Ja rekoh mozda a Alah rece definitivno, prilicno je ocigledno ko treba da dokazeAvonmusk wrote: ↑20/02/2022 14:43Pa ti rece da su se mozda negdje u dubini pomjesala, pa hajde ti donesi taj dokaz, a ti samo ukucaj "Pustio je dva mora da se dodiruju..., pa procitaj, ima raznih stranica koje su to objavile,recimo glas istre!MehmedPasaMoric wrote: ↑20/02/2022 14:37
Dokazi mi da se ta dva mora nisu pomijesala ni na jednom mjestu ni u jednom momentu od trenutka pisanja Kurana pa do 20.februara 2022 godine. Ako ces stavljati Kuran u naucne okvire onda i dokazuj tvrdnje onako kako se dokazuju u nauci, a ne kako se prenose na minderu
Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
- MehmedPasaMoric
#51 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
- alibegoa
-
Piaty
#53 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Ako je ovo argument protiv, onda se ja vracam opet drekavcu i njegovim hipotezama kao (jos uvijek)foxlife wrote: ↑20/02/2022 14:33pa vrlo moguce da je znao neko negdje
ako znamo da je biblija napisana 600 godina a jevrejske knjige par hiljada godina prije onda zasto nije moguce da je neko samo te stvari napisao na jedno mjesto
to se moze komotno nazvati kao neka enciklopedija svog vremena samo sto je iskoristeno u svrhe religije
pa i sada mnogi vjeruju torabiju tako da ....
40% cca. neoborivim.
@Bloo
Po meni grijese svi odnosno racionalisti kao protuargument nude svoj set dokaza koji se baziraju na njihovom vjerovanju (npr. Protivargumenti o razdvojenoj slatkoj i slanoj vodi mi nisu jaki da to do kraja obore).
Ja sam vjernik jer licno prepoznajem Bozju umjesanost i djelo kako u samoj prirodi i prirodnim zakonima tako i u drustvu i u drustvenim zakonima.
Anticki filozofi uopce nisu negirali metafiziku pa je recimo sam Platon smatrao da je metafizika jedan od uslova za shvatanje nase stvarnosti. Da ne pricam o Tomi Akvinskom i toj vrsti filozofske misli.
Ukratko, ljudi odredjene dokaze obaraju/brane iz svojih subjektivnih i uskih uglova gledanja. Mene je, igrom slucaja, zanimalo vidjenje odredjenog fenomena sa svih strana i svih uglova pa sam danas tu gdje jesam.
Pozdrav svima tj zbogom "inat" argumentima i zbogom "inat" politikama.
-
foxlife
#54 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
vrati se drekavcu nikakav problemPiaty wrote: ↑20/02/2022 16:02Ako je ovo argument protiv, onda se ja vracam opet drekavcu i njegovim hipotezama kao (jos uvijek)foxlife wrote: ↑20/02/2022 14:33
pa vrlo moguce da je znao neko negdje
ako znamo da je biblija napisana 600 godina a jevrejske knjige par hiljada godina prije onda zasto nije moguce da je neko samo te stvari napisao na jedno mjesto
to se moze komotno nazvati kao neka enciklopedija svog vremena samo sto je iskoristeno u svrhe religije
pa i sada mnogi vjeruju torabiju tako da ....
40% cca. neoborivim.
@Bloo
Po meni grijese svi odnosno racionalisti kao protuargument nude svoj set dokaza koji se baziraju na njihovom vjerovanju (npr. Protivargumenti o razdvojenoj slatkoj i slanoj vodi mi nisu jaki da to do kraja obore).
Ja sam vjernik jer licno prepoznajem Bozju umjesanost i djelo kako u samoj prirodi i prirodnim zakonima tako i u drustvu i u drustvenim zakonima.
Anticki filozofi uopce nisu negirali metafiziku pa je recimo sam Platon smatrao da je metafizika jedan od uslova za shvatanje nase stvarnosti. Da ne pricam o Tomi Akvinskom i toj vrsti filozofske misli.
Ukratko, ljudi odredjene dokaze obaraju/brane iz svojih subjektivnih i uskih uglova gledanja. Mene je, igrom slucaja, zanimalo vidjenje odredjenog fenomena sa svih strana i svih uglova pa sam danas tu gdje jesam.
