Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hadzinicasa

#21201 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

MarlboroGold wrote: 23/02/2022 15:13
no_sikiriki wrote: 23/02/2022 15:00

Niste pisali o provociranju, to je tačno.
Pišete o oblačenju, privlačnosti, itd. O faktorima koji "izazivaju" silovanje.
Silovanje se ne izaziva.
Silovanje se dešava zbog neželje silovatelja da kontroliše svoje porive.

Ono što para uši je to što skrećete pažnju sa onoga što je bitno na ono što je nebitno. To je sve. Zar nije bitno/relevantno pričati o tome kako potencijalno spriječiti silovanje, ali ne šta ŽENA treba da radi da spriječi da je neko siluje, nego šta muškarac/i treba da radi? Ili obrazovni sistem?

Ako nemaš neki odgovor osim da mi nešto "šukneš", onda molim te nemoj ni odgovarati, jer ja pitam sasvim legitimna pitanja.
Pa to što vama nije uopšte bitno ne znači i da ne igra bar neku minimalnu ulogu u čitavom procesu. To je i poenta cijele diskusije od sinoć.
Ali jok par vas ste po defaultu to okretale u priče o opravdavanju, a neke i u priče o provociranju kako vidim što niko nije ni tvrdio. To je nepošteno, a od nekih i vrlo bezobrazno i maliciozno.
ne po nama nego po struci i nauci.
o tome ja govorim.
MarlboroGold

#21202 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

hadzinicasa wrote: 23/02/2022 15:46
Pa to što vama nije uopšte bitno ne znači i da ne igra bar neku minimalnu ulogu u čitavom procesu. To je i poenta cijele diskusije od sinoć.
Ali jok par vas ste po defaultu to okretale u priče o opravdavanju, a neke i u priče o provociranju kako vidim što niko nije ni tvrdio. To je nepošteno, a od nekih i vrlo bezobrazno i maliciozno.
o tome ja govorim.
Nauka je i to gore i to su ljudi kad ikad ustanovili samo što neko selektivno određuje šta je prihvatljivo u današnjem vremenu, a šta ne, pa tako kroje i definicije.
Spomenuo sam Symonsa, a mogu još bar 4 osobe čiji su radovi bili vrlo važni.
Last edited by MarlboroGold on 23/02/2022 15:48, edited 1 time in total.
KraljicaIzJajca

#21203 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

hadzinicasa wrote: 23/02/2022 15:28 ono sto mene najvise zabrinjava jeste da se muskarci (barem na ovoj temi) po ovom pitanju lakse identificiraju sa nasilnicima, nego sa zrtvama.
prije ce stati u odbranu (kroz opravdanje nagona - izazvala je ili drugu kakvu grotesku... ) silovatelja nego zrtve.
pa ce se relativizirati kroz 2% lazno prijavljenih seksualnih zlostavljanja, pa ce se uvoditi prezumpcija nevinosti, oblacenje, ponasanje, los glas, isla sama navecer ulicom i sta sve ne...

a to je zapravo tako porazno. i tuzno. za same muskarce.
mi smo se oduvijek naucile oslanjati same na sebe...
:thumbup:

Točno, ali 4 muškarca su na temi svojim izjavama ipak dokazali da se ne slažu sa stavovima takvih muškaraca na temi. To je zanimljivo. :)
no_sikiriki

#21204 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

hadzinicasa wrote: 23/02/2022 15:28 ono sto mene najvise zabrinjava jeste da se muskarci (barem na ovoj temi) po ovom pitanju lakse identificiraju sa nasilnicima, nego sa zrtvama.
prije ce stati u odbranu (kroz opravdanje nagona - izazvala je ili drugu kakvu grotesku... ) silovatelja nego zrtve.
pa ce se relativizirati kroz 2% lazno prijavljenih seksualnih zlostavljanja, pa ce se uvoditi prezumpcija nevinosti, oblacenje, ponasanje, los glas, isla sama navecer ulicom i sta sve ne...

