Demografija
-
Sydnor
#2651 Re: Demografija
Vraća se samo ko želi da se vrati, a nije velik broj tih ljudi iako ih ima. Evo moj najbolji prijatelj svake godine u Njemačkoj odradi 8-9 mjeseci, a 3-4 ovdje. Terenski rad. I takvih ima dosta samo što ja sad ne znam da li njih broje u onu statistiku "170.000 ljudi napustilo BiH u 2021."
Koliko ljudi nedostaje meni govori podatak da moja firma nikad nije htjela zaposlit mlađeg od 30 sa SSS, a sad zapošljava i pedesetogodišnjake.
Koliko ljudi nedostaje meni govori podatak da moja firma nikad nije htjela zaposlit mlađeg od 30 sa SSS, a sad zapošljava i pedesetogodišnjake.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2652 Re: Demografija
Nisu problem umrli i odseljeni
Ljudi su se uvijek iseljavali i umirali
Imao sam uvid u maticu jedne zupe
Kako je moguce da svi do 1950.budu ozenjeni
A muski poslije 1961 sve manje ulaze y brak tako da danas cine ponegdje i po 15% zupe
Dakle stari momci su problem
Ljudi su se uvijek iseljavali i umirali
Imao sam uvid u maticu jedne zupe
Kako je moguce da svi do 1950.budu ozenjeni
A muski poslije 1961 sve manje ulaze y brak tako da danas cine ponegdje i po 15% zupe
Dakle stari momci su problem
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2653 Re: Demografija
Dosla druga vremena
-
Loki2k9
#2654 Re: Demografija
I Bijeljina godinama biljezi negativan pp.Kikibombona wrote: ↑02/02/2022 08:24Iako Sarajevo usisava veliki broj stanovnika iz cijele drzave opet ima debeli minus.tvojkomsija wrote: ↑31/01/2022 01:03 Živorođeni FBiH (2015. god/2020. god)
KS 4619 / 4206 -8.94%
TK 3888 / 3425 -11.90%
ZDK 3438 / 3259 -5.20%
SBK 1965 / 1854 -5.65%
USK 2096 / 1552 -25.95%
HNK 1762 / 1532 -13.05%
ZHK 734 / 756 +2.99%
K10 408 / 326 -20.09%
BPK 214 / 173 -19.16%
PK 193 / 128 -33.68%
Ukupno FBiH 19 317 / 17 211 -10.90%![]()
ZDK i SBK se dobro drze![]()
...
Imaju li podaci iz RS, pod uslovom da nisu frizirani?
Tamo je cini se Bijeljina najvitalniji grad. Ostalo jad i cemer.
-
saimidin
#2655 Re: Demografija
Besmisleno je vagati u grame koliko je koga ovdje ili otislo... sve je to u pet deka, a svih ce biti sve manje
Za
mi nije neko iznenadjenje, jos kad uporedis sa hr koja je ipak razvijenija jos od ranije
Ko hoce da ide sada je lahko I moze gotovo svako, a ko ode tesko ce se vratiti, mozda u penziji ako bude mala da tamo ne moze izgurati, mada I to koliko vidim iz okruzenja je pola tamo pola vamo
Ono sto je def da na planeti ne fali ljudi, I da se uz malo pravne drzave moze osigurati useljenje potrebnih radnika, kao I stanovnika
Za
Ko hoce da ide sada je lahko I moze gotovo svako, a ko ode tesko ce se vratiti, mozda u penziji ako bude mala da tamo ne moze izgurati, mada I to koliko vidim iz okruzenja je pola tamo pola vamo
Ono sto je def da na planeti ne fali ljudi, I da se uz malo pravne drzave moze osigurati useljenje potrebnih radnika, kao I stanovnika
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#2656 Re: Demografija
.
Bas pogledah na N1 kratku reportazu o ovoj proganjanoj grupi ljudi.
Govorim o onoj grupi Jevreja koja se naselila na I. Ilidzi, Lev Tahor, tako se zovu. Progonjeni su od svih zbog svoga vjerovanja, nacina oblacenja, i ne znam cega jos.
Ono ljudi dosli, zele da zive u BiH, vidim da im nisu ni djeca neki teret, pomogli bi nam po pitanju demografije, i opet nekome smetaju...
Bosna je i prije pruzila utociste prognanim Jevrejima, pa zasto ne bi i sada?
Ima zemlje napustene, a i kuca praznih. Dati im da se smjeste negdje.
