Rekao sam da uz čitanje IT knjiga pravi i neke svoje projekte, a u svakoj knjizi imaju i praktične vježbe na primjerima, čak bolje objašnjeno nego kursevi Indijaca na Udemiju. A ti s "učite MERN stack" nisi sa svojih navodnih 15+ godina iskustva dao nikakav bolji savjet početnicima.drag_gost wrote: ↑07/02/2022 20:36Kako bolan odlicno objasnjeno? Programiranje se uci praksom, dakle interaktivnim pracenjem kurseva, a ne citanjem. Ja bih ovaj njegov post zakopao da ga niko vise ne procita.Pitar sa Kariba wrote: ↑07/02/2022 10:15
Odlicno objasnjeno, treba pinovati post za sve koji razmisljaju da se okusaju.![]()
Slazem se sa napisanim, pogotovo o dijelu gdje se kod ucenja treba fokusirati na knjige a ne na tutorijale. Iako su tutorijali laksi i konkretniji.
Poceti sa Javom samo radi razumijevanja logike i sintakse ali se ne upustati u ovim okolnostima (30+, bez faxa, samouk) praviti karijeru kao Java dev.
Trenutno mozda najbolji i najlaksi ulaz u IT putem QA.
Frilensanje i remote za strance kao pocetnik nema hljeba.
Tu i tamo ubosti 5$ na Fiveru ili 20 na Upworku i to je to.
@Humljanin ITAkademija ni ne pomisljaj!!!
To ti je bas bacanje para i vremena. Slikovito opisano tu ce te za 3k KM nauciti abecedu a poslodavci ocekuju da pises opere!
Pa ti razmisli!
Sa druge strane ako imas volje i zelju za nadogradnju otvara ti se jedan prekrasan svijet pun uzbudjenja. Sa beskrajnim mogucnostima i nepresusnim izvorom materijala za ucenje i napredovanje.
Programirati bez taskova, deadlinea i ostali sranja...vjeruj avantura samo takva!
Ako se odlucis upustiti i potrosi mjesec i vidi sta te interesuje, koji su ti afiniteti, sta ti ima smisla.
Ja bih bjezao od "ozbiljnih" programskih jezika (Java, C++...) i karijere, znaci QA manual ili web (HTML + CSS +JS). To savladati i vec bi mogao u privatluk (Web stranice). Prvo neki uzi krug prijatelja i poznanika pa siriti polako pos'o.
Ko zna na sta moze izaci....
IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Moderator: anex
-
TRANCE
#226 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
- drag_gost
#227 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Nemaju samo indijci kurseve na Udemyu, zna se ciji se kursevi tamo traze kada je taj stack u pitanju. Napisao si ti tonu drugih stvari koje nisu tacne, nista licno, mozda i zelis pomoci, ali pricamo o covjeku kojeg treba sto prije osposobiti za rad. Citanje knjiga u ovom slucaju je nadogradnja. Boljeg savjeta od - ucite MERN, trenutno nema. Rjesavajte realne probleme, manite se algoritama i teoretisanja. Svi to rade, svi zure i brzo razvijaju aplikacije. 90% posla u BiH su startupi.TRANCE wrote: ↑08/02/2022 18:17Rekao sam da uz čitanje IT knjiga pravi i neke svoje projekte, a u svakoj knjizi imaju i praktične vježbe na primjerima, čak bolje objašnjeno nego kursevi Indijaca na Udemiju. A ti s "učite MERN stack" nisi sa svojih navodnih 15+ godina iskustva dao nikakav bolji savjet početnicima.
Nista licno, ali sa mojim "navodnim" iskustvom ti samo mogu reci da potencijalno sa onakvim savjetima vise stete mozes napraviti, nego koristi.
- Manual
- Humljanin
#229 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Hvala svima na vrijednim informacijama da ne pobrajam poimenično, svaka pa i negativna povratna informacija je više nego dobrodosla i cijenjena.
valja sagledati ukupnu situaciju, sve strane i pozitivne i negativne da bi se donio koliko toliko validan sud.
To vidim kao jedan svoj nedostatak u moru drugih kandidata. Drugi nedostatak je da isto tako nisam oduševljen biti "timski igrač". Ista stva, nakupi se godina i svakakva iskustva i ne da ti se slušati neke nadobudne lažove i jesti govna od nekog ko je lošiji i nedogovorniji od tebe.
Naravno, da bi i sad jeo govna ako je to put prema uspjehu i razvijanju u karijeri, ali ako ikako mogu volio bi zaobići besmislene team-buildinge i nekakva usiljena druženja, kao i odgovarati za tuđi (ne)urađen posao.