Da. To je sve bilo u članku/linku koji sam stavila jučer. Tu je statistika od 5% u kontekstu lažnih prijava i baš je bio osvrt o tome zašto bi jedan muškarac bio toliko zabrinut da će ga neko lažno optužiti i zašto se traži razlog u ženi za njeno silovanje, a ne u njemu.
Za nadati je da se ipak većina muške populacije ne "solidariše" sa silovateljem samo zato što je muškarac koji ima nagone.
hadzinicasa

#21205 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

MarlboroGold wrote: 23/02/2022 15:47
hadzinicasa wrote: 23/02/2022 15:46

o tome ja govorim.
Nauka je i to gore i to su ljudi kad ikad ustanovili samo što neko selektivno određuje šta je prihvatljivo u današnjem vremenu, a šta ne.
eto te k'o ravnozemljas :lol: i teoreticar zavjere.
da ne ponavljam ono sto sam napisala na jednoj od predhodnih stranica o "strucnjacima opste prakse"
piupiu

#21206 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Gledano evolucijski, mlada je noć. Prije nekog vremena sam slušala podcast s nekim čikom koji je pričao o tome da se civiliziranje tlačenjem žena karakteristicka zadnjih 10,000 godina ljudskog razvoja, možda sam čak ovdje i postavljala neki link. Emancipacija (od robovanja nagonima i dominacije) je u tom smislu još uvijek beba, iako smo u u posljednjih 100 godina napravili džinovske korake. Doći će vrijeme kad će ljudi na nas gledati kao na divljake i ovo više neće biti tema. Ako se prije toga ne potamanimo ili nas priroda ne otrese s grbače. :D
saint_mirad

#21207 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

Žašto su tad povečane šanse?
postavljao sam ranije na temi istraživanje po kojem muškarci oskudno obučene žene posmatraju kao objekte. a dehumanizacija nekoga je pretext za silovanje.
Hakiz

#21208 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 23/02/2022 15:48

Točno, ali 4 muškarca su na temi svojim izjavama ipak dokazali da se ne slažu sa stavovima takvih muškaraca na temi. To je zanimljivo. :)
Pa, stvar je u tome da je, barem meni, stalo do svih žrtava. Koliko do silovanih žena, toliko i do tih 2-5% koji pate zbog lažnog prijavljivanja.

I tu povećanu empatiju, koja suosjeća sa svima, proglasiti identifikacijom sa zločincima može samo neko ko to radi zlonamjerno, ili ko nema trunke osjećaja za žrtve i patnju.
MarlboroGold

#21209 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

no_sikiriki wrote: 23/02/2022 15:44
Možeš li mi reći iz kojeg razloga je bitno? Na koji način bi nam bio koristan podatak, evo ako kažemo da će privlačna žena prije biti silovana nego neprivlačna, za cilj ove diskusije (iako nije tako, ali recimo da jeste)?
Ja ne govorim o tome koliko je to bitno ili ne, jet to nije poenta priče. Moja argumentacija je zasnovana na tome da to ne možeš apsolutno negirati i vikati nema nikakve veze sa time.

Evo jednostavno pitanje. Šta misliš zašto su žrtve većinom tinejdžerice i žene u dvadesetim? Imaš statističke podatke koji o tome govore. Nije sigurno zato što žene u tridesetim i kasnije čuvaju muževi.
Last edited by MarlboroGold on 23/02/2022 15:58, edited 1 time in total.
KraljicaIzJajca

#21210 Re: Danasnji "feminizam"

saint_mirad wrote: 23/02/2022 15:52
Žašto su tad povečane šanse?
postavljao sam ranije na temi istraživanje po kojem muškarci oskudno obučene žene posmatraju kao objekte. a dehumanizacija nekoga je pretext za silovanje.
Ja sam danas pisala o tome, društvo je postavilo nepravilno takav stav o oblačenju žena, a danas većina vas zna da takva žena ne traži biti silovana, odnosno, nijedna žena ne želi biti silovana. Pretpostavljam da to znaš, a ako znaš, tad tvoje obrazloženje nema uopće smisla. :)
piupiu

#21211 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Prilog raspravi :D

Image
KraljicaIzJajca

#21212 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 23/02/2022 15:55

Pa, stvar je u tome da je, barem meni, stalo do svih žrtava. Koliko do silovanih žena, toliko i do tih 2-5% koji pate zbog lažnog prijavljivanja.

