dobro, oni vele: "Ovo je od Allaha!", a snađe li ih kakvo zlo, govore: "Ovo je zbog tebe!" Reci(im Muhammede): "Sve je od Allaha!” Pa šta je tim ljudima?! - oni kao da ne razumiju ono što im se govori!
apsidejzi

#3608 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 10:34
apsidejzi wrote: 24/02/2022 10:28

4:78 Ma gdje bili, stići će vas smrt, pa kad bi bili i u visokim kulama. Ako ih stigne kakvo dobro, oni vele: "Ovo je od Allaha!", a snađe li ih kakvo zlo, govore: "Ovo je zbog tebe!" Reci(im Muhammede): "Sve je od Allaha!” Pa šta je tim ljudima?! - oni kao da ne razumiju ono što im se govori!
Cuj: Ma gdje bili stici ce vas smrt. Wow. Koja mudrost. Eto mi nismo sami mogli skontati da cemo umrijeti. Bog nam je to morao kazati. Sto se tice ostatka ajeta on upravo govori o tebi jer ti si taj koji koronu svaljuje na labaratorije u wuhanu. To nije od Allaha, to je od Wuhana. Od Allaha su samo dobre stvari. jesu kurko. Ako je sve od Allaha onda je i kancer koji djeca fasuju od njega.

Koji mu klinac bi da stvori virus korone i ugusi milione ljudi? Veoma grozna smrt ako mene pitas.
Drekavac22

#3609 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 24/02/2022 11:09

Cuj: Ma gdje bili stici ce vas smrt. Wow. Koja mudrost. Eto mi nismo sami mogli skontati da cemo umrijeti. Bog nam je to morao kazati. Sto se tice ostatka ajeta on upravo govori o tebi jer ti si taj koji koronu svaljuje na labaratorije u wuhanu. To nije od Allaha, to je od Wuhana. Od Allaha su samo dobre stvari. jesu kurko. Ako je sve od Allaha onda je i kancer koji djeca fasuju od njega.

Koji mu klinac bi da stvori virus korone i ugusi milione ljudi? Veoma grozna smrt ako mene pitas.
Cuj: Ma gdje bili stici ce vas smrt. Wow. Koja mudrost
jeste mudrost i to velika, samo je ti ne vidis dobro, zamagljeno ti pred ocima

Zasto je mudrost, pa zato sto neki ljudi misle ako sto vise bogastva zgrabe i naprave cak nekakva sklonista atomaska i sta ja znam da pobjegnu od smrti....nema tu bjezanja kada dodje smrt dzaba ti onda i atomsko skloniste

eh to je mudrost
Bog nam je to morao kazati.
samo napominje...zna on da i mi znamo, ali nekad bogastvo i imanje odvede covjeka u zabludu.
To nije od Allaha, to je od Wuhana.
ako su strucnjaci experimentisanjem napravili hibrida koji im je pobjegao i napravio pandemiju

sad koga okriviti u tom slucaju :D koga bi ti prije okrivio?

ama sve se desava Bozijom voljom, pa i ta pandemija, koliko je svijet zaglibio u grijesenje, nepravde, zlocine i sta sve ne dobro nas nije sviju potamanio ko miseve.

Bog kaze u Kuranu:
35:45 Da Allah kažnjava ljude prema onome što zasluže, ništa živo na površini Zemljinoj ne bi ostavio; ali, On ih ostavlja do roka određenog, i kad im rok dođe – pa Allah dobro zna robove Svoje.

virusi su potrebni za eko sistem na zemlji, toliko potrebni da i ljudi ovise o njima...samo neke sorte virusa su malo opasniji za ljude

uostalom

Bog kaze i za to:

2:155 Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive,

6:42 A poslanike smo i narodima prije tebe(Muhammede) slali i neimaštinom i bolešću ih kažnjavali ne bi li poslušni postali.
GAU8

#3610 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by GAU8 »

Opet podsjecam, ne znam ko je izjavio ovu misao, ali pogadja srz.

