The Lord of the Rings: The Rings of Power

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
MarlboroGold

#76 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 21/02/2022 14:49 “The history of fantasy is racialized,” she says. “People are used to seeing fantasies and fairytales as all-white, particularly in faux-medieval or magical-medieval settings,” Thomas explains. “We’re taking them out of the dream space. We’re taking them out of how they imagined it could be, and so it feels off to them. So that’s why they’re saying, you know, ‘Who are these people? This is not what Tolkien intended! It’s not accurate!’”

Of course, if you’re willing to go back to the poems and legends that inspired Tolkien, you will definitely find characters who are not white.

The Norse Prose Edda, compiled in 1220, includes the svartálfar, Black elves who live in Svartálfarheim; Tolkien was a devotee of Old Norse prose and verse and even translated some of the verse into English.
Tu i leži problem. "We". Ko im daje za pravo da oni "ispravljaju" nešto za šta nije nikad postojala takva namjena od samog autora ili nedostaju izvori da je nešto tako htio? Dakle, kad je riječ o crncu vilenjaku... zna se brate kroz fantasy da čak ni Drowovi u DnD-u često nisu bili crna rasa.
Last edited by MarlboroGold on 21/02/2022 15:10, edited 1 time in total.
dale cooper

#77 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

TomANDJerry wrote: 21/02/2022 14:54 Nije problem imati crnce u seriji, ali mora biti prirodno -- u skladu sa onim sto je Tolkin napisao, e ne samo uzeti par ocigledno bijelih likova u staviti crnce na njihovo mjesto.

Patuljci ne mogu biti crnci jer zive pod zemljom i nisu izlozeni suncu, Vilenjaci su jasno napisani kao bijeli ...

Ali imas na jugu plemena koja su saveznik Saurona i koje je Tolkin opisao kao tamnog tena --- zasto ne uzeti njih.

Ah, da --- jer onda bi crnci bili zli --- a to ne smijemo dopustiti.

Hajde da i to rijesimo, ubaci neku pozadinsku pricu o tome kako je Gondor maltretirao te ljude, i onda oni nisu mogli ništa drugo uraditi nego pokušati sa Sauronom da isprave nepravdu koja im je ucinjena ... eto nas na moralnom 50-50%.

Ali ... ne, ne , ne ... vilenjaci moraju biti crni i skoro sam 100% siguran da ce ovaj jedan morati biti i bolji od Legolasa, jer crnac mora biti bolji od bijelca.

E sad tim ljudi imaju problem, nemaju sa crncem na ekranu.
Pa mogli bi postaviti i pitanje zašto je to Tolkien tako napisao, zašto su bijeli likovi prikazani kao dobri i čisti, a ovi tamnog tena loši
i prljavi? Ima li to veze sa vremenom u kojem je Tolkien živio i viktorijanskom pogledu na svijet i rasne odnose? Pogledu koji je odavno
prevaziđen.
TomANDJerry

#78 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TomANDJerry »

dale cooper wrote: 21/02/2022 15:09
TomANDJerry wrote: 21/02/2022 14:54 Nije problem imati crnce u seriji, ali mora biti prirodno -- u skladu sa onim sto je Tolkin napisao, e ne samo uzeti par ocigledno bijelih likova u staviti crnce na njihovo mjesto.

Patuljci ne mogu biti crnci jer zive pod zemljom i nisu izlozeni suncu, Vilenjaci su jasno napisani kao bijeli ...

Ali imas na jugu plemena koja su saveznik Saurona i koje je Tolkin opisao kao tamnog tena --- zasto ne uzeti njih.

Ah, da --- jer onda bi crnci bili zli --- a to ne smijemo dopustiti.

Hajde da i to rijesimo, ubaci neku pozadinsku pricu o tome kako je Gondor maltretirao te ljude, i onda oni nisu mogli ništa drugo uraditi nego pokušati sa Sauronom da isprave nepravdu koja im je ucinjena ... eto nas na moralnom 50-50%.

Ali ... ne, ne , ne ... vilenjaci moraju biti crni i skoro sam 100% siguran da ce ovaj jedan morati biti i bolji od Legolasa, jer crnac mora biti bolji od bijelca.

