Android TV Box

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Sehro

#2751 Re: Android TV Box

Post by Sehro »

Rogie wrote: 11/02/2022 14:26 Mislim da se starija verzija firestick 4k moze naci na olx-u za 100 KM, bez snizenja vani (+ dostava) je to tu negdje ali ces barem uredjaj dobiti za dan. Jedino je mozda pouzdanost ovih prodavaca na olx-u upitna (da ne dodje polovan uredjaj i sl.), jer tu nikad ne mozes znati.

Pisao sam vec da sam prije oko 3 mjeseca kupio dva firestick 4k max, i fakat sam prezadovoljan sa svim. Nisam prije toga nigdje vidio ni kako rade, ali je toliki broj pohvala ovdje (pogotovo od strane irca :D) bio dovoljan razlog da kupim bez razmisljanja. Koristio sam sony android tv i ne mogu reci da nisam (bio) zadovoljan, ali je firestick definitivno bolja opcija. Kineske android boxove sam takodjer testirao kod jarana i nimalo mi se nisu svidjeli. Necu reci da mi box s (naprimjer) ne valja, niti ga svrstati u isti rang s ostalim noname kinezima, ali je za mene stick otkrice godine.

Lahko je sve skontati, ko je imalo imao dodira s tim stvarima nece imati problema. Mene je vise zanimao nacin funkcionisanja sticka pa sam imao nekih nedoumica i pitanja ovdje, ali nakon kratkog koristenja se sve brzo 'pohvata'
Ja sam jedno vrijeme koristio Sony XH90 a onda sam na njega spojio Fire TV Cube, nevjerovatno koliko je Fire TV Cube bolji u svakom smislu od Sony-ja.
laik1981

#2752 Re: Android TV Box

Post by laik1981 »

Bolji je i fs, a ne cube.. Ova amazon cuda bolje rade od bilo koje integrisane platforme, na bilo kojem tv-u. Ja od kada sam to uzeo vise ne koristim neki drugi izvor na tv-u. Jos je meni fs prepoznao daljinski od tv-a i mogu sve sa jednim daljinskim zavrsavati sto mi je bilo jako pozitivno iznenadjenje.. FS je totalno obezvrijedio integrisane smart platforme.. Jos kad skontas da se fs zna naci i za 25 dolara na nekoj akciji..
typeOnegative

#2753 Re: Android TV Box

Post by typeOnegative »

firestick je brz pravo, jedan mali zvrk, kamoli cube... Ali, poznato je da svi, pa i Sony, skrtare i ugrađuju slabije chipsete na Android televizorima, čak i i na višim serijama, pa i ne iznenađuje da ga cube izuva iz cipela :-D
laik1981

#2754 Re: Android TV Box

Post by laik1981 »

A cesto je zbog android platforme tv skuplji za 200-400KM od istog tv-a koji nije android. To je slucaj i kod sonya, philipsa, hisensea itd., a ti androidi ne mogu ni blizu primirisati fs-u..
typeOnegative

#2755 Re: Android TV Box

Post by typeOnegative »

+1 , precjenjuju ga , a iskustvo korištenja često bude blagi užas , pa i za nonsmart dio priče tj najobičnije gledanje TV-a .
Imao sam priliku vidjeti kod drugih koliko android zna uštekat na TV-u , jeftinijim pogotovo .... pritisneš tipku da pojačaš ili smanjiš ton , treba mu sedam osam sekundi da pokaže :run:
Svakom njegovo ,al što se mene tiče Android TV nikad u životu
irac300

#2756 Re: Android TV Box

Post by irac300 »

Kod mene na Sony XH9096 Android radi odlicno. Imam na njemu Kodi, stbEmu, OTT i Infinity aplikacije. Bez ikakvih problema sve funkcionise. Naravno, ne treba biti ni mazga pa tv zatrpati aplikacijama. Isto kao i na fire sticku, nabacim par aplikacija i to je to. Uglavnom, nisam primjetio da mi je sporiji od amazonvog sticka.
Blagajac

#2757 Re: Android TV Box

Post by Blagajac »

Probao sam dosta androida, fire stick sve modele ali sto je Nvidia Shield to je vrh za sada na trzistu pogotovo upscaling.
mirsek

#2758 Re: Android TV Box

Post by mirsek »

Blagajac wrote: 12/02/2022 14:42 Probao sam dosta androida, fire stick sve modele ali sto je Nvidia Shield to je vrh za sada na trzistu pogotovo upscaling.
:thumbup:
Meni tv 1080p, ali mi bolja slika kad upalim upscaling na 720p snimcima nego na obicnim 1080p snimcima.
Tabijat

#2759 Re: Android TV Box

Post by Tabijat »

Nisam sigurna jel ovo pravo mjesto za upit, ali je najblize problematici, pa cu pokusati objasniti.
Imam Media server WDov (Kao NAS drive ali slabasni) i Samsung tv. i PC naravno.
Koristim Plex i Samsungovu nativnu plex aplikaciju. Ona ima problema.