Vidim i sam da su mi te dvije stvari vjerovatno veliki minus u tom IT svijetu, ali pravo da vam kažem nije me ni briga. Pokušat ću se probiti znanjem i odgovornim pristupom pa ako uspije uspije. Volim čisto poslovni odnos. Družba je družba a služba je služba, bez bespotrebnih usiljenih druženja likova kojima nije stalo jednima do drugih.
Zbog svega toga (a i zbog zarade) me najviše privlači remote rad za strance , ali nemam pojma kako se do toga dođe.
Kada kažete da radite za strance, je li pod time mislite na freelancenje na Upworku ili na stalni radni odnos za nekog poslodavca iz svijeta?
I ako je to toliko bolje (a meni zvuči bolje) zašto toliko nalo domaćih ljudi radi za strance nego rade u domaćim firmama i kukaju?
Ovdje sam se nažalost dosta pronašao, jer osim gladi za znanjem i napredovanjem u poslovnom životu, nisam baš nešto horan svakom lizati guzicu. Vidim to kao svoju manu, jer jednostavno, nakupe se godine, stekne se nešto iskustva i zrelosti, prođe se uspona i padova, pa čovjek više nema volje svakom šupku titrat i uvlačiti se. Bio sam i takav naravno kao i svako dok sam bio mlađi.S4mpion wrote: ↑08/02/2022 15:33
Čovjek ne može pokazati da zna radit', jer je samouk(realno on o poslu ne može znat' ništa). Većina firmi će ga odbit' glat', neće mu ni pogledat' CV ukoliko ne nađe neku jaku vezu koja će mu omogućit' da pokaže svoje znanje.
U idealnom scenariju, čovjek se prijavi za pos'o, ljudi mu pogledaju CV, pozovu ga na razgovor, on pokaže svoje znanje, ljudi ga zaposle.
U realnosti, niko ti ne gleda CV, ljudi ga bacaju u kantu za smeće zajedno sa 500 ostalih, jednom u 6 mjeseci dobiješ poziv na razgovor, dočeka te fufica sa 3 godine psihologije ili socijalnog rada i otkači te, jer ne djeluješ kao timski igrač. Ništa ona tebe neće pitat' o tvom znanju, jer njeno poznavanje IT-a počinje i završava sa TikTok-om i Instagramom.
Druga realna varijanta je da čovjek nađe štelu/vezu/preporuku, koja će mu omogućit' da preskoči beskonačno gubljenje vremena i zajebancije sa fuficama i porazgovara sa ljudima iz struke, tek tada dobija priliku da pokaže šta zna.
To vidim kao jedan svoj nedostatak u moru drugih kandidata. Drugi nedostatak je da isto tako nisam oduševljen biti "timski igrač". Ista stva, nakupi se godina i svakakva iskustva i ne da ti se slušati neke nadobudne lažove i jesti govna od nekog ko je lošiji i nedogovorniji od tebe.
Naravno, da bi i sad jeo govna ako je to put prema uspjehu i razvijanju u karijeri, ali ako ikako mogu volio bi zaobići besmislene team-buildinge i nekakva usiljena druženja, kao i odgovarati za tuđi (ne)urađen posao.
Vidim i sam da su mi te dvije stvari vjerovatno veliki minus u tom IT svijetu, ali pravo da vam kažem nije me ni briga. Pokušat ću se probiti znanjem i odgovornim pristupom pa ako uspije uspije. Volim čisto poslovni odnos. Družba je družba a služba je služba, bez bespotrebnih usiljenih druženja likova kojima nije stalo jednima do drugih.
Zbog svega toga (a i zbog zarade) me najviše privlači remote rad za strance , ali nemam pojma kako se do toga dođe.
Kada kažete da radite za strance, je li pod time mislite na freelancenje na Upworku ili na stalni radni odnos za nekog poslodavca iz svijeta?
I ako je to toliko bolje (a meni zvuči bolje) zašto toliko nalo domaćih ljudi radi za strance nego rade u domaćim firmama i kukaju?
-
Guadalajara
#230 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Možeš raditi ovako:Humljanin wrote: ↑08/02/2022 19:07 Zbog svega toga (a i zbog zarade) me najviše privlači remote rad za strance , ali nemam pojma kako se do toga dođe.
- Freelance preko on-line platformi
- Remote/on-site za neku domacu firmu (ima i normalnih, nije sve go klošar)
- Remote za neku stranu firmu
- Mozes preko svoje firme/agencije da radis remote, da ponudis uslugu/servis u inostranstvu EU/SAD. To su ti ovi Startupi. Spomenuli smo koje se tehnologije-stack koristi.
Pa radi dosta za strance, ali preko domacih firmi.