Pozdrav svima tj zbogom "inat" argumentima i zbogom "inat" politikama.
inace je poznato da vjernici ne zele prihvatiti drugacije ni da razmotre a kamoli da prihvate
al dobro darvinova nagrada je glavna medju vjernicima
- Drekavac22
#55 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Ja sam stara riba ovog foruma, samo sto sam poslat na ahiret pa vracen iz mrtvih ponovo
nebuloza kazes, eee moj Transfairu "slucajni" druze moj vrliJe li to sad trazis neku novu platformu za sirenje tvojih nebuloza?
slucajno kazes...ah taj magicni slucajni stapic, sa kojim se branis protiv Kurana, gdje ti je sve slucajno, sama slucajnost za slucajnoscusvi tvoji primjeri sasvim slucajno tu
- Drekavac22
#56 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
MehmedPasaMoric wrote: ↑20/02/2022 12:05 Postoje ljudi koje iste takve matematicke podudarnosti i zanimljivosti traze i pronalaze u Shakespearovim djelima, posebno u poeziji... Brojevi se nalaze u svemu, i sta god uzmes da analiziras nakon nekog vremena cez pronaci neke neobicne kombinacije. Nikakva senzacija to nije
postoje i ljudi koji vjeruju da je zemlja ravnaPostoje ljudi koje iste takve matematicke podudarnosti i zanimljivosti traze i pronalaze u Shakespearovim djelima, posebno u poeziji
to sto neko vjeruje da imaju i druge knjige ovo sto ima Kuran, je cisto mlataranje bez pokrica...vjeruj mi da sam se u ovih 10 godina naslusao takvih prica a jedna stvar im je zajednicka, da niko nije prilozio ni jednog dokaza iz tih knjiga od standardnih kao Moby Dick , pa i Shakespeare, Biblije i tako dalje i tako dalje
NIKO od njih nije mi prilozio ni jedan valjan dokaz da covjek kaze pa jeste stvarno logicno , upravu ste...NIKO.
Znas li ti sta je to kada neko se brani supljom pricom, maglom u tegli???
To je isto kao kad tenk dodje ispred tebe a ti vjerujes da kad sakupis maglu u teglu zatvoris i kontas sa ovom maglom u tegli zaustavit cu tenk ako bacim teglu punu magle na tenk koji ide na mene
nije vazno naci broj, vazno je naci brojcane poveznice koji prate lingvisticki dio , to jeste tekstove...broj kao broj nista ne znaci , ali znaci ako prati tekst...to je onda brojcana poveznica.Brojevi se nalaze u svemu, i sta god uzmes da analiziras nakon nekog vremena cez pronaci neke neobicne kombinacije. Nikakva senzacija to nije
- GAU8
#57 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Te tvoje "brojcane poveznice" se strucno nazivaju numerologijom.Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 16:10 nije vazno naci broj, vazno je naci brojcane poveznice koji prate lingvisticki dio , to jeste tekstove...broj kao broj nista ne znaci , ali znaci ako prati tekst...to je onda brojcana poveznica.
To je jedna vrsta kvazinauke poput astrologije i gledanja u karte.
Koliko ja znam, sve to je Islamom zabranjeno.
- Drekavac22
#58 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
za neupucene na forumu, ja i Transfair smo imali zestokih diskusija na ovom temu na drugom forumu cini mi se godinu evo dana se razglabamo...ali Transfair ima jednu mahanu i recu vam je koja je to mahanaTransfair wrote: ↑20/02/2022 12:05Naravno da nitko od islamskih autoriteta nije stao izao ovoga jer se radi o glupostima. Drekavac pri zakljucivanju koristi isklucivo raznozazne logicke pogreske te pogresno interpretira odredjene statisticke distribucije.Piaty wrote: ↑20/02/2022 10:10 Super.
Ima li neko od islamskih autoriteta da je stao iza ovoga?
Ne trazim dokaze jer vjerujem u Objavu i svako slovo u njoj i bez toga.
Meni je fascinantna bitka izmedju vojske halifata i Bizantije na "najnizoj tacki" na Zemlji pa se ispostavilo kasnije da se to zaista tu odigralo.
