Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3451 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by PreWiBa »

sale07 wrote: 15/11/2021 17:27 Nego mozel neko od ove dijaspore napisati koliko dana treba da se registruje auto vani, jel manje od 3 dana ?
Od poznanika znam da na termin moraš čekati 2-3 dana, i onda tamo moraš donijeti sve papire i tehnički pregled. Sve zajedno te košta nekih 70-80 eura, tehnički pregled košta min. 100 eura.

S tim da u velikim gradovima moraš minimalno sedmicu dana čekati na termin.
ultima_palabra

#3452 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by ultima_palabra »

sale07 wrote: 15/11/2021 17:27 Nego mozel neko od ove dijaspore napisati koliko dana treba da se registruje auto vani, jel manje od 3 dana ?
Online sve, cim ispunis formu na webu posalju ti emailom dokument koji mozes koristiti dok ti original ne stigne postom.

Tehnicki je odvojen od ovoga, radi se godisnje, a registracija jednom u dvije godine. Tehnicki mozes uraditi na vecini pumpi za 15-20 minuta.
nlt

#3453 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by nlt »

Ma jedno 20 milja mjesečno ali po osobi :evil:
I to onako da se spaja kraj s krajem
:-)
_Reds_

#3454 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _Reds_ »

hadzinicasa wrote: 15/11/2021 13:16
_Reds_ wrote: 15/11/2021 12:59 Svakome potrebno različito, jer je svačija percepcija dobrog različita.
Onda je različito od grada do grada.

Četveročlana porodica da bi solidno živjela potrebno je 2000-3000 KM mječno u Sarajevu. Sve ispod je patnja, veća ili manja.
pa mozemo ponuditi neku definiciju "dobrog" zivota u materijalnom smislu - da se ne osvrcemo na infrastrukturu, skolstvo, itd. Pa evo pokusaj:

da mozes kupiti stan - eto na kredit (rata za stan)
da mozes namjestiti stan
da mozes kupiti nov auto srednje klase, ili polovan vise klase voziti ga, odrzavati
da mozes putovati povremeno gdje zelis
da mozes kupiti sebi gadgete koji te zanimaju
da se mozes baviti nekim hobijem i uzeti sebi kvalitetnu opremu za to ukoliko ga isti iziskuje.
da se mozes hraniti kvalitetno u vlastitom aranzmanu, ali i izaci i jesti vani sta ti se jede, a ne ono sto je najjeftinije,
da mozes kupiti kvalitetnu odjecu i obucu,
da mozes imati kvalitetnu zdravstvenu zastitu (da li kroz dopunsko osiguranje ili u privatnim ordinacijama)
da mozes sebi priustiti neko umjetnicko djelo (sliku ili figuru), knjige i sl.
da mozes posjecivati koncerte i pozorista

i ovdje ne govorim o nekim ekstravagancijama (mada mi je jasno da se moze reci da su sve stvari s ovog popisa ekstravagancija).

e ako se slozimo da je ovo definicija dobrog zivota, onda mozemo razgovarati ne koliko ko ima platu, nego koliko je u BiH potrebno da bi se recimo - ovako zivjelo za jednu osobu, a koliko za cetveroclanu porodicu s djecom i njihovim hobijima.
Ovo što si ti navela je tvoja percepcija, i debelo je iznad prosječnog,ne samo kod nas, nego često i vani.
hadzinicasa

#3455 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by hadzinicasa »

_Reds_ wrote: 16/11/2021 08:23

pa mozemo ponuditi neku definiciju "dobrog" zivota u materijalnom smislu - da se ne osvrcemo na infrastrukturu, skolstvo, itd. Pa evo pokusaj:

da mozes namjestiti stan
da mozes kupiti nov auto srednje klase, ili polovan vise klase voziti ga, odrzavati
da se mozes baviti nekim hobijem i uzeti sebi kvalitetnu opremu za to ukoliko ga isti iziskuje.
da se mozes hraniti kvalitetno u vlastitom aranzmanu, ali i izaci i jesti vani sta ti se jede, a ne ono sto je najjeftinije,
da mozes imati kvalitetnu zdravstvenu zastitu (da li kroz dopunsko osiguranje ili u privatnim ordinacijama)

i ovdje ne govorim o nekim ekstravagancijama (mada mi je jasno da se moze reci da su sve stvari s ovog popisa ekstravagancija).

e ako se slozimo da je ovo definicija dobrog zivota, onda mozemo razgovarati ne koliko ko ima platu, nego koliko je u BiH potrebno da bi se recimo - ovako zivjelo za jednu osobu, a koliko za cetveroclanu porodicu s djecom i njihovim hobijima.
Ovo što si ti navela je tvoja percepcija, i debelo je iznad prosječnog,ne samo kod nas, nego često i vani.
rekoh da je pokusaj. i ne govorimo o prosjecnom nego o dobrom zivotu.
umjesto prigovaranja - ponudi svoju definiciju dobrog zivota?
invincible1921

#3456 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by invincible1921 »

nlt wrote: 15/11/2021 19:18 Ma jedno 20 milja mjesečno ali po osobi :evil:
I to onako da se spaja kraj s krajem
:-)
Treba mi jedno 300k da budem tu negdje :D
Ecci
Vozim: Biciklam

#3457 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Ecci »

_Reds_ wrote: 15/11/2021 12:59 Svakome potrebno različito, jer je svačija percepcija dobrog različita.
Onda je različito od grada do grada.