-sa PCa sve radi super
-sa media servera radi gotovo sve na drugim uredjajima, na samsungu vise od pola fajlova nece. Tacnije, sve sto treba transkodirati, ili video ili audio, nece. Error.

Da li bi se moj problem rijesio nekim android boxom, npr Firestickom 4k, koji podrzava formate koje samsung ne podrzava? Time bi teoretski slabasni NAS samo slao podatke, bez ikakvog transkodiranja, Direct play varijanta?
I da li firestick podrzava HEVC, AAC i koji, ili mozda neki drugi box/stick preporucujete?
typeOnegative

#2760 Re: Android TV Box

Post by typeOnegative »

prije nego što se baciš u trošak i kupiš bilo što , preporučujem da prvo probaš sa serviio media serverom . Podržan je i na samsung televizorima , a i na NAS uređajima , besplatan , i po meni bolji od plexa (bar za stvari koje tebi trebaju )

sto se fs-a i plexa tiče i kako se ponaša , ne znam jer ne koristim plex , ali fs podržava sve formate koje možeš zamisliti, tako da ne mislim da bi bilo nekih problema ....
jarobot

#2761 Re: Android TV Box

Post by jarobot »

typeOnegative wrote: 12/02/2022 13:47 +1 , precjenjuju ga , a iskustvo korištenja često bude blagi užas , pa i za nonsmart dio priče tj najobičnije gledanje TV-a .
Imao sam priliku vidjeti kod drugih koliko android zna uštekat na TV-u , jeftinijim pogotovo .... pritisneš tipku da pojačaš ili smanjiš ton , treba mu sedam osam sekundi da pokaže :run:
Dva android televizora i ni blizu te tvoje priče ,pogotovo taj mit o tonu koji si napisao. Kodi , Netflix ,Syncler , Iptv Extreme EON i sve radi ok.
Pusti te bjke što pričaš
typeOnegative

#2762 Re: Android TV Box

Post by typeOnegative »

jarobot wrote: 12/02/2022 19:54
typeOnegative wrote: 12/02/2022 13:47 +1 , precjenjuju ga , a iskustvo korištenja često bude blagi užas , pa i za nonsmart dio priče tj najobičnije gledanje TV-a .
Dva android televizora i ni blizu te tvoje priče ,pogotovo taj mit o tonu koji si napisao. Kodi , Netflix ,Syncler , Iptv Extreme EON i sve radi ok.
Pusti te bjke što pričaš

smanji zajampurenost, udahni duboko i pročitaj ponovo šta sam napisao. Nisam napisao da je to pravilo, lijepo piše, pogotovo na jeftinijim tako da mi fkt nije jasan tvoj post...
A ovo ostalo, ovo je forum gdje razmjenjujemo mišljenja, ako se ne slažeš, civilizirano kažeš šta imaš, a ne prozivaš druge i ne optužujes, kontas?
semirsar

#2763 Re: Android TV Box

Post by semirsar »

Davno skontah da mi je bolje ukljuciti KODI i sa njega pokrenuti neki film sa usb-a nego sa plejerom u tv-u,fluidnije je. Ali to ne znaci da sve sjecka stopa nece da pokrene itd, jok vala, radi sve cakum pakum samo sam ja tolika picajzla da tezim jos vecem savrsenstvu pa i dan danas istrazujem u potrazi za boljim ugodjajem pri gledanju najnovijih blockbuster filmova i serija u UHD rezi.
Tema je "android tv box", znam... ali jednostavno ne odolih da ne prolaprdam i ja koju... imam Sony tv iz 2017, iliti XE85 serije, taj tv radi sve sto i android box-ovi, tako da ne vidim svrhu kupovine box-a pored takvog tv, stavise, kakvih boxova ima, bukvalno se bacaju pare. :mrgreen:

