SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

darius_maximus

#54301 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

uglavnomja wrote: 14/02/2022 16:51 istraga je tek pocela

dok traje istraga nema izjava policije, tuzilastva :!:
pozeljno da nema nikakvih izjava ni snimaka iz drugih izvora

narod nema ustavno pravo da zna svaki detalj istrage koja je u toku :-) bez obzira sto vecina misli da ima

drugo, kamere i snimci - mozda su dobili savjet, preporuku, naredjenje :?: od policije da ne daju u medije da ne raste cirkus, kao sa svim i svacim u zadnje vrijeme
osim toga za zvanicnu verziju snimka mora postojati nalog, a to se ne dobije u roku par sati

za skole vjerujem da je opsti nalog da se snimci ne daju u medije
hotel ne vjerujem da zeli biti upetljan

sto se tice svjedoka - moze biti isto - savjet policije
a mozda ljudi nece da govore za novine
i ne mora biti zbog straha nego jednostavno ljudi nece da im se ime sa slikom razvalci po novinama, da im se slika kuca, djeca, auto ... dijele facebook profili po forumima, ...da novinarai cekaju na prepad, da komsiluk ubije sa pitanjima ...
Odeš i ponudiš nekome stoju da pusti snimak, a ti ćeš mobitelom snimiti.
Ko je snimio, kada, itd. ne bi niko nikad morao saznati.
Novinari nisu policija i ne treba im službeni nalog da pričaju s ljudima, pa šta uspiješ iskopati.

Svjedoci mogu biti amonimni, što bi rekli.

Znam da od ovoga nema ništa, ali može čovjek sanjati, jebi ga.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#54302 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Mozda Danis ne da da se objavljuje snimak. Kao sto se nije znalo ko je mali skoro dva dana. Ne bih ni ja dao, da se masa Zeljna krvi nasladjuje kako ga udara terenac od dvije tone.
darius_maximus

#54303 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

sime_cipol wrote: 14/02/2022 17:05 Mozda Danis ne da da se objavljuje snimak. Kao sto se nije znalo ko je mali skoro dva dana. Ne bih ni ja dao, da se masa Zeljna krvi nasladjuje kako ga udara terenac od dvije tone.
Curenje informacija se u ovakvim slučajevima jako teško kontroliše.
Naravno, to podrazumijeva da nekoga informacije zanimaju.
Zašto nikoga ne zanimaju je drugi par opanaka, jer se i time kontroliše narativ, vrši pritisak na aktere, itd.
uglavnomja

#54304 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

ima i ljudska strana price, nece da se razvlaci djecak po medijima :roll:
pogotovo sto je ocito da roditelji ne zele u medije niti zele medije blizu sebe
(a samim tim ni proteste ni slicne cirkuse koji su se vec desavali)

ne znam kako to hoda sa policijom i svjedocima, ako su rekli svjedocima da ne daju izjave za novine do kraja istrage - znace oni ko je dao izjavu, bez obzira na anonimnost

hmmm rizikovati posao zbog 100 maraka :-) ne znam ko bi

ja se u biti slazem sa ovim, ovako je svugdje u normalnim drzavama, ovako je bilo u onoj uredjenoj zemlji
policija i profesionalci rade, narod ceka
mediji objavljuju samo ono sto im policija da

a sad :-)

zemlja u kojoj zive mutanti poirota, barnabya, horatia, ... i ostalih faca
koje bi da im policija svaki sat podnese raport sta su novo nasli :D

fino je neko rekao - daj klikova, to je jedino sto medije zanima
sto je veca misterija - to je vise klikova
evo samo ovdje se napisalo mislim nekoliko desetina stranica
Hakiz

#54305 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Toffee karamela wrote: 14/02/2022 14:55
Dimu1927 wrote: 14/02/2022 14:50 provalili su Sky aplikaciju ali jos nisu provalili ko dojavljuje bombe na sudu kad neko treba otkazati rociste :D
Sky su provalili oni koji su je i napravili - američka DEA, valjda. Tj. samo je otključali.

