BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Guadalajara

#15901 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 17:49
Guadalajara wrote: 21/02/2022 17:44
Lose vidis, trebas da se malo pregledas kod kakvog strucnjaka. Dok je za vakta, a ne kad ti bude kasno i kad bolest metastazira .Tako je to je castan posao i ne treba da se stidis vidi se da ozbiljno iskustvo izbija iz tebe i da si cak spreman da podijelis sa drugima, medjutim fulio si temu i podforum za savjete o poljoprivredi. To ti je na drugoj stranici. A to bolan sa ukucanima podijeli.
Auh, pogodio sam na nezgodno mjesto - nema veze hajd prebolices ti to.
Zasto jauces ? :D
Guadalajara

#15902 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Cak ni vizuelno mi ne izgledaju isto ova barutna punjenja na ovoj drugoj slici.
MorningStar

#15903 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 17:47
MorningStar wrote: 21/02/2022 17:36

Ako ti ne pokazes Boga znaci da ga nema i svi vjernici lazu :lol:
Ako postoje tolike razlike u pritisku kako onda jedan te isti rpg stari drndavi lansira sta hoces od raketa namjenjene za isti ??
Image

I sve ovo - isti stari RPG lanser ispaljuje
Image

A sad spektakl - sta li je ovo ???
Image
Image

A dalje sto se tice pritiska - ne znam dali primjecujes da rpg ima otvor nazad - pa ne znam kako ti to se uklapa u koncept povecanja pritiska sa tezinom rakete jer se radi o bestrzajnom lanseru :lol:

A ne mislim nista pitam ucim od tebe - zasto AP metci brze "trose" cijev ?? u jezgru je penetrator - okolo zrno izgleda pretezno kao i svako drugo
Image

PS: Vidim da ti neka pitanja nestaju u procesu - nestali u 60 sekundi - pa da te napomenem ono da ne previdis steta je :D
Gdje je tablica ? Ovdje ti nema tablice sa tezinom barutnih punjenja :cekam:
Kakva tablica sa tezinom barutnih punjenja ?? Pa na sve rakete se navrce standardni primarni pogon :lol:
Image
Last edited by MorningStar on 21/02/2022 17:56, edited 1 time in total.
MorningStar

#15904 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 17:51 Cak ni vizuelno mi ne izgledaju isto ova barutna punjenja na ovoj drugoj slici.
Mozda zato sto na drugoj slici i nema primarnog pogona/ punjenja :lol: :lol: :lol:
Guadalajara

#15905 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 17:55
Guadalajara wrote: 21/02/2022 17:47

Gdje je tablica ? Ovdje ti nema tablice sa tezinom barutnih punjenja :cekam:
Kakva tablica sa tezinom barutnih punjenja ?? Pa na sve rakete se navrce standardni primarni pogon :lol:
aha...da te ne jebu dimenzije..pa cak i bez tablice se vidi da su razlicita barutna punjenja u pitanju.
MorningStar

#15906 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 17:56
MorningStar wrote: 21/02/2022 17:55

aha...da te ne jebu dimenzije..pa cak i bez tablice se vidi da su razlicita barutna punjenja u pitanju.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ali imas problemcic - na toj slici i nema primarnog (inicijalnog) pogona

Hajd da pomognem - FALI TI OVO NA SLICI:
Vidis ekspertu ovo tamnije zeleno/ druga od vrha / desno - to je isto navrce se na sve rakete za rpg
Image :lol:
Last edited by MorningStar on 21/02/2022 18:00, edited 1 time in total.
Guadalajara

#15907 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 17:56
Guadalajara wrote: 21/02/2022 17:51 Cak ni vizuelno mi ne izgledaju isto ova barutna punjenja na ovoj drugoj slici.
Mozda zato sto na drugoj slici i nema primarnog pogona/ punjenja :lol: :lol: :lol:
Ja uporedim dva ista projektila, isti kalibar, istu vrstu municije, samo je drugaciji proizvodjac i hoop...sta bude...razlicita barutna punjenja... :D
Guadalajara

#15908 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 17:57

pa dzee ti je tablica sa specifikacijama :D
MorningStar

#15909 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 17:59

I dalje verglas jelde -
Isto vidis ovo na svim ovaj dio sto je isti - e to je inicijalni pogon standardni - isti isto kontas mozes zavrnuti na tandem raketu, na og7 pgv itd :lol:
Image

PS: Ima razlicitih boja e da znas - ali to je samo do proizvodjaca/godine proizvodnje i to - i dalje su isti :lol: .