P.S. Aplikacije tipa Kodi, stbEmu, OTT i Infinity ko je uspio upast', su ono osnovno sto je potrebno, kao sto rece drug @irac300 sve ostalo je zatrpavanje smecem.
Tabijat

#2764 Re: Android TV Box

Post by Tabijat »

typeOnegative wrote: 12/02/2022 19:24 prije nego što se baciš u trošak i kupiš bilo što , preporučujem da prvo probaš sa serviio media serverom . Podržan je i na samsung televizorima , a i na NAS uređajima , besplatan , i po meni bolji od plexa (bar za stvari koje tebi trebaju )

sto se fs-a i plexa tiče i kako se ponaša , ne znam jer ne koristim plex , ali fs podržava sve formate koje možeš zamisliti, tako da ne mislim da bi bilo nekih problema ....
Jesam, ali to nije opcija. Meni treba server koji ce se vrtiti na mom NAS uredjaju, ne na PCu, i Serviio ne moze to (na zalost ovaj WD nije pravi NAS, on ima neki svoj sistem i ne mozes na njega nista instalirati osim par stvari koje je wd omogucio….ukljucujuci Plex).
Na stranu sto sam ga probala u nekom drugom kontekstu, i ne bih svakako.
Za sada bih voljela ako neko ima i plex i firestick, da se javi da pitam nesto.
Hvala svakako :)
The BEN10

#2765 Re: Android TV Box

Post by The BEN10 »

namiami wrote: 12/02/2022 21:08 Nakon dva mjeseca korisetnja fire sticka moram da vam kazem....da kupujem jos jedan :D dosadilo mi da s jedne lokacije nosim na drugu, ali pazi sada, funkcioniše pefektno!

Imam samo 5 aplikacija, youtube, mojatv, eon i tvviet uz netflix. Pokusao na pocetku s kodije, ma kakvi, ovo dovoljno i radi savrseno. Jest da ne gledam toliko filmove i serije, ali sam netflix meni dovoljan.

Ono sto hocu da kazem, da za neko standardno koristenje i minimalau "gabaritnost" boxa, sam firestick je pefektan.
Odakle si kupovao i koliko se čeka? :)
@irac300 je preporučio neku stranicu, ali je napisao da se duže čeka. Max model na njoj je oko 104 KM.
Smoothie

#2766 Re: Android TV Box

Post by Smoothie »

The BEN10 wrote: 12/02/2022 22:36
namiami wrote: 12/02/2022 21:08 Nakon dva mjeseca korisetnja fire sticka moram da vam kazem....da kupujem jos jedan :D dosadilo mi da s jedne lokacije nosim na drugu, ali pazi sada, funkcioniše pefektno!

Imam samo 5 aplikacija, youtube, mojatv, eon i tvviet uz netflix. Pokusao na pocetku s kodije, ma kakvi, ovo dovoljno i radi savrseno. Jest da ne gledam toliko filmove i serije, ali sam netflix meni dovoljan.

Ono sto hocu da kazem, da za neko standardno koristenje i minimalau "gabaritnost" boxa, sam firestick je pefektan.
@irac300 je preporučio neku stranicu, ali je napisao da se duže čeka. Max model na njoj je oko 104 KM.
Ja sam uzimao preko bhphoto video, pouzdana stranica koja ima radnje u Americi. Trenutno imaju snizenje na firesticku i drugim stvarima. 52$ te izadje 4k fire stick 2021 edition, max 63$
The BEN10

#2767 Re: Android TV Box

Post by The BEN10 »

Smoothie wrote: 12/02/2022 22:41
The BEN10 wrote: 12/02/2022 22:36
Ja sam uzimao preko bhphoto video, pouzdana stranica koja ima radnje u Americi. Trenutno imaju snizenje na firesticku i drugim stvarima. 52$ te izadje 4k fire stick 2021 edition, max 63$
Aha, jesi li koristio pesoto ili si direktno preko stranice naručivao? Nisam taj pesoto nikad koristio, pa samo ispitujem mogućnosti. :-D
bogata_sirotinja

#2768 Re: Android TV Box

Post by bogata_sirotinja »

Ovi koji su kupovali Fire TV Stick preko amazona a putem Pesoto usluge, recite mi kako je moguće da na amazonu već mjesec i jače, za bilo koji stick ili čak Kindle piše da trenutno nema na zalihama.
Pa kad ti uređaji uopšte budu dostupni i kako da znam kad će ih biti?
Quaresma

