Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#9126 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bloo »

sinuhe wrote: 10/02/2022 14:20 Dobro je da mora doci do nekog dogovora. Stranci su izgleda bas navalili da se to rijesi.
Eto i da vise niko ne tuzaka svoju BiH Strazburu. Dobro je Sejdicu i Finciju rekao sudija Bonello u izdvojenom misljenju
Napisao je da je BiH bukvalno u svakoj sekundi pred raspadom i ratom. I ako se dirne u Dejtonski, da postoji mogućnost da se sve raspadne i opet bude GRAĐANSKI RAT(mene je tu kupio, jel i tebe?). Nacionalna ravnoteža u građanskoj državi...

Nego da sumiramo njegovo mišljenje - rahat patnja pa ko preživi...
Ostvarivanje osnovnih prava može pretrpjeti ograničenja radi
održavanja sigurnosti i javnog reda i zadržavanja općeg interesa zajednice. Ono se
može suziti kao posljedica izuzetnih historijskih realnosti, kao što su terorizam i
organizirani kriminal ili kao posljedica vanrednog stanja u državi.
Sve ove razloge Strasbourg je smatrao dovoljno jakim da opravdaju
uskraćivanje prava na glasanje ili na kandidaturu. Ali jasnu i prisutnu opasnost od
destabiliziranja nacionalne ravnoteže nije. Sud nije utvrdio da rizik od građanskog
rata, izbjegavanje pokolja ili očuvanje teritorijalnog jedinstva, ima dovoljnu
društvenu vrijednost da opravda izvjesna ograničenja prava ova dva aplikanta.
Ja ne dijelim ovakvo mišljenje. Ja ne mogu podržati Sud koji sije ideale, a
žanje krvoproliće
BHCluster

#9127 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Tanqueray wrote: 10/02/2022 15:43
sinuhe wrote: 10/02/2022 14:20 Dobro je da mora doci do nekog dogovora. Stranci su izgleda bas navalili da se to rijesi.
Porazna je cinjenica da se ne moze nista uraditi bez stranaca, a kada se to uradi as strancima, ne mora da znaci da je to dobro, kao sto vidimo stranci se umjesani vec 30 godina i rezultati su nikakvi.
Nije tesko zakljuciti da bez promjene svijesti ljudi, nikakvi stranacki pregovori nece nista rjesiti.
sinuhe wrote: 10/02/2022 14:20Eto i da vise niko ne tuzaka svoju BiH Strazburu. Dobro je Sejdicu i Finciju rekao sudija Bonello u izdvojenom misljenju
Njih dvojica su u sustini najobicnije stetocine, koji su samo zakomplikovali i onako komplikovanu situaciju. Jel nesto dobro izaslo iza njihovog tuzakanja, nije.
Zasto su prava konstituenata vaznija od prava Ostalih?
Tanqueray

#9128 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Tanqueray »

BHCluster wrote: 10/02/2022 16:00
Tanqueray wrote: 10/02/2022 15:43 Porazna je cinjenica da se ne moze nista uraditi bez stranaca, a kada se to uradi as strancima, ne mora da znaci da je to dobro, kao sto vidimo stranci se umjesani vec 30 godina i rezultati su nikakvi.
Nije tesko zakljuciti da bez promjene svijesti ljudi, nikakvi stranacki pregovori nece nista rjesiti.
Njih dvojica su u sustini najobicnije stetocine, koji su samo zakomplikovali i onako komplikovanu situaciju. Jel nesto dobro izaslo iza njihovog tuzakanja, nije.
Zato sto je tako formirana drzava od pocetka na nacionalnoj osnovi, sa nacionalnim strankama. Da bi se to promijenilo, prvo se moraju demontirati nacionalne stranke.
Posto na tome najvise insistiraju Bosnjaci, onda bi prvo SDA trebala da izvrsi samoubistvo. Bez toga nema nikakve sustinske promjene.
nosara

#9129 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by nosara »

Nisu stranke pale s Marsa.