"Ako Ga ima, bolje da Ga nema"
apsidejzi

#3611 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 11:26 Zasto je mudrost, pa zato sto neki ljudi misle ako sto vise bogastva zgrabe i naprave cak nekakva sklonista atomaska i sta ja znam da pobjegnu od smrti....nema tu bjezanja kada dodje smrt dzaba ti onda i atomsko skloniste

eh to je mudrost
Nikakva to mudrost nije. Prosipanje iz supljeg u prazno. Ja eto kao ne znam da cu umrijeti i ja sad pravim neke zastite. Bajke za malu djecu. To je logika na nivou djecijeg mozda. Svaka odrasla osoba zna da ce umrijeti i da apsolutno nista ne moze uciniti po tom pitanju.

I sad imas boga koji odluci da se zadnji put obrati ljudima i umjesto da kaze: O ljudi, zabranjuje vam se robovlasnistvo on kaze: Svako ce umrijeti. Izvini Kolumbo, nismo te prepoznali.
apsidejzi

#3612 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

GAU8 wrote: 24/02/2022 11:29

Zaista. Ja vise volim zivjeti u svemiru u kojem sam nebitan nego u onom u kojem sam bitan i ovisan o monstrumu. Hocel se njemu nadici da nas sve pobije ili ne. Ovaj bog kojeg @Drekavac22 promovise je materijaliziran u danasnjem Putinu. Isto se ponasa. Sve te kao voli i sve kao nece da nam ucini nazao. A onda samo jedan dan osvanes i vidis da si okupiran. Kaze: bozija volja. Neka hvala.
Drekavac22

#3613 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 24/02/2022 12:36
Drekavac22 wrote: 24/02/2022 11:26 Zasto je mudrost, pa zato sto neki ljudi misle ako sto vise bogastva zgrabe i naprave cak nekakva sklonista atomaska i sta ja znam da pobjegnu od smrti....nema tu bjezanja kada dodje smrt dzaba ti onda i atomsko skloniste

eh to je mudrost
Nikakva to mudrost nije. Prosipanje iz supljeg u prazno. Ja eto kao ne znam da cu umrijeti i ja sad pravim neke zastite. Bajke za malu djecu. To je logika na nivou djecijeg mozda. Svaka odrasla osoba zna da ce umrijeti i da apsolutno nista ne moze uciniti po tom pitanju.

I sad imas boga koji odluci da se zadnji put obrati ljudima i umjesto da kaze: O ljudi, zabranjuje vam se robovlasnistvo on kaze: Svako ce umrijeti. Izvini Kolumbo, nismo te prepoznali.
Nikakva to mudrost nije. Prosipanje iz supljeg u prazno.
mudrost je u tome da je covjek svjestan da ce umrijeti ma kakav god zivot zivio, pa makar se krio cijeli zivot u atomskom sklonistu

a svjesnost da ce umrijeti i poslije biti na sudjenju pred Bogom, pa osoba koja je svjesna toga i sprema se za to...je mudra osoba.

Naravno da nije mudrost samo biti svjestan da ce umrijeti i to je to...svako zna da ce umrijeti.
Ja eto kao ne znam da cu umrijeti i ja sad pravim neke zastite.
ne pravis ti, ali prave sebi bogatasi...ti to sebi ne mozes praviti

Svaka odrasla osoba zna da ce umrijeti i da apsolutno nista ne moze uciniti po tom pitanju.
zna ali ta svijest nije doprla do srca pa se ponasaju kao da ce vjecno zivjeti.

O ljudi, zabranjuje vam se robovlasnistvo
nerealno pametovanje i dalje....hajde kakva je korist zabrane ratnih zarobljenika??

sta treba pobiti jel ?? a znas ako ih pustis eto ti ih opet naoruzani da te napadaju. u kom ti svijetu zivis momce??
Drekavac22

#3614 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 24/02/2022 12:38
GAU8 wrote: 24/02/2022 11:29

Zaista. Ja vise volim zivjeti u svemiru u kojem sam nebitan nego u onom u kojem sam bitan i ovisan o monstrumu. Hocel se njemu nadici da nas sve pobije ili ne. Ovaj bog kojeg @Drekavac22 promovise je materijaliziran u danasnjem Putinu. Isto se ponasa. Sve te kao voli i sve kao nece da nam ucini nazao. A onda samo jedan dan osvanes i vidis da si okupiran. Kaze: bozija volja. Neka hvala.
i ovisan o monstrumu.
Bog kaze u Kuranu:

39:53... "O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv."

hajde budi iskren , djeluje li tebi ovo kao govor monstruma?
Hocel se njemu nadici da nas sve pobije ili ne.
Za njega pobiti znaci, transfer covjeka sa ovog svijet na buduci svijet....kao kad bi ja tebe uzeo za ruku iz jedne prostorije otkljucao vrata i uveo te u vecu prostoriju.

