Za silovanje veoma malo. Za druge vidove seksualnog zlostavljanja ima više. Možda sam subjektivan, ali ovo osuđivanje bez dokaza mi ne zvuči dobro.KraljicaIzJajca wrote: ↑22/02/2022 14:44Koliko je zaista lažnih prijava?Cregan wrote: ↑22/02/2022 14:11
Ne znam, meni to ne zvući kao najbolje rješenje. Sam postupak dokazivanja krivnje je komplikovan. Ako je neko krivo optužen, postupak privođenja će dodatno baciti ljagu na krivooptuženog. S druge strane treba ohrabriti žrtve da prijave seksualno zlostavljanje i privođenje osumnjičenog po prijavi može pomoći po tom pitanju.
Ovo neprijavljivanje od strane žrtava je jedan od rezultata nepravilnog tret8ranja osumnjićene osobe. Žrtva je prinuđena tražiti zaštitu, jer je nasilnim pfijavljen, ali nije iza rešetaka u policijskoj stanici.
Danasnji "feminizam"
-
Cregan
#20951 Re: Danasnji "feminizam"
-
Hakiz
#20952 Re: Danasnji "feminizam"
Hajmo vako:
Siluje mi neko kćer. Ja ga nađem i ubijem. Nikoga prije, niti poslije ne ubijem, ubio sam samo njega u posebnim okolnostima.
Postoji li silovatelj tog tipa, recimo u studentskom domu na derneku, alkoholl, droga... Posebne okolnosti, samo tu ženu, želio je odavno, gledao je u domu, nije imao prolaz kod nje za vezu ali je "puk'o na nju", nikoga ni prije ni poslije ne siluje. Ili su svi koji siluju po definiciji i automatizmu serijski povratnici u nedjela koji bez kriterija siluju sve šta im padne šaka?
Nije opravdavanje djela, i ja za hipotetičko opisano ubistvo i taj lik za hipotetčko opisano silovanje bi morali ležati, ni moralno niti civilizacijski, ni pravno nismo smjeli to uraditi, nije to pitanje. Pitanje je jasno postavljeno.
Siluje mi neko kćer. Ja ga nađem i ubijem. Nikoga prije, niti poslije ne ubijem, ubio sam samo njega u posebnim okolnostima.
Postoji li silovatelj tog tipa, recimo u studentskom domu na derneku, alkoholl, droga... Posebne okolnosti, samo tu ženu, želio je odavno, gledao je u domu, nije imao prolaz kod nje za vezu ali je "puk'o na nju", nikoga ni prije ni poslije ne siluje. Ili su svi koji siluju po definiciji i automatizmu serijski povratnici u nedjela koji bez kriterija siluju sve šta im padne šaka?
Nije opravdavanje djela, i ja za hipotetičko opisano ubistvo i taj lik za hipotetčko opisano silovanje bi morali ležati, ni moralno niti civilizacijski, ni pravno nismo smjeli to uraditi, nije to pitanje. Pitanje je jasno postavljeno.
-
Hakiz
#20953 Re: Danasnji "feminizam"
Civilizacijska pravna norma je da onaj koji optužuje mora dokazati, ne onaj koji je optužen.KraljicaIzJajca wrote: ↑22/02/2022 15:09Napisala sam, nisu uobićajene.Hakiz wrote: ↑22/02/2022 14:59
A to nema lažnih prijava? Jah...
Da napravimo kompromis: Prijaviš nekoga da te je napastvovao, ispostavi se da si ga lažno prijavila, recimo nešto ste se posvađali pa mu se svetiš, da kazna bude tebi onoliko zatvora koliko bi on ležao da te je stvarno napastvovao. Može tako?
Ne, nemam empatije za osumnjičene, a isti imaju legalno dokazati.![]()
Ako se tebi moderni pravni sistem i civilizacija ne sviđaju, to je tvoja lična stvar.
