Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
romim
#15101 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne sumnjam u to.
To su nasi vrli i iakusni serviseri sto im manual i ne treba i znaju bolje i od fabrike koja je uredjaj proizvela.
Ova je slika iz manuala za asyg12lmca
Osim buke, navode se i performanse uredjaja.
Sad ti si zadovoljan, a da li bi mozda uredjaji radili bolje i efikasnije da je duza instalacija, otom potom.
To su nasi vrli i iakusni serviseri sto im manual i ne treba i znaju bolje i od fabrike koja je uredjaj proizvela.
Ova je slika iz manuala za asyg12lmca
Osim buke, navode se i performanse uredjaja.
Sad ti si zadovoljan, a da li bi mozda uredjaji radili bolje i efikasnije da je duza instalacija, otom potom.
- rovac13
#15102 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da ne moze ovo bit slika iz spec modela 12 lmc
Ovo je toshiba kompresor,koji je veci i jaci.
U 12 lmc koliko se sjecam je kompresor gmcc koji je manji,a u nekim modelima sam vidio i panasonic kompresor,mozda 9 ka ili koja vec.
Meni ovo mirise na .......lijeva kolona ltc 09......ona je identicna vanjska kao 12 luca......sa toahiba kompresorom,tezi 37 kg
A desna kolona ltc 12......ona ima sanyo twin rotary kompresor .....mislim da i njena tezina pase u ovoj spec
Ili je kakva nordic verzija
Izgleda nije ni ltc.
Ovo je toshiba kompresor,koji je veci i jaci.
U 12 lmc koliko se sjecam je kompresor gmcc koji je manji,a u nekim modelima sam vidio i panasonic kompresor,mozda 9 ka ili koja vec.
Meni ovo mirise na .......lijeva kolona ltc 09......ona je identicna vanjska kao 12 luca......sa toahiba kompresorom,tezi 37 kg
A desna kolona ltc 12......ona ima sanyo twin rotary kompresor .....mislim da i njena tezina pase u ovoj spec
Ili je kakva nordic verzija
Izgleda nije ni ltc.
- Nespin
#15103 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakva su mišljenja o grijanju sa kombinacijom klima-invertera i konvektora za sobe koje se manje griju? Npr. inverter 12-ka za dnevni dio stana (dnevni boravak, kuhinja, trpezarija), konvektori za spavaće sobe?
-
romim
#15104 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Manual je za vise modela, izmedju ostalog i za 12lmca.
Na pocetku stoje ove karakteristike, a kasnije ide pojedinacno za razne modele.
Na pocetku stoje ove karakteristike, a kasnije ide pojedinacno za razne modele.
- rovac13
#15105 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na kakvo misljenje mislis.
Konvektori griju lijepo.
Ne pusu,nema buke,defrosta,nista.
Klime imaju neke kompromise,pa se mora istrazivat,koja ima manje musica.Ali trosi 4-5 puta manje od konvektora.
Kombinacijom si negdje izmedju.
Sjecam se davno bio onaj iz banjaluke.
Ugradio fujitsu nocriu u dnevnu i grijao cijeli stan.
Onda ubacio tako neki el grijac u kupatilo,i to u kupatilu mu na kraju potrosilo vise struje nego nocria za cijeli stan.
Valjda si shvatio poentu.
Ako ti nije skupo grij se na konvektore,bices gospodin.
Ako hoces manje racune idi na klime.
Kombinacijom ces vjerovatno biti ni tamo ni ovamo.
Konvektori su samo preskupe grijalice.
Ima toga i jeftinije
Konvektori griju lijepo.
Klime imaju neke kompromise,pa se mora istrazivat,koja ima manje musica.Ali trosi 4-5 puta manje od konvektora.
Onda ubacio tako neki el grijac u kupatilo,i to u kupatilu mu na kraju potrosilo vise struje nego nocria za cijeli stan.
Ima toga i jeftinije
- Nespin
#15106 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala na odgovoru, prebacio bih se na grijanje na struju, a ne da mi se razvlačiti instalacije i kupovati klime za spavaće sobe. Postoji li neko alternativno rješenje, "stajaći / podni inverter"?rovac13 wrote: ↑23/02/2022 21:09 Na kakvo misljenje mislis.
Konvektori griju lijepo.
Ima toga i jeftinije![]()
- madesa
#15107 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam placao 300 km za konvektore a hladan stan. Ugrijati nema sanse.
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#15108 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemoj puno eksperimentisati, kupi što kvalitetniji inverter i 2-3 jeftina konvektora po 500 W da pokriješ ćoškove stana do kojih inverter ne dobacuje. Uz forsiranje invertera i povremeno korišćenje konvektora račun za struju bi trebao biti podnošljiv.
- Nespin
#15109 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tako nešto sam i zamislio, hvala.
