SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Hakiz

#53951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Logovan wrote: 13/02/2022 21:10 Otkud sad priča da je nepregledno? :-) Voziš normalno, otvoriš 100 očiju, ne tipkaš po mobitelu, ne glupiraš se i biće ti pregledno.
Ma nemoj :twisted:

Tipkaju vozači autobusa, taksisti, svi.
bicakcic_solomon

#53952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bicakcic_solomon »

Može se svima desiti, ali kako stalno istom profilu ljudi.
Debilima, odsječenim od realnosti, ratnim profiterima, bahatim, iskompleksiranim glavurdama koji misle da su Boga za bradu povukli.
emko1234

#53953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

ljubicasti limun wrote: 13/02/2022 21:20
azurna_obala wrote: 13/02/2022 21:15

Kad kaže Benjo,, hoće mi nešto biti.
Benjo hudi, zanio se, omaklo mu se, jadan sta mu se sve prikačilo, siromah, oči moje lijepe, bruda naš.
Ne braniš ga, samo ga pravdaš.

Pomoli se za to dijete, možda sevap zaradiš
Bas. Jel se samo meni cini ili emko odjednom promijeni pricu?
Nisam ja promjenio priču. Nego sam maksuz večera tuda prošao. I kako napisah maloprije, desilo mi se haman isto.
I opet ponavljam, da mi je na moje zeleno izletio ovaj malac 20 metara poslije, ne bi mogao stati bez obzira što sam vozio 45 na sat.
azurna_obala

#53954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

Jest, mali je kriv, na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Sklonite se smrtnici, ide svemogući Benjo.
jasib

#53955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jasib »

emko1234 wrote: 13/02/2022 21:12
Tužioc koji je predložio pritvor je jedan obični idiot. ....Postoje uslovi za izricanje mjere pritvora. A oni su :

- mogućnost bijega
-uticaj na svjedoke
-ponavaljanje djela
-uzbunjivanje javnosti zbog djela koje je izvršeno

Dobar advokat bi ovaj zahtjev tužilaštva za izracanjem mjere pritvora poderao ko mraz buraniju. Ako mu uzmeš pasoš, staviš mu ogrlicu i odrediš mjeru kućnog pritvora, tri stavke s liste iznad križaš.

Uzbunjivanje javnosti ne može postojati jer nesreća nije imala smrtni ishod. Počinilac nije pobjegao. Nije bio pod uticajem bilo čega što bi mu umanjilo sposobnost upravljanja motornim vozilom.

I toliko od mene. Ko razumije, shvatiti će.
Shvatili smo te, hvala, nemoj više :-)

Za boldirano: Ispravno je pritvaranje svakoga ko na ovako grub i divljački način pokosi pješaka. Javnost u Sarajevu odavno je ogorčena, jer su ulični divljaci već nekoliko puta pokosili mlade živote po sarajevskim ulicama: dva mlada cvijeta na M. Dvoru, mladu majku na A. polju, itd. A počinioci su bježali... Ko nam tvrdi da divlji B. Spahović neće ponoviti djelo, kad se prilikom hapšenja smijao, bezobrazno cerekao, kao da je počinio prekršaj bacanjem opuška, a ne lomljenjem kostiju mladog muškarca. Kakva drskost i malodušnost :(

Ponavljam: Za svaki sličan saobraćajni slučaj, počinioca treba odmah smjestiti u Centralni, sve do suđenja.
uglavnomja

#53956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

emko1234 wrote: 13/02/2022 21:21
uglavnomja wrote: 13/02/2022 21:19 kako nema slucaj???

vozio je najmanje 90 na mjestu gdje je ogranicenje 40

:roll:
Says who?
zaustavni trag kocenja od 38 m, preracunat u km/h daje 90 km/h
ucenik1234

#53957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ucenik1234 »

dr_arsla wrote: 13/02/2022 20:52 Još malo pa će reći šta fali što je vozio preko ograničenja, svakako je bilo navečer kad nema nastave :-)
Šta sve internet istrpi, papir je mala maca. FUJ!
Ne. Nego vi svi se ovdje žalite na korumpirani sistem a samo donosite zaključke bez ijednog validnog dokaza.
Ako iko od vas ima informaciju o tome koliko je vozio, gdje je poceo kočiti, jel prosao kroz crveno i slicno, odete fino u Tužilaštvo i date iskaz ko svjedoci. Vi hoćete pravičan sistem a po defaultu biste nekome uskratili to pravo jer je sin Ize Spahovića.

