Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#37451 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 09/02/2022 14:22
Ateista wrote: 09/02/2022 14:19

Razumijem sta hoces da kazes, propisi su tu da se izbjegne proizvoljno shvatanje rizika, bar donekle, ali svejedno ima situacija gdje se neki propis moze prekrsiti bez ikakvog ugrozavanja i ometanja, ako je dobar i iskusan vozac u pitanju, a slazem se da ima onih koji misle da to mogu pa naprave sranje.
problem je sto svako za sebe misli da je dobar i iskusan vozac
To se slazem.
Ateista

#37452 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 09/02/2022 12:54 Crveno i punu nikad nisam preispitivao.
Sve ostalo je podlozno procjeni.
Nisam ni ja crveno, punu znam ponekad, ali jako rijetko.
Laplace

#37453 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

azdralovic wrote: 09/02/2022 10:09
drug_profi wrote: 09/02/2022 10:03

Uzmi ZOBS.
ne mogu da nadjem :sad:
Postao/la zLatk0 » 09 feb 2022, 10:15

Član 31

(1) Za vrijeme vožnje u naselju vozač je dužan da vozilu javnog gradskog prevoza putnika ili posebno obilježenom vozilu kojim se obavlja organizovani prevoz djece omogući uključivanje u saobraćaj kada ta vozila izlaze sa stajališta koja se nalaze van kolovoza, odnosno s proširenja saobraćajne trake koje se koristi za stajalište.

(2) Vozač vozila javnog gradskog prevoza putnika ili posebno obilježenog vozila kojim se obavlja organizovani prevoz djece dužan je da pomoću pokazivača pravca najavi svoju namjeru da se uključi u saobraćaj i da to uključivanje obavi na način kojim se ne ugrožavaju drugi učesnici u saobraćaju.
Član 238

(1) Novčanom kaznom od 40,00 KM kazniće se za prekršaj:

2) vozač koji ne omogući uključivanje u saobraćaj vozilu javnog gradskog prevoza putnika, ili posebno obilježenom vozilu za prevoz djece, kad ta vozila izlaze sa stajališta (član 31. stav (1));

3) vozač vozila javnog gradskog prevoza putnika, kao i vozač posebno obilježenog vozila za prevoz djece, koji prilikom uključivanja u saobraćaj sa stajališta postupi protivno odredbi člana 31. stav (2);
https://optika-salihbegovic.com/
vjeshalica

#37454 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Mehanizam za debose koji bi se vozili u kontra smjeru :mrgreen:

https://www.instagram.com/reel/CYtN-Q6A ... =copy_link
BadBoy

#37455 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

BadBoy wrote: 09/02/2022 12:21

Pretpostavka je majka svih zajeba. U praksi ovo često nije slučaj. Puna linija je izričito zakonsko pravilo i oko toga ne bi smjelo biti diskusije, baš kao ni oko crvenog svjetla npr. Suprotno vodi u proizvoljno tumačenje zakona od strane svih učesnika u saobraćaju i opšteg kolapsa, jer moji i tvoji kriteriji za to famozno "ugrožavanje drugih" ne moraju nužno biti isti.

P.S. i to je ja mislim jedan od generalnih problema sa našim saobraćajem, to razmišljanje "propisi su jedna stvar". Nisu. Propis je na prvom mjestu pa tek ONDA gledaš da ne ugrožavaš i ne ometaš druge dok POŠTUJEŠ propise. Sporači to "ne ugrožavanje drugih" redovno koriste kao alibi za svoje guslanje po magistralama.
Razumijem sta hoces da kazes, propisi su tu da se izbjegne proizvoljno shvatanje rizika, bar donekle, ali svejedno ima situacija gdje se neki propis moze prekrsiti bez ikakvog ugrozavanja i ometanja, ako je dobar i iskusan vozac u pitanju, a slazem se da ima onih koji misle da to mogu pa naprave sranje.
Razumijem i ja tebe i malo si me odveo u drugu diskusiju koju nisam želio otvarati. Sva poenta je bila u tome da se djela/nedjela drugih vozača ne mogu koristiti kao alibi ili pravdanje za vlastite prekršaje, kao što vidimo na ovom primjeru vozača autobusa. Ali ovdje na forumu je najčešća rečenica "sporači nerviraju druge učesnike i onda ovi MORAJU da iz pretiču preko pune ili u tunelu". Ne moraju. To je sva poenta.
Ateista