-
romim
#15110 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@Nespin
Koliko konvektora planiras kupiti i koliko ce to para biti?
Koliko konvektora planiras kupiti i koliko ce to para biti?
- Nespin
#15111 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pola stana svakako mogu zagrijavati inverterom. Planiram kupiti još 2 ili 3 konvektora za ostale prostorije. Jedino mi je malo nejasno šta sa kupatilom... Uglavnom konvektora ima od 150 do 500 KM, pa i više, ja planiram potrošiti do 1000 KM za kupovinu istih. Inače, ne bi ih držao upaljene stalno, već palio po potrebi, svakako volim da mi je spavaća soba hladna, mislim da mi je 17-18 stepeni prihvatljivo, dodatnu temperaturu ću sam proizvesti.
-
player_
#15112 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Konvektore mozes ukljuciti na pametne uticnice i tako kontrolisati i potrosnju i paljenje...
A moze se nastimati jednostavno sa nekim senzorom temp i kada da se automatski pali gasi...
A moze se nastimati jednostavno sa nekim senzorom temp i kada da se automatski pali gasi...
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#15113 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Previše je da daš 1000 na konvektore - isto će te grijati Tesy od 100KM i Atlantic od 300KM . Ne trebaju ti jači od 500W.Nespin wrote: ↑24/02/2022 12:45 Pola stana svakako mogu zagrijavati inverterom. Planiram kupiti još 2 ili 3 konvektora za ostale prostorije. Jedino mi je malo nejasno šta sa kupatilom... Uglavnom konvektora ima od 150 do 500 KM, pa i više, ja planiram potrošiti do 1000 KM za kupovinu istih. Inače, ne bi ih držao upaljene stalno, već palio po potrebi, svakako volim da mi je spavaća soba hladna, mislim da mi je 17-18 stepeni prihvatljivo, dodatnu temperaturu ću sam proizvesti.Ne znam kakva je situacija sa konvektorima što se tiče poezivanja na wi-fi i kontrole putem aplikacija...
U kupatilo iznad vrata staviš jeftinu IC grijalicu od 2000W , trebalo bi čak da ima ostavljen kabal za nju.
Bolje je razliku u novcu uložiti u skuplji (kvalitetniji ) inverter.
Povežeš i klimu i konvektore preko smart utičnica što reče kolega i imaš potpun nadzor i upravljanje nad potrošnjom.
-
romim
#15114 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Radi kako hoces i mislis da treba.
Ono dosao si na forum da pitas, ali ti vec imas odluceno kako ces.
Nisi objasnio ni da li je stan ili kuca. Koja je povrsina, kakva izolacija.
Na kraju nije ni bitno.
Ja ti mogu samo reci da ce ti ta 3 konvektora potrositi vise struje nego klima.
Kad to skontas, onda ce ti konvektori zavrsiti na olx u pola cijene, a kupices jos klimu.
Na kraju nije ni bitno.
Kad to skontas, onda ce ti konvektori zavrsiti na olx u pola cijene, a kupices jos klimu.
- rovac13
#15115 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Meni ova stavka malo nelogicna.
Plan je potrosit 1000km na nesto sto ce se izbjegavat koristit. ???
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#15116 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kopanje kanala i polaganje "bezicnog" kabla.
Pa ima logike, samo ne gleda na problem svako od nas kroz iste oci.
Pa ima logike, samo ne gleda na problem svako od nas kroz iste oci.
- Nespin
#15117 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Last edited by Nespin on 06/09/2022 08:51, edited 1 time in total.
- Nespin
#15118 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa to je maksimalni budžet, milja otprilike... opet je manje nego kupovati dva invertera + instalacije. S druge strane, razumijem logiku da je inverter dugoročno daleko isplativija investicija. Jedan inverter imam, oštemali su mi pola kuće dok su razvukli instalacije, još imam traume od toga.maks_rs wrote: ↑24/02/2022 13:24Previše je da daš 1000 na konvektore - isto će te grijati Tesy od 100KM i Atlantic od 300KM . Ne trebaju ti jači od 500W.Nespin wrote: ↑24/02/2022 12:45 Pola stana svakako mogu zagrijavati inverterom. Planiram kupiti još 2 ili 3 konvektora za ostale prostorije. Jedino mi je malo nejasno šta sa kupatilom... Uglavnom konvektora ima od 150 do 500 KM, pa i više, ja planiram potrošiti do 1000 KM za kupovinu istih. Inače, ne bi ih držao upaljene stalno, već palio po potrebi, svakako volim da mi je spavaća soba hladna, mislim da mi je 17-18 stepeni prihvatljivo, dodatnu temperaturu ću sam proizvesti.Ne znam kakva je situacija sa konvektorima što se tiče poezivanja na wi-fi i kontrole putem aplikacija...
