Nema mnogo veze sa poentom, ali to o čemu govoriš nije naseljeno mjesto Sarajevo - ono je mnogo manje od KS, a tek nešto veće od Grada Sarajeva (pri čemu u njegov sastav ne ulazi cijela teritorija Grada), i proteže se na osam opština, uključujući i tri u RS-u...teskeredzic_22 wrote: ↑17/02/2022 23:18Šefe , Dejtonom je predratni grad Sarajevo prestao da postoji ne samo zato jer su manji dijelovi teritorije pripale RS - u nego i administrativno i načinom finansiranja.Haris.ba wrote: ↑17/02/2022 22:58
Pa i Pale su bile Grad Sarajevo prije rata. Sta cemo sa Palama?![]()
Ne znam zasto je tako tesko prihvatiti realnost. Grad Sarajevo su 4 opcine. Recimo, bila je ponudjena zemlja na opcini Ilidza za izgradnju zgrade Vlade FBiH prije nego su kupili (bivsu) zgradu Energoinvesta. To je odmah odbijeno. Jer Ilidza nije Grad Sarajevo.
Svu ulogu predratnog Sarajeva je preuzeo Kanton Sarajevo kao zasebna novonastala admin.jedinica uz nove nadleznosti sa 9 opština naseljenog mjesta Sarajevo.
Da bi opstala forma , kreiran je "grad Sarajevo" , bez nadležnosti i on se ne tretira kao zasebna jedinica samouprave već izraz dobre volje 4 opštine koje ga čine a čine ga tako što svaka od njih imenuje 7 vlastitih vijećnika u gradsko vijeće koji biraju gradonačelnika.
Gradonačelnik može odrediti cijenu ulaznica za Vijećnicu i to je to. Otprilke.
Kad neko kaže "grad Sarajevo" definitivno niko ne misli na karikaturalnu administrativnu jedinicu u kojoj jedan Srđan Srdić minira izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika nego na gradsko naseljeno mjesto Sarajevo.
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- cyprus
#29276 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#29277 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kriviti SDA za tu mržnju je malo naivno.Pandakonda wrote: ↑17/02/2022 23:20Slazem se da je medijska masinerija uradila svoje ali Mujo tako misli jer je to nacin na koji politicari vode politiku. To je stvar svake drzave da ce uvijek biti animozitet između glavnog grada i ostalih mjesta jer ce politicari radi glasova podgrijavati atmosferu i krivicu prebacivati na to vece mjesto umjesto da pogledaju sta oni sami rade. Ovo posebno vazi za BiH gdje ce svaki lopov ala Zilidzic radije kriviti Sarajevo umjesto da se pita sta je to SDA uradila da ljudima bude bolje.palermo wrote: ↑17/02/2022 19:51
Pa valjda bi pravo pitanje bilo zašto Mujo iz Kladnja tako misli, i ima li neke krivice i u ovim strankama iz Sarajeva (a sve su stranke sarajevocentrične) ili je po defaultu Mujo iz Kladnja tokmak. Ono pitanje, ko ste to vi, a ko su oni...jer vidim da se upotrebljavaju te zamjenice...
Meni ostaje nejasno, da li se NiP zaista opredijeli da ostane stranka sarajveskog kruga ?
I to je prisutno i na lokalnom nivou da tipa neko iz Tuzle naziva dosljom osobu iz Živinica i da ga posmatra cudnije nego nekog Tuzlaka. Nazalost SDA je svojom politikom uspjeha da zavadi vecinu regija u BiH (pogotovo tuzlu koja je crvena) i nije ni cudo sto vecina ostalih regija Sarajevo više posmatra kao macehu a ne kao svoj glavni grad. A tome naravno i ne pomazu same Sarajlije, koje priznat cu i sam sam ponekad takav, koje su odvojene od stvarnosti nekih drugih krajeva i nisu bas zainteresovane za njihove potrebe. Najbolji primjer je bio vezano za migrante gdje su ljudi haos pravili po krajini od pljacki, napada, ubistava itd. a iz Sarajeva se od raznih NGO slala poruka kako se eto treba bolje ophoditi prema izbjeglicama.
