Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

foxlife

#37776 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

DoradO wrote: 23/02/2022 08:35 joj jutros na sred kružnog na Otoci nekom čiki spade desni točak sa fabije... ne mogu zamislit kakv je krkljanac nastao :roll:
ne kontam kako je uspio da mu spadne tocak
odvalio se ili nije dobro prisarafljeno?
Ateista

#37777 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 23/02/2022 08:51
Ateista wrote: 23/02/2022 07:20
Nisam te skontao ovo sta hoces da kazes?
hocu da ti kazem da je ovdje lako rijesiti situaciju kad to forumas kaze ovaj ide od vamo do tamo ti ides od nigdje do negdje
u realnosti ne znas gdje koje auto ide a zmigavac je taj koji ti govori i lijevo i desno i pravo i krivo
Da, lakse je ovako, a u stvarnosti tome sluze zmigavci da znas gdje ce neko ici, to se slazem, samo smatram da se lijevi po pravilu daje samo kad se prestrojavas u unutrasnju traku.
foxlife

#37778 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 23/02/2022 09:00
foxlife wrote: 23/02/2022 08:51

hocu da ti kazem da je ovdje lako rijesiti situaciju kad to forumas kaze ovaj ide od vamo do tamo ti ides od nigdje do negdje
u realnosti ne znas gdje koje auto ide a zmigavac je taj koji ti govori i lijevo i desno i pravo i krivo
Da, lakse je ovako, a u stvarnosti tome sluze zmigavci da znas gdje ce neko ici, to se slazem, samo smatram da se lijevi po pravilu daje samo kad se prestrojavas u unutrasnju traku.
dajes ga kad ides lijevo da bukvalno svi znaju da ides na treci cetvrti ili koliko vec izlaza ima nebitno
Ateista

#37779 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 23/02/2022 08:56
Ateista wrote: 23/02/2022 08:55
Ne pravdam, samo kazem da ne izazove toliki problem kao kad dva autobusa zaglave.
bilo jedno auto ili 15 autobusa isti je klinac napravljena je guzva
Ali kad je jedno ili dva auta moze se proci, ovako nije niko mogao proci. Opet kazem da ne pravdam auta, samo je tad manji problem, vise puta sam imao situacije da auta zaglave ali nekako se provucem, sad nije bilo nikakve ssnse.
Ateista

#37780 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 23/02/2022 09:01
Ateista wrote: 23/02/2022 09:00

dajes ga kad ides lijevo da bukvalno svi znaju da ides na treci cetvrti ili koliko vec izlaza ima nebitno
Razumijem zasto neki daju, ali zakonski nema potrebe, ako svi pravilno koriste onda dok ne das zmigavac ostajes u kt, kad das onda izlazis, sasvim dovoljno i jasno.
DoradO

#37781 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DoradO »

foxlife wrote: 23/02/2022 08:57
DoradO wrote: 23/02/2022 08:35 joj jutros na sred kružnog na Otoci nekom čiki spade desni točak sa fabije... ne mogu zamislit kakv je krkljanac nastao :roll:
koliko sam uspio vidjet na retrovizoru kako sam prošao... nisu šarafi nego nekako iz sredine je to sve pouklo ili se rastavilo, auto na karambolci na toj strani ostalo, baš crnjak, neki dedo jadan trubi mu 50 auta on ne zna šta ga je snašlo... nadam se da je šlepa brzo došla
foxlife

#37782 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 23/02/2022 09:04
foxlife wrote: 23/02/2022 09:01

Razumijem zasto neki daju, ali zakonski nema potrebe, ako svi pravilno koriste onda dok ne das zmigavac ostajes u kt, kad das onda izlazis, sasvim dovoljno i jasno.
zakonski nema potrebe ni za blicanjem ni za mahanjem pa se koristi
posebno bi se to moglo koristiti zato jer vani u pojedinim zemljama to je obavezno
azdralovic

#37783 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by azdralovic »

stao je taman na sredini izmedju dvije trake pa je isao saobracaj oko njega normalno :)
Logovan

#37784 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Logovan »

