Bgm ti je slaba ta skola prava kada napises da bi bilo kakav advokat uspio spasiti ovog jednomjesecnog pritvora. Presudeni razbojnik pokosi maloljetnog pjesaka pored skole u zoni od 40km/h vozeci 10000000% preko tog ogranicenja (samo u ovom trenutku ne znamo koliko tacno preko) za tebe nije dovoljno jel, da se javnost smatra uznemirenom i zbog toga da mu se odredi pritvor? Pa sta se jos trebalo dgovoditi da bi po tebi dobio pritvor? Da ne spominjem iz kakave "ugledne" famElije potice razbojnik, to bi se takoder trebalo gledati, kako takve stvari sudije uzimaju u obzir prilikom izricanja presuda, pa slike i klipovi razbojnika po drustvenim mrezama gdje goni auto i preko 200km/h... Nastavi niz buraz.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
Giancarlo
#54051 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
BadBoy
#54052 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni svako jutro ljudi uredno stanu na pješačkom na Skenderiji (onaj kod Mariotta odmah, bez semafora). Nije baš ni u Sarajevu tolika anarhija.
-
Dimu1927
#54053 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa jel kriv ili nije ? kazes moze se svakom desiti, jel kriv on ili pjesakinja sto je isla na crveno ? ne znam kakvu objektivnost i presumpciju nevinosti onda trazimo, ili samo po principu ko je veca riba, zrtva ili vozac ? tj ko ima vecu stelu taj bolje prodje. samo sto sad u ovom slucaju imamo sudar dvije jake strane
ne bih ja rekao da se citavo vrijeme branio sa slobode, lezao je nesto sigurno
-
torbica
#54054 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Žao mi je što se stavljam u ulogu đavoljeg advokata, ali osjećam potrebu iznijeti svoje mišljenje o tome kako posmatramo sebe i druge drugačijim očima. Sistem koji je omogućio Spahoviću da divlja sa Porscheom isti je onaj sistem koji je Danisu omogućio da bez doktorata predaje na Akademiji. Nadam se da će doći dan kada će svi početi čistiti ispred svojih kućnih pragova pa nadalje, jer bez toga nema pravne države, da postanemo malo osvješteniji kao društvo i da nam se ovakve stari prestanu dešavati.
-
Dimu1927
#54055 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Isti sistem je omogucio bejtovici halimic da operisu malenu djevojcicu iz kaknja i da ne odgovaraju za svoje postupke jer su bliski sadasnjim vlastodrscima.
- uglavnomja
#54056 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
probaj pored vatrogasaca
gore staju jer je obicno guzva, skrece se na parking, u hotel, nazad prema mostu ... polako se vozi
ali kad uhvate brzinu (ako nema hanumica sto izbacuju djecu u obdaniste pa zauzmu traku izmedju 2 nebodra) - probaj tad preci
-
emko1234
#54057 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Drugačije je djelo. Smrtni ishod. Presumpcija nevinost je ispoštovana. Lik se branio sa slobode. Sud je presudio šta je presudio nakon što je dokazano da je ono što mu se stavlja na teret tačno.Dimu1927 wrote: ↑13/02/2022 23:18pa jel kriv ili nije ? kazes moze se svakom desiti, jel kriv on ili pjesakinja sto je isla na crveno ? ne znam kakvu objektivnost i presumpciju nevinosti onda trazimo, ili samo po principu ko je veca riba, zrtva ili vozac ? tj ko ima vecu stelu taj bolje prodje. samo sto sad u ovom slucaju imamo sudar dvije jake strane
-
emko1234
#54058 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisam ovo htio da napišem ali apsolutno je tačno 100%.torbica wrote: ↑13/02/2022 23:20 Žao mi je što se stavljam u ulogu đavoljeg advokata, ali osjećam potrebu iznijeti svoje mišljenje o tome kako posmatramo sebe i druge drugačijim očima. Sistem koji je omogućio Spahoviću da divlja sa Porscheom isti je onaj sistem koji je Danisu omogućio da bez doktorata predaje na Akademiji. Nadam se da će doći dan kada će svi početi čistiti ispred svojih kućnih pragova pa nadalje, jer bez toga nema pravne države, da postanemo malo osvješteniji kao društvo i da nam se ovakve stari prestanu dešavati.
