SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

90minut

#54101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 90minut »

foxlife wrote: 13/02/2022 09:38 mi bukvalno idemo stopama srbije s kraja 90ih i sve su prilike da ce im biti gore kad ljudi pocnu uzimati stvari u svoje ruke a nekad ce to poceti
Da pricali smo o tome nedavno i ja ti pisao kako je to sve smiješno ovo ono, al' stvarno od pofalica do ovoga i još par stvari polako samo sigurno idemo prema tome sad samo cekamo još neke klanove da se krenu obracunavati i ubijati jedni druge..

Nakon toga znamo šta dolazi sve smo to gledali kod njih.
Naravno moguce da necemo ni prismrditi samo u ovim momentima podsjeca na njihove 90te.

Nemoj zaboraviti da dolaze godine kad mnogi izlaze iz zatvora i gledace i oni da uzmu svoje parče kruha, a znamo kako to obicno završava.
foxlife

#54102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

90minut wrote: 14/02/2022 04:26
foxlife wrote: 13/02/2022 09:38 mi bukvalno idemo stopama srbije s kraja 90ih i sve su prilike da ce im biti gore kad ljudi pocnu uzimati stvari u svoje ruke a nekad ce to poceti
Da pricali smo o tome nedavno i ja ti pisao kako je to sve smiješno ovo ono, al' stvarno od pofalica do ovoga i još par stvari polako samo sigurno idemo prema tome sad samo cekamo još neke klanove da se krenu obracunavati i ubijati jedni druge..

Naravno moguce da necemo ni prismrditi samo u ovim momentima podsjeca na njihove 90te.

Nemoj zaboraviti da dolaze godine kad mnogi izlaze iz zatvora i gledace i oni da uzmu svoje parče kruha, a znamo kako to obicno završava.
ma mi necemo po obimu nikad stici srbiju jer su i veci kako drzava stanovnistvo i sam beograd al ce biti nesto slicno sve su prilike
90minut

#54103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 90minut »

foxlife wrote: 14/02/2022 04:38
90minut wrote: 14/02/2022 04:26

ma mi necemo po obimu nikad stici srbiju jer su i veci kako drzava stanovnistvo i sam beograd al ce biti nesto slicno sve su prilike
Pocelo je..
Zajebavali smo se da pucaju samo u noge i slicno, al' evo pocelo je da ne pricam da maloljetnici lupaju rekete i krimosi koji misle da su iznad zakona jure po ulicama i kidaju djecu..

Još mnogo toga ima.
Sad se komotno može reci da se jesmo tu negdje priblizili samo da po obimu ni blizu.
Mislio sam da necemo doci ni ovoga samo kad daju tako smiješne zatvorske kazne i sve ostalo jebiga ohrabre se.
foxlife

#54104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

90minut wrote: 14/02/2022 04:41
foxlife wrote: 14/02/2022 04:38

Pocelo je..
Zajebavali smo se da pucaju samo u noge i slicno, al' evo pocelo je da ne pricam da maloljetnici lupaju rekete i krimosi koji misle da su iznad zakona jure po ulicama i kidaju djecu..

Još mnogo toga ima.
Sad se komotno može reci da se jesmo tu negdje priblizili samo da po obimu ni blizu.
Mislio sam da necemo doci ni ovoga samo kad daju tako smiješne zatvorske kazne i sve ostalo jebiga ohrabre se.
davno je to pocelo samo sada je kulminacija pocela na vidjelo da izlazi
ipak je to malo drugacije od srbije 90ih jer je tada rat bio a mi nemamo to nego samo sprega kriminala s vlastima sto je bilo izrazeno u srbiji za vrijeme milosevica

ja sam odavno ovo govorio al smatrali me ludim i sl
al kao sto rekoh po obimu necemo nikad dostici srbiju sto se tice i kriminala i svega ostalog manje vise
hatemondays

#54105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hatemondays »

BadBoy wrote: 13/02/2022 20:22
emko1234 wrote: 13/02/2022 19:43 Upravo sam prosao dionicom gdje je Benjo udario ovog malca. I haman identična situacija. Meni zeleno, trola stoji. Njemu crveno. Vozač trole je prednjim lijevim krajem haman na cesti. Prilazim pješačkom i vozim 45 km/h. Od mosta trojica malaca, pretpostavljam da su izašli iz tramvaja, nešto se zezaju i pravo na ulicu. Dvojica pretrčaše, treći gleda u mobitel i pravo na cestu. Zbog brzine i toga što sam ih vidio dok sam prilazio, mogao sam i zakočiti i zatrubiti. Malac koji je bio zadnji i koji je drko po mobitelu, ima u usima bežične slušalice.