E sad tim ljudi imaju problem, nemaju sa crncem na ekranu.
Pa mogli bi postaviti i pitanje zašto je to Tolkien tako napisao, zašto su bijeli likovi prikazani kao dobri i čisti, a ovi tamnog tena loši
i prljavi
? Ima li to veze sa vremenom u kojem je Tolkien živio i viktorijanskom pogledu na svijet i rasne odnose? Pogledu koji je odavno
prevaziđen.
Gdje je to Tolkin napisao ????

Sauron (najvece zlo Tolkinovog svijeta, poslije Morgotha koji je takodjer bijelac) je bijelac ... Saruman (njegova desna ruka) je bijelac ...

Orkovi su opisani kao prljavi i više kao bolesnog izgleda ...
Inspiracija Tolkinu za zlo su bili Njemci u WW1, to je i on sam mislim više puta rekao ... kada Gandalf na mostu Khazad-dum kaze "you shall not pass" je ustvari referenca za bitku kod Verduna i poklik francuske vojske "Ils ne Passeront pas" ... necete proci upuceno Njemcima (koji su opet vidi bijeli)

Ali vidiš da i ti sam govoris kako ne treba gledati kako je to Tolkin napisao, nego kako mi to zelimo
Last edited by TomANDJerry on 21/02/2022 15:17, edited 1 time in total.
Haris.ba

#79 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Haris.ba »

Ako je dobra prica, nek su svi crnci. Meni svejedno.

Nego, ovo me podsjeti na film koji treba izaci.

https://www.imdb.com/title/tt8093700/

Image
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dahomey
The Kingdom of Dahomey was an important regional power that had an organized domestic economy built on conquest and slave labor,[3
Sta mislite hoce li biti ovog ugla?

Evo, kako sada pisu o njemu:
https://www.glamourmagazine.co.uk/artic ... iola-davis
In the Kingdom of Dahomey – a West African kingdom located that existed from around 1600 until 1904 within present-day Benin – Nanisca (played by Viola Davis) is the leader of an all-female military unit, and Nawi (Thuso Mbedu) is her newest ambitious recruit. Together, Nanisca and Nawi fight thee enemies who have dared to breached their honour, enslaved their people and who have threatened to destroy everything they have lived for.
Ili ovako:
https://www.digitalspy.com/movies/a3896 ... irst-look/
"I'm honored to bring this incredible story of these badass female warriors to life."
Last edited by Haris.ba on 21/02/2022 15:20, edited 1 time in total.
dale cooper

#80 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 21/02/2022 15:08
dale cooper wrote: 21/02/2022 14:49 “The history of fantasy is racialized,” she says. “People are used to seeing fantasies and fairytales as all-white, particularly in faux-medieval or magical-medieval settings,” Thomas explains. “We’re taking them out of the dream space. We’re taking them out of how they imagined it could be, and so it feels off to them. So that’s why they’re saying, you know, ‘Who are these people? This is not what Tolkien intended! It’s not accurate!’”

Of course, if you’re willing to go back to the poems and legends that inspired Tolkien, you will definitely find characters who are not white.

The Norse Prose Edda, compiled in 1220, includes the svartálfar, Black elves who live in Svartálfarheim; Tolkien was a devotee of Old Norse prose and verse and even translated some of the verse into English.
Tu i leži problem. "We". Ko im daje za pravo da oni "ispravljaju" nešto za šta nije nikad postojala takva namjena od samog autora ili nedostaju izvori da je nešto tako htio? Dakle, kad je riječ o crncu vilenjaku... zna se brate kroz fantasy da čak ni Drowovi u DnD-u nisu bili crna rasa.
Pa postoji namjena sad. Postoje crni fanovi fantasy žanra koji jednako kao i njihovi bijeli vršnjaci vole vilenjake i zamišljaju sebe na
njihovom mjestu. Kao što sam maloprije napisao treba se uzeti kontekst vremena u kojem je Tolkien pisao knjige. Po svemu što se zna
on je imao taj klasični viktorijanski pogled na svijet i rase, crna rasa za njega vjerovatno nije predstavljala neki bitan faktor dok je
pisao knjige. Ali svijet više nije predominatno bijel. Zašto ne adaptirati djela da budu u skladu sa današnjim vremenom? Zašto je Tolkien
sveta krava kada znamo da se slične adaptacije rade i sa drugim piscima. U krajnjoj liniji riječ je o fantasy žanru sa jebenim čarobnjacima
i magičnim bićima.
AleksoMKD

#81 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by AleksoMKD »

Haris.ba wrote: 21/02/2022 15:16 Ako je dobra prica, nek su svi crnci. Meni svejedno.

