Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
elq wrote: ↑07/02/2022 12:29
trenutna valuta je bam. jel trebam promjenit u usd il eur?
Da, izaberi onu u kojoj primas novac
Zdravo. Treba mi mala pomoć. Imam opciju primanja novca na paypal u eur i usd valuti. Zanima me šta je pametnije izabrati zbog konverzija.
Imam tekući račun u RB banci sa, naravno, bam valutom. Dakle da li primati na paypal dolare pa postaviti valutu kartice (na paypalu) u dolar ili sve to samo zamijeniti sa eurom ? Puno hvala.
nixonkom wrote: ↑15/02/2022 18:53
Zdravo. Treba mi mala pomoć. Imam opciju primanja novca na paypal u eur i usd valuti. Zanima me šta je pametnije izabrati zbog konverzija.
Imam tekući račun u RB banci sa, naravno, bam valutom. Dakle da li primati na paypal dolare pa postaviti valutu kartice (na paypalu) u dolar ili sve to samo zamijeniti sa eurom ? Puno hvala.
Idi sa EUR. Kurs je stabilan i ne razlikuju se prodajni i kupovni.
nixonkom wrote: ↑15/02/2022 18:53
Ja mislim da nije pametno da ide sa EUR...jer je vecina stvari na internetu koje kupujes u $ ....pa ako nesto kupis u $ PP ce izvrsiti po svom (nepovoljnom) kursu konverziju iz $ u EUR, a onda poslati banci da banka izvrsi konverziju iz EUR u KM...imas gubitak na konverziji $ u EUR koji vrsi PP. Bolje je da ides sa $...neka me neko ispravi ako grijesim.
Ja mislim da nije pametno da ide sa EUR...jer je vecina stvari na internetu koje kupujes u $ ....pa ako nesto kupis u $ PP ce izvrsiti po svom (nepovoljnom) kursu konverziju iz $ u EUR, a onda poslati banci da banka izvrsi konverziju iz EUR u KM...imas gubitak na konverziji $ u EUR koji vrsi PP. Bolje je da ides sa $...neka me neko ispravi ako grijesim.
Prilikom online kupovine moguce je odabrati placanje u valuti proizvoda kojeg kupujemo u kojem ce slucaju konverziju izvrsiti izdavac kartice, a ne PayPal. U tom slucaju nema bespotrebnih gubitaka. Najbitnije je da je valuta kartice jednaka valuti u kojoj se primaju uplate. Moze to biti i USD ako vlasnik tako preferira. Meni licno je drazi EUR jer je stabilan (vezan za BAM), a i kupovni kurs je jednak prodajnom, pa ce iznos primljen na PayPal u EUR konacnim dolaskom na domaci racun biti veci nego ekvivalentan iznos primljen u USD.
Al vidi...ti kupis nesto sto kosta...lupam 22 $ a oznacio si da PP tvojoj banci apply € to znaci da ce PP izvrsiti konverziju iz $ u €, pa onda € poslati banci...a znamo da PP konverzija nikako nije povoljna....zar nije bolje ako si nesto kipio u $ oznaciti da PP apply u $ i da samo tvoja banka izvrsi konverziju ?
Podesavanje valute kartice znaci da je ta valuta primarna za transfer novca i za online placanje (u ovom primjeru EUR). Medjutim, prilikom kupovine necega sto ima vrijednost u USD moguce je odabrati placanje u toj valuti (mislim da na PayPal wallet-u mora biti dodata valuta USD). Tada PayPal tereti karticu u USD (iako je valuta kartice EUR), a banka to pretvori u BAM i naplati.
Pa o tome ti ja i pricam...PP ce te klepiti po usima radi te konverzije iz dolara u euro...kakva korist od toga sto je kod nas euro stabilan kad te je PP klepio i poslao joj da ti nesto sto je kostalo 10 $ naplati tebi 12 € (karikiram)...zar nije bolje da PP nesto sto je kostalo 10 $ dodje do banke kao 10 $ i onda to banka samo konvertuje kao sto i inace radi jer je povoljnije.
Ja upravo i govorim da se u slucaju kupovine u USD, kartica koja je podesena na EUR valutu moze teretiti u USD ako se prilikom same kupovine odabere ta opcija. Tada nema konverzije od strane PayPal-a.
Sad ne kontam....sta bi bilo da je roba koju placas bila u €...bil te opet pitalo hoces li u € ili $ ili bi samo prosla transakcija posto je roba u € a i ti si racun namjestio da bude u €. Ne kontam koja je svrha tog podesavanja ako te ipak pita u kojoj ces valuti...
I tada bi bila opcija, kao sto sam i ovo mogao platiti u EUR. Podesavanje valute kartice na PayPal-u je korisno prije svega zbog transfera sredstava, odnosno da se iznos koji imamo na stanju ne bi konvertovao prije automatskog transfera na karticu.
