Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Plavo-bijeli

#301 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Plavo-bijeli »

a onaj sto me citirao obrisao se taj komentar.. samo sam vidio da je pisao o 'zvjezdama padalicama'.. valjda mu neko treba objasniti da 'zvijezde padalice' ne postoje, nego da su to meteori.. i sta onda covjek da dalje komentarise i ima neku konstruktivnu raspravu.. cuj popnes se na planinu i zar nisu zvijezde lijepe.. :-) :-D
Drekavac22

#302 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Plavo-bijeli wrote: 22/02/2022 16:12 jos se forsira prica da je Muhammed bio nepismen iako ima koliko hoces hadisa u kojima se vidi da je znao i citati i pisati... i ono bas moras bit udaren u glavu i forsirati to non stop..
jos se forsira prica da je Muhammed bio nepismen iako ima koliko hoces hadisa u kojima se vidi da je znao i citati i pisati.
nit je znao citati ni pisati...nemoj bezveze druze izmisljati, opce poznata stvar da nije znao ni citati ni pisati, nego je imao uza se pisare koji su imali zadatke pisanja objave, ugovora, pisma kraljevima itd ono sto im Muhammed izrecituje oni mu to zapisu....a prepravljanje tekstova se moralo raditi tako sto Muhamemd im kaze da procitaju mu ponovo sta su napisali i ako se nadje greska prepravi se to i onda tek moze izaci pred narod.

Bog kaze:

7:157 onima koji će slijediti Poslanika (Muhammeda), Vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tori i Evandjelju, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli.
Drekavac22

#303 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Plavo-bijeli wrote: 22/02/2022 16:13 a onaj sto me citirao obrisao se taj komentar.. samo sam vidio da je pisao o 'zvjezdama padalicama'.. valjda mu neko treba objasniti da 'zvijezde padalice' ne postoje, nego da su to meteori.. i sta onda covjek da dalje komentarise i ima neku konstruktivnu raspravu.. cuj popnes se na planinu i zar nisu zvijezde lijepe.. :-) :-D
nigdje u Kuranu ne pise zvijezde padalice, to sto Korkut nesto od sebe izmisli pa stavi u prevod njemu na dusu, a to ne pise u orginalnom tekstu Kurana, sva sreca pa mi obiacni smrtnici imamo u rukama orginalni Kuran na arapskom i mozemo provjeravati sta stvarno pise tamo a ne da se prepustamo na milost i nemilost prevodioca sumnjivog znanja je li tacno nesto prevedeno ili nije....kao sto krscani se moraju oslanjati na svoje prevodioce a nemaju orginalni tekst biblije u ruci da provvjeravaju sta stvarno pise.
Plavo-bijeli

#304 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Plavo-bijeli »

pa dobra je priča da je nepismen, pogotovo da privuce nove ljude u islam, stare da zadrzi i poslije njega da ispadne kako je nepismen mogao.. ipak fakti kazu drugacije.. Image
nije anti-muslimanska knjiga nego bas napisana da se pokaze njegovo 'savrsenstvo'.

Vjerovati da je Muhammed sa svojom inteligencijom u to vrijeme nije znao pisati i čitati u 40oj godini kad je sve to krenulo, a prije bio uspjesan prodavač.. u vrijeme kad se puno toga moralo zapisivati tj pogotovo medju onima koji su prodavali.. bas moras biti u zabludi
Avonmusk

#305 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Svaka cast, za zadnja dva posta , jer ovo jos nigdje nisam ni cuo, ni procitao, imas li ista u vezi sa surom Mravi, jer sam skoro gledao da su britanci dosli do spoznaje da mravi inaju svoj jezik a Sulejman a.s. ih je cuo, kao u ostalom i ostale zivotinje. Mravi su bas specificna bica, pregledao sam dista dokumentaraca o njima i ono sto su naucnici zakljucili , samo upucuje da su morali biti nadahnuti od Nekoga, pa da se ponasaju onako kako se ponasaju.

Mislim na postove od drekavca, posto su se neki u medjuvremenu upisali.