Eno ih sad zjbvm na Reddit grupi...Sobarica u Saudijskoj Arabiji ima NETO BAM 5000 platu, plus smjestaj, hranu, godisnji, ugovor na 12 mjeseci, prijevoz-avionska karta-povratna
-
morelSeLezat
#231 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Ja znam bar 5oro sto rade direktno za strance bez ikakvih posrednika, nemaju neki network ili da su vani sta zavrsavaliGuadalajara wrote: ↑08/02/2022 20:39Možeš raditi ovako:Humljanin wrote: ↑08/02/2022 19:07 Zbog svega toga (a i zbog zarade) me najviše privlači remote rad za strance , ali nemam pojma kako se do toga dođe.
- Mozes preko svoje firme/agencije da radis remote, da ponudis uslugu/servis u inostranstvu EU/SAD. To su ti ovi Startupi. Spomenuli smo koje se tehnologije-stack koristi.
Pa radi dosta za strance, ali preko domacih firmi.Malo je nasih ljudi radilo i zivjelo u inostranstvu. Uglavom su to ove izbjeglice koje su tokom rata otisle u inostranstvo, tamo skole, fakultete zavrsili, jezike naucili, stekli neka poznanstva i prijateljstva. I imaju to neko iskustvo zivota i rada u inostranstvu. Ili licnog iskustva ili unutar primarne porodice otac, majka, brat, sestra, tako da su odlicno upuceni kakav je zivot u inostranstvu, kolike su plate za odredjene poslove i tako to neke informativne stavke koje su bitne.
Eno ih sad zjbvm na Reddit grupi...Sobarica u Saudijskoj Arabiji ima NETO BAM 5000 platu, plus smjestaj, hranu, godisnji, ugovor na 12 mjeseci, prijevoz-avionska karta-povratna![]()
-
Guadalajara
#232 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
samo 5...morelSeLezat wrote: ↑08/02/2022 23:38Ja znam bar 5oro sto rade direktno za strance bez ikakvih posrednika, nemaju neki network ili da su vani sta zavrsavaliGuadalajara wrote: ↑08/02/2022 20:39
Možeš raditi ovako:
Pa radi dosta za strance, ali preko domacih firmi.Malo je nasih ljudi radilo i zivjelo u inostranstvu. Uglavom su to ove izbjeglice koje su tokom rata otisle u inostranstvo, tamo skole, fakultete zavrsili, jezike naucili, stekli neka poznanstva i prijateljstva. I imaju to neko iskustvo zivota i rada u inostranstvu. Ili licnog iskustva ili unutar primarne porodice otac, majka, brat, sestra, tako da su odlicno upuceni kakav je zivot u inostranstvu, kolike su plate za odredjene poslove i tako to neke informativne stavke koje su bitne.
Eno ih sad zjbvm na Reddit grupi...Sobarica u Saudijskoj Arabiji ima NETO BAM 5000 platu, plus smjestaj, hranu, godisnji, ugovor na 12 mjeseci, prijevoz-avionska karta-povratna![]()
-
morelSeLezat
#233 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Ma ne zanimam se toliko, ovo je uzi krug ljudi sa kojima sam radio/radim, ali nije to tesko naci ko se potrudi, i ko ima volje da sam sve ganjaGuadalajara wrote: ↑09/02/2022 00:38samo 5...morelSeLezat wrote: ↑08/02/2022 23:38
Ja znam bar 5oro sto rade direktno za strance bez ikakvih posrednika, nemaju neki network ili da su vani sta zavrsavalija ih znam mašalla...
![]()
- yamakashii
#234 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
https://www.klix.ba/biznis/privreda/odr ... /220210045
Ima li ko da objasni ili pojednostavni ovaj iznad clanak, na koga se ovo odnosi, itd?
Ima li ko da objasni ili pojednostavni ovaj iznad clanak, na koga se ovo odnosi, itd?
-
Guadalajara
-
TheRedhead
#236 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Ovi se sa brojem intervjua takmice sa Symphonyem

-
logsa
#237 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Da li neko ima iskustva sa https://andela.com, izgleda da je nesto na fazon toptal. Nedavno su dobili 200M fundinga.
-
runaway261
#238 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Zna li se koja je prosječna plata za junior developera (full-stack) u Sarajevu? Poslodavci znaju na razgovoru pitati koju platu očekujemo, pa bilo bi korisno imati realnu predstavu o tome. Hvala!
-
TLOP
#239 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Zavisi od godina iskustva, al mislim da je nekako donja granica 1500.
-
pinkman
#240 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Pa nije programiranje jedino u IT-u. Ko nema iskustva sa programiranjem i ima +30 godina, ne preporucujem da ide u "hard core" development.
Neka ide u martech (marketing and technology) gdje ima tehnickog posla, ali ima i kreativnog.
Neka ide u martech (marketing and technology) gdje ima tehnickog posla, ali ima i kreativnog.
