Ukrajina

kox

#32151 Re: Ukrajina

Post by kox »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/heli ... /220216062

Baronesa Arminka Helić, članica britanskog Doma lordova, komentirala je posljednja dešavanja na istoku Evrope i krizu Rusije i Ukrajine te ju je uporedila s dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

U komentaru za britanski list The Times, Helić ističe kako Vladimiru Putinu ne bi bilo prvi put da šalje vojsku u Ukrajinu te da je to već činio 2014. godine.

Ruski interesi u Ukrajini

"Ukoliko Vladimir Putin pošalje trupe u Ukrajinu, to ne bi bilo prvi put. Ruski vojnici su okupirali Krim. Istovremeno, proruske paravojne formacije u istočnoj Ukrajini pokrenuli su oružanu pobunu. Kada se ukrajinska vojska pokazala prejakom za njih, ruski vojnici su poslani kao pojačanje", piše Helić.

Baronesa naglašava kako sukob od 2014. godine Ukrajinu drži u statusu koji se najbolje može opisati kao "ni na nebu, ni na zemlji".

"Početne borbe ušle su ćorsokak, a od 2015. godine nastavljene su borbe iz rovova. Sve je praćeno sporadičnim prekidima vatre, ali ona nikada nije prestala. Proruski 'igrači' su proglasili dvije tzv. narodne republike Donjeck i Lugansk. Desetine ukrajinskih vojnika i dalje stradaju na ovim područjima svake godine. Ovaj sukob, drži Ukrajinu ni na nebu ni na zemlji. Članstvo u EU i NATO-u, prva je želja koja je potakla rusku intervenciju 2014. godine", pojašnjava članica britanskog Doma lordova.

Također, ističe kako Putin gomilanjem vojske oko ukrajinskih granica želi osigurati rješavanje statusa Donjecka i Luganska.

"Ekonomski razvoj ometaju sukobi i stalna blokada države. Međutim, stalna nestabilnost nije idealna ni za Rusiju. Jedno od mogućih rješenja trenutnog Putinovog gomilanja trupa je to da on nastoji izvršiti pritisak na Ukrajinu kako bi ova država pristala na trajno rješenje za Donjeck i Lugansk. Za Moskvu bi idealna situacija bila uspostavljanje dvije autonomne republike unutar Ukrajine koje imaju moć da stave veto na odluke. Na taj način bi se moglo zaustaviti svako kretanje ka stabilnosti i prosperitetu, NATO-u i EU", stoji u tekstu baronese.

Poveznice BiH i Ukrajine

Sva dešavanja u i oko Ukrajine, i sporazumi koji se predlažu u kontekstu rješavanja pitanja Donbasa, Helić upoređuje s Dejtonskim mirovnim sporazumom u Bosni i Hercegovini.

"Ruskom utjecaju dala bi se stalna baza i postoji već primjer kako takva postavka funkcionira. Dejtonskim sporazumom 1995. godine okončan je rat u BiH. Stvorena su dva entiteta unutar države, te su im data određena ovlaštenja poput države. Poslovi u vladi su podijeljeni prema etničkim kovatama. Prava pojedinaca su podređena u ime zaštitet i učvršćivanja etničkih blokova", piše Helić.
Ističe kako je Dejton na početku izgledao kao sporazum kojim se trajno rješavaju problemi u BiH.

"Međutim, naknadno iskustvo je pokazalo kako loši akteri mogu pokvariti dobre namjere. Ukorijenjena politička poziicja koja se daje ljudima koji nastoje učiniti zemlju neodrživom, razbiti BiH, omogućava im da sprečavaju svaki napredak. Zbog toga, ispaštaju građani. Korupcija ograničava mogućnosti za sve, osim za bogate i rodbinu političara. To je loše za cijelu regiju, ali i za Evropu. Umjesto da doprinosi stabilnosti, Bosna zahtijeva stalnu političku pažnju", pojašnjava baronesa.

Pored strateških ciljeva Bosne i Hercegovine koji se i dalje tiču ulaska države u NATO i EU, Helić naglašava da se jedan entitet u državi oštro protivi napretku države.