#37456 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 09/02/2022 14:41

Razumijem i ja tebe i malo si me odveo u drugu diskusiju koju nisam želio otvarati. Sva poenta je bila u tome da se djela/nedjela drugih vozača ne mogu koristiti kao alibi ili pravdanje za vlastite prekršaje, kao što vidimo na ovom primjeru vozača autobusa. Ali ovdje na forumu je najčešća rečenica "sporači nerviraju druge učesnike i onda ovi MORAJU da iz pretiču preko pune ili u tunelu". Ne moraju. To je sva poenta.
Da, to se slazem, to ne bi trebao biti izgovor za bilo sta. Da budem iskren, ja ni ne trazim izgovore kad prekrsim propis, meni je najbitnije da nikog ne ugrozim i ne ometam svojim postupcima, ako me policija uhvati spreman sam platiti kaznu, bez opravdanja i alibija. Policajci su me znali cudno pogledati kad me pitaju gdje zurim a ja kazem nigdje, valjda navikli na razne izgovore i slicno.
kakaljin

#37457 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

foxlife wrote: 09/02/2022 14:21
Ateista wrote: 09/02/2022 14:20

Nije ugrozio ali jeste ometao i pravio dodatnu guzvu.
sve to zbog ostalih vozaca koji njemu ometaju rad tako sto ne postuju zakon
Niko nema pravo nikoga ometati, a pogotovo da se to uzima za razlog da neko ometa nekoga jer tog istog neko ometa.

On po propisu mora stati na stajaliste i izbaciti i primiti nove putnike, cak i za to postoje kazna ako se uradi mimo stajalista.

Ako je neko parkiran na stajalistu tu je policija da napise kazne, a bus ako fizicki ne moze stati na stanicu onda stane u traci, ali ako je slobodno stanica on nema pravo nigdje drugo stati osim na stanicu.

Opet tu je policija za one koji ne postuju zakon pa ne puste autobus da se ukljuci, a ne autobus da samoinicijativno blokira traku bez razloga
xamp

#37458 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Ateista wrote: 09/02/2022 14:16
xamp wrote: 09/02/2022 12:14 Neka vozaci autobusa stoje na pola ulice. I trebaju. Sve dok obicni vozaci autobuska stajalista gledaju kao svoja besplatna parking (stop) mjesta, vozaci gradskog prevoza trebaju tako da se ponasaju.
Primjer: ciglane. Nikada slobodnog mjesta za autobus. I vecina stajalista su takvi. To sto je vozac imao mogucnost da stane na 1 ili 2 od 22 stajalista, nek nije stao. Nek vozaci osjete problem koji vozaci autobusa imaju svakodnevno.

Kada vozaci odluce da ne smiju ugrozavati gradski saobracaj, pa izmedju ostalog i propustati vozila da se ukljuce, onda i vozaci gradskog saobracaja trebaju da pocnu da postuju ostale vozace.

(iako jako pizdim na buseve u ulici Kosevo koji stoji i kad se moze uci u Sutjesku) - zovem policiju redovno, al nema pomoci.
U konkretnom slucaju ni na jednom stajalistu nije bilo ni jedno vozilo.
Provedi jedan dan s njm u busu, pa ces vidjet situaciju. To sto se potrefilo da nije bilo na ta 2-3 stajalista u tom trenutku je vjerovatno jedna velika sreca.
foxlife

#37459 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

kakaljin wrote: 09/02/2022 15:00

Niko nema pravo nikoga ometati, a pogotovo da se to uzima za razlog da neko ometa nekoga jer tog istog neko ometa.

On po propisu mora stati na stajaliste i izbaciti i primiti nove putnike, cak i za to postoje kazna ako se uradi mimo stajalista.

Ako je neko parkiran na stajalistu tu je policija da napise kazne, a bus ako fizicki ne moze stati na stanicu onda stane u traci, ali ako je slobodno stanica on nema pravo nigdje drugo stati osim na stanicu.

Opet tu je policija za one koji ne postuju zakon pa ne puste autobus da se ukljuci, a ne autobus da samoinicijativno blokira traku bez razloga
nigdje nisam rekao da ne krsi zakon i da smije to raditi
ako procitas ponovo vidjet ces da kazem da ga opravdavam a to naravno nigdje ne pije vode nego da razumijem zasto oni to rade za razliku od obicnih vozaca zato jer je njemu to bukvalno posao
Ateista

#37460 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

kakaljin wrote: 09/02/2022 15:00

:thumbup:
Ateista

#37461 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

xamp wrote: 09/02/2022 15:06
Ateista wrote: 09/02/2022 14:16

U konkretnom slucaju ni na jednom stajalistu nije bilo ni jedno vozilo.
Provedi jedan dan s njm u busu, pa ces vidjet situaciju. To sto se potrefilo da nije bilo na ta 2-3 stajalista u tom trenutku je vjerovatno jedna velika sreca.
Sve ja to razumijem da im nije lako, ali kad nije takva situacija neka stane kako treba. Mislim da je ovdje fazon sto je bila guzva pa mu se tesko ukljuciti, to isto razumijem, ali i ja se svaki dan nakon posla ukljucujem na glavnu gdje je spica i jako je tesko, ne ostavljam ga zbog toga u traci da bih se lakse ukljucio.
foxlife