Upamti ovo sto ti kazem: Onaj ko ti da zivot ima pravo da ti ga i oduzme ako hoce.....a to oduzimanje zivot nije potpuno unistenje, nego smrt samo znaci tvoj transfer na drugi svijet, a ne da te posalje u nistavilo i nesvijesno stanje...itekako si ti svjestan sebe i okoline poslije smrti, kada dusa izadje iz tvog tijela.

Ovaj bog kojeg @Drekavac22 promovise je materijaliziran u danasnjem Putinu
vidim da puno pametujes bez pokrica, to jeste pravih argumenata i dokaza

Znaci donosis sudove na osnovu pretpostavku a ne na osnovu znanja....
Isto se ponasa.
kako isto?
Sve te kao voli i sve kao nece da nam ucini nazao. A onda samo jedan dan osvanes i vidis da si okupiran. Kaze: bozija volja. Neka hvala.
a ko ti je rekao da te voli? opet izmisljas?

Bog voli uslovno a ne bezuslovno....da bi te zavolio moras da slusas njegove savjete...tad ce te zavoliti...jos pogotovo ako cinis dobra djela, pomazes nevoljnike, siromahe, sirocad, pazis roditelje....tad izazivas Boziju ljubav da te zavoli.

a ovo sto ti radis...ne sluti tebi na dobro, to su znakovi da mozda je srdit na tebe, jer pusti te da se natrabunjas lazi i gluposti na njega kako bi sto vise se nagrijesio....zato po ovome sto pises si u opasnosti...a bolje za tebe bi bilo da gledas da mu se umilis nego da izazivas njegovu srdzbu bezveze...jer ipak ti bi po guzi dobio na kraju i niko ti ne bi u pomoc prisao na Sudnjem danu.

AKo Boga nema, pricas u prazno....

a Ako Boga ima a ti se okomio na njega sa teskim rijecima, sta mislis kako ces se osjecati, kad stanes pred njega a ovakve teske rijeci si izustio...da predsjenika drzave amerike ponizavas, i da te uhapse i dovedu pred njega da ti ocita bukvicu...ne bi ti jednostavno bilo....a sta tek kad stojis pred gospodarom Univerzuma a preko oka gledas pakao u koji mozes upasti ako zasluzis to...shvati nije to jednostavno.
GAU8

#3615 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by GAU8 »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 13:43
Bog voli uslovno a ne bezuslovno....da bi te zavolio moras da slusas njegove savjete...tad ce te zavoliti...jos pogotovo ako cinis dobra djela, pomazes nevoljnike, siromahe, sirocad, pazis roditelje....tad izazivas Boziju ljubav da te zavoli.

a ovo sto ti radis...ne sluti tebi na dobro, to su znakovi da mozda je srdit na tebe, jer pusti te da se natrabunjas lazi i gluposti na njega kako bi sto vise se nagrijesio....zato po ovome sto pises si u opasnosti...a bolje za tebe bi bilo da gledas da mu se umilis nego da izazivas njegovu srdzbu bezveze...jer ipak ti bi po guzi dobio na kraju i niko ti ne bi u pomoc prisao na Sudnjem danu.

a Ako Boga ima a ti se okomio na njega sa teskim rijecima, sta mislis kako ces se osjecati, kad stanes pred njega a ovakve teske rijeci si izustio...da predsjenika drzave amerike ponizavas, i da te uhapse i dovedu pred njega da ti ocita bukvicu...ne bi ti jednostavno bilo....a sta tek kad stojis pred gospodarom Univerzuma a preko oka gledas pakao u koji mozes upasti ako zasluzis to...shvati nije to jednostavno.
Hajde ne rise ....