"Sto si to ljut, brato?" itd... :bih:
BHCluster

#9130 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Tanqueray wrote: 10/02/2022 16:06
BHCluster wrote: 10/02/2022 16:00

Zato sto je tako formirana drzava od pocetka na nacionalnoj osnovi, sa nacionalnim strankama. Da bi se to promijenilo, prvo se moraju demontirati nacionalne stranke.
Posto na tome najvise insistiraju Bosnjaci, onda bi prvo SDA trebala da izvrsi samoubistvo. Bez toga nema nikakve sustinske promjene.
Za nije dovoljno usvojiti zakone koji prolaze EU standarde?
Bossona

#9131 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bossona »

namiami wrote: 10/02/2022 10:51
Bossona wrote: 09/02/2022 23:08 Brčko treba biti dio Tuzlanske regije
A sto ne Banjalucke? :D
Zato što je dvadeset i više puta bliže Tuzli nego Banja Luci. Po toj logici Bihać bi trebao biti dio mostarske ili sarajevske regije, u biti ne trebaju regije samo opštinski i državni nivo kako je po Ustavu RBIH. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#9132 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bloo »

Tanqueray wrote: 10/02/2022 16:06 Zato sto je tako formirana drzava od pocetka na nacionalnoj osnovi, sa nacionalnim strankama.
Država nije formirana.
Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.
Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na
osnovu slobodnih i demokratskih izbora.

Nije nacionalna država, niti je formirana sa Dejtonskim sporazumom.
mo-town

#9133 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

Bloo wrote: 10/02/2022 16:24
Tanqueray wrote: 10/02/2022 16:06 Zato sto je tako formirana drzava od pocetka na nacionalnoj osnovi, sa nacionalnim strankama.
Država nije formirana.
Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada "Bosna i Hercegovina", nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.
Bosna i Hercegovina je demokratska država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na

Znaju oni to sve isto kao i ti. Nije ovo jednom napisano ali badava.
Nema tu nikakve rasprave.
astala_vistala

#9134 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by astala_vistala »

Ako potpisu etnicku podjelu i nove podjele medju narodima najveći gubitnici budućih izbora su pro BiH partije, pored svih afera za SDA bio debakl od kojeg se nikad nebi oporavili ma koliki da su pritisci.

Jedino riješenje jeste izbori i olovka bar 500 000 glasova da dobiju građanske opcije kako bi prica dobila totalni legitimitet kada se u buducnosti bude pregovaralo.
Iskra_Bug

#9135 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Iskra_Bug »

Država nije formirana.

Malo OT: Uvijek me zanimalo zasto je drzava promijenila ime? Da li je to bio zahtjev Srba/Hrvata? Mislim BIH je i dalje republika, zasto se onda nebi zvala Republika BiH? Ako neko zna odgovor i ako moze bez polemike.
Haris.ba

#9136 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 10/02/2022 15:54 Mislim da se (ipak?) ide na raspad.
Dodik ovo danas proglašava i odvaja svoj dio, ovi pregovori su samo da bi se omeđio hrvatski dio. Kraj priče.

Međunarodna zajednica čak više ni oglašava zabrinutost, a ovamo guraju HDZ-ove prijedloge.
Ovo je jedan od najdrazih citata u zadnje vrijeme.

https://ba.voanews.com/a/6004817.html
„Amerikanci ne mogu i ne treba da umiru i da se bore u ratu u kojem Afganistanci nisu spremni da se bore sami za sebe“, kazao je Biden
Primjenjeno na BiH - Greadjani medjunarodne zajednice ne mogu i ne treba da umiru i da se bore u ratu u kojem Bosanci nisu spremni da se bore sami za sebe.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9137 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Iskra_Bug wrote: 10/02/2022 17:05

Država nije formirana.

Malo OT: Uvijek me zanimalo zasto je drzava promijenila ime? Da li je to bio zahtjev Srba/Hrvata? Mislim BIH je i dalje republika, zasto se onda nebi zvala Republika BiH? Ako neko zna odgovor i ako moze bez polemike.
Mislim da je to bi neki ustupak, kako bi se pravio neki uvid da Bosna i Hercegovina na koju si pristali Karadzic i Boban nije ona koja je formirana.

