Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
palermo

#9151 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by palermo »

pemanapemani wrote: 10/02/2022 18:25
Grean wrote: 10/02/2022 18:10
Pises gluposti,

kao sto rece onaj mostarski kolumnista juce na N1, to sto se izjasnjavam kao Hrvat ne znaci da pristajem da me predstavljaju stranke za nacionalnim predznakom.
Ali 97% gradjana BiH se izjasnilo i etnicki i nacionalno kao BHS, jer je popisno pitanje 24. glasilo - etnicka/nacionalna pripadnost.

Ja sam se izjasnio kao Bosanac i Hercegovac, jer mi je bitnija pripadnost Bosni i Hercegovini od pripadnosti bilo kojem narodu. Za apsolutnu vecinu gradjana BiH je bitnija pripadnost narodu i to su jasno rekli na popisu.

Sad mi mozemo do sutra trubiti kako smo nacionalno BiH, ali na zvanicnom dokumentu stoji da je nacionalnih Bosanaca i Hercegovaca 1,5%.

Toliko o jednoj jedinoj.
ma nije to tako, to je potpuno pogrešna premisa.....biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat nije u suprotnosti sa Bosnom i Hercegovinom. Niti to što si se ti izjasnio kao bosanac i hercegovac daje tebi pravo da osjećaš državu Bosnu i Hercegovinu više od mene.

Da se mi ne lažemo, čitava priča oko Bosne i Hercegovine je vezana za imperijalne ambicije naših susjednih država. Onog trena kada te aspiracije nestanu ili se suzbiju i priča o nacionalnim identitetima će se svesti u okvire normalnosti.
88Sioux

#9152 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by 88Sioux »

Novak20 wrote: 10/02/2022 18:12
...

Baš me interesira da li su točne moje tvrdnje da će Dodik biti pušten sa lanca dok se ne potpišu izmjene IZ ?

...
:nene:
palermo

#9153 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 10/02/2022 18:22 Nije mi jasno zašto pregovaraju kada je jasno da nemaju dovoljno glasova za izmjenu ustava, a upitno je da li imaju većinu i za izmjene izbornog zakona? Smirite se drugovi političari, da se svi malo odmorimo. I čuj "bošnjačka strana"... :roll:
misliš ? ukoliko se nađe neki dogovor, na njega pristanu i SDA i NiP, plus ga pozdrave amerikanci i evropljani, vjeruješ da u SDP-u, Našoj stranci postoji kapacitet da to sruši ? Sumnjam.....

Mada iskreno govoreći, ja i jesam za dogovor, ali bez prelaženja bilokakvih crvenih linija, i uz princip svi od nečega odustajemo da bismo nešto dobili.

Ali HDZ neće na to pristati, tako da zapravo ovo hodi mi-dođi mi pregovaranje i nije loše.
nosara

#9154 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nosara »

Na popisu kleronacionalisti, a u dusi gradZani. :bih:
pemanapemani

#9155 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pemanapemani »

palermo wrote: 10/02/2022 18:47
pemanapemani wrote: 10/02/2022 18:25

Ali 97% gradjana BiH se izjasnilo i etnicki i nacionalno kao BHS, jer je popisno pitanje 24. glasilo - etnicka/nacionalna pripadnost.

Ja sam se izjasnio kao Bosanac i Hercegovac, jer mi je bitnija pripadnost Bosni i Hercegovini od pripadnosti bilo kojem narodu. Za apsolutnu vecinu gradjana BiH je bitnija pripadnost narodu i to su jasno rekli na popisu.

Sad mi mozemo do sutra trubiti kako smo nacionalno BiH, ali na zvanicnom dokumentu stoji da je nacionalnih Bosanaca i Hercegovaca 1,5%.

Toliko o jednoj jedinoj.
ma nije to tako, to je potpuno pogrešna premisa.....biti Bošnjak, Srbin ili Hrvat nije u suprotnosti sa Bosnom i Hercegovinom. Niti to što si se ti izjasnio kao bosanac i hercegovac daje tebi pravo da osjećaš državu Bosnu i Hercegovinu više od mene.

Da se mi ne lažemo, čitava priča oko Bosne i Hercegovine je vezana za imperijalne ambicije naših susjednih država. Onog trena kada te aspiracije nestanu ili se suzbiju i priča o nacionalnim identitetima će se svesti u okvire normalnosti.
Govorim da su na popisu namjerno izjednaceni pojmovi narod i nacija.

