Dešavanja u Srbiji
-
llull
#56576 Re: Dešavanja u Srbiji
2012 godine je Boris Tadic ukinuo takse i ubrzao proceduru dobijanja drzavljanstva za sve Srbe u regionu. Vucic i Dodik su sada postigli dogovor da svi Srbi u RS automatski dobijaju drzavljanstvo Srbije po rodjenju. Mislim da samo trebaju jos potpis na sporazum da stave. Bice sigurno u toku ove godine.
- bingov buraz
#56577 Re: Dešavanja u Srbiji
Zar podebljano nije diskriminacija?llull wrote: ↑13/02/2022 13:56 2012 godine je Boris Tadic ukinuo takse i ubrzao proceduru dobijanja drzavljanstva za sve Srbe u regionu. Vucic i Dodik su sada postigli dogovor da svi Srbi u RS automatski dobijaju drzavljanstvo Srbije po rodjenju. Mislim da samo trebaju jos potpis na sporazum da stave. Bice sigurno u toku ove godine.
-
llull
#56578 Re: Dešavanja u Srbiji
Izvini ne razumijem na sta mislis? Ko je diskriminisan ? I Bosnjaci mogu dobiti drzavljanstvo ali oni bi isto dobili samo u roku od 2-3 mjeseca sto je isto brzo.
Last edited by llull on 13/02/2022 14:17, edited 1 time in total.
- bingov buraz
-
llull
#56580 Re: Dešavanja u Srbiji
Dao sam ti odgovor iznad, nikome iz RS nije uskraceno drzavljanstvo ako isto zeli. Sta mislis kakve bi reakcije bile da svi Bosnjaci u RS automatski postanu drzavljani Srbije ?
- bingov buraz
#56581 Re: Dešavanja u Srbiji
Mislim da niko ne bi trebao automatski postati državljanin bilo koje zemlje na svijetu osim one u kojoj je rođen.
Stvar izbora punoljetne osobe.
- vatrogasac
#56582 Re: Dešavanja u Srbiji
Ovo me podsjeti kada je Vukanović prije nekoliko dana rekao kako rs treba razvijati svoju filmsku industriju sa kojom će prikazati 'istinu' o otadžbninskom ratu Srba u rs-u. Oni stalno nameću narativ i vokabular kako je rs isključivo srpski i da druge narode koji po Ustavu isto čine rs tu ništa ne treba pitati.
-
llull
#56583 Re: Dešavanja u Srbiji
Pa znas kako mislim da u ovom slucaju nece Srbija sama upisivati te ljude, vec ce porodice prijavljivatibingov buraz wrote: ↑13/02/2022 14:21Mislim da niko ne bi trebao automatski postati državljanin bilo koje zemlje na svijetu osim one u kojoj je rođen.
- jednonogi_Jack
#56584 Re: Dešavanja u Srbiji
Ja sam za to da se može imati koliko hoćeš. Moje dijete ima 3.bingov buraz wrote: ↑13/02/2022 14:21Mislim da niko ne bi trebao automatski postati državljanin bilo koje zemlje na svijetu osim one u kojoj je rođen.
-
konami666
#56585 Re: Dešavanja u Srbiji
Sjećam se jednom kada sam letio iz Dubai-ja za Sarajevo i onda na pasoskoj kontroli jedno 4-5 ljudi ispred mene koji ocigledno nisu bili iz Bosne pokazuju bosanske pasoše na pasoskoj kontroli. Ok kada Srbin iz RS-a dobije pasos Srbije ali kako ovi dobiše papire? I još ovaj lik sto je bio ispred mene odgovara na engleskom a fino u zakonu BiH piše da bi dobio državljanstvo moraš poznavati jedan od jezika B/H/S.
- Mr.Sojic
#56586 Re: Dešavanja u Srbiji
Bitno je da si ti bio u DubaJiju, jebeš ostalokonami666 wrote: ↑13/02/2022 16:30 Sjećam se jednom kada sam letio iz Dubai-ja za Sarajevo i onda na pasoskoj kontroli jedno 4-5 ljudi ispred mene koji ocigledno nisu bili iz Bosne pokazuju bosanske pasoše na pasoskoj kontroli. Ok kada Srbin iz RS-a dobije pasos Srbije ali kako ovi dobiše papire? I još ovaj lik sto je bio ispred mene odgovara na engleskom a fino u zakonu BiH piše da bi dobio državljanstvo moraš poznavati jedan od jezika B/H/S.