Mislim da je cijela hampa više dignuta zbog toga što je Izin sin krivac, nego zbog činjenice da ga je opalio. Šta bi se desilo da je dječaka udario neko ko je 100% regularan, koga nema u evidencijama, ko je nekažnjavan.
Šta bi se desilo da ga je udario dok je vozio normalno, i da mu je ovaj samo istrčao na cestu ko meni ova djeca večeras? Kad je zeleno za aute, za pješake je crveno. Ulica je prilično nepregledna pogotovo ako ne gledaš kao pješak i imaš slušalice.
Benjo je vozio brže bez daljnjeg. Ali evo razapesmo lika zbog aferima od prije. Šta ako je Benjina najveća greška što je vozio 20-30kmh brže i ako mu je ovaj mali izletio?
Ko to od nas nije vozio brže nekad na mjestima gdje nije trebao? Ne branim ga. Svi su đukele u toj familiji. Ali malo smo svi licemjerni. Presumpcija nevinosti postoji čak i ako si izašao iz zatvora jučer.

Ona ženska nedavno zgazi babu na Grbavici. Ubi je na licu mjesta. Istu noć je puštena da ide kući. Mislim da je su učesnici u ovoj nesreći važniji od događaja.
Izvini ali ovaj post ti je preseravanje, a do sada si sve korektno pisao.

Upravo si naveo u ključnu razliku između tebe i Benje. Ti 45 kmh in 80+ kmh. To se zove prilagođavanje vožnje uslovima na putu. Pa ako je baš belaj nece ti muškost otpast ako ga spustiš i na 20-30 kmh.

I, kao što si se sam lijepo uvjerio, pri toj brzini se fino stigne reagovati i zakočiti. A pri 80 kmh ti prolaziš 22 metra u sekundi. Ljudski refleksi su tu potpuno neadekvatni.
Zato postoji ogranicenje brzine, do 10 preko mala kazna, do 20 ode milja , preko 30 ode vozacka. U sva tri slucaja si prekrsio zakon i ako si nekog povrijedio ili nedaj boze ubio onda si u debelim govnima. Velicina kazne naravno ide od velicine prekoracenja, sto vece vise godina u muriji. Na pjesackom prelazu bez semafora pjesak je BOG i tacka, tu vadione nema. Da je doticni vozio u granici dozvoljenog ne bi malom nista bilo. Ne bih se igrao imena vozaca i nastradalog , ako hocete normalnu drzavu od toga pocinje normala u postovanju saobracajnih propisa. Sto kaze ovaj moj Novaku rules are rules sorry.
emko1234

#54106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

jasib wrote: 14/02/2022 00:39
emko1234 wrote: 14/02/2022 00:16 Nisam napisao ni da nije vozio prebrzo. Samo ukazujem na to da su ovdje svi spremni da zapale lomaču bez da znaju sve činjenice. Svi se žale na sistem ali u ovom slučaju podržavaju selektivno djelovanje sistema. O tome ja pričam, ovako laički rečeno.
Jedan pravnik ne može "laički" komentarisati djelovanje pravosuđa. Nije tema, niti želim pisati ad hominem, ali sam još danas intuitivno posumnjala u tvoj pravnički status, i mislim da sa pravom imaš konekciju preko kriminalistike, i da si involviran u ovaj slučaj i slične druge, preko policijskog radnog mjesta. Ali nije ni bitno, izvini na privatnosti.