Nego, ovo me podsjeti na film koji treba izaci.

https://www.imdb.com/title/tt8093700/

Image
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dahomey
The Kingdom of Dahomey was an important regional power that had an organized domestic economy built on conquest and slave labor,[3
Sta mislite hoce li biti ovog ugla?

Evo, kako sada pisu o njemu:
https://www.glamourmagazine.co.uk/artic ... iola-davis
In the Kingdom of Dahomey – a West African kingdom located that existed from around 1600 until 1904 within present-day Benin – Nanisca (played by Viola Davis) is the leader of an all-female military unit, and Nawi (Thuso Mbedu) is her newest ambitious recruit. Together, Nanisca and Nawi fight thee enemies who have dared to breached their honour, enslaved their people and who have threatened to destroy everything they have lived for.
Ili ovako:
https://www.digitalspy.com/movies/a3896 ... irst-look/
"I'm honored to bring this incredible story of these badass female warriors to life."
:lol:
Mate_Miso_Kovac

#82 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Mate_Miso_Kovac »

Crnci; BLM aktivisti, equality warriori i slicni, ako misle da je Tolkien bio rasista i da je njegovo stajalište prevazidjeno, mogu komotno odjebat u skokovima i ne čitat tolkiena i ne praviti serije po njegovim djelima. Puna afrika crnačke kulture. Pišite knjige i pravite serije po tome i riješen problem...

Nadalje, "Tamni vilenjaci" iz Prozne Edde, koja je gore citirana, nisu bili crne kože. Bili su blijedi, kako i doliči bićima koja su zamišljena da žive u konstantnoj noći... Isto kao što su u tim istim Eddama i patuljci opisani kao blijedoliki, mrtvačko blijede boje kože...
dale cooper

#83 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

TomANDJerry wrote: 21/02/2022 15:14
dale cooper wrote: 21/02/2022 15:09

i prljavi
? Ima li to veze sa vremenom u kojem je Tolkien živio i viktorijanskom pogledu na svijet i rasne odnose? Pogledu koji je odavno
prevaziđen.

Sauron (najvece zlo Tolkinovog svijeta, poslije Morgotha koji je takodjer bijelac) je bijelac ... Saruman (njegova desna ruka) je bijelac ...

Inspiracija Tolkinu za zlo su bili Njemci u WW1, to je i on sam mislim više puta rekao ... kada Gandalf na mostu Khazad-dum kaze "you shall not pass" je ustvari referenca za bitku kod Verduna i poklik francuske vojske "Ils ne Passeront pas" ... necete proci upuceno Njemcima (koji su opet vidi bijeli)

Ali vidiš da i ti sam govoris kako ne treba gledati kako je to Tolkin napisao, nego kako mi to zelimo
Ti si spomenuo ta plemena tamnog tena kao Sauronove saveznike. Ako kontra njih uzmemo vilenjake kao jedne od najplemenitijih i najbjelih
bića u Tolkienovom fantasy svijetu onda nije teško izvući takav zaključak.
doox

#84 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by doox »

Ja nemam ništa protiv jednake rasne zastupljenosti u lotr svijetu, ako će slijedeći black panther biti azijat, a shaft bijeli gay.
MarlboroGold

#85 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 21/02/2022 15:20
MarlboroGold wrote: 21/02/2022 15:08
Tu i leži problem. "We". Ko im daje za pravo da oni "ispravljaju" nešto za šta nije nikad postojala takva namjena od samog autora ili nedostaju izvori da je nešto tako htio? Dakle, kad je riječ o crncu vilenjaku... zna se brate kroz fantasy da čak ni Drowovi u DnD-u nisu bili crna rasa.
Pa postoji namjena sad. Postoje crni fanovi fantasy žanra koji jednako kao i njihovi bijeli vršnjaci vole vilenjake i zamišljaju sebe na
njihovom mjestu. Kao što sam maloprije napisao treba se uzeti kontekst vremena u kojem je Tolkien pisao knjige. Po svemu što se zna
on je imao taj klasični viktorijanski pogled na svijet i rase, crna rasa za njega vjerovatno nije predstavljala neki bitan faktor dok je
pisao knjige. Ali svijet više nije predominatno bijel. Zašto ne adaptirati djela da budu u skladu sa današnjim vremenom? Zašto je Tolkien
sveta krava kada znamo da se slične adaptacije rade i sa drugim piscima. U krajnjoj liniji riječ je o fantasy žanru sa jebenim čarobnjacima
i magičnim bićima.
:-)