Ja sam svjestan toga da svaki kanton ima svoju vlast i da ti ljudi sami sebi kroje sudbinu, ali prosjecan Mujo nije svjestan toga i on ce na Sarajevo gledati kao neku zatvorenu zajednicu gdje ljude iz Sarajeva nista ne zanima mimo vlastitog grada a onda kao prodaju pricu o drzavnosti. SDA je ovome najvise kumovala jer su sve pare pokrali sebi i nisu trunke ulozili u bilo koju sredinu i onda su majstorski to svalili na Sarajevo. Treba napomenuti da i samo Sarajevo nije imalo ovakve politike dok nova vlast nije dosla. Kako je moguce da u proslim godinama sa istim budzetom nije bilo para za porodilje, nabavku nove policijske opreme itd. ? SDA je opustosila sve je sto stigla i sada vise nema sta izgubiti pa lupa ko maksim po diviziji da na bilo kakav nacin prikupi glasove ovakvim potezima. Oni su se od zadnjeg pada vlade oprostili od Sarajeva i sada ce raditi sta god mogu da zagorcaju zivot samom kantonu.
Kao nekome čija je familija iz malo udaljenijih mjesta mogu reći da to uopšte nema veze sa SDA. Moji su evo već 20 godina (a znam i druge) tu pa opet manje-više ne vole Sarajevo, pogotovo Sarajlije.
Evo par teza, mislim da je dosta njih već poprilično poznato:
- Dok su u Sarajevu pijali kafe, u ratu su gorjela Bijeljina, Foča i cijelo Podrinje
- Mržnja prema "došljama" po Buća Potoku, Vogošći i tkd. koji su tu došli kao jadne izbjeglice, dok su "prave Sarajlije" tipa Plavšić ili Krajišnik držali taj grad tri i po godine pod opsadom.
- Sarajevski "šibicari"
- Potpuno drugačiji oblik života od onoga van Sarajeva, što također stvara oblik antipatičnosti prema ljudima
- Nezainteresovanost za događaje koji se odvijaju van kruga oko trice
Prije par godina sam kod nekih svojih poznanika čuo ovo. Pričaju o tome kako je Podrinje vazda bio siromašniji kraj, ovaj drugi mu govori: "Pa kako neće, dok smo mi svoje meso i sve ostalo prodavali Splićanima, ovima su dolazili Sarajlije." (poljoprivreda je u pitanju). Vazda su Sarajlije bile i ostale na lošem glasu, tako je bilo i prije rata, samo što je se kasnije malo intenziviralo.
U Tuzli opet "jedu svinjsko meso i žene se sa Srpkinjama"...
Imao bi još dosta toga reći, ali mislim da je i ovo već teški off topic.
Samo hoću da kažem: SDA je možda pojačala taj animozitet, ali nije im baš trebalo baš puno za to. A inače u Bosni svako mjesto mrzi ono drugo. I prije rata i danas.
Last edited by PreWiBa on 18/02/2022 00:20, edited 3 times in total.
- Haris.ba
#29278 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Tebi Sarajevo ko Srodingerova macka.teskeredzic_22 wrote: ↑17/02/2022 23:18
Kad neko kaže "grad Sarajevo" definitivno niko ne misli na karikaturalnu administrativnu jedinicu u kojoj jedan Srđan Srdić minira izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika nego na gradsko naseljeno mjesto Sarajevo.
Kako ti odgovara.
Evo ti ustav.
Član 4.
Glavni grad Federacije je Sarajevo.
Grad Sarajevo ima poseban procenat u Zakonu o pripadnosti javnih prihoda (oko kojeg i jeste fartutma).teskeredzic_22 wrote: ↑17/02/2022 23:18 Da bi opstala forma , kreiran je "grad Sarajevo" , bez nadležnosti i on se ne tretira kao zasebna jedinica samouprave već izraz dobre volje 4 opštine koje ga čine a čine ga tako što svaka od njih imenuje 7 vlastitih vijećnika u gradsko vijeće koji biraju gradonačelnika.