Treba DEA svršavati naša posla oko lažnih dojava?
Zar nije to bila FBI aplikacija ANOM?
noviclan

#54306 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

sime_cipol wrote: 14/02/2022 17:05 Mozda Danis ne da da se objavljuje snimak. Kao sto se nije znalo ko je mali skoro dva dana. Ne bih ni ja dao, da se masa Zeljna krvi nasladjuje kako ga udara terenac od dvije tone.
Kako se nije znalo da je mali orhan, istu vecer su pisali da je on stradao
Better Man

#54307 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Better Man »

jasib wrote: 13/02/2022 20:44
Better Man wrote: 13/02/2022 17:56 Policija snosi najveću odgovornost za ovo što je dijete udareno autom, jer oni svojim nijemim posmatranjem i puštanjem da Spahovići čine šta već čine su doveli do ovoga.
Hajde još jednom pročitaj šta si napisao :-)
Nemam šta čitati. Da policija radi svoj posao, ovo se ne bi desilo.
Toffee karamela

#54308 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Toffee karamela »

Dimu1927 wrote: 14/02/2022 15:39

sta tebe prenosi ? prvo ne znas prepoznati sarkazam a onda nesto pravdas nesposobnost da se rijesi tako banalna a ucestala stvar

jesu to isti oni IT strucnjaci sto odradise snimke video nadzora u slucaju Dzenan Memic ? pa tu nisu bili tako nesposobni
sarkazam malo sutra :lol:

vratiti obrisane snimke na HD znala bih čak i ja, tako da ih za to ne treba odlikovati
Toffee karamela

#54309 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Toffee karamela »

Hakiz wrote: 14/02/2022 18:34
Toffee karamela wrote: 14/02/2022 14:55
Sky su provalili oni koji su je i napravili - američka DEA, valjda. Tj. samo je otključali.

Treba DEA svršavati naša posla oko lažnih dojava?
Zar nije to bila FBI aplikacija ANOM?
valjda udružene američke snage i pridružene evropske (Vasković kaže da su Francuzi "otključavali" Balkance

bekanima "otključano" šta im je potureno i ništa više
Hakiz

#54310 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Toffee karamela wrote: 14/02/2022 18:38
Dimu1927 wrote: 14/02/2022 15:39

sta tebe prenosi ? prvo ne znas prepoznati sarkazam a onda nesto pravdas nesposobnost da se rijesi tako banalna a ucestala stvar

jesu to isti oni IT strucnjaci sto odradise snimke video nadzora u slucaju Dzenan Memic ? pa tu nisu bili tako nesposobni
sarkazam malo sutra :lol:

vratiti obrisane snimke na HD znala bih čak i ja, tako da ih za to ne treba odlikovati
Ne bi ni ti vratila ako neko stavi HD u mrtvu petlju i cijeli prazan prostor ispuni podacima veličine 1 bajt :wink:
muha_sa

#54311 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Nekad je država imala svoje kriminalce.

Sad kriminalci imaju svoju državu.
muha_sa

#54312 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

Odeš u muriju imaš spavanje, teretanu, kuhinju, slobodne aktivnosti.

Nekad se zatvor u sarajevu zvao Radna jedinica Miljacka.

Ujutro ustajanje, dorucak, zeduženje rapidografa (krampa i lopata :D ) sjedanje u kombi i na gradilište, kopanje kanala, metla i metenje i lopatanje glavnih ulica.
Nisam jednom vidio poznatu facu u sivom odjelu kako mete trotoare u Titovoj :D
vjeshalica

#54313 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

muha_sa wrote: 14/02/2022 18:55 Odeš u muriju imaš spavanje, teretanu, kuhinju, slobodne aktivnosti.

Nekad se zatvor u sarajevu zvao Radna jedinica Miljacka.