HerrFlick999 wrote: ↑17/02/2022 23:58
Jel povezao neku ziro racun svoje firme ili svoj s.p. na PayPal pa tako da prima uplate? Da li je to tehnicki moguce kod nas?
Da jeste, ako je kartica vezana sa devizni račun možeš da je povežeš. I onda nema koverzije kod uplata.
HerrFlick999 wrote: ↑17/02/2022 23:58
Jel povezao neku ziro racun svoje firme ili svoj s.p. na PayPal pa tako da prima uplate? Da li je to tehnicki moguce kod nas?
Da jeste, ako je kartica vezana sa devizni račun možeš da je povežeš. I onda nema koverzije kod uplata.
Hvala na odgovoru. Jel ima neki poseban razlog zasto bas ide povezivanje na devizni a ne na ziro racun?
Hvala na odgovoru. Jel ima neki poseban razlog zasto bas ide povezivanje na devizni a ne na ziro racun?
Ne razumijem ? AKo hoces da primas dolare sa paypala onda paypal mora biti vezan za tvoj devzini račun u dolarima, a pošto ne možeš povezati direktno račun, moraš karticu koja je vezna za tvoj devizni račun, dolarski.
Žiro ? tekući, i to je KM račun, ne možeš na njega primati ništa osim KM-ove.
Ne razumijem ? AKo hoces da primas dolare sa paypala onda paypal mora biti vezan za tvoj devzini račun u dolarima, a pošto ne možeš povezati direktno račun, moraš karticu koja je vezna za tvoj devizni račun, dolarski.
Jasno mi je sta zelis da kazes. Samo iz mog iskustva recimo imam tekuci racun kao fizicko lice u banci na koji sam izvadio VISA karticu i uredno primam EUR/USD uplate na nju. Banka samo odradi konverziju i BAM legne na tekuci racun.
Iz toga sam se zapitao jel potrebno uopste kao SP da Paypal vezem za devizni racun, rekoh jel mozes istim principom na BAM?
Jasno mi je sta zelis da kazes. Samo iz mog iskustva recimo imam tekuci racun kao fizicko lice u banci na koji sam izvadio VISA karticu i uredno primam EUR/USD uplate na nju. Banka samo odradi konverziju i BAM legne na tekuci racun.
Iz toga sam se zapitao jel potrebno uopste kao SP da Paypal vezem za devizni racun, rekoh jel mozes istim principom na BAM?
Ako ne zelis da ti banka radi koverzije onda povezes na devizni. Pa ti sa tog deviznog kasnije mozes da placas na internetu opet bez koverzije, i tu je usteda kad ide na devizni. Nadam se da si me razumio.
A nisi obavezan da bude povezan na devizni naravno. Mozes ti imati povezanih vise kartica, i devzine i one koje su vezane za BAM.
Jel neko uspio riješit ovo sa 7000 limitom i kako?
Koji mi je najbolji način da to riješim?
Pare dobijam na paypal isključivo od reklama na fb stranici i prodaji digitalnih stvari online.
Ima li neki nacin da se moze potrositi PayPal balance direktno? Naime banka mi je blokirala povlacenje/withdrawal sa PP na karticu vec par mjeseci. U medjuvremenu sam dobio neki sitno novac na PP, a li ne mogu da ga povucem na karticu (i potrosim u BAM) zbog ovog gore problema. Nemam namjeru da se peglama sa bankama oko ovoga (nisu neke pare, a i *ebe mi se iskreno). Volio bih da mogu da ih potrosim online za neku kupovinu. Pokusao sam na eBay ili na Asos da platim sa tim PP balance, ali mi ne nudi tu opciju ouopste, vec samo da platim direktno sa kartice (pokaze onih 4 zadnja broja od VISE).
Je li ko imao slican problem, mogu li se ove pare kao PP balance uopste potrositi/iskoristiti?
yamakashii wrote: ↑19/02/2022 18:55
Ima li neki nacin da se moze potrositi PayPal balance direktno? Naime banka mi je blokirala povlacenje/withdrawal sa PP na karticu vec par mjeseci. U medjuvremenu sam dobio neki sitno novac na PP, a li ne mogu da ga povucem na karticu (i potrosim u BAM) zbog ovog gore problema. Nemam namjeru da se peglama sa bankama oko ovoga (nisu neke pare, a i *ebe mi se iskreno). Volio bih da mogu da ih potrosim online za neku kupovinu. Pokusao sam na eBay ili na Asos da platim sa tim PP balance, ali mi ne nudi tu opciju ouopste, vec samo da platim direktno sa kartice (pokaze onih 4 zadnja broja od VISE).
Je li ko imao slican problem, mogu li se ove pare kao PP balance uopste potrositi/iskoristiti?