crnivrag wrote: ↑15/02/2022 21:22
-Chesterfield- wrote: ↑15/02/2022 21:16
Sada ću ja testirati. Prebacio sam na 2G da vidim hoće li se aktivirati mobilni Internet?
Ako se ne budu aktivirali onda je do Bhtelecom-a, a ako budu, tada je u pitanju neka aplikacija na mobitelu.
I kod mene je trenutno na WiFi
Meni se ovo počelo dešavati nakon promjene mobitela.
Svakim restartom mobitela (ili gašenjem i paljenjem) iz nekog razloga mi se sa Ultra računa skine 0.05 KM, iako je mobilni internet sve vrijeme ugašen.
Prije toga sa također koristio istu USIM karticu i koristio je u drugom telefonu, međutim takve stvari mi se tad nisu dešavale.
Noviji Android mobiteli imaju dvije funkcionalnosti koje troše mobilni Internet čak i ako je aktivan WiFi:
1. Mobile data always active (kod nekih mobitela je ova opcija sakrivena u Developer options meniju) - mobitel je uvijek spojen na mobilne podatke, zbog brzog prebacivanja između WiFi i mobilne mreže. Ako se mob spoji i provjeri da li je internet dostupan, to će skinuti nešto kredita, jer prenosi podatke. Ako radi tu provjeru s vremena na vrijeme nakupit će se
2. Neki proizvođači mobitela u svojoj verziji androida imaju opciju da se istovremeno koriste i mobilni podaci i wireless zbog veće stabilnosti mreže/veće brzine (npr. Asus ovo zove HyperFusion)
Sljedeća stvar zbog koje na restartu mobitela može skinuti nešto kredita. Na mom mobu kada ga restartujem i kada se pali, prvo se spaja na mobilne podatke i onda sekundu dvije kasnije se spoji na wireless. Noviji mobiteli, čim se spoje na Internet počnu da sinhronizuju kontakte, emailove, provjeravaju da li ima dostupnih updatea, šalju "usage statistics" i slično. Zbog brze 4G mreže mogu za par sekundi prebaciti 10MB, a po telekomovom cjenovniku ukoliko nemate neki paket aktivan na ultri to je 0.5KM po MB. Znači za par sekundi ode 5KM. Takođe zavisno od vašeg routera i mobitela, možda im treba malo više vremena da mob dohvati ip adresu, "skonta" da ima internet na wifi i prebaci se. Najbolje je držati mobile podatke ugašenim ukoliko nemate neki paket upaljen stalno.
Rekao bih za sebe da sam tehnički napredan korisnik i desilo mi se x puta da mi ostanu mobilni podaci upaljeni nakon što mi istekne paket ili nešto i da mi skine 5-10-20KM. Često mi se desi u BHT mreži da mi ne dodje SMS obavijest da mi ističe paket, i onda mi ode par KM, zavisno od toga koliko imam na racunu, pa gledam da dopunjavam po potrebi. Sa online dopunom kredita je to lagano i zgodno.
BHT bi mogao popraviti neke stvari, definitivno, ali nikad mi nisu nešto naplatili a da nisam potrošio (svjesno ili nesvjesno).