eyesburn wrote: ↑16/02/2022 15:31
eh narode ovako - treba mi preporuka za budžet električnu gitaru (metal većinom, tu i tamo hard rock), sa sljedećim parametrima:
- cijena: do 600 km (nova) iz radnji (amedex, artist, brothers, yamahamc, promettehno, thomann.de, musicstore.de)
- pickup konfiguracija: HH/HSH
- bridge: fiksni (hardtail/tune o matic), dakle nikakav tremolo niti FR
- žice: 6 string
- ostalo: da nije preteška
šta je recimo meni zasad zapalo za oko su sljedeći modeli: jackson js22 sc monarkh, epiphone les paul studio lt, epiphone slash "afd" special II, yamaha pacifica 120h, harley benton sc-550 ii, ibanez art120, ibanez gio grg131dxbkf i ibanez grgr221pa-aqb.
U pravu je Hakiz, malo je nezahvalno davati nekom preporuku jer je puno faktora koji uticu i najbolje je isprobati.
600KM nije neki veliki budzet, ali opet vjerujem da se moze izabrati neka solidna gitara. Ja od navedenih imam iskustvo sa Epiphone gitarama koje su sasvim solidan kvalitet za te pare, ali kod mene je clasic ili standard verzija, studio su uvijek nesto slabije, nisam siguran u cemu je tacno razlika ali znam da su uvijek jeftinije. Napomenuo bih samo da sam ja na svojoj izmijenio magnete, masinice, bridge i sadle, skoro sve osim drveta, ono sto je bilo na gitari je bilo solidno ali znaci kad se zamijeni, u svakom slucaju ne mozes ocekivati neki vrhunski kvalitet u tom cjenovnom rangu.
Obrati paznju na magnete, za metal se uglavnom koriste keramicki koji imaju agresivniji zvuk, a za klasicni rok alnico, to trebas provjeriti koji su u pitanju prema modelu gitare.
Tacno je i da je ibanez neki standard za metal, i vjerovatno ce svaki biti uparen sa magnetima predvidjenim za metal, LP cesce ide sa nekim klasicnim alnico magnetima.
LP je u principu malo tezi od ostalih gitara.
Po meni jedna od najbitnijih stvari je da ti se gitara vizuelno svidja, mozda zvuci glupo ali meni je to jedna od bitnijih stvari, vecina drugih stvari se da srediti i zamijeniti ali ako je gitara ruzna tu nista ne pomaze, a lijepa gitara te sama zove da je sviras i daje ti inspiraciju, a i to je naravno individualno sta je kome lijepa gitara.