Ne ide to tako druže. To je skrnavljenje i vandalizam njegovih djela i nepoštivanje autora. Sva sreća pa bar Tolkien ima status "svete krave".
Plemenskoj woke rulji više ništa nije sveto.
Last edited by MarlboroGold on 21/02/2022 15:29, edited 1 time in total.
dale cooper

#86 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

Mate_Miso_Kovac wrote: 21/02/2022 15:22 Crnci; BLM aktivisti, equality warriori i slicni, ako misle da je Tolkien bio rasista i da je njegovo stajalište prevazidjeno, mogu komotno odjebat u skokovima i ne čitat tolkiena i ne praviti serije po njegovim djelima. Puna afrika crnačke kulture. Pišite knjige i pravite serije po tome i riješen problem...

Nadalje, "Tamni vilenjaci" iz Prozne Edde, koja je gore citirana, nisu bili crne kože. Bili su blijedi, kako i doliči bićima koja su zamišljena da žive u konstantnoj noći... Isto kao što su u tim istim Eddama i patuljci opisani kao blijedoliki, mrtvačko blijede boje kože...
Pa možda nije bio rasista, ali je definitivno bio produkt svog vremena. Ni jedni od gore spomenutih ne prave ovu seriju, pravi je Amazon
koji je očigledno skontao da je fan baza ipak malo šira od bijelih pahuljica. :D
TomANDJerry

#87 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TomANDJerry »

dale cooper wrote: 21/02/2022 15:24
TomANDJerry wrote: 21/02/2022 15:14

Ti si spomenuo ta plemena tamnog tena kao Sauronove saveznike. Ako kontra njih uzmemo vilenjake kao jedne od najplemenitijih i najbjelih
Ovi su tamnog tena zato što zive na jugu, kao što su ljudi u Siciliji ili sjevernoj africi tamniji od Norvezana.

Naravno da je vecina Tolkinovog svijeta bijelci, zato što je on sam zivio u tom svijetu. I vecina ljudi u Andricevim dijelima su ljudi sa ovih prostora, nema puno kineza i japanaca ... ne zato što je Andric mrzio azijate, nego što je svoja djela pisao u prostoru gdje ljudi tako izgledaju.

Ti si upravu da je Tolkinovo vidjenje svijeta sigurno drugacije nego što je danasnje, mozda ima malo nekog rasizma ako pogledamo iz danasnje perspektive ... ali tko nama daje za pravo da ispravljamo njegovu intelektualnu svojinu, ne svidja ti se --- gledaj Black Panther i gotovo.
Haris.ba

#88 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Haris.ba »

Amazon otkupio prava, moze da radi sta hoce.

Kome se ne svidja - daljinski glasa.

Sutra mogu otkupiti i prava Na Drini cuprija. I sve Arape staviti da glume.

Ima daljinski.
TomANDJerry

#89 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TomANDJerry »

Haris.ba wrote: 21/02/2022 15:31 Amazon otkupio prava, moze da radi sta hoce.

Kome se ne svidja - daljinski glasa.

Sutra mogu otkupiti i prava Na Drini cuprija. I sve Arape staviti da glume.

Ima daljinski.
Jedno je sta neko moze uraditi, drugo je da li je to ispravno/moralno.
dale cooper

#90 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 21/02/2022 15:28
dale cooper wrote: 21/02/2022 15:20

i magičnim bićima.

Ne ide to tako druže. To je skrnavljenje i vandalizam njegovih djela i nepoštivanje autora. Sva sreća pa bar Tolkien ima status "svete krave".
Ako Tolkienovo djelo ne može preživjeti jednog crnog vilenjaka i to predstavlja skrnavljenje i vandalizam, onda se treba zapitati valja
li i za kurac to djelo. :mrgreen:
darius_maximus

#91 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 21/02/2022 15:29
Mate_Miso_Kovac wrote: 21/02/2022 15:22 Crnci; BLM aktivisti, equality warriori i slicni, ako misle da je Tolkien bio rasista i da je njegovo stajalište prevazidjeno, mogu komotno odjebat u skokovima i ne čitat tolkiena i ne praviti serije po njegovim djelima. Puna afrika crnačke kulture. Pišite knjige i pravite serije po tome i riješen problem...