-
KraljicaIzJajca
#20954 Re: Danasnji "feminizam"
Ne, nije osuđivanje, jer osoba u Francuskoj bude zatvorena u policijskoj stanici sa legalnim pravom sebe odbraniti na Sudu.Cregan wrote: ↑22/02/2022 15:12Za silovanje veoma malo. Za druge vidove seksualnog zlostavljanja ima više. Možda sam subjektivan, ali ovo osuđivanje bez dokaza mi ne zvuči dobro.KraljicaIzJajca wrote: ↑22/02/2022 14:44
Koliko je zaista lažnih prijava?
Ovo neprijavljivanje od strane žrtava je jedan od rezultata nepravilnog tret8ranja osumnjićene osobe. Žrtva je prinuđena tražiti zaštitu, jer je nasilnim pfijavljen, ali nije iza rešetaka u policijskoj stanici.
Meni nije normalno da osumnj8čeno lice sjedi kućii, čeka poziv na Sud, jer mu se daje šansa opet napraviti neki oblik nasilja. Zato se žrtve moraju odvesti u Sigurne Kuće.
-
KraljicaIzJajca
#20955 Re: Danasnji "feminizam"
Ti nastavi braniti nasilnike svojom emlatijom, ja nećuHakiz wrote: ↑22/02/2022 15:15Civilizacijska pravna norma je da onaj koji optužuje mora dokazati, ne onaj koji je optužen.KraljicaIzJajca wrote: ↑22/02/2022 15:09
Napisala sam, nisu uobićajene.
Ne, nemam empatije za osumnjičene, a isti imaju legalno dokazati.![]()
Ako se tebi moderni pravni sistem i civilizacija ne sviđaju, to je tvoja lična stvar.
Francuzi primjenjuju sistem koji se tebi ne dopada.
-
KraljicaIzJajca
#20956 Re: Danasnji "feminizam"
Ti si rekao da je teško kontrolirati seksualno uzbuđenje koje vodi ka prisilnom seksu! Kako?MarlboroGold wrote: ↑22/02/2022 15:12Zato što su ne tako davno postojale drugačije studije i kada je seksualno uzbuđenje ipak bilo faktor, tj. atraktivnost koja to izaziva kada uzmemo u obzir pojedinačne slučajeve silovanja. To je moglo prerasti u nešto mnogo gore zasnovano na mržnji zbog ideologija i slično kada su bila i sistemska silovanja u ratovima kod nas ili u WW2 itd. i zato je pripadalo odvojenim kategorijama.hadzinicasa wrote: ↑22/02/2022 15:06
kakvi socijalni faktori?
i kako mislis mijenjaju se pogledi na silovanje i psihologiju istog?
Za mene je uvreda kad neko danas silovanje u nekom random kampusu stavi u isti koš sa sistemskim silovanjem žena u BiH devedesetih u kontekstu "nadmoći". Sorry, ali nije i ne može biti.
-
Cregan
#20957 Re: Danasnji "feminizam"
To što opisuješ je izdržavanje kazne bez presude, a postupak može trajati 3-4 godine.KraljicaIzJajca wrote: ↑22/02/2022 15:17Ne, nije osuđivanje, jer osoba u Francuskoj bude zatvorena u policijskoj stanici sa legalnim pravom sebe odbraniti na Sudu.
Meni nije normalno da osumnj8čeno lice sjedi kućii, čeka poziv na Sud, jer mu se daje šansa opet napraviti neki oblik nasilja. Zato se žrtve moraju odvesti u Sigurne Kuće.
-
no_sikiriki
#20958 Re: Danasnji "feminizam"
Kad sam bila u srednjoj školi, otac mi je imao posao gdje je morao da pravi neke veće odluke na svom radnom mjestu i da da otkaz većem broju ljudi. Neki radnici nisu mogli da prihvate to, pa su mu napravili smrtovnicu, ostavili nam bombu kroz procijep u dvorištu (koju sam ja našla u kesi kad sam krenula da izađem sa prijateljicama), i onda su počeli da zovu redovno na kućni telefon i da govore mom ocu/majci da će mu silovati kćerku. Da komentarišu moj izgled, šta bi mi radili itd. (ove detalje mi srećom nisu tada rekli nego par godina kasnije)
Sve prijavljeno policiji, prisluškivao se telefon, znalo se ko je iza svega, ali sve što se desilo je da je taj radnik premješten na drugu poziciju i vraćen na posao. Otac me je zbog toga jedno vrijeme pratio svaki dan do škole i nazad i slabo sam izlazila mimo toga.