Kako ovo doajen namjenske industrije - ekspertize o rpg ovima pravi a ne zna komponente raketa istog :D
Škobo Habu

#15910 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Ovaj Gvadalahara je težak ublehaš.

Ni Komšić mu nije ravan.
Guadalajara

#15911 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 18:06
Guadalajara wrote: 21/02/2022 17:59

I dalje verglas jelde -
Isto vidis ovo na svim ovaj dio sto je isti - e to je inicijalni pogon standardni - isti isto kontas mozes zavrnuti na tandem raketu, na og7 pgv itd :lol:
Image

PS: Ima razlicitih boja e da znas - ali to je samo do proizvodjaca/godine proizvodnje i to - i dalje su isti :lol:
Ja te pitah za tablicu bez ikakve zajebancije i podjebavanja. On kulira. Znaci ne znas ni da je nadjes, a ne da uporedis specifikacije i karakteristike barutnog punjenja. Pa cak i da zanemarimo dimenzije, nisi u stanju da napises specifikacije bilo kojeg proizvodjaca barutnog punjenja za RPG.
Guadalajara

#15912 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Škobo Habu wrote: 21/02/2022 18:10 Ovaj Gvadalahara je težak ublehaš.

Ni Komšić mu nije ravan.
Dobar je Komšić, prava naša bosanska legenda. Opet cemo ga aBd izabrati, samo da ne bude onaj UZP-ovac.. :bih:
kiligonzales

#15913 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

Vidis ekspertu ovo tamnije zeleno/ druga od vrha / desno - to je isto navrce se na sve rakete za rpg
Prvi put sam rastavio ko klinjo jednu neeksplodiranu RPG granatLu. :D Pokupio je na Dobrinja 2 na parkingu iza Avde Čuka. Poslje sam i tromblone neksplodirane rastavljao. Mlado ludo. Sadaka Ogata, pa živ ostah do danas. Sječam se da je ovaj srednji dio granate, nalik cijevi bila puna nekom roskastom materijom, jebeno je svijetlila kad se zapali. Još jednu sam našao sa ovim repom što se može otvoriti i zatvoriti.

https://a.drunkentengu.com/lifestyle/ru ... asi-3.webp

Tada sam prakticno u kuci imao cahure, zrnad, granate, tromblone, bombe i cudesa od municije pistolja 7,65 do tenkovskog zrna.

Sa linije na petici mi zet donese zrno od pata 40 mm. Kad se sjetim te radosti.
MorningStar

#15914 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 18:14
MorningStar wrote: 21/02/2022 18:06
I dalje verglas jelde -
Image

PS: Ima razlicitih boja e da znas - ali to je samo do proizvodjaca/godine proizvodnje i to - i dalje su isti :lol:
Ja te pitah za tablicu bez ikakve zajebancije i podjebavanja. On kulira. Znaci ne znas ni da je nadjes, a ne da uporedis specifikacije i karakteristike barutnog punjenja. Pa cak i da zanemarimo dimenzije, nisi u stanju da napises specifikacije bilo kojeg proizvodjaca barutnog punjenja za RPG.
Isto kontas isto - ono imas to i navrnes na raketu nebitno jel OG PG PGV TANDEM i tako .. al pazi mogu boje biti drugacije - nekada upakovano u najlon a nekad u kartonsku tubu , urijetko i u plasticnoj bude.
Image
A ti trazi sad tablicu - mislim ja sam zaprepascen kako jedan ekspert ovo nije znao :D
MorningStar

