Tyke wrote: ↑24/02/2022 14:40
Rusija jeste velesila i jedina koja moze parirati SAD, jesu brojcano i vojno nadmocniji od Urajine, ali nisu oni poslali cijelu Rusiju i naoruzanje na Ukrajinu pa da ovako lahko se setkaju i zauzimaju teritorij zemlje koja nije mala i maloljudna poput BiH.
I na koncu svega dobili su toliko oruzja u vidu pomoci, imali su svo vrijeme svijeta da se pripreme da ne bi picali po savovima u jednom danu i molili odmah cijeli svijet da zaustave rat.
Mozda nije za komparacije sa nasim ratom, ali je isto tako JNA bila nevjerovatno mocnija od nas koji nismo ni imali svoju vojsku, a mi smo molili cijeli svijet samo da nam ukinu embargo na uvoz oruzja i dadnu nam sansu da se borimo za svoju drzavu, svoje porodice, za slobodu i mir.
Sve vise sam ponosan na nas narod, nase srce i nasa muda, nas ponos. Tako mali, a tako veliki.
EDIT: Evo @sehohari me preduhotrio, dok sam pisao vidim da je i on to zapazio.
Rat u BiH nema ama bas nista zajednicko sa ratom u Ukrajini. Srpsko oruzje je bilo obicna karina, te su se istim izivljavali i ofrlje granatirali. Ako se vojnik dobro cuva i drzi zaklona, bezbjedan je od srpskog arsenala. A narocito je bezbjedna dubina koju srpsko oruzje ne moze targetirati.
S druge strane, Rusi kontrolisu nebo, preko satelita vide svaku grupu ukrajinskih vojnika. Mogu ih u trepavice gadjati avijacijom, krstarecim raketama na bilo kojem dijelu ukrajinskog teritorija. I ne mozes se sakriti iza zida, na glavu ti projektil pada. Projektili gdje ostale ne ostaje travka u krugu od par stotina metara. Tu su svi mrtvi. I zamisli kako je psiholoski sve to podnijeti, kada osjecas da te svakog trena moze poklopiti, da neko jede cips i gleda te na monitoru.
...
Svaka cast ukrajinskim vojnicima, onima koji pruzuju otpor. Potpuno nepostena borba.