Tužioc koji je predložio pritvor je jedan obični idiot. Nema vještaka koji bi za dva dana mogao napraviti nacrt a kamoli izvještačiti da je neko uradio nešto što ovdje stavljate na teret osobi koja je vozila. Makar on bio Alija rahmetli.

Postoje uslovi za izricanje mjere pritvora. A oni su :

- mogućnost bijega
-uticaj na svjedoke
-ponavaljanje djela

Dobar advokat bi ovaj zahtjev tužilaštva za izracanjem mjere pritvora poderao ko mraz buraniju. Ako mu uzmeš pasoš, staviš mu ogrlicu i odrediš mjeru kućnog pritvora, tri stavke s liste iznad križaš.

Uzbunjivanje javnosti ne može postojati jer nesreća nije imala smrtni ishod. Počinilac nije pobjegao. Nije bio pod uticajem bilo čega što bi mu umanjilo sposobnost upravljanja motornim vozilom.
Šta znamo do sada? Da ga je udario, da je stao, da je bio bez prisutnosti alkohola ili opijata u krvi.
Šta ne znamo? Koliko je vozio, da li je prošao kroz crveno, da li je vozač trole dok je čekao semafor izašao haman na cestu ko meni večeras, da li je dečku bilo zeleno ili crveno, da li je pretrčavao ili se već nalazio na pješačkom.

Kad se uzme sve u obzir, nikakav slučaj ovdje tuzilastvo nema ( još uvijek ).

A za ove što kažu da je pregledno, vjerovatno nisu vozači pa da podjelim par informacija. Pri brzini od 72kmh, auto se kreće 20 metara u sekundi. Prosječan čovjek normalne brzine hoda se kreće brzinom od 0,75m - 1.00 m u sekundi. Ulica je široka na onom mjestu barem 5 metara ( dvije trake). Znači od momenta gdje vozač vidi prelaz ( ako mu pogled ne zaklanja trolejbus ko meni večeras ) do momenta kad dolazi do tog prelaza pri brzini od 72kmh ne prođe ni 5 sekundi. A malcu, ako je hodao treba cca 5 sekundi da pređe cestu. Ako cestu prelazi iz pravca stajališta prema mostu, a trolejbus stoji i čeka zeleno, vozač ga može vidjeti tek 2 sekunde pred prelaz. Ako je malcu crveno, i ako ga ne očekuje a ne prati cestu i vozi 72kmh, nema šanse da reaguje na vrijeme.

Ima smisla sto pricas za presumpciju nevinosti, al jebi ga emko, onakav porse se ukopava (unutar max 10m) sa dozvoljenih 40kmh kad ti nesto izzleti, jer je vrhunsko auto sa brake asistima i ostalim sistemima podrske, cisto sumnjam da je vozio unutar dozvoljenih 40, jer sudeci po stanju malca, brzina je 40 bila u momentu udara a to znaci da je debelo preko bilo - naravno, ovo su moje pretpostavke.

Nema opravdanja za prekoracenje brzine 20+ kod skole da si Bog i taman da nikog ne ugrozzavas da je nedjelja u 3 ujutro - simple as that. Samim tim je u prekrsaju u startu, a to moze biti dobra polazna osnova za odredjivanje mjera jer je ugrozio pjesaka + saobracajna nezgoda.

Led te jebo pa moj p308 12g star se ukopava sa 40kmh a kamoli porse.

p.s. nisam pravnik samo iznosim svoje tumacenje.
Last edited by ucenik1234 on 13/02/2022 21:35, edited 2 times in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#53958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Da je vozio po ograničenju, auto bi stao nakon 15m (a ne nakon 35-40).
Da je vozio po ograničenju i opet udario malog, vjerovatno bi mali sa sebe stresao prašinu i otišao na nogama kući.
Da je vozio po ograničenju...