A sad o boldiranom dijelu: Iako zagovaram strožiji režim pravosuđa kod ovakvih teških saobraćajnih slučajeva pritvaranjem počinilaca, pa čak i onih koje ti spominješ ovdje, a koji su odmah nakon nesreće pušteni na slobodu da se tako brane, slučaj B. Spahovića nije takav. Ne zbog Danisovog sina, iako neki insinuiraju strožiji režim tužilaštva zbog njegove pozicije i društvene moći, što bi bila strašno loša poruka, nego zbog opšte poznatog background-a porodice Spahović. Konačno se Spahovići moraju zaustaviti u njihovom tlačenju građana Sarajeva, zauvijek, jer su njihovim stopama krenuli i drugi, jer će postati primjer ponašanja kakvo ne želimo imati kraj sebe. Nažalost, tragedija djeteta nije trebala biti povod, ali jeste, i sada je prilika da pravosuđe Sarajeva ustane i počisti "sarajevske zlokovce" sa ulica i da ih smjesti na dugotrajan dobrovoljni rad u korist društva, na rehabilitaciju. A ima ih, svakim danom sve više :(
Procitati jedan post i donijeti zakljucak u najmanju ruku je neozbiljno. Prvi dio tvog posta cu ignorisati jer nema veze s realnosti.
Hajmo pogledati drugi dio, kazes da se ovaj slucaj razlikuje od drugih takvih slucajeva zbog backrounda porodice Spahovic?
Hajmo ovako, Izin modus operandi zna cijeli grad. Zavrtanje ruku, reket, iznude, pucnjave, prevare. Posudis od Puske pare, ne vratis dodje ti Izo, naprimjer.
Sto bi se reklo mangup na aktera gdje smije i kome smije. Kad bi se rangirali kriminalci u gradu nekom tabelom, ako je 1 kokosar i sitni kriminalac a 10 Edin Gacanin Tito, Izo na toj listi ne bi prosao broj 5. Najvjerovatnije da bi bio oko broja 3. Ko god zna tu porodicu, zna da nisu u stanju napraviti pare na bilo sta osim na misice. A koliko je nizak prosjecni IQ u familiji govori cinjenica da su im svima otkljucani profili na drustvenim mrezama i da mozes na osnovu toga pola stvari uvezati. Mozda to neko u Tuzilastvu radi. A vjerujem da velika vecina forumasa ode i gleda te slike i donosi zakljucke.
U ocima normalnog svijeta 4-5 kockastih glava koje hodaju gradom u trenerkama i s onim torbicama oko vrata, djeluju zajebano. Sto i jesu iz te perspektive jer su spremniji napraviti sranje u odnosu na normalnog covjeka.
Ali kakvi momci hodaju gradom i kakva se sranja prave u gradu koja ili ne dolaze do medija ili se mediji prave slijepi na to, Izo je za njih kamilica. Ne kazem da se ne treba i sa Izom obracunati. Daleko od toga. Samo kazem da je ovo klasicna “hljeba i igara” prica.
Za sva sranja u gradu tuzilastvo zna, zna i fup, znaju i obavjestajne sluzbe. Nista se ne radi jer mnogi bitni ljudi umijesani. Prema tome nemoj da pricamo o bitnosti ovog slucaja zbog nekog backrounda. Bitnost ovog slucaja je u tome sto je nastradalo dijete. Bitnost ovog slucaja je sto je u momentu kad je Benjo prosao Skenderijom prema Cobaniji, policijska patrola bila kod Koloseuma. Bitnost ovog slucaja je u tome sto ljudi koji su mogli i trebali preventivno reagovati da se ovo desi, nisu reagovali. Bitnost ovog slucaja je u tome sto su svi zeljni “krvi”, svi bi nesto mjenjali, svi bi bolje a onda sve to zaborave kad kroz svoje pisanje pokazu da im je ok OVO jer je u pitanju Izin sin. A to OVO je rak rana sistema. Jer nismo svi isti, ono sto moze za mene ne moze za tebe. Ali bitno je da se opravdanje nadje u backroundu.
Kao sto napisa jedan forumas, svi se zale na korupciju i mito ali im je uredu kad oni daju cvaju da se ne peglaju s drotom.
Alfons Kauders

#54107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

Naletim na forum jednom godišnje, čisto da se uvjerim da je tradicija opravdavanja kriminalnih probisvjeta i dalje živa. Mašala, čestitam Bistriku na solidarnosti. "On je iz moje mahale, super raja. Mati mi išla u školu s njegovom mamom, čaršijska raja. Znam ja lika koji zna lika kom je valj'o, izdrži bruda!"

A meni lično najdraži izgovor i opravdanje: "Ovo se moglo desiti svakom od vas!"

Jer onda mogu pitati: "Jel matere ti? Zašto se onda nikad ne desi nikom od nas??"

