Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Jahta

#1626 Re: Istanbul

Post by Jahta »

Evo nam izgleda akcije u Turkišu. 120 eura povratna. Navalite.
Silent.Hunter

#1627 Re: Istanbul

Post by Silent.Hunter »

Kada se rezervišu karte (Pegasus) online, da li je to konačna cijena ili se mora jos nešto doplatiti na aerodromu?
Planiram početkom maja tamo, je li bolje tražiti hotel na Taksimu ili Sultanahmetu? I može li se naći do 300e solidan za 7 noćenja? :D
Jahta

#1628 Re: Istanbul

Post by Jahta »

Silent.Hunter wrote: 08/02/2022 20:10 Kada se rezervišu karte (Pegasus) online, da li je to konačna cijena ili se mora jos nešto doplatiti na aerodromu?
Planiram početkom maja tamo, je li bolje tražiti hotel na Taksimu ili Sultanahmetu? I može li se naći do 300e solidan za 7 noćenja? :D
"More" se naći. Ja iz principa ne dam više od 15 eura po glavi za noć sa doručkom jer više ne vrijedi i nema potrebe kad ćeš u sobi samo prespavati. Sto ljudi, sto ćudi, ali meni je najvažnije da mi je tramvaj "pod nogom", mislim na T1 i to na potezu hajmo reči od Cemberlitasa do Sirkecija koji mi je btw najbolja opcija jer je tu T1, tu je metro i 10-ak minuta šetnje to trajektnih terminala na Eminonuu. Evo ti nekih "jeftinih" opcija uz šine onako na brzinu pa vidi paše li ti šta:

Anadolu Hotel (od stanice Gülhane udaljen oko 300m)
Le Safran Suite (od stanice Gülhane udaljen oko 200m)
Minel Hotel (od stanice Çemberlitas udaljen oko 150m)
Miran Hotel (od stanice Çemberlitas udaljen oko 150m)
Aldem Hotel (od stanice Sultanahmet udaljen manje od 200m)
Hatay Hotel (od Sirkeci tramvajske stanice 220 m, od Sirkeci metro stanice 100 m)
Gülhane Corner Hotel (od stanice Gulhane udaljen oko100m)

Opet kažem šine su tito, šta ću od hotela da mi ga džaba da kad mrtav umoran pod shoping teretom moram 10-15 minuta pješačiti, nerijetko iz uzbrdo, od tramvajske stanice. Samo pruga buraz, ako si Željovac, razumićeš.
Silent.Hunter

#1629 Re: Istanbul

Post by Silent.Hunter »

Jahta wrote: 09/02/2022 13:47

"More" se naći. Ja iz principa ne dam više od 15 eura po glavi za noć sa doručkom jer više ne vrijedi i nema potrebe kad ćeš u sobi samo prespavati. Sto ljudi, sto ćudi, ali meni je najvažnije da mi je tramvaj "pod nogom", mislim na T1 i to na potezu hajmo reči od Cemberlitasa do Sirkecija koji mi je btw najbolja opcija jer je tu T1, tu je metro i 10-ak minuta šetnje to trajektnih terminala na Eminonuu. Evo ti nekih "jeftinih" opcija uz šine onako na brzinu pa vidi paše li ti šta:

Hatay Hotel (od Sirkeci tramvajske stanice 220 m, od Sirkeci metro stanice 100 m)

Opet kažem šine su tito, šta ću od hotela da mi ga džaba da kad mrtav umoran pod shoping teretom moram 10-15 minuta pješačiti, nerijetko iz uzbrdo, od tramvajske stanice. Samo pruga buraz, ako si Željovac, razumićeš.
Gledao sam Minel hotel, 7 noćenja za 255€. Uglavnom, neki koji je blizi šina, naći će se šta, hvala :D
Hakiz

#1630 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

Silent.Hunter wrote: 09/02/2022 21:27
Jahta wrote: 09/02/2022 13:47

Gledao sam Minel hotel, 7 noćenja za 255€. Uglavnom, neki koji je blizi šina, naći će se šta, hvala :D
Pierre Loti, Grand Rosa, eto ti uz šine.