Danas je sasvim normalno da se nekadasnje proBiH stranke nazivaju bosnjackim, a neke i same sebe tako nazivaju. To je prije deset godina bila blasfemija. Propinjali su se na zadnje noge kada bi ih neko sveo na iskljucivo bosnjacke.

A na pregovorima u Neumu hladno se pristalo na bosnjacku i hrvatsku politicku delegaciju.
nosara

#9156 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nosara »

Zato sto to i jeste tako.
daddy-kool

#9157 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 10/02/2022 18:53
daddy-kool wrote: 10/02/2022 18:22 Nije mi jasno zašto pregovaraju kada je jasno da nemaju dovoljno glasova za izmjenu ustava, a upitno je da li imaju većinu i za izmjene izbornog zakona? Smirite se drugovi političari, da se svi malo odmorimo. I čuj "bošnjačka strana"... :roll:
misliš ? ukoliko se nađe neki dogovor, na njega pristanu i SDA i NiP, plus ga pozdrave amerikanci i evropljani, vjeruješ da u SDP-u, Našoj stranci postoji kapacitet da to sruši ? Sumnjam.....

Mada iskreno govoreći, ja i jesam za dogovor, ali bez prelaženja bilokakvih crvenih linija, i uz princip svi od nečega odustajemo da bismo nešto dobili.

Ali HDZ neće na to pristati, tako da zapravo ovo hodi mi-dođi mi pregovaranje i nije loše.
Upravo zato sto postoje crvene linije na obje strane, a nema njihovog presjeka i srednjeg rjesenja ne mislim da je moguc dogovor. Dogovor i konsenzus mora biti sirok, a neki truhli kompromis koji nece uvaziti gradjanske stranke, tesko da ce podrzati vecina zastupnika sda. U zadnjoj minuti je moguce upravo tako - lose rjesenje.
palermo

#9158 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by palermo »

pemanapemani wrote: 10/02/2022 19:01

Danas je sasvim normalno da se nekadasnje proBiH stranke nazivaju bosnjackim, a neke i same sebe tako nazivaju. To je prije deset godina bila blasfemija. Propinjali su se na zadnje noge kada bi ih neko sveo na iskljucivo bosnjacke.

A na pregovorima u Neumu hladno se pristalo na bosnjacku i hrvatsku politicku delegaciju.
To je već neka druga priča i o tome se može razgovarati. Sinoć je Dragan Markovina rekao jednu stvar za koju ja već duže vremena mislim da je potpuno tačna, a to je da je SDP, a ne SDA, najveći krivac zašto smo došli u ovu situaciju (nije on ovo rekao doslovno, ali na to se svodi). Jer je oduzeo nadu ljudima da je moguće živjeti a ne biti profesionalni Bošnjak, Hrvat ili Srbin

I usput, ni SDP ni NS nisu bili u Neumu, pa bi se moglo reći da multietničke stranke i nisu bile na pregovorima (ovo, ako ćemo mak na konac)

P.S Mada, i ovo ko SDP-ove krivice je opet prilično nategnuto, hoću reći, ko god da je bio na vlasti i kakogod da je vladao, imperijalističje težnje naših susjednih zemalja bi ostale iste. I opet bi došli do ove sadašnje situacije.
JohnnyS

#9159 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by JohnnyS »

DonieBrasco wrote: 10/02/2022 13:01 Sve su prilike da su tri beskicmenjaka Bakir, Dino, Fahro kapitulirali pred Covicem, a vrijeme ce pokazati za red cega.

Odlično je, vratilo se crnilo u Donieve postove, bilo je neobično čitati umjereni optimizam nakon neuspješnih dogovora u Neumu
pemanapemani

#9160 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pemanapemani »

palermo wrote: 10/02/2022 19:21

To je već neka druga priča i o tome se može razgovarati. Sinoć je Dragan Markovina rekao jednu stvar za koju ja već duže vremena mislim da je potpuno tačna, a to je da je SDP, a ne SDA, najveći krivac zašto smo došli u ovu situaciju (nije on ovo rekao doslovno, ali na to se svodi). Jer je oduzeo nadu ljudima da je moguće živjeti a ne biti profesionalni Bošnjak, Hrvat ili Srbin

I usput, ni SDP ni NS nisu bili u Neumu, pa bi se moglo reći da multietničke stranke i nisu bile na pregovorima (ovo, ako ćemo mak na konac)

P.S Mada, i ovo ko SDP-ove krivice je opet prilično nategnuto, hoću reći, ko god da je bio na vlasti i kakogod da je vladao, imperijalističje težnje naših susjednih zemalja bi ostale iste. I opet bi došli do ove sadašnje situacije.
Kako zajebati imperijalisticke teznje susjeda?
Ukratko, graditi politiku koja je prihvatljiva i za 30% Hrvata i 20% Srba.