-
Giancarlo
#54059 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Porsche los i nikakavrocco_siffredi wrote: ↑13/02/2022 23:00 Kako Emko brani Benju![]()
Možda je auto neispravan, možda je vozio prebrzo, možda je na ljetnim gumama u zimskim uslovima, možda je prošao kroz crveno.
Da Benjo ovo čita rekao bi nemoj me više braniti.
-
veliki_ah
#54060 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Cim ti poredis vlasnika RedBula sa Izom Spahovicem vidi se da nemas 2 ciste.emko1234 wrote: ↑13/02/2022 23:12Nije Bosnjo izmislio ni korupciju ni kriminal ni pokvaren sistem. Mi smo zemlja u tranzciji u kojoj se te stvari samo više vide od na oko uređenih društava. Svugdje je isto. Postoji level ljudi koji su nedodirljivi.veliki_ah wrote: ↑13/02/2022 23:01 Pogresno se postavlja teza.
Prvo, mislim da su Danis i supruga mu u svemu ovome pokazali nivo i nigdje se u medijima ne vidi da oni pozivaju na neko kaznjavanje. Ko god je roditelj zna da se ne bi mogao suzdrzati. Da li on radi nesto okolo i pravi pritisak - cisto sumnjam.
Druga stvar ovdje oko sistema je ta da se ovo moglo prevenirati. Dakle, nesrece se desavaju svugdje. Nepaznja, nestrucni vozaci, losi uslovi, losa auta, neodgovorni pjesaci, pa i alkohol su razlozi da se to moze dogoditi svugdje i skoro svakome.
Ali ovdje je situacija da neko ko je za oruzanu pljacku i bjeg osudjen na minimalnu kaznu, da vozi auto od 100k, da mu je babo reketas, a brat ubica, da istim tim autom danima divlja i cak objavljuje na drustvenim mrezama. Cak sam negdje vidio da je i taj dan divljao autom. Da je sistem radio taj covjek ne bi bio ni blizu auta niti bi imao sansu da udari dijete na pjesackom prelazu.
Tako da ovdje nije kriv nedostatak sistema u saobracajnom kaznjanju ili da li je raskrsnica osvijetljena i lose organizovana, nego nedostatak sistema generalno.
Sjećam se slučaja od prije 10 godina kada je sin vlasnika RedBulla zgazio policajca i vukao ga Freraijem nekoliko stotina metara i onda pobjegao. Državi je trebalo 5 mjeseci da dignu optužnicu. Mislim da lik nikad nije vidio zatvora. Platio je neku naknadu štete porodici i tu se priča završava.
Takvih priča ima na milione. Ni jedno društvo ni sistem nisu imuni na selektivno provođenje zakona. Hit and run ubistva u USA su do unazad 10 godina bila na trećem mjestu po godišnjoj statistici neriješenih ubistava.
Btw, jedan od razloga za prijedlog pritvora je i taj da bi konj mogao uticati na svjedoke. Pretostavljam da je i to pritisak jer je zrtva poznati sin, pa su ga okarakterisali kao nekoga ko bi mogao prijetiti svjedocima. Inace je on dusica koja je slucajno vozila 20-30 vise od ogranicenja. Sto bi rekli, omaklo mu se.
- zla_kraljica
#54061 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vjerovao ili ne, ali dana nije lezao. Citavo vrijeme se je branio sa slobode. Ponovljeno sudjenje mu jos uvijek traje, a sad ce 8 godina kako se je desila nesreca.Dimu1927 wrote: ↑13/02/2022 23:18pa jel kriv ili nije ? kazes moze se svakom desiti, jel kriv on ili pjesakinja sto je isla na crveno ? ne znam kakvu objektivnost i presumpciju nevinosti onda trazimo, ili samo po principu ko je veca riba, zrtva ili vozac ? tj ko ima vecu stelu taj bolje prodje. samo sto sad u ovom slucaju imamo sudar dvije jake strane
-
Dimu1927
#54062 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
hvala Bogu pa nije ovdje isti ishod, ali onda je izgleda jasno zasto je spahovic uhapsen, ne jer je on od ranije poznat policiji nego jer je udario dijete od poznatog.