U kuranu ne postoji nista sto ljudi iz 7. stoljeca nisu mogli znati. Da postoji, znanstvena zajednica bi se bavila tim pitanjima a ne mi na forumu. Ne radi se o teoloskim nego upravo o znanstvenim pitanjima.
Drekavac jednostavno izvlaci iz guzice neke svoje interpretacije.
za njega su to sve slucajnosti, znaci nema granicu za slucajnostima...pa mu kazem , covjece kako je moguce imati oko 400 brojcanih povezanica u jednoj te istoj knjizi kaze ma sve su to slucajnosti.....pa ja onda podignem hipoteticku pricu pa mu kaze, a sta ako bi bilo 1000 brojcanih poveznica u jednoj te istoj knjizi...i to slucajnosti ...pa sam podigao na 10 000 brojcanih poveznica i to je potvrdio da samo slucajnosti mogu biti......tad sa uvidio da ne pricam sa logicnom osobom, osoba koja nema granicu za slucajnosti i onda tu sva prica pada u vodu...kada se branis konstantno sa slucajnostima, covjek onda nerazumno djeluje...to ce te se i vi uvjeriti na ovom forumu vidjet ce te kako sve moguce sto se pokaze iz Kurana tvrdi da su samo slucajnosti.
Covjek je logicki puko
sta covjek da kaze na to sve....pazite ovo ljudi moji, imamo primjera u Kuranu gdje ogromni brojevi se podudaraju da prate jedno drugo
naprimjer
6555 prati na drugom mjestu 6555 necega
pa na drugom mjestu
6236 prati na drugom mjestu 6236 necega
na trecem mjestu
3303 prati na drugom mjestu 3303 necega
itd
i on kaze ma nista to, sve slucajnosti
- Drekavac22
#59 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
GAU8 wrote: ↑20/02/2022 16:17Te tvoje "brojcane poveznice" se strucno nazivaju numerologijom.Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 16:10 nije vazno naci broj, vazno je naci brojcane poveznice koji prate lingvisticki dio , to jeste tekstove...broj kao broj nista ne znaci , ali znaci ako prati tekst...to je onda brojcana poveznica.
To je jedna vrsta kvazinauke poput astrologije i gledanja u karte.
Koliko ja znam, sve to je Islamom zabranjeno.
ne, nipostoTe tvoje "brojcane poveznice" se strucno nazivaju numerologijom.
onda ne znas sta je numerologija
Numerologija je spajanje desavanja sa pozicijama zvijezda
a ovo je Numeroloske poveznice
Pa ti to dodje isto kao da tvrdis da se NASA bavi astrologijom, i brkas je sa astronomijom
eh onda slabo znas, prvo ovo nije numerologija, drugo i ashab poslanika Muhamemda je trazio prvi poveznice brojcane u Kuranu i nalazio ih...tako da to nije zapoceto sad u nase vrijeme , to se samo omasovilo u nasem kompijuterskom vremenuKoliko ja znam, sve to je Islamom zabranjeno
- GAU8
#60 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Ti drug govori sta hoces, to je skolski primjer numerologije... To ce ti reci svako iole pismenDrekavac22 wrote: ↑20/02/2022 16:24ne, nipostoTe tvoje "brojcane poveznice" se strucno nazivaju numerologijom.
onda ne znas sta je numerologija
Numerologija je spajanje desavanja sa pozicijama zvijezda
a ovo je Numeroloske poveznice
Pa ti to dodje isto kao da tvrdis da se NASA bavi astrologijom, i brkas je sa astronomijom![]()
eh onda slabo znas, prvo ovo nije numerologija, drugo i ashab poslanika Muhamemda je trazio prvi poveznice brojcane u Kuranu i nalazio ih...tako da to nije zapoceto sad u nase vrijeme , to se samo omasovilo u nasem kompijuterskom vremenuKoliko ja znam, sve to je Islamom zabranjeno
- Drekavac22
#61 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 12:22 Starci su spominjali da kad je onaj francuz otkrio dva mora koja se dodiruju a ne mijesaju, da su neki u selu govorili pa to je u Qur'anu davno receno, da imaju ajeti koji govore o tim morima.