Idemo u Neum po gradjanski IZ kao bosnjacka strana. Pa zar nisi predstavnik jebenih gradjana?
Onda se sa HDZ naduravas je li predstavnik ili pripadnik, a ti sam sebe proglasio predstavnikom. :-)

Tako isto sa popisom i narodom i nacijom.

Ko onda moze vjerovati da je SDA za gradjansku BiH?
palermo

#9161 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 10/02/2022 19:07

Upravo zato sto postoje crvene linije na obje strane, a nema njihovog presjeka i srednjeg rjesenja ne mislim da je moguc dogovor. Dogovor i konsenzus mora biti sirok, a neki truhli kompromis koji nece uvaziti gradjanske stranke, tesko da ce podrzati vecina zastupnika sda. U zadnjoj minuti je moguce upravo tako - lose rjesenje.
Pa i ja mislim da je dogovor teško moguć, prevashodno zato što ga HDZ ne želi. A i u samoj Hrvatskoj jednostavno ne postoji dovoljno čvrsta vlast koja bi mogla napraviti neki pritisak na ovdašnji HDZ.

Rješenje (ako ga bude) će vrlo vjerovatno biti loše....ali ne bih se ja toliko toga bojao, i loše rješenje kupuje vrijeme.....u konačnici, najvažnije je ne dozvoliti da HDZ ostvari sve svioje zahtjeve, a prevashodno da se reducira mogućnost njihovih blokada.

Jer mislim da su blokade (odnosno potpuno betoniranje pozicije HDZ-a BiH kao suverenog vlasnika korištenja tog mehanizma) konačni cilj Republike Hrvatske i ona kroz njih faktičku stavlja Federaciju u potpuni kolonijalni odnos.
palermo

#9162 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by palermo »

pemanapemani wrote: 10/02/2022 19:30

Kako zajebati imperijalisticke teznje susjeda?
Ukratko, graditi politiku koja je prihvatljiva i za 30% Hrvata i 20% Srba.

Idemo u Neum po gradjanski IZ kao bosnjacka strana. Pa zar nisi predstavnik jebenih gradjana?
Onda se sa HDZ naduravas je li predstavnik ili pripadnik, a ti sam sebe proglasio predstavnikom. :-)

Tako isto sa popisom i narodom i nacijom.

Ko onda moze vjerovati da je SDA za gradjansku BiH?
Pa moram ti reći da ja nisam baš nešto oduševljen ovom pričom o građanskoj BiH. Bojim se da se pod tim pojmom skriva svašta nešto. I dobrog i lošeg. Al da ne ulazim u tu priču

Pa SDA je predstavnih Bošnjaka, očekivati od njih da budu predstavnici Hrvata je, makar u ovom trenutku, priličnoi deplasirano. Problem je što oni koji su trebali biti predstavnici multietničkih stranaka su odustali od ovoga što ti kažeš, građenja politike za 30% Hrvata i 20% Srba. A zna se i zašto su to uradili, zbog toga što bi to značilo i da će izgubiti dio glasača iz onog najbrojnijeg naroda.....a to gubljenje glasača iz najbrojnijeg naroda sa sobom opet nosi svoje konsekvence.....i da ne trunim dalje
daddy-kool

#9163 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by daddy-kool »

palermo wrote: 10/02/2022 19:32

Rješenje (ako ga bude) će vrlo vjerovatno biti loše....ali ne bih se ja toliko toga bojao, i loše rješenje kupuje vrijeme.....u konačnici, najvažnije je ne dozvoliti da HDZ ostvari sve svioje zahtjeve, a prevashodno da se reducira mogućnost njihovih blokada.

Jer mislim da su blokade (odnosno potpuno betoniranje pozicije HDZ-a BiH kao suverenog vlasnika korištenja tog mehanizma) konačni cilj Republike Hrvatske i ona kroz njih faktičku stavlja Federaciju u potpuni kolonijalni odnos.
Zbog čega bi se kupovalo vrijeme lošim rješenjem, šta ćemo tim nekim dodatnim vremenom dobiti?

