Politika Hrvata u BiH - III

Locked
konami666

#601 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by konami666 »

mo-town wrote: 20/02/2022 12:35
konami666 wrote: 20/02/2022 08:06

I Turska je na strani susjednih zemalja, vidimo koja je robna razmjena izmedju njih a svi znamo da pare vrte sve..Ridjan jedino sto može je pozvati erdogana na vašar.

Mnogo bolja opcija bi bila okrenuti se ekonomiji. Da trideset godina nije bačeno niz vodu, danas bi situacija na terenu bila drugačija. Međutim ako se Bošnjaci kao najbrojniji narod u bih riješe onih koji su ih 30 godina vukli za nos i u potpunosti se okrenu ekonomiji, možda još uvijek postoji nada za unitarnu i građansku BiH.
Da su se proteklih 30 godina gradile ceste, razvijala infrastruktura u koraku sa vremenom, radilo na obrazovanju, zapošljavanju najbistrijih umova umjesto da su se zapošljavali podobni, ulagalo u sport, nagrađivao naučni razvoj, radilo na poboljšanju zdravlja i dobrobiti stanovništva, ulagalo u digitalizaciju umjesto administraciju, pa makar i samo u kantonima gdje su Bošnjaci većina - ja ti garantujem da bi situacija na terenu na današnji dan bila za, ako ne za 180 stepeni drugačija onda za nekih 150.

Nije Bosnu u ovo stanje doveo ni covic ni dodik a ni žuti nego nepotizam prisutan u apsolutno svim porama društva.
I sad posto se (za razliku od Srba i Hrvata) nismo bili okrenuli ekonomiji, moramo prihvatiti ovo sto traze Cirilo i Dodik.
Da, tako nekako.
mishic

#602 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mishic »

Da postoji i trun iskrenosti i istine u onome za što se zalažu kako HDZ u Hrvatskoj tako i HDZ u BiH dok se deklarativno izražavaju za suverenitet i nedjeljivost Bosne i Hercegovine onda svoju politiku nebi vezali za Milorada Dodika i njegov separatizam nego bi makar sačekali da se taj problem riješi. Ovako jasno pokazuju da iza lažnih deklarativnih izjašnjavanja čvrsto stoje na stajalištu Tuđmanove politike dogovorene sa Miloševićem i da ponovo na kukavički naćin "nožem u leđa" pokušavaju udruženim snagma završiti ono što su zajedno i započeli i od ćega nikada nisu odustali.

Ovaj put je po srijedi samo "rad u rukavicama" jer su i jedni i drugi svjesni da je toj politici presuđeno, da je ona jasno i javno odbačena i imenovana ratnim zločinom, UZP-om i genocidom i da sada valja opreznije, mskiranije i podmuklije ponovo pokušati doći do ciljeva koji su tada zacrtani.

Parcijalna podrška koju i jedni i drugi pokušavju obezbijediti u MZ temelji se isključivo na blefiranju, lažima i obmanama, maskirnoj retorici koja iz dana u dan zbunjuje i njih i MZ tako da zapravo nikome nije jasno ni šta se događa ni šta te politike uistinu žele. Deklarativno su za mir, prosperitet i evropke vrijednosti a suštinski insistiraju na davno prevaziđenim nacionalističkim konceptima kojima više nigdje u savremenom svijetu nema mjesta.

Tako Čovićeva europeizacija u stvari postaje srednjovjekovizacija ovih prostora.
AliceInChains

#603 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by AliceInChains »

Sad će doći partneri ili ti saveznici i reci da se sa ovim debilima dogovorimo oko izbornog zakona. Naravno nemoguća misija bez da popustimo i izdamo državu.

Pa se opet vrišti kako je Bakir kriv i SDA zlo, a ustvari je čovjek prinuđen da mrvicu po mrvicu popušta cetnikoustasama, jer ga naši saveznici drže za ajaj i uslovljavaju, i to već decenijama.

Neću da ulazim u raspravu, da su u SDA teški debili, šta se tiče dnevne i lokalne tj. sitne politike, koja u sumi zna prevagati. Ali, u krupnim stvarima se možemo zahvaliti našim evropskim saveznicima.

Uz uslovljavanje stranaca/ saveznika uništila se jedina opcija u ovoj zemlji, i to jer su ih nagovorili da puste SDA niz vodu i uđu sa majmunima ove teme /HDZ u koaliciju.