Ne desi se zato jer znamo da ćemo najebat. Zato ne vozimo 279 na sat po zaobilaznici ili 100 po Drveniji, zato u februaru ne vozimo na ljetnim gumama, zato ne prolazimo kroz crveno... S druge strane ovaj hajvan zna da neće najebat, pa se smije dok ga vode u pritvor.

Da se ne lažemo, i ovi što ga pravdaju znaju da je kriv ko Hitler.
oruzana_pobuna

#54108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by oruzana_pobuna »

to je to - gubar nema svijesti ni savjesti da moze ubit zgazit dijete koje trci za loptom pretrcava ulicu i gazi stoju po ulicici od 5 metara sa dvosmjernim saobracajem..... pocinje se covjek pitat je l onaj šumar iz Bozanovica imao pravo kad je oro grad al opet kontam tad je u gradu bilo jos uvijek neke fine raje.....
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#54109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by RagibUzoriti »

Alfons Kauders wrote: 14/02/2022 08:15
Fazon je sto ti isti koji su podrska glavatom mongoloidu, nemaju trunke savjesti ili srama.

Ja sam duboko ubjedjen i odavno sam stekao dojam,da sve sto urade negativno oni se dice i ponose time.

Zamisli samo takve persone,djetetu se bore za zivot i dok ga privode,on se kesla i namjesta se da ispadne sto ljepsi za slike u novinama,dok mu iz pozadine vreca govana dobacuje Bennjo,Bengalo...

Sta reci o tome?
Laplace

#54110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

BadBoy wrote: 13/02/2022 21:56 Na starnu jebena pretpostavka nevinosti koje se ne moramo mi na forumu držati, ali majka mu stara ideš jednom od užih ulica u Sarajevu, prolaziš pored hotela, ide nepregledna okuka na desno, znaš da su tu hotel, fakultet, dvije škole, pekara, kopirnica, trolejbuska stanica, semafor. I ti kao ne znaš hoće li ti nešto ili neko izletiti. Pa samo postojanje trolejbusa je dovljno da te potkači ZOBS sa svojom obavezom da pored vozila javnog gradskog prevoza moraš voziti sa pojačanom dozom opreza radi pješaka.

Pokušava se braniti neodrabnjivo tako što se miješaju pravni postulati sa očito lošim postupanjem osumnjičenog. I to nema veze sa njegovim porijeklom, prošlošću ili ne znam ti čime. Da je ovo uradio hibrid Majke Tereze, Dalai Lame, Reisa i Pape, važilo bi isto. Nije pazio, a ko što amerikanci vole reći “the proof is in the pudding”. Da jeste ne bi sad o njemu raspredali.
Nevjerovatno je (i strašno me iritira) koliko neki vozači brzo voze kroz uske ulice, pa i one na kojima se dva auta mogu mimoići tek na par mjesta po kilometru dužine, i to kroz naseljeno mjesto. Kuća do kuće sa obiju strana, doslovno uz cestu, svaki čas može na cestu istrčati dijete a on juri kao na brdskim trkama.

Sve i da je dječak prelazio na crveno, sa onim Porscheom i uz pojačanu opreznost pri vožnji po ograničenju je mogao i morao stati na vrijeme i bez kontakta. Sjetimo se da vozač ima 24 godine i da u tim godinama mora imati dobre reflekse. U takvim uslovima bih čak i ja sa Astrom iz 2008. i sa svojih 47 godina stao na vrijeme.
dzejkej

#54111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dzejkej »

RagibUzoriti wrote: 14/02/2022 08:57
Fazon je sto ti isti koji su podrska glavatom mongoloidu, nemaju trunke savjesti ili srama.

Ja sam duboko ubjedjen i odavno sam stekao dojam,da sve sto urade negativno oni se dice i ponose time.

Zamisli samo takve persone,djetetu se bore za zivot i dok ga privode,on se kesla i namjesta se da ispadne sto ljepsi za slike u novinama,dok mu iz pozadine vreca govana dobacuje Bennjo,Bengalo...

Sta reci o tome?
Upravo kako kazes. Greska je sto pretpostavljamo da on ima savjest. Kad izbrisemo tu pretpostavku sve ostalo izgleda sasvim logicno.
Pa isti ovakav krmak zgazi dvije cure na semaforu i pobjeze u Srbiju. Pa rasteze izrucenje, pa rocista, pa cinjenice. Njima i njihovoj porodici nista ne znace zivoti drugih ljudi. To je to.
Last edited by dzejkej on 14/02/2022 09:08, edited 1 time in total.
Laplace

#54112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

bosanska senzacija wrote: 13/02/2022 21:40 Da sin kriminalca na pješačkom gazi dijete jednog oskarovca je paradigma ove države i čitavog društva.