Znaci, Grad Sarajevo jer je glavni grad je poimenice posebno naveden u zakonu i ima specijalni procenat.
Član 6.
Prihodi sa jedinstvenog računa koji pripadaju Federaciji, raspoređuju se, i to:
a) Budžetu Federacije privremeno na ime finansiranja naknada demobiliziranih nezaposlenim borcima 3,05% od ostvarenih prihoda, do roka važenja Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica ("Službene novine Federacije BiH", broj 61/06),
b) finansiranje funkcija kantona 51,23%,
c) finansiranje funkcija kantona 49,7%,
d) finansiranje funkcija jedinica lokalne samouprave 8,42%,
e) finansiranje funkcija Grada Sarajeva 0,25%,
e) Upravitelji cesta 3,9%.
-
mirza_15
#29279 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Građani drugih kantona neće vidjeti marke od ovih para. Očekujem u svim kantonima po 1.000 KM za porodilje. Sa ovim otimanjem Sarajevu ima sada više nego dovoljno. I da deugi kantoni učestvuju barem 50% u finansiranju kliničkog centra. Vlada FBiH može dodati 20%, da KS spusti sa 80% na 30%. Sada bi bilo fer. Ako se već otima kantonu onda neka oni koji otimaju počnu plaćati svoje račune. Kanton Sarajevo nema više za te stvari. Ovaj zakon o Srebrenici koji je u javnoj raspravi u KS neka sada preuzmu zajedno ZE-DO i TK. Mi ćemo morati odustati od toga.belfy wrote: ↑17/02/2022 23:14i milijarderu je puno izgubiti milijardu jer on ne zna za one koji jedu za marku... nece ostali dobiti puno, jer je bazen veci, ali ce dobiti barem nesto... a njima ta marka veca nego tebi. mislim, znas ti to dobro, zato ti i odgovaram. ti si barem razumna osoba, a po tvojim licnim upisima znas i kako se zivi sirom drzave... a ti, i onaj koji takvih stvari nije svjestan, opet zavrsiste na istoj deredzi. ti bi morao i trebao znati bolje...
P.S. Svaka čast patriotama što su ovo ovako pametno odigrali, pa desetine miliona iz Kantona Sarajevo prebacili kantonima gdje HDZ upravlja budžetom. Jako inteligentno.
- PreWiBa
#29280 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Mislim da ovo sa HDZ kantonima ne stoji. Ovim će zapravo najviše profitirati SDA jer su oni u svim kantonima sem ZHK na vlasti, što sami, što zajedno sa HDZ-om (HNK, SBK, Livanjski, PK)mirza_15 wrote: ↑18/02/2022 00:08Građani drugih kantona neće vidjeti marke od ovih para. Očekujem u svim kantonima po 1.000 KM za porodilje. Sa ovim otimanjem Sarajevu ima sada više nego dovoljno. I da deugi kantoni učestvuju barem 50% u finansiranju kliničkog centra. Vlada FBiH može dodati 20%, da KS spusti sa 80% na 30%. Sada bi bilo fer. Ako se već otima kantonu onda neka oni koji otimaju počnu plaćati svoje račune. Kanton Sarajevo nema više za te stvari. Ovaj zakon o Srebrenici koji je u javnoj raspravi u KS neka sada preuzmu zajedno ZE-DO i TK. Mi ćemo morati odustati od toga.belfy wrote: ↑17/02/2022 23:14
i milijarderu je puno izgubiti milijardu jer on ne zna za one koji jedu za marku... nece ostali dobiti puno, jer je bazen veci, ali ce dobiti barem nesto... a njima ta marka veca nego tebi. mislim, znas ti to dobro, zato ti i odgovaram. ti si barem razumna osoba, a po tvojim licnim upisima znas i kako se zivi sirom drzave... a ti, i onaj koji takvih stvari nije svjestan, opet zavrsiste na istoj deredzi. ti bi morao i trebao znati bolje...
P.S. Svaka čast patriotama što su ovo ovako pametno odigrali, pa desetine miliona iz Kantona Sarajevo prebacili kantonima gdje HDZ upravlja budžetom. Jako inteligentno.