Ali, valja to platiti.
channel10

#1631 Re: Istanbul

Post by channel10 »

Silent.Hunter wrote: 08/02/2022 20:10 Kada se rezervišu karte (Pegasus) online, da li je to konačna cijena ili se mora jos nešto doplatiti na aerodromu?
Kojih 300 eura?

Prije 20 dana prijatelji isli i platili 8 nocenja sa doruckom oko 190KM. Bacas pare bezveze...
Jahta

#1632 Re: Istanbul

Post by Jahta »

Ja sam "pogodio" 700 eura za 18 noći sa doručkom za nas troje odraslih, bukvalno na šinama. Čak sam malo i pretjero jer tramvaj ispod prozora prolazi, ali srećom nisu kod njih tramvaji ko kod nas da ti se zgrada trese na M. Dvoru kad tramvaj prođe.
klikerusa

#1633 Re: Istanbul

Post by klikerusa »

Jahta wrote: 14/02/2022 10:55 Ja sam "pogodio" 700 eura za 18 noći sa doručkom za nas troje odraslih, bukvalno na šinama. Čak sam malo i pretjero jer tramvaj ispod prozora prolazi, ali srećom nisu kod njih tramvaji ko kod nas da ti se zgrada trese na M. Dvoru kad tramvaj prođe.
Samo duga je tramvajska linija…od Bagcilara do Kabatasa.
Za 700 eura i 18 noćenja za troje možeš biti “na šinama” i više nego što si mislio
Jahta

#1634 Re: Istanbul

Post by Jahta »

klikerusa wrote: 16/02/2022 05:56
Jahta wrote: 14/02/2022 10:55 Ja sam "pogodio" 700 eura za 18 noći sa doručkom za nas troje odraslih, bukvalno na šinama. Čak sam malo i pretjero jer tramvaj ispod prozora prolazi, ali srećom nisu kod njih tramvaji ko kod nas da ti se zgrada trese na M. Dvoru kad tramvaj prođe.
Samo duga je tramvajska linija…od Bagcilara do Kabatasa.
Za 700 eura i 18 noćenja za troje možeš biti “na šinama” i više nego što si mislio
Sirkeci, meni najbolja lokacija, tu sam uzeo. Ne kažem, uvijek može bolje, ali meni je ovo ok, pogotovo za maj.
_deCKarD

#1635 Re: Istanbul

Post by _deCKarD »

Jel Pegasus najjeftinija opcija za let do Istanbula, kad su karte najpovoljnije, jer gledam za 3 mjeseca unaprijed, ali nema nekih cijena od 50-60 eura za povratnu?

Ne može ispod 120-150 eura sa onim dodatnim troškovima nikako.

I vidim da je Sirkeci dobra lokacija zbog blizine javnog prijevoza pa onda da tu tražim smještaj ili ima još boljih, i kakve su cijene u restoranima oko hrane, jel u toku dana dok obilazim ne mislim se vraćati u hotel, pa bih vani jeo, koliko otprilike treba dnevno, bez šoping troškova, samo hrana, kafa, i karte za ulaske u glavne znamenitosti?
Hakiz

#1636 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

_deCKarD wrote: 18/02/2022 09:23 Jel Pegasus najjeftinija opcija za let do Istanbula, kad su karte najpovoljnije, jer gledam za 3 mjeseca unaprijed, ali nema nekih cijena od 50-60 eura za povratnu?

I vidim da je Sirkeci dobra lokacija zbog blizine javnog prijevoza pa onda da tu tražim smještaj ili ima još boljih, i kakve su cijene u restoranima oko hrane, jel u toku dana dok obilazim ne mislim se vraćati u hotel, pa bih vani jeo, koliko otprilike treba dnevno, bez šoping troškova, samo hrana, kafa, i karte za ulaske u glavne znamenitosti?
Pegasus ti je najjeftinija opcija za let.