DoradO wrote: 23/02/2022 09:04
foxlife wrote: 23/02/2022 08:57

koliko sam uspio vidjet na retrovizoru kako sam prošao... nisu šarafi nego nekako iz sredine je to sve pouklo ili se rastavilo, auto na karambolci na toj strani ostalo, baš crnjak, neki dedo jadan trubi mu 50 auta on ne zna šta ga je snašlo... nadam se da je šlepa brzo došla
Cuj trube mu, a otpao mu tocak :-)
EasyMan

#37785 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by EasyMan »

noviclan wrote: 23/02/2022 03:41
EasyMan wrote: 22/02/2022 11:42 :lol:

A u pm :sad: ni kriv ni duzan nastrada, zato nema izbjegavanja prikoci malo ali zadrzi pravac. Samo nesto kontam da li se trebao (morao) zaustaviti na zaleno trepcuce
Ma to je prirodna reakcija, nema se tu vremena za razmisljanje. Ali realno video je presmijesan :D
Laplace

#37786 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 23/02/2022 08:28
drug_profi wrote: 23/02/2022 08:27

To je još uvijek zeleno. Još uvijek ima prednost.
Tako je, bas htjedoh da napisem da je i trepcuce zeleno jos uvijek zeleno i da moze proci.
Možeš proči (sa pojačanim oprezom),ali:
- sa strana vozila kreću na žuto
- pješaci često uprate kad će se upaliti zeleno pa krenu ranije, dok je još crveno.
Ateista

#37787 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 23/02/2022 09:11
Ateista wrote: 23/02/2022 09:04

posebno bi se to moglo koristiti zato jer vani u pojedinim zemljama to je obavezno
Ok, to je vec druga prica, slazem se da postoje stvari koje su medju ljudima zazivjele, kao recimo blicanje, a da zakonski nisu definisane, samo treba biti realan sta je od toga u pitanju.
foxlife

#37788 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 23/02/2022 09:41
foxlife wrote: 23/02/2022 09:11

Ok, to je vec druga prica, slazem se da postoje stvari koje su medju ljudima zazivjele, kao recimo blicanje, a da zakonski nisu definisane, samo treba biti realan sta je od toga u pitanju.
to je ista prica posebno jer su ovi zmigavci u nekim zemljama obavezni
mislim da mi jos uvijek nemamo clan zakona koji obradjuje kruzni tako da ako ne grijesim u tome po kruznom mozes voziti kako zelis tvojom logikom
Ateista

#37789 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 23/02/2022 09:29
Ateista wrote: 23/02/2022 08:28

Tako je, bas htjedoh da napisem da je i trepcuce zeleno jos uvijek zeleno i da moze proci.
Možeš proči (sa pojačanim oprezom),ali:
- sa strana vozila kreću na žuto
- pješaci često uprate kad će se upaliti zeleno pa krenu ranije, dok je još crveno.
Za vozila sa strana ne bi trebao biti problem jer nakon trepcuceg zelenog ide zuto, pa kad se upali crveno ima jos oko dvije sekunde lufta prije nego sto im se upali zuto i zeleno, cak i kad prodjes na zuto imas dovoljno vremena prije nego sto se onima sa strane upali zeleno, na trepcucem pogotovo ima vremena, osim ako ne vozis 10km/h kroz raskrsnicu :-D . Za pjesake vec treba dobro paziti, sto kazes pratevi prelaze na crveno.
mali_balon

#37790 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Prestrojavanj u piz... maternu pa dokle vise....jbte lik daje zmigavac 2 3m sam iza pustim gas....vidno usporavam on koci da prodjem pa jebemu mater....i sad moram kocit ja i svi iza mene....
Jebte jel to treba zakocit skroz stat da se prestroji...
Isto kad se ja prestrojavam jbte prestrojis se normalno ono blica i nesta histerise, da je doslo do naglog kocenja izbjegavanja udesa pa hajd....a inace kad se prestrojavam gledam da se prestrojim bezbijedno to sto neko iza mene malo prikoci ili pusti gas me plaho ne interesuje....ali uradivsi to prestrojavanje pratim saobracaj....
Ateista