Ujutro ustajanje, dorucak, zeduženje rapidografa (krampa i lopata :D ) sjedanje u kombi i na gradilište, kopanje kanala, metla i metenje i lopatanje glavnih ulica.
Nisam jednom vidio poznatu facu u sivom odjelu kako mete trotoare u Titovoj :D
Bel ce Bengele da mete i irgati,moze samo da se udara suplementima i vjesa po gelenderima i vjezba ko i brat mu kad je video objavljivao iz zatvora....
emko1234

#54314 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

darius_maximus wrote: 14/02/2022 16:42
emko1234 wrote: 14/02/2022 16:13
Meni je ustavom zagarantovano pravo na slobodu misli i izrazavanja. Naravno pod uslovom da nije u pitanju govor mrznje i da nikoga ne vrijedjam. To sto ste vi nesposobni da argumentovano izlozite svoje stavove, sto se subjektivni i zauzimate strane po inerciji, to nije moj problem. Samo i iskljucivo vas.
Zato se pusite svi, nastavite se s ad hominem argumentacijom. Trudio sam se da objasnim, sad cu vas samo zajebavati. :lol: :lol:
TI si slobodan da pišeš, naravno.
Samo ti pisanje nema nikakvog smisla i logike.

Potenciraš gluposti, jer se trenutno ne može ništa provjeriti.
Na primjer, kočenje i kojom se brzinom vozilo kretalo.

Debil je mogao voziti 120 km/h i početi kočiti 50 metara prije pješačkog, da bi se zaustavio 38 metara nakon pješačkog.
To trenutno niko ne zna i mjesto na kojem se auto zaustavilo je samo indikacija.

Ti nešto računaš koliko je brzo vozio ako je auto udaljeno 38 m, pišeš o uslovima na putu, trolejbusu (kojeg isto nigdje vidio nisam), itd.

Opet kažem, ti možeš relativizirati pitanja i biti đavolji advokat, sve je to ok.
To je obično prihvatljivo (barem za mene) za moralno siva pitanja (npr. je li kažnjivo da građanin države otkriva državne tajne, ako država krši zakone i ubija nevine - npr. Assange vs. SAD-a - joj, kad mi sad flaguje komentar negdje u Americi :D), ali ne za ovakve situacije.

TI govoriš o ad hominem argumentaciji ali je to na sudu utvrđivanje karaktera osobe.
- povratnik vršenju krivičnih djela
- historija saobraćajnih prekršaja
- historija opasne i bezobzirne vožnje (200-300 km/h)

Zamisli sada samo mentalni sklop osobe koja vozi npr. 250 km/h negdje (nemam pojma gdje to u BiH može, iskreno).
Uslikaš to i staviš na socijalne mreže.
- nije te strah kazne
- nije te strah što si ti mogao poginuti
- nije te strah što si nekoga mogao ubiti
- nije te čak ni stid toga što si uradio, nego imaš potrebu da se pohvališ time

Pazi, ja znam kada prekršim negdje zakon.
Zadnje što bi mi palo na pamet je da to ovjekovječim i još podijelim s ljudima.

To nije ad hominem, jer ne pričam o tome što, bubam, voli BDSM ili karati konje.
Stvari koje se ovdje spominju su povezane s ovim djelom i njegovim načinom vožnje.
A tu je on dovoljno rekao o sebi, ne trebaju mu drugi.
Joj druže ti si baš pomješao babe i žabe. Prvo ad homenem argumentacija protiv mene. Tipa nisam u pravu jer sam mu drug, jer sam prije rata živio na marginama društva, jer sam ološ koji brani ološa i slično što pišu ovi nepismeni mlatimudani par strana ranije.

Inače u praksi tj u upotrebi, ovako bi izgledao ad hominem argument : nisu u pravu jer si ružan, nisi u pravu jer si debil, crnac, rom, razrook i slično.