Mnogo godina kasnije, taj lik je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Valjda je to ta "pravda."
Sve prijavljeno policiji, prisluškivao se telefon, znalo se ko je iza svega, ali sve što se desilo je da je taj radnik premješten na drugu poziciju i vraćen na posao. Otac me je zbog toga jedno vrijeme pratio svaki dan do škole i nazad i slabo sam izlazila mimo toga.
Mnogo godina kasnije, taj lik je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Valjda je to ta "pravda."
- dale cooper
#20959 Re: Danasnji "feminizam"
Fokusiraš se na trigger words, fulaš poentu. Interesantno je da meni spočitavaš ideološku isključivost na drugoj temi, a po svemu što samMarlboroGold wrote: ↑22/02/2022 15:06 Et i taj članak je samo potvrda onog gore što sam naveo.
Toxic masculinity, rape culture itd...
pročitao od ovog tvog trenutnog povratka ovdje ja primjetim iste simptome kod tebe.
-
Hakiz
#20960 Re: Danasnji "feminizam"
Ne branim ja nasilnike. Ti ljude proglašavaš nasilnicima iz čista mira.KraljicaIzJajca wrote: ↑22/02/2022 15:19Ti nastavi braniti nasilnike svojom emlatijom, ja neću
Francuzi primjenjuju sistem koji se tebi ne dopada.![]()
Zamisli da ja sada prijavim da je KraljicaizJajca istukla dijete na igralištu, ne nužno tvoje, neko, bilo koje, tebi samo na osnovu te prijave uleti policija i uhapsi te. Bez razloga, samo na osnovu moje prijave. I kada se ispostavi u istrazi da nisi kriva, puste te prije suđenja, nema suđenja jer istraga nije našla dokaze za dizanje optužnice. Ali, tvoje komšije nastave da šapuću "Ma, ko zna, gdje ima dima ima i vatre, nisu je slučajno hapsili", na poslu dobiješ otkaz isti dan kada te privedu, pritisak okoline te natjera da odseliš itd.
A meni ništa ne bude zbog prijave izvinite, učinilo mi se da jeste tukla, neću više obećavam. I to je sve.
To ti zagovaraš.
Last edited by Hakiz on 22/02/2022 15:34, edited 1 time in total.
-
KraljicaIzJajca
#20961 Re: Danasnji "feminizam"
Gdje si to pročitao?Cregan wrote: ↑22/02/2022 15:25To što opisuješ je izdržavanje kazne bez presude, a postupak može trajati 3-4 godine.KraljicaIzJajca wrote: ↑22/02/2022 15:17
Ne, nije osuđivanje, jer osoba u Francuskoj bude zatvorena u policijskoj stanici sa legalnim pravom sebe odbraniti na Sudu.
Ne, ja pišem o brzom procesu, to je uhodan proces u Francuskoj.
-
KraljicaIzJajca
#20962 Re: Danasnji "feminizam"
Da, to zagovaram!Hakiz wrote: ↑22/02/2022 15:32Ne branim ja nasilnike. Ti ljude proglašavaš nasilnicima iz čista mira.KraljicaIzJajca wrote: ↑22/02/2022 15:19
Ti nastavi braniti nasilnike svojom emlatijom, ja neću
Francuzi primjenjuju sistem koji se tebi ne dopada.![]()
Zamisli da ja sada prijavim da je KraljicaizJajca istukla dijete na igralištu, tebi samo na osnovu te prijave uleti policija i uhapsi te. Bez razloga, samo na osnovu moje prijave. I kada se ispostavi u istrazi da nisi kriva, puste te prije suđenja, nema suđenja jer istraga nije našla dokaze za dizanje optužnice. Ali, tvoje komšije nastave da šapuću "Ma, ko zna, gdje ima dima ima i vatre, nisu je slučajno hapsili", na poslu dobiješ otkaz isti dan kada te privedu, pritisak okoline te natjera da odseliš itd.