A posto me u medjuvremenu prozva ovaj zeljin nvijac, pa jaro ti hoces da ti se u 7. Vijeku i ljudina u tom vijeku prica o recimo jahalici preinaci u pricu o modernom automobilu, neke stvari su morale biti iskazane na nacin da se priblize ljudima koji su tad zivjeli, a on sad o meteorima?

I nisi mi odg na pitanja, ili si previdio?
Nista se nije izbrisalo! Ili je i to izgovor da se ne odgovori?
Last edited by Avonmusk on 22/02/2022 16:38, edited 1 time in total.
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#306 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by TojoOptics »

Pet verzija Kur'ana. https://tanah44.wixsite.com/kuran-hadis ... dr-shehzad Ko vjeruje da je knjiga bozanska, vjerovat ce i dalje. Ko ne vjeruje, tesko da ce promijeniti misljenje. Ali, eto, pet verzija, znaci da ili Bog nije bio bas najsigurniji ili je Muhamed lose zapamtio ili su pisari dodavali i oduzimali po licnom ukusu.
Avonmusk

#307 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

TojoOptics wrote: 22/02/2022 16:34 Pet verzija Kur'ana. https://tanah44.wixsite.com/kuran-hadis ... dr-shehzad Ko vjeruje da je knjiga bozanska, vjerovat ce i dalje. Ko ne vjeruje, tesko da ce promijeniti misljenje. Ali, eto, pet verzija, znaci da ili Bog nije bio bas najsigurniji ili je Muhamed lose zapamtio ili su pisari dodavali i oduzimali po licnom ukusu.
Samo je jedan, i sacuvan do danas, jer je tako obecano.
Ljudi svasta izmisljaju.
TojoOptics

#308 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by TojoOptics »

Ovdje pise da ih ima 30. https://www.quora.com/How-many-versions ... this-world Potvrdjeno. Imaju dokazi i izvori. Jasno mi je da se vjernik nece sloziti sa time, zbog vlastite dogme. Ali, ovo je realnost.
YuGiOhMoDDeR

#309 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by YuGiOhMoDDeR »

Kiraet ne mijenja Kuran, već samo način na koji se čita i izgovara.. nema veze sa verzijom Kurana.. jedan Kuran, više verzija Kiraeta :thumbup:
Drekavac22

#310 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Plavo-bijeli wrote: 22/02/2022 16:25 pa dobra je priča da je nepismen, pogotovo da privuce nove ljude u islam, stare da zadrzi i poslije njega da ispadne kako je nepismen mogao.. ipak fakti kazu drugacije.. Image
nije anti-muslimanska knjiga nego bas napisana da se pokaze njegovo 'savrsenstvo'.

Vjerovati da je Muhammed sa svojom inteligencijom u to vrijeme nije znao pisati i čitati u 40oj godini kad je sve to krenulo, a prije bio uspjesan prodavač.. u vrijeme kad se puno toga moralo zapisivati tj pogotovo medju onima koji su prodavali.. bas moras biti u zabludi
pa dobra je priča da je nepismen,
nije to dobra prica nego historijski fakt a prica suprotno toga je razvlacenje pameti i navlacenje na svoj neki mlin, kao eto da se predstavi poslanik kao skolovana osoba

Covjece Boziji Kuran kaze da je bio nepismen i sad neka osoba da kaze pa eto na osnovu nekih mutnih predanja kao da je znao neko slovo procitati :-)

i poslije njega da ispadne kako je nepismen
stani malo

Bog kaze:

7:157 onima koji će slijediti Poslanika (Muhammeda), Vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tori i Evandjelju, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli.

je li se to Bog utjeruje u laz???? kao da on ne zna sta prica, ovamo govori da je Muhammed nepismen a eto taj osoba sto zagovara da je bio pismen , njemu cemo prije povjerovati nego Bogu i njegovim rijecima u Kuranu....ne brukajte se molim vas...ispadate smijesni sa ovim pricama.

u vrijeme kad se puno toga moralo zapisivati tj pogotovo medju onima koji su prodavali.. bas moras biti u zabludi
hajmo ovako to postavit, ako je naucio citati i pisati, zasto je imao grupe pisaca zaduzene za objavu, pisanje ugovora, pisanje pisama vladarima i kraljevima.