Četveročlana porodica da bi solidno živjela potrebno je 2000-3000 KM mječno u Sarajevu. Sve ispod je patnja, veća ili manja.

da mozes namjestiti stan

Ovo bi bila neka definicija normalnog, hajmo reci i dobrog zivota. Zivota neke srednje gradjanske klase.
CaneBos

#3458 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by CaneBos »

ZyzzSar wrote: 05/11/2021 23:04
sale07 wrote: 05/11/2021 21:26

Djeca nisu skupa, neko voli potrosit pare u kafani neko na putovanje neko na sebe neko dati u dobrotvorne svrhe a neko na dijete.
A da neko trosi 1000KM mjesecno na dijete to je cisto preseravanje
stvarno kolicina preseravanja je prevelika
pa ljudi sa 700-800km mjesecno zive sa 2-3 djece, skoluju ih, salju na fakultete
:run:
Odvadi zivota ti..sa 700-800KM nece prezivjeti ni da samo suh hljeb i margarin mazu, a kamoli jos i da se skoluju i salju na fakultete.
CaneBos

#3459 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by CaneBos »

Kompleksno pitanje, mnogi ovde brkaju pojam dobrog zivota i granice prezivljavanja. Valjda zato sto smo u BiH navikli da ako prezivljavamo to znaci da dobro zivimo. :-)
E sad, pitanje dobrog zivota je vec pitanje navika i prohtjeva. Nekome ni 10 milja nece biti za taj neki dobar zivot koji je zamislio da treba da ima, a neko ce sa 2-3 hiljade da ima solidan zivot.
Objektivno u BiH 80% ljudi samo prezivljava. Daleko smo ispod granice prosjecnog zivota po svjetskom standardu. Nasi ljudi koji decenijama zive i rade vani, nostalgicno pate za duhovnim ispunjenjem onog nekadasnjeg zivota u BiH u stvarima kojih vani nema. Neces na pauzi u poslu se naci sa jaranom na kafi, nece ti samo naumpasti da zovnes nekog i kazes e imal bujruma veceras eto nas na kafu. Nema doci kuci poslije posla pa hajmo svi na pizzu, kolace, kafu..nema tih impulsivnih, brzinskih odluka i tog quality time..vani je vrijeme unaprijed ukradeno i isplanirano. Taj momenat nekako jos zivi u Bosni. S druge strane ti isti ljudi ne shvacaju da u Bosni nece imati uredjenost, sigurnost i funkcionalan sistem podrske koji imaju vani.
Ovde ce tu sigurnost objezbjediti sami sebi u svakom aspektu pa ako uspiju super, nigdje im onda bolje nece biti. Ali mnogo njih se suoci sa realnoscu BiH i onda shvati da je onaj tamo zivot koji im je dotuzio i koji su skoro pa zamrzili ustvari bio predobar.
CaneBos

#3460 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by CaneBos »

namiami wrote: 16/02/2022 13:59
CaneBos wrote: 16/02/2022 13:50 Odvadi zivota ti..sa 700-800KM nece prezivjeti ni da samo suh hljeb i margarin mazu, a kamoli jos i da se skoluju i salju na fakultete.
Hoce i sa manje :) Nane i dede zive s 100KM. Kako (pre)zive, za to bi trebao koji dan s njima provesti.
to nije zivot, ni prezivljavanje, to je patnja i ni po cemu se ne izjednavaca sa pojmom zivljenja, a kamoli dobrog zivota.
CaneBos

#3461 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by CaneBos »

namiami wrote: 16/02/2022 14:21 Ja sam rekao s cime prezivljavaju, a ne da zive.
da ponovimo, tema je dobar zivot/zivot, ne prezivljavanje. :roll:
Thorgerson

#3462 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Thorgerson »

Potrebno je samo da budete uhljeb.

Imam u svojoj zgradi 3 takvih koje znam. Kad je zima dvoje vidjam, pa barem jednom ili dva puta sedmicno rano ujutro sa skijama na ledjima.

Auta od 40-50ak hiljada KM. Full oprema i idemo.

Kako?

Pa koliko to godisnjeg se ima jbmu?

Ljeto se uzme 20 dana more, izmedju izleti piknici 10ak dana plus zima preko 20 dana.

Da ne govorim da npr kad sam ja na godisnjem i kad sam kod kuce u toku dana da ih vidjam npr oko 12-13 idu kuci. Ne idu na pauzu, jer im je "posao" daleko, insitucije gdje rade su 8-9km od mjesta gdje zive.