-
kluz franjo
#29281 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Naravno...sehohari wrote: ↑17/02/2022 23:44Kriviti SDA za tu mržnju je malo naivno.Pandakonda wrote: ↑17/02/2022 23:20
Slazem se da je medijska masinerija uradila svoje ali Mujo tako misli jer je to nacin na koji politicari vode politiku. To je stvar svake drzave da ce uvijek biti animozitet između glavnog grada i ostalih mjesta jer ce politicari radi glasova podgrijavati atmosferu i krivicu prebacivati na to vece mjesto umjesto da pogledaju sta oni sami rade. Ovo posebno vazi za BiH gdje ce svaki lopov ala Zilidzic radije kriviti Sarajevo umjesto da se pita sta je to SDA uradila da ljudima bude bolje.
I to je prisutno i na lokalnom nivou da tipa neko iz Tuzle naziva dosljom osobu iz Živinica i da ga posmatra cudnije nego nekog Tuzlaka. Nazalost SDA je svojom politikom uspjeha da zavadi vecinu regija u BiH (pogotovo tuzlu koja je crvena) i nije ni cudo sto vecina ostalih regija Sarajevo više posmatra kao macehu a ne kao svoj glavni grad. A tome naravno i ne pomazu same Sarajlije, koje priznat cu i sam sam ponekad takav, koje su odvojene od stvarnosti nekih drugih krajeva i nisu bas zainteresovane za njihove potrebe. Najbolji primjer je bio vezano za migrante gdje su ljudi haos pravili po krajini od pljacki, napada, ubistava itd. a iz Sarajeva se od raznih NGO slala poruka kako se eto treba bolje ophoditi prema izbjeglicama.
Ja sam svjestan toga da svaki kanton ima svoju vlast i da ti ljudi sami sebi kroje sudbinu, ali prosjecan Mujo nije svjestan toga i on ce na Sarajevo gledati kao neku zatvorenu zajednicu gdje ljude iz Sarajeva nista ne zanima mimo vlastitog grada a onda kao prodaju pricu o drzavnosti. SDA je ovome najvise kumovala jer su sve pare pokrali sebi i nisu trunke ulozili u bilo koju sredinu i onda su majstorski to svalili na Sarajevo. Treba napomenuti da i samo Sarajevo nije imalo ovakve politike dok nova vlast nije dosla. Kako je moguce da u proslim godinama sa istim budzetom nije bilo para za porodilje, nabavku nove policijske opreme itd. ? SDA je opustosila sve je sto stigla i sada vise nema sta izgubiti pa lupa ko maksim po diviziji da na bilo kakav nacin prikupi glasove ovakvim potezima. Oni su se od zadnjeg pada vlade oprostili od Sarajeva i sada ce raditi sta god mogu da zagorcaju zivot samom kantonu.
Kao nekome čija je familija iz malo udaljenijih mjesta mogu reći da to uopšte nema veze sa SDA. Moji su evo već 20 godina (a znam i druge) tu pa opet manje-više mrze Sarajevo, pogotovo Sarajlije.
- Dok su u Sarajevu pijali kafe, u ratu su gorjela Bijeljina, Foča i cijelo Podrinje
- Mržnja prema "došljama" po Buća Potoku, Vogošći i tkd. koji su tu došli kao jadne izbjeglice, dok su "prave Sarajlije" tipa Plavšić ili Krajišnik držali taj grad tri i po godine pod opsadom.
- Sarajevski "šibicari"
- Potpuno drugačiji oblik života od onoga van Sarajeva, što također stvara oblik antipatičnosti prema ljudima
Prije par godina sam kod nekih svojih poznanika čuo ovo. Pričaju o tome kako je Podrinje vazda bio siromašniji kraj, ovaj drugi mu govori: "Pa kako neće, dok smo mi svoje meso i sve ostalo prodavali Splićanima, ovima su dolazili Sarajlije." (poljoprivreda je u pitanju). Vazda su Sarajlije bile i ostale na lošem glasu, tako je bilo i prije rata, samo što je se kasnije malo intenziviralo.
U Tuzli opet jedu svinjsko meso i žene se sa Srpkinjama...