... Ali nije i tu sva priča završava
emko1234

#53959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

jasib wrote: 13/02/2022 21:24
Tužioc koji je predložio pritvor je jedan obični idiot. ....Postoje uslovi za izricanje mjere pritvora. A oni su :

- mogućnost bijega
-uticaj na svjedoke
-ponavaljanje djela

Shvatili smo te, hvala, nemoj više :-)

Za boldirano: Ispravno je pritvaranje svakoga ko na ovako grub i divljački način pokosi pješaka. Javnost u Sarajevu odavno je ogorčena, jer su ulični divljaci već nekoliko puta pokosili mlade živote po sarajevskim ulicama: dva mlada cvijeta na M. Dvoru, mladu majku na A. polju, itd. A počinioci su bježali... Ko nam tvrdi da divlji B. Spahović neće ponoviti djelo, kad se prilikom hapšenja smijao, bezobrazno cerekao, kao da je počinio prekršaj bacanjem opuška, a ne lomljenjem kostiju mladog muškarca. Kakva drskost i malodušnost :(

Ponavljam: Za svaki sličan saobraćajni slučaj, počinioca treba odmah smjestiti u Centralni, sve do suđenja.
[media]https://www.faktor.ba/vijest/sarajevo-u ... ja-/149567[/media]

A što pustiše ovu žensku istu večer?
Last edited by emko1234 on 13/02/2022 21:28, edited 1 time in total.
foxlife

#53960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

je li moguce
juce i prekjuce se mozda i prvi put na forumu svi slozimo da je ovaj debil kriv da bi emko nakon 2 dana promjenio pricu :-) :-)
jos ja konto on dosao pameti skoro najvise ih pljuvao i sl a sad ga brani
kao sto neko rece znajuci njih ne bi me cudilo da je zena pisala stojeci i da pise mokraca spahovica
zatim veze i vezice
sva "sreca" sto sa druge strane nije anonimus nego ipak neko i nesto u ovom drustvu pa ce tesko se izvuci ovog puta za razliku od ostalih
ljubicasti limun

#53961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ljubicasti limun »

emko1234 wrote: 13/02/2022 21:23
ljubicasti limun wrote: 13/02/2022 21:20

Bas. Jel se samo meni cini ili emko odjednom promijeni pricu?
Nisam ja promjenio priču. Nego sam maksuz večera tuda prošao. I kako napisah maloprije, desilo mi se haman isto.
I opet ponavljam, da mi je na moje zeleno izletio ovaj malac 20 metara poslije, ne bi mogao stati bez obzira što sam vozio 45 na sat.
Ma ja, al kako odjednom "Benjo"?
emko1234

#53962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

uglavnomja wrote: 13/02/2022 21:24

Says who?
Prvo ne znam otkud info o zaustavnom putu ( računanje na forumu ne pikam ).
Drugo, jeste. U pravu si, ali u idealnim uslovima.

Uslovi nisu bili idealni. Zimski period, nemam info da li je imao opremu propisanu zakonom ( zimske gume), a ni da li je auto bilo ispravno.
foxlife

#53963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

ljubicasti limun wrote: 13/02/2022 21:28

Ma ja, al kako odjednom "Benjo"?
moram preko tebe mu odgovoriti tj pitati

s obzirom da si vozio 45 bi li isao mali u bolnicu ili bi imao lakse povrede i ako ga udaris?
Last edited by foxlife on 13/02/2022 21:31, edited 1 time in total.
Dead Man Walking

#53964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dead Man Walking »

Aha, evo jos olagodih okolnosti, mozda je vozio tehnicki neispravno auto sa losim gumama.
Hakiz

#53965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Says who?
Neće isti zaustavni put pri brzini od 100 km/h na istom kolovozu dati Polo od 1,2 tone sa mekanim gumama koje se "lijepe" za kolovoz i Volvo od 2 tone sa tvrdim, "neljepljivim", gumama. Volvu će zaustavni put biti puno duži.
foxlife

