AliceInChains wrote: ↑12/02/2022 21:50
Osmi Socrates wrote: ↑12/02/2022 21:35
Pa i ti si totalno zaostao ako misliš da su resursi jedina važna tačka jedne ekonomije. I da su trgovinski ugovori samo "prodavaćemo gas".
Rusi ne proizvode ništa, a nemaju ni kupovnu moć da postanu ozbiljno tržište bilo kome.
Ja sam se neki dan glasno nasmijao kad sam pročitao o kinesko-ruskom ugovoru oko izvoza ruskog gasa u vrijednosti od 200 milijardi na trideset godina.
Pa koga XI zajebava? To je kikiriki, jbmt.
Moć i životni standard, ili ti Soft power od EU bazira na suficitu u trgovini.
Da li je rast cijene energenata pozitivan za proizvodnju i eksport?
Jeli pametno navijati, da se najbržem konju Evrope odrežu noge, koji Btw. indirektno hrani veliki dio banana država, tako sto mu zavrnes pipe i poskupis energente?
Xi se smije, kolike smo mi sluge u Evropi
Zamisli, samovoljno bojkotujemo jeftine energente i smanjujemo našu produktivnost u odnosu na Kineze i ostale
Kao što sam napisao, ekonomija nisu samo energenti. Zašto bi neko kupovao bilo šta od wannabe svjetske sile kojoj ne može ništa prodati? Džabe ti proizvodnja ako ne možeš prodati.
Pa čak i kad je pitanju samo gas, treba se uzimati u obzir i kvaliteta i način dostave tog gasa. Čitava Azija se već preusmjerava na LNG, a pogotovo Kina, jer su ekološka katastrofa. I kupovaće LNG od Australije i Amerike uglavnom. I to mora da se povećava u budućnosti. Tako da je taj najbrži konj malo zaostao.
A sasvim treća stvar je da prilikom kupovine energenata moraš uzimati u obzir mentalno stanje onoga koji ti prodaje. Putin je očigledno psihopata i njegove ucjene Evropi se u budućnosti samo mogu pogoršati. Zato, Evropa mora to prekinuti što je prije moguće.
Njemačka čak ni nije najgori slučaj. Oni su na oko 30% ruskog gasa.