Nego, donekle sreca sto su ojačali Kinezi, pa ovi nosači vrijednosti moraju malo nešto i da ponude, da bi ostali atraktivni do 2100te. A ne ‘uci ćemo u EU i NATO, insallah’ i to nakon Srbije. :mrgreen:
Grean

#604 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Grean »

AliceInChains wrote: 20/02/2022 14:24 Sad će doći partneri ili ti saveznici i reci da se sa ovim debilima dogovorimo oko izbornog zakona. Naravno nemoguća misija bez da popustimo i izdamo državu.

Pa se opet vrišti kako je Bakir kriv i SDA zlo, a ustvari je čovjek prinuđen da mrvicu po mrvicu popušta cetnikoustasama, jer ga naši saveznici drže za ajaj i uslovljavaju.

Neću da ulazim u raspravu, da su u SDA teški debili, šta se tiče dnevne i lokalne tj. sitne politike, koja u sumi zna prevagati. Ali, u krupnim stvarima se možemo zahvaliti našim evropskim saveznicima.

Uz uslovljavanje stranaca/ saveznika uništila se jedina opcija u ovoj zemlji, i to jer su ih nagovorili da puste SDA niz vodu i uđu sa majmunima ove teme /HDZ u koaliciju.

Nego, donekle sreca sto su ojačali Kinezi, pa ovi nosači vrijednosti moraju malo nešto i da ponude, da bi ostali atraktivni do 2100te. A ne ‘uci ćemo u EU i NATO, insallah’ i to nakon Srbije. :mrgreen:
Sad ako ikad Bakir, Dino i Radoncic imaju sve osnove i razloge da prekinu pregovore jer je druga strana najavila rusenje Federacije.

Znaci nema ovdje vadjenja na strance, SDP, DF i NS mozda nisu bili u pravu da ne treba pregovarati dok se rusi Ustav iz RS-a a li sad kad se rusi od strane sa kojom trebas pregovarati njihov argument je neoboriv.

Nema vadione, ako nakon sjednice HNS-a pristanes na dalje razgovore onda defakto prihvatas puzajuce rusenje Ustava i Federacije.
AliceInChains

#605 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by AliceInChains »

Grean wrote: 20/02/2022 14:31
AliceInChains wrote: 20/02/2022 14:24 Sad će doći partneri ili ti saveznici i reci da se sa ovim debilima dogovorimo oko izbornog zakona. Naravno nemoguća misija bez da popustimo i izdamo državu.

Pa se opet vrišti kako je Bakir kriv i SDA zlo, a ustvari je čovjek prinuđen da mrvicu po mrvicu popušta cetnikoustasama, jer ga naši saveznici drže za ajaj i uslovljavaju.

Sad ako ikad Bakir, Dino i Radoncic imaju sve osnove i razloge da prekinu pregovore jer je druga strana najavila rusenje Federacije.

Znaci nema ovdje vadjenja na strance, SDP, DF i NS mozda nisu bili u pravu da ne treba pregovarati dok se rusi Ustav iz RS-a a li sad kad se rusi od strane sa kojom trebas pregovarati njihov argument je neoboriv.

Nema vadione, ako nakon sjednice HNS-a pristanes na dalje razgovore onda defakto prihvatas puzajuce rusenje Ustava i Federacije.
Pa eto kao sto vidiš, probosanska strana ipak bi imala volje da blokira, nego gledajući skoriji historiju, vidim da bi se ta teoretska blokada vise iskoristila da se SDA uništi, a ne da se ojača država, sto opet nije nikakva garancija da bi se njihovo ubistvo iskoristili za jačanje države.

Nakratko, kad bi podrška zapada ili ti saveznika bila nedvosmislena, odmah bi se išlo ka blokadi. A bez podrške može slijediti i samouništenje.
AliceInChains

#606 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by AliceInChains »

Sarajmen wrote: 20/02/2022 14:37 Sve eventualne razgovore, pregovore, dogovore, inicijative odluke...sve isključivo raditi u institucijama na svim nivoima. To je rješenje za deblokade svih vrsta koje su prisutne ili će ih biti još. Što transparentnije to bolje.
To jeste. Nego kad su ove trenutne blokade od strane SNSD-a postale zanimljive? Tek, kad su prijetili kvazi vojnim konfliktom. Sve do tad ih bolila ona stvar za nas i državu. E sad vas pitam, kakvi su to saveznici?