#53966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

mozda je odrzavanje cesta koristilo losu smjesu za asfalt kad su obnavljali ovo pa gume ne hvataju podlogu dobro a kapi kise napravile aquaplaning

a mozda cia postavila zamku da unisti postenu porodicu spahovic
jbt ovo pocinje da lici na balkanskog spijuna ionako je danis u francuskoj (bio)
vjeshalica

#53967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Ponavljaš opet da je zapravo malac izletio na Benjino zeleno. Ti si ko nečim dokazao da se upravo to desilo. :lol:
jasib

#53968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jasib »

emko1234 wrote: 13/02/2022 21:30

Prvo ne znam otkud info o zaustavnom putu ( računanje na forumu ne pikam ).
Drugo, jeste. U pravu si, ali u idealnim uslovima.

Uslovi nisu bili idealni. Zimski period, nemam info da li je imao opremu propisanu zakonom ( zimske gume), a ni da li je auto bilo ispravno.
Obzirom da se radi o Porsche-u i posebno kvalitetnom kočionom sistemu, vjerujem da je brzina bila i veća od procijenjene 90 km. Ako mu je put bio otvoren još od džamije na Čobaniji, i ako je hvatao zeleni val, možda je brzina bila veća i od 100 km. Uslovi su bili idealni, jer je asfalt bio suh, bez snijega i kiše.
Hakiz

#53969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

foxlife wrote: 13/02/2022 21:34 mozda je odrzavanje cesta koristilo losu smjesu za asfalt kad su obnavljali ovo pa gume ne hvataju podlogu dobro a kapi kise napravile aquaplaning

jbt ovo pocinje da lici na balkanskog spijuna ionako je danis u francuskoj (bio)
Ima metodologija kojom stručnjaci te stvari zaključuju, ne zaključuje se gledajući slike na forumu.
emko1234

#53970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

ucenik1234 wrote: 13/02/2022 21:26

Ne. Nego vi svi se ovdje žalite na korumpirani sistem a samo donosite zaključke bez ijednog validnog dokaza.
Ako iko od vas ima informaciju o tome koliko je vozio, gdje je poceo kočiti, jel prosao kroz crveno i slicno, odete fino u Tužilaštvo i date iskaz ko svjedoci. Vi hoćete pravičan sistem a po defaultu biste nekome uskratili to pravo jer je sin Ize Spahovića.

Tužioc koji je predložio pritvor je jedan obični idiot. Nema vještaka koji bi za dva dana mogao napraviti nacrt a kamoli izvještačiti da je neko uradio nešto što ovdje stavljate na teret osobi koja je vozila. Makar on bio Alija rahmetli.

Postoje uslovi za izricanje mjere pritvora. A oni su :

- mogućnost bijega
-uticaj na svjedoke
-ponavaljanje djela

Šta znamo do sada? Da ga je udario, da je stao, da je bio bez prisutnosti alkohola ili opijata u krvi.
Šta ne znamo? Koliko je vozio, da li je prošao kroz crveno, da li je vozač trole dok je čekao semafor izašao haman na cestu ko meni večeras, da li je dečku bilo zeleno ili crveno, da li je pretrčavao ili se već nalazio na pješačkom.

Kad se uzme sve u obzir, nikakav slučaj ovdje tuzilastvo nema ( još uvijek ).

A za ove što kažu da je pregledno, vjerovatno nisu vozači pa da podjelim par informacija. Pri brzini od 72kmh, auto se kreće 20 metara u sekundi. Prosječan čovjek normalne brzine hoda se kreće brzinom od 0,75m - 1.00 m u sekundi. Ulica je široka na onom mjestu barem 5 metara ( dvije trake). Znači od momenta gdje vozač vidi prelaz ( ako mu pogled ne zaklanja trolejbus ko meni večeras ) do momenta kad dolazi do tog prelaza pri brzini od 72kmh ne prođe ni 5 sekundi. A malcu, ako je hodao treba cca 5 sekundi da pređe cestu. Ako cestu prelazi iz pravca stajališta prema mostu, a trolejbus stoji i čeka zeleno, vozač ga može vidjeti tek 2 sekunde pred prelaz. Ako je malcu crveno, i ako ga ne očekuje a ne prati cestu i vozi 72kmh, nema šanse da reaguje na vrijeme.