Truhlo sve, od vrha do dna.
Sreća je da nemamo nobelovaca. I njihove sinove bi gazili sitni lokalni kriminalci.
dzejkej

#54113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dzejkej »

Laplace wrote: 14/02/2022 09:07
bosanska senzacija wrote: 13/02/2022 21:40 Da sin kriminalca na pješačkom gazi dijete jednog oskarovca je paradigma ove države i čitavog društva.

Truhlo sve, od vrha do dna.
Sreća je da nemamo nobelovaca. I njihove sinove bi gazili sitni lokalni kriminalci.
Pretuzno.
Gaze oni i djecu profesora i djecu prodavaca i djecu ucitelja. Nisu brude izbirljive, ko im naleti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#54114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Ja sam jednom bajkom mogao pregaziti dijete nize od tocka...krivi roditelji kriv mali nije bilo...svak na svoju stranu od soka...al sam sjeo odmah na klupu da sprijecim povracanje
Kakvu sam muchinu imao
vjeshalica

#54115 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/71 ... z-sarajevo

Određen pritvor jednomjesecni Spahovicu
Karikaturist

#54116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Karikaturist »

Jeli Danisov mali bolje, ima li posljedica kakvih?
Laplace

#54117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

emko1234 wrote: 13/02/2022 22:17
Seha1 wrote: 13/02/2022 22:11

Slazem se sa nekim stvarima koje si ovdje napisao. "Ali hajmo o činjenicama, hajmo argumentovano. Pa da vidimo dokle ćemo doći." Hajmo, imam pitanje vezano za situaciju u kojoj si se sam nasao gdje je treci djecak prelazio sa slusalicama, da li je zapravo ikada pjesak na pjesackom kriv? I kada ima slusalice u usima, i kada prelazi na crveno, i kada ne pogleda ni sekundu nego samo ide kao muha bez glave, da li je on kriv, ili vozac koji ga je udario?
Vozač je uvijek kriv. Zakon je tu jasan. I samim tim će odgovarati. Ali, takve okolnosti mu se uzimaju ko olakotne i kazna neće biti ni blizu one koja bi bila da je prošao kroz crveno ili vozio brzo ili bio pod dejstvom alkohola ili necega drugog.

Postoje stvari na koje ne možeš uticati. Ne znam šta je tu nejasno. Čovjek odluči izvršiti samoubistvo, baci se pod auto? Jel vozač kriv?
Po kojoj osnovi vozač može biti kriv ako udari pješaka u situaciji u kojoj udarac nije mogao izbjeći zbog samih zakona fizike? Da je na ograničenju 40 vozio 10 ispod, to je 8,33 m/s. Sa dobrim refleksima i reakcijom od pola sekunde auto bi prešao preko 4 m prije nego što i počne da koči. A pješak istrči na dva metra ispred auta. Trebamo li sad svi voziti sa nogom na kočnici? Sve i da je tako, koliki je put kočenja sa brzine 30 km/h? Manji od dva metra? Ovisi o autu, ali sumnjam da je tako kratak, osim za najskuplja auta.
Alfons Kauders

#54118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

RagibUzoriti wrote: 14/02/2022 08:57

Sta reci o tome?
Da, nevjerovatno morbidno, sociopatsko ponašanje. Vidi se da cijela porodica nije u vinklu, da uživaju u zločinu jer ga doživljavaju kao manifestaciju svoje moći, sile...

To je razlika između ovih novih generacija degenerika i predratnih kriminalaca. Prije su mangupi bili oni koji se potuku i razbiju jačeg od sebe (jačeg fizički ili u kriminalnoj hijerarhiji). Sad je mangup nabildani krkan koji u autu od 2 tone udari dijete od 17 godina? Mangup je onaj koji istuče kasirku koja radi za sedam stoja? Mangup je onaj koji ispuca cijeli okvir na drugog kriminalca, pa rani dvoje prolaznika.