Pa možda nije bio rasista, ali je definitivno bio produkt svog vremena. Ni jedni od gore spomenutih ne prave ovu seriju, pravi je Amazon
koji je očigledno skontao da je fan baza ipak malo šira od bijelih pahuljica. :D
Nije fan baza šira, nego se boje da će ih recenzije pokopati ako nemaju zastupljenosti.
Podilaženje, ništa više.
Isto kao što je sin Supermana sada biseksualan, a prodaja stripova im u padu.
Oni misle da to ljudi žele a te fan baze ne kupuju proizvode.

Amazon se ovdje svakako uvalio jer se obavezao da će uraditi nekoliko sezona, ja mislim.
Ovo je ogroman cash dump, jer nema šanse da će se vratiti milijarde uloženih dolara, pogotovo ne s ovim pristupom.
Da vidimo hoće li barem brade staviti u CGI-u na crne patuljke. :D
dale cooper

#92 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

TomANDJerry wrote: 21/02/2022 15:29
dale cooper wrote: 21/02/2022 15:24

Ovi su tamnog tena zato što zive na jugu, kao što su ljudi u Siciliji ili sjevernoj africi tamniji od Norvezana.

Naravno da je vecina Tolkinovog svijeta bijelci, zato što je on sam zivio u tom svijetu. I vecina ljudi u Andricevim dijelima su ljudi sa ovih prostora, nema puno kineza i japanaca ... ne zato što je Andric mrzio azijate, nego što je svoja djela pisao u prostoru gdje ljudi tako izgledaju.

Ti si upravu da je Tolkinovo vidjenje svijeta sigurno drugacije nego što je danasnje, mozda ima malo nekog rasizma ako pogledamo iz danasnje perspektive ... ali tko nama daje za pravo da ispravljamo njegovu intelektualnu svojinu, ne svidja ti se --- gledaj Black Panther i gotovo.
Razlika između Tolkiena i Andrića je što je Andrić pisao o stvarnom svijetu.

Što se tiče ispravljanja intelektualne svojine, Tolkienov estate je odobrio davanje prava za snimanje ove serije i vjerovatno su bili upoznati
sa namjerama, tako da ako oni nemaju problem sa određenim promjenama ne znam zašto bi bilo ko drugi.
MarlboroGold

#93 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 21/02/2022 15:34
MarlboroGold wrote: 21/02/2022 15:28

Ako Tolkienovo djelo ne može preživjeti jednog crnog vilenjaka i to predstavlja skrnavljenje i vandalizam, onda se treba zapitati valja
To je samo jedan primjer. U samom traileru imaš već 2-3 sporne scene pored te, tako da je lako zaključiti šta nas tek čeka.

Ako serija finansijski grohne zbog tih gluposti tek onda će plemenska woke rulja hiperventilisati da su seriju uništili rasizam, homofobija itd. Naravno, nikad neće preuzeti vlastitu odgovornost. Uništili su već na stotine filmova i serija koje su i propale zbog toga.
dale cooper

#94 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 21/02/2022 15:40
dale cooper wrote: 21/02/2022 15:29

Nije fan baza šira, nego se boje da će ih recenzije pokopati ako nemaju zastupljenosti.
Podilaženje, ništa više.
Isto kao što je sin Supermana sada biseksualan, a prodaja stripova im u padu.
Oni misle da to ljudi žele a te fan baze ne kupuju proizvode.

Amazon se ovdje svakako uvalio jer se obavezao da će uraditi nekoliko sezona, ja mislim.
Ovo je ogroman cash dump, jer nema šanse da će se vratiti milijarde uloženih dolara, pogotovo ne s ovim pristupom.
Da vidimo hoće li barem brade staviti u CGI-u na crne patuljke. :D
Otkud znaš da nije šira, otkud znaš da i ljudi drugih rasa ne uživaju jednako u Tolkienovim knjigama i adaptacijama?
TomANDJerry

#95 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TomANDJerry »

dale cooper wrote: 21/02/2022 15:43
TomANDJerry wrote: 21/02/2022 15:29

Što se tiče ispravljanja intelektualne svojine, Tolkienov estate je odobrio davanje prava za snimanje ove serije i vjerovatno su bili upoznati
sa namjerama, tako da ako oni nemaju problem sa određenim promjenama ne znam zašto bi bilo ko drugi.
Da je pisao o ne znam ti ja cemu, on je to zapisao i gotovo ---- tko si ti da mjenjas.