#37462 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 09/02/2022 15:20
xamp wrote: 09/02/2022 15:06

Sve ja to razumijem da im nije lako, ali kad nije takva situacija neka stane kako treba. Mislim da je ovdje fazon sto je bila guzva pa mu se tesko ukljuciti, to isto razumijem, ali i ja se svaki dan nakon posla ukljucujem na glavnu gdje je spica i jako je tesko, ne ostavljam ga zbog toga u traci da bih se lakse ukljucio.
ti se svaki dan ukljucujes jednom na glavnu a on se ukljucuje 20 puta u jednom krugu sto je mozda ajmo reci sat vremena da obidje krug bascarsija dobrinja npr i tako 8 sati smjene ili koliko vec traju im smjene
ako cemo ovako laickom racunicom on se na glavnu dnevno ukljuci 160 puta sto znaci da se on ukljuci u 2 dana kao ti za godinu dana
rahmetli dedo

#37463 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by rahmetli dedo »

a smije li autobus primati i ispuštati putnike van stanice? Ako je neko parkiran na stanici - samo brate produžiš do sljedeće i tako 18 krugova ako treba. Javiš dispečeru da zove muriju. Izvinjenje putnicima na razglas "izvinite ali stanica je blokirana pa ne možemo stati..."
Možda bi se onda narod dignuo da mup izvadi ruke iz guzice?
Ateista

#37464 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 09/02/2022 15:26
Ateista wrote: 09/02/2022 15:20

ti se svaki dan ukljucujes jednom na glavnu a on se ukljucuje 20 puta u jednom krugu sto je mozda ajmo reci sat vremena da obidje krug bascarsija dobrinja npr i tako 8 sati smjene ili koliko vec traju im smjene
ako cemo ovako laickom racunicom on se na glavnu dnevno ukljuci 160 puta sto znaci da se on ukljuci u 2 dana kao ti za godinu dana
Koliko god da je puta, nema izgovora za to ako je stanica slobodna.
drug_profi

#37465 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

rahmetli dedo wrote: 09/02/2022 15:27 a smije li autobus primati i ispuštati putnike van stanice? Ako je neko parkiran na stanici - samo brate produžiš do sljedeće i tako 18 krugova ako treba. Javiš dispečeru da zove muriju. Izvinjenje putnicima na razglas "izvinite ali stanica je blokirana pa ne možemo stati..."
Ili bi prvo vozač dobio batine, a MUP ko hebe.
foxlife

#37466 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 09/02/2022 15:30
foxlife wrote: 09/02/2022 15:26
nije poenta u slobodnoj ili zauzetoj stanici nego u pustanju istog busa da se ukljuci
drug_profi

#37467 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

danasnje vrijeme nudi izvrsne mogucnosti za rjesavanje ovog problema. Kamere i nadzor, automatsko registrovanje prekrsaja itd.
Samo pocni slikati parkirane i za 15 dana ih vise nece biti.
Samo pocni slikati buseve koji nisu stali u nisu i za 10 dana ih vise nece biti.
Samo pocni pisati kazne vozacima koji su snimljeni da nisu stali na upaljen zmigavac vozila JGS da mu daju prednost u ukljucenje i to ce zacas prestati.
kakaljin

#37468 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

rahmetli dedo wrote: 09/02/2022 15:27 a smije li autobus primati i ispuštati putnike van stanice? Ako je neko parkiran na stanici - samo brate produžiš do sljedeće i tako 18 krugova ako treba. Javiš dispečeru da zove muriju. Izvinjenje putnicima na razglas "izvinite ali stanica je blokirana pa ne možemo stati..."
Odlicna ideja svakao nisu stanice pretjerano daleke jedna od druge
Ateista

#37469 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 09/02/2022 15:33
nije poenta u slobodnoj ili zauzetoj stanici nego u pustanju istog busa da se ukljuci
Svejedno, njihovo je da traze zastitu policije u takvim situacijama, instaliraju kamere u autobuse ako treba, traze da policija bude cesce kod prosirenja i kaznjava one koji ih ne pustaju.
kakaljin

#37470 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Opet ponavaljam nije tu vozac autobusa da odredjuje to i da radi nesto mimo propisa. Vozac autobusa je profesionalni vozac i od njega se ne ocekuje da vozi mimo propisa vec iskljucivo pro propisu jer je njegov posao vozaca profesionalan i od njega se ocekuje da vozi po propisima.
foxlife

#37471 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

kakaljin wrote: 09/02/2022 15:41

Opet ponavaljam nije tu vozac autobusa da odredjuje to i da radi nesto mimo propisa. Vozac autobusa je profesionalni