Uostalom kad je zadnji put u Sarajevu bila tuča između ovakvih likova? Ja u zadnjih deset godina ne pamtnim nijednu. A redovno u crnoj hronici: pretuku prodavačicu, vozača trole, konobaricu, radnika na parkingu, pale šamare nekom balavcu koji ih je krivo pogledao itd. Likovi dižu po 200 kila na benču tuku triput manje od sebe. To je kao da sad ti ili ja prebijemo dijete koje ide u osnovnu, pa se kurčimo po gradu da smo neki zajebani igrači. Eto o kakvim se bijednicima i kompleksašima radi.
Laplace

#54119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 13/02/2022 22:40 Ja samo vidim da se trazi nacin da se opravda gazenje pjesaka na pjesackom.
To je jedna krajnost. Druga krajnost je svaljivanje krivice za svaki kontakt sa pješakom na vozača, a što dovodi do lažne sigurnosti pješaka pri prelasku ceste i uvjerenja da on nema nikakve odgovornosti za stvaranje opasne situacije i eventualnu nesreću. Time dobijamo ponašanje pješaka koje dovodi do većeg broja nesreća i posljedično više pješaka strada i gine u tim nesrećama.

Kod nas (kad sam ja bio učenik) su još u nižim razredima osnovne škole mnogo puta govorili kako se cesta prelazi i da se ne smije pretrčavati niti prelaziti cesta dok se ne uvjeriš da je to bezbjedno. To bi nam utuvili u glave još u najranijim godinama. I roditelji i nastavnici. Jer, džabe ti sve kad nastradaš.

Ovako opušten stav pješaka pri prelasku ceste u zemlji u kojoj svako malo idiot brzinom 3+ puta većom od najveće dozvoljene pokupi pješaka je neshvatljiv. Priče kako je vozač uvijek kriv uveliko pogoduju tome.

Govorim uopšteno, ovdje je i više nego jasno ko je kriv ali mnogo je situacija kad naprosto vozač nema ni teoretske šanse da izbjegne kontakt, koliko god pažljiv i iskusan bio.
oruzana_pobuna

#54120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by oruzana_pobuna »

Alfons Kauders wrote: 14/02/2022 09:26
Prije su mangupi bili oni koji se potuku i razbiju jačeg od sebe (jačeg fizički ili u kriminalnoj hijerarhiji). Sad je mangup nabildani krkan koji u autu od 2 tone udari dijete od 17 godina? Mangup je onaj koji istuče kasirku koja radi za sedam stoja? Mangup je onaj koji ispuca cijeli okvir na drugog kriminalca, pa rani dvoje prolaznika.

Uostalom kad je zadnji put u Sarajevu bila tuča između ovakvih likova? Ja u zadnjih deset godina ne pamtnim nijednu. A redovno u crnoj hronici: pretuku prodavačicu, vozača trole, konobaricu, radnika na parkingu, pale šamare nekom balavcu koji ih je krivo pogledao itd. Likovi dižu po 200 kila na benču tuku triput manje od sebe. To je kao da sad ti ili ja prebijemo dijete koje ide u osnovnu, pa se kurčimo po gradu da smo neki zajebani igrači. Eto o kakvim se bijednicima i kompleksašima radi.
:thumbup:
Naslovnica

#54121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

oruzana_pobuna wrote: 14/02/2022 09:32
Alfons Kauders wrote: 14/02/2022 09:26
Prije su mangupi bili oni koji se potuku i razbiju jačeg od sebe (jačeg fizički ili u kriminalnoj hijerarhiji). Sad je mangup nabildani krkan koji u autu od 2 tone udari dijete od 17 godina? Mangup je onaj koji istuče kasirku koja radi za sedam stoja? Mangup je onaj koji ispuca cijeli okvir na drugog kriminalca, pa rani dvoje prolaznika.

:thumbup:
+1
Laplace

#54122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

rocco_siffredi wrote: 13/02/2022 23:00 Kako Emko brani Benju :D
Možda je auto neispravan, možda je vozio prebrzo, možda je na ljetnim gumama u zimskim uslovima, možda je prošao kroz crveno.
Da Benjo ovo čita rekao bi nemoj me više braniti.
Upravo. Čovjek mu navodi otežavajuće okolnosti. Ako je vozio neispravan auto na ljetnim gumama zimi i prošao na crveno, biće da je izazivao vraga. U najmanju ruku je samim time znatno povećao šanse da nekoga udari.
emko1234

#54123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

Laplace wrote: 14/02/2022 09:21
Vozač je uvijek kriv. Zakon je tu jasan. I samim tim će odgovarati. Ali, takve okolnosti mu se uzimaju ko olakotne i kazna neće biti ni blizu one koja bi bila da je prošao kroz crveno ili vozio brzo ili bio pod dejstvom alkohola ili necega drugog.

