Politika Hrvata u BiH - III

Locked
Novak20

#626 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Novak20 »

palermo wrote: 20/02/2022 22:36
Novak20 wrote: 20/02/2022 22:31

Čuj to, pa nije više dogovorna ekonomija. Ima država koje puno više profitiraju u robnoj i svakoj drugoj razmjeni sa BiH od RH. Ako nisi zadovoljan sa RH onda surađuj sa CG, Srbijom ili bilo kojom drugom zemljom. Može i Urugvaj. :D

http://www.mvteo.gov.ba/attachments/bs_ ... a_2020.pdf

Zašto da se ne sekiram i da me ne tangira ? BiH je moja domovina koliko i tvoja bez obzira što ti o tome misliš.

Zato volim napomenuti neke stvari o kojima treba voditi računa kada želiš nekoga za.ebati. :D
Nebitno je sa kim, bitno je da je u interesu Bosne i Hercegovine. Može i sa Hrvatskom pod ovim uslovom.

Al varaš se da je Boisna i Hercegovina tvoja kao i moja. Nije. To je samo fraza za upotrebu, Ti u fudbalskom meču BiH-Hrvatska ne navijaš za BiH, ti si radostan ako Marin Čilić igra pod hrvatskom zastavom, tebi ne smeta ako Hrvatska profitira više od Bosne i Hercegovine u robnoj razmjeni, tebi ne smeta ako Milanović kaže, nećete u NATO dok se mi pitamo......dakle, u zabludi si. Nije Bosna i Hercegovina tvoja kao i moja. Mnogo je više moja.

Tvojom odlukom.
:-)

I ti nosiš državni ljubometar pa znaš kada, kako i za koga navijam ? I što zaslužujem.

Mislio sam da si pametniji ali poslije ovakvog verbalnog proljeva znam da sam pogriješio u procjeni.

:run:
Bloo
Globalna šefica

#627 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Bloo »

Novak20 wrote: 20/02/2022 23:48

Nebitno je sa kim, bitno je da je u interesu Bosne i Hercegovine. Može i sa Hrvatskom pod ovim uslovom.

Al varaš se da je Boisna i Hercegovina tvoja kao i moja. Nije. To je samo fraza za upotrebu, Ti u fudbalskom meču BiH-Hrvatska ne navijaš za BiH, ti si radostan ako Marin Čilić igra pod hrvatskom zastavom, tebi ne smeta ako Hrvatska profitira više od Bosne i Hercegovine u robnoj razmjeni, tebi ne smeta ako Milanović kaže, nećete u NATO dok se mi pitamo......dakle, u zabludi si. Nije Bosna i Hercegovina tvoja kao i moja. Mnogo je više moja.

Tvojom odlukom.

I ti nosiš državni ljubometar pa znaš kada, kako i za koga navijam ? I što zaslužujem.

Mislio sam da si pametniji ali poslije ovakvog verbalnog proljeva znam da sam pogriješio u procjeni.

Pusti si himnu hrvatskog naroda na repeat da se utjesis. :oops:
Lug

#628 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Lug »

:lol:
Email83

#629 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Email83 »

palermo wrote: 20/02/2022 18:18
zlajaBHF wrote: 20/02/2022 00:50
Palermo, mozes li ukratko da objasnis tvoje razumijevanje hrvatskih frustracija?
O kojim se frustracijama radi?

Komsic se davno mogao rijesiti? Komsic je nesto sto se treba rijesiti?
Mogu, drug. Kao prvo, možda je bolji izraz razumjevanje hrvatskih strahova nego frustracija. Ja zaista ne mislim da su Bošnjaci od boga dati i da nisu (kao i svi ostali) spremni na razne marifetluke. Kod nas (kad kažem kod nas, mislim na regiju) problem odnosa većine i manjine je zapravo suštinski problem. Dovoljno je primjera da i Bošnjaci znaju vrlo dobro koristiti privilegije većine, i ne samo to da imaju želju pokazati da su većina. Pisao sam ovdje o tome, da imaš jedan dio Mostara u kojem ne možeš u kafani popiti alkohol, znam primjere gdje Bošnjaci profesori zakazuju ispite na Božić (iako znaju da dio učenika ili studenata slavi Božić), mantra o Bošnjacima katolicima i nije tako mrska mnogim Bošnjacima itd. Al što je najgore, i kad javno to izrekneš, i previše je onih koji će ti se navaliti na kosti, sa pričom, da to nije tačno. Bilo to u stvarnom životu i forumu. Dakle, razumijem ja te strahove. I razumijem da žele imati neke mehanizme da ne ovise u potpunosti o dobroj volji nekog Huse ili Omera.