Image

ako su pisari cekali konstantno na smjene kod tog stuba u dzamiji Poslanika Muhammeda, zar stvarno mislite da je Muhammed znao citati i pisati a ujedno da je mucio pisare da cekaju i pisu objavu a on to mogao uraditi???

Covjece Boziji svako onaj ko tvrdi da je Muhammed znao citati i pisati je teski palamudator koji kontrira autenticni islamskim tekstovima koji govore na ovu temu, da nista drugo kontrira samom Kuranu i Bogu licno....niko od islamski ucenjaka nije promovirao Muhammeda kao nekoga ko zna citati i pisati, opce poznata stvar da nije znao ni citati ni pisati.

bas moras biti u zabludi
znaci u zabludi smo jer vjerujemo sta Bog kaze u Kuranu i historijski dokumenti Sira, o Muhammedu to pod noge bacit, nego da pocnemo citati likove sumnjivog znanja i namjera i da njih promovisemo i vjerujemo im na rijec na osnovu maglovitih izjava i tekstova...ma hajdeee molim te.

Nego de mi reci sto ce Muhammedu pisari u dzamiji konstantno da cekaju kod stuba , ako je Muhammed znao citati i pisati?
PM72

#311 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by PM72 »

Drekavac22 wrote: 20/02/2022 17:04
PM72 wrote: 20/02/2022 13:22 Kakvim se glupostima ljudi bave
pa vidi jednu stvar druze moj, djetetu od 5 godina kada mu das papir sa formulama ajnstajnove teorije relativiteta i nuklearne fizike....dijete ce isto tako pomisliti da su to obicne skrabotine, mozda cak ce uzet taj papir da se obrise poslije nuzde....znaci totalno gluposti su na papiru za to dijete koje je neupuceno kakvo se blago krije u tim formulama.

eh tako i ti , uletis na temu koju ne znas malo vidis sta je i kako je , i kazes gluposti

a evo ja ti kazem, da je ova tema vaznija nego da sam ti ponudio lijek za rak koji te moze spasiti sigurne smrti :roll: a ako hoces mogu ti obrazlozit kako i zbog cega.
Ne treba,hvala ti puno,vidiš da sam ,kao što sam kažeš,na nivou petogodišnjeg djeteta a ti Ajnštajnov kolega...
Drekavac22

#312 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Avonmusk wrote: 22/02/2022 16:30 Svaka cast, za zadnja dva posta , jer ovo jos nigdje nisam ni cuo, ni procitao, imas li ista u vezi sa surom Mravi, jer sam skoro gledao da su britanci dosli do spoznaje da mravi inaju svoj jezik a Sulejman a.s. ih je cuo, kao u ostalom i ostale zivotinje. Mravi su bas specificna bica, pregledao sam dista dokumentaraca o njima i ono sto su naucnici zakljucili , samo upucuje da su morali biti nadahnuti od Nekoga, pa da se ponasaju onako kako se ponasaju.

Mislim na postove od drekavca, posto su se neki u medjuvremenu upisali.

A posto me u medjuvremenu prozva ovaj zeljin nvijac, pa jaro ti hoces da ti se u 7. Vijeku i ljudina u tom vijeku prica o recimo jahalici preinaci u pricu o modernom automobilu, neke stvari su morale biti iskazane na nacin da se priblize ljudima koji su tad zivjeli, a on sad o meteorima?

I nisi mi odg na pitanja, ili si previdio?
Nista se nije izbrisalo! Ili je i to izgovor da se ne odgovori?
imas li ista u vezi sa surom Mravi, jer sam skoro gledao da su britanci dosli do spoznaje da mravi inaju svoj jezik a Sulejman a.s. ih je cuo, kao u ostalom i ostale zivotinje.
Ima, kad je Kuran govorio da mravi komuniciraju akusticno, da bi to bila vijest u americi na TV tek 2009 godine
Drekavac22

#313 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

PM72 wrote: 22/02/2022 19:24
Drekavac22 wrote: 20/02/2022 17:04

pa vidi jednu stvar druze moj, djetetu od 5 godina kada mu das papir sa formulama ajnstajnove teorije relativiteta i nuklearne fizike....dijete ce isto tako pomisliti da su to obicne skrabotine, mozda cak ce uzet taj papir da se obrise poslije nuzde....znaci totalno gluposti su na papiru za to dijete koje je neupuceno kakvo se blago krije u tim formulama.