Ili o izazovu da ljudi nebo be mogu probiti, osim s velikom silom, naravno u 7. Vijeku to nije bilo moguce, tj. Sve do 20. Vijeka, ali arapski jezik ima te razlicite vrste negacija, nesto kao uvjetnu (ne znam kako glasi) i nesto kao trajnu(la - na arapskom). Meni je to bio mindblowing!
O ovim brojcanim ima onaj rus koji je radio svakakva testiranja sto je fascinantno.
U Travniku je jedan covjek cak napisao knjigu o tim brojcanim cudima.
Qur'an ce za svako vrijeme donijeti dokaz, a na ljudima je da to traze,e sad sto rece, koliko su bas ovi iz uleme multidisciplinarni, veliko je pitanje????
Samo nastavi ako imas jos neke informacija, super tema!
to je ovaj neislamski video najbolje pojasnio na internetuStarci su spominjali da kad je onaj francuz otkrio dva mora koja se dodiruju a ne mijesaju, da su neki u selu govorili pa to je u Qur'anu davno receno,
niko, koliko sam ja primjetio iz price sa njima.koliko su bas ovi iz uleme multidisciplinarni, veliko je pitanje????
imam, u hodu cu ih ubacivat po malo ovdjeSamo nastavi ako imas jos neke informacija, super tema!
- Drekavac22
#62 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
hajde d azajedno vidimo definiciju numerologije pa da vidimo je li to to
Numerology is the study of particular numbers, such as a person's date of birth, in the belief that they may have special significance in a person's life.
https://www.collinsdictionary.com/dicti ... numerology
numerology
the study of numbers, as the figures designating the year of one's birth, to determine their supernatural meaning.
https://www.thefreedictionary.com/numerology
nista ovo se ne odnosi na Kuranska brojcana cuda...nikakve veze nema, ako gledamo definiciju Numerologije.
- Drekavac22
#63 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
BiBi911 wrote: ↑20/02/2022 12:41Ovo ti za svemir nije tacno... mnogo prije je covjek poslao objekat u svemir. NjemackI naucnici su poslali MW 18014Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 11:37 evo jos 4 jednostavna primjera matematickog kodiranja u Kuranu gdje tekstovi prate brojeve sura i ajeta
Sura Bekare, najveca sura u Kuranu ima 286 ajeta
Ajet 143. I tako smo vas učinili zajednicom sredine, da budete svjedoci protiv ljudi i bude Poslanik protiv vas svjedok.....
ova rijec Sredina se spominje samo u ovom ajetu u ovoj suri a sta je to sredina od 286 pa upravo 143, 286 / 2 = 143![]()
Pa vidimo da se rijec sredina spominje u sredini sure![]()
drugi primjer kako rijeci prate broj sure i ajeta
36:36 Slava neka je Onom koji je stvorio parove svega: od onog šta izrasta iz zemlje, i od duša njihovih, i od onog šta ne znaju
broj sure i ajeta u paru gdje se jedino spominju parovi u cijeloj suri od 83 ajeta.
18:81 Pa smo željeli da im zamijeni Gospodar njihov boljeg od njega….
Ovdje vidimo kako tekst imitira broj sure i broj ajeta, tako sto su brojevi zamijenili pozicije.
Ajet 19:57 i Mi smo ga na visoko mjesto digli.
Ovaj ajet se odnosi na poslanika Idrisa, ali interesanta cinjenica jeste to da je covjek prvi put u historiji podigao na najvise mjesto, u svemir u ovom slucaju, jedan predmet a to je bio ruski satelit Sputnik 1 koji je lansiran upravo godine 1957, bas kao broj ajeta i sure gore. Pa Bog sporedi podizanje Poslanika Idrisa na visoko mjesto u ajetu 19:57--> koji korespondira na godinu 1957 kada je covjek prvi put podigao svoju kreaciju na visoko mjesto , to jeste u svemir.
Jako interesntno kako u ovoj knjizi brojevi imitiraju ono sto pise u tekstovima, kao kameleon se brojevi prilagode okruzenju![]()
![]()
Prije je bilo slicnih testova.
da vidimoOvo ti za svemir nije tacno... mnogo prije je covjek poslao objekat u svemir. NjemackI naucnici su poslali MW 18014
Prije je bilo slicnih testova.