I tu povećanu empatiju, koja suosjeća sa svima, proglasiti identifikacijom sa zločincima može samo neko ko to radi zlonamjerno, ili ko nema trunke osjećaja za žrtve i patnju.
Ti u startu daješ šansu nasilniku, a ne žrtvi, a to jeste malo uvrnt stav.

Jadnici, eto, pate zbog lažne prijave, a znaju da su nevini, a ako su nevini, shvati, dokazat će. ;-)
hadzinicasa

#21213 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

slazem se ja - empatija sa zrtvom je vazna i treba je primjenjivati neselektivno. i o tome mozemo razgovarati i moze biti posebna tema.
ja ne razumijem zasto uvodis tu kategoriju uopce u diskusiju? mozes li mi objasniti motivaciju?

jer prica je je bila o silovanjima zena i motivaciji pocinitelja.
cemu ova diverzija? sta je bio tvoj motiv?
Hakiz

#21214 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 23/02/2022 15:59

Jadnici, eto, pate zbog lažne prijave, a znaju da su nevini, a ako su nevini, shvati, dokazat će. ;-)
Neću ponavljati stvari koje sam već nekoliko puta rekao.
KraljicaIzJajca

#21215 Re: Danasnji "feminizam"

piupiu wrote: 23/02/2022 15:59 Prilog raspravi :D

Image
E moralnost treba izbaciti, a ubaciti etiku. :)

Dio na dnu piramide je i dio osnovnih važnih bioloških potreba :D
saint_mirad

#21216 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

KraljicaIzJajca wrote: 23/02/2022 15:56
saint_mirad wrote: 23/02/2022 15:52
Ja sam danas pisala o tome, društvo je postavilo nepravilno takav stav o oblačenju žena, a danas većina vas zna da takva žena ne traži biti silovana, odnosno, nijedna žena ne želi biti silovana. Pretpostavljam da to znaš, a ako znaš, tad tvoje obrazloženje nema uopće smisla. :)
moje obrazloženje ima smisla jer je bazirano na biologiji i tvrdim činjenicama. znam ja da žene ne žele da budu silovane i prvi želim smrtne kazne za silovatelje, ali jedno su želje a drugo stvarnost.

silovanja neće prestati samo jer se to ženama ne sviđa.
KraljicaIzJajca

#21217 Re: Danasnji "feminizam"

Hakiz wrote: 23/02/2022 16:01
KraljicaIzJajca wrote: 23/02/2022 15:59

Neću ponavljati stvari koje sam već nekoliko puta rekao.
Ali si ponovio :D
KraljicaIzJajca

#21218 Re: Danasnji "feminizam"

saint_mirad wrote: 23/02/2022 16:03
KraljicaIzJajca wrote: 23/02/2022 15:56

moje obrazloženje ima smisla jer je bazirano na biologiji i tvrdim činjenicama. znam ja da žene ne žele da budu silovane i prvi želim smrtne kazne za silovatelje, ali jedno su želje a drugo stvarnost.

Pa kako ti nisi do sad silovao neku ženu, ako je vezano za biologiju?
MarlboroGold

#21219 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Ovu Karlinku je sevap staviti na foe. Majke mi
piupiu

#21220 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 23/02/2022 15:55 Šta misliš zašto su žrtve većinom tinejdžerice i žene u dvadesetim? Imaš statističke podatke koji o tome govore. Nije sigurno zato što žene u tridesetim i kasnije čuvaju muževi.
Za koje države? Globalna istraživanja?

Evo malo američkih, koja sama daju odgovore na tvoja pitanja - djecu i mlade je lakše silovati, nego odrasle osobe, pride počinitelji su češće znani, nego neznani.

91% of the victims of rape and sexual assault are
female, and 9% are male

In eight out of 10 cases of rape, the victim knew the
person who sexually assaulted them (l)

One in four klix and one in six boys will be sexually
abused before they turn 18 years old (f)

34% of people who sexually abuse a child are family
members (n)

12.3% of women were age 10 or younger at the time
of their first rape/victimization, and 30% of women
were between the ages of 11 and 17 (a)

27.8% of men were age 10 or younger at the time
of their first rape/victimization (a)

More than one-third of women who report being raped
before age 18 also experience rape as an adult (a)

96% of people who sexually abuse children are
male, and 76.8% of people who sexually abuse
children are adults (n)