da neko udari moje dijete ne bi hapsili vozaca da su u pitanju samo povrede
- uglavnomja
#54063 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
animozitet je cudodr_arsla wrote: ↑13/02/2022 23:38Šta rečetorbica wrote: ↑13/02/2022 23:20 Žao mi je što se stavljam u ulogu đavoljeg advokata, ali osjećam potrebu iznijeti svoje mišljenje o tome kako posmatramo sebe i druge drugačijim očima. Sistem koji je omogućio Spahoviću da divlja sa Porscheom isti je onaj sistem koji je Danisu omogućio da bez doktorata predaje na Akademiji. Nadam se da će doći dan kada će svi početi čistiti ispred svojih kućnih pragova pa nadalje, jer bez toga nema pravne države, da postanemo malo osvješteniji kao društvo i da nam se ovakve stari prestanu dešavati.![]()
Na kojoj Akademiji Filmske Umjetsnosti predaju doktori filmskih nauka?
Pogledaj gdje predaje Steven Spielberg i koji stepen obrazovanja ima.
Al Pacino?
Da odemo dalje, koji stepen ima Bill Gates?
Steve Jobs?
...
jedno jedino prestizno svjetsko "zlato" za bih u svim disciplinama koje postoje je osvojio danis
- drag_gost
#54064 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sta je bolan tacno? Otkada je potreban doktorat da se predaje na Akademiji?emko1234 wrote: ↑13/02/2022 23:30Nisam ovo htio da napišem ali apsolutno je tačno 100%.torbica wrote: ↑13/02/2022 23:20 Žao mi je što se stavljam u ulogu đavoljeg advokata, ali osjećam potrebu iznijeti svoje mišljenje o tome kako posmatramo sebe i druge drugačijim očima. Sistem koji je omogućio Spahoviću da divlja sa Porscheom isti je onaj sistem koji je Danisu omogućio da bez doktorata predaje na Akademiji. Nadam se da će doći dan kada će svi početi čistiti ispred svojih kućnih pragova pa nadalje, jer bez toga nema pravne države, da postanemo malo osvješteniji kao društvo i da nam se ovakve stari prestanu dešavati.
-
emko1234
#54065 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa o tome pričam sve vrijeme. Rastoder je ubio ženu. Nepoznatu ženu, branio se sa slobode. Ona cura od neki dan, ubila ženu. Puštena isti dan. Onaj Mudželet se branio sa slobode. Malac koji je ubio profu i onu španjolku se branio sa slobode. A sve nesreće sa smrtnih ishodom.
-
morelSeLezat
#54066 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kljucna rijec je svako jutro, tad ovi sto se bahate jos spavajuuglavnomja wrote: ↑13/02/2022 23:24probaj pored vatrogasaca![]()
gore staju jer je obicno guzva, skrece se na parking, u hotel, nazad prema mostu ... polako se vozi
ali kad uhvate brzinu (ako nema hanumica sto izbacuju djecu u obdaniste pa zauzmu traku izmedju 2 nebodra) - probaj tad preci
-
emko1234
#54067 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije se dobro izrazila/izrazio. Poenta priče je da Danis nema adekvatnu dokumentaciju za obavljanje posla na ASU.
"U odgovoru se podsjeća na istorijat Tanovićevih akademskih titula na ASU. Slavni režiser je upisao ASU prije rata, ali je zbog burnih ratnih događaja, nakon odlaska iz Sarajeva, diplomu stekao 1997. u Belgiji na Visokom državnom Institutu za scensku umjetnost i tehnologiju iz Brisela. Diploma mu je nostrificirana 2007. na Akademiji scenskih umjetnosti. Mada Institut iz Belgije nema status fakulteta, nego više škole, nostrifikaciju Tanovićeve briselske diplome potvrdila su i nadležna tijela Sarajevskog Univerziteta.
Tanović je, navodi dalje Kantonalna inspekcija, krajem prošle godine podnio zahjev za ekvivalenciju 12 godina ranije nostrificirane diplome, što je učinila nadležna Komisija ASU dodjeljujući mu zvanje magistra, a nekoliko dana kasnije, 27.12., prošle godine to je potvrdilo i Nastavno naučno Vijeće ASU. To vremenski koincidira za raspisivanjem konkursa za profesora režije na kojeg se prijavio Tanović."
Čitajte malo.