Hoću reci, treba se znatno ojačati vanjska politika i ući u veze sa drugim državama poput TR, KSA, pa i hebenom Kinom. I kad bi se sad ozbiljne veze uspostavile, rezultati se mogu tek nakon decenija očekivati. Btw. zato sam licno i gotivio kad je Lagumdžija onomad kao premijer otputovao i u RU. Ali nebi dugo o ovome, jer će me označiti kao uvijenog :mrgreen:

Ko ima mozga i logike, će shvatiti.
palermo

#607 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by palermo »

zlajaBHF wrote: 20/02/2022 00:50
Palermo, mozes li ukratko da objasnis tvoje razumijevanje hrvatskih frustracija?
O kojim se frustracijama radi?

Komsic se davno mogao rijesiti? Komsic je nesto sto se treba rijesiti?
Mogu, drug. Kao prvo, možda je bolji izraz razumjevanje hrvatskih strahova nego frustracija. Ja zaista ne mislim da su Bošnjaci od boga dati i da nisu (kao i svi ostali) spremni na razne marifetluke. Kod nas (kad kažem kod nas, mislim na regiju) problem odnosa većine i manjine je zapravo suštinski problem. Dovoljno je primjera da i Bošnjaci znaju vrlo dobro koristiti privilegije većine, i ne samo to da imaju želju pokazati da su većina. Pisao sam ovdje o tome, da imaš jedan dio Mostara u kojem ne možeš u kafani popiti alkohol, znam primjere gdje Bošnjaci profesori zakazuju ispite na Božić (iako znaju da dio učenika ili studenata slavi Božić), mantra o Bošnjacima katolicima i nije tako mrska mnogim Bošnjacima itd. Al što je najgore, i kad javno to izrekneš, i previše je onih koji će ti se navaliti na kosti, sa pričom, da to nije tačno. Bilo to u stvarnom životu i forumu. Dakle, razumijem ja te strahove. I razumijem da žele imati neke mehanizme da ne ovise u potpunosti o dobroj volji nekog Huse ili Omera.

Al to nema veze sa ovim što radi HNS odnosno hrvatska politika (bilo da je riječ o politici države Hrvatske ili bh hrvatskoj komponenti). Jer oni ovo ne rade zbog tog straha, nego rade jednostavno iz želje da u potpunosti koloniziraju FBiH. I kao što rekoh, to nema nikakve veze sa strahovima običnih ljudi Hrvata. Da ima veze, hrvatska politika bi bila potpuno drugačija.
DonieBrasco

#608 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by DonieBrasco »

palermo wrote: 20/02/2022 18:18 Jer oni ovo ne rade zbog tog straha, nego rade jednostavno iz želje da u potpunosti koloniziraju FBiH.
To je pticama na grani jasno.
mishic

#609 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by mishic »

Palermo, kada bi na razini politike bio moguć ovako iskren razgovor i do dogovora bi se moglo doći. Tačno je da na svakoj strani ima onih koji grabe ne samo ono što im pripada nego bi zagrabili i prisvojili od svakoga od koga mogu sve što mogu prigrabiti (svejedno jesu li to oni drugi ili čak i njihovi, jer oni su samo svoji, sebi najpreći) ali strahovi proistekli iz nakaradne prakse mogu se preduprijediti različitim ograničenjima kroz podzakonske akte.

Dakle taj problem realnog straha na bilo kojoj strani da se riješiti svejedno jeli to u Travniku, Stocu ili bilo gdje.

Međutim ovo što visoka politika traži i na čemu insistira i ustrajava daleko je ozbiljnije. Postavljene "crvene linije" i ultimatumi ne samo da ne idu uz dogovore i pregovore nego su postavljene tako da pod izgovorom zaštite "legitimnog predstavljanja" otvaraju mogućnost tranih ucjena i blokada manjine nad većinom što nije samo teorijska, nego i praktično iskušana činjenica.

Iz takvih slučajeva utukom na utuk proisteknu i najteži sporovi jer u politici ima daleko manje poštenja i morala nego u samom narodu ako ga je i tamo šta ostalo. Moram spomenuti slučaj iz vremena sukoba kada se samostan u Gučoj Gori našao pod kontrolom pripadnika Armije RBiH i uopše nije postojao problem njegova obezbjeđenja sve do dana kada se iz Guče Gore ugledalo da gori džamija na Grbavici kod Viteza.

Od tog trenutka čuvari samostana morali su snagom oružja braniti samostan od pojedinaca koji su gledajući kako gori džamija na Grbavici osječali potrebu i obavezu za osvetom.

