Telemach BH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
channel10

#10001 Re: Telemach BiH

Post by channel10 »

Hakiz wrote: 17/02/2022 17:09
beni-bu-man wrote: 17/02/2022 16:52

:thumbup:

Sto jednostavno kad moze komplikovano :bih:
Kada si siromašan, svaka marka i pfening su ti važni. A elektronsko bankarstvo košta, mislim da barem 6-7 KM mjesečno košta ta usluga. Uz to, za svaki račun banka naplati 30-60 PF proviziju. Tako ti provizija dođe oko 1 KM po računu (usluga EB podijeljena po računima plus direktna provizija). Barem je u mojoj banci tako, a ne vjerujem da je u drugim bankama puno drugačije.

Kada dobiješ račun u sanduče i odeš direktno platiti u ustanovu koja ga je izdala, ili u potrošački centar, ne platiš tu marku provizije.

Eto još jedan razlog zašto.

Nije 6-7 nego to lagano izadje preko cenera svaki mjesec sa tendencijom povecanja.
kakaljin

#10002 Re: Telemach BiH

Post by kakaljin »

beni-bu-man wrote: 17/02/2022 16:52

Sto jednostavno kad moze komplikovano :bih:
Kada si siromašan, svaka marka i pfening su ti važni. A elektronsko bankarstvo košta, mislim da barem 6-7 KM mjesečno košta ta usluga. Uz to, za svaki račun banka naplati 30-60 PF proviziju. Tako ti provizija dođe oko 1 KM po računu (usluga EB podijeljena po računima plus direktna provizija). Barem je u mojoj banci tako, a ne vjerujem da je u drugim bankama puno drugačije.

Kada dobiješ račun u sanduče i odeš direktno platiti u ustanovu koja ga je izdala, ili u potrošački centar, ne platiš tu marku provizije.

Placanjem internet bankarstvom unutar banke je besplatno u unicredit banci

mobilno bankarstvo kosta 4 KM mjesecno

Kada placas u drugu banku placas 0.60 KM proviziju

E sad idemo kao sto ti kazes da sa svakim racunom odem tamo ko izdaje racune, doce me puno skuplje radi troskova prevoza, pa trazi parking gdje se parkirati pa stati u guzvu, pa onda ici u drugu firmu platiti i ponoviti ovaj proces opet isto. A vrijeme je najskuplje

Ove 4 KM su najbolje potrosene gdje sve platim sa jednog mjesta za 10 minuta sve racune koje dobijem na mail, a sve urneke vec imam unapred spremne samo pustim placanje.

Platio bih i 10 KM samo da se ne vozam i ne zivciram i ne provedem pola dana da platim racune i cekam u redu gdje ljudi dodju i pitaju milion pitanja bezpotrebe samo da bi nesto pitali i naprave guzvu.

Lijepe blagodate internet bankarstva i sve zavrsis za 10 Minuta i onda uzivas u ostatku dana.
AnonymousBIH

#10003 Re: Telemach BiH

Post by AnonymousBIH »

Povećanje brzine je lijep dodatak, sa 300/12 na 400/20 u mom paketu (Duo Premium) necu vidjeti neku razliku, ali hajd, pozdravljam.

80 KM za 1000/50 je niđe veze. 81.50 KM je full paket sa novom brzinom od 500/30. Sad da bude mogućnosti u mom gradu uzeo bih 2 prikljucka, dobio 2 popusta, 2 resivera ... i sve duplo za iste pare, uvezao modeme na dual gigabitni wan od svog rutera i dobio isti taj internet sa jos +10 uploada. Zato mi cijena nema nikakve logike. Logično bi bilo da su postavili dodatno do max 30 KM na cijenu paketa.
kakaljin

#10004 Re: Telemach BiH

Post by kakaljin »

Dzontra_Volta wrote: 17/02/2022 17:13 Najbolje mi je kad okrenu priču na nekog dedu i nanu, koji se ne razumiju ni u šta, pa onda zbog njih treba papirni račun, analogna televizija i sl.
Možda i treba, ali nisam baš skontao da te nane i dede pišu ovdje po forumu.
Meni nije jasno da mlad čovjek može razmišljati na način "daj papir i pečat", ne vjerujem nikome.
Pa danas ti je čitav život u cloudu, nije više ni na kompjuteru ni na CD-u, a ne na papiru.
Ja razumijem mog oca koji je penzioner i kojem je neka vrsta prekracivanja vremena stajanje u redu da plati račun ili da digne penziju. Ali mi ovi mlađi nisu nikako jasni.
Tako je, ni ja ne mogu shvatiti nekoga ko je informaticki minimalno pismen da ne koristi blagodeti interneta i kompjutera, a svi ovdje na forumu imaju bar malo informaticke pismenosti da maksimalno koristi racunar i internet.