#2769 Re: Android TV Box

Post by Quaresma »

bogata_sirotinja wrote: 13/02/2022 00:10 Ovi koji su kupovali Fire TV Stick preko amazona a putem Pesoto usluge, recite mi kako je moguće da na amazonu već mjesec i jače, za bilo koji stick ili čak Kindle piše da trenutno nema na zalihama.
Kako?

https://www.amazon.com/dp/B091G4YP57/re ... B091G4YP57
stachu

#2770 Re: Android TV Box

Post by stachu »

bogata_sirotinja wrote: 13/02/2022 00:10 Ovi koji su kupovali Fire TV Stick preko amazona a putem Pesoto usluge, recite mi kako je moguće da na amazonu već mjesec i jače, za bilo koji stick ili čak Kindle piše da trenutno nema na zalihama.
Sefe gledas iz BiH, prebaci se u USA. Ako nista gore lijevo upisi KupiGlobal-ov zip code 03103
Smoothie

#2771 Re: Android TV Box

Post by Smoothie »

The BEN10 wrote: 12/02/2022 23:41
Smoothie wrote: 12/02/2022 22:41

Aha, jesi li koristio pesoto ili si direktno preko stranice naručivao? Nisam taj pesoto nikad koristio, pa samo ispitujem mogućnosti. :-D
Ne treba ti pesoto, dostavljaju direkt DHL-om na adresu. Obicno dodje za 3-4 sedmice, jer ti odabere DHL saver koji iznosi oko 13-14 dolara. Mozes ti uzeti i brzu varijantu, ali se ne isplati davati na dostavu 30+ dolara.
typeOnegative

#2772 Re: Android TV Box

Post by typeOnegative »

Tabijat wrote: 12/02/2022 22:20
typeOnegative wrote: 12/02/2022 19:24 prije nego što se baciš u trošak i kupiš bilo što , preporučujem da prvo probaš sa serviio media serverom . Podržan je i na samsung televizorima , a i na NAS uređajima , besplatan , i po meni bolji od plexa (bar za stvari koje tebi trebaju )

Jesam, ali to nije opcija. Meni treba server koji ce se vrtiti na mom NAS uredjaju, ne na PCu, i Serviio ne moze to (na zalost ovaj WD nije pravi NAS, on ima neki svoj sistem i ne mozes na njega nista instalirati osim par stvari koje je wd omogucio….ukljucujuci Plex).
Na stranu sto sam ga probala u nekom drugom kontekstu, i ne bih svakako.
Za sada bih voljela ako neko ima i plex i firestick, da se javi da pitam nesto.
Hvala svakako :)
skonto sam odmah sta ti treba, ali jbg nisam znao da imaš 'ograničen' NAS, jer inače je serviio podržan na takvim uređajima i završava posao bez problema.
Nadam se da ćeš pronaći rješenje
Tabijat

#2773 Re: Android TV Box

Post by Tabijat »

@typeOnegative ma joj, ta kupovina je bila majka svih zajeba. Bolje bi mi bilo da sam kupila kakav mini PC ili tako nešto, al gotovo sad.

Ono što je interesantno, jeste da mi na LG TV radi sve osim HEVC fajlova, na mobitelu i ipadu isto, čak i sa nekim laganim transkodiranjem. Samsung u ovoj kombinaciji....spali smo na 30% fajlova.

Čitala sam na redditu da Chromecast isto nije rješenje (a na papiru jeste) pa bih sad voljela da provjerim jel to slučaj o sa firestickom dok ne pljunem još stoju.
MikroKosmosMegaEarth

#2774 Re: Android TV Box

Post by MikroKosmosMegaEarth »

pozz, ima li neko od vas syncler i ima li problem sa titlovima čĆ

koji god titl ppostavim isti problem preko mx plaYER
Drug Clan

#2775 Re: Android TV Box

Post by Drug Clan »

MikroKosmosMegaEarth wrote: 13/02/2022 17:17 pozz, ima li neko od vas syncler i ima li problem sa titlovima čĆ

koji god titl ppostavim isti problem preko mx plaYER
U podesavanjima MX Playera podesi enkodiranje znakova na automatski ili na Eastern Europe (Cp1250)

Image
Post Reply