Al to nema veze sa ovim što radi HNS odnosno hrvatska politika (bilo da je riječ o politici države Hrvatske ili bh hrvatskoj komponenti). Jer oni ovo ne rade zbog tog straha, nego rade jednostavno iz želje da u potpunosti koloniziraju FBiH. I kao što rekoh, to nema nikakve veze sa strahovima običnih ljudi Hrvata. Da ima veze, hrvatska politika bi bila potpuno drugačija.
Pa šta ima veze što ne možeš popiti alkohol, ideš gdje možeš i eto.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#630 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Truba »

Tvojom odlukom.

Ne znas ti komunicirati s njima :mrgreen:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#631 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by PreWiBa »

Black swan wrote: 21/02/2022 00:22

Ne znas ti komunicirati s njima :mrgreen:
Ne znaš ni ti, ako ćemo baš iskreno.
Samo što ovdje više nastupaš kao podjebant nego kao učesnik diskusije, pa većina ide preko toga.
LSD

#632 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by LSD »

AliceInChains wrote: 20/02/2022 14:24 Sad će doći partneri ili ti saveznici i reci da se sa ovim debilima dogovorimo oko izbornog zakona. Naravno nemoguća misija bez da popustimo i izdamo državu.

Pa se opet vrišti kako je Bakir kriv i SDA zlo, a ustvari je čovjek prinuđen da mrvicu po mrvicu popušta cetnikoustasama, jer ga naši saveznici drže za ajaj i uslovljavaju, i to već decenijama.

Neću da ulazim u raspravu, da su u SDA teški debili, šta se tiče dnevne i lokalne tj. sitne politike, koja u sumi zna prevagati. Ali, u krupnim stvarima se možemo zahvaliti našim evropskim saveznicima.

Uz uslovljavanje stranaca/ saveznika uništila se jedina opcija u ovoj zemlji, i to jer su ih nagovorili da puste SDA niz vodu i uđu sa majmunima ove teme /HDZ u koaliciju.

Nego, donekle sreca sto su ojačali Kinezi, pa ovi nosači vrijednosti moraju malo nešto i da ponude, da bi ostali atraktivni do 2100te. A ne ‘uci ćemo u EU i NATO, insallah’ i to nakon Srbije. :mrgreen:
Jadnicak bas mi ga zao, krenu mi suza :place: prinudili ga pistoljem da popusta cetama i ustasama, ufatili ga jaja- a on se jadnik opire svim silama :lol: :lol:
Last edited by LSD on 21/02/2022 00:53, edited 2 times in total.
PreWiBa

#633 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by PreWiBa »

Tvojom odlukom.

Eto, ne znam zašto bi neko sumnjao da navijaš za bh. reprezentaciju. Ko zna, možda si i čest na Bilinom polju.
Ali si time veoma možda jedan od maks. 10% Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Mislim da su bh. Hrvati čak i vatreniji navijači od onih u Zagrebu ili Splitu.

I isto tako, nisam čuo neki žal u Livnu za tim da Dalić ne pređe u reprezentaciju BiH. "Sinu Herceg-Bosne" se, pak, šalji zahvalnica ovakvim plakatom:

Image
Image
Image

Naravno da onda BiH više pripada nekom Sarajliji nego prosječnom Hrvatu iz Livna. To je sasvim prirodno.
Point.

#634 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Point. »

Tvojom odlukom.