eh tako i ti , uletis na temu koju ne znas malo vidis sta je i kako je , i kazes gluposti

a evo ja ti kazem, da je ova tema vaznija nego da sam ti ponudio lijek za rak koji te moze spasiti sigurne smrti :roll: a ako hoces mogu ti obrazlozit kako i zbog cega.
Ne treba,hvala ti puno,vidiš da sam ,kao što sam kažeš,na nivou petogodišnjeg djeteta a ti Ajnštajnov kolega...
ne niposto ja nisam nikakav ajnstajn niti njegov kolega....nego samo metaforicki pricam ovdje, kako bi docarao situaciju :)
PM72

#314 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by PM72 »

Neka,hvala ti...rahatniji sam u životu bez takvih spoznaja...
Drekavac22

#315 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

TojoOptics wrote: 22/02/2022 16:34 Pet verzija Kur'ana. https://tanah44.wixsite.com/kuran-hadis ... dr-shehzad Ko vjeruje da je knjiga bozanska, vjerovat ce i dalje. Ko ne vjeruje, tesko da ce promijeniti misljenje. Ali, eto, pet verzija, znaci da ili Bog nije bio bas najsigurniji ili je Muhamed lose zapamtio ili su pisari dodavali i oduzimali po licnom ukusu.
Pet verzija Kur'ana
Kiraeti (nacin recitacije Kurana) nisu verzije, to je isti tekst koji se moze citati na drugi nacin

naprimjer u engleskom tako isto

recimo pise

Do Not

mozes ga citati , DO NOT ili DON'T...pa kako god citao uredu je, eh tako je i sa Kuranom...odobreno od Poslanika licno.
Ko ne vjeruje, tesko da ce promijeniti misljenje. Ali, eto, pet verzija, znaci da ili Bog nije bio bas najsigurniji
ti prvo treba da naucis da kiraeti nisu razne verzije Kurana, pa tek onda da donosis sud o Kuranu....jer ovo je smijesno stvarno.
TojoOptics

#316 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by TojoOptics »

Drekavac22 wrote: 22/02/2022 19:30
Pet verzija Kur'ana
Kiraeti (nacin recitacije Kurana) nisu verzije, to je isti tekst koji se moze citati na drugi nacin

recimo pise

Do Not

mozes ga citati , DO NOT ili DON'T...pa kako god citao uredu je, eh tako je i sa Kuranom...odobreno od Poslanika licno.
Ko ne vjeruje, tesko da ce promijeniti misljenje. Ali, eto, pet verzija, znaci da ili Bog nije bio bas najsigurniji
ti prvo treba da naucis da kiraeti nisu razne verzije Kurana, pa tek onda da donosis sud o Kuranu....jer ovo je smijesno stvarno.
Ma, ne interesuje me pravo da ti kazem, ja sam ateist.
Drekavac22

#317 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

PM72 wrote: 22/02/2022 19:29 Neka,hvala ti...rahatniji sam u životu bez takvih spoznaja...
Pa vidi jednu stvar moj druze, nekad smo ja i ti diskutovali o gljivama, ja trazio neke recepte od tebe za skladistenje lisicarki, nacine kako uraditi...privatno smo se culi prije nekoliko godina :D
kad si mi pricao kako si u ratu brao gljive, jer si pasionirani gljivar kao i ja :D

nego da se vratimo temi, ti nemoj misliti da si rahatniji ako okrenes glavu od BOzije objave, ti mozes mirno prozivjeti ovaj zivot, ali valja poslije odgovarati pred Bogom poslije smrti, tad moze belaj da bude...nije Bog muha koja sleti na nos i mahnes rukom da je otjeras...ne , on je nas Stvoritelj, a ko nas je stvorio a i poziva sebi kad smrt dodje, ima pravo da nam daje pravila sta i kako cemo zivjeti i kako ne zivjeti.