Ostalo je sve prežvakano i ne da mi se. Halali.
Milenkov buraz

#54315 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Milenkov buraz »

Kako god bilo debil je kriv, taman da je vozio 30km/h, udario je malog na pješačkom i teško povrijedio. Sigurno će do kraja života imati "uspomenu" na debila u obliku zdravstvenih problema, ne daj bože invaliditeta. :oops:
veliki_ah

#54316 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by veliki_ah »

Zar ne bi ova novija auta kao sto je ovaj porsche trebali imati neki drive assist koji prevenira ovakve stvari, pa sam koci ili upozorava ako je pjesak na cesti, a vozac nije stigao reagovati?
Milenkov buraz

#54317 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Milenkov buraz »

veliki_ah wrote: 14/02/2022 20:14 Zar ne bi ova novija auta kao sto je ovaj porsche trebali imati neki drive assist koji prevenira ovakve stvari, pa sam koci ili upozorava ako je pjesak na cesti, a vozac nije stigao reagovati?
Gledao sam ja to baš, ovo je model 2010 (stara harabatija), nemaju, barem ja nisam našao da imaju. Inače dobra stvar, imao sam na Scenicu novom, collision prevention i pedestrian recognition
darius_maximus

#54318 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

uglavnomja wrote: 14/02/2022 17:17 ima i ljudska strana price, nece da se razvlaci djecak po medijima :roll:
pogotovo sto je ocito da roditelji ne zele u medije niti zele medije blizu sebe
(a samim tim ni proteste ni slicne cirkuse koji su se vec desavali)

ne znam kako to hoda sa policijom i svjedocima, ako su rekli svjedocima da ne daju izjave za novine do kraja istrage - znace oni ko je dao izjavu, bez obzira na anonimnost

hmmm rizikovati posao zbog 100 maraka :-) ne znam ko bi

ja se u biti slazem sa ovim, ovako je svugdje u normalnim drzavama, ovako je bilo u onoj uredjenoj zemlji
policija i profesionalci rade, narod ceka
mediji objavljuju samo ono sto im policija da

a sad :-)

zemlja u kojoj zive mutanti poirota, barnabya, horatia, ... i ostalih faca
koje bi da im policija svaki sat podnese raport sta su novo nasli :D

fino je neko rekao - daj klikova, to je jedino sto medije zanima
sto je veca misterija - to je vise klikova
evo samo ovdje se napisalo mislim nekoliko desetina stranica
Ne može novinar čekati da mu se donese da nešto da objavi i baviti se istraživačkim novinarstvom.
Ko je osumnjičeni, da li ima historiju ovakvih prekršaja, na koga je registrovano i je li registrovano auto, je li osumnjičeni smio biti izvan zatvora (neko reče da je nedavno izašao na dobro vladanje?), koji je trolejbus tada bio navodno na stanici, ko je bio vozač i je li šta vidio, itd.?
Sve su to činjenice koje novinari smiju i trebaju pitati.
Ako ćeš samo prenositi informacije, onda ti ne trebaju novinari, samo neka se prenose izjave portparola.

Ovo ne govorim samo za ovaj slučaj, nego općenito.
S obzirom koliko bombastični naslovi generišu klikova, čudi me da se naši novinari ne bave barem "ekskluzivom" i prenošenjem prljavštine, što je onaj haman najniži paparaco oblik novinarstva.
I to bi bilo bolje od ležanja k'o mrtve krave dok im ko ne donese priču na vrata.
vjeshalica

#54319 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

ni na jednom članku koji je u vezi sa ovom nesrećom nije napisano da je lik obilazio nekakav trolejbus
jer to je ubačena priča od strane komentatora po drustvenim mrezama i portalima
jedino bi to bilo tačno u slučaju da je on pošao da se uvali trolejbusu na svoje crveno i tako pogazio dijete,ali trolejbusa na licu mjesta nema,dakle ta tvrdnja nije tacna ali se nasao neko da je promovira kao vid opravdanja za navedeno,maltene kljusini zasmetao trolejbus :run:
emko1234

#54320 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

Milenkov buraz wrote: 14/02/2022 20:17
veliki_ah wrote: 14/02/2022 20:14 Zar ne bi ova novija auta kao sto je ovaj porsche trebali imati neki drive assist koji prevenira ovakve stvari, pa sam koci ili upozorava ako je pjesak na cesti, a vozac nije stigao reagovati?
Gledao sam ja to baš, ovo je model 2010 (stara harabatija), nemaju, barem ja nisam našao da imaju. Inače dobra stvar, imao sam na Scenicu novom, collision prevention i pedestrian recognition
Ne pričaj gluposti. Facelift druge generacije. Početak proizvodnje 2016-2017.
Nema tog asistenta na svijetu koji može odregaovati u 2 sekunde.
uglavnomja