"Problemi su podstaknuti izvana. Strateški ciljevi BiH su integracija u NATO i Evropsku uniju. Međutim, entitet Republika Srspka je postao platforma za kontinuirano vanjsko uplitanje u Bosnu. Mnogi srpski političari i dalje sanjaju o 'velikoj Srbiji' i podržavaju unutar Bosne one koji žele učiniti zemlju nefunkcionalnom. Rusija je također zadovoljna s takvom situacijom. Ona nastoji Bosnu stalno držati na ivici nestabilnosti. 'U slučaju praktičnog približavanja BiH NATO-u, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski čin, stoji u tekstu Ambasade Rusije od prije nekoliko mjeseci", podsjeća Helić.

Na kraju, baronesa Helić ističe kako se svijet u Ukrajini mora oduprijeti ovakvom modelu koji pogoduje ruskim interesima.

"Ovo je model kojem se moramo oduprijeti i Ukrajini. Autonomne regije koje su stvorene kako bi zadovoljile separatiste i nasilne komšije nisu rješenje već dodatno učvršćivanje problema i to na račun građana i dugoročne stabilnosti.Ako ne pokažemo da smo posvećeni alternativama, onda možemo očekivati da Rusija nastavi sa istim pristupom negdje drugo. Ako funkcioniše u Ukrajini i Bosni, zašto ne bi funkcionisalo na Baltiku. Na nama je da se pobrinemo da ne bude tako", zaključuje baronesa Arminka Helić.
Milenkov buraz

#32152 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

Pitar sa Kariba wrote: 16/02/2022 12:39 Nema Chellia?!
Ne komentarise vise?!
A da, on je samo bio zabrinut da Bajden ne zakuha corbu Ukraincima.
Jadna majko....
Neko napisa sinoć polu-čovjek, polu-krimska plaža hahahah oplakah :lol:
apsidejzi

#32153 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Milenkov buraz wrote: 16/02/2022 11:55
last mohicans wrote: 16/02/2022 11:37 Ja što Putko istrola cijeli Zapad. Toliki resursi se nadigli, onda šipak. Uopće ne shvaćaju moć Putina da je on glavni i ako bude želio, napast će. Tolike obavještajne agencije FLOP.
Hehehe Putko dig'o 3/4 svoje kopnene vojske i kaže istrol'o Zapad. Skupo to trolanje...mnogo skuplje nego ovo na zapadu plus Zapad ima alibi da pošalje Ukrajini šta zaželi. Baš dobra strategija, da ne govorimo da su ovim Ukrajinci ojačali svoju vojsku značano i uveli vojne sisteme o kojima su ranije mogli samo sanjati. Sada ko je tu na dobitku procjeni sam.
Ne bi me iznenadilo da su rusi zaista planirali napasti danas al su negdje imali slabu kariku i iscurio podatak o planiranom datumu sto je zapad i objavio. Sad se pravis mutav, kao nismo mi ni htjeli. A sigurno ce neko glavom platiti u pozadini. Samo da skontaju ko je krtica.
Milenkov buraz

#32154 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

apsidejzi wrote: 16/02/2022 12:54

Hehehe Putko dig'o 3/4 svoje kopnene vojske i kaže istrol'o Zapad. Skupo to trolanje...mnogo skuplje nego ovo na zapadu plus Zapad ima alibi da pošalje Ukrajini šta zaželi. Baš dobra strategija, da ne govorimo da su ovim Ukrajinci ojačali svoju vojsku značano i uveli vojne sisteme o kojima su ranije mogli samo sanjati. Sada ko je tu na dobitku procjeni sam.
Ne bi me iznenadilo da su rusi zaista planirali napasti danas al su negdje imali slabu kariku i iscurio podatak o planiranom datumu sto je zapad i objavio. Sad se pravis mutav, kao nismo mi ni htjeli. A sigurno ce neko glavom platiti u pozadini. Samo da skontaju ko je krtica.
Postojala je ozbiljna namjera, ne dižeš 3/4 kopnene vojske na noge, zalihe krvi i plazme, postavljaš poljske bolnice da bi trolao nekoga. To su priče za malu djecu. Šta je tačan razlog otkazivanja napada, ako je otkazan uopšte, ćemo saznati kasnije samo što to Putin nikada javno neće priznati. Možda ovo bude pukotina u sistemu koji je uspostavio Putin. Vidjet ćemo.
apsidejzi