U kupatilo iznad vrata staviš jeftinu IC grijalicu od 2000W , trebalo bi čak da ima ostavljen kabal za nju.
Bolje je razliku u novcu uložiti u skuplji (kvalitetniji ) inverter.
Povežeš i klimu i konvektore preko smart utičnica što reče kolega i imaš potpun nadzor i upravljanje nad potrošnjom.
- Nespin
#15119 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemam ništa odlučeno, polazim od neke pretpostavke, ali vidim da sam već pod udarom kao Ukrajina tako da ću vjerovanto odustati od nje...romim wrote: ↑24/02/2022 15:20 Radi kako hoces i mislis da treba.
Na kraju nije ni bitno.
Stan, zgrada, trostrana orjentacija, fasada potanka, ima nekakva termoizolacija, ali ne uzimam je kao relevantan faktor
-
romim
#15120 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pojavio si se sa pitanjem za inverter.Nespin wrote: ↑24/02/2022 16:22 Pa to je maksimalni budžet, milja otprilike... opet je manje nego kupovati dva invertera + instalacije. S druge strane, razumijem logiku da je inverter dugoročno daleko isplativija investicija. Jedan inverter imam, oštemali su mi pola kuće dok su razvukli instalacije, još imam traume od toga.![]()
U istom postu spominjes da je manje nego kupovati dva invertera, a onda pises kako jedan inverter vec imas.
Trazis savjet i svi su ti dali prijedlog kontra tvog, ali ti opet istu pricu.
Tebi izgleda malo dosadno, pa dosao ovde da provociras ljude sa problemom kojeg nemas.
Nisi napisao opet kvadraturu.
Ako je preko 60m2 onda ti trebaju dobra 3 konvenktora od po 2500W, a imas ih i sa wifi opcijom, da upravljas na daljinu.
- Nespin
#15121 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Spomenuo sam inverter u dnevnom boravku koji može zagrijavati pola stana (40m2) tj. dnevni boravak, kuhinju i trpezariju (koji sam do sada koristio isključivo kao klimu ljetiromim wrote: ↑24/02/2022 19:18Pojavio si se sa pitanjem za inverter.Nespin wrote: ↑24/02/2022 16:22 Pa to je maksimalni budžet, milja otprilike... opet je manje nego kupovati dva invertera + instalacije. S druge strane, razumijem logiku da je inverter dugoročno daleko isplativija investicija. Jedan inverter imam, oštemali su mi pola kuće dok su razvukli instalacije, još imam traume od toga.![]()
U istom postu spominjes da je manje nego kupovati dva invertera, a onda pises kako jedan inverter vec imas.
Trazis savjet i svi su ti dali prijedlog kontra tvog, ali ti opet istu pricu.
Tebi izgleda malo dosadno, pa dosao ovde da provociras ljude sa problemom kojeg nemas.
Nisi napisao opet kvadraturu.
Ako je preko 60m2 onda ti trebaju dobra 3 konvenktora od po 2500W, a imas ih i sa wifi opcijom, da upravljas na daljinu.
-
romim
#15122 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U svakoj sobi, to bi bilo idealno, ali je moguce i sa jos jednom grijati tih preostalih 40m2.
Stanovi uglavnom imaju malo vanjskih zidova, a kupatila obicno budu u sredini, tako da im nije potrebno previse toplote da bi bila zagrijana.
Uglavnom ili drze otvorena vrata da se grije ili ubace manju grijalicu za dogrijavanje.
Ako mislis da grijas spavacu na 18c po meni je glupost kupovati konvektor.
Postavis klimu u susjednu sobu i ostavis otvorena vrata i grijace ti sigurno na tu temperaturu
Stanovi uglavnom imaju malo vanjskih zidova, a kupatila obicno budu u sredini, tako da im nije potrebno previse toplote da bi bila zagrijana.
Uglavnom ili drze otvorena vrata da se grije ili ubace manju grijalicu za dogrijavanje.
Ako mislis da grijas spavacu na 18c po meni je glupost kupovati konvektor.
Postavis klimu u susjednu sobu i ostavis otvorena vrata i grijace ti sigurno na tu temperaturu
- Nespin
#15123 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Last edited by Nespin on 06/09/2022 08:53, edited 1 time in total.
- semsasuljakovic
#15124 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mitsubishi inverter koji će u prelaznom periodu moći "umlačiti" prostor od 35 kvadrata, neka srednja ili srednja/premium klasa. Šta preporučujete?
- bilic
#15125 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=+ ... 22&do=1300semsasuljakovic wrote: ↑27/02/2022 13:14 Mitsubishi inverter koji će u prelaznom periodu moći "umlačiti" prostor od 35 kvadrata, neka srednja ili srednja/premium klasa. Šta preporučujete?
https://www.olx.ba/artikal/44095219/mit ... -muz-hr35/