A meni ništa ne bude zbog prijave izvinite, učinilo mi se da jeste tukla, neću više obećavam. I to je sve.
To ti zagovaraš.
Dokažeš da nisi kriv, i nema potrebe za otkazom i mahalom koja je često svjedok nasilja, a ne prijavi isto.
- MarlboroGold
#20963 Re: Danasnji "feminizam"
Pokušavam biti sloboduman koliko mogu u iznošenju stavova, a to znači da će se vjerovatno nekad podudarati i sa onim sa čime se ti ne slažeš.dale cooper wrote: ↑22/02/2022 15:32Fokusiraš se na trigger words, fulaš poentu. Interesantno je da meni spočitavaš ideološku isključivost na drugoj temi, a po svemu što samMarlboroGold wrote: ↑22/02/2022 15:06 Et i taj članak je samo potvrda onog gore što sam naveo.
Toxic masculinity, rape culture itd...
pročitao od ovog tvog trenutnog povratka ovdje ja primjetim iste simptome kod tebe.
Jasna je meni poenta, ali jasno mi je također i da te studije sve više postaju farsa.
-
Hakiz
#20964 Re: Danasnji "feminizam"
SvaštaKraljicaIzJajca wrote: ↑22/02/2022 15:36Da, to zagovaram!Hakiz wrote: ↑22/02/2022 15:32
Ne branim ja nasilnike. Ti ljude proglašavaš nasilnicima iz čista mira.
Zamisli da ja sada prijavim da je KraljicaizJajca istukla dijete na igralištu, tebi samo na osnovu te prijave uleti policija i uhapsi te. Bez razloga, samo na osnovu moje prijave. I kada se ispostavi u istrazi da nisi kriva, puste te prije suđenja, nema suđenja jer istraga nije našla dokaze za dizanje optužnice. Ali, tvoje komšije nastave da šapuću "Ma, ko zna, gdje ima dima ima i vatre, nisu je slučajno hapsili", na poslu dobiješ otkaz isti dan kada te privedu, pritisak okoline te natjera da odseliš itd.
To ti zagovaraš.
Dokažeš da nisi kriv, i nema potrebe za otkazom i mahalom koja je često svjedok nasilja, a ne prijavi isto.
- hadzinicasa
#20965 Re: Danasnji "feminizam"
pa cesto ljudi njeguju odredjena uvjerenja iz nemogucnosti sagledavanja i razumijevanja cinjenica. poriv u slucaju silovanja je u svim slucajevima isti i nije baziran na seksualnosti - odnosno nema seksualno porijeklo (tako da mozemo eliminiratei privlacnost, oblacenje, ponasanje zrtve), iako je manifestacija i razmjer mozda drugaciji. to kaze nauka.MarlboroGold wrote: ↑22/02/2022 15:12Zato što su ne tako davno postojale drugačije studije i kada je seksualno uzbuđenje ipak bilo faktor, tj. atraktivnost koja to izaziva kada uzmemo u obzir pojedinačne slučajeve silovanja. To je moglo prerasti u nešto mnogo gore zasnovano na mržnji zbog ideologija i slično kada su bila i sistemska silovanja u ratovima kod nas ili u WW2 itd. i zato je pripadalo odvojenim kategorijama.hadzinicasa wrote: ↑22/02/2022 15:06
kakvi socijalni faktori?
i kako mislis mijenjaju se pogledi na silovanje i psihologiju istog?