#15915 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

kiligonzales wrote: 21/02/2022 18:28

Prvi put sam rastavio ko klinjo jednu neeksplodiranu RPG granatLu. :D Pokupio je na Dobrinja 2 na parkingu iza Avde Čuka. Poslje sam i tromblone neksplodirane rastavljao. Mlado ludo. Sadaka Ogata, pa živ ostah do danas. Sječam se da je ovaj srednji dio granate, nalik cijevi bila puna nekom roskastom materijom, jebeno je svijetlila kad se zapali. Još jednu sam našao sa ovim repom što se može otvoriti i zatvoriti.

https://a.drunkentengu.com/lifestyle/ru ... asi-3.webp

Tada sam prakticno u kuci imao cahure, zrnad, granate, tromblone, bombe i cudesa od municije pistolja 7,65 do tenkovskog zrna.

Sa linije na petici mi zet donese zrno od pata 40 mm. Kad se sjetim te radosti.
Taj srednji dio je sekundarni pogon - nakon sto je raketa ispaljena primarnim punjenjem - sekundarni pogon se aktivira u letu i "pogura" je - mogao si ostati bez obrva :D
Guadalajara

#15916 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 18:29
Guadalajara wrote: 21/02/2022 18:14

Isto kontas isto - ono imas to i navrnes na raketu nebitno jel OG PG PGV TANDEM i tako .. al pazi mogu boje biti drugacije - nekada upakovano u najlon a nekad u kartonsku tubu , urijetko i u plasticnoj bude.
Image
A ti trazi sad tablicu - mislim ja sam zaprepascen kako jedan ekspert ovo nije znao :D
Pa da si u stanju pronaci jednu...ali pazi samo specifikaciju jednog projektila..Nisi u stanju ni to :D a ne da nadjes tablicu sa specifikacijama barutnih punjenja. Mislim sta da covjek kaze za nekoga ko je pao na puskomitraljezu ili mozda mitraljezu :lol:
MorningStar

#15917 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 18:34
MorningStar wrote: 21/02/2022 18:29

Image
Pa da si u stanju pronaci jednu...ali pazi samo specifikaciju jednog projektila..Nisi u stanju ni to :D a ne da nadjes tablicu sa specifikacijama barutnih punjenja. Mislim sta da covjek kaze za nekoga ko je pao na puskomitraljezu ili mozda mitraljezu :lol:
:lol: Sta je ekspertu za rpg ove :D dje je zapelo :lol:.

E gledaj sad kako sam fokusiran - nasao sam ti tablicu a sad je ti probaj razumiti i reci sta ti ta tablica govori :D

Image

Image

A da naravno M84 je puskomitraljez tako je , kao sto je i PM72 tako je i M84 :lol:
Guadalajara

#15918 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

i opet nema tablice sa specifikacijama barutnih punjenja od razlicitih proizvodjaca municije za RPG-7. :lol:

ne moze naci....ne moze naci... :lol:
MorningStar

#15919 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 18:43 i opet nema tablice sa specifikacijama barutnih punjenja od razlicitih proizvodjaca municije za RPG-7. :lol:

ne moze naci....ne moze naci... :lol:
:lol: Vrdaj vrdaj , koprcaj se

Guadalajara

#15920 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Hajde da ti pomognem :D
double base-strips

NGB - 038 - PG-7, PG-7V
NGB - 042 - PG 7V, PG 7VM

i

NGR-135 - PG-7VM
NGR-145 - PG-7V
MorningStar

#15921 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 19:01 Hajde da ti pomognem :D
double base-strips

NGB - 038 - PG-7, PG-7V
NGB - 042 - PG 7V, PG 7VM

i

NGR-135 - PG-7VM
NGR-145 - PG-7V
Pomozi pomooozi - jos da se ne radi o sekundarnom pogonu :lol: :lol: :lol: :lol: - koprcaj se koprcaj
Da i ja tebi malo pomognem - to sto si nalupao je ovaj "srednji" dio rakete - mi pricamo o ovom na desnoj strani - ono kontas primarni pogon pritisak u cijevi i to :lol:

