Demografija
- So What!
#2676 Re: Demografija
Ono što definitivno može pomoći ostanku jeste prisustvo te digitalne industrije, gdje možeš raditi iz svog sela raditi digitalni marketing, analize ili razvoj aplikacije za neku kompaniju u Frankfurtu.
S pandemijom su i sarajevske IT kompanije usvojile tu mantru, te sada uglavnom traže raju po cijeloj državi, sa politikom ostani gdje jesi, samo radi.
Normalno ne možemo mi očekivati da će svi raditi u toj branši, ali možemo očekivati da ćemo imati mnogo više ljudi, koji će biti plaćani iz inostranstva, a ovamo trošiti novac, to je nešto što je nemoguće bilo do sada, jer svaki ostali rad, traži i migraciju.
S pandemijom su i sarajevske IT kompanije usvojile tu mantru, te sada uglavnom traže raju po cijeloj državi, sa politikom ostani gdje jesi, samo radi.
Normalno ne možemo mi očekivati da će svi raditi u toj branši, ali možemo očekivati da ćemo imati mnogo više ljudi, koji će biti plaćani iz inostranstva, a ovamo trošiti novac, to je nešto što je nemoguće bilo do sada, jer svaki ostali rad, traži i migraciju.
-
Sociolog
#2677 Re: Demografija
JutroSo What! wrote: ↑06/02/2022 18:10 Ono što definitivno može pomoći ostanku jeste prisustvo te digitalne industrije, gdje možeš raditi iz svog sela raditi digitalni marketing, analize ili razvoj aplikacije za neku kompaniju u Frankfurtu.
Jesi upravu. Nazalost to nije ni 10% raje mladjih po jednoj generaciji.
Otidji na fb grupu Gastabajter..pa da vidis prijava samo iz BIH.
Otidji na gruou freshfield tako nekako..sad prije par dana onaj Kristijan agent za ljudske resurse za BIH oko 10 ljudi samo prije par dana otislo.
Od nove godine sto sam upratio mu turnuse najmanje 6 grupa..i to samo 1 manager za radnu snagu.
Slika svaku osobu ide sve na fair play posteno, vidim dosta pozitivnih recenzija za njegovu firmu..
A ostale..? Hm..
-
Sociolog
#2678 Re: Demografija
Lijepa, topla,ljudska prica...ali nazalost jos jedan vrijedan mladic ode vani.
Ozeni i ovu afroamerikanku.
https://www.nezavisne.com/zivot-stil/zi ... nku/703440

- hadzinicasa
#2679 Re: Demografija
a bas su simpaSociolog wrote: ↑07/02/2022 11:21 Lijepa, topla,ljudska prica...ali nazalost jos jedan vrijedan mladic ode vani.
![]()
-
detroit-mercy
#2680 Re: Demografija
A koje ce poslove raditi domaca radna snaga
U stvari sta to mi pravimo da bi domaca radna snaga mogla samo da radi noble poslove a stranci da hamalisu
-
detroit-mercy
#2681 Re: Demografija
Realno, on je vec otisao vani, cim je otisao da radi na kruzeru.Sociolog wrote: ↑07/02/2022 11:21 Lijepa, topla,ljudska prica...ali nazalost jos jedan vrijedan mladic ode vani.
![]()
-
detroit-mercy
#2682 Re: Demografija
Kakve komunizam ima veze sa ovim o cemu pisesElRe wrote: ↑06/02/2022 07:57 U komunizmu su ljudi zbog slabog kvaliteta i teškog života morali imati veći broj djece da bi imao ko da radi na selu. Djeca su radila već od 5. ili 6. godine, bar oko stoke. Urbanizacijom se broj djece po domaćinstvu smanjuje. U zadnje dvije decenije promijenila se i percepcija kvaliteta života, a djeca su da budemo realni teret.
Prva znacajnija migracija sa sela u grad se je desila upravo u komunizmu sa naglom industrijalizacijom zemlje i potrebom za radnom snagom. Pogledaj populaciju gradova prije 1941 pa onda boom koji se desava vec od 50tih pa nadalje.
Onda naravno dolazi period opsimenjavanja i obaveznog skolovanja, kojeg su gle cuda uveli bas komunisti
Ovo je samo trend koji je prisutan u cijelom svijetu, samo se u nekim podrucjima/regionima/zemljama desvao ranije a u nekima kasnije.
Sve vecom upotrebom tehnologije u poljoprivredi smanjivala se potreba za radnom snagom u poljoprivredi a rastuca industrija je upijala ove viskove radne snage.
- Haris.ba
#2683 Re: Demografija
Urbanizacija i prva znacajna migracija sa sela je pocela za vrijeme Austrougarske. Nakon rata 1945.to jeste bilo brze zbog strateskih odluka da se narod zaposli u teskoj industriji.detroit-mercy wrote: ↑07/02/2022 21:14 Kakve komunizam ima veze sa ovim o cemu pisesprofulao is cio balun.
Prva znacajnija migracija sa sela u grad se je desila upravo u komunizmu sa naglom industrijalizacijom zemlje i potrebom za radnom snagom. Pogledaj populaciju gradova prije 1941 pa onda boom koji se desava vec od 50tih pa nadalje.
Onda naravno dolazi period opsimenjavanja i obaveznog skolovanja, kojeg su gle cuda uveli bas komunisti, opismanjivanje i skolvanje ne samo muske nego posebno zenske djece dovelo je do stvaranja skolovane radne snage koja je popunjavala potrebe rastuce industrije.
Ovo je samo trend koji je prisutan u cijelom svijetu, samo se u nekim podrucjima/regionima/zemljama desvao ranije a u nekima kasnije.