A za ovo drugo si u pravu: BiH je de facto republika, jer demokratska drzava = republika (ako nema nekog kralja ili sl.).
Grean

#9138 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Grean »

I himna "Jedna si jedina" je ukinuta odlukom vIsokog predstavnika.

I to treba preispitati, kad se preispituje sve drugo.
Novak20

#9139 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

astala_vistala wrote: 10/02/2022 17:05 Ako potpisu etnicku podjelu i nove podjele medju narodima najveći gubitnici budućih izbora su pro BiH partije, pored svih afera za SDA bio debakl od kojeg se nikad nebi oporavili ma koliki da su pritisci.

Jedino riješenje jeste izbori i olovka bar 500 000 glasova da dobiju građanske opcije kako bi prica dobila totalni legitimitet kada se u buducnosti bude pregovaralo.
O ovome je trebalo misliti 2013. na popisu stanovništva BiH kada se većina sasvim jasno opredijelila tko je i što je.

Jbg, 3,7 % ostalih na popisu sve govori o legitimitetu i legalitetu građanske opcije.
Grean

#9140 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Grean »

Novak20 wrote: 10/02/2022 18:07
astala_vistala wrote: 10/02/2022 17:05 Ako potpisu etnicku podjelu i nove podjele medju narodima najveći gubitnici budućih izbora su pro BiH partije, pored svih afera za SDA bio debakl od kojeg se nikad nebi oporavili ma koliki da su pritisci.

O ovome je trebalo misliti 2013. na popisu stanovništva BiH kada se većina sasvim jasno opredijelila tko je i što je.

Jbg, 3,7 % ostalih na popisu sve govori o legitimitetu i legalitetu građanske opcije.
Pises gluposti,

kao sto rece onaj mostarski kolumnista juce na N1, to sto se izjasnjavam kao Hrvat ne znaci da pristajem da me predstavljaju stranke za nacionalnim predznakom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9141 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Gradjani gradjani bas ste cudna raja
Na forumu vas ima mnogo
A na popisu ste bili jaja :mrgreen:

daddy-kool

#9142 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by daddy-kool »

Nije mi jasno zašto pregovaraju kada je jasno da nemaju dovoljno glasova za izmjenu ustava, a upitno je da li imaju većinu i za izmjene izbornog zakona? Smirite se drugovi političari, da se svi malo odmorimo. I čuj "bošnjačka strana"... :roll:
PreWiBa

#9143 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Grean wrote: 10/02/2022 18:10

Pises gluposti,

kao sto rece onaj mostarski kolumnista juce na N1, to sto se izjasnjavam kao Hrvat ne znaci da pristajem da me predstavljaju stranke za nacionalnim predznakom.
Tačno tako.
Ne znam zašto bi to bila prepreka.
Sutra da se svi izjasnimo kao Bosanci, opet bi nam rekli da ih želimo "unitarizirati"
pemanapemani

#9144 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pemanapemani »

Pises gluposti,

Ali 97% gradjana BiH se izjasnilo i etnicki i nacionalno kao BHS, jer je popisno pitanje 24. glasilo - etnicka/nacionalna pripadnost.

Ja sam se izjasnio kao Bosanac i Hercegovac, jer mi je bitnija pripadnost Bosni i Hercegovini od pripadnosti bilo kojem narodu. Za apsolutnu vecinu gradjana BiH je bitnija pripadnost narodu i to su jasno rekli na popisu.

Sad mi mozemo do sutra trubiti kako smo nacionalno BiH, ali na zvanicnom dokumentu stoji da je nacionalnih Bosanaca i Hercegovaca 1,5%.

Toliko o jednoj jedinoj.
no_sekirli

#9145 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by no_sekirli »

Jbga, na popisu se vjerojatno nitko nije izjasnio kao gradjanin, niti je znak jednakosti izmedju pojma gradjanin i Ostali.