Pokazimo da smo drugaciji i bolji od drugih.
Govorim o onoj grupi Jevreja koja se naselila na I. Ilidzi, Lev Tahor, tako se zovu. Progonjeni su od svih zbog svoga vjerovanja, nacina oblacenja, i ne znam cega jos.
Ono ljudi dosli, zele da zive u BiH, vidim da im nisu ni djeca neki teret, pomogli bi nam po pitanju demografije, i opet nekome smetaju...
Pokazimo da smo drugaciji i bolji od drugih.
- _Reds_
#2657 Re: Demografija
Tada su se pitale Osmanlije, a danas se ne zna ni ko pije ko plaća.Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑03/02/2022 07:50 .
Pokazimo da smo drugaciji i bolji od drugih.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2658 Re: Demografija
Pa i ne vidim neke pretjerane koristi u demografskom smislu od tih zatvorenih zajednica.
- _Reds_
#2659 Re: Demografija
Pored toga što ljudi odlaze, fakat je veliki broj ljudi koji su neoženjeni/neudate koje si su prešli polovinu 30tih ili gaze i 40te, puno više nego što je bilo prije.
Za 10-15 godina ćemo imati i krah penzionog sistema, jer će biti više penzionera nego radnika.
Za 10-15 godina ćemo imati i krah penzionog sistema, jer će biti više penzionera nego radnika.
-
Sydnor
#2660 Re: Demografija
5 godina najdalje.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#2661 Re: Demografija
Pa ni seljak ne ocekuje da ce od dvije ovce sljedece godine imati stado od 100._BataZiv_0809 wrote: ↑03/02/2022 08:27 Pa i ne vidim neke pretjerane koristi u demografskom smislu od tih zatvorenih zajednica.
Polako, 5-6 djece godina po godina, pa za 50 godina bice mashalah.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
#2662 Re: Demografija
Iznenadio me Finci da nista nije poduzeo na zastiti i mogucnosti ostanka ove grupe. Ili ni njemu ne prijaju isti?_Reds_ wrote: ↑03/02/2022 08:21Tada su se pitale Osmanlije, a danas se ne zna ni ko pije ko plaća.Ima Bosne_Bice Bosne wrote: ↑03/02/2022 07:50 .
Pokazimo da smo drugaciji i bolji od drugih.![]()
- Truba
#2663 Re: Demografija

Posto sam dolje zavrsio osnovnu kad razmislim...ili se mladi uzmu i imaju 4 5 djece ili se nikako ne ozene mada neki odu u fratre...
- Bloo
- Globalna šefica
#2664 Re: Demografija
I can do this all day.
- ElRe
#2665 Re: Demografija
U narednih par godina, biće velikih ulaganja u BiH od strane njemačkih i austrijskih firmi koje u matičnim zemljama mijenjaju core busines poslovanja, a tiče se autoindustrije (mašinska i hemijska industrija). Isplativije je plaćati dobrog radnika u BiH 800-1000 eura, nego 1500-1600 eura u Njemačkoj.Kikibombona wrote: ↑02/02/2022 08:35Vracaju se momci sto rade preko nasih ili slovenackih firmi, mada i oni traze soluciju da trajno ostanu. U Zenici nemas pristojnog posla, 20 godina se nije otvorila nijedna firma. Plate su male a gazde bahate. Gotovo da ne znam covjeka koji ne razmislja o odlasku. Nedavno je u Zenicu dosao Goodyear iz Slovenije i uzeo ljudi koliko im je trebalo.![]()
A sta mislis kako je u Zavidovićima i slicnim gradovima? Moras popiti leksilium kada prodjes kroz te gradove, totalna depresija i nistavilo. Tu niko ambiciozan i sposoban nece ostati.
Cijela BiH ce biti kao Bihac samo kada njemacka ekonomija uhvati zalet nakon kovida.
Jedini preduslov je da cijena energenata bude konkurentna a i sada je nekoliko puta jeftinija nego li u Njemačkoj (gas, nafta, struja).
Takođe, očekujem brzi povratak naših radnika koji su sada otišli u Sloveniju, Slovačku, Češku jer tamo nemaju dobre uslove rada. Takođe, ne mali broj će ih se vratiti iz Njemačke, a to su oni koji su imali nesreću da posao dobiju u Minhenu, Frankfurtu i ostalim većim ali skupim gradovima.
Last edited by ElRe on 06/02/2022 08:02, edited 2 times in total.