Pitanje je dakle, kako urazumiti tu visoku politiku da se umjesto tukom na utuk nađe sporazum i rješenje koje će biti bez ultimatuma, recipročno, razumno i prihvatljivo svim stranama ?
Lug

#610 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Lug »

konami666 wrote: 20/02/2022 12:45
mo-town wrote: 20/02/2022 12:35
I sad posto se (za razliku od Srba i Hrvata) nismo bili okrenuli ekonomiji, moramo prihvatiti ovo sto traze Cirilo i Dodik.
Da, tako nekako.

bezi bre..! :lol:
konami666

#611 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by konami666 »

Lug wrote: 20/02/2022 19:07
konami666 wrote: 20/02/2022 12:45

Da, tako nekako.

Pa ne moraju građani ništa da prihvaćaju, prihvatit će Bakir u ime svih bošnjaka isto ko sto mu je i stari prihvatio dejtonski sporazum bez da pita ikoga, samo da bi mogao da nastavi vladavinu dinastije. Možemo mi na forumu da prdimo koliko god hocemo koliko je šta nepravedno ali sve dok na proteste izađe 7 penzionera i pokoji zalutali student oni će da kroje sudbinu svih onih koji žive u Bosni. Sva trojica poglavara sjede zajedno i ulijeću jedan drugom kad god zatreba.
palermo

#612 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by palermo »

konami666 wrote: 20/02/2022 20:02
Lug wrote: 20/02/2022 19:07

Pa ne moraju građani ništa da prihvaćaju, prihvatit će Bakir u ime svih bošnjaka isto ko sto mu je i stari prihvatio dejtonski sporazum bez da pita ikoga, samo da bi mogao da nastavi vladavinu dinastije. Možemo mi na forumu da prdimo koliko god hocemo koliko je šta nepravedno ali sve dok na proteste izađe 7 penzionera i pokoji zalutali student oni će da kroje sudbinu svih onih koji žive u Bosni. Sva trojica poglavara sjede zajedno i ulijeću jedan drugom kad god zatreba.

Bakir je kao i Djole Nole čovjek od riječi. Tako da se ja ne bih sekirao.
daddy-kool

#613 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 20/02/2022 18:18 Dakle, razumijem ja te strahove. I razumijem da žele imati neke mehanizme da ne ovise u potpunosti o dobroj volji nekog Huse ili Omera.

Al to nema veze sa ovim što radi HNS odnosno hrvatska politika (bilo da je riječ o politici države Hrvatske ili bh hrvatskoj komponenti). Jer oni ovo ne rade zbog tog straha, nego rade jednostavno iz želje da u potpunosti koloniziraju FBiH. I kao što rekoh, to nema nikakve veze sa strahovima običnih ljudi Hrvata. Da ima veze, hrvatska politika bi bila potpuno drugačija.
Istina je da je Hrvatska država htjela da napravi koloniju od FBiH, ali to je propalo još za vrijeme prve alijanse, odnosno samouprave. Od tada su u defanzivi i pokušavaju sačuvati što više pozicija političke i ekonomske kontrole, koje su povremeno bile uzdrmane. Sada su u dogovoru sa Srbima (i Rusima) kao dio plana podjele BiH, pa žele da ograde "svoj" dio teritorije jer računaju da ako/kada krene podjela da je to i njihova stanica.
palermo

#614 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 20/02/2022 20:33
palermo wrote: 20/02/2022 18:18 Dakle, razumijem ja te strahove. I razumijem da žele imati neke mehanizme da ne ovise u potpunosti o dobroj volji nekog Huse ili Omera.

Istina je da je Hrvatska država htjela da napravi koloniju od FBiH, ali to je propalo još za vrijeme prve alijanse, odnosno samouprave. Od tada su u defanzivi i pokušavaju sačuvati što više pozicija političke i ekonomske kontrole, koje su povremeno bile uzdrmane. Sada su u dogovoru sa Srbima (i Rusima) kao dio plana podjele BiH, pa žele da ograde "svoj" dio teritorije jer računaju da ako/kada krene podjela da je to i njihova stanica.
Moguće. ja zaista ne znam šta hrvatska politika misli. Al onako, kad pokušam objektivno razmišljati ja ne vidim kako Hrvatska država i hrvatska politika može biti na dobitku sa podjelom Bosne i Hercegovine. Prevashodno zbg toga što nemaju ljudski materijal.
Jedino, ako se pokaže da su Bošnjaci samo historijska greška i da zapravo i nisu politički narod. A nekako mislim da je makar protekli rat pokazao da ima i u nama kuveta da dokažemo i sebi i drugima da uistinu postojimo i samim tim imamo i svoje interese, stremljenja, sopstvene politike.