Samo hoću da kažem: SDA je možda pojačala taj animozitet, ali nije im baš trebalo baš puno za to. A inače u Bosni svako mjesto mrzi ono drugo. I prije rata i danas.
Stvarno je "naivno" kriviti SDA što se u 30 godina vlasti nije uspio razviti državotvorni odnos društva.
Naravno da SDA u svojih 30 godina vlasti nije trebala razvijati i jačati ustavne kategorije države. Od kojih je status glavnog grada samo jedna.
Naravno da se podrazumjeva da će SDA feudalno-stranački "razvijati" osmice i OSA-u, asime i postrojavanje gradonačelnika, stručnu Reviziju presude za genocid, i takvih bezbroj primjera.
Naravno da nije "naivno" u izgradnji države ipak više kriviti trgovce mesom, tuzlanske konzumente svinjetine i srpskih žena i lokalne sarajevske šibicare.
Aferim nenaivci. Dobru ste državu napravili.
Kako ste je pravili, takva će i biti.
- PreWiBa
#29282 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
De prestanite sa tim da svakog ko ne dijeli većinsko mišljenje oko nečega odmah smatrate SDA-ovcem.kluz franjo wrote: ↑18/02/2022 00:12Naravno...sehohari wrote: ↑17/02/2022 23:44
Kriviti SDA za tu mržnju je malo naivno.
Kao nekome čija je familija iz malo udaljenijih mjesta mogu reći da to uopšte nema veze sa SDA. Moji su evo već 20 godina (a znam i druge) tu pa opet manje-više mrze Sarajevo, pogotovo Sarajlije.
- Sarajevski "šibicari"
Stvarno je "naivno" kriviti SDA što se u 30 godina vlasti nije uspio razviti državotvorni odnos društva.
Naravno da SDA u svojih 30 godina vlasti nije trebala razvijati i jačati ustavne kategorije države. Od kojih je status glavnog grada samo jedna.
Naravno da se podrazumjeva da će SDA feaudalno-stranački "razvijati" osmice i OSA-u, asime i postrojavanje gradonačelnika, stručnu Reviziju presude za genocid, i takvih bezbroj primjera.
Naravno da nije "naivno" u izgradnji države ipak više kriviti trgovce mesom, tuzlanske konzumente svinjetine i srpskih žena i lokalne sarajevske šibicare.
Samo sam rekao da je ovo jedna od možda 0,0001% stvari koja im se ne mogu baš stavljati na teret.
Jednostavno smo takvi. Svako svakog mrzi, ili što je liberalniji, ili što živi drugačije i tkd.
I kod Hrvata mislim da niko ne sumnja u njihovu ljubav prema državi, pa Dalmatinci mrze Zagreb, ostatak Hrvatske "crvenu" Istru...
- Pandakonda
#29283 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Druze i Sarajevo je 4 godine bilo pod opsadom gdje nije bilo ni vode ni struje i ja iskreno evo prvi put sada od tebe cujem da je neko spomenuo taj argument da se neko "divio" kako Sarajlije prolaze tokom rata a da Bijeljina ili neko drugo mjesto gori. Sarajevo je vise granatirano nego bilo koji drugi grad pa se niko nikad nije pozivao na to, a da ne govorim da je Sarajevo najvise teritorijalno izgubilo u ratu. A ovo vezano za doslje se uvijek vise odnosilo na sandzaklije koje su vise stranacki dolazile nakon rata nego na izbjeglice.sehohari wrote: ↑17/02/2022 23:44Kriviti SDA za tu mržnju je malo naivno.Pandakonda wrote: ↑17/02/2022 23:20
Slazem se da je medijska masinerija uradila svoje ali Mujo tako misli jer je to nacin na koji politicari vode politiku. To je stvar svake drzave da ce uvijek biti animozitet između glavnog grada i ostalih mjesta jer ce politicari radi glasova podgrijavati atmosferu i krivicu prebacivati na to vece mjesto umjesto da pogledaju sta oni sami rade. Ovo posebno vazi za BiH gdje ce svaki lopov ala Zilidzic radije kriviti Sarajevo umjesto da se pita sta je to SDA uradila da ljudima bude bolje.