#37791 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 23/02/2022 09:43
Ateista wrote: 23/02/2022 09:41

mislim da mi jos uvijek nemamo clan zakona koji obradjuje kruzni tako da ako ne grijesim u tome po kruznom mozes voziti kako zelis tvojom logikom
Ne znam za druge zemlje, zna biti tih nekih sitnih razlika.
Mozda nema clan koji definise kruzni tok, ali ako se prate ostali clanovi i signalizacija dolazi se do zakljucka da ne treba, jer signalizacijom je kruzni tok prikazan kao cesta koja ide u krug i koja ima prvenstvo u odnosu na ceste koje se ukljucuju na isti, samim tim se kruzenje kroz kruzni tok smatra voznjom pravo kao sto se smatra pravo kad bilo koja druga cesta vijuga lijevo ili desno, pa se samim tim dolazi do zakljucka lijevi zmigavac ne treba ako se ne prestrojavas u unutrasnju traku.
nivla

#37792 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nivla »

jel tako i u kruzni uletis, sta fali sto ja moram punim kocit da ti ne raznesem auto
foxlife

#37793 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 23/02/2022 10:04
foxlife wrote: 23/02/2022 09:43

Mozda nema clan koji definise kruzni tok, ali ako se prate ostali clanovi i signalizacija dolazi se do zakljucka da ne treba, jer signalizacijom je kruzni tok prikazan kao cesta koja ide u krug i koja ima prvenstvo u odnosu na ceste koje se ukljucuju na isti, samim tim se kruzenje kroz kruzni tok smatra voznjom pravo kao sto se smatra pravo kad bilo koja druga cesta vijuga lijevo ili desno, pa se samim tim dolazi do zakljucka lijevi zmigavac ne treba ako se ne prestrojavas u unutrasnju traku.
ne moze se kruzni tok smatrati voznjom pravo nikako jer bukvalno skreces ne pod uglom nego u radijusu
to sto ti govoris o voznji pravo moze jedino znaciti za auta u kruznom toku tokom prestrojavanja i nikako drugacije vise

ti kad ides od aneksa i hoces prema novoj otovi skrenes lijevo kroz kruzni
mali_balon

#37794 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

nivla wrote: 23/02/2022 10:04 jel tako i u kruzni uletis, sta fali sto ja moram punim kocit da ti ne raznesem auto
Da, boli me k.... Koci...jebe mi se....procitaj sta sam napisao
Ateista

#37795 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 23/02/2022 10:11
Ateista wrote: 23/02/2022 10:04
ne moze se kruzni tok smatrati voznjom pravo nikako jer bukvalno skreces ne pod uglom nego u radijusu
to sto ti govoris o voznji pravo moze jedino znaciti za auta u kruznom toku tokom prestrojavanja i nikako drugacije vise

Ti hoces da skrenes lijevo generalno gledajuci, ali obavljas radnje ukljucivanja u kt prema desno, voznja kroz kt bez promjene pravca iako taj pravac nije prav nego kruzi, pa i izlaz iz kt odnosno skretanje desno. Slican slucaj je na petljama, uzmi primjer petlju butile, ides iz prvca zenice i hoces lijevo prema sarajevu ali dajes samo dwsni zmigavac za iskljucenje prema rampi, prakticno obavljas samo radnju iskljucenja desno i u skladu sa tim ide signalizacija zmigavcima a skreces lijevo. Kod ukrstanja dva puta, recimo stupska pwtlja, bi dao lijevi zmigavac kod ukljucenja iz trake za ubrzanje, ali dao bi ga i da ides desno i on sluzi za ukljucivanje, ne dajes zmigavac prema tome gdje "skreces" nego koje radnje obavljas da bi skrenuo, tako je i sa kt.
foxlife

#37796 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 23/02/2022 10:34
foxlife wrote: 23/02/2022 10:11