#32155 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Milenkov buraz wrote: 16/02/2022 12:57
apsidejzi wrote: 16/02/2022 12:54
Postojala je ozbiljna namjera, ne dižeš 3/4 kopnene vojske na noge, zalihe krvi i plazme, postavljaš poljske bolnice da bi trolao nekoga. To su priče za malu djecu. Šta je tačan razlog otkazivanja napada, ako je otkazan uopšte, ćemo saznati kasnije samo što to Putin nikada javno neće priznati. Možda ovo bude pukotina u sistemu koji je uspostavio Putin. Vidjet ćemo.
Sad su se nadigli kod Norveske granice da izvode neku najvecu pomorsku vjezbu jos od hladnog rata. Naravno, ova zabava kosta kao sto kazes. Cijenu ce platiti rusko stanovnistvo kroz slabiji zivotni strandard. Maloprije procitah da je CIA presrela komunikaciju sa trupama na terenu i da su na osnovu te komunikacije skontali da je 16-ti trebao biti u pitanju.
RandomAndCasual

#32156 Re: Ukrajina

Post by RandomAndCasual »

:D :D :D

Imperijalisti u stanju rasula
Milenkov buraz

#32157 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

apsidejzi wrote: 16/02/2022 13:19

Sad su se nadigli kod Norveske granice da izvode neku najvecu pomorsku vjezbu jos od hladnog rata. Naravno, ova zabava kosta kao sto kazes. Cijenu ce platiti rusko stanovnistvo kroz slabiji zivotni strandard. Maloprije procitah da je CIA presrela komunikaciju sa trupama na terenu i da su na osnovu te komunikacije skontali da je 16-ti trebao biti u pitanju.
Vidi, moguće da je ta presretnuta komunikacija namjerno puštena da se otkrije, nije to ništa novo, ali opet ako je sve bilo za trolaje Zapada zašto mobilisati tolko ljudstvo, tehniku, medicinsko osoblje povlačiš sa svih strana, zalihe krvi...nema logike da je za zajebanciju bilo samo.
llull

#32158 Re: Ukrajina

Post by llull »

Dosli smo do zakljucka sa vojne vjezbe strasno kostaju tako da treba predloziti da i ovi nasi prestanu sa treninzima i obukom.jer nam je buzet i onako slabasan.
video

#32159 Re: Ukrajina

Post by video »

llull wrote: 16/02/2022 13:43 Dosli smo do zakljucka sa vojne vjezbe strasno kostaju tako da treba predloziti da i ovi nasi prestanu sa treninzima i obukom.jer nam je buzet i onako slabasan.
Mozda da je ukinemo skroz, koji ce nam qrac. Treba uraditi demilitarizaciju ;-)
Milenkov buraz

#32160 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

video wrote: 16/02/2022 13:56
llull wrote: 16/02/2022 13:43 Dosli smo do zakljucka sa vojne vjezbe strasno kostaju tako da treba predloziti da i ovi nasi prestanu sa treninzima i obukom.jer nam je buzet i onako slabasan.
Mozda da je ukinemo skroz, koji ce nam qrac. Treba uraditi demilitarizaciju ;-)
Vojska je neophodna samo u rukama diktatora zna biti pogubna.
last mohicans

#32161 Re: Ukrajina

Post by last mohicans »