MW 18014 was a German A-4/V-2 rocket[nb 1] test launch that took place on 20 June 1944,[1][2][3] at the Peenemünde Army Research Center in Peenemünde. It was the first man-made object to reach outer space, attaining an apogee of 176 kilometers, which is well above the Kármán line.[4] It was a vertical test launch. Although the rocket reached space, it did not reach orbital velocity, and therefore returned to Earth in an impact, becoming the first sub-orbital spaceflight.
https://en.wikipedia.org/wiki/MW_18014
Sputnik 1 (/ˈspʌtnɪk, ˈspʊtnɪk/; see § Etymology) was the first artificial Earth satellite.[5] It was launched into an elliptical low Earth orbit by the Soviet Union on 4 October 1957 as part of the Soviet space program. It orbited for three weeks before its batteries ran out. The satellite then silently continued to orbit the planet for two months before it fell back into the atmosphere on 4 January 1958.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sputnik_1
to prvo raketa koja nije uspjela se zadrzat na tom visokom mjestu, nego je pala na zemlju, dok Sputnik 1 je prvi satelit koji je poslat u orbitu i zadrzao se toliko dugo u orbiti..znaci nije pao odmah.
- karanana
#64 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
1957. godina je godina po kojem kalendaru?
Haj baci ovde neki ajet broj i tekst inja cu ti za 10 minuta naci nesto.
Ovo isto ko sto raja uvijek pronalaze nesto u nostradamusubi onoj babi. Ali uvijek kad se stvarni dogadjaj desi.
Haj baci ovde neki ajet broj i tekst inja cu ti za 10 minuta naci nesto.
Ovo isto ko sto raja uvijek pronalaze nesto u nostradamusubi onoj babi. Ali uvijek kad se stvarni dogadjaj desi.
Last edited by karanana on 20/02/2022 16:54, edited 1 time in total.
-
belfy
#65 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
ne znam zasto otvaras novu temu o istom kada imas onu lijepu koju si sam otvorio i gdje ti je odgovoreno na mnostvo stvari koje sada ponovo postavljas. evo teme:
brojcana-cuda-kur-ana-diskusije-analize-t148102.html
- Drekavac22
#66 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
apsidejzi wrote: ↑20/02/2022 12:47 Pustite covjeka nek pise sta hoce. Ja sam u principu liberal i vjerujem da svako treba imati pravo da sebe izrazi na nacin na koji zeli. Ako se neko ne slaze ima dvije opcije: 1) produzit dalje, 2) ponudit kontraargument ako vec ne moze produziti dalje. Omalovazavanje nekoga nije put koji pomaze promovisanju istine.
Svojevremeno sam i ja bio opcinjen ovim "nadnaravnostima" pa sam ih i promovisao na ovom forumu. Kasnije sam uvidio dvije stvari:
1) dobar dio brojcanih cuda je izvucen iz konteksta ili tacnije: dat im je takav kontekst. Arapski jezik je gramaticki bogatiji od naseg jezika, od jednog korijena se moze napraviti mnogo izvedenih rijeci. Sad je samo pitanje koju izvedenu rijec brojis. Evo naprimjer rijec Bog. Da li u ovim cudima brojimo samo rijec bog ili se tu ubrajaju: boziji, bozijem, zbogom, bogomdan i sl. Problem sa ovim cudima je sto nema konzistentnog nacina brojanja. U jednom cudu se broji samo korijen rijeci, u drugom cudu se broje sve rijeci sa svim korijenima, u trecem cudu samo neke izvedenice u osnovnom obliku i sl. Sa ovim pristupom, mozes uzeti bilo koju knjigu i pronaces neko "cudo" u njoj. Nema jasnih ocekivanja pa onda da pronadjes potvrdu. Nego cuda pronalazis slucajno.