Tako da, moguće da zaista i hrvatska politika želi podjelu BiH, al mi se ipak čini prije da bi njima više odgovarao status tutora nad Federacijom Bosne i Hercegovine. A to dobijaju korz mogućnost uslovljavanja političkih odluka putem domaćih faktora koji su u njihovoj službi. Čak mislim da i kod međunarodne zajednice oni igraju na ovu kartu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#615 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by PreWiBa »

palermo wrote: 20/02/2022 21:31
daddy-kool wrote: 20/02/2022 20:33

Moguće. ja zaista ne znam šta hrvatska politika misli. Al onako, kad pokušam objektivno razmišljati ja ne vidim kako Hrvatska država i hrvatska politika može biti na dobitku sa podjelom Bosne i Hercegovine. Prevashodno zbg toga što nemaju ljudski materijal.
Jedino, ako se pokaže da su Bošnjaci samo historijska greška i da zapravo i nisu politički narod. A nekako mislim da je makar protekli rat pokazao da ima i u nama kuveta da dokažemo i sebi i drugima da uistinu postojimo i samim tim imamo i svoje interese, stremljenja, sopstvene politike.

Tako da, moguće da zaista i hrvatska politika želi podjelu BiH, al mi se ipak čini prije da bi njima više odgovarao status tutora nad Federacijom Bosne i Hercegovine. A to dobijaju korz mogućnost uslovljavanja političkih odluka putem domaćih faktora koji su u njihovoj službi. Čak mislim da i kod međunarodne zajednice oni igraju na ovu kartu.
Kada je potpisan Dejtonski sporazum, Tuđman je rekao da su umjesto par procenata dobili pola BiH.
Ta logika je i danas na djelu.

Šta dobija Hrvatska tačno pripajanjem imaginarnog "HB" teritorija? Par vukojebina na granici koje bi vazda bile zavisne od hrvatskog budžeta (a i ovako dobijaju dosta iz njega). A zauzvrat dobijaju Srbiju na par kilometara od Zagreba.

Kakva je strateška važnost Širokog Brijega, Livna, Grahova? Nikakva. Jedino ako misle napraviti neki full-scale rat pa doći do Marin Dvora, ali nisu baš toliko ludi.

Ovako im je puno bolje. Crpe finansije odavde i preko HDZ-a imaju važan uticaj na teritoriju u kojem Hrvati čine tek nekih 10% stanovništva.
Novak20

#616 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Novak20 »

sehohari wrote: 20/02/2022 21:40
Kada je potpisan Dejtonski sporazum, Tuđman je rekao da su umjesto par procenata dobili pola BiH.

Šta dobija Hrvatska tačno pripajanjem imaginarnog "HB" teritorija? Par vukojebina na granici koje bi vazda bile zavisne od hrvatskog budžeta (a i ovako dobijaju dosta iz njega). A zauzvrat dobijaju Srbiju na par kilometara od Zagreba.

Kakva je strateška važnost Širokog Brijega, Livna, Grahova? Nikakva. Jedino ako misle napraviti neki full-scale rat pa doći do Marin Dvora, ali nisu baš toliko ludi.

Ovako im je puno bolje. Crpe finansije odavde i preko HDZ-a imaju važan uticaj na teritoriju u kojem Hrvati čine tek nekih 10% stanovništva.
Par prethodnih forumaša o hrvatskoj politici razmišlja puno smislenije od tebe.

Ne vidim nikakvog razloga da RH kao EU i NATO država zazire od bilo koga pa i od Srba. Osim toga, Hrvatska nema razloga da nekoga napada, a jedan je od važnijih ako ne i najvažniji ekonomski partner BiH uza sve probleme u političkim odnosima.

S druge strane, ja ne bih mirno spavao u Sarajevu ako Srbija bude na par metara od njega. :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#617 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by PreWiBa »

Novak20 wrote: 20/02/2022 21:56

Ne vidim nikakvog razloga da RH kao EU i NATO država zazire od bilo koga pa i od Srba. Osim toga, Hrvatska nema razloga da nekoga napada, a jedan je od važnijih ako ne i najvažniji partner BiH uza sve probleme u političkim odnosima.

S druge strane, ja ne bih mirno spavao u Sarajevu ako Srbija bude na par metara od njega. :D
Urugvaj je veći partner Bosni nego Hrvatska.
Ponavljam, reci mi i jednu stvar gdje je se hrvatska politika u BiH ili Zagreb pokazao kao potencijalan partner od rata pa na ovamo.