Škobo Habu wrote: 16/02/2022 11:39
last mohicans wrote: 16/02/2022 11:37 Ja što Putko istrola cijeli Zapad. Toliki resursi se nadigli, onda šipak. Uopće ne shvaćaju moć Putina da je on glavni i ako bude želio, napast će. Tolike obavještajne agencije FLOP.
Ho'š da kažeš kako je dig'o NATO na trošak, dok je njemu mobilizacija vojske šaša!? :lol:
Ljudi imali vojnu vježbu, malo se uigravali. Ovo mi je drugi post na ovoj temi. Nije me pretjerano interesiralo šta vrli eksperti geostrateških kretanja misle ovdje. Bojim se da su mnogi omašili. Mogu misliti kakvih ekpertiza je bilo. Bum vidjeli...
Romanija

#32162 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

apsidejzi wrote: 16/02/2022 12:54Ne bi me iznenadilo da su rusi zaista planirali napasti danas al su negdje imali slabu kariku i iscurio podatak o planiranom datumu sto je zapad i objavio. Sad se pravis mutav, kao nismo mi ni htjeli. A sigurno ce neko glavom platiti u pozadini. Samo da skontaju ko je krtica.
P-8-ce US NAVY-a i E-8C vec sedmicama spartaju uzduz i poprijeko uz Krim i obale Ukrajine u Crnom moru, RC-135V je 11 Februara poceo pokrivati Poljsku a jucer su letjeli cijelim ukrajinskim nebom, sve do jedna poruka sa privatnih mobilnih telefona svakog od tih 130 hiljada ruskih vojnika je presretnuta, itd......mimo nuklearnih kapaciteta, razvijenost i efikasnost americkih i ruskih vojni efektiva je u razlicitim stoljecima. Baterija Iskandera mozda znaci nesto na klixovom forumu samo. Putin nije htio NATO, sad je dobio NATO. A jos cega se vise boji da su i Amerikanci i Britanci spremni ici na dugorocne ekonomske mjere.
Last edited by Romanija on 16/02/2022 14:14, edited 2 times in total.
last mohicans

#32163 Re: Ukrajina

Post by last mohicans »

Koliko je to vojnika 3/4? Ništa oni nisu dobili, Rusi bi ih za heftu pregazili. Malo isprobali borbenu gotovost i spremnost vojske, vježbali. Nije isključena intervencija ni dalje. Prođe 15ti,a evo i 16 ističe prema procjenama da će napasti. Doduše ima još fore. Zapad je samo cmizdrio, nemoćan kao inače.
exliberal-ex

#32164 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

Milenkov buraz wrote: 16/02/2022 13:27
Vidi, moguće da je ta presretnuta komunikacija namjerno puštena da se otkrije, nije to ništa novo, ali opet ako je sve bilo za trolaje Zapada zašto mobilisati tolko ljudstvo, tehniku, medicinsko osoblje povlačiš sa svih strana, zalihe krvi...nema logike da je za zajebanciju bilo samo.
Pobogu ljudi te vjezbe rusi izvode vec godinama I sam ukrajinski general je to rekao. Pa jesam vam postavio satellite snimke koje su novinari I politicari zapada koristili kao dokaz a na Google earth mozes vidjet da je popunjenost tih lokacija u prijasnjim godimana ista?
Jel vi fakat imate pamcenje zlatne ribice.....
exliberal-ex

#32165 Re: Ukrajina

Post by exliberal-ex »

Point. wrote: 16/02/2022 05:50
exliberal-ex wrote: 16/02/2022 05:26

Jebe se meni za ruse ali kako ti mozes tako slijepo branit ameriku I nato poslije svih sranja sto su dosad napravili I jos uvijek prave?
Pričamo o Ukrajini. Anektirali su dio druge države a njen drugi dio žele priznati, kao jedini u svijetu, kao nezavisne države. To se ne može opravdati. Nikako.
Kad se prica o americi I rusiji nemozes nista gledat sa lokalnog aspekta...eto samo gledamo ovaj dio a sve ono sto su ove dvije strane radile I rade u proslim decenijama e to nije vazno....to isto kad da ja odem doktru I kazem ufatila me ledja o on nepita sta sam radio I dali sam imao problema prije?
Blitz1

#32166 Re: Ukrajina

Post by Blitz1 »