- Sarajevski "šibicari"
A ovo za zene i svinjsko meso nemam potrebu stvarno komentarisati jer se i u sarajevu svako zeni sa svakim i svinjetina se moze pronaci na svakom koraku. A i ne vidim zasto bi neki grad bio bolji ili losiji jer se jede svinjetina i zene srpkinje
SDA je ovdje odgovorna jer je ona ta koja je dugo godina imala vlast od krajine pa do sarajeva i nije nista uradila po tom pitanju da se regije uvezu. Zasto nisu gradili puteve prema krajini i tuzli pa da se ti ljudi osjecaju vise povezanim sa sarajevom nego da ta djeca lupam idu na ekskurzije po hrvatskoj i tamo trose pare ? Zasto ce neko iz Tuzle voliti Sarajevo kad nemas brzog puta pa ce ti ljudi prije u drugu drzavu stici nego do Sarajeva ? Ja ne kazem da je doslovno sve do SDA, ima tu i do nasih regionalnih razlika koje su normalne, bas kao i hrvatska koju si spomenuo, ali je ona ta koja je imala sve poluge moci i nije nista uradila da napravi koheziju između kantona gdje su oni vlast i dovela je do toga da svako svakog mrzi i da svako krivi drugog
-
kluz franjo
#29284 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ti si taj koji je "naivnost" u smislu odgovornosti SDA spomenuo.sehohari wrote: ↑18/02/2022 00:17De prestanite sa tim da svakog ko ne dijeli većinsko mišljenje oko nečega odmah smatrate SDA-ovcem.kluz franjo wrote: ↑18/02/2022 00:12
Naravno...
Naravno da se podrazumjeva da će SDA feaudalno-stranački "razvijati" osmice i OSA-u, asime i postrojavanje gradonačelnika, stručnu Reviziju presude za genocid, i takvih bezbroj primjera.
Samo sam rekao da je ovo jedna od možda 0,0001% stvari koja im se ne mogu baš stavljati na teret.
Jednostavno smo takvi. Svako svakog mrzi, ili što je liberalniji, ili što živi drugačije i tkd.
I kod Hrvata mislim da niko ne sumnja u njihovu ljubav prema državi, pa Dalmatinci mrze Zagreb, ostatak Hrvatske "crvenu" Istru...
Ja sam se samo na to nadovezao.
Ako sada tvrdiš da je SDA ipak odgovorna sa 99, 9999% - kao što naprasno tvrdiš - ja mislim nije baš toliko, ali OK. Uglavnom je odgovorna i nismo "naivni" prozivati je za u najvećoj mjeri odgovrnom za stanje u društvu.
Helem, nije do mene.
Moraš se odlučiti.
-
mirza_15
#29285 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
HNK, ZHK, K10 i PK će 2024, kada ponder Sarajevu padne na 1,3 dobiti blizu 35 miliona KM godišnje. Ko tamo vedri i oblači mislim da je jasno. U HNK SDA ima koliko toliko nekog uticaja, a u ostala su tri ikebane kao i HDZ u ZDK. Zna se ko će upravljati ovim novcem.sehohari wrote: ↑18/02/2022 00:11Mislim da ovo sa HDZ kantonima ne stoji. Ovim će zapravo najviše profitirati SDA jer su oni u svim kantonima sem ZHK na vlasti, što sami, što zajedno sa HDZ-om (HNK, SBK, Livanjski, PK)mirza_15 wrote: ↑18/02/2022 00:08
Građani drugih kantona neće vidjeti marke od ovih para. Očekujem u svim kantonima po 1.000 KM za porodilje. Sa ovim otimanjem Sarajevu ima sada više nego dovoljno. I da deugi kantoni učestvuju barem 50% u finansiranju kliničkog centra. Vlada FBiH može dodati 20%, da KS spusti sa 80% na 30%. Sada bi bilo fer. Ako se već otima kantonu onda neka oni koji otimaju počnu plaćati svoje račune. Kanton Sarajevo nema više za te stvari. Ovaj zakon o Srebrenici koji je u javnoj raspravi u KS neka sada preuzmu zajedno ZE-DO i TK. Mi ćemo morati odustati od toga.