Pa gdje ce tako zivjeti? Nigdje.

Ko to ima ovdje, pa taj moze bit samo udaren u glavu da negdje ide drugo.
CaneBos

#3463 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by CaneBos »

namiami wrote: 16/02/2022 14:32
CaneBos wrote: 16/02/2022 13:50 Odvadi zivota ti..sa 700-800KM nece prezivjeti
Jbga, igramo se cij je veci na ovako teskoj temi :) Ti si poceo da nece prezivjeti, ja se nadovezao da 'oce i s manje.
Igramo se jer si nerealan. Sve i da ''nana i dedo'' zive na selu, da ne placaju vodu, odvoz smeca, da nemaju telefona, interneta, televizije, da nemaju struje nikako, a imaju ako nista to! Dakle i da imaju svoju neku bastu i siju krompir, povrce, s tih 100KM nece prezivjeti bez pomoci ako nista komsiluka mozda. Tako nemoj zivota ti pricati kako dedo i nana prezive sa 100KM mjesec dana. Sami ga ne prezive nikako. Druga stvar sto neko stalno ili sporadicno uleti s necim, makar sa brasnom ili donacijom.
CaneBos

#3464 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by CaneBos »

Thorgerson wrote: 16/02/2022 14:36 Potrebno je samo da budete uhljeb.

Imam u svojoj zgradi 3 takvih koje znam. Kad je zima dvoje vidjam, pa barem jednom ili dva puta sedmicno rano ujutro sa skijama na ledjima.

Kako?

Ljeto se uzme 20 dana more, izmedju izleti piknici 10ak dana plus zima preko 20 dana.

Da ne govorim da npr kad sam ja na godisnjem i kad sam kod kuce u toku dana da ih vidjam npr oko 12-13 idu kuci. Ne idu na pauzu, jer im je "posao" daleko, insitucije gdje rade su 8-9km od mjesta gdje zive.

Uhljeb, ali na federalnom budzetu. Na drzavnom budzetu tako zive samo rukovodece pozicije, sluzbenici ne sigurno, oni prezivljavaju. A na federalnom nivou je i sluzbenicima mehko.
detroit-mercy

#3465 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by detroit-mercy »

Kako?

tru'te se, rad'te se :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3466 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Da, da definitvno samo federalni nivo ganjat. Toj kasti naroda je bolje nego u Luxemburgu.
Trappist

#3467 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Trappist »

Kako?

E jebiga, ovo mi zvuci nerealno cak i za nase standarde. Jaran mi "kantonalni uhljeb" vala se zali podobro, na nekoj bezveze poziciji, jebu ga za godisnji, mala plata plus mu radno okruzenje toksicno. Eno ga slomi se gledajuci kurseve samo da sto prije napusti posao.
Thorgerson

#3468 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Thorgerson »

Trappist wrote: 16/02/2022 15:12

Kako?

E jebiga, ovo mi zvuci nerealno cak i za nase standarde. Jaran mi "kantonalni uhljeb" vala se zali podobro, na nekoj bezveze poziciji, jebu ga za godisnji, mala plata plus mu radno okruzenje toksicno. Eno ga slomi se gledajuci kurseve samo da sto prije napusti posao.
Pa ok, nije ni tu svima idealno vjerovatno. Ovi mozda nisu sljakeri, jer i u drzavnim mora neko sljakat.
90minut

#3469 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 90minut »

Ajde ne šupliraj i idi radi nešto pusti se trollanja i parazitskog nacina zivota.
kica

#3470 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by kica »

ako nemas kredit 3000 KM mjesecno ako imas 2 djece...
Sydnor

#3471 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Sydnor »

Thorgerson wrote: 20/02/2022 11:22 Pa ok, nije ni tu svima idealno vjerovatno. Ovi mozda nisu sljakeri, jer i u drzavnim mora neko sljakat.
Naravno, uvijek imaš dio ljudi koji iznose teret. Npr ja sam u privatnoj firmi i radim manje nego ovi u državnoj (isti posao, isto radno mjesto) i imam bolje uslove, više godišnjeg (imam vjerovali ili ne 30 radnih dana godišnjeg) i bolju platu za 100tinjak maraka.
muzicar_iz_parka

#3472 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muzicar_iz_parka »

Kako?

Isplati se dići kredit da uletiš na takav posao
daario naharis

#3473 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by daario naharis »

vise nego prije pola godine sigurno :D :thumbup:
Seyfo

#3474 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Seyfo »

Dobar zivot osim para znaci i da se ne sekiras hoce li rat u Ukrajini da se "prelije"kod nas.
soha96

#3475 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by soha96 »

Seyfo wrote: 09/03/2022 22:46 Dobar zivot osim para znaci i da se ne sekiras hoce li rat u Ukrajini da se "prelije"kod nas.
Onda nikad dobrog zivota ovdje. Nazalost.
Post Reply