Što se tiče dnevnih troškova, to ti sve zavisi. Od 10 eura do 50 eura dnevno, zavisi šta jedeš, u koju znamenitost ulaziš (nije ista cijena ulaza za Topkapi, Aja-Sofiju, Arheološki muzej, Dolmabahce...), koliko i koju vrstu prevoza koristiš itd. Kafa je skuplja nego u BiH. Najviše ti se isplati jesti u restoranima u kojima jedu njihovi ljudi na pauzi za ručak. Uzmeš tacnu i ideš "trakom" i biraš šta ćeš jesti. Tu se može jesti dobro i povoljno, a da nije brza ili suha hrana, može se jesti "na kašiku". Doneri itd su super, ali to ti je u suštini fast-food, ako jedeš ovdje ćevape svaki dan, onda je to za tebe.

Meni je, kada sam posljednji put bio u Turskoj 2019, samo za hranu trebalo 10-20 eura dnevno. Ali sam jeo ribu, na kašiku itd, sokovi, kolači, pivo, kafa, nisam jeo suhu hranu.

Na to su išli dodatni troškovi raznih ulaznica, transporta itd.

Nije hrana skupa, može se jesti povoljno i dobro.
detroit-mercy

#1637 Re: Istanbul

Post by detroit-mercy »

Hakiz wrote: 18/02/2022 15:02
_deCKarD wrote: 18/02/2022 09:23 Jel Pegasus najjeftinija opcija za let do Istanbula, kad su karte najpovoljnije, jer gledam za 3 mjeseca unaprijed, ali nema nekih cijena od 50-60 eura za povratnu?

Što se tiče dnevnih troškova, to ti sve zavisi. Od 10 eura do 50 eura dnevno, zavisi šta jedeš, u koju znamenitost ulaziš (nije ista cijena ulaza za Topkapi, Aja-Sofiju, Arheološki muzej, Dolmabahce...), koliko i koju vrstu prevoza koristiš itd. Kafa je skuplja nego u BiH. Najviše ti se isplati jesti u restoranima u kojima jedu njihovi ljudi na pauzi za ručak. Uzmeš tacnu i ideš "trakom" i biraš šta ćeš jesti. Tu se može jesti dobro i povoljno, a da nije brza ili suha hrana, može se jesti "na kašiku". Doneri itd su super, ali to ti je u suštini fast-food, ako jedeš ovdje ćevape svaki dan, onda je to za tebe.

Meni je, kada sam posljednji put bio u Turskoj 2019, samo za hranu trebalo 10-20 eura dnevno. Ali sam jeo ribu, na kašiku itd, sokovi, kolači, pivo, kafa, nisam jeo suhu hranu.

Od tada Lira otisla u PM, za pola moze jest. Nemoj sam ganjat hranu oko Sultan Ahmeta jer tu cepaju turiste, cim zadje malo po ulicicama, do dzaba. Mi smo uzimali onaj pass koji ti daje da posjetis 5 atrakcija (cini mi se), od Tokapi palace do muzeja, sta ti izaberes. Taxi, nije skup ali nemo da te premuntaju da ne ukljuce taximetar :mrgreen:.
Hakiz

#1638 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

detroit-mercy wrote: 18/02/2022 15:07
Hakiz wrote: 18/02/2022 15:02

Od tada Lira otisla u PM, za pola moze jest. Nemoj sam ganjat hranu oko Sultan Ahmeta jer tu cepaju turiste, cim zadje malo po ulicicama, do dzaba. Mi smo uzimali onaj pass koji ti daje da posjetis 5 atrakcija (cini mi se), od Tokapi palace do muzeja, sta ti izaberes. Taxi, nije skup ali nemo da te premuntaju da ne ukljuce taximetar :mrgreen:.
Zato dajem cijene u eurima. Na primjer, orada je bila 10 KM. kada sam ja bio, to je bilo 28 TL. Ako je sada 50 TL, opet je 10 KM :wink: Niej Istanbul, u Istanbulu sam bi oranije, ali slično je to.

