Hakiz wrote: ↑22/02/2022 21:27
Nierika wrote: ↑22/02/2022 19:58
Ne mislim da je tako nešto lagano za podnijeti, ali mislim da se može preživjeti i na kraju dokazati istina. A i stvarno mislim da se rijetko dešavaju takve situacije..ako baš dođe do tako nečeg, imaju (vjerovatno) i prijave za lažne prijave.
Svašta se može preživjeti. I silovanje.
Da li je opravdanje da se nekome učini zlo, bilo kakvo, to da se može preživjeti?
Svaki rat ima kolateralne žrtve. Ali, to ne znači da te žrtve nisu ljudi i sudbine. Jesu.
Kao što je potpuno legitimno i normalno da žene zahtijevaju i vode rat koji će ih u konačnici osloboditi silovanja, mislim da je takođe potpuno legitiman i normalan zahtjev da muškarci koji nisu krivi ne budu kolateralna šteta metodologije kojom se taj rat izvodi.
Ne mozes izjednacavati stvarno silovanje i lazno prijavljivanje silovanja, tj. traumu koje silovanje ostavi na zeni i traumu koje lazno prijavljivanje ostavi na muskarcu. ekvivalent prbe traume bi bila traumu koji bi muskarac dozivio da je silovan. Kad recimo ti budes silovan od strane nekog muskarca i prezivis to, onda mozes govoriti da se silovanje moze prezivjeti.
Malo je cinican tvoj haman hodzinski vaz s vjerovatno nekog minderluka o muskoj traumi i kolateralnoj steti kada nisi silovan. Ali vec sam citala tvoje postove i relativizacije.
Lazne optuzbe za silovanje su zaista rijetke i niko ih ovdje ne odabrava, cak, naprotiv, smatram da se trebaju strogo kaznjavati, makar zbog zastite zaista silovanih zena. No, svakako se ne treba kaznjavati strozije od stvarnog silovanja niti izjednacavati te dvije stvari. Jer traume nikako nisu iste. Apsurdno je to uopste spominjati u istoj recenici.
I ovo ja ne pisem radi tebe, Hakize, ti su mnogim tvojim stavovima izgubljen slucaj. Stavovi ti zvuce kao osobe s pocetka 20. stoljeca, koji jos uvijek misli da moze uzivati u muskoj nadmoci, pa sitnim otrovnim strelicama truje okolo jer ne moze. Pisem radi drugih koji ce se mozda zamisliti nad ovim, nad intenzitetom trauma.