Ali svako ima svoje pravo i neka svako radi sta hoce ali da ne ubjedjuje nekoga zasto ne treba koristiti blagodeti koje se nude.

Ako zelis da ti kasni racun i da ga cekas danima to si ti izabrao niko te ne tjera na to kada imas opciju da sve to brze bude.
Hakiz

#10005 Re: Telemach BiH

Post by Hakiz »

kakaljin wrote: 17/02/2022 17:25

E sad idemo kao sto ti kazes da sa svakim racunom odem tamo ko izdaje racune, doce me puno skuplje radi troskova prevoza, pa trazi parking gdje se parkirati pa stati u guzvu, pa onda ici u drugu firmu platiti i ponoviti ovaj proces opet isto. A vrijeme je najskuplje

Ove 4 KM su najbolje potrosene gdje sve platim sa jednog mjesta za 10 minuta sve racune koje dobijem na mail, a sve urneke vec imam unapred spremne samo pustim placanje.

Platio bih i 10 KM samo da se ne vozam i ne zivciram i ne provedem pola dana da platim racune i cekam u redu gdje ljudi dodju i pitaju milion pitanja bezpotrebe samo da bi nesto pitali i naprave guzvu.

Lijepe blagodate internet bankarstva i sve zavrsis za 10 Minuta i onda uzivas u ostatku dana.
Ako si siromašan, nemaš auto koji će ti tražiti plaćanje parkinga. A vjerovatno si i nezaposlen ili penzioner (da nisi ne bi bio siromašan), pa ti šetnja do tih institucija i stajanje u redu ispuni dan. Popričaš sa ljudima u redu. I vježbaš usput.

Sve zavisi iz koje pozicije gledaš. Ne možeš sve mjeriti po sebi

A i pozicija se može lako promijeniti, danas imaš, sutra nemaš.
Hakiz

#10006 Re: Telemach BiH

Post by Hakiz »

Dzontra_Volta wrote: 17/02/2022 17:13 Najbolje mi je kad okrenu priču na nekog dedu i nanu, koji se ne razumiju ni u šta, pa onda zbog njih treba papirni račun, analogna televizija i sl.
Meni nije jasno da mlad čovjek može razmišljati na način "daj papir i pečat", ne vjerujem nikome.
Pa danas ti je čitav život u cloudu, nije više ni na kompjuteru ni na CD-u, a ne na papiru.
Ja razumijem mog oca koji je penzioner i kojem je neka vrsta prekracivanja vremena stajanje u redu da plati račun ili da digne penziju. Ali mi ovi mlađi nisu nikako jasni.
Stvar je u tome da usluge itd i njihova plaćanja treba omogućiti i hakeru od 20 godina i informaciomo nepismenoj nani od 85 godina.

Ne možeš diskriminisati.

Mi koji smo toga svjesni trebamo na forumu biti glas onih koji ne mogu u svoje ime govoriti jer nisu informaciono pismeni. Ne dozvoliti da samo oni koji znaju EB oblikuju stavove, pa time i procedure.

I nije mi život na cloudu. Zašto bih svoj život dao nekoj kompaniji u ruke?
kakaljin

#10007 Re: Telemach BiH

Post by kakaljin »

Hakiz wrote: 17/02/2022 17:31
kakaljin wrote: 17/02/2022 17:25

Ako si siromašan, nemaš auto koji će ti tražiti plaćanje parkinga. A vjerovatno si i nezaposlen ili penzioner (da nisi ne bi bio siromašan), pa ti šetnja do tih institucija i stajanje u redu ispuni dan. Popričaš sa ljudima u redu. I vježbaš usput.

Sve zavisi iz koje pozicije gledaš. Ne možeš sve mjeriti po sebi

A i pozicija se može lako promijeniti, danas imaš, sutra nemaš.
Zato govorim imas izbor, koristis internet i kompjuter i radis ne vidim problem koristiti internet bankarstvo.

Ako ne znas nikakav problem imas opciju cekati racun i kad ti dodje odes tamo i platis.