Svi mi moramo nekad pod zemlju, i ona osoba koja se ne pripremi za susret sa Bogom, tesko da moze ocekivati dobro na buducem svijetu...jer je to poput osobe koja hoce da prepliva hladan okean sa jakim valovima, po mraku pun gladnih ajkula...znaci osudjen si na propast u tom slucaju.
Drekavac22

#318 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

TojoOptics wrote: 22/02/2022 19:31
Drekavac22 wrote: 22/02/2022 19:30

recimo pise

Do Not

Ma, ne interesuje me pravo da ti kazem, ja sam ateist.
a cuj to sad te ne interesuje, a interesovalo te prije pet minuta kad si pisao

Pet verzija Kur'ana....ali, eto, pet verzija, znaci da ili Bog nije bio bas najsigurniji ili je Muhamed lose zapamtio ili su pisari dodavali i oduzimali po licnom ukusu.

kad te ispravim tvoje pogresno shvatanje stvari, onda te ne interesuje tema...hajde dobro :D
TojoOptics

#319 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by TojoOptics »

Drekavac22 wrote: 22/02/2022 19:37

kad te ispravim tvoje pogresno shvatanje stvari, onda te ne interesuje tema...hajde dobro :D
Ok, u pravu si.
PM72

#320 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by PM72 »

Za gljive svaka čast,bujrum kad god hoćeš ali me ne peglaj sa vjerskim temama jer u Boga ne vjerujem niti me zanimaju vjerske teme
PS...jesi li ti onaj gljivar iz Skandinavije?
Avonmusk

#321 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Covjece dragi, za ova tri dana se vise ljudi izjasnilo da su ateisti nego sam ih u zivotu sreo!
Kako to drekavac ta se oni bas toliko zakace na ove teme, koje nemaju nista s njima?

Mislio sam imas li ista da si pronasao vezano za suru Mravi a da je vezano za kodiranje?
Drekavac22

#322 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

PM72 wrote: 22/02/2022 19:41 Za gljive svaka čast,bujrum kad god hoćeš ali me ne peglaj sa vjerskim temama jer u Boga ne vjerujem niti me zanimaju vjerske teme
dobro jarane moj dobri, ali mi ovo nedjeluje logicno, kazes da te nepeglam sa vjerskim temama niti vjerujes u Boga

ali ipak ti uskocis meni u temu da komentiras koju sam pokrenuo , a koliko vidim ja tebi nisam uskocio u tvoju temu da te nesto ubjedjujem pa da ti izjava ima smisla sa peglanjem

nemozes uskocit u tudju temu i pokretacu teme govoriti da ne pegla sa vjerskim temama , pa ovo meni dodje kao da uskoci mi padobranac u kucu uzme oklagiju iz zeninih ruka i skine mi gace i zabije mi oklagiju u guzu, i kaze, suti , trpi ne suprostavlja mi se ...samo slusaj sta ti pricam.....ma ajdeee molim te :roll:
YuGiOhMoDDeR

#323 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by YuGiOhMoDDeR »

Avonmusk wrote: 22/02/2022 19:42 Covjece dragi, za ova tri dana se vise ljudi izjasnilo da su ateisti nego sam ih u zivotu sreo!
Kako to drekavac ta se oni bas toliko zakace na ove teme, koje nemaju nista s njima?
Ateisti su polu muslimani :D svjedoče da nema Boga ( la ilahe), i još im nedostaje da posvjedoče "osim Allaha" (illa Allah) :D
Drekavac22

#324 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Avonmusk wrote: 22/02/2022 19:42 Covjece dragi, za ova tri dana se vise ljudi izjasnilo da su ateisti nego sam ih u zivotu sreo!

Mislio sam imas li ista da si pronasao vezano za suru Mravi a da je vezano za kodiranje?
postirao sam na ovoj temi jucer , ne znam jesi li vidio
matematicke-nadnaravnosti-kurana-dokaz- ... #p17934249

zato sto se nasa prica ne uklapa u njhov svjetonazor, pogled na zivot, mozda malo i bocka ih prica pa hoce da se odbrane kroz obaranje te price kao nistavne, koja nema pokrica i argumenata ni dokaza....
Drekavac22

#325 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

PM72 wrote: 22/02/2022 19:41 PS...jesi li ti onaj gljivar iz Skandinavije?
jesam
Post Reply