Teški dani za mješainaste rusofile.
Ništa im ne ide od ruke....
detroit-mercy

#32167 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

I sto je najgore, Svedska i Finska koje su do sada bile neutralne su duboko zagrizle u to da trebaju postati clanice NATOa.
Nitkonitkovic

#32168 Re: Ukrajina

Post by Nitkonitkovic »

Romanija wrote: 16/02/2022 14:13
apsidejzi wrote: 16/02/2022 12:54Ne bi me iznenadilo da su rusi zaista planirali napasti danas al su negdje imali slabu kariku i iscurio podatak o planiranom datumu sto je zapad i objavio. Sad se pravis mutav, kao nismo mi ni htjeli. A sigurno ce neko glavom platiti u pozadini. Samo da skontaju ko je krtica.
P-8-ce US NAVY-a i E-8C vec sedmicama spartaju uzduz i poprijeko uz Krim i obale Ukrajine u Crnom moru, RC-135V je 11 Februara poceo pokrivati Poljsku a jucer su letjeli cijelim ukrajinskim nebom, sve do jedna poruka sa privatnih mobilnih telefona svakog od tih 130 hiljada ruskih vojnika je presretnuta, itd......mimo nuklearnih kapaciteta, razvijenost i efikasnost americkih i ruskih vojni efektiva je u razlicitim stoljecima. Baterija Iskandera mozda znaci nesto na klixovom forumu samo. Putin nije htio NATO, sad je dobio NATO. A jos cega se vise boji da su i Amerikanci i Britanci spremni ici na dugorocne ekonomske mjere.
Slazem se u vezi tehnike i tehnologije. Gdje Rusi stoje najbolje pokazuje da im je i dalje glavnica fire power-a zaostavstina USSR-a. Apropo price o Iskanedrima, meni je najjaca patka S-400 najbolja PVO odbrana na svijetu skida sve sto leti, puze , gmize, hoda itd a nikada niti jedna baterija nije nigdje ispaljena 😂
Milenkov buraz

#32169 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

detroit-mercy wrote: 16/02/2022 14:42
I sto je najgore, Svedska i Finska koje su do sada bile neutralne su duboko zagrizle u to da trebaju postati clanice NATOa.
Izjava od danas od US ambasade u Sarajevu duboko pokazuje ako su Amerikanci do sada imali dilema oko proruske politike u BiH da je sada sa tim završeno za svagda i da će malo ili nimalo ostaviti prostora tom uticaju. Ne treba govoriti ko je gubitnik u takvoj konstalaciji.
Otpravnica poslova Ambasade SAD-a u BiH Deborah Mennuti u autorskom tekstu objavljenom na zvaničnom blogu Ambasade, ističe kako je djelovanje Rusije opasno kako za Ukrajinu, tako i za cijelu Evropu, uključujući i BiH.
Last edited by Milenkov buraz on 16/02/2022 14:53, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#32170 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

skafiskafsnjak wrote: 16/02/2022 09:45
PivoVopi wrote: 16/02/2022 09:44

Ok, videcemo uskoro sve, ove godine.
Znaci, Rusija od Balkana do Tokija?
Do godine u Kninu :mrgreen:
llull

#32171 Re: Ukrajina

Post by llull »

Danas Krim, sutra Knin... Mada sad u Knin ne moraju, Milanovic je dobar sa Rusijom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32172 Re: Ukrajina

Post by _BataZiv_0809 »

Nece. Potrosnja je dobra za ekonomiju :D
detroit-mercy

#32173 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

llull wrote: 16/02/2022 14:55 Danas Krim, sutra Knin... Mada sad u Knin ne moraju, Milanovic je dobar sa Rusijom.
Stoji i ta, vidis, nisam razmisljao o tome.
Timmy123

#32174 Re: Ukrajina

Post by Timmy123 »

Iđel to ratovanje junačne? :D
detroit-mercy

#32175 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote: 16/02/2022 14:56
Nece. Potrosnja je dobra za ekonomiju :D
Vidimo na primjeru Sjeverne Koreje :mrgreen:
Post Reply