To nije bitno
-
llull
#56587 Re: Dešavanja u Srbiji
Jebo Dubai, isto do Porebrica da odes... samo nema pijace 
- jasib
#56588 Re: Dešavanja u Srbiji
Naravno. I takođe, da na globalnom nivou postane pravilo da jedna osoba može imati samo jedno državljanstvo - pasoš. Ako ne globalno, onda barem u Bosni. Besmisleno je da neko cijeli život živi i radi, npr. u prebogatom Luxembourgu, a redovno glasa za politiku u Bosni koja s njegovim životom nema nikakve veze.bingov buraz wrote: ↑13/02/2022 14:21Mislim da niko ne bi trebao automatski postati državljanin bilo koje zemlje na svijetu osim one u kojoj je rođen.
I ovo državljsnstvo Srbije... Ne osporavam pravo maloljetne osobe da izabere za sebe državljanstvo i pasoš, ali ako mu je srbijansko, prestaju mu prava bosanska
-
konami666
#56589 Re: Dešavanja u Srbiji
Haha nisam bio u Dubai-ju tada, ustvari sam bio u Singapuru a najbolja opcija do Sarajeva je bila preko DubaijaMr.Sojic wrote: ↑13/02/2022 16:32Bitno je da si ti bio u DubaJiju, jebeš ostalokonami666 wrote: ↑13/02/2022 16:30 Sjećam se jednom kada sam letio iz Dubai-ja za Sarajevo i onda na pasoskoj kontroli jedno 4-5 ljudi ispred mene koji ocigledno nisu bili iz Bosne pokazuju bosanske pasoše na pasoskoj kontroli. Ok kada Srbin iz RS-a dobije pasos Srbije ali kako ovi dobiše papire? I još ovaj lik sto je bio ispred mene odgovara na engleskom a fino u zakonu BiH piše da bi dobio državljanstvo moraš poznavati jedan od jezika B/H/S.![]()
To nije bitno![]()
- Mr.Sojic
#56590 Re: Dešavanja u Srbiji
A di je materijal vidiš da SingapurĆani čekaju
PantiĆu, Pantiću
- Haris.ba
#56591 Re: Dešavanja u Srbiji
Postoje uslovi za oduzimanje drzavljanstva Bosne i Hercegovine ako drzavljanstvo Srbije nije steceno u skladu sa slijedecim uslovima:
http://www.mup.rs/wps/portal/sr/gradjan ... iH2V_X_4!/Prijem u državljanstvo po ugovoru o dvojnom državljanstvu sa Bosnom i Hercegovinom
Ugovorom o dvojnom državljanstvu zaključenom između SRJ i BiH ("Službeni list SRJ", Međunarodni ugovori broj 2/03, stupio na snagu 15. maja 2003. godine) države ugovornice su se saglasile da državljanin jedne države ugovornice može steći državljanstvo druge države ugovornice (dvojni državljanin) pod uslovima:
da je navršio 18 godina života;
da ima prijavljen boravak najmanje tri godine na teritoriji države ugovornice čije državljanstvo stiče, odnosno najmanje godinu dana ako je u braku sa državljaninom te države ugovornice;
da u državi ugovornici čije državljanstvo stiče nije osuđivan za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora preko tri godine;
da mu nije izrečena mera bezbednosti proterivanja stranca iz države ugovornice čije državljanstvo stiče za poslednje tri godine pre podnošenja zahteva ili zaštitna mera udaljavanja stranca sa teritorije države ugovornice čije državljanstvo stiče za poslednju godinu dana pre podnošenja zahteva;
da se iz njegovog ponašanja može zaključiti da će poštovati pravni poredak države ugovornice čije državljanstvo stiče.
Državljanin države ugovornice koji boravi u inostranstvu, a u braku je sa državljaninom druge države ugovornice najmanje tri godine, može steći državljanstvo druge države ugovornice ako ispunjava uslove iz tačke 1,3,4. i 5.