Ima smisla sto pricas za presumpciju nevinosti, al jebi ga emko, onakav porse se ukopava (unutar max 10m) sa dozvoljenih 40kmh kad ti nesto izzleti, jer je vrhunsko auto sa brake asistima i ostalim sistemima podrske, cisto sumnjam da je vozio unutar dozvoljenih 40, jer sudeci po stanju malca, brzina je 40 bila u momentu udara a to znaci da je debelo preko bilo - naravno, ovo su moje pretpostavke.

Nema opravdanja za prekoracenje brzine 20+ kod skole da si Bog i taman da nikog ne ugrozzavas da je nedjelja u 3 ujutro - simple as that
Prvo onaj Porsche facelift druge generacije. Znači star je minimalno 5 godina. Nijedan od sistema koji spominješ nije svemoćan. Pričao sam na drugoj temi o svom autu i znam šta ti govorim. Drugo, težina onog auta je otežavajuća okolnost. Heavy weight šampion od 2+ tone. Nema ukopavanja na 0 stepeni vanjske temperature na ljetnim gumama. A boga mi nema ni na zimskim.
I treće, opet kažem, nikog ne pravdam. Samo po meni niko nije kriv dok se ne dokaže da je kriv. Subjetivno, da bog da nikad više ne sjeo za volan. Objektivno, možda mu se na teret može staviti 20kmh preko ograničenja. Jer za ostalo trenutno niko ovdje nema niti jednog materijalnog dokaza.

Pravo je egzaktna nauka. NIje stvar onoga što znaš ili pretpostavljaš nego onoga što možeš dokazati.
foxlife

#53971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

Hakiz wrote: 13/02/2022 21:37
foxlife wrote: 13/02/2022 21:34 mozda je odrzavanje cesta koristilo losu smjesu za asfalt kad su obnavljali ovo pa gume ne hvataju podlogu dobro a kapi kise napravile aquaplaning

Ima metodologija kojom stručnjaci te stvari zaključuju, ne zaključuje se gledajući slike na forumu.
naravno da ima zato i nismo tacno procjenili brzinu
neko je vjerovatno upoznat sa tom metodologijom i zato je i postavio brzinu od 90kmh
ja to ne znam i zato ne lupam cifre al kao sto rekoh vjerovatno neko zna pa je priblizno i odredio brzinu 90 a znajuci profil vozaca ne bi me cudilo da je manje nego samo vece
bicakcic_solomon

#53972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bicakcic_solomon »

Sa 100 do 0 ovaj Porsche koči u cca 35 metara.
vjeshalica

#53973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

jasib wrote: 13/02/2022 21:36

Obzirom da se radi o Porsche-u i posebno kvalitetnom kočionom sistemu, vjerujem da je brzina bila i veća od procijenjene 90 km. Ako mu je put bio otvoren još od džamije na Čobaniji, i ako je hvatao zeleni val, možda je brzina bila veća i od 100 km. Uslovi su bili idealni, jer je asfalt bio suh, bez snijega i kiše.
Ma pitanje je i tih refleksa i kad je pritisnuo i koliko kočnicu i svašta nešto igra dobru ulogu u kompletnoj slici,a da je vozio do 50kmh poršea je mogao brzo smiriti,ali ovako nije jer je vozio duplo više i tu je sva priča gotova
bosanska senzacija

#53974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bosanska senzacija »

Da sin kriminalca na pješačkom gazi dijete jednog oskarovca je paradigma ove države i čitavog društva.

Truhlo sve, od vrha do dna.
foxlife

#53975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

dovoljno je vidjeti povrede decka i znamo da voznja od 45 realno ne bi ga dovela do ovoga sto je sada
Post Reply