I, naravno, nikada se ne jede na glavnim turističkim mjestima, dovoljno je 20 metara skrenuti "u mrak" i jedeš barem za pola te cijene, ako ne i jeftinije. Ali, ima čari i u tome da ne piješ kapućino u Firenci sa studentima za 2 Eura, nego sjedneš u kafić koji je direktno ispod Duomo i platiš to zadovoljstvo kapućinom od 6 Eura :lol:

Rekavši to, ja sam svako veče sjedio u Grand Vezir kafeu koji dijeli zid sa Plavom džamijom. Nisu bile turističke, bile su "normalne" cijene.
detroit-mercy

#1639 Re: Istanbul

Post by detroit-mercy »

Hakiz wrote: 18/02/2022 15:13
detroit-mercy wrote: 18/02/2022 15:07
Zato dajem cijen u eurima. NA primjer, orada je bila 10 KM. kada sam ja bio, to je bilo 28 TL. Ako je sada 50 TL, opet je 10 M :wink:

I, naravno, nikada se ne jede na glavnim turističkim mjestima, dovoljno je 20 metara skrenuti "u mrak" i jedeš barem za pola te cijene, ako ne i jeftinije. Ali, ima čari i u tome da ne piješ kapućino u Firenci sa studentima za 2 Eura, nego sjedneš u kafić koji je direktno ispod Duomo i platiš to zadovoljstvo kapućinom od 6 Eura :lol:

Rekavši to, ja sam svako veče sjedio u Grand Vezir kafeu koji dijeli zid sa Plavom džamijom. Nisu bile turističke, bile su "normalne" cijene.
Ne znam da li su im i cijene otisle gore, proporcionalno Liri, ali imam lika koji radi samnom (turcin) i koji je ljetos bio mjesec ipo u Turskoj. Bas je slikao cijene hrane u Lirama i bilo je vise nego jeftino. Mislim da im cijene nisu bas otisle toliko gore koliko je lira otisla dole jer bi izbila revolucija.
I da, ono krstarenje brodom po Bosforu, ne placaj dzabe 40 ili 50 erua po osobi sto hoteli nude, 10lira je bila karta onih javnih brodova, nista vise ne dobijes ni na ovim sto te sisaju ko ovcu.
Hakiz

#1640 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

detroit-mercy wrote: 18/02/2022 15:19
Hakiz wrote: 18/02/2022 15:13

Zato dajem cijen u eurima. NA primjer, orada je bila 10 KM. kada sam ja bio, to je bilo 28 TL. Ako je sada 50 TL, opet je 10 M :wink:

Ne znam da li su im i cijene otisle gore, proporcionalno Liri, ali imam lika koji radi samnom (turcin) i koji je ljetos bio mjesec ipo u Turskoj. Bas je slikao cijene hrane u Lirama i bilo je vise nego jeftino. Mislim da im cijene nisu bas otisle toliko gore koliko je lira otisla dole jer bi izbila revolucija.
I da, ono krstarenje brodom po Bosforu, ne placaj dzabe 40 ili 50 erua po osobi sto hoteli nude, 10lira je bila karta onih javnih brodova, nista vise ne dobijes ni na ovim sto te sisaju ko ovcu.
Ovo si 100 % u pravu. Isto krstarenje koje privatniku platiš 50 Eura, IDO, Istanbulska javna kompanija koja vrši trajektni gradski prevoz naplaćuje 10 TL. Raja se često prevari baš na tome. U turist-infromacionom birou na Sultanahmetu uzeti red vožnje i to je to.