Ovdje se bukvalno radi o sebicnosti i aragontnosti modernih woke idiota koji sebi daju za pravo da rade što hoce, a vjerovatno u zivotu nisu podigli ništa teže od kašike.

Nakon smrti Christopher Tolkien Tolkinov estate je hrpa likova koja gleda što prije da rasproda djedovinu i potroši pare na ku*ve/drogu/auta/kuce itd ...
Tako bih ih opisao, i ne samo ja, nego vecina Tolkin fanova.
dale cooper

#96 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 21/02/2022 15:44
dale cooper wrote: 21/02/2022 15:34

To je samo jedan primjer. U samom traileru imaš već 2-3 sporne scene pored te, tako da je lako zaključiti šta nas tek čeka.

Ako serija finansijski grohne zbog tih gluposti tek onda će plemenska woke rulja hiperventilisati da su seriju uništili rasizam, homofobija itd. Naravno, nikad neće preuzeti vlastitu odgovornost. Uništili su već na stotine filmova i serija koje su i propale zbog toga.
Jednako bi seriju moglo pokopati i ova histerija koja dolazi sa druge strane.
dale cooper

#97 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

TomANDJerry wrote: 21/02/2022 15:48
dale cooper wrote: 21/02/2022 15:43

Da je pisao o ne znam ti ja cemu, on je to zapisao i gotovo ---- tko si ti da mjenjas.

Ovdje se bukvalno radi o sebicnosti i aragontnosti modernih woke idiota koji sebi daju za pravo da rade što hoce, a vjerovatno u zivotu nisu podigli ništa teže od kašike.

Nakon smrti Christopher Tolkien Tolkinov estate je hrpa likova koja gleda što prije da rasproda djedovinu i potroši pare na ku*ve/drogu/auta/kuce itd ...
Pa nije ni Tolkien pisao knjige iz zajebancije već se nadao da će ih neko objaviti i kupovati. Kako ono kažeš...kapitalizam. :D
TomANDJerry

#98 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TomANDJerry »

dale cooper wrote: 21/02/2022 15:49
TomANDJerry wrote: 21/02/2022 15:48

Pa nije ni Tolkien pisao knjige iz zajebancije već se nadao da će ih neko objaviti i kupovati. Kako ono kažeš...kapitalizam. :D
Nije istina, mogao je prodati za dobre pare, i on i sin mu Christopher koji je jedva dao prava i na Jacksonov lodr of the rings ... što govori o integritetu covjeka.

Ako woke rulja zna bolje od Tolkina sa svojim kapiralistickim milionima i milijardama neka napiše, da ih vidimo --- ali nemoj uzimati i mjenjati njegovo.
MarlboroGold

#99 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 21/02/2022 15:48
MarlboroGold wrote: 21/02/2022 15:44

Jednako bi seriju moglo pokopati i ova histerija koja dolazi sa druge strane.
Tako je ako se ne želiš baviti uzrokom.

A histerija je itekako opravdana ako se radi o fanovima star warsa, star treka, ghostbustersa itd. koje su uništili sa tim sranjima, pa im je puna kapa.
dale cooper

#100 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

TomANDJerry wrote: 21/02/2022 15:51
dale cooper wrote: 21/02/2022 15:49

Nije istina, mogao je prodati za dobre pare, i on i sin mu Christopher koji je jedva dao prava i na Jacksonov lodr of the rings ... što govori o integritetu covjeka.

Ako woke rulja zna bolje od Tolkina sa svojim kapiralistickim milionima i milijardama neka napiše, da ih vidimo --- ali nemoj uzimati i mjenjati njegovo.
Hoću da kažem da je Tolkien objavio knjigu da bi se mogla čitati/prodavati, a isto tako je Christopher prodao prava Jacksonu za film.
Jednom kad prodaš prava nemaš više kontrole. Jackson je mogao napraviti film sa gay Hobitima, ovaj mu ništa ne bi mogao.

A ima autora koji nikada nisu prodavali prava. Kao recimo J. D. Salinger sa svojim remek djelom The Catcher in the Rye.
Post Reply