HDZ neće samovoljno ispustiti iz ruku mogućnost blokadau FBIH ili državi, a kako i sam primjećuješ to nije ni interes Hrvatske. Znači ukidanje blokada bi trebalo ići mimo njihove volje, i pod prisilom na neki način.
Tanqueray

#9164 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Tanqueray »

BHCluster wrote: 10/02/2022 16:21
Tanqueray wrote: 10/02/2022 16:06 Zato sto je tako formirana drzava od pocetka na nacionalnoj osnovi, sa nacionalnim strankama. Da bi se to promijenilo, prvo se moraju demontirati nacionalne stranke.
Posto na tome najvise insistiraju Bosnjaci, onda bi prvo SDA trebala da izvrsi samoubistvo. Bez toga nema nikakve sustinske promjene.
Za nije dovoljno usvojiti zakone koji prolaze EU standarde?
Ocigledno da nije, jer svaki zakon moze da se zajebe, sto je dokazao Komsic. Nije uopste bilo predvidjeno da jedan narod bira drugom narodu clana predsjednistva. Da se nije to desilo, ne bi ni bilo ove krize.
Kada malo bolje razmislis, koliko se samo gubi vremena na ovakve potpuno bespotrebne stvari, umjesto fokusa na ekonomiju i zaustavljanje iseljavanja stanovnistva.
To jedini rezultat vladavine Komsica, njegovo koketiranje sa SDA i bezbrojne suplje price i raprave koje ne vode nikuda.
Bloo wrote: 10/02/2022 16:24
Tanqueray wrote: 10/02/2022 16:06 Zato sto je tako formirana drzava od pocetka na nacionalnoj osnovi, sa nacionalnim strankama.
Država nije formirana.
Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.
Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na
osnovu slobodnih i demokratskih izbora.

Nije nacionalna država, niti je formirana sa Dejtonskim sporazumom.
Forma je najmanje bitna, sustina je da je to postala drzava u kojoj politicari ne mogu nista da dogovore bez stranaca, pa ni sa strancima.
Kao sto sam vec napomenuo prije proslo je 27 godina od kraja rata, ekvivalentno 1972 godini, kada je bivsa drzava imala najveci rast, bez ikakvog uplitanja bilo koga i odlaska tadasnjih politicara u ambasade da prime naredbe, to je bilo nezamislivo, niti je to padalo na pamet ambasadorima da se tako ponasaju.
Znaci osnovna stvar bez koje ne moze da se ide naprijed je da se promijeni svijest ljudi, bez toga je sve dzaba.
Npr proucavati model Belgije, slozena, visenacionalna drzava koja fantasticno funkcionise, sa visokim standardom, gdje bi svako zelio da zivi.
Kako sprijeciti mlade da se iseljavaju, kada svakodnevno samo slusaju beskrajne rasprave, sada vec decenijama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9165 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

nosara wrote: 10/02/2022 18:59 Na popisu kleronacionalisti, a u dusi gradZani. :bih:
Liberalna desnica :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9166 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

JohnnyS wrote: 10/02/2022 19:25
DonieBrasco wrote: 10/02/2022 13:01 Sve su prilike da su tri beskicmenjaka Bakir, Dino, Fahro kapitulirali pred Covicem, a vrijeme ce pokazati za red cega.

Odlično je, vratilo se crnilo u Donieve postove, bilo je neobično čitati umjereni optimizam nakon neuspješnih dogovora u Neumu
Nevjerojatan lik
Samo kuka
Kolinda

#9167 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Sarajmen wrote: 10/02/2022 21:05 Jedan od glavnih ciljeva HDZBiH i Dragana Čovića je sprečavanje donošenja zakonodavnog okvira za oporezivanje kladioničara, a u konačnici oštećenje budžeta kroz taj vid neoporezivanja. Neizbor sudija je sastavni dio je strategije HDZBiH za blokadu donošenja svih zakona, koje ne žele da se donesu. Zato i postoji „vitalni nacionalni interes kladioničara“. Cilj HDZBiH je pljačka budžeta odnosno izbjegavanje plaćanja poreza, koji bi trebali biti prihodi budžeta FBiH, a ne čelnika HDZBiH i njegove oligarhije.
Pošto svi vidimo čiji si glasnogovornik ajde nam postavi kako se oporezuju kladionice u EU a kako kod nas....čisto da imamo materijal za povući paralelu.....
Kolinda

#9168 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Od čega to Hrvati trebaju odustati???
Kolinda

#9169 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

daddy-kool wrote: 10/02/2022 21:15

Zbog čega bi se kupovalo vrijeme lošim rješenjem, šta ćemo tim nekim dodatnim vremenom dobiti?