Sta Mu je krivo dijete koje se rodi sa raznoraznim manama i problemima...
I da se slucajno nisi usudio trabunjati o nekom visem cilju i kako mi to "ne kontamo", kako je to kazna roditeljima, a ne djetetu i slicne bolesne isprike.
Jer to je bolesna logika i nista vise...

Sta mu je kriv covjek koji se rodi silom prilika u najsiromasnijem dijelu svijeta, odnosno po cemu je to bolje neko dijete koje se rodilo u nekoj od najbogatijih i najrazvijenijih zemalja, pa mu sve pada sa neba...

To su sve ljudi. Neki ljudi su zvijeri, neki su dobri i nesebicni, neki vole, neki mrze...
Vise volim nekoga ko pomaze drugim ljudima zato sto voli ljude i ne trpi ljudsku patnju, nego zato sto mu carobni lik sa neba govori da mora pomagati drugima, inace slijedi kazna...

Bolesna, naopaka i izvitoperena logika.
Drekavac22

#3616 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

GAU8 wrote: 24/02/2022 13:52
Drekavac22 wrote: 24/02/2022 13:43

Hajde ne rise ....

I da se slucajno nisi usudio trabunjati o nekom visem cilju i kako mi to "ne kontamo", kako je to kazna roditeljima, a ne djetetu i slicne bolesne isprike.

Sta mu je kriv covjek koji se rodi silom prilika u najsiromasnijem dijelu svijeta, odnosno po cemu je to bolje neko dijete koje se rodilo u nekoj od najbogatijih i najrazvijenijih zemalja, pa mu sve pada sa neba...

To su sve ljudi. Neki ljudi su zvijeri, neki su dobri i nesebicni, neki vole, neki mrze...
Vise volim nekoga ko pomaze drugim ljudima zato sto voli ljude i ne trpi ljudsku patnju, nego zato sto mu carobni lik sa neba govori da mora pomagati drugima, inace slijedi kazna...

Nije nista, nego to ovako posmatraj

Ako je iskljucivo bolest nastala bez vanjskog utjecaja sa strane i dijete umre, ono da kazemo od Boga je

sta to znaci , pa to znaci ostembiljana karta za dijete u Raj, jer djeca idu u Raj....dok je to iskusenje za roditelje i familiju.

ne trabunjaj ti u moje ime prije nego sam dosao do rijeci...kad nesto izrecem onda mi sudi.
GAU8

#3617 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by GAU8 »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 14:05
GAU8 wrote: 24/02/2022 13:52

Hajde ne rise ....

Ako je iskljucivo bolest nastala bez vanjskog utjecaja sa strane i dijete umre, ono da kazemo od Boga je

sta to znaci , pa to znaci ostembiljana karta za dijete u Raj, jer djeca idu u Raj....dok je to iskusenje za roditelje i familiju.

ne trabunjaj ti u moje ime prije nego sam dosao do rijeci...kad nesto izrecem onda mi sudi.
Bolan, kako te nije stid rodiutelja djece koja godinama zivotare u uzasnim patnjama.

Taj On je tek tako odlucio, evo ovo dijete ce recimo da pati cijelo djetinjstvo i kasnije kad odraste ce da pati kao odrasla osoba, jer to je ljubav
-Chesterfield-

#3618 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by -Chesterfield- »

GAU8 wrote: 24/02/2022 14:43

Bolan, kako te nije stid rodiutelja djece koja godinama zivotare u uzasnim patnjama.

Taj On je tek tako odlucio, evo ovo dijete ce recimo da pati cijelo djetinjstvo i kasnije kad odraste ce da pati kao odrasla osoba, jer to je ljubav
A šta bi ti želio? Da se svi rađaju zdravi... možda sa plavom kosom i plavim očima?
Drekavac22

#3619 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

pa sta sam ja to rekao da bi se stidio?

je li to sto dijete ide u Raj ako umre?

je li me treba biti stid to sto BOg obecava da ce na sudnjem danu to dijete doci pred roditelje uzeti ih za ruku i reci idete samnom u Raj...i Bog ce im dopustiti da idu u Raj sa djetetom, kojem god roditelju da ovo kazes a umrlo mu dijete, siguran sam da ce ovo prihvatit kao olaksicu, i radosnu vijest , da se nada ponovo da ce vidjeti svoje dijete i zajedno sa njim biti.