Last edited by mirza_15 on 18/02/2022 00:33, edited 1 time in total.
-
mirza_15
#29286 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Za klinički centar, Sarajevo izdvaja 80%, a ima samo dva člana u Upravnom odboru koje ne mogu ni da postave jer to nedaju SDA i HDZ (preminuli ministar zdravstva iz HDZ-a je blokirao imenovanje nova dva člana iz KS). Kada je to već tako treba drastično smanjiti izdavanja za klinički centar. Neka sada pojačaju drugi osnivači. Tu se desetine miliona mogu uštediti.
- PreWiBa
#29287 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ok, možda sam se malo pogrešno izrazio, pa je to razlog zbunjenosti.kluz franjo wrote: ↑18/02/2022 00:25Ti si taj koji je "naivnost" u smislu odgovornosti SDA spomenuo.sehohari wrote: ↑18/02/2022 00:17
De prestanite sa tim da svakog ko ne dijeli većinsko mišljenje oko nečega odmah smatrate SDA-ovcem.
Ako sada tvrdiš da je SDA ipak odgovorna sa 99, 9999% - kao što naprasno tvrdiš - ja mislim nije baš toliko, ali OK. Uglavnom je odgovorna i nismo "naivni" prozivati je za u najvećoj mjeri odgovrnom za stanje u društvu.
Helem, nije do mene.
Moraš se odlučiti.
Zamijeni izraz "naivan" sa nečim drugim, ako hoćeš.
Naravno da je SDA dobrim dijelom kriva za to, ali oni tu možda snose 5-10% te krivice kada je mržnja prema Sarajevu u pitanju (za ostalo, mislim da ipak važi ovo 99,9999%). Ona je vazda postojala. A i ne znam neku državu u kojoj stanovnici perifernih dijelova zemlje imaju neku antipatičnost prema glavnom gradu... to ti je onaj tipični kalimero efekat plus balkanski mentalitet...
Tragikomično je za mene da je SDA još dovođenjem raznoraznih seljačina uspjela i Sarajlijama još dodatno ogaditi ostatak BiH.
- PreWiBa
#29288 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Nadam se da me ovdje niko nije razumio pogrešno. Mislim na to kako ljudi iz konzervativnijih područja gledaju na taj grad, kako eto tamo muslimani uopšte nisu muslimani i te priče...Pandakonda wrote: ↑18/02/2022 00:23Druze i Sarajevo je 4 godine bilo pod opsadom gdje nije bilo ni vode ni struje i ja iskreno evo prvi put sada od tebe cujem da je neko spomenuo taj argument da se neko "divio" kako Sarajlije prolaze tokom rata a da Bijeljina ili neko drugo mjesto gori. Sarajevo je vise granatirano nego bilo koji drugi grad pa se niko nikad nije pozivao na to, a da ne govorim da je Sarajevo najvise teritorijalno izgubilo u ratu. A ovo vezano za doslje se uvijek vise odnosilo na sandzaklije koje su vise stranacki dolazile nakon rata nego na izbjeglice.sehohari wrote: ↑17/02/2022 23:44
Kriviti SDA za tu mržnju je malo naivno.
- Sarajevski "šibicari"
A ovo za zene i svinjsko meso nemam potrebu stvarno komentarisati jer se i u sarajevu svako zeni sa svakim i svinjetina se moze pronaci na svakom koraku. A i ne vidim zasto bi neki grad bio bolji ili losiji jer se jede svinjetina i zene srpkinje
SDA je ovdje odgovorna jer je ona ta koja je dugo godina imala vlast od krajine pa do sarajeva i nije nista uradila po tom pitanju da se regije uvezu. Zasto nisu gradili puteve prema krajini i tuzli pa da se ti ljudi osjecaju vise povezanim sa sarajevom nego da ta djeca lupam idu na ekskurzije po hrvatskoj i tamo trose pare ? Zasto ce neko iz Tuzle voliti Sarajevo kad nemas brzog puta pa ce ti ljudi prije u drugu drzavu stici nego do Sarajeva ? Ja ne kazem da je doslovno sve do SDA, ima tu i do nasih regionalnih razlika koje su normalne, bas kao i hrvatska koju si spomenuo, ali je ona ta koja je imala sve poluge moci i nije nista uradila da napravi koheziju između kantona gdje su oni vlast i dovela je do toga da svako svakog mrzi i da svako krivi drugog
Kada je rat u pitanju, mislio sam prije svega na manjak reakcije. Nažalost, baš tu je ja mislim SDA uspjela dosta stvari svaliti sa sebe na Sarajevo...