- Humljanin
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#242 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
E @Humljanin tu si, nisi odust'o?!
Evo super Github profil, imas certificirane besplatne (uglavnom) super kurseve. Coursera, Oxford....
https://github.com/ossu/computer-scienc ... rogramming
Pogledaj, probaj jbg.
Evo super Github profil, imas certificirane besplatne (uglavnom) super kurseve. Coursera, Oxford....
Pogledaj, probaj jbg.
- Humljanin
#243 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Ma nisam odustao, surfam po bespućima interneta, prikupljam informacije ko teleskop James WebbPitar sa Kariba wrote: ↑12/02/2022 21:57 E @Humljanin tu si, nisi odust'o?!![]()
Pogledaj, probaj jbg.
Hvala pogledat cu
Edit: auu svaka ti čast! Čitav studij sažet u cca 2 godine i razlomljen na dijelove. Brutalno izgleda plan i program. Moram se baciti čim prije, samo izorganizirati vrijeme učenja svaki dan. To mi je sad najveći izazov
Hvala puno na ovome. Pitat cu te jos u pm da mi objasnis ponesto.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#244 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
@Humljanin ofc, u svaka doba!
-
tindbe
#245 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Zar postoji junior full stack dev?runaway261 wrote: ↑12/02/2022 10:16 Zna li se koja je prosječna plata za junior developera (full-stack) u Sarajevu? Poslodavci znaju na razgovoru pitati koju platu očekujemo, pa bilo bi korisno imati realnu predstavu o tome. Hvala!
Šta taj zna i šta se traži od njega?
-
Guadalajara
#246 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Sto ne bi postojali? Sad je najlakse biti Full-stack ili Javascript developertindbe wrote: ↑13/02/2022 23:52Zar postoji junior full stack dev?runaway261 wrote: ↑12/02/2022 10:16 Zna li se koja je prosječna plata za junior developera (full-stack) u Sarajevu? Poslodavci znaju na razgovoru pitati koju platu očekujemo, pa bilo bi korisno imati realnu predstavu o tome. Hvala!
Šta taj zna i šta se traži od njega?
-
tindbe
#247 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Mislim na ovaj dio "junior".Guadalajara wrote: ↑13/02/2022 23:56Sto ne bi postojali? Sad je najlakse biti Full-stack ili Javascript developer![]()
Koliko jedan junior može da barata i sa frontend i backend tehnologijama u isto vrijeme?
Mislim da je za to potrebno više iskustva, u jednom pa onda i u drugome.
-
Guadalajara
#248 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Kako ce napraviti ikakvu funkcionalnu aplikaciju ako ne zna i jedno i drugo ?tindbe wrote: ↑14/02/2022 00:08Mislim na ovaj dio "junior".Guadalajara wrote: ↑13/02/2022 23:56
Sto ne bi postojali? Sad je najlakse biti Full-stack ili Javascript developer![]()
Koliko jedan junior može da barata i sa frontend i backend tehnologijama u isto vrijeme?
Mislim da je za to potrebno više iskustva, u jednom pa onda i u drugome.
-
Colgate
#249 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Matorci shvatite da je doslo drugo vrijeme. FIT izbaci dvadesetak fullstack programera godisnje koji vec znaju git standarde, linux, sa minimalno 3 hostana projekta, ETF isto tako dvadesetak odlicnih java programera. Prije 5 godina projekat ste zvali kalkulator u C++
i sa tim ste isli na intervju sad po ovim forumima prosipate one sirotinjske price "ih ovih juniora oni bi pocetnu platu 1500", "ja sam radio dzaabe 6 mjeseci dok mi nisu dali 500 KMa" i levat se ponosi tim.
-
Puf
#250 Re: IT poslodavci u BiH, informacije, iskustva, prijedlozi, mišljenja itd..
Prosjecan lik sa fakulteta (zanemarimo onih 5-10% geekova, koji su "pacijenti" za tehnologijom) nije spreman nizasta osim da prihvati da mora 6-12 mjeseci uciti kako se radi. To ti kaze neko ko mentorise likove sa fakulteta u firmi.Colgate wrote: ↑14/02/2022 14:41 Matorci shvatite da je doslo drugo vrijeme. FIT izbaci dvadesetak fullstack programera godisnje koji vec znaju git standarde, linux, sa minimalno 3 hostana projekta, ETF isto tako dvadesetak odlicnih java programera. Prije 5 godina projekat ste zvali kalkulator u C++i sa tim ste isli na intervju sad po ovim forumima prosipate one sirotinjske price "ih ovih juniora oni bi pocetnu platu 1500", "ja sam radio dzaabe 6 mjeseci dok mi nisu dali 500 KMa" i levat se ponosi tim.