Izdigo te frajer iz cipela. I napisao suhu istinu. Znaš i ti da je to tako, ne izigravaj uvrijeđenu mladu.
mo-town

#635 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mo-town »

U srzi onog sto se danas definira kao mainstrim politike "Hrvata" u BiH je ideja podjele Bosne i Hercegovine. Podjela Bosne i Hercegovine dolazi iz glavnog toka srpske politicke istorije i tradicije, prihvacene i u hrvatskoj politickoj tradiciji gdje je stekla centralno mjesto u okviru rjesavanja hrvatskog pitanja u obje Jugoslavije. Medjutim, za razliku od srpskog nacionalnog projekta ova ideja nikada nije dobila opcenacionalni legitimitet. Hrvatski projekat u Bosni i Hercegovini proizlazio je iz nekoliko razlicitih struja hrvatske nacionalne ideologije koje su se pocetkom devedesetih godina stjecale u HDZ-u, vodecoj politickoj stranci u Republici Hrvatskoj i dijelu hrvatskog stanovništva u BiH. Razlicita ideoloska strujanja unutar hrvatske nacionalne ideologije evoluirala su tokom devedesetih godina u tuđmanizam, „operativnu ideologiju“ hrvatske ekspanzije u Bosni i Hercegovini.
Prva vizija hrvatskog nacionalnog prostora, koja se pojavljuje tek krajem 17. i početkom 18. vijeka ukljucivala je cijelu ili barem velike dijelove Bosne i Hercegovine i temeljila se na konstrukciji muslimanskog stanovništva Bosne i Hercegovine kao civilizacijskog drugog.
Najvažnija licnost medju hrvatskim nacionalnim ideolozima u 19. vijeku bio je bez sumnje Ante Starcevic cija je vizija Hrvatske obuhvatala prostor od Alpa pa na istok sve do Timoka. Medjutim, on je i prvi ideolog koji odbacuje uvrijezeni stav o islamu kao neprijatelju krscanstva, a samim tim i Hrvata. Njegova kooptacija muslimanskog stanovnistva u BiH temelji se na vlastitom uvjerenju da je rijec o najcistijim Hrvatima.
Na to se nadogradjuje tudjmanizam kao ideologija i ciji je operativni rezultat bila Herceg-Bosna. To nije bio izraz autenticne volje bosanskih Hrvata, nego instrument provedbe hegemonisticke politike rukovodstva hrvatske drzave. Svaka pojedinacna konceptualizacija rjesavanja hrvatskog pitanja ukljucivala je pripajanje (dijelova) Bosne i Hercegovine Hrvatskoj.
Hrvatski rat poceo je malo nakon srbijanskog i srpskog rata protiv Bosne i Hercegovine. Hrvatska je i u onoj mjeri u kojoj je to inicijalno bila za nezavisnost Bosne i Hercegovine bila zainteresovana iskljucivo sa ciljem da prenese rat na njenu teritoriju. Pri tome se Hrvatska oslanjala na zlocin kao temeljnu politiku ostvarenja Banovine Hrvatske: masovno ubijanje, internaciju civilnog stanovništva, mucenje, koristenje zarobljenika za prisilni rad i obavljanje radova na frontu, koristenje tzv. zivog stita, silovanje (da ne bude zabune, ovo preuzimam iz haskih spisa - sve dokazano beyond reasonable doubt).
Osim na politickom planu, RH je i na vojnom planu posmatrala BiH kao integralni dio fronta u ratu sa Srbijom, dok je sve tzv. hrvatske formacije smatrala sastavnim dijelom svojih oruzanih snaga (procitajte Bobetkove memoare ako meni ne vjerujete). Za Bobetka je bosanskohercegovacka teritorija bila dijelom jednog, jedinstvenog, svehrvatskog fronta.
