Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ja uvijek idem autom jer u avion ne smijem I navozao sam se i po Istanbulu i po Turskoj (Antalija, Bodrum, Ankara itd) I nikad problema, samo budem luđi od njih, najglasnije trubim i tako to
MMM1977 wrote: ↑22/02/2022 11:19
Ja uvijek idem autom jer u avion ne smijem I navozao sam se i po Istanbulu i po Turskoj (Antalija, Bodrum, Ankara itd) I nikad problema, samo budem luđi od njih, najglasnije trubim i tako to
MMM1977 wrote: ↑22/02/2022 11:19
_deCKarD wrote: ↑21/02/2022 13:50
Pokušavam bukirati i platiti let za Istanbul direktno na stranici pegasusa, fly gps i piše samo sa american express i u turskim lirama da mogu platiti
Normalno se plaća bilo kojoj VIsa, AE, MasterCard, Mastro karticom.
Uspio sam, prošla je rezervacija, sad još neki hotel i to je to, vidim većina u maju rezervisani, kontao sam u Sirkeci ili tako nešto blizu šina, pa ako neko ima preporuku bujrum da vidim.
Dobra auta u Turskoj voze samo ultra bogati jer su auta iz uvoza preskupa. Ne sjećam se baš 100% ali sam sa ovim jednim Turčinom nešto pričao oko toga i recimo Audi A8 je bio preko 200.000 eur tada.
MMM1977 wrote: ↑22/02/2022 12:01
Dobra auta u Turskoj voze samo ultra bogati jer su auta iz uvoza preskupa. Ne sjećam se baš 100% ali sam sa ovim jednim Turčinom nešto pričao oko toga i recimo Audi A8 je bio preko 200.000 eur tada.
Passat je oko 55000 eura, Golf 8 oko 35000 eura, Corsa 18000 eura, ali zato Fiat Egea/Tipo 18000 eura, Corolla 25000 eura
Mercedes W213 E200, je 135.000 eura
Doblo Cargo je 14000 eura, Caddy Cargo je 18000 eura.
Maksimalno štite lokalne proizvode, to je neki deal sa EU.
MMM1977 wrote: ↑22/02/2022 12:01
Passat je oko 55000 eura, Golf 8 oko 35000 eura, Corsa 18000 eura, ali zato Fiat Egea/Tipo 18000 eura, Corolla 25000 eura
Mercedes W213 E200, je 135.000 eura
Doblo Cargo je 14000 eura, Caddy Cargo je 24000 eura.
Maksimalno štite lokalne proizvode, to je neki deal sa EU.
Jel' ti živiš tamo? Takav sam utisak stekao kroz tvoje komentare na forumu. Ili na neki drugi način si dosta povezan sa Turskom
MMM1977 wrote: ↑22/02/2022 12:15
Jel' ti živiš tamo? Takav sam utisak stekao kroz tvoje komentare na forumu. Ili na neki drugi način si dosta povezan sa Turskom
Ne živim. Nekada sam poslovno često išao, sad rjeđe.
ovako u kratkim crtama, imao bih par pitanja..prvi i zadnji put u Istanbulu sam bio sa suprugom 2013.
Uskoro imamo 10 godina u braka, i letimo krajem marta iz Beca za Istanbul.
Idemo supruga i ja, u medjuvremenu smo dobili i dva sina ( 6 i 4 godine) i jos nekoliko prijatelja
- Kako stoje stvari sa registrovanjem putem HES-a?
- Kako stoje stvari sa javnim prevozom tj. Istanbul-Card? Cuo sam da se nemogu kupiti ako se ne registrujete putem HES-a i koliko osoba moze da koristi 1 kartu?
ovako u kratkim crtama, imao bih par pitanja..prvi i zadnji put u Istanbulu sam bio sa suprugom 2013.
Uskoro imamo 10 godina u braka, i letimo krajem marta iz Beca za Istanbul.
Idemo supruga i ja, u medjuvremenu smo dobili i dva sina ( 6 i 4 godine) i jos nekoliko prijatelja
- Kako stoje stvari sa registrovanjem putem HES-a?
- Kako stoje stvari sa javnim prevozom tj. Istanbul-Card? Cuo sam da se nemogu kupiti ako se ne registrujete putem HES-a i koliko osoba moze da koristi 1 kartu?
Spajanje Istanbulkart i HES koda moguće je samo sa turskog interneta. Ne može ni data roaming. Po pravilu jedna osoba jedan Istanbulkart (ranije je na jedan Istanbulkart moglo više osoba).