Takodjer, veoma je opasno koristiti procente Ostalih u negiranju zalaganja za gradjansko uredjenje, jer se tako samo nabacuje na volej unitaristima koji onda procenat Hrvata koriste za usporedbu sa pozicijama koje Hrvati zauzimaju u drzavnom aparatu.
PreWiBa

#9146 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

pemanapemani wrote: 10/02/2022 18:25
Pises gluposti,

Ali 97% gradjana BiH se izjasnilo i etnicki i nacionalno kao BHS, jer je popisno pitanje 24. glasilo - etnicka/nacionalna pripadnost.

Ja sam se izjasnio kao Bosanac i Hercegovac, jer mi je bitnija pripadnost Bosni i Hercegovini od pripadnosti bilo kojem narodu. Za apsolutnu vecinu gradjana BiH je bitnija pripadnost narodu i to su jasno rekli na popisu.

Sad mi mozemo do sutra trubiti kako smo nacionalno BiH, ali na zvanicnom dokumentu stoji da je nacionalnih Bosanaca i Hercegovaca 1,5%.

Toliko o jednoj jedinoj.
Pa u ustavu RBiH piše da je Bosna i Hercegovina zemlja triju naroda.

Isto tako se nisi morao nužno izjasniti kao Jugosloven da bi bio za SFRJ.

Kakve su to budalaštine.
Grean

#9147 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Grean »

Pises gluposti,

Toliko o jednoj jedinoj.
Onda je do pitanja a ne izjasnjavanja.

Znaci Nijemci ne mogu biti za gradjansku opciju jer se izjasnjavaju kao Nijemci.

Kao sto rekoh glupost.
mo-town

#9148 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

daddy-kool wrote: 10/02/2022 18:22 Nije mi jasno zašto pregovaraju kada je jasno da nemaju dovoljno glasova za izmjenu ustava, a upitno je da li imaju većinu i za izmjene izbornog zakona? Smirite se drugovi političari, da se svi malo odmorimo. I čuj "bošnjačka strana"... :roll:
Zamajava ih Covic bacajuci dimnu zavjesu Dodiku da nastavi sa secesijom.
A njegov izborni zakon ako prodje - prodje (to mu dodje ko bonus).
mo-town

#9149 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

no_sekirli wrote: 10/02/2022 18:28

Jbga, na popisu se vjerojatno nitko nije izjasnio kao gradjanin, niti je znak jednakosti izmedju pojma gradjanin i Ostali.

Takodjer, veoma je opasno koristiti procente Ostalih u negiranju zalaganja za gradjansko uredjenje, jer se tako samo nabacuje na volej unitaristima koji onda procenat Hrvata koriste za usporedbu sa pozicijama koje Hrvati zauzimaju u drzavnom aparatu.
Ne postoji opcija gradjanin na popisu. Ako se neko na popisu nacionalno izjasnio ne znaci da ne podrzava gradjansko uredjenje drzave ili da je automatski za etnokratsko uredjenje.
pemanapemani

#9150 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by pemanapemani »

sehohari wrote: 10/02/2022 18:28

Toliko o jednoj jedinoj.
Pa u ustavu RBiH piše da je Bosna i Hercegovina zemlja triju naroda.

Isto tako se nisi morao nužno izjasniti kao Jugosloven da bi bio za SFRJ.

Kakve su to budalaštine.
U Ustavu narodi, a na popisu narodi izjednaceni sa nacijama. Dakle, imamo 3 nacije koje cine 97% stanovnistva i 3% ostalih. Gdje se tu uklapa neka bosanskohercegovacka nacija - bosanski identitet.

Kada se prica o gradjanskoj drzavi stalno se provlaci nit bosanskohercegovacke nacije koja bi bila dovoljno siroka da okupi sve narode i pojedincima osigura sva moguca prava.

Vojin Mijatovic svaki dan istice da je prvenstveno Bosanac i Hercegovac, a onda Srbin. Milion lajkova i svesrdna podrska.
Onda dodje popis, izjednace narod i naciju i svi polete da budu nacionalno BHS, privrzenost drzavi, ako hoces i gradjanskoj, naprasno ishlapi.

Popis je trebao biti temelj za gradjansku BiH i da se napokon krenemo odmicati od zavnobihovskog ni ni ni, nego i i i ka gradjaninu pojedincu kao nositelju prava.
Post Reply