Izgradnja tzv. Herceg Bosne bila je inkrementalna. Umjesto jednog brutalnog i opsteg napada, strategije koju je izabrao srpski projekt u BiH, hrvatski projekt je izabrao strategiju inkrementalnog podizanja nivoa nasilja. U javnoj i opsteprihvacenoj percepciji, zvanicni pocetak hrvatske agresije se veze za jesen 1992. kada su hrvatske snage napale Prozor, nakon cega je uslijedila internacija i brutalna deportacija muslimanskog stanovništva pracena silovanjima i ubijanjima. Nastavilo se u Gornjem Vakufu, Novom Travniku, Vitezu, Stocu, Mostaru itd. Glavni instrument u okviru hrvatskog projekta u BiH bila Hrvatska demokratska zajednica.
Politicka platforma na kojoj je izgradjen zajednicki front dva hegemonisticka projekta protiv BiH je tzv. sporazum Karadzic-Boban, potpisan 23. juna 1992. koji predstavlja sveobuhvatni dogovor te nosi naslov: "Osnovni prinicipi konstitutisanja konfederacije Bosne i Hercegovine" i predstavlja mapu puta konacnog komadanja zemlje.
Tudjman je na vec u ljeto 1991. na sjednici Vrhovnog drzavnog vijeca Republike Hrvatske, u junu 1991. artikulisao stav da je podjela Bosne i Hercegovine, odnosno pripajanje dijelova bosanskohercegovacke teritorije jedan od ciljeva hrvatske nezavisnosti.
Na sastanku sa delegacijom HDZ-a BiH u Zagrebu, u decembru 1991., Tudjman je iznio vidjenje da je nestanak Bosne i Hercegovine hrvatski drzavni imperativ: "Da Bosna i Hercegovina nije rjesenje za hrvatski narod to je sva povijest pokazala. Prije svega, ona je nastala kolonijalnim osvajanjem jedne azijske sile, .....Bosne i Hercegovine nije bilo izmedju dva rata. Komunisti su je izmislili, poslije drugog svjetskog rata vratili na scenu, cak Muslimane proglasili nacijom, zato da bi, toboze, rijesili suprotnosti izmedju srpskog i hrvatskog naroda. Jesu li u tome uspjeli? Nisu, naprotiv. Prema tome, ne treba racunati sa Bosnom i Hercegovinom kao sa necim što je od boga dano i treba da ostane, a pogotovo zaboravljati kako to ide na stetu. Hrvatska je zbog uspostave Bosne i Hercegovine u teritorijalnom smislu dovedena u nemogucu situaciju. Mi, samostalnu Hrvatsku ne mozemo u upravnom smislu ovako urediti kakva jeste, a kamoli u obrambenom itd…". Jebi ga, tako je rekao. Da ne lazemo jedni druge.
Otvoreno ili prikriveno takva se politika vodi od 90. pa sve do danas. Dodik i Covic samo operativno nastavljaju pokusati ostvariti vec davno zacrtane ciljeve. Problem se stoga ne moze rijesiti u Sarajavu ali ni Mostaru ili Banjaluci. Problem su nastali i odrzavaju se u Beogradu i Zagrebu. Periodi za vrijeme Racanove vlade ili predsjedanja Mesica i Josipovica jasno ukazuju odakle vjetar puse i kako se prima. A puse uglavnom iz Beograda no taj vjetar okrece turbine i u Zagrebu (sve dok su te turbine u pogonu).
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#636 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Kolinda wrote: 20/02/2022 22:35
Grean wrote: 20/02/2022 14:31