Mi ne znamo sta se krije iza toga, a Bog obecava Raj onim strpljivim...pa ako se strpi na tome njemu je Raj obecan.

sta je problem ako Bog daje kompezaciju za patnju u vjecnom uzivanj u Raju

Takve su nagrade i kompezacije za takve ljude, da oni drugi koji nisu propatili kada vide sta ce dobiti sve, pozeljet ce da su i njima meso od kosti klijestima odvajali samo da i oni dobiju tako nesto.

Zasto Bog dozvoljava patnje?
Drekavac22

#3620 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

-Chesterfield- wrote: 24/02/2022 15:40

A šta bi ti želio? Da se svi rađaju zdravi... možda sa plavom kosom i plavim očima?
ma oni gledaju na stvari usko, vide samo ovaj svijet , pojma nemaju o drugom niti vjeruju u drugi svijet.....

pa svaka patnja ovdje radja mrznju prema Bogu u njihovim srcima jer mu sude na osnovu svog jako uskog znanja....a ne znaju da kada osoba koja je najvise propatila na ovom svijetu, samo cim udje u Raj pitat ce tu osobu, jesi li ikad dozivio ikakve neugodnosti na zemlji, ta osoba ce reci kada dozivi Raj na trenutak samo , da nikad nije osjetila ista lose na zemlji, znaci totalno ce zaboraviti na sve patnje na zemlji samo cim udje u Raj.
Edouard

#3621 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 24/02/2022 01:00
Edouard wrote: 24/02/2022 00:34

Postoji li evolucija?
Ne kao fizicka pojava. Evolucija je proces reakcije na promjene u okruzenju. To je isto da pitas postoji li fudbalska utakmica. Postoji aktivitet koji mi nazivamo fudbalskom utakmicom ali utakmica kao fizicka pojava ne postoji.

Mislim, ja sve kontam ovdje razgovaram sa ljudima koji razmisljaju o svijetu oko sebe. Na kraju se ispostavi da razgovaram sa ljudima koji nikada nisu zaista razmisljali o svijetu oko sebe. Da zaista stane i proba razumjeti sve svoje ljudske nedostatke. Mene je fasciniralo kada sam skontao da "temperatura" ne postoji. Da je to zapravo prosjecna vrijednost kineticke energije sistema. Uzmi tu energiju i stavi je u manju posudu, automatski ces izmjeriti visu temperaturu i pritisak. Ima bezbroj stvari koje mi ljudi dozivljavamo na odredjeni nacin, smatramo ih logicnim a kad naucis njihovu prirodu, uvidis koliko nas nas osjecaj vara.

Ti vidis rijeku i dadnes joj neko ime i uopste ne razmisljas da ista sila koja proizvodi tu rijeku, cini da ti ne odletis u svemir. A ista sila koja ne dozvoljava rijeci da upadne u zemlju nego je forsira da ide po zemlji... da je to ista sila zbog koje ne propadnes kroz stolicu na kojoj sjedis. I da je to ista sila i proces koji omogucava da ova slova koja pisem na tastaturi budu napisana. Da moji prsti ne propadnu kroz tastaturu.

Evo ti nam ponekad napises kako si na faksu imao fiziku. I to ne obicnu fiziku nego neke vise nivoe. Koliko ja mogu vidjeti, ti nisi STUDIRAO istu. Mozda si polozio ispite, ali ja ne vidim u tvojim upisima da si zaista studirao to sto si ucio. Kao da si napamet ucio.

Tebi je samo cilj da ja napisem kako evolucija ne postoji i tacka. A to je zapravo nebitno i mnogo tuzno u ovoj diskusiji. Mnogo stvari ne postoji kao fizicka pojava ali mi ljudi imamo rijeci kojima komuniciramo. Te rijeci su se razvijale kroz vrijeme i mnoge od njih su neispravne. Ne postoji ni izlasak i zalazak sunca. Postoji rotacija Zemlje i nasa relativisticka pozicija gdje nam izgleda kao da sunce izlazi i zalazi. I mi onda tom procesu damo naziv.