A više hrvatske novine trube kada Vučić kupuje neko oružje, iako se manje-više zna za koga bi bilo upotrebljeno. Isto tako, ne znam koja je skupina sa nekih 5% stanovništva toliko prezentna u nečijim medijima (jedino možda Hrvati u BiH...).
zlajaBHF

#618 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by zlajaBHF »

palermo wrote: 20/02/2022 18:18
zlajaBHF wrote: 20/02/2022 00:50
Palermo, mozes li ukratko da objasnis tvoje razumijevanje hrvatskih frustracija?
O kojim se frustracijama radi?

Komsic se davno mogao rijesiti? Komsic je nesto sto se treba rijesiti?
Mogu, drug. Kao prvo, možda je bolji izraz razumjevanje hrvatskih strahova nego frustracija. Ja zaista ne mislim da su Bošnjaci od boga dati i da nisu (kao i svi ostali) spremni na razne marifetluke. Kod nas (kad kažem kod nas, mislim na regiju) problem odnosa većine i manjine je zapravo suštinski problem. Dovoljno je primjera da i Bošnjaci znaju vrlo dobro koristiti privilegije većine, i ne samo to da imaju želju pokazati da su većina. Pisao sam ovdje o tome, da imaš jedan dio Mostara u kojem ne možeš u kafani popiti alkohol, znam primjere gdje Bošnjaci profesori zakazuju ispite na Božić (iako znaju da dio učenika ili studenata slavi Božić), mantra o Bošnjacima katolicima i nije tako mrska mnogim Bošnjacima itd. Al što je najgore, i kad javno to izrekneš, i previše je onih koji će ti se navaliti na kosti, sa pričom, da to nije tačno. Bilo to u stvarnom životu i forumu. Dakle, razumijem ja te strahove. I razumijem da žele imati neke mehanizme da ne ovise u potpunosti o dobroj volji nekog Huse ili Omera.

Da te bolje poznajem, sad bi ti rekao, "Haj ne seri" :D

Iskreno da ti kazem, odgovor ti je tanak. Ne zato sto nema Bosnjaka koji bi bili spremni iskoristiti cinjenicu da su u vecini, jer i kod Bosnjaka ili probosanske strane ima svakakvih ljudi, ali primjere koje navodis su stvarno tanki.

Hrvatska politika u BiH je od 1992 do danas bila takva, da zele dominaciju nad Bosnjacima u podrucjima koja su pod njihovom kontrolom. Znamo kakva je politika bila tokom rata, ali su i poslje nastavili na isti nacin. naseljavanje Hrvata iz Bosne u podrucja gdje zive Bosnjaci, kako bi na taj nacin promjenili demogafsku sliku, sto je i bio cilj etnickog ciscenja koji je proveden u ratu.

Bosnjaci su ugorzeni u Stocu i Capljini....da ne govorim o Ljubuskom. Na zgradi opstine u Stocu visi zastava HZHB :-)
Hrvatska politika nije promjenila svoj cilj nakon rata, i svim silama su nastavili da zavrse ono sto su zapoceli u ratu.

Bosnjaci nikad ne treba da budu u stanju da Hrvatima odlucuju o Bozicu, ali to bosnjackoj politici i nije cilj. Uostalom do tog nikad nece doci, iz milion razloga, sve i da Bosnjaci to zele. Hrvatska je strateski partner BiH i ovisimo dosta jedni od drugih.
Ako iko treba da ima strah to su Bosnjaci, zato sto hrvatska politika ima toliku moc u drzavi, a radi protiv iste. Neodrziva je situacija u zemlji, ako vladajuca stranka, kao sto je HDZ, radi protiv te iste drzave. Neodrzivo je ako ce nasom drzavom, kroz HDZ, upravljati iz Zagreba. To valjda vide svi, i ljudi iz Brisela, i to treba da prestane. Moramo im uzeti to pravo, jer ne mozemo tako graditi drzavu. HDZ je dokazao u ovih zadnjih 20 godina da nisu odustali od svog prvobitnog plana i mora im se stati u kraj.

Realno, strah Hrvata nije realan. Ako pricamo o drzavnom nivou, Hrvati imaju mogucnost na veto u slucaju povrede vitalnog nacionalnog interesa. U kantonima su takodje osigurani. Osim toga, Bosnjaci nisu zainteresovani za neku vrstu dominacije nad Hrvatima, zato Hrvati i drze mnogo vise pozicija u strukturama vlasti, nego sto im po zakonu pripada.
Bosnajcima je potrebna Hrvatska kao partner i samim tim im je potreban dobar odnos sa Hrvatima iz BiH. Da ponovim, sve da Bosnajci zele, oni nesmiju da "majoriziraju" Hrvate i cijela ta prica je suplja. Zeli se samo osigurati upravljanjem BiH sa vana, tako da ne odlucujemo mi, nego da nam dlucuju iz Zagreba i Beograda. Samo ono sto aminuje Zagreb i Beograd, moze da se usvoji u Sarajevu. To je neodrzivo i neprihvatljivo
palermo

#619 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by palermo »

Ne vidim nikakvog razloga da RH kao EU i NATO država zazire od bilo koga pa i od Srba. Osim toga, Hrvatska nema razloga da nekoga napada, a jedan je od važnijih ako ne i najvažniji ekonomski partner BiH uza sve probleme u političkim odnosima.