-
llull
#56592 Re: Dešavanja u Srbiji
http://banjaluka.mfa.gov.rs/lat/consula ... te=MeniENG&Haris.ba wrote: ↑13/02/2022 16:59 Postoje uslovi za oduzimanje drzavljanstva Bosne i Hercegovine ako drzavljanstvo Srbije nije steceno u skladu sa slijedecim uslovima:
http://www.mup.rs/wps/portal/sr/gradjan ... iH2V_X_4!/Prijem u državljanstvo po ugovoru o dvojnom državljanstvu sa Bosnom i Hercegovinom
Ugovorom o dvojnom državljanstvu zaključenom između SRJ i BiH ("Službeni list SRJ", Međunarodni ugovori broj 2/03, stupio na snagu 15. maja 2003. godine) države ugovornice su se saglasile da državljanin jedne države ugovornice može steći državljanstvo druge države ugovornice (dvojni državljanin) pod uslovima:
da je navršio 18 godina života;
da ima prijavljen boravak najmanje tri godine na teritoriji države ugovornice čije državljanstvo stiče, odnosno najmanje godinu dana ako je u braku sa državljaninom te države ugovornice;
da u državi ugovornici čije državljanstvo stiče nije osuđivan za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora preko tri godine;
da mu nije izrečena mera bezbednosti proterivanja stranca iz države ugovornice čije državljanstvo stiče za poslednje tri godine pre podnošenja zahteva ili zaštitna mera udaljavanja stranca sa teritorije države ugovornice čije državljanstvo stiče za poslednju godinu dana pre podnošenja zahteva;
da se iz njegovog ponašanja može zaključiti da će poštovati pravni poredak države ugovornice čije državljanstvo stiče.
Državljanin države ugovornice koji boravi u inostranstvu, a u braku je sa državljaninom druge države ugovornice najmanje tri godine, može steći državljanstvo druge države ugovornice ako ispunjava uslove iz tačke 1,3,4. i 5.
O prijemu u državljanstvo Republike Srbije odlučuje MInistarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, a Zakon o državljanstvu Republike Srbije ne propisuje rok za rešavanje zahteva. Za ubrzani postupak prijema u državljanstvo potrebno je uputiti molbu MUP-u Srbije. U molbi je potrebno navesti i obrazložiti razloge hitnosti uz dostavljanje dokaza. ( na primer ako je u pitanju školovanje u R. Srbiji dostavlja se original Potvrde o statusu studenta i broju položenih ispita sa fakulteta, ako je u pitanju lečenje u R. Srbiji dostavlja se nalaz i mišljenje lekara i slično).
Potrebna dokumenta za svako lice koje podnosi zahtev:
1.Izvod iz matične knjige rođenih (IMKR), ne stariji od godinu dana i kopija izvoda (dobija se isključivo u matičnoj kancelariji u mestu rođenja, ne priznaju se izvodi iz posebnih knjiga).
Za lica rođena u inostranstvu (npr. Austrija, Nemačka, itd.) potrebno je dostaviti IMKR na međunarodnom (višejezičnom) obrascu, ne starije od godinu dana, kao i kopiju istog izvoda.
2. Izvod iz matične knjige venčanih, ne stariji od godinu dana, i kopija izvoda (dobija se u matičnoj kancelariji u mestu zaključenja braka). Za bračne drugove potrebno je dostaviti dva originala i dve fotokopije izvoda. Neophodno je da u venčanom listu budu navedeni jedinstveni matični brojevi građana (JMBG) oba bračna druga. Ukoliko je lice sklapalo brak, a taj brak prestao razvodom ili smrću bračnog druga, u tom slučaju potrebno je dostaviti venčani list sa navedenom činjenicom prestanka braka.
NAPOMENA:
1. Po mestu rođenja/venčanja podrazumeva da se izvodi iz matičnih knjiga pribavljaju za građane koji su rođeni/ venčani u Republici Srpskoj u bilo kom mestu Republike Srpske, a za građane koji su rođeni / venčani u Federaciji BiH u bilo kome mestu koje pripada Federaciji BiH.
2. Izvodi iz matičnih knjiga rođenih i venčanih koje izdaju službe matičara BiH sa naznakom "trajno", nemaju svojstvo trajnog izvoda u Republici Srbiji i neophodno je da budu originali koji nisu stariji od godinu dana u trenutku podnošenja zahteva.
3. Uverenje o državljanstvu Republike Srpske, Bosne i Hercegovine (BiH), ne starije od godinu dana i kopija uverenja;
4. Dve kopije lične karte ili pasoša BiH (originale doneti na uvid);
Kopije dokumenata se ne overavaju.