- vjeshalica
#54068 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Onda implicira da je njegovo dijete zasluzilo da bude zgazeno jer mu je i otac neposten kao i izedinov sin? De bgt....ako smo spali na to da dijete od 17 godina u taj kontekst stavljamo onda...torbica wrote: ↑13/02/2022 23:20 Žao mi je što se stavljam u ulogu đavoljeg advokata, ali osjećam potrebu iznijeti svoje mišljenje o tome kako posmatramo sebe i druge drugačijim očima. Sistem koji je omogućio Spahoviću da divlja sa Porscheom isti je onaj sistem koji je Danisu omogućio da bez doktorata predaje na Akademiji. Nadam se da će doći dan kada će svi početi čistiti ispred svojih kućnih pragova pa nadalje, jer bez toga nema pravne države, da postanemo malo osvješteniji kao društvo i da nam se ovakve stari prestanu dešavati.
- ljubicasti limun
#54069 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ja kako citam ovog emku, cini mi se da on nije za B. Spahovica, vec protiv Danisa Tanovica.
Boze sacuvaj, kakve stvari ljudi pisu, a covjeku dijete skoro na smrt pregazeno.
Kao on se pita da li bi nekom, ko je vozeci neprilagodjenom brzinom udario pjesaka na pjesackom, pri cemu je pjesak maloljetnik koji se sad bori za zivot, bio odredjen pritvor da se u slucaju pjesaka ne radi o sinu Danisa Tanovica. I smetaju mu navodni dvostruki arsini.
Mislim, i da postoje ti dvostruki arsini, u ovom slucaju je ispravno postupano dok u drugim, u kojim nije odredjen pritvor pri ovakvoj teskoj saobracajnoj nesreci, nije. Onda, usporedjivanje toga da jedan oscarovac predaje na Akademiji bez doktorata sa osobom osvjedocene kriminalne proslosti.
Onda povezivanje lijecnika koji su skrivili smrt male Dzene Gadzun sa Danisom Tanovicem od strane jos nekolicine forumasa...
Ne kontam, emko i ostali, jel to neki argumentum ad hominem protiv Danisa Tanovica, da ga se diskreditira, da se umanji jaka simpatija naroda? Sta? Mislim, stvarno dno dna. Citate li ti ovo sto pisete?
Boze sacuvaj, kakve stvari ljudi pisu, a covjeku dijete skoro na smrt pregazeno.
Onda povezivanje lijecnika koji su skrivili smrt male Dzene Gadzun sa Danisom Tanovicem od strane jos nekolicine forumasa...
Ne kontam, emko i ostali, jel to neki argumentum ad hominem protiv Danisa Tanovica, da ga se diskreditira, da se umanji jaka simpatija naroda? Sta? Mislim, stvarno dno dna. Citate li ti ovo sto pisete?
Last edited by ljubicasti limun on 13/02/2022 23:54, edited 2 times in total.
-
torbica
#54070 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svoje reakcije temeljite ne na zakonu, pravilima i propisima nego ličnim emocijama i mišljenjima, to i jest problem koji sam u komentaru naveo. Vjeruj, oduvijek je potreban doktorat da bi neko bio docent na bilo kojem fakultetu u BiH.
- uglavnomja
#54071 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
muz od have je postao politicar, zastupnik ... znaci dobio je MOC i prestao biti nepoznatemko1234 wrote: ↑13/02/2022 23:44Pa o tome pričam sve vrijeme. Rastoder je ubio ženu. Nepoznatu ženu, branio se sa slobode. Ona cura od neki dan, ubila ženu. Puštena isti dan. Onaj Mudželet se branio sa slobode. Malac koji je ubio profu i onu španjolku se branio sa slobode. A sve nesreće sa smrtnih ishodom.
mislim fakat, sta ste se uhvatili danisa, covjek zivi zivot, radi, sakrivao se od medija prvih dana, nije pravio ni scene ni hampu ...