Za mene je uvreda kad neko danas silovanje u nekom random kampusu stavi u isti koš sa sistemskim silovanjem žena u BiH devedesetih u kontekstu "nadmoći". Sorry, ali nije i ne može biti.
to sto je tebi to uvreda ili smatras da ne moze tako biti nije mjerodavno ni validno jer nauka veli da moze i jeste. cinjenica.
pozivati se na "nedavne drugacije studije"... je upravo rudiment tradicionalizma koji treba odbaciti ako vjerujemo da nauka svakim danom napreduje, a mi kao drustvo evoluiramo i u znanju i u ponasanju i u nosenju sa raznoraznim pojavama.
da smo donedavno vjerovali da je homoseksualizam bolest, da se infekcije lijece pustanjem krvi i da ne nabrajam dalje.
-
Nierika
#20966 Re: Danasnji "feminizam"
Wtf.no_sikiriki wrote: ↑22/02/2022 15:29 Kad sam bila u srednjoj školi, otac mi je imao posao gdje je morao da pravi neke veće odluke na svom radnom mjestu i da da otkaz većem broju ljudi. Neki radnici nisu mogli da prihvate to, pa su mu napravili smrtovnicu, ostavili nam bombu kroz procijep u dvorištu (koju sam ja našla u kesi kad sam krenula da izađem sa prijateljicama), i onda su počeli da zovu redovno na kućni telefon i da govore mom ocu/majci da će mu silovati kćerku. Da komentarišu moj izgled, šta bi mi radili itd. (ove detalje mi srećom nisu tada rekli nego par godina kasnije)
-
no_sikiriki
#20967 Re: Danasnji "feminizam"
Ova tema, in a nutshell, sa par izuzetaka naravno:

-
no_sikiriki
#20968 Re: Danasnji "feminizam"
I ja kažem. Da se razumijemo, s obzirom na to da me nisu silovali, ne smatram se nekom "žrtvom" što se ovoga tiče. Svrha priče je bio taj "pravda" faktor, jer me iritira konstantno vraćanje ljudi na tzv. pravdu u ovakvoj državi, kad god se spomene silovanje/napadi te vrste. Pa kao hajde Boga ti, ako te siluju, ima procedura, prijaviš policiji, i dobićeš svoju pravdu. Baš mislim da bismo je dobili da su me uspjeli silovati.Nierika wrote: ↑22/02/2022 16:46Wtf.no_sikiriki wrote: ↑22/02/2022 15:29 Kad sam bila u srednjoj školi, otac mi je imao posao gdje je morao da pravi neke veće odluke na svom radnom mjestu i da da otkaz većem broju ljudi. Neki radnici nisu mogli da prihvate to, pa su mu napravili smrtovnicu, ostavili nam bombu kroz procijep u dvorištu (koju sam ja našla u kesi kad sam krenula da izađem sa prijateljicama), i onda su počeli da zovu redovno na kućni telefon i da govore mom ocu/majci da će mu silovati kćerku. Da komentarišu moj izgled, šta bi mi radili itd. (ove detalje mi srećom nisu tada rekli nego par godina kasnije)
Mnogo godina kasnije, taj lik je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Valjda je to ta "pravda."![]()
- MarlboroGold
#20969 Re: Danasnji "feminizam"
Ja se u suštini s tobom slažem i trebalo bi tome težiti jer su mnogi izuzetno štetni, ali smatram da ipak ne treba nazor negirati neke tradicionalizme ako su itekako plauzabilni i primjenjivi i u ovom vremenu bez obzira što ih današnje studije ne spominju, totalno negiraju ili navode da su besmislice. A to u vezi nauke ti baš i ne stoji pogotovo u današnjem vremenu kad postoji toliki skepticizam prema nauci ili ljudi rezultate ispitivanja tumače kako njima godi ili ih uzimaju selektivno gurajući svoje agende, a što je zapravo zloupotreba nauke.hadzinicasa wrote: ↑22/02/2022 16:30pa cesto ljudi njeguju odredjena uvjerenja iz nemogucnosti sagledavanja i razumijevanja cinjenica. poriv u slucaju silovanja je u svim slucajevima isti i nije baziran na seksualnosti - odnosno nema seksualno porijeklo (tako da mozemo eliminiratei privlacnost, oblacenje, ponasanje zrtve), iako je manifestacija i razmjer mozda drugaciji. to kaze nauka.MarlboroGold wrote: ↑22/02/2022 15:12
Zato što su ne tako davno postojale drugačije studije i kada je seksualno uzbuđenje ipak bilo faktor, tj. atraktivnost koja to izaziva kada uzmemo u obzir pojedinačne slučajeve silovanja. To je moglo prerasti u nešto mnogo gore zasnovano na mržnji zbog ideologija i slično kada su bila i sistemska silovanja u ratovima kod nas ili u WW2 itd. i zato je pripadalo odvojenim kategorijama.