325,000 children are at risk of becoming victims of
commercial child sexual exploitation each year (m)

The average age at which klix first become victims
of prostitution is 12 to 14 years old, and the average
age for boys is 11 to 13 years old (m)[/list]
saint_mirad

#21221 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

KraljicaIzJajca wrote: 23/02/2022 16:05
saint_mirad wrote: 23/02/2022 16:03

jer sam kao i većina normalnih muškaraca u stanju kontrolisati nagone. šta uopšte pitaš tako elementarne stvari?
Cregan

#21222 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Cregan »

piupiu wrote: 23/02/2022 15:59 Prilog raspravi :D

Image
https://www.simplypsychology.org/maslow.html
Objašnjenje
no_sikiriki

#21223 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

MarlboroGold wrote: 23/02/2022 15:55
no_sikiriki wrote: 23/02/2022 15:44

Možeš li mi reći iz kojeg razloga je bitno? Na koji način bi nam bio koristan podatak, evo ako kažemo da će privlačna žena prije biti silovana nego neprivlačna, za cilj ove diskusije (iako nije tako, ali recimo da jeste)?
Ja ne govorim o tome koliko je to bitno ili ne, jet to nije poenta priče. Moja argumentacija je zasnovana na tome da to ne možeš apsolutno negirati i vikati nema nikakve veze sa time.

Evo jednostavno pitanje. Šta misliš zašto su žrtve većinom tinejdžerice i žene u dvadesetim? Imaš statističke podatke koji o tome govore. Nije sigurno zato što žene u tridesetim i kasnije čuvaju muževi.
Jeste poenta priče. Jer time skrećeš pažnju sa bitnih faktora vezanih za silovanje, na nebitne. Tebi nisu nebitni iz nekog razloga, OK.
Očito neću dobiti odgovor na to zašto je bitan faktor žrtvine privlačnosti i šta možemo uraditi s tim podatkom/zaključkom.
Ja ne pišem samo da bi pisala, nego da bih shvatila šta su čiji argumenti/motivacija, ako ih imaju.
KraljicaIzJajca

#21224 Re: Danasnji "feminizam"

saint_mirad wrote: 23/02/2022 16:07
KraljicaIzJajca wrote: 23/02/2022 16:05

jer sam kao i većina normalnih muškaraca u stanju kontrolisati nagone. šta uopšte pitaš tako elementarne stvari?
A zašto silovatelj ne može sebe kontrolirati?
MarlboroGold

#21225 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 23/02/2022 16:07
MarlboroGold wrote: 23/02/2022 15:55 Šta misliš zašto su žrtve većinom tinejdžerice i žene u dvadesetim? Imaš statističke podatke koji o tome govore. Nije sigurno zato što žene u tridesetim i kasnije čuvaju muževi.
Za koje države? Globalna istraživanja?

Evo malo američkih, koja sama daju odgovore na tvoja pitanja - djecu i mlade je lakše silovati, nego odrasle osobe, pride počinitelji su češće znani, nego neznani.

91% of the victims of rape and sexual assault are
female, and 9% are male

In eight out of 10 cases of rape, the victim knew the
person who sexually assaulted them (l)

One in four klix and one in six boys will be sexually
abused before they turn 18 years old (f)

34% of people who sexually abuse a child are family
members (n)

12.3% of women were age 10 or younger at the time
of their first rape/victimization, and 30% of women
were between the ages of 11 and 17 (a)

27.8% of men were age 10 or younger at the time
of their first rape/victimization (a)

More than one-third of women who report being raped
before age 18 also experience rape as an adult (a)

96% of people who sexually abuse children are
male, and 76.8% of people who sexually abuse
children are adults (n)

325,000 children are at risk of becoming victims of
commercial child sexual exploitation each year (m)

The average age at which klix first become victims
of prostitution is 12 to 14 years old, and the average
age for boys is 11 to 13 years old (m)[/list]
Cini mi se da je neko postavljao grafikone jicer ili sam ih nwgdhe drugo vidio ali nejse. Iako jeste tqcno u vezi male djece nije toliko u vezi starije djece i pogotovo zena u dvadesetim, a koje dominiraju u statiatickim podacima.

Kako je lakse silovatelju silovati njih nego stariju zenu od 60 godina?
Post Reply