5. Formular zahteva i izjava da podnosilac zahteva Republiku Srbiju smatra svojom državom, kao i izjava deteta starijeg od 14 godina da se slaže da roditelji podnesu zahtev u njegovo ime, dobija se u Generalnom konzulatu, prilikom podnošenja zahteva.
Zahtev možeте popuniti i na Vašem računaru, unošenjem podataka u obrazac koji se nalazi na kraju ovog teksta (na sajtu Generalnog konzulata Republike Srbije).
Nakon unošenja predviđenih podataka u obrazac, na način kako to rubrike zahtevaju (detaljno objašnjenje nalazi se u svakoj rubrici i pojavljuje se nakon što se "mišem" pozicionirate na početak rubrike koju treba popuniti, kao i na sajtu u tekstu "Uputstvo"), potrebno je zahtev odštampati i lično doneti u Generalni konzulat u Banjaluci, sa svom potrebnom dokumentacijom koja je gorenavedena.
Prilikom porodičnog podnošenja zahteva - kada zahtev podnose roditelji za sebe i decu, neophodno je prisustvo oba roditelja i dece starije od 14 godina. Ako jedan od roditelja nije u mogućnosti da dođe, obavezno je overeno punomoćje roditelju koji je prisutan, da u njegovo ime može da podnese zahtev za prijem u državljanstvo.
U slučaju da se zahtev podnosi preko punomoćnika (važi samo za punoletna lica), potrebno je doneti original i fotokopiju punomoćja, overenog u opštini, sudu ili kod notara i dve fotokopije lične karte punomoćnika.
Prilikom podnošenja zahteva za sticanje državljanstva Republike Srbije, lica rođena na teritoriji Republike Srbije nisu u obavezi su da prilože Izvod iz matične knjige rođenih. Stupanjem na snagu Zakona o opštem upravnom postupku (9.marta 2016.godine), pribavljanje dokumenata, uz pisanu izjavu stranke, može da pribavi i nadležni organ po službenoj dužnosti, bez troškova naplate.
Ukoliko se stranka odluči da pribavi dokumenta posredstvom nadležnog organa, rok za odlučivanje po zahtevu biće produžen za vreme koje je neophodno da se pribave dokumenta.
Posebno ističemo da je potrebno dostaviti celokupnu dokumentaciju, uz zahtev za državljanstvo.
-
mishic
#56593 Re: Dešavanja u Srbiji
"Umovanja" koja se iz petnih žila napinju da fašizam i sve profašističke ideologije rehabilituju revidirajući povijest na sceni su već nekoliko decenija.
Iz tih istih kuhinja sada se fašističke ideje maskiraju novim vokabularom pa "legitimno predstavljanje", "konstitutivni narodi" i desetine drugih kovanica
koje imaju zadaću da sakriju prepoznatljivu i davno prevaziđenu i osuđenu ideologiju.
I ne samo to, otišli su i korak dalje pa pojmove građanskog društva, demokratije itd., etiketiraju desetinama epiteta koje samo oni vide, znaju i koriste a sve s ciljem nebi li tim etiketama, pukom zamjenom teza, svoje neprihvatljive ideje poturili drugom. Na sceni je gebelsovska ujdurma koja se kako u BiH tako i kod oba susjeda širi brže od pandemije i pokušava da nas dovede u situaciju da ono što ti susjedi i njihove BiH ispostave mogu činiti, mi ne možemo i ne smijemo čak ni pominjati.
Vučić nas pokušava podućiti tome da je naše prečesto spominjanje genocida neprihvatljivo, iritantno i frustrirajuće, uče nas i da je postojanje ustaša i četnika legitimno ali njihovo imenovanje i pominjanje veliki grijeh i neprihvatljivo, da se iza pojmova građanskog društva i demokratije kriju mračne ideologije sa stotinama sakrivenih značenja a da je "legitimno predstavljanje" i "konstitutivnost" najviši civilizacijski domet i sl.
Pa dokele više?! Kako to čitav savremeni svijet ima jedne a samo naši susjedi druge standarde? I to jedne za nas u BiH, a druge za sebe u svojim zemljama? I Gebels je bio mala maca kakvi su ovi moderni gebelsovci kojima ćemo morati tek nadjenuti adekvatna imena.
Iz tih istih kuhinja sada se fašističke ideje maskiraju novim vokabularom pa "legitimno predstavljanje", "konstitutivni narodi" i desetine drugih kovanica
koje imaju zadaću da sakriju prepoznatljivu i davno prevaziđenu i osuđenu ideologiju.