Image

Ovo desno tamnije zeleno vidis- sigurno znas sta je to ekspertu :D

samo se koprcaj - jer vidi mogu te ljudi skontati kakve sve gluposti "ekspertises" po forumu :D

PS: Da ti jos pomognem - zasto se inicijalne brzine razlikuju u zavisnosti od tezine/tipa rakete :? :lol:
Image

Image
Guadalajara

#15922 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 19:12
Guadalajara wrote: 21/02/2022 19:01 Hajde da ti pomognem :D

Pomozi pomooozi - jos da se ne radi o sekundarnom pogonu :lol: :lol: :lol: :lol: - koprcaj se koprcaj
Da i ja tebi malo pomognem - to sto si nalupao je ovaj "srednji" dio rakete - mi pricamo o ovom na desnoj strani - ono kontas primarni pogon pritisak u cijevi i to :lol:

Image

Ovo desno tamnije zeleno vidis- sigurno znas sta je to ekspertu :D
Pametan si ali kad ti ja kazem :lol: znaci naknadna pamet :lol: do tada i kokos ubode pokoje zrno :mrgreen:

Hajde još da ti pomognem...kako cu te raskovat...a nece ti biti prvi put :D iako ja pricam sa nekim ko je pao ko pokosen puskomitraljezom :lol: onaj drugi je ispao iz kamiona...Dubajic :lol:

NGB-034 ti je za osnovno punjenje za minu od 120mm i NGB-043 ti je za osnovno punjenje za minu od 160mm. Ovo su ti baruti najblizi specifikacijama barutima koje se koriste za osnovno barutno punjenje. U cemu je razlika ? :D
MorningStar

#15923 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 19:27
Pametan si ali kad ti ja kazem :lol: znaci naknadna pamet :lol: do tada i kokos ubode pokoje zrno :mrgreen:

Hajde još da ti pomognem...kako cu te raskovat...a nece ti biti prvi put :D iako ja pricam sa nekim ko je pao ko pokosen puskomitraljezom :lol: onaj drugi je ispao iz kamiona...Dubajic :lol:

NGB-034 ti je za osnovno punjenje za minu od 120mm i NGB-043 ti je za osnovno punjenje za minu od 160mm. Ovo su ti baruti najblizi specifikacijama barutima koje se koriste za osnovno barutno punjenje. U cemu je razlika ? :D
:lol: ok je , jedan caj smuti malo meda i bit ce ti lakse - samo nemoj previse zadirati u ekspertize oko rpg ova.

Za mitraljez i puskomitraljez to tek ne znas o cemu pricas - strah me i poceti :lol:

Au hahahahah :lol: :lol: idi radije raskuj neko zeljezo nesto primjeni to znanje u namjenskoj industriji :D

Boli me briga u cemu je razlika ja sam ti napisao da je osnovno/primarno punjenje isto - navrce se na nebitno koji tip rakete / mislim sve je to ok jer nisi ni znao da se inicjalni pogon navrce ti si mislio da je raketa - ono to je to stavi i junaci bum-fssss gruh :D
Guadalajara

#15924 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

MorningStar wrote: 21/02/2022 19:32
Guadalajara wrote: 21/02/2022 19:27

:lol: ok je , jedan caj smuti malo meda i bit ce ti lakse - samo nemoj previse zadirati u ekspertize oko rpg ova.