- ElRe
#2666 Re: Demografija
U komunizmu su ljudi zbog slabog kvaliteta i teškog života morali imati veći broj djece da bi imao ko da radi na selu. Djeca su radila već od 5. ili 6. godine, bar oko stoke. Urbanizacijom se broj djece po domaćinstvu smanjuje. U zadnje dvije decenije promijenila se i percepcija kvaliteta života, a djeca su da budemo realni teret.
Moji npr imaju 4 djece. Imali kuću, oba roditelja radila. Ja sada imam 1 dijete, supruga i ja radimo i ne planiramo više od 2 djece i to kada prvo dijete napuni 4-5 godina. Želimo da iskoristimo ako Bog da, lijepe uslove koji su nam dati, da obiđemo svijet, završimo manju kuću prema našim željama, jer nam je između ostalog stan od 45 kvadrata mali.
U firmi nas je 15ak radnika, i samo jedan ima troje djece, ostali jedno ili dvoje, a 3 radnika su 35+ i nisu oženjeni niti misle da će se oženiti.
Takođe u prošlosti, porodice koje su generisale priraštaj (3+ djece) uglavnom nisu bile zasnovane na ljubavi supružnika, već je njihova porodica bila grubo rečeno ugovorena. Danas ako se kod dvije osobe bukvalno ne poklope sve karakterne osobine, tu nema braka ili on brzo puca.
Zato imamo puno slobodnih muškaraca i žena sa 30+ godina i porast razvoda brakova, a finansijska situaciju u BiH nikada nije bila bolja, niti se kvalitetnije živjelo.
Dakle, nije BiH ili SCG i CRO izilovan slučaj, već je u svim razvijenijim sredinama zemaljske kugle tako.
Moji npr imaju 4 djece. Imali kuću, oba roditelja radila. Ja sada imam 1 dijete, supruga i ja radimo i ne planiramo više od 2 djece i to kada prvo dijete napuni 4-5 godina. Želimo da iskoristimo ako Bog da, lijepe uslove koji su nam dati, da obiđemo svijet, završimo manju kuću prema našim željama, jer nam je između ostalog stan od 45 kvadrata mali.
U firmi nas je 15ak radnika, i samo jedan ima troje djece, ostali jedno ili dvoje, a 3 radnika su 35+ i nisu oženjeni niti misle da će se oženiti.
Takođe u prošlosti, porodice koje su generisale priraštaj (3+ djece) uglavnom nisu bile zasnovane na ljubavi supružnika, već je njihova porodica bila grubo rečeno ugovorena. Danas ako se kod dvije osobe bukvalno ne poklope sve karakterne osobine, tu nema braka ili on brzo puca.
Zato imamo puno slobodnih muškaraca i žena sa 30+ godina i porast razvoda brakova, a finansijska situaciju u BiH nikada nije bila bolja, niti se kvalitetnije živjelo.
Dakle, nije BiH ili SCG i CRO izilovan slučaj, već je u svim razvijenijim sredinama zemaljske kugle tako.
- Bloo
- Globalna šefica
- Truba
#2668 Re: Demografija
nije to baš tako NA DUGME jednostavno objašnjenje
to je fenomen... sociološki fenomen koji zahtijeva duži odgovor nakon opširnog istraživanja jednog podneblja
potrebno je anketirati desetak tisuća ljudi u bosni i hercegovini od 18 do 80 godina koji imaju puno ili malo djece u braku ili koji su bili u velikim ili malim obiteljima svojih roditelja
ako bih morao reći u samo jednoj rečenici
Produženo školovanje, porasli prohtjevi te hedonizam i individualizam!