https://www.ido.com.tr/

TOUR PRICE (TL)
FULL BOSPHORUS TOUR (Double Way) 25,00
FULL BOSPHORUS TOUR (One Way) 15,00
FULL BOSPHORUS TOUR (children under 12 y)(Double Way) 12,50
FULL BOSPHORUS TOUR(children under 12 y)(One Way) 6,00
MMM1977

#1641 Re: Istanbul

Post by MMM1977 »

Vidi se da odavno niste bili u Stambolu :D Cijene su otišle gore 100% ali je lira otišla 300% dole tako da je i nama Bosancima, koji se obično osjećamo kao sirotinja kad odemo negdje, sve povoljno.

Te cijene hrane po malim ulicama su sada po 20TL za dnevni meni (2.50 KM) a vrhunski restorani imaju cijene kao neke naše buhare. U Viaportu sam s nogu jeo cikenburger, pomfrit i Pepsi za 11TL (1.40 KM).

Taxi koristiti samo preko Ubera, uvezani su. Treba li spominjati da je cijena vožnje od nekih 15 min oko 3KM?

Pravo je vrijeme za posjetiti Istanbul. Ja sam bio u Decembru i opet idem krajem Marta, taj grad previše volim pa čak razmišljam o trajnom preseljenju tamo.
Seawolf

#1642 Re: Istanbul

Post by Seawolf »

MMM1977 wrote: 19/02/2022 04:51 Vidi se da odavno niste bili u Stambolu :D Cijene su otišle gore 100% ali je lira otišla 300% dole tako da je i nama Bosancima, koji se obično osjećamo kao sirotinja kad odemo negdje, sve povoljno.

Te cijene hrane po malim ulicama su sada po 20TL za dnevni meni (2.50 KM) a vrhunski restorani imaju cijene kao neke naše buhare. U Viaportu sam s nogu jeo cikenburger, pomfrit i Pepsi za 11TL (1.40 KM).

Taxi koristiti samo preko Ubera, uvezani su. Treba li spominjati da je cijena vožnje od nekih 15 min oko 3KM?

Pravo je vrijeme za posjetiti Istanbul. Ja sam bio u Decembru i opet idem krajem Marta, taj grad previše volim pa čak razmišljam o trajnom preseljenju tamo.
Je li može preporuka za hotel u četvrti Fatih / Sultanahmet, za smještaj nas troje u trajanju od sedam dana.

Mora imati vlastiti parking da nije puno udaljen od hotela i da je uključen doručak.

Hvala puno.
MMM1977

#1643 Re: Istanbul

Post by MMM1977 »

@Seawolf, ja nisam baš prava adresa za to jer ja uvijek idem poslovno tj. odsjedam u poslovnim hotelima obzirom na sastanke koje imam a ako ideš turistički onda nemaš potrebe za tim jer ćeš u hotelima bukvalno samo prespavati.

Ono što bih ja razmislio je lokacija, nemaš potrebe za Sultanahmet, jer ćeš tamo biti kratko a ipak je teško naći smještaj sa parkingom u tom dijelu. Bolje je biti malo izvan vreve a da si blizu tramvaja za brzo prebacivanje. Imaš na prethodnim stranama baš o tome, ja bih odabrao nešto u blizini stanica Tophane, Findikli i Kabatas, odatle do Sultanahmeta, Eminonoua ili Taksima ti je sve pod nogu.

Za prevoz na kratkim relacijama koristi tramvaj, za duže metro a ako nema dostupan javni prevoz do željene lokacije onda Uber. Sve je prejeftino.

Osim glavnih atrakcija obavezno uzmi vremena prošetati uličicama, uvijek se nađe nešto super i tu osjetiš pravi duh Istanbula.

Ako gdje zapne piši
Seawolf

#1644 Re: Istanbul

Post by Seawolf »

MMM1977 wrote: 20/02/2022 11:39 ....
Eh, baš ti hvala.
Hakiz

#1645 Re: Istanbul

Post by Hakiz »

MMM1977 wrote: 19/02/2022 04:51 Vidi se da odavno niste bili u Stambolu :D Cijene su otišle gore 100% ali je lira otišla 300% dole tako da je i nama Bosancima, koji se obično osjećamo kao sirotinja kad odemo negdje, sve povoljno.