Ako si siromasan na zalost uskracen si za koristenje luksuznih stvari. I prioritet ti je da se prehranis i da imas krov nad glavom i da skuckas sta para za prezivjeti. Tako nam je na zalost. Volio bi ja da svi koji rade imaju plate po nekoliko hiljada a da prosjecna penzija bude 1000 KM. Na zalost za sve ovo smo i sami krivi.

Ali odosmo predaleko od teme

Svako ima izbor kako zeli dobijati racun i kako ce ga placati.

Ali ne treba se zaliti ako neko izabere opciju koja je sporija i koja stalno kasni. To je izbor koji se prihvata takav kakav jeste ili se mjenja ako ne valja
Tesla Edison

#10008 Re: Telemach BiH

Post by Tesla Edison »

Ko je toliko siromašan da nema 4 KM za bankarstvo, taj nema ni kablovsku, ni račun u banci, a da ne govorim o internetu.
beni-bu-man

#10009 Re: Telemach BiH

Post by beni-bu-man »

Kome je do hodanja nek hode po banka s racunima itd. :bih:
Dzontra_Volta

#10010 Re: Telemach BiH

Post by Dzontra_Volta »

Hakiz wrote: 17/02/2022 17:34
Stvar je u tome da usluge itd i njihova plaćanja treba omogućiti i hakeru od 20 godina i informaciomo nepismenoj nani od 85 godina.

Ne možeš diskriminisati.

Mi koji smo toga svjesni trebamo na forumu biti glas onih koji ne mogu u svoje ime govoriti jer nisu informaciono pismeni. Ne dozvoliti da samo oni koji znaju EB oblikuju stavove, pa time i procedure.

Opet idemo u ekstremne primjere.
Pričamo o ljudima koji imaju 25-65 godina, zaposleni, imaju solidna ili dobra primanja i informatički su pismeni (pretpostavljam da ovaj "doktornauka" spada u takve). Koji je njihov izgovor?
kakaljin

#10011 Re: Telemach BiH

Post by kakaljin »

Hakiz wrote: 17/02/2022 17:34

Ne možeš diskriminisati.

Ti samim pristupom internetu si dozvolio da ti imaju pristup zivotu.

Kao svi mi koji koristimo blagodeti ovih novih tehnologija
Benq

#10012 Re: Telemach BiH

Post by Benq »

Dobro, necemo sad nakucat 4 stranice jedne te iste price.. Kome se ceka, neka ceka papirni racun, ko ima mogucnost, placat ce online i to je to.

Pokretacu te "teme" je sa ovim postovima sve odgovoreno, tako da nema razloga dalje gomilat postove i zatrpavat temu.
kakaljin

#10013 Re: Telemach BiH

Post by kakaljin »

Benq wrote: 17/02/2022 18:38 Dobro, necemo sad nakucat 4 stranice jedne te iste price.. Kome se ceka, neka ceka papirni racun, ko ima mogucnost, placat ce online i to je to.

Pokretacu te "teme" je sa ovim postovima sve odgovoreno, tako da nema razloga dalje gomilat postove i zatrpavat temu.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Hakiz

#10014 Re: Telemach BiH

Post by Hakiz »

Kojem pametnjakoviću je palo na pamet da Federalnu televiziju stavi među regionalne (pozicija 56) po rasporedu od 23. 2?

A N1 lokalna, i to broj 1 :lol:

I kaže grupisali, a lokalne "presjekli" regionalnim (lokalni-regionalni-lokalni).
fusion_ba

#10015 Re: Telemach BiH

Post by fusion_ba »

Evo zanimljivost vezana za zatamnjivanje. Telemach zatamnjuje ovu hrvatsku seriju na RTL-u, a m:tel ne.
Ne znam kakva je situacija kod ostalih operatera ali čudno da su jedni dobili dopis o zatamnjenju a drugi nisu.
tap3ah75

#10016 Re: Telemach BiH

Post by tap3ah75 »

:arrow:
Tesla Edison wrote: 17/02/2022 17:54 Ko je toliko siromašan da nema 4 KM za bankarstvo, taj nema ni kablovsku, ni račun u banci, a da ne govorim o internetu.
A da vidiš zgodne cure što radi na šalteru u Vodokomu.
Ksko ću je vidjeti ako online platim.