I ne samo to, otišli su i korak dalje pa pojmove građanskog društva, demokratije itd., etiketiraju desetinama epiteta koje samo oni vide, znaju i koriste a sve s ciljem nebi li tim etiketama, pukom zamjenom teza, svoje neprihvatljive ideje poturili drugom. Na sceni je gebelsovska ujdurma koja se kako u BiH tako i kod oba susjeda širi brže od pandemije i pokušava da nas dovede u situaciju da ono što ti susjedi i njihove BiH ispostave mogu činiti, mi ne možemo i ne smijemo čak ni pominjati.
Vučić nas pokušava podućiti tome da je naše prečesto spominjanje genocida neprihvatljivo, iritantno i frustrirajuće, uče nas i da je postojanje ustaša i četnika legitimno ali njihovo imenovanje i pominjanje veliki grijeh i neprihvatljivo, da se iza pojmova građanskog društva i demokratije kriju mračne ideologije sa stotinama sakrivenih značenja a da je "legitimno predstavljanje" i "konstitutivnost" najviši civilizacijski domet i sl.
Pa dokele više?! Kako to čitav savremeni svijet ima jedne a samo naši susjedi druge standarde? I to jedne za nas u BiH, a druge za sebe u svojim zemljama? I Gebels je bio mala maca kakvi su ovi moderni gebelsovci kojima ćemo morati tek nadjenuti adekvatna imena.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#56594 Re: Dešavanja u Srbiji
Dokle god MI stvari ne pocnemo nazivati pravim imenom!!!mishic wrote: ↑13/02/2022 19:05 "Umovanja" koja se iz petnih žila napinju da fašizam i sve profašističke ideologije rehabilituju revidirajući povijest na sceni su već nekoliko decenija.
- Haris.ba
#56595 Re: Dešavanja u Srbiji
Nema veze procedura Srbije. Srbija moze kako hoce dijeliti drzavljanstva. Moze po velicini cune ako im je cejf.
Stvar je da po ustavu Bosne i Hercegovine ne mozes imati dvojno drzavljanstvo bez medjunarodnog sporazuma sa tom drzavom. I ja postavim lijepo medjunarodni sporazum, i ocito se krsi.
Znaci, moze Srbija svima podijeliti drzavljanstva, ali onda Bosna i Hercegovina moze oduzeti drzavljanstvo Bosne i Hercegovine jer nisu ispunjeni uslovi za dvojno drzavljanstvo.
Ali, nemam ja iluzija da ce se to desiti. Samo mi je zanimljivo kako ni te sitne proceduralne stvari se ne zele postovati kada je "cilj" u pitanju.
-
llull
#56596 Re: Dešavanja u Srbiji
Ti ne razumiješ da je to ugovor od ranije iz doba SRJ, posebno je napravljen ugovor naknadno još dok je Boris Tadić bio predsjednik.
Građani BiH mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo Srbije po osnovu srpskog porijekla, po osnovu braka s državljaninom Republike Srbije, po osnovu prebivališta na teritoriji Srbije i po osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu sklopljenom između Srbije i BiH.
Zakon o državljanstvu Republike Srbije
Građani BiH mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo Srbije po osnovu srpskog porijekla, po osnovu braka s državljaninom Republike Srbije, po osnovu prebivališta na teritoriji Srbije i po osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu sklopljenom između Srbije i BiH.
Član 23
Pripadnik srpskog naroda koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije ima pravo da bude primljen u državljanstvo Republike Srbije bez otpusta iz stranog državljanstva, ako je navršio 18 godina života i nije mu oduzeta poslovna sposobnost i ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.
Pod uslovima iz stava 1. ovog člana, u državljanstvo Republike Srbije može biti primljeno i lice rođeno u drugoj republici ranije SFRJ koje je imalo državljanstvo te republike ili je državljanin druge države nastale na teritoriji ranije SFRJ, koje kao izbeglo, prognano ili raseljeno lice boravi na teritoriji Republike Srbije ili je izbeglo u inostranstvo.
Pod uslovima iz stava 1. ovog člana u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen pripadnik drugog naroda ili etničke zajednice sa teritorije Republike Srbije.