Sad ako ikad Bakir, Dino i Radoncic imaju sve osnove i razloge da prekinu pregovore jer je druga strana najavila rusenje Federacije.

Znaci nema ovdje vadjenja na strance, SDP, DF i NS mozda nisu bili u pravu da ne treba pregovarati dok se rusi Ustav iz RS-a a li sad kad se rusi od strane sa kojom trebas pregovarati njihov argument je neoboriv.

Nema vadione, ako nakon sjednice HNS-a pristanes na dalje razgovore onda defakto prihvatas puzajuce rusenje Ustava i Federacije.
Da vam zajedno odgovorim.....
Izdaja ispada to što bi Hrvati birali svoje predstavnike, a rušenje federacije ispada da što je oteto Hrvatima barem djelomično da se vrati odnosno postavi na nivo onoga što Bošnjaci imaju u Mostaru....a što imaju, pa zaštitu da ih se ne može preglasati....
Verglas k'o pokvarena ploca. :run:
Gandalf

#637 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Gandalf »

Novak20 wrote: 20/02/2022 22:31

Čuj to, pa nije više dogovorna ekonomija. Ima država koje puno više profitiraju u robnoj i svakoj drugoj razmjeni sa BiH od RH. Ako nisi zadovoljan sa RH onda surađuj sa CG, Srbijom ili bilo kojom drugom zemljom. Može i Urugvaj. :D

http://www.mvteo.gov.ba/attachments/bs_ ... a_2020.pdf

Zašto da se ne sekiram i da me ne tangira ? BiH je moja domovina koliko i tvoja bez obzira što ti o tome misliš.

Zato volim napomenuti neke stvari o kojima treba voditi računa kada želiš nekoga za.ebati. :D

Tvojom odlukom.
Direktan pogodak. Oprao si ga na ruke :mrgreen:
moa

#638 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by moa »

https://www.deutschlandfunk.de/juden-un ... h-100.html

Bosnjaci koji zakazuju ispit na bozic su grozni... hahah
Truba

#639 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Truba »

Međunarodno tijelo za norme donijelo je odluku po kojoj se od 1. rujna 2008. srpski i hrvatski jezik razlikuju kao dva potpuno samostalna jezika i dobivaju zasebne kodne oznake za bibliografsku i terminološku primjenu

ček dis aut

:mrgreen:

još samo da je srpskohrvatska politika potpuno samostalna i različita :D
seln

#640 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by seln »

detroit-mercy wrote: 17/02/2022 14:31
seln wrote: 10/02/2022 16:16

Kako da nisu... pogledaj Cirila, prvog u Hrvata.
Em slavan, em bogat.
Em plemickog podrijetla :mrgreen:
Cak stovise i dapace.
Novak20

#641 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Novak20 »

sehohari wrote: 21/02/2022 00:51

Eto, ne znam zašto bi neko sumnjao da navijaš za bh. reprezentaciju. Ko zna, možda si i čest na Bilinom polju.
Ali si time veoma možda jedan od maks. 10% Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Mislim da su bh. Hrvati čak i vatreniji navijači od onih u Zagrebu ili Splitu.

I isto tako, nisam čuo neki žal u Livnu za tim da Dalić ne pređe u reprezentaciju BiH. "Sinu Herceg-Bosne" se, pak, šalji zahvalnica ...

Naravno da onda BiH više pripada nekom Sarajliji nego prosječnom Hrvatu iz Livna. To je sasvim prirodno.
Bio sam redovan na BP i Koševu sa svojom djecom i drugovima dok nisam ostario i dok mi pojedinci nisu počeli ići na živce nezalaganjem na terenu. Jbg, manjinac sam kako god okrenem. Što jest, jest ali utakmice BiH i dalje pratim i navijam.

Nego, ovo za Dalića. Nikada ga nisam čuo da je rekao nešto protiv naroda u BiH ili protiv BiH. Za sebe i Livno kaže da su ono "i" između Bosne i Hercegovine i ne stidi se što je Livnjak i Bosanac koji odavno živi u Varaždinu.
Čovjeku se ukazala prilika da vozi nogometnog Poršea i on je iskoristio pa mu ne treba zamjeriti što ne vozi golfa 2.

Netko spomenu i Čilića koji je par mečeva odigrao kao junior bh reprezentacije dok ga nisu počeli stavljati kao rezervu lošijim igračima od njega.
Iskreno, nije ni imao uvjeta da se ovdje razvija i napreduje kao ni mnogi drugi.

Ne pada mi na pamet da osudim i jednog sportaša iz BiH osim onog koji se ne zalaže za svoj dres.
Truba

#642 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Truba »

dojadi ba slušanje u sarajevu i u splitu ustaše nam puše kitu

to i ja često pjevam baš je simpa svaka čast ko izmsili :mrgreen:

narod uvijek za boljeg navija :D i ide gdje ga srce vuče
nema tu prisile i natezanja i izvlakuše
da navijamo za hrvatsku i to je to
vernes81

#643 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by vernes81 »

Black swan wrote: 21/02/2022 09:52 dojadi ba slušanje u sarajevu i u splitu ustaše nam puše kitu

Pa sto ne ides gdje te srce vuce?
Login77777

#644 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Login77777 »

Grean wrote: 20/02/2022 14:31

Sad ako ikad Bakir, Dino i Radoncic imaju sve osnove i razloge da prekinu pregovore jer je druga strana najavila rusenje Federacije.