E sada ne znam kakva su iskustva, nas dvoje je prošle jeseni koristilo 1 Istanbulkart, vozači su nešto mrmljali, ali smo prolazili.
sead1 wrote: ↑22/02/2022 13:48
Hvala puno na brzom odgovoru.
Kako je onda sa djecom? Je li onda moja djeca od 6 i 4 godine moraju imati svako za sebe Istanbul-Card?
Jer 2013 smo supruga i ja, koliko se ja sjecam, bez problema koristili 1 kartu i niko nista nije rekao!
Svako mora imati svoj Istanbul card, ne može jedna kartica otkucati više puta zaredom, s time da za djecu do 6 godina ne treba ništa oni samo prođu kroz onaj prolaz pored. Najbolje u hotelu zamoliti da vam povežu sa HES, njima je to svakodnevnica.
sead1 wrote: ↑22/02/2022 13:48
Hvala puno na brzom odgovoru.
Kako je onda sa djecom? Je li onda moja djeca od 6 i 4 godine moraju imati svako za sebe Istanbul-Card?
Jer 2013 smo supruga i ja, koliko se ja sjecam, bez problema koristili 1 kartu i niko nista nije rekao!
Meni nije radilo krajem prosle godine. Svako je morao imati svoju karticu. Bas smo probali i pisalo je nesto COVID-19 (na turskom). To je za odrasle osobe, a za djecu ne znam.
Dakle, napraviti HES kod i povezati karticu. Najbolje u hotelu odraditi u miru.
Spajanje Istanbulkart i HES koda moguće je samo sa turskog interneta. Ne može ni data roaming. Po pravilu jedna osoba jedan Istanbulkart (ranije je na jedan Istanbulkart moglo više osoba).
E sada ne znam kakva su iskustva, nas dvoje je prošle jeseni koristilo 1 Istanbulkart, vozači su nešto mrmljali, ali smo prolazili.
Da li to znači da spajanje HES koda sa Istanbulkart, mogu odraditi sa svog mobilnog uređaja kada ga spojim na WiFi mrežu u hotelu u kojem sam odsjeo?
I drugo pitanje: Kada popunjavam online aplikaciju za HES kod, na pitanje u kojim sam državama bio tokom 10 dana prije ulaska u Republiku Tursku, ako idem autom do Turske, pretpostavljam da kao odgovor trebam navesti: Bosna i Hercegovina, Srbija i Bugarska?
Da li to znači da spajanje HES koda sa Istanbulkart, mogu odraditi sa svog mobilnog uređaja kada ga spojim na WiFi mrežu u hotelu u kojem sam odsjeo?
I drugo pitanje: Kada popunjavam online aplikaciju za HES kod, na pitanje u kojim sam državama bio tokom 10 dana prije ulaska u Republiku Tursku, ako idem autom do Turske, pretpostavljam da kao odgovor trebam navesti: Bosna i Hercegovina, Srbija i Bugarska?
Ma ne moraš te tranzitne zemlje navoditi, samo BiH. Realno to se više i ne gleda toliko osim kad ideš avionom, ja se švercam sa HES iz Aprila 2021 bez problema.
I sa tim povezivanjem HES i Istanbul cardom se ne pati, ja zamolio ne recepciji i završili za 2 minute.
EDIT: i pitaj ako ti budu trebali savjeti za prava mjesta za izlazak
Seawolf wrote: ↑23/02/2022 01:55
Da spajanje HES i Istanbulkart moguće je mobitelom, laptopom sa WiFi mreže hotela. Bitno je samo da si spojen na turski internet.
Navodiš samo BiH.
Je li mi moze neko reci, kako sada doci od Üsküdara npr. do nove Dzamije na Camlici??
Kada sam sa suprugom bio 2013, mislim da su tada tek bili poceli da kopaju i pripremaju teren za tu dzamiju, a mi smo isli na brdo Camlica, sa nekim busom do neznam ni sam dokle, pa smo zaustavili nekog taksistu i nekako dosli do gore.
sead1 wrote: ↑27/02/2022 12:09
Je li mi moze neko reci, kako sada doci od Üsküdara npr. do nove Dzamije na Camlici??
Kada sam sa suprugom bio 2013, mislim da su tada tek bili poceli da kopaju i pripremaju teren za tu dzamiju, a mi smo isli na brdo Camlica, sa nekim busom do neznam ni sam dokle, pa smo zaustavili nekog taksistu i nekako dosli do gore.