Sve vecom upotrebom tehnologije u poljoprivredi smanjivala se potreba za radnom snagom u poljoprivredi a rastuca industrija je upijala ove viskove radne snage.
Nisu komunisti uveli obavezno obrazovanje, Austrougari su. Komunisti su moze se reci uveli nediskriminirajuce moderno obavezno obrazovanje.
Penata je da urbanizacija i BiH traje i dan danas i da je to dugotrajan i spor proces. Ganjajuci taj neki evropski prosjek urbanizacije mi smo uvijek zaostajali. Vjerovatno je to posljedica strukturne nezaposlenosti u BiH koja je bila kako danas, tako i prije 100 godine.
Radice se poslovi koji su skupi za raditi u EU, a moze se ovdje.detroit-mercy wrote: ↑07/02/2022 21:02
A koje ce poslove raditi domaca radna snaga. Pa nismo mi Kuvajt ni Emirati pa da domaci rade u administraciji jer lezimo na neprsusnim izvorima prirodnog gasa i nafte ili po drzavnim sluzbama jer je standar tako visok da privuce hamale iz Bangladesa, Indije i sa Filipina.
U stvari sta to mi pravimo da bi domaca radna snaga mogla samo da radi noble poslove a stranci da hamalisu.
Ko ce raditi te poslove je druga prica. Mozda neko iz Bangladesa, Egipta, Sirije.....
- ElRe
#2684 Re: Demografija
Njemački Veritas će u Sarajevu zaposliti 1400 mašinaca. Plata CNC operatera 1200-1500 KM u zavisnosti od operacije.
Već su u toku obuke u Njemačkoj, Poljskoj, Španiji...
Već su u toku obuke u Njemačkoj, Poljskoj, Španiji...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Sydnor
#2686 Re: Demografija
Mala plata za CNC operatera u Sarajevu, moj drug 1500 uzima u mrtvom Tešnju, poznanik u Zenici 1200.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2687 Re: Demografija
Zar taj Veritas nisu kupil Amerikanci ili ga trebaju kupiti, neka panika se pojavila u firmi?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2688 Re: Demografija
Ma u Rajlovcu, gomila zeniČaka radi, kak ne znaš pitaru jedan
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2689 Re: Demografija
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2690 Re: Demografija
Prica ce biti kada proslave 50 godina brakahadzinicasa wrote: ↑07/02/2022 11:43a bas su simpaSociolog wrote: ↑07/02/2022 11:21 Lijepa, topla,ljudska prica...ali nazalost jos jedan vrijedan mladic ode vani.
![]()
![]()
- ElRe
-
Sydnor
#2692 Re: Demografija
U Tešnju ne možeš naći (osim u rijetkim situacijama) platu iznad 800 maraka. To nije nikakav privredni gigant nego sredina koja koristi siromaštvo okolnih gradova i mjesta pa su ljudi primorani radit za tu platu.
- ElRe
#2693 Re: Demografija
BosankarFirma iz BiH traži radnike, otvara nove pogone: Plate od 1.500 do 2.000 KM!
-
Sociolog
#2694 Re: Demografija
Kad jedna od najvitalnijih opstina, objektivno ode u dubiozu, jasno je koliko je sati..
Podaci o Grudama
https://www.google.com/amp/s/www.jabuka ... udama/amp/
Podaci o Grudama
https://www.google.com/amp/s/www.jabuka ... udama/amp/
- Truba
#2695 Re: Demografija
Grude su nelegalna zupa
Mnogi idu uokolo se prijavljivati ili na siroki
Mnogi idu uokolo se prijavljivati ili na siroki
-
Sociolog
#2696 Re: Demografija
Jutro
Ko prati demografiju, evo iz pogleda fratra o stanju u Livnu, prelijepom nasem gradicu
.
Tamo je odlazak uzeo maha samo tako.
Preporucujem emisiju
https://youtu.be/Q4-eHuuSfDo
Ko prati demografiju, evo iz pogleda fratra o stanju u Livnu, prelijepom nasem gradicu
Tamo je odlazak uzeo maha samo tako.
Preporucujem emisiju
https://youtu.be/Q4-eHuuSfDo
- Truba
#2697 Re: Demografija
ovo ti iskreno govorim znaci koliko se vrsila propaganda o tuzlanskim hrvatima kao oni su bitni ja mislio ima ih 100000
kad sam vidio ==>
s druge strane kakva se propaganda vrsi o iseljavaju hrvata mislio sam da ih u livanjskom kraju ima barem kao hrvata u tuzli
problem hrvata osim putovnice je što ih većina živi na SELU
hrvati u bih su ruralno stanovništvo koje i u normalnim državama trpe iseljavanje
u slučaju hrvata sve se sastavilo
i opet nas bre ima
mnogo i jaki smo 
kad sam vidio ==>
s druge strane kakva se propaganda vrsi o iseljavaju hrvata mislio sam da ih u livanjskom kraju ima barem kao hrvata u tuzli
problem hrvata osim putovnice je što ih većina živi na SELU
hrvati u bih su ruralno stanovništvo koje i u normalnim državama trpe iseljavanje
u slučaju hrvata sve se sastavilo
i opet nas bre ima
-
Benjo34
#2698 Re: Demografija
To jednostavno nije istina. U Tešnju se u posljednjih godinu dana minimalna plata povecala i u firmama koje su placale najmanje ( najcesce tekstilne).
-
Sydnor
#2699 Re: Demografija
Imao sam nesreću da radim u Madiju i tad je tako bilo. Koala isto. Jedina vrijedna pomena firma je tad bila Mad Hummel ali je za nju trebala bogovska štela.
-
Comanche
#2700 Re: Demografija
Pa jedini razlog zbog cega bi neko otvorio firmu i BiH je jeftina radna snaga. Nema BiH nekih drugih prednosti.