INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2101 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

Priče za malu djecu..domaće, ovo ono, niđe veze...lafo kvalitetnije od stranog.

Masa ovih naših "domaćih" poljoprivrednika, tretira, voće, povrće, i sve ostalo raznom hemijom da im uspije, jer ne daj Bože da podbaci seljaku sezona... :-)
konektovan

#2102 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

namiami wrote: 17/02/2022 14:12 Aha, a uvozna jabuka dodje gajnc čista, debeo sloj voska na njoj. Probaj je "ostrugati" nožem.

Opet ponavljam, dok neko ne odradi jednu sezonu poljoprivrede, moze samo teorisati, nikako tačno znati. Tako da ja vama ne zamjerim vaše stavove, jednostavno ne znate pravo stanje. Kao što ne znate kakav je to domaci krompir, meso, sir...
Pa ja i nisam rekao za strane da nisu iste takve, ali je ubleha pisati da je sve domaće bolje.

Roditelji su mi na selu, znam kako stvari funkcionišu. Seljak sam i ja. :mrgreen:
-Chesterfield-

#2103 Re: Poskupljenja

Post by -Chesterfield- »

Malo ste udrobili svega i svačega. :-)
Domaća organska proizvodnja i nešto domaće ili uvozno iz plastenika nije isto.
Ja barem osjetim razliku paradajza iz plastenika i onog iz bašte. Okus nije isti. Mada i ovaj iz bašte nije 100% organski, jer većina baci malo umjetnog gnojiva.
konektovan

#2104 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

-Chesterfield- wrote: 17/02/2022 14:21 Malo ste udrobili svega i svačega. :-)
Ja barem osjetim razliku paradajza iz plastenika i onog iz bašte. Okus nije isti. Mada i ovaj iz bašte nije 100% organski, jer većina baci malo umjetnog gnojiva.
E u tom zecu leži grm.. :mrgreen: :thumbup:
crveni_makovi

#2105 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

-Chesterfield- wrote: 17/02/2022 14:21 Malo ste udrobili svega i svačega. :-)
Pa šta će baciti kad u mnogim selima ne možeš vidjeti živu ovcu ili govedo. Kod mene susjedi dolaze krasti stajsko ili osoku kad hoće da poboljšaju npr. rast paprika. Nikome se ne isplati imati više svoju stoku, a van pameti im da kupe vreću stajskog a ima i to se prodaje. Poznanicima koji ljeti vode krave i ovce u planinski dio na ispašu redovno kradu đubre iz te planinske štale.
detroit-mercy

#2106 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

namiami wrote: 17/02/2022 14:29 To je tačno, nema stajskog gnojiva, il ti ga djubriva. Propadamo toliko da ni govana nemamo.
wtf, ja ga u USA kupim za baste :mrgreen:.
Slusam ljude sa sela, kazu ne mozes vise jajeta domaceg naci na selu, niko kokos ne drzi.
dječak sa šibicama

#2107 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Bjelimicki stap milk je imao jako skupe proizvode, ali je i prodavala bez problema, gledao sam na FB stranici komentare, narudzbi je bilo bezbroj.
Ja sam par puta kupio, zaista kvalitetni proizvodi, i mala je sama dostavljala robu u kediju, simpaticna djevojka.

Kad je jesenas prestala sa tim poslom, kao da je bila ljuta, bez objasnjenja samo objava da je gotovo sa mlijecnim proizvodima.

Kontam da je niko ljubomorna dusa nagazila, neko iz birokracije ili nesto takvo.
dječak sa šibicama

#2108 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Vlasicki ovcari do zadnjega govore jednu poraznu stvar, oni nemaju kome prodati vunu, niko ne otkupljuje, nikome ne treba, sto znaci da ne postoji tekstilna industrija. Oni bacaju vunu.

Nekada je u Travniku vuna prodavana bez problema, sta je danas sa Borcem iz Travnika, postoji li to uopce. Ili je kao i puno toga drugog, unisteno od drzavne mafije.

Opcenito mislim da je moguce zivjeti od ovaca, krava, poljoprivrede, ako subjekt ima nekoliko dunuma zemlje recimo, posadi ljesnjake, ne znam koliko oni mogu uspjeti na nasem brdovitom podrucju ali recimo primjer. Moze i jabuka, poznanik kod Ilijasa ima na svojoj zemlji plantazu jabuka, cak je od stranaca dobio i onu mrezu antigradnu zastitu, on od tih jabuka zivi sasvim pristojno. Ima plasman robe osiguran, uz to za svoje potrebe drzi krave, klasicna seoska prica. Njegova porodica zivi solidno.

Po meni je problem sto sve vise seljaka ne zeli zivjeti takvim zivotom, izgovore je lako naci.
crveni_makovi

#2109 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

dječak sa šibicama wrote: 17/02/2022 15:43 Kontam da je niko ljubomorna dusa nagazila, neko iz birokracije ili nesto takvo.
Nemam pojma o tome. Meni je rečeno da ona i dvoje starih roditelja jednostavno ne mogu više da se bave time. Mislim da jednostavno nemaju radnu snagu za taj lijepo zamišljeni poduhvat. Ima tu kako rekoh jako puno posla i za više ljudi u punoj snazi.
detroit-mercy

#2110 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote: 17/02/2022 15:48 Vlasicki ovcari do zadnjega govore jednu poraznu stvar, oni nemaju kome prodati vunu, niko ne otkupljuje, nikome ne treba, sto znaci da ne postoji tekstilna industrija. Oni bacaju vunu.

Nekada je u Travniku vuna prodavana bez problema, sta je danas sa Borcem iz Travnika, postoji li to uopce. Ili je kao i puno toga drugog, unisteno od drzavne mafije.