to sto je tebi to uvreda ili smatras da ne moze tako biti nije mjerodavno ni validno jer nauka veli da moze i jeste. cinjenica.
pozivati se na "nedavne drugacije studije"... je upravo rudiment tradicionalizma koji treba odbaciti ako vjerujemo da nauka svakim danom napreduje, a mi kao drustvo evoluiramo i u znanju i u ponasanju i u nosenju sa raznoraznim pojavama.
da smo donedavno vjerovali da je homoseksualizam bolest, da se infekcije lijece pustanjem krvi i da ne nabrajam dalje.
To je konkretno što ja vidim kao problem kod današnjih studija o silovanju jer mnoge apsolutno negiraju privlačenje, odnosno seksualno uzbuđenje prije samog čina silovanja, a što je bilo sastavni dio prijašnjih studija koliko god da vam se to ne sviđa. Smatram da to i danas itekako igra ulogu.
-
Nierika
#20970 Re: Danasnji "feminizam"
Ne znam šta reći osim užas, sreća pa je završilo bez posljedica (mada je vjerovatno ostavilo emotivne posljedice). Ugl. drago mi je da je prošlo to davno, da ne analiziram dalje.no_sikiriki wrote: ↑22/02/2022 17:05I ja kažem. Da se razumijemo, s obzirom na to da me nisu silovali, ne smatram se nekom "žrtvom" što se ovoga tiče. Svrha priče je bio taj "pravda" faktor, jer me iritira konstantno vraćanje ljudi na tzv. pravdu u ovakvoj državi, kad god se spomene silovanje/napadi te vrste. Pa kao hajde Boga ti, ako te siluju, ima procedura, prijaviš policiji, i dobićeš svoju pravdu. Baš mislim da bismo je dobili da su me uspjeli silovati.![]()
- hadzinicasa
#20971 Re: Danasnji "feminizam"
ali mi ovdje ne govorimo o gender studijama. o tome se radi. govorimo o psihologiji covjeka.MarlboroGold wrote: ↑22/02/2022 17:14Ja se u suštini s tobom slažem i trebalo bi tome težiti jer su mnogi izuzetno štetni, ali smatram da ipak ne treba nazor negirati neke tradicionalizme ako su itekako plauzabilni i primjenjivi i u ovom vremenu bez obzira što ih današnje studije ne spominju, totalno negiraju ili navode da su besmislice. A to u vezi nauke ti baš i ne stoji pogotovo u današnjem vremenu kad postoji toliki skepticizam prema nauci i nečemu što je očito i jasno oduvijek ili duži period - pa i po pitanju gender studies i odnosima među njima, a što je uglavnom sastavni dio postmoderne. A da ne govorim po pitanju vakcina, imunologije, virusologije... svjedoci smo svega toga.hadzinicasa wrote: ↑22/02/2022 16:30
pa cesto ljudi njeguju odredjena uvjerenja iz nemogucnosti sagledavanja i razumijevanja cinjenica. poriv u slucaju silovanja je u svim slucajevima isti i nije baziran na seksualnosti - odnosno nema seksualno porijeklo (tako da mozemo eliminiratei privlacnost, oblacenje, ponasanje zrtve), iako je manifestacija i razmjer mozda drugaciji. to kaze nauka.