- Mr.Sojic
#56597 Re: Dešavanja u Srbiji
Kome treba Fasoš Srbije
Bolje ga nemati i znaš barem da ne moReš niĐe, a ne imati ga i opet ne mEReš niđe
Bolje ga nemati i znaš barem da ne moReš niĐe, a ne imati ga i opet ne mEReš niđe
- zarko.filip
#56598 Re: Dešavanja u Srbiji
Neko iz BiH su uda/ozeni sa drzavljaninom npr.Holandije.Zasto njih dvoje ne bi imali oba drzavljanstva ako zele ili zasto ne binjihova djeca imala oba drzavljanstva?jasib wrote: ↑13/02/2022 16:41Naravno. I takođe, da na globalnom nivou postane pravilo da jedna osoba može imati samo jedno državljanstvo - pasoš. Ako ne globalno, onda barem u Bosni. Besmisleno je da neko cijeli život živi i radi, npr. u prebogatom Luxembourgu, a redovno glasa za politiku u Bosni koja s njegovim životom nema nikakve veze.bingov buraz wrote: ↑13/02/2022 14:21
Mislim da niko ne bi trebao automatski postati državljanin bilo koje zemlje na svijetu osim one u kojoj je rođen.
I ovo državljsnstvo Srbije... Ne osporavam pravo maloljetne osobe da izabere za sebe državljanstvo i pasoš, ali ako mu je srbijansko, prestaju mu prava bosanska
Druga stvar je glasanje.Glasas tamo gdje zivis.
-
llull
#56599 Re: Dešavanja u Srbiji
To za glasanje svakako, moja sestra i zet imaju osnova za 4 drzavljanstva, jos ne mogu da skontaju za koje da se odluce uz bosansko. Hhahahazarko.filip wrote: ↑14/02/2022 14:44Neko iz BiH su uda/ozeni sa drzavljaninom npr.Holandije.Zasto njih dvoje ne bi imali oba drzavljanstva ako zele ili zasto ne binjihova djeca imala oba drzavljanstva?jasib wrote: ↑13/02/2022 16:41
Naravno. I takođe, da na globalnom nivou postane pravilo da jedna osoba može imati samo jedno državljanstvo - pasoš. Ako ne globalno, onda barem u Bosni. Besmisleno je da neko cijeli život živi i radi, npr. u prebogatom Luxembourgu, a redovno glasa za politiku u Bosni koja s njegovim životom nema nikakve veze.
Druga stvar je glasanje.Glasas tamo gdje zivis.
- Haris.ba
#56600 Re: Dešavanja u Srbiji
Je li trebam opet objašnjavati šta ti ne razumiješ?llull wrote: ↑13/02/2022 22:48 Ti ne razumiješ da je to ugovor od ranije iz doba SRJ, posebno je napravljen ugovor naknadno još dok je Boris Tadić bio predsjednik.
Član 23
Pripadnik srpskog naroda koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije ima pravo da bude primljen u državljanstvo Republike Srbije bez otpusta iz stranog državljanstva, ako je navršio 18 godina života i nije mu oduzeta poslovna sposobnost i ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.
Pod uslovima iz stava 1. ovog člana, u državljanstvo Republike Srbije može biti primljeno i lice rođeno u drugoj republici ranije SFRJ koje je imalo državljanstvo te republike ili je državljanin druge države nastale na teritoriji ranije SFRJ, koje kao izbeglo, prognano ili raseljeno lice boravi na teritoriji Republike Srbije ili je izbeglo u inostranstvo.
Pod uslovima iz stava 1. ovog člana u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen pripadnik drugog naroda ili etničke zajednice sa teritorije Republike Srbije.
Taj međunarodni ugovor je na snazi i Republika Srbija je njegova članica.
Građani Bosne i Hercegovine mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo Srbije po uslovima kakve god želi Republika Srbija. Tu nema nikakve prepreke. Ali, dvojno državljanstvo (da imaju istovremeno državljanstvo Bosne i Hercegovine i Republike Srbije) može samo po navedenom međunarodnom sporazumu iz ugla Bosne i Hercegovine.
Republika Srbija ne zahtjeva da se odrekneš dvojnog državljanstva po članu 23.svog zakona. Ali, Bosna i Hercegovina zahtjeva po svom ustavu i posljedično međunarodnom sporazumu i zakonu.
Klasičan fazon, imaš kuću, vrati stan. Jer, nisi ispunio uslove da imaš oboje.
Samo ponavljam, niko u Bosni i Hercegovini neće to problematizirati jer ne postoji politička volja.