Opcenito mislim da je moguce zivjeti od ovaca, krava, poljoprivrede, ako subjekt ima nekoliko dunuma zemlje recimo, posadi ljesnjake, ne znam koliko oni mogu uspjeti na nasem brdovitom podrucju ali recimo primjer. Moze i jabuka, poznanik kod Ilijasa ima na svojoj zemlji plantazu jabuka, cak je od stranaca dobio i onu mrezu antigradnu zastitu, on od tih jabuka zivi sasvim pristojno. Ima plasman robe osiguran, uz to za svoje potrebe drzi krave, klasicna seoska prica. Njegova porodica zivi solidno.

Po meni je problem sto sve vise seljaka ne zeli zivjeti takvim zivotom, izgovore je lako naci.
Poljoprivreda vise nije in, zalosno ali je tako, nadati se je da ce doci neka nova, mladja generacija koja ce prepoznati mogucnosti poljoprivrede i vidjeti sebe u tom poslu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2111 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Ti kad imas kokosi ne mozes nigdje
Vezan si za kucu i imanje
Ako ti je stalo

A to su samo koke
A sta je s ostalima kojima treba jos ve a briga

Za sta?
Kozje mlijeko? :mrgreen:
Jaja?

Ja i?
geralt

#2112 Re: Poskupljenja

Post by geralt »

Ima more razloga zasto su ljudi masovno presli iz sela u grad koji nisu ekonomski, a o kojima urbano stanovnistvo koje romantizira taj nacin zivota ne razmislja. Pocnimo od toga da "mali" zemljoradnik koji drzi stoku ne moze otici sa porodicom 10 dana na more, jer se stoka mora svaki dan hraniti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2113 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Pa to sam napisao :mrgreen:
Trappist

#2115 Re: Poskupljenja

Post by Trappist »

Tako je :thumbup:
Citas komentare na mjere u hrvatskoj i ovo sto je baja predložio, sve ispade preizborna suplja nista ne valja. E neka, samo dizi :bih:
NediM17

#2116 Re: Poskupljenja

Post by NediM17 »

Januarski racun za plin subvencioniran.
Kad covjek vidi kretanje cijena plina na trzistu mi se ne smijemo puno zalit'. :bih:
Trappist

#2117 Re: Poskupljenja

Post by Trappist »

NediM17 wrote: 17/02/2022 17:45 Januarski racun za plin subvencioniran.
Kad covjek vidi kretanje cijena plina na trzistu mi se ne smijemo puno zalit'. :bih:
Naravno, gdje cemo se mi zaliti. Kakvo je kretanje plata na tržištu?
NediM17

#2118 Re: Poskupljenja

Post by NediM17 »

Ja sam pisao o plinu, a to oko plate vidi tamo gdje radis.
nepass1

#2119 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

pepeljara wrote: 17/02/2022 13:50
namiami wrote: 17/02/2022 13:48 Nisam nezadovoljan. Moja porodica je davno odustala od poljoprivrede i stocarstva, osim za vlastite potrebe. Uvijek cu jesti domaci krompir, domace meso, sve domace.

Ja sam vec opisao zasto bosanski krompir ne moze biti konkurentan, a onaj ko motiku uzeo u ruke nije, to ne moze ni shvatiti.
Pa kad pravim ajvar, ne bi onu teglu za 20 maraka prodao :)
Ili domaci 100% sok od jabuke... znaci litar cener ladno :)
Koliko se naradi covjek.
To sam i ja pisao, ne bih teglu bestilja dao za cenera kad bih ga morao jesti jutro dan noc
nepass1

#2120 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

dječak sa šibicama wrote: 17/02/2022 15:48 Vlasicki ovcari do zadnjega govore jednu poraznu stvar, oni nemaju kome prodati vunu, niko ne otkupljuje, nikome ne treba, sto znaci da ne postoji tekstilna industrija. Oni bacaju vunu.

Pa dodjes u grad zaposlis se kao portir, policajac ili kakva fabrika, sta znam
Imas platicu a sigurno manje radis fizicki, imas godisnji, imas bolovanje
Ono i ja bih sad na selo lafo malo raduckao, zivio od svojih ruku i tako to
Onda skontam da bih u roku 24 mjeseca bio na pomozi ba ili ispuni mi zelju :D
citroen xm

#2121 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Dođeš tako u grad pa budeš portir, moderno rečeno sekjuriti za platicu 7-8 pa neka i 9 stoja. Pa i žena negdje u granapu počne raditi za 6 stoja. Pa se nakupi eto i 1500 KM. Pa onda iznajmiš stan i kirija i režije ti pojedu 500-600 KM. Pa onda sa dvoje djece razvlačiš mjesec dana 8-9 stoja na školu, treninge, prevoz i hranu. To sve pod uslovom da prvi mjesec oboje nađu posao i ne zaduže se dodatno. Ali eto lijepo ti je jer možeš gledati tv kada stigneš od obaveza.

Danas izgleda sramota biti domaćin. :run:
zigzag

#2122 Re: Poskupljenja

Post by zigzag »

I kuku- kuku paprika babura svježa u februaru 7 KM.
NediM17

#2123 Re: Poskupljenja

Post by NediM17 »

Kod Tite "obezb'eđenje" radilo noćnu tj. spavalo, penziono, zdravstveno i redovna plata...
A kad svane na njivu, pa onda opet u noćnu na spavanje.
Hakiz

#2124 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

zigzag wrote: 17/02/2022 20:13 I kuku- kuku paprika babura svježa u februaru 7 KM.
Ima uvozna iz Španije za 5.
Naslovnica

#2125 Re: Poskupljenja

Post by Naslovnica »

Haj što je babura 7 KM, ali zašto je mladi luk 7.5KM?

:lol:
Post Reply