2) ima jedan shit test koji se moze koristiti za bilo koje "cudo" koje neko promovise. Ne mora biti ovak konkretni primjer nego generalno. Svaka tvrdnja koju neko ima se moze uvijek testirati na jedan dobar nacin: "trazenje kad ne radi". Ako zelis testirati uspjeh gatare, prebroj koliko puta je profulala. To ce ti odmah kazati jel pogadja il zaista zna buducnost. Eh sta je shit test kod ovih brojcanih cuda u Kur'anu? Pa vidi, uvijek treba gledati sta je vjerovatnije: da je bog ovo objavio ili da se neki umjetnik potrudio da napravi sto bolje umjetnicno djelo. Mi vec znamo da su arapi bili opsjednuti brojevima u to vrijeme i da su drzali do poezije. Igra rijecima je bila njihova svakodnevnica. Sve sto je trebalo jeste ekstra se potruditi i malo simetrija ubaciti. S druge strane, ako je ovo pisao Bog onda se ne mogu oteti utisku da je bio neefikasan. Toliko se potrudio da ubaci skladnosti u svoju knjigu, mislio na matetaticku skladnost i sve ostale ljudima nepotrebne stvari a zaboravio na neke kljucne aspekte ljudskog zivota. Nama bi mnogo korisnije bilo da je zabranio robovlasnistvo umjesto da je brojao koliko puta se dan i noc spominju u Kur'anu. Bilo bi nam mnogo korisnije da nas je obavijestio o virusima i bakterijama te kako se zastiti od njih. Prije bismo izmislili antibiotike i druge lijekove. Ne bismo istjerivali duhove stoljecima iz ljudi koji se razbole. Mislim, sama ta cinjenica da ova cuda postoje, cine Kur'an apsurdnim. Obicni shit test pokazuje da je shit u pitanju. BUllshit.
korektno , nema staPustite covjeka nek pise sta hoce. Ja sam u principu liberal i vjerujem da svako treba imati pravo da sebe izrazi na nacin na koji zeli. Ako se neko ne slaze ima dvije opcije: 1) produzit dalje, 2) ponudit kontraargument ako vec ne moze produziti dalje. Omalovazavanje nekoga nije put koji pomaze promovisanju istine.
hajmo to ovako onda, ti meni pokazi sta sam ja izvukao iz konteksta, sta to ne pase, sta je to nelogicno1) dobar dio brojcanih cuda je izvucen iz konteksta ili tacnije: dat im je takav kontekst.
prezentiraj mi to pa da vidimo je li to tako.
pokazi mi sta je to od onih primjera na pocetku bullshit, i nije tacno...pa da vidimo je li tako kao sto tvrdisMislim, sama ta cinjenica da ova cuda postoje, cine Kur'an apsurdnim. Obicni shit test pokazuje da je shit u pitanju. BUllshit.
-
Avonmusk
#67 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Po mom razumijevanju to je ta situacija kad je receno da ce ljudima trebati mnogo snage da granice neba probiju!
Pcela je takodjer jedan od fenomena!
Samo polako i bez srkleta jarane, ima ko da prati.
Pcela je takodjer jedan od fenomena!
Samo polako i bez srkleta jarane, ima ko da prati.
- Drekavac22
#68 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
gregorijanskom, po kalendaru koji je najvise pracen u svijetu...i to nema veze ciji je kalendar.
nostrodamus i baba vanga nemaju nista zajednickog sa Kuranskih nagovjestajima.Ovo isto ko sto raja uvijek pronalaze nesto u nostradamusubi onoj babi.
- Drekavac22
#69 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
nisam je nasao, ali nema veze sad, evo ova je otvorena pa cemo tu promuhabetitbelfy wrote: ↑20/02/2022 16:52ne znam zasto otvaras novu temu o istom kada imas onu lijepu koju si sam otvorio i gdje ti je odgovoreno na mnostvo stvari koje sada ponovo postavljas. evo teme:
brojcana-cuda-kur-ana-diskusije-analize-t148102.html
- Drekavac22
#70 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
i to je jedno od cuda Kurana, gdje se kaze da ljudi ce moci proci granice nebesa, znaci otici izvan nase atmosfere jedino uz veliku Moc, arapski Sultan, a sta je to sto ti puno treba pa POWER, gorivo, a sultan se isto prevodi PowerPo mom razumijevanju to je ta situacija kad je receno da ce ljudima trebati mnogo snage da granice neba probiju!
- Drekavac22
#71 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Transfair wrote: ↑20/02/2022 13:21To opet nije tocno. Ne znam gdje vadite te informacije?Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 13:07
Zak Kusto se zove cuveni francuski istrazivac, i on je utvrdio da postoje mora koja se dodiruju a ne mijesaju, sto je u Qur'anu pomenuto.