to je fenomen... sociološki fenomen koji zahtijeva duži odgovor nakon opširnog istraživanja jednog podneblja
potrebno je anketirati desetak tisuća ljudi u bosni i hercegovini od 18 do 80 godina koji imaju puno ili malo djece u braku ili koji su bili u velikim ili malim obiteljima svojih roditelja
- Bloo
- Globalna šefica
#2669 Re: Demografija
I dostupnost kontracepcije i povecana svijest o reproduktivnom zdravlju.Black swan wrote: ↑06/02/2022 10:52 nije to baš tako NA DUGME jednostavno objašnjenje
-
elcaliente
#2670 Re: Demografija
Nema od ovog nista. Kakvi kvalitetni radnici u BiH?ElRe wrote: ↑06/02/2022 07:37U narednih par godina, biće velikih ulaganja u BiH od strane njemačkih i austrijskih firmi koje u matičnim zemljama mijenjaju core busines poslovanja, a tiče se autoindustrije (mašinska i hemijska industrija). Isplativije je plaćati dobrog radnika u BiH 800-1000 eura, nego 1500-1600 eura u Njemačkoj.Kikibombona wrote: ↑02/02/2022 08:35
Vracaju se momci sto rade preko nasih ili slovenackih firmi, mada i oni traze soluciju da trajno ostanu. U Zenici nemas pristojnog posla, 20 godina se nije otvorila nijedna firma. Plate su male a gazde bahate. Gotovo da ne znam covjeka koji ne razmislja o odlasku. Nedavno je u Zenicu dosao Goodyear iz Slovenije i uzeo ljudi koliko im je trebalo.![]()
A sta mislis kako je u Zavidovićima i slicnim gradovima? Moras popiti leksilium kada prodjes kroz te gradove, totalna depresija i nistavilo. Tu niko ambiciozan i sposoban nece ostati.
Cijela BiH ce biti kao Bihac samo kada njemacka ekonomija uhvati zalet nakon kovida.
Jedini preduslov je da cijena energenata bude konkurentna a i sada je nekoliko puta jeftinija nego li u Njemačkoj (gas, nafta, struja).
Takođe, očekujem brzi povratak naših radnika koji su sada otišli u Sloveniju, Slovačku, Češku jer tamo nemaju dobre uslove rada. Takođe, ne mali broj će ih se vratiti iz Njemačke, a to su oni koji su imali nesreću da posao dobiju u Minhenu, Frankfurtu i ostalim većim ali skupim gradovima.
- Truba
#2671 Re: Demografija
@bloo
mi ovdje govorimo o braku
to jest nestupanja u braku
vjerujem da se više od 90% djece u bih rodi u braku
to tvoje što pišeš utiče na mali broj ljudi
ovdje ne govorim o seksu nego o onome što ODGAĐA BRAK ili dovodi do neulaska u BRAK
Produženo školovanje (do 25.), porasli prohtjevi (putovanja plaća) te hedonizam (zašto bih ja svoju plaću trošio na nekoga) i individualizam (ja ja i samo ja ljubomoran na stvaranje novih života) !
ovdje ne govorim o seksu nego o onome što ODGAĐA BRAK ili dovodi do neulaska u BRAK
Produženo školovanje (do 25.), porasli prohtjevi (putovanja plaća) te hedonizam (zašto bih ja svoju plaću trošio na nekoga) i individualizam (ja ja i samo ja ljubomoran na stvaranje novih života) !
- Bloo
- Globalna šefica
#2672 Re: Demografija
Mozda smo se izdigli iznad puke reprodukcijeBlack swan wrote: ↑06/02/2022 11:10 @bloo
Kao hrcci koji skontaju da ever turning wheel rodenja rada razmmozavanja smrti mozda moze biti nesto vise od toga...
-
saimidin
#2673 Re: Demografija
Naravno da smo se promijenili, ali to je bilo jos 80-tih jasno, 90-tih smo bili u govnima do usiju, ali od 2000 se vracamo na postavke ovoga da svako fura svoju furku I ne robuje se ocekivanjima okoline, sto je ok
Obrazovanje zena I kontracepcija
Nikako mi nije jasno sto se dize frka oko broja rodjenih, smanjenja populacije u
, kad je svijet pun ljudi, I ako necega ima viska to su ljudi, ako nam ih fali pa dozvoliti useljenje I zdravo
Obrazovanje zena I kontracepcija
Nikako mi nije jasno sto se dize frka oko broja rodjenih, smanjenja populacije u
- Kikibombona
#2674 Re: Demografija
Samo ove godine će u Srbiju doci izmedju 12 i 15k radnika iz Azije
https://youtu.be/JCBn-ja81Ao
I nas ovo ceka.
https://youtu.be/JCBn-ja81Ao
I nas ovo ceka.
- ElRe
#2675 Re: Demografija
Naravno, primanja i kvalitet života se podigao tako da se sada društvo kristališe i biraju se poslovi.
Najteže poslove radiće uvozna radna snaga, kupovati će se sirovi poljoprivredni proizvodi iz siromašnih zemalja...
Najteže poslove radiće uvozna radna snaga, kupovati će se sirovi poljoprivredni proizvodi iz siromašnih zemalja...