Znaci nema ovdje vadjenja na strance, SDP, DF i NS mozda nisu bili u pravu da ne treba pregovarati dok se rusi Ustav iz RS-a a li sad kad se rusi od strane sa kojom trebas pregovarati njihov argument je neoboriv.

Nema vadione, ako nakon sjednice HNS-a pristanes na dalje razgovore onda defakto prihvatas puzajuce rusenje Ustava i Federacije.
Izdaja ispada to što bi Hrvati birali svoje predstavnike, a rušenje federacije ispada da što je oteto Hrvatima barem djelomično da se vrati odnosno postavi na nivo onoga što Bošnjaci imaju u Mostaru....a što imaju, pa zaštitu da ih se ne može preglasati....
To i Hrvati imaju u Mostaru. A pristali su na to jer znaju da omjer za 10-15 godina nece biti 50%/50%. :thumbup:
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#645 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Str0nz »

Šta se govorilo na HNS-u: Bit će to Herceg-Bosna

Image

Večernji list danas je objavio informacije o diskusijama koje su se vodili unutar Doma Stjepan Kosača na subotnjem zasjedanju HNS-a.

Između ostalog, ovaj list prenosi diskusije onih stranačkih čelnika koje nisu bile dostupne javnosti.

Navodi se da je čelnik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović poručio j na saboru da je BiH "naša zemlja koje se nikada nećemo odreći". Istaknuo je kako će vrlo izvjesno Hrvati morati donijeti još značajnije odluke od onih u subotu.

- Siguran sam da ćemo morati pokrenuti procedure za institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH na temeljima federalizma i konsocijacijske demokracije - istaknuo je.

Miljan Nakić iz HSS-a dr. Ante Starčević rekao je kako Hrvati trebaju nastaviti pregovore, ali "bez popuštanja".

- Politika Bošnjaka najviše sliči politici Slobodana Miloševića 90-ih godina - rekao je Nakić.

Čelnica HKDU-a Ivanka Barić rekla je kako je Hrvatima najveću štetu nanijela politika dijela međunarodne zajednice koja je mijenjala Daytonski sporazum. - Mi se trebamo osloniti na snagu svog naroda i Božju pomoć. Najgore sankcije bile bi gubitak nacionalnog dostojanstva. Bošnjačka politika gura Hrvate na svoje administrativno i teritorijalno uređenje. Ako se nas pita, bit će to Herceg Bosna - rekla je Barić.

Čelnik HDU-a Miro Grabovac Titan rekao je kako su Hrvati bili jedinstveni 90-ih, a i danas su.

- Ako pregovori ne uspiju, mi sigurno nećemo čekati. Ne! Bili smo jasni 90-ih, a sada smo još jasniji. Ostanimo zajedno, to je najvažnije - istaknuo je.

Čelnik HSP-a Nikola Raguž rekao je kako je brojnim hrvatskim dužnosnicima Izborni zakon alibi za nerad.

- Idemo jačati županije, neka nam bude cilj osigurati dostojan život čovjeku. HSP se zalaže za cjelovitu BiH. Pozivam probošnjačke stranke da prekinu politiku koja vodi državu u raspad te da Hrvatima dopuste birati svoje predstavnike - istaknuo je Raguž.

Čelnik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin pozvao je Hrvate na zauzimanje konačnog stajališta o BiH, ističući da "bošnjački cilj nije postizanje dogovora, nego nastavak zatiranja prava Hrvata".

- Legitimno i legalno predstavlja minimum, a ne smije se pristati na redefiniranje uloge Doma naroda - dodao je.