Ovo s brojevima je tu tako kako je, to da se brojevi mogu podesiti u djelima, mogu al ti treba bas vremena i truda da to sve poslozis u prstenastu kompoziciju recimo, meni je fascinantno ovo s dogadjajima i pojavama, a usput Qur'an nije stroga znanstvena knjiga ali sve cinjenice koje su u njemu su istina, nije to knjiga iz matematike, fizike, knjizevnosti, a opet ima tih elemenata.
Jedna od sura koje su isto fascinantne je Yusuf, zbog svoje prstenaste kompozicije, i podjele na 12 cjelina, gdje se uparuju 1 i12, 2 i 11 itd.
Kehf je toliko tajanstvena.
Sva se mora u konacnici mjesaju, tako da ce to prije biti jedna greska u kuranu nego cudo.
Zbog osmotickog pritiska, na mjestima gdje se neke vode sastaju, moze se stvoriti dojam da se te vode ne mijesaju i to je ono sto ta trivijalna izjava u kuranu opisuje, ali je u konacnici pogresna.
Nadam se da ti je jasno da su i prije islama ljudi plovili morima i prolazili pored takvih mjesta gdje se mora "ne mijesaju" i da je to bila opcepoznata cinjenica da takva mjesta postoje.
A sto se tice matematickih struktura, tu je stvar cak mnogo jasnija.
Nije dovoljno pronaci nesto sto je na prvi pogled interesantno da bi se proglasilo cudo, vec za to moras statistickim metodama dokazati da se ne radi o slucaju.
I ovaj primjer koji je Drekavac iznio u svom drugom postu je na prvi pogled interesantan, ali i tu se radi o vrlo jeftinom numeroloskom triku.
Da u kuranu doista postoji nesto sto ljudi iz 7. stoljeca nisu mogli napisati, to bi muslimani vec davno znanstveno dokazali.
vjeruj mi da cu biti sretan ako mi dokazes kako je to numeroloski trik....hajde budi dobar i dokazi kako je numeroloski trik ili slucajnost.I ovaj primjer koji je Drekavac iznio u svom drugom postu je na prvi pogled interesantan, ali i tu se radi o vrlo jeftinom numeroloskom triku.
- Drekavac22
#72 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
pa vidi jednu stvar druze moj, djetetu od 5 godina kada mu das papir sa formulama ajnstajnove teorije relativiteta i nuklearne fizike....dijete ce isto tako pomisliti da su to obicne skrabotine, mozda cak ce uzet taj papir da se obrise poslije nuzde....znaci totalno gluposti su na papiru za to dijete koje je neupuceno kakvo se blago krije u tim formulama.
eh tako i ti , uletis na temu koju ne znas malo vidis sta je i kako je , i kazes gluposti
a evo ja ti kazem, da je ova tema vaznija nego da sam ti ponudio lijek za rak koji te moze spasiti sigurne smrti
- Drekavac22
#73 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
ne nudi mi Transfair nista, osim sto se brani slucajnostima...njemu su slucajnosti sveti gral, carobni stapic, stit od svega sto dolazi iz Kurana
covjek se brani maglom u tegli, konta ako baci tu teglu punu magle na tenk da ce ga uspjeti zaustaviti
- Drekavac22
#74 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
to je nesto najgore kada se izmisljotinama islam brani...a nije mu potrebno jer islam ima takav arsenal oruzja i municije raznih kalibara u svom magacinu da je to isto kao da osoba nece da koristi moderno naoruzanje jer je uvjeren da ako teglu punu magle baci na neprijeteljski tenk da ce ga uspjeti zaustaviti
- Drekavac22
#75 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
fino pojasnjeno u ovom videuMehmedPasaMoric wrote: ↑20/02/2022 14:37Dokazi mi da se ta dva mora nisu pomijesala ni na jednom mjestu ni u jednom momentu od trenutka pisanja Kurana pa do 20.februara 2022 godine. Ako ces stavljati Kuran u naucne okvire onda i dokazuj tvrdnje onako kako se dokazuju u nauci, a ne kako se prenose na minderu