Ja ću prvi preći na račun na email kad mi za to za stalno umanje račun barem za 1 KM.
Telemach

#10017 Re: Telemach BiH

Post by Telemach »

fusion_ba wrote: 17/02/2022 20:41 Evo zanimljivost vezana za zatamnjivanje. Telemach zatamnjuje ovu hrvatsku seriju na RTL-u, a m:tel ne.
Ne znam kakva je situacija kod ostalih operatera ali čudno da su jedni dobili dopis o zatamnjenju a drugi nisu.
Pozdrav @fusion_ba,
Serija "Blago nama" koja se emituje na kanalu RTL Televizija se zatamnjuje u skladu sa zahtjevom za zatamnjenje koji je kompaniji Telemach dostavila Federalna TV koja posjeduje prava na reemitiranje ovog sadržaja na prostoru Bosne i Hercegovine. Napominjemo da kompanija Telemach mora poštovati zahtjeve za zatamnjenje sadržaja koji dođu od strane TV kuća, a koji su u regulisani zakonom o zaštiti autorskih TV prava.
markopd

#10018 Re: Telemach BiH

Post by markopd »

fusion_ba wrote: 17/02/2022 20:41 Evo zanimljivost vezana za zatamnjivanje. Telemach zatamnjuje ovu hrvatsku seriju na RTL-u, a m:tel ne.
Na MojaWebTV je zatamnjena,dok na mtel operaterima nije.Doduše,prošle godine su i oni blokirali ovu seriju,dok ove godine nisu nikako.Možda je to efekat dobre saradnje između RTL HR i Telekoma Srbije u poslednje vrijeme. :)
REDDEVILS

#10019 Re: Telemach BiH

Post by REDDEVILS »

@Telemach
Dali ce giga dodatak biti dostupan svim korisnicima ili vazi samo za odredjeno podrucje grada.
Cijena Giga dodatka sa brzinom od 1000/50 Mbps je 80 KM isključivo uz EON Premium paket.
vkmiro

#10020 Re: Telemach BiH

Post by vkmiro »

Šta se desi danas, jutros dva-tri puta nesta zakratko interneta i sada čitav dan brzina umjesto 100 mjeri 50 na duo paketu. Restartovao modem par puta, ne pomaže. Očekuješ povečanje brzine dabiješ 50% manje nego što treba. Mjereno na PC preko kabla.
reboot

#10021 Re: Telemach BiH

Post by reboot »

vkmiro wrote: 17/02/2022 21:21 Šta se desi danas, jutros dva-tri puta nesta zakratko interneta i sada čitav dan brzina umjesto 100 mjeri 50 na duo paketu. Restartovao modem par puta, ne pomaže. Očekuješ povečanje brzine dabiješ 50% manje nego što treba. Mjereno na PC preko kabla.
Provjeri duplex na mrežnoj karti.
fusion_ba

#10022 Re: Telemach BiH

Post by fusion_ba »

markopd wrote: 17/02/2022 21:10
Na MojaWebTV je zatamnjena,dok na mtel operaterima nije.Doduše,prošle godine su i oni blokirali ovu seriju,dok ove godine nisu nikako.Možda je to efekat dobre saradnje između RTL HR i Telekoma Srbije u poslednje vrijeme. :)
Ne znam za saradnju ali ne bi smjelo biti selektivno već da zatamnjuju svi ili niko. Očigledno je Federalna zaboravila poslati dopis mtelu
Ivpaz1cp

#10023 Re: Telemach BiH

Post by Ivpaz1cp »

Da li će bit povećanja brzina interneta za trio grande family?
kakaljin

#10024 Re: Telemach BiH

Post by kakaljin »

Ivpaz1cp wrote: 18/02/2022 00:32 Da li će bit povećanja brzina interneta za trio grande family?
Samo EON paketi, ne znam sto do sada sve korisnike sa tih starih paketa nisu prebacili na ekvivalentne EON pakete.
Telemach

#10025 Re: Telemach BiH

Post by Telemach »

REDDEVILS wrote: 17/02/2022 21:12 @Telemach
Dali ce giga dodatak biti dostupan svim korisnicima ili vazi samo za odredjeno podrucje grada.
Cijena Giga dodatka sa brzinom od 1000/50 Mbps je 80 KM isključivo uz EON Premium paket.
Pozdrav @REDDEVILS,
Trenutno ne raspolažemo informacijama u kojim gradovima će biti dostupna mogućnost dokupa Giga dodatka. Molimo da pratite naše kanale informisanja kako biste saznali sve novosti koje predstoje. Cijena Giga dodatka iznosi 80 KM i isti možete dokupiti isključivo uz EON Premium Trio paket, a minimalan period korištenje navedenog dodatka je 30 dana.
Post Reply