Mario Karamatić iz HSS-a rekao je kako Hrvati imaju posve opravdan razlog zatražiti vlastitu federalnu jedinicu. - Postavlja se pitanje zašto Hrvati brane ovakvu BiH. Ja nisam za to. Borio sam se za Herceg Bosnu. Ovo nije zemlja u kakvoj želim živjeti - istaknuo je čelnik HSS-a.

Anto Lozančić iz HSS-a Stjepan Radić rekao je kako Hrvati i dalje trebaju ustrajavati na institucionalnoj ravnopravnosti u BiH.

- Međunarodna zajednica shvatila je da mi ovdje imamo problem. Ne želim da zaključcima oslabimo poziciju koju imamo - rekao je on.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić upozorio je kako su Hrvati na pragu gubljenja pravnog i političkog subjektiviteta na BiH.

- Raspad države nije moguć, ne zbog unutarnjih snaga, ni probosanskih patriota, nego zbog međunarodne zajednice. Pokazani interes oko Izbornog zakona moramo iskoristiti. BiH može biti uspješna odustajanjem od hegemonističkih politika - rekao je Ljubić.

Ponovio je tvrdnje da nije provedena presuda Ustavnoga suda po njegovoj apelaciji.

- Nema uvjeta za ustavan i zakonit izborni proces onako kako to traži odluka Ustavnoga suda - dodao je.

Visoki dužnosnik HDZ-a 1990. Martin Raguž istaknuo je kapitalno važnim što su Hrvati ponudili rješenja izborne i ustavne reforme koja zadovoljavaju sve europske standarde.

- Ovo je kulminacija stvaranja "srpskog sveta" i građanske države na način da izađemo na izbore i da se sami eutanaziramo. Mi ćemo poručiti da na to nećemo pristati. Nema "srpskog sveta" na račun BiH i nema građanske države na štetu Hrvata - istaknuo je Raguž.

Pero Barbarić iz HKDU-a kritizirao je HDZ za nepotizam i korupciju te brojne pogreške koje su dovele do iseljavanja hrvatskog naroda.

On je, međutim, i istaknuo kako nije vrijeme za podjele te kako je najvažnije biti jedinstven oko ostvarenja nacionalne slobode.
@mo-town . To je to, ovo iz HNS-a samo potvrdjuje isto.
fosna2014

#646 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by fosna2014 »

mO k3 wrote: 20/02/2022 09:02 Politika hdz i jednog dijela hrvata izglefda ovako

Da osvježi!
Truba

#647 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Truba »

vernes81 wrote: 21/02/2022 14:22
Black swan wrote: 21/02/2022 09:52 dojadi ba slušanje u sarajevu i u splitu ustaše nam puše kitu

Pa sto ne ides gdje te srce vuce?
Sta te briga :thumbup:

Ja sjedim na istom mjestu a drzave se mijenjaju
Te juga te bih
Ma hajte molim vas
Kolinda

#648 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Kolinda »

Login77777 wrote: 21/02/2022 18:19

To i Hrvati imaju u Mostaru. A pristali su na to jer znaju da omjer za 10-15 godina nece biti 50%/50%. :thumbup:

Misliš zbog sexa :lol:
Login77777

#649 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Login77777 »

Kolinda wrote: 21/02/2022 21:10

Prema popisu je neki 50-50 vec sada. :thumbup:
PreWiBa

#650 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by PreWiBa »

Kolinda wrote: 21/02/2022 21:10

Ne miješaj babe i žabe

Da, taj model tu važi, ali je omjer možda nekih 45-50, a ne 20-80 ili tako nekako.

Drugo je kada neko traži da zbog nekih 4-5% razlike od jednom bude izabrana gradska vlast koja ne zastupa pola gradskog stanovništva, nego kada neko traži da ima pola vlasti iako čini tek 15-20% stanovništva na nivou entiteta ili nekih 10% na nivou države.
Plus što su zbog etničkog čišćenja i uopšte mjenjani brojevi stanovništva. Ne možeš naseliti pola srednje Bosne u Rodoč na onda tražiti na osnovu toga da vladaš cijelim gradom.

Poređenje bi jedino imalo smisla kada bi Bošnjaci takvo uređenje dobili u mjestima kao što su Čapljina, Prozor i tkd.
Locked