Za mitraljez i puskomitraljez to tek ne znas o cemu pricas - strah me i poceti :lol:

Au hahahahah :lol: :lol: idi radije raskuj neko zeljezo nesto primjeni to znanje u namjenskoj industriji :D

Boli me briga u cemu je razlika ja sam ti napisao da je osnovno/primarno punjenje isto - navrce se na nebitno koji tip rakete / mislim sve je to ok jer nisi ni znao da se inicjalni pogon navrce ti si mislio da je raketa - ono to je to stavi i junaci bum-fssss gruh :D
Osim kreveljenja ti si se samo isprovaljivao na ovoj temi. Znaci nisi se jednom provalio, nego redovno dodjes i dobijes po guzici. I tako je godinama kad god ti guza pozeli batina dodjes ovdje, iscipelarim te i pobjegnes pokunjen.

Ti znas sta je puskomitraljez pa te covjek ispravlja...bjezi tamo :-)

I nemoj se nazor smijati ogavno je, meni je tebe zao Allaha mi. Ja da ti mogu nekako pomoci, a evo vidis da se trudim da ti pomognem i ti opet ne znas da nadjes tablicu sa specifikacijama baruta koji se koriste u proizvodnji municije za RPG. Mislim uzasno koliko covjek moze da bude ogranicen, ko balkon.

Cuj boli te briga, ne moze te boliti briga a nisu ista barutna punjenja u pitanju. :shock: Nisu to trivijalne stvari i specifikacije. Mislim ko je ogranicen kao ti njemu je to isto. Inteligentnim i pametnim ljudima ne moze to biti isto jer utice na trosenje/habanja materijala-lansirne cijevi cime skracuje zivoti vijek trajanja NVO.

Strasno na cemu ljudi padaju...
MorningStar

#15925 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by MorningStar »

Guadalajara wrote: 21/02/2022 20:02
Osim kreveljenja ti si se samo isprovaljivao na ovoj temi. Znaci nisi se jednom provalio, nego redovno dodjes i dobijes po guzici. I tako je godinama kad god ti guza pozeli batina dodjes ovdje, iscipelarim te i pobjegnes pokunjen.

Ti znas sta je puskomitraljez pa te covjek ispravlja...bjezi tamo :-)

I nemoj se nazor smijati ogavno je, meni je tebe zao Allaha mi. Ja da ti mogu nekako pomoci, a evo vidis da se trudim da ti pomognem i ti opet ne znas da nadjes tablicu sa specifikacijama baruta koji se koriste u proizvodnji municije za RPG. Mislim uzasno koliko covjek moze da bude ogranicen, ko balkon.

Cuj boli te briga, ne moze te boliti briga a nisu ista barutna punjenja u pitanju. :shock: Nisu to trivijalne stvari i specifikacije. Mislim ko je ogranicen kao ti njemu je to isto. Inteligentnim i pametnim ljudima ne moze to biti isto jer utice na trosenje/habanja materijala-lansirne cijevi cime skracuje zivoti vijek trajanja NVO.

Strasno na cemu ljudi padaju...
:lol: laki je malo nervozan ha :lol: . Jesi za**an coJce - cipelaris po forumima a i to samo u svojoj glavi - ja nemogu da vjerujem sta si sebi umislio - situacija kao sa onim sto si covjeku koji je radio u unisu objasnjavao situaciju pa ti isti poredo sve od do :D .

Ne nego ti znas da je ono sto kod nas zovu sijac - puskomitraljez :D

Da ti pomognem za to opet - postoje dva punjenja za raketu - inicijalno i sekundarno pogonsko / poceo si o pritiscima da lupas misleci ono razlicite rakete razliciti pritisci i tako dok ti nisam ukazao da inicijalni pogon rpg rakete je standardni i navrne se na bilo koji tip rakete - sto ti ekspert namjenske industrije si ono - totalno znao :lol: (dalje biseranje oko apfsds,ap municije,prljanja cijevi itd itd da i ne pocinjem - neka citaju ljudi pa nek se smiju malo :D )

Punjenja inicijalnog pogona su ista - ista sila , ako budes fin pa malo smanjis ribu reci cu ti i razloge zasto je isto :D , i habanje :lol:

Kopcaj se koprcaj neka malo dosta si k**io ovde :D
Post Reply