Pa uopće nije sporno da bi Hrvatska i dalje željela da bude najvažniji ekonomski partner BIH. Pod uslovima kkoje ona odredi i koji odgovaraju njoj. To se u teoriji a bogami u praksi zove kolonijalni odnos.

Inače, mi vrlo dobro znamo da je Srbija par metara od nas. O tome kako spavamo zbog toga, nekako mislim da se ti ne bi trebao toliko sekirati.
Ono, jednostavno te ne tangira
palermo

#620 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by palermo »

zlajaBHF wrote: 20/02/2022 22:13
palermo wrote: 20/02/2022 18:18

Da te bolje poznajem, sad bi ti rekao, "Haj ne seri" :D

Iskreno da ti kazem, odgovor ti je tanak. Ne zato sto nema Bosnjaka koji bi bili spremni iskoristiti cinjenicu da su u vecini, jer i kod Bosnjaka ili probosanske strane ima svakakvih ljudi, ali primjere koje navodis su stvarno tanki.

Hrvatska politika u BiH je od 1992 do danas bila takva, da zele dominaciju nad Bosnjacima u podrucjima koja su pod njihovom kontrolom. Znamo kakva je politika bila tokom rata, ali su i poslje nastavili na isti nacin. naseljavanje Hrvata iz Bosne u podrucja gdje zive Bosnjaci, kako bi na taj nacin promjenili demogafsku sliku, sto je i bio cilj etnickog ciscenja koji je proveden u ratu.

Bosnjaci su ugorzeni u Stocu i Capljini....da ne govorim o Ljubuskom. Na zgradi opstine u Stocu visi zastava HZHB :-)
Hrvatska politika nije promjenila svoj cilj nakon rata, i svim silama su nastavili da zavrse ono sto su zapoceli u ratu.

Bosnjaci nikad ne treba da budu u stanju da Hrvatima odlucuju o Bozicu, ali to bosnjackoj politici i nije cilj. Uostalom do tog nikad nece doci, iz milion razloga, sve i da Bosnjaci to zele. Hrvatska je strateski partner BiH i ovisimo dosta jedni od drugih.
Ako iko treba da ima strah to su Bosnjaci, zato sto hrvatska politika ima toliku moc u drzavi, a radi protiv iste. Neodrziva je situacija u zemlji, ako vladajuca stranka, kao sto je HDZ, radi protiv te iste drzave. Neodrzivo je ako ce nasom drzavom, kroz HDZ, upravljati iz Zagreba. To valjda vide svi, i ljudi iz Brisela, i to treba da prestane. Moramo im uzeti to pravo, jer ne mozemo tako graditi drzavu. HDZ je dokazao u ovih zadnjih 20 godina da nisu odustali od svog prvobitnog plana i mora im se stati u kraj.

Realno, strah Hrvata nije realan. Ako pricamo o drzavnom nivou, Hrvati imaju mogucnost na veto u slucaju povrede vitalnog nacionalnog interesa. U kantonima su takodje osigurani. Osim toga, Bosnjaci nisu zainteresovani za neku vrstu dominacije nad Hrvatima, zato Hrvati i drze mnogo vise pozicija u strukturama vlasti, nego sto im po zakonu pripada.
Bosnajcima je potrebna Hrvatska kao partner i samim tim im je potreban dobar odnos sa Hrvatima iz BiH. Da ponovim, sve da Bosnajci zele, oni nesmiju da "majoriziraju" Hrvate i cijela ta prica je suplja. Zeli se samo osigurati upravljanjem BiH sa vana, tako da ne odlucujemo mi, nego da nam dlucuju iz Zagreba i Beograda. Samo ono sto aminuje Zagreb i Beograd, moze da se usvoji u Sarajevu. To je neodrzivo i neprihvatljivo
Ne zahmeti Zlaja, al pročitao sam tek trećinu, tamo do spominjanja Stoca, Čapljine i Ljubuškog....vidim, čitao sam već te i takve postove...pa da ne gubim vrijeme
Login77777