Ti hoces da skrenes lijevo generalno gledajuci, ali obavljas radnje ukljucivanja u kt prema desno, voznja kroz kt bez promjene pravca iako taj pravac nije prav nego kruzi, pa i izlaz iz kt odnosno skretanje desno. Slican slucaj je na petljama, uzmi primjer petlju butile, ides iz prvca zenice i hoces lijevo prema sarajevu ali dajes samo dwsni zmigavac za iskljucenje prema rampi, prakticno obavljas samo radnju iskljucenja desno i u skladu sa tim ide signalizacija zmigavcima a skreces lijevo. Kod ukrstanja dva puta, recimo stupska pwtlja, bi dao lijevi zmigavac kod ukljucenja iz trake za ubrzanje, ali dao bi ga i da ides desno i on sluzi za ukljucivanje, ne dajes zmigavac prema tome gdje "skreces" nego koje radnje obavljas da bi skrenuo, tako je i sa kt.
generalno prije nego udjes pokazat ces da ces lijevo bez obzira sto ides kroz kruzni
je li to tesko za shvatiti

petlje su skroz nesto drugo jer nemas ukrstanje kao u kruznim
suprotna traka je skroz odvojena i nema da ti bilo ko dodje sa lijeve strane
foxlife

#37797 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

namiami wrote: 23/02/2022 10:50
foxlife wrote: 23/02/2022 10:37 generalno prije nego udjes pokazat ces da ces lijevo bez obzira sto ides kroz kruzni
U kruznom se koristi samo desni zmigavac, kada se ide desno. Prema tome, nema potrebe koristi lijevi zmigavac, jer NIKADA neces skrenuti lijevo.
ajde procitaj sta sam napisao upravo to sto si citirao
Ateista

#37798 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 23/02/2022 10:37
Ateista wrote: 23/02/2022 10:34
generalno prije nego udjes pokazat ces da ces lijevo bez obzira sto ides kroz kruzni

Nema potrebe za tim, razumijem zasto to neki rade, ali ako govorimo o pracenju signalizacije i propisa onda ne treba.

Nije to nesto drugo, sve su to nacini kako se rjesavaju ukrstanja cesta, od klasicnih raskrsnica sa ili bez semafora, do kruznih tokova, petlji, kombinacija ovih navedenih i slicno. Fazon je sto je jedno ako ti hoces da ides lijevo ili desno a drugo je koje radnje uradis da bi to izveo i u skladu sa tim radnjama dao signalizaciju.
Kod klasicnih raskrsnica kad hoces lijevo uglavnom samo skrenes lijevo, kod ostalih imas vise radnji, bilo da je kt ili petlja.
Ima primjera klasicnih raskrsnica gdje se ne smije lijevo skrenuti, ili zbog guzve koristis alternativu pa obavljas radnje pravo - i 3x desno, ili desno pa 2x lijevo i slicno.
foxlife

#37799 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 23/02/2022 11:09
foxlife wrote: 23/02/2022 10:37

Nema potrebe za tim, razumijem zasto to neki rade, ali ako govorimo o pracenju signalizacije i propisa onda ne treba.

Nije to nesto drugo, sve su to nacini kako se rjesavaju ukrstanja cesta, od klasicnih raskrsnica sa ili bez semafora, do kruznih tokova, petlji, kombinacija ovih navedenih i slicno. Fazon je sto je jedno ako ti hoces da ides lijevo ili desno a drugo je koje radnje uradis da bi to izveo i u skladu sa tim radnjama dao signalizaciju.
Kod klasicnih raskrsnica kad hoces lijevo uglavnom samo skrenes lijevo, kod ostalih imas vise radnji, bilo da je kt ili petlja.
Ima primjera klasicnih raskrsnica gdje se ne smije lijevo skrenuti, ili zbog guzve koristis alternativu pa obavljas radnje pravo - i 3x desno, ili desno pa 2x lijevo i slicno.
zasto ljudi blicaju ako pratimo signalizaciju i propise?
Dozer

#37800 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Vjerovatno ih ne pratis.

Npr., prije neki dan od Lasve prema AP, lik ispred mene 75-80, a ogranicenje 100.
Ili nauci pratiti znakove, ili, ako se bojis voziti, nemoj ni voziti jer si tad upravo ti potencijalni problem na cesti, a ne onaj sto ti blica da ubrzas.

Milion puta je vec pitano, ali nikad ne vidjeh smislen odgovor - zasto se vozi ispod ogranicenja ako je auto ispravan, ne padas u nesvijest, nisi pjan, i sl...?
Post Reply