To je konkretno što ja vidim kao problem kod današnjih studija o silovanju jer mnoge apsolutno negiraju privlačenje, odnosno uzbuđenja prije samog čina silovanja, a što je bilo sastavni dio prijašnjih studija koliko god da vam se to ne sviđa.
dakle ako vec hoces da razgovaramo o predrasudama - a to je upravo ubjedjenje da jezicak na vagi zlostavljanja predstavlja ponasanje, spol, oblacenje, izgled zrtve => to je samo to - predrasuda (koja je btw navedena i na linkovima koje je @KraljicaIzJajca postavljala) bazirana na tradicionalizmu po kojem je zena kriva za sve sto joj se desi jer je "izazivala". ne znamo cime, nije ni vazno cime. ona je izazivala i to trazila pa je on "morao" (da je siluje, da je udari, da je... nastavi niz) meni to niti je plauzibilno niti je primjenjivo vec je suplje kao sto svaka jadna predrasuda i jeste. to sto su ljudi odrasli i odgajani u tome je jedna stvar, ali kad jednom odrastu, pa nauce citati pa imaju otvoren um i zele prosiriti vidike, pa procitaju i razumiju.
Geneza silovanja nije seksualna tako da privlacnost tu ne igra nikakvu ulogu (prema tome zrtva nema nikakve veze s ponasanjem pocinioca). Pretpostavka tj. predrasuda ti je pogresna.
sto se tice skepticizma prema nauci - on dolazi obicno od strane neobrazovanih priucenih youtube strucnjaka opste prakse. Ja otisla da zamjenim bateriju na satu na carsiju, sajdzija mi 20 minuta pricao kako se on bavi i istrazuje historiju i Coronu i kako zna on i sta ce meni maska i "taaaa ce nauka". dakle trend je - relativizirajmo sve da bi imali izgovor da radimo sta hocemo. prednjace kako rekoh neobrazovani ljudi koji ni ne razumiju ulogu i razvoj nauke, saznanja koja evoluiraju i mijenjaju se kako napredujemo i prikupljamo i analiziramo podatke i informacije....
e bas zbog tog trenda trivijalizacije nauke smatram da nauku treba jos vise forsirati i na njoj bezuslovno insistirati, bez relativizacije bilo koje vrste! inace ce nam pojave i ponasanja tumaciti mediokritetske neznalice. nema vece opasnosti od covjeka koji misli da zna sve i da je najpametniji.
-
Hakiz
#20972 Re: Danasnji "feminizam"
Ali, da bi silovatelj izveo čin, mora mu se ukrutiti (ako ne siluje nekim predmetom).hadzinicasa wrote: ↑22/02/2022 17:29
Geneza silovanja nije seksualna tako da privlacnost tu ne igra nikakvu ulogu (prema tome zrtva nema nikakve veze s ponasanjem pocinioca). Pretpostavka tj. predrasuda ti je pogresna.
A da se ukruti, mora biti neke seksualne privlačnosti. Ako ne prema žrtvi, onda prema samom činu.
- hadzinicasa
#20973 Re: Danasnji "feminizam"
joj Hakize....Hakiz wrote: ↑22/02/2022 17:33Ali, da bi silovatelj izveo čin, mora mu se ukrutiti (ako ne siluje nekim predmetom).hadzinicasa wrote: ↑22/02/2022 17:29
A da se ukruti, mora biti neke seksualne privlačnosti. Ako ne prema žrtvi, onda prema samom činu.
sexualnost je u glavi. upravo o tome se i radi
zato i imas ljude koji imaju razlicite fetishe. i to se ne moze promijeniti. ne mozes se natjerati da te lozi nesto drugo.
nekoga lozi stopalo, nekoga nadmoc.
Last edited by hadzinicasa on 22/02/2022 17:35, edited 1 time in total.
-
no_sikiriki
#20974 Re: Danasnji "feminizam"
@KraljicaIzJajca
Žao mi je što nisam ranije ovo potražila kad se govorilo na tu temu u prethodnim "serijama" priče o silovanju, glumcima itd., evo nešto o tome koji je procenat lažnih prijava za silovanje:
https://www.abc.net.au/triplej/programs ... s/13281852
Dr Fileborn said it's a "huge misconception" that false reports are common, and that myth is likely rooted in misogyny, sexism, and historical stereotypes about womens' trustworthiness in the criminal justice system.