U Istanbul treba ići u aprilu. Festival tulipana.
_deCKarD

#1646 Re: Istanbul

Post by _deCKarD »

Pokušavam bukirati i platiti let za Istanbul direktno na stranici pegasusa, fly gps i piše samo sa american express i u turskim lirama da mogu platiti :?
ElRe

#1647 Re: Istanbul

Post by ElRe »

_deCKarD wrote: 21/02/2022 13:50 Pokušavam bukirati i platiti let za Istanbul direktno na stranici pegasusa, fly gps i piše samo sa american express i u turskim lirama da mogu platiti :?
Normalno se plaća bilo kojoj VIsa, AE, MasterCard, Mastro karticom.

https://www.instagram.com/memoarijednogdervisa/
ElRe

#1648 Re: Istanbul

Post by ElRe »

Seawolf wrote: 20/02/2022 06:55

Je li može preporuka za hotel u četvrti Fatih / Sultanahmet, za smještaj nas troje u trajanju od sedam dana.

Mora imati vlastiti parking da nije puno udaljen od hotela i da je uključen doručak.

Hvala puno.

Dobra stranica za turističko upoznavanje Istanbula.

Prije 7 godine, išli poslovno i bili smo smješteni u Elite World Prestige Hotel. Parking je bio ispred hotela. Veliki je rizik voziti vlastiti automobil u Istanbulu, naročito ako je neki skuplji. Rizik od nezgoda je ogroman.
ElRe

#1649 Re: Istanbul

Post by ElRe »

vanjki wrote: 06/11/2021 21:05
lajk wrote: 06/11/2021 19:21 Molbica 🙂. Koji soping centar preporucujete? Ako je to Cevahir kako najlakse stici :bih:
Meni ovaj Ozdilepark nije los.Mozes od Taksima sam metrom.Oni imaju npr H&M dok Cevahir koliko znam nema.. Gledaj npr. gdje ima Outlet Us Polo..Mozes naci dobri snizenja
Vadistanbul je top. Ozdilek je ok, može se naći dosta povoljne garderobe.
US Polo je smeće kvalitet, kao i Pierre Cardin. Ne znam ko se još pali na te marke.

Ko ima više para kupuje u Vakko (turski pandan Bossu), Mavi jeans, Beymen, Kigili, Hatemoglu, Kemal Tanca. H&M u Turskoj, nema neki izbor garderobe.
Seawolf

#1650 Re: Istanbul

Post by Seawolf »

ElRe wrote: 22/02/2022 09:24
Seawolf wrote: 20/02/2022 06:55

Hvala puno.

Dobra stranica za turističko upoznavanje Istanbula.

Prije 7 godine, išli poslovno i bili smo smješteni u Elite World Prestige Hotel. Parking je bio ispred hotela. Veliki je rizik voziti vlastiti automobil u Istanbulu, naročito ako je neki skuplji. Rizik od nezgoda je ogroman.
Hvala ti prijatelju na savjetima.

Auto je nekad bio skuplji, sad više nije. Ako ga neko i udari (ili ja nekoga), nema veze, kasko je osiguran.

Što se tiče hotela, već sam rezervisao u jednom jeftinijem hotelu u četvrti Fatih. Razlika u cijeni u odnosu na ovaj u kojem ste vi odsjeli, za isti period, tamam je dovoljna da pokrije štetu na autu :-D

Ne mislim se ionako vozikati po Istanbulu svojim autom, nakon što ga parkiram kod hotela, koristićemo javni prevoz.

Samo sam mislio jednoga od dana se odvesti autom do Çanakkalea i nazad, da isprobam novi most.
Post Reply