Ovo ostalo stoji.
- PreWiBa
#29289 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ja, ali će svugdje uspjeti ušićariti nešto.
Ne boj se, ugradit će to oni sve u svoj procenat.
-
kluz franjo
#29290 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma sve OK.sehohari wrote: ↑18/02/2022 00:34Ok, možda sam se malo pogrešno izrazio, pa je to razlog zbunjenosti.kluz franjo wrote: ↑18/02/2022 00:25
Ti si taj koji je "naivnost" u smislu odgovornosti SDA spomenuo.
Helem, nije do mene.
Moraš se odlučiti.
Naravno da je SDA dobrim dijelom kriva za to, ali oni tu možda snose 5-10% te krivice kada je mržnja prema Sarajevu u pitanju (za ostalo, mislim da ipak važi ovo 99,9999%). Ona je vazda postojala. A i ne znam neku državu u kojoj stanovnici perifernih dijelova zemlje imaju neku antipatičnost prema glavnom gradu... to ti je onaj tipični kalimero efekat plus balkanski mentalitet...
Tragikomično je za mene da je SDA još dovođenjem raznoraznih seljačina uspjela i Sarajlijama još dodatno ogaditi ostatak BiH.
Sve je lakše, ako ljudi normalno komuniciraju.
A posebno ako se iskreno pogledaju u ogledalo.
Današnja BiH je nažalost rezultat svih nas. Svi smo mi i Bakir i Čović i Dodik i Komšić.
Zbog toga se meni i ovih 99,999% odgovornosti SDA čini malo visokim, ali da.
Stranački gledano, to je to.
- Bloo
- Globalna šefica
- PreWiBa
#29292 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Dobro da smo riješili nesporazumkluz franjo wrote: ↑18/02/2022 00:42Ma sve OK.sehohari wrote: ↑18/02/2022 00:34
Ok, možda sam se malo pogrešno izrazio, pa je to razlog zbunjenosti.
Sve je lakše, ako ljudi normalno komuniciraju.
A posebno ako se iskreno pogledaju u ogledalo.
Današnja BiH je nažalost rezultat svih nas. Svi smo mi i Bakir i Čović i Dodik i Komšić.
Zbog toga se meni i ovih 99,999% odgovornosti SDA čini malo visokim, ali da.
Stranački gledano, to je to.
Naravno da su tu svi krivci. Ali, kada gledam od 1990. pa na ovamo - dosta smo bili i taoci događaja oko nas.
-
Guadalajara
#29293 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Bašmirza_15 wrote: ↑18/02/2022 00:33 Za klinički centar, Sarajevo izdvaja 80%, a ima samo dva člana u Upravnom odboru koje ne mogu ni da postave jer to nedaju SDA i HDZ (preminuli ministar zdravstva iz HDZ-a je blokirao imenovanje nova dva člana iz KS). Kada je to već tako treba drastično smanjiti izdavanja za klinički centar. Neka sada pojačaju drugi osnivači. Tu se desetine miliona mogu uštediti.
-
mirza_15
#29294 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
A pokojni Mandić čuva Sebiju. Sebija pripazi firmu Aleksandra Džombića koja radi reviziju za klinički centar.
Ili SDA ministar u HNK prebaci pare za TV HB i to nelegalno. I zakon se krši da bi se pomogao koalicioni partner
Last edited by mirza_15 on 18/02/2022 00:53, edited 1 time in total.
-
Guadalajara
- PreWiBa
- Bloo
- Globalna šefica
#29297 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Tvrde da nisu.
- PreWiBa