idiot je zatvoren jer je vozio 50 preko ogranicenja
jer postoje svjedoci za koje mi ne znamo sta su rekli
ne znamo ni sta je bilo na semaforima
ali vec je donesena presuda - sve je to zbog danisa
-
torbica
#54072 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno da ne implicira. Nisam uopšte rekao da je Danis kriv za to što mu se desilo, nego sam slučaj stavio u kontekst cijelog sistema. Ja sredim metar drva, sljedeći sredi posao na fakultetu, sljedeći sredi da ga policija ne zaustavlja i svima super dok se ne desi neka tragedija.vjeshalica wrote: ↑13/02/2022 23:48Onda implicira da je njegovo dijete zasluzilo da bude zgazeno jer mu je i otac neposten kao i izedinov sin? De bgt....ako smo spali na to da dijete od 17 godina u taj kontekst stavljamo onda...torbica wrote: ↑13/02/2022 23:20 Žao mi je što se stavljam u ulogu đavoljeg advokata, ali osjećam potrebu iznijeti svoje mišljenje o tome kako posmatramo sebe i druge drugačijim očima. Sistem koji je omogućio Spahoviću da divlja sa Porscheom isti je onaj sistem koji je Danisu omogućio da bez doktorata predaje na Akademiji. Nadam se da će doći dan kada će svi početi čistiti ispred svojih kućnih pragova pa nadalje, jer bez toga nema pravne države, da postanemo malo osvješteniji kao društvo i da nam se ovakve stari prestanu dešavati.
- skafiskafsnjak
#54073 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja ne mogu da vjerujem kakvih mozgova ima...
Da vas nesto pitam....
Da je ovaj idiot udario VASE DIJETE, da li biste bili tako realni ?
Da vas nesto pitam....
-
emko1234
#54074 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Protiv Danisa Tanovića bih imao svašta nešto napisati. Ali obzirom da ja nisam vidio svojim očima, ne želim da se bavim špekulacijama i to svakako nije tema. Ali možete guglat.ljubicasti limun wrote: ↑13/02/2022 23:48 ja kako citam ovog emku, cini mi se da on nije za B. Spahovica, vec protiv Danisa Tanovica.
Boze sacuvaj, kakve stvari ljudi pisu, a covjeku dijete skoro na smrt pregazeno.Kao on se pita da li bi nekom, ko je vozeci neprilagodjenom brzinom udario pjesaka na pjesackom, pri cemu je pjesak maloljetnik koji se bori za zivot, bio odredjen pritvor da se u slucaju pjesaka ne radi o sinu Danisa Tanovica. I smetaju mu navodni dvostruki arsini.
Mislim, i da postoje ti dvostruki arsini, u ovom slucaju je ispravno postupano dok u drugim, u kojim nije odredjen pritvor pri ovakvoj teskoj saobracajnoj nesreci, nije. Onda, usporedjivanje toga da jedan oscarovac predaje na Akademiji bez doktorata sa osobom osvjedocene kriminalne proslosti.
Ne kontam, emko, jel to neki argumentum ad hominem protiv Danisa Tanovica, da ga se diskreditira, da se umanji jaka simpatija naroda? Sta? Mislim, stvarno dno dna. Citas li ti ovo sto pises?
A što se tiče dvostrukih aršina, mislim da u pravu to ne bi trebalo da postoji. Temelj svakog sisttema je pravna država, samim tim ako je temelj sistema zasnovan na duplim aršinima, onda je taj isti sistem kurac.
A to smo upravo naučili iz ovog slučaja. Određene kaste u društvu imaju povlašten položaj i omogućava im se da uživaju određene pogodnosti koje za obične smrtnike ne važe. Da ste pametni, na to bi se fokusirali.
Selektivna pravda bi sutra mogla zakačiti vas ili nekoga vašeg. Jebo vas, uz dužno poštovanje Benjo debil i Izo još veći debil.
Da iko od vas ima imalo mozga, shvatio bi da je srž ove situacije nešto sasvim drugo. Meni je žao svakog nedužnog čovjeka. Zaboli me jel mu tata Danis ili Meho što cijepa drva.
Ali naučili smo da je Danisov sin, kojem usput od srca želim da se oporavi, važniji od Have, onih cura iz Hrvatske i osnovnoškolskog profesora.
-
torbica
#54075 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako se meni obraćaš, svaki put kad se desi nešto ovako pomislim da je i moje dijete moglo biti na tom mjestu. Ja bih prvi volio da se ovakve stvari nikad nikom ne dešavaju, ali truhli smo od vrha do dna i ništa se ne mijenja, samo idemo iz slučaja u slučaj.skafiskafsnjak wrote: ↑13/02/2022 23:55 Ja ne mogu da vjerujem kakvih mozgova ima...
Da vas nesto pitam....