#621 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Login77777 »

Toliko loseg nabroja zlOja HDZu da je cak zaboravio da je to koalicioni partner sdO vec 30 godina. :lol:

Nije da se ne slazem sa kritikama prema HDZu ali smjesno to citati od sdO clana.
@skafiskafsnjak
Novak20

#622 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Novak20 »

palermo wrote: 20/02/2022 22:17

Pa uopće nije sporno da bi Hrvatska i dalje željela da bude najvažniji ekonomski partner BIH. Pod uslovima kkoje ona odredi i koji odgovaraju njoj. To se u teoriji a bogami u praksi zove kolonijalni odnos.

Inače, mi vrlo dobro znamo da je Srbija par metara od nas. O tome kako spavamo zbog toga, nekako mislim da se ti ne bi trebao toliko sekirati.
Ono, jednostavno te ne tangira
Čuj to, pa nije više dogovorna ekonomija. Ima država koje puno više profitiraju u robnoj i svakoj drugoj razmjeni sa BiH od RH. Ako nisi zadovoljan sa RH onda surađuj sa CG, Srbijom ili bilo kojom drugom zemljom. Može i Urugvaj. :D

http://www.mvteo.gov.ba/attachments/bs_ ... a_2020.pdf

Zašto da se ne sekiram i da me ne tangira bilo što u BiH ? BiH je moja domovina koliko i tvoja bez obzira što ti o tome misliš.

Zato volim napomenuti neke stvari o kojima treba voditi računa kada želiš nekoga za.ebati. :D
Kolinda

#623 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by Kolinda »

Grean wrote: 20/02/2022 14:31

Da vam zajedno odgovorim.....
Izdaja ispada to što bi Hrvati birali svoje predstavnike, a rušenje federacije ispada da što je oteto Hrvatima barem djelomično da se vrati odnosno postavi na nivo onoga što Bošnjaci imaju u Mostaru....a što imaju, pa zaštitu da ih se ne može preglasati....
palermo

#624 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by palermo »

Novak20 wrote: 20/02/2022 22:31

Čuj to, pa nije više dogovorna ekonomija. Ima država koje puno više profitiraju u robnoj i svakoj drugoj razmjeni sa BiH od RH. Ako nisi zadovoljan sa RH onda surađuj sa CG, Srbijom ili bilo kojom drugom zemljom. Može i Urugvaj. :D

Zašto da se ne sekiram i da me ne tangira ? BiH je moja domovina koliko i tvoja bez obzira što ti o tome misliš.

Zato volim napomenuti neke stvari o kojima treba voditi računa kada želiš nekoga za.ebati. :D
Nebitno je sa kim, bitno je da je u interesu Bosne i Hercegovine. Može i sa Hrvatskom pod ovim uslovom.

Al varaš se da je Boisna i Hercegovina tvoja kao i moja. Nije. To je samo fraza za upotrebu, Ti u fudbalskom meču BiH-Hrvatska ne navijaš za BiH, ti si radostan ako Marin Čilić igra pod hrvatskom zastavom, tebi ne smeta ako Hrvatska profitira više od Bosne i Hercegovine u robnoj razmjeni, tebi ne smeta ako Milanović kaže, nećete u NATO dok se mi pitamo......dakle, u zabludi si. Nije Bosna i Hercegovina tvoja kao i moja. Mnogo je više moja.

Tvojom odlukom.
House

#625 Re: Politika Hrvata u BiH - III

Post by House »

palermo wrote: 20/02/2022 22:36
Novak20 wrote: 20/02/2022 22:31

Zašto da se ne sekiram i da me ne tangira ? BiH je moja domovina koliko i tvoja bez obzira što ti o tome misliš.

Nebitno je sa kim, bitno je da je u interesu Bosne i Hercegovine. Može i sa Hrvatskom pod ovim uslovom.

Al varaš se da je Boisna i Hercegovina tvoja kao i moja. Nije. To je samo fraza za upotrebu, Ti u fudbalskom meču BiH-Hrvatska ne navijaš za BiH, ti si radostan ako Marin Čilić igra pod hrvatskom zastavom, tebi ne smeta ako Hrvatska profitira više od Bosne i Hercegovine u robnoj razmjeni, tebi ne smeta ako Milanović kaže, nećete u NATO dok se mi pitamo......dakle, u zabludi si. Nije Bosna i Hercegovina tvoja kao i moja. Mnogo je više moja.

Tvojom odlukom.
:thumbup:

to je to.
Locked