#54321 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

vjeshalica wrote: 14/02/2022 20:26 ni na jednom članku koji je u vezi sa ovom nesrećom nije napisano da je lik obilazio nekakav trolejbus
jedino bi to bilo tačno u slučaju da je on pošao da se uvali trolejbusu na svoje crveno i tako pogazio dijete,ali trolejbusa na licu mjesta nema,dakle ta tvrdnja nije tacna ali se nasao neko da je promovira kao vid opravdanja za navedeno,maltene kljusini zasmetao trolejbus :run:
pisalo je u svim novinama otprilike isto, prva vijest, vjerovatno iz istog izvora

Na Drveniji u Sarajevu je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđen pješak mlađe dobi, koji je kako saznajemo životno ugrožen.
U nesreći je učestvovao automobil marke Porsche, a svjedoci kažu da je vozač išao neprilagođenom brzinom i udario dječaka koji je prelazio na pješačkom prijelazu.

Očevici kažu da su vidjeli automobil koji velikom brzinom ide iz pravca Skenderije, a da je pješaka udario nakon što je naglo skrenuo kako bi obišao trolejbus koji se zaustavio na Drveniji. Vozač Porschea se zaustavio tek 20 metara nakon pješačkog.

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /220211146
vjeshalica

#54322 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

uglavnomja wrote: 14/02/2022 20:33
vjeshalica wrote: 14/02/2022 20:26 ni na jednom članku koji je u vezi sa ovom nesrećom nije napisano da je lik obilazio nekakav trolejbus
pisalo je u svim novinama otprilike isto, prva vijest, vjerovatno iz istog izvora

Na Drveniji u Sarajevu je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđen pješak mlađe dobi, koji je kako saznajemo životno ugrožen.
U nesreći je učestvovao automobil marke Porsche, a svjedoci kažu da je vozač išao neprilagođenom brzinom i udario dječaka koji je prelazio na pješačkom prijelazu.

Očevici kažu da su vidjeli automobil koji velikom brzinom ide iz pravca Skenderije, a da je pješaka udario nakon što je naglo skrenuo kako bi obišao trolejbus koji se zaustavio na Drveniji. Vozač Porschea se zaustavio tek 20 metara nakon pješačkog.

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /220211146
nisam taj dio vidjela,izvinjavam se,ali to je opet ubacena prica jer je nelogicna,sta on ima obilaziti trolejbus koji se krece trakom i ulazi u stajalište koje je namjenjeno njemu,osim toga fizicki je odvojeno izdignutim dijelom
trolejbusa NEMA na licu mjesta,nije ispario
Dead Man Walking

#54323 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

emko1234 wrote: 14/02/2022 12:11 Moja pretpostavka je da u momentu kad je udario dijete nije vozio vise od 60kmh.
Pretpostavimo da si u pravu? Sta ti to govori ako je ogranicenje 40?

Ovo ko u TLN i fabrci za proizvodnju nista "ova voda nije radioaktivna, ona je malo radioaktivna."

Bengele nije krsio zakon, on je malo krsio zakon.
Logovan

#54324 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Dead Man Walking wrote: 14/02/2022 20:40
emko1234 wrote: 14/02/2022 12:11 Moja pretpostavka je da u momentu kad je udario dijete nije vozio vise od 60kmh.
Pretpostavimo da si u pravu? Sta ti to govori ako je ogranicenje 40?

Ovo ko u TLN i fabrci za proizvodnju nista "ova voda nije radioaktivna, ona je malo radioaktivna."

Bengele nije krsio zakon, on je malo krsio zakon.
:lol: :lol: :lol: Baš
dječak sa šibicama

#54325 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

emko1234 wrote: 14/02/2022 20:33 Nema tog asistenta na svijetu koji može odregaovati u 2 sekunde.
Ima

ako kamion od 40 tona moze, moze i kockin porshe od 2.
Post Reply