"If you're concerned about the possibility of someone you know making an allegation against you, maybe it's actually an opportunity to reflect on your own sexual practices and know how you negotiate consent with partners," she said.
Dr Seidler encouraged men who were grappling with this at the moment to talk it through openly with mates or a therapist, and to accept you might not know all the answers, or could even be in the wrong.
He said the vast majority of men don't perpetrate sexual violence, but that there were many who didn't understand what they've done was problematic. And that comes down to the fact these conversations are still taboo.
"Men need to talk to other men about this stuff, and we need to not shame one another about responding and questioning and asking where the lines are," he said.
Dr Seidler said young men should avoid withdrawing to online forums, but instead be more open about sharing their concerns.
What he didn't want to see was people - particularly young men - becoming more distant, fearful, angry and violent. He, and other experts, are less worried about middle-aged men (who are happy to jump on Twitter and talk about how they feel); it's younger men they're concerned about, who might disappear into the secluded and insular worlds of reddit threads and forums.
And if men are still worried about false allegations of rape, despite the stats, he wondered why they were empathising more with the perpetrator, than the victim.
"Why don't we see it from the victim's perspective and try to get in their shoes and empathise, rather than trying to get in the perpetrator's shoes constantly?" he said.
"This isn't something that you're going to get caught out on, by doing the right thing and then getting thrown under the bus by accident. That's not how this works."
Žao mi je što nisam ranije ovo potražila kad se govorilo na tu temu u prethodnim "serijama" priče o silovanju, glumcima itd., evo nešto o tome koji je procenat lažnih prijava za silovanje:
https://www.abc.net.au/triplej/programs ... s/13281852
Dr Fileborn said it's a "huge misconception" that false reports are common, and that myth is likely rooted in misogyny, sexism, and historical stereotypes about womens' trustworthiness in the criminal justice system.
"If you're concerned about the possibility of someone you know making an allegation against you, maybe it's actually an opportunity to reflect on your own sexual practices and know how you negotiate consent with partners," she said.
Dr Seidler encouraged men who were grappling with this at the moment to talk it through openly with mates or a therapist, and to accept you might not know all the answers, or could even be in the wrong.
He said the vast majority of men don't perpetrate sexual violence, but that there were many who didn't understand what they've done was problematic. And that comes down to the fact these conversations are still taboo.
"Men need to talk to other men about this stuff, and we need to not shame one another about responding and questioning and asking where the lines are," he said.
Dr Seidler said young men should avoid withdrawing to online forums, but instead be more open about sharing their concerns.
What he didn't want to see was people - particularly young men - becoming more distant, fearful, angry and violent. He, and other experts, are less worried about middle-aged men (who are happy to jump on Twitter and talk about how they feel); it's younger men they're concerned about, who might disappear into the secluded and insular worlds of reddit threads and forums.
And if men are still worried about false allegations of rape, despite the stats, he wondered why they were empathising more with the perpetrator, than the victim.
"Why don't we see it from the victim's perspective and try to get in their shoes and empathise, rather than trying to get in the perpetrator's shoes constantly?" he said.
"This isn't something that you're going to get caught out on, by doing the right thing and then getting thrown under the bus by accident. That's not how this works."
-
Hakiz
#20975 Re: Danasnji "feminizam"
Da, ali je onda tvrdnja da silovanje nema veze sa privlačnosti pogrešna. Bez obzira na to da li je privlačnost prema sisama žrtve ili prema osjećaju moći.hadzinicasa wrote: ↑22/02/2022 17:35joj Hakize....![]()
sexualnost je u glavi. upravo o tome se i radizato i pricamo o psihologiji.
zato i imas ljude koji imaju razlicite fetishe. i to se ne moze promijeniti. ne mozes se natjerati da te lozi nesto drugo.
nekoga lozi stopalo, nekoga nadmoc.