Al nema veze...
Ne kao fizicka pojava. Evolucija je proces reakcije na promjene u okruzenju. To je isto da pitas postoji li fudbalska utakmica. Postoji aktivitet koji mi nazivamo fudbalskom utakmicom ali utakmica kao fizicka pojava ne postoji.
Pa ne postoje u prirodi samo fizičke pojave, postoje i biološke, kemijske. Zar ne bi evolucija trebala biti biološka pojava?
Po tvome ne postoji ni vrijeme, ni prostor već uglavnom, kako ti ono reče: postoje "predrasude".
Tekuca voda je manifestacija gravitacije.
Dakle, tekuća rijeka ne postoji, ali hoćeš kazati da ipak gravitacija postoji iako ni ona nije fizička pojava.
A zašto bi postojala i gravitacija kad je ona također jedna manifestacija, manifestacija mase?
Mene je fasciniralo kada sam skontao da "temperatura" ne postoji. Da je to zapravo prosjecna vrijednost kineticke energije sistema.
Najprije, ne razumiješ razliku temperature i energije, temperatura ne može biti energija, pa ni prosječna kinetička, ali bitno je da misliš kako si nešto važno rekao. Imaš također problem šta znači postojati, a onda, kako vidim, tebe fasciniraju one stvari i pojmovi o kojima nisi razmišljao kad je bilo vrijeme, već razmišljaš sa zakašnjenjem od 30-tak godina.
Ali, bolje ikad nego nikad.
apsidejzi

#3622 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 24/02/2022 16:19 Najprije, ne razumiješ razliku temperature i energije, temperatura ne može biti energija, pa ni prosječna kinetička
Nisi ti vidio knjigu fizike a kamoli nesto iz nje naucio :lol: :lol: :lol:
Hakiz

#3623 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 15:47
-Chesterfield- wrote: 24/02/2022 15:40

ma oni gledaju na stvari usko, vide samo ovaj svijet , pojma nemaju o drugom niti vjeruju u drugi svijet.....

pa svaka patnja ovdje radja mrznju prema Bogu u njihovim srcima jer mu sude na osnovu svog jako uskog znanja....a ne znaju da kada osoba koja je najvise propatila na ovom svijetu, samo cim udje u Raj pitat ce tu osobu, jesi li ikad dozivio ikakve neugodnosti na zemlji, ta osoba ce reci kada dozivi Raj na trenutak samo , da nikad nije osjetila ista lose na zemlji, znaci totalno ce zaboraviti na sve patnje na zemlji samo cim udje u Raj.
Ti se nadaš obećanju raja koje će biti nagrada za patnju na ovom svijetu.

Mi kaćemo da bog nije trebao uopšte stvorit patnju, pogtovo patnju u obliku bolesti koja nekoga od rođenja stavlja na strašne muke i fizičke i psihičke kao i u ovisnost o volji drugih ljudi da pomognu ili ne u svakodnevnom životu. Ima ljudi koji ni disati bez mašina ne mogu i zavise od volje drugih ljudi da te mašine plate onome kome trebaju.

Tako da ne možeš naći nikakvo opravdanje. Pogotovo ne možeš odgovoriti po kojem kriteriju je bog odlučio da neko proživi cijeli život u bogatstvu odajući se svim hedonizmima, a da neko od prvog dana nakon što je rođen zavisi od mašina koje mu omogućavaju disanje i/ili pati u strašnim bolovima itd.

A bog je kreator svega, a to po definiciji znači i dobra ali i zla, boli, patnje. Da ne želi patnju, ne bi je stvarao. Ili bi je, kao svemoćan, zaustavio ako je patnju stvorio đavo.

Nema opravdanja, nema razlog, postoji samo bježanje od istine u obliku nade o nagradi u raju za propaćeno u raju. Ako raja uopšte ima, to će se znati tek na kraju svijeta.

Naravno, svako ima pravo na svoju nadu, na ono šta će mu olakšati misao o postojanju patnje, pa i samu patnju ako je onaj koji pati.
Deckard74

#3624 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Deckard74 »

Smrle iz srca evrope i ljudskih prava pravda robovlasništvo.