HDZ neće samovoljno ispustiti iz ruku mogućnost blokadau FBIH ili državi, a kako i sam primjećuješ to nije ni interes Hrvatske. Znači ukidanje blokada bi trebalo ići mimo njihove volje, i pod prisilom na neki način.
Što to Hrvati blokiraju? Znaš li uopće način izbora predsjednika FBIH, znaš li proceduru? Tko predlaže, kako i na koji način....da li postoji većina u klubu Bošnjaka, Srba ? Znamo samo da Hrvati imaju 2/3 + ali također znamo da sami ne mogu formirati vlast.....
Da slučajno nije situacija kao u Mostaru, Hrvati traže da se promjenu sramotni nazivi ulica ali zamisli bošnjački političari ne daju....zašto? Pa zato da to mogu konstantno nabijati na nos....slično je i i FBIH....
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#9170 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Str0nz »

Danas su sigurno izgubili i ruku A-SDA u parlamentu, sto ne cudi gledajuci animozitet SDA i A-SDA u USK. Nemaju ni Mehmedovica. Niko iz gradzanski stranaka nece glasati za aparthejd, elektorate ili podjele FBiH na dvije izborne jedinice a jedino se to nudi. Od 10 ostali ruku svih 10 su potrebne za promjeni ustava. SNSD-SDA-HDZ-SBB-NIP-PDA, jeste li svjesni kakva je to ekipa. Niko od ti "Bosanski" stranaka takvu otvorenu izdaju nebi prezivjeo.

Interesantno da niko iz SDP-DF-NS ne napada "pro-BiH pregovarace", tisina. Tek poslje Neuma je izaslo da DF-SDP-SDA odavno imaju dogovor. Mislim da je ovo neukusna predstava prvenstvenu SDA zato sto se boje odbiti strance ali ne zelje ni da udovolje Covicu do te mjere koje on trazi. Siguran sam da ne prolazi, da bi se sprijecilo nove pokusaje treba odstranite te koje teze plemenskim vezama i dogovorima barem iz "pro-BiH" elementa na izborima.
Kolinda

#9171 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Str0nz wrote: 10/02/2022 22:37 Danas su sigurno izgubili i ruku A-SDA u parlamentu, sto ne cudi gledajuci animozitet SDA i A-SDA u USK. Nemaju ni Mehmedovica. Niko iz gradzanski stranaka nece glasati za aparthejd, elektorate ili podjele FBiH na dvije izborne jedinice a jedino se to nudi. Od 10 ostali ruku svih 10 su potrebne za promjeni ustava. SNSD-SDA-HDZ-SBB-NIP-PDA, jeste li svjesni kakva je to ekipa. Niko od ti "Bosanski" stranaka takvu otvorenu izdaju nebi prezivjeo.

Interesantno da niko iz SDP-DF-NS ne napada "pro-BiH pregovarace", tisina. Tek poslje Neuma je izaslo da DF-SDP-SDA odavno imaju dogovor. Mislim da je ovo neukusna predstava prvenstvenu SDA zato sto se boje odbiti strance ali ne zelje ni da udovolje Covicu do te mjere koje on trazi. Siguran sam da ne prolazi, da bi se sprijecilo nove pokusaje treba odstranite te koje teze plemenskim vezama i dogovorima barem iz "pro-BiH" elementa na izborima.
Koje su to građanske stranke???? Koja plemena?
Palmalma

#9172 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Palmalma »

Kolinda wrote: 10/02/2022 22:41

Koje su to građanske stranke???? Koja plemena?

Vrijeme je da razumijes da je BiH nezavisna i suverena drzava i da nije u pitanju Hrvatska.

Postoje ovdje i drugi narodi i gradjani koji, uzgred, nisu Hrvati.
no_sekirli

#9173 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by no_sekirli »

palermo wrote: 10/02/2022 19:21

Ne mogu vjerovati da ima jos ljudi koji propagiraju krivnju SDPa za stanje u drzavi.
palermo

#9174 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by palermo »

daddy-kool wrote: 10/02/2022 21:15

Stanje na terenu će neminovno tražiti drugačiju hrvatsku politiku (kad kažem hrvatsku, mislim na onu koja dolazi iz Zagreba). Nama samo treba vrijeme, i u tom međuprostoru ne praviti greške koje su strateškog nivoa. Recimo pristati na treći entitet, ili izgubiti podršku (makar ona bila i samo deklarativna) zapadnih zemalja.
palermo

#9175 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by palermo »

Kolinda wrote: 10/02/2022 22:32

Od čega to Hrvati trebaju odustati???
od mehanizma blokada koji im omogućava da odlučuju i o tome da li se neko treba popišati ili ne treba
Post Reply