Postoje stvari na koje ne možeš uticati. Ne znam šta je tu nejasno. Čovjek odluči izvršiti samoubistvo, baci se pod auto? Jel vozač kriv?
Po kojoj osnovi vozač može biti kriv ako udari pješaka u situaciji u kojoj udarac nije mogao izbjeći zbog samih zakona fizike? Da je na ograničenju 40 vozio 10 ispod, to je 8,33 m/s. Sa dobrim refleksima i reakcijom od pola sekunde auto bi prešao preko 4 m prije nego što i počne da koči. A pješak istrči na dva metra ispred auta. Trebamo li sad svi voziti sa nogom na kočnici? Sve i da je tako, koliki je put kočenja sa brzine 30 km/h? Manji od dva metra? Ovisi o autu, ali sumnjam da je tako kratak, osim za najskuplja auta.
Da bi mogao sudjelovati u raspravi, moras citat postove. Vec sam objasnio. Vrati se i procitaj.
emko1234

#54124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

Laplace wrote: 14/02/2022 09:35
rocco_siffredi wrote: 13/02/2022 23:00 Kako Emko brani Benju :D
Možda je auto neispravan, možda je vozio prebrzo, možda je na ljetnim gumama u zimskim uslovima, možda je prošao kroz crveno.
Da Benjo ovo čita rekao bi nemoj me više braniti.
Upravo. Čovjek mu navodi otežavajuće okolnosti. Ako je vozio neispravan auto na ljetnim gumama zimi i prošao na crveno, biće da je izazivao vraga. U najmanju ruku je samim time znatno povećao šanse da nekoga udari.
Forumska logika :lol: :lol:
On nije vlasnik tako da ta argumentacija pada u vodu. Grasovi autobusi su neispravni. Zbog te neispravnosti se desi nesreca gdje se utvrdi da je ista nastala zbog neispravnosti vozila. Nastrada putnik. Ko je kriv? Gras, vozac ili putnik koji nije provjerio jel autobus ispravan prije nego je usao?
Alfons Kauders

#54125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Alfons Kauders »

Laplace wrote: 14/02/2022 09:21

Ima vještaka koji to fino izračunaju, da mi na forumu ne bi trošili vrijeme.

Image

Ovo sivo na slici je vrijeme reakcije vozača koje ovdje niko ne pominje, a jako je bitno, jer zaustavni put je samo jedan dio priče.

Ukratko - da je vozio 40 po ograničenju, trebalo bi mu 17 metara da reaguje i 9 metara da stane. Eto da je malo više, opet ispod 30 metara. A auto se zaustavio barem tridesetak metara od pješačkog na kom je došlo do udesa, što bi značilo da je pri 40km/h udario pješaka, pa krenuo reagovati tek nakon toga. To bi ujedno značilo da je auto bio nekih 15 metara od pješaka kad je izašao na ulicu, a auto s ovakvim motorom nije lako ne primijetiti i ne čuti na toj udaljenosti, naročito po noći, s upaljenim svjetlima.

Ako je vozio 80, tj. duplo brže od ograničenja, trebala bi mu barem 33 metra da počne kočiti, pa još 36 metara da stane. To bi značilo da je bio pedesetak metara od zebre kad je pješak krenuo prelaziti ulicu. Sudeći po mjestu gdje je stao i iskazima svjedoka, možemo pretpostaviti koji od ta dva scenarija ima više smisla.

BTW zaustavni putevi u ovoj tabeli su jako "konzervativni" jer moderan auto na suhoj cesti ne treba 56 metara da se zaustavi sa 100km/h, već barem 15 metara manje. Ovaj Porsche bi sa 80km/h morao zakočiti u tridesetak metara. Možda je vozio na gumama starim 10 godina, ali to nije olakšavajuća okolnost. Naprotiv.
Last edited by Alfons Kauders on 14/02/2022 09:48, edited 1 time in total.
Post Reply