"ako rob šta zezne prodaj ga "
"nemoj nepravedno tući svog roba, samo ako pravedno zasluži"
"ne opterećuj roba previše, kad ne može pomozi mu, crće ti pa nemaš roba"

Sami tvoji postovi su dokaz da islamsko robovlasništvo nije nešto posebno drugačije od bilo kojeg drugog.U Islamu su robovi imovina, otprilike negdje na nivou između stoke i plaćenog radnika. Čak i da uzmemo da je bilo preporučeno oslobađati robove, i ashabi i poslanik su ih posjedovali i i nisu se pretjerano žurili s oslobađanjem, tako da posredno možemo reći da je bilo sunnet imati robove? Da li je sunnet iznad hadisa ili preporuke?

1. Konstantno valjaš priču o ratnim zarobljenicima. Vrlo mali procenat robova je došao iz bitki. Većina je kupovana ili trgovinski razmenjivana.

2. Totalno kuliraš ženske robove i sav pravilnik koji se tiče upotrebe istih. Za njih ne bi reko da bi ratovale ako ih oslobodiš...
Drekavac22

#3625 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Hakiz wrote: 24/02/2022 16:39
Drekavac22 wrote: 24/02/2022 15:47

Ti se nadaš obećanju raja koje će biti nagrada za patnju na ovom svijetu.

Mi kaćemo da bog nije trebao uopšte stvorit patnju, pogtovo patnju u obliku bolesti koja nekoga od rođenja stavlja na strašne muke i fizičke i psihičke kao i u ovisnost o volji drugih ljudi da pomognu ili ne u svakodnevnom životu. Ima ljudi koji ni disati bez mašina ne mogu i zavise od volje drugih ljudi da te mašine plate onome kome trebaju.

Tako da ne možeš naći nikakvo opravdanje. Pogotovo ne možeš odgovoriti po kojem kriteriju je bog odlučio da neko proživi cijeli život u bogatstvu odajući se svim hedonizmima, a da neko od prvog dana nakon što je rođen zavisi od mašina koje mu omogućavaju disanje i/ili pati u strašnim bolovima itd.

A bog je kreator svega, a to po definiciji znači i dobra ali i zla, boli, patnje. Da ne želi patnju, ne bi je stvarao. Ili bi je, kao svemoćan, zaustavio ako je patnju stvorio đavo.

Nema opravdanja, nema razlog, postoji samo bježanje od istine u obliku nade o nagradi u raju za propaćeno u raju. Ako raja uopšte ima, to će se znati tek na kraju svijeta.

Naravno, svako ima pravo na svoju nadu, na ono šta će mu olakšati misao o postojanju patnje, pa i samu patnju ako je onaj koji pati.
da Bog skloni svo zlo i belaje koji su dio zivotnog testa, to je isto kao kad bi trazio od profesora da skloni teska pitanja sa testa na fakultetu.

nemoj misliti da je Bog nesto nazao ucinio ako je nekom dao da cijeli zivot provede u bolesti a bogatas se nauzivao cijeli zivot u svom bogastvu....da citas objasnjenja od Boga u Kuranu znao bi kako se stvari krecu u pozadini.

Ako Bog dize stepene sa bolescu jednoj osobi, pa kad udje u Raj, ulazi u najvece stepene zavisno koliko je propatio, kao vid kompezacije, i ne ulazi na isti nivo kao neko kod je lagodno zivio u zivotu i nista posebno nije uradio da bi zasluzio vece nivoe Raja.

Raj ima 100 niva, pa zavisno od zivotnih iskusenja koja covjek prodje njemu se stepeni povecavaju i ulazi u visoke nivoe Raja....da uziva u zivotu vjecno a nece se sjecati teskog zivota na zemlji

dok onaj ko je prozivio najbolje na zemlji, u bogastvu, ali je grijesio, kada udje samo na trenutak u pakao, upitan ce biti jesi li ikad vidio kakva dobra u zivotu na zemlji, reci Gospodaru nikad nisam vidio nikakvo dobro niti sam ga osjetio.

postoji samo bježanje od istine u obliku nade o nagradi u raju za propaćeno u raju
ako nema Raja, onda bi Bog bio nepravedan po svim parametrima, da nema Raja i Pakla....tek onda bi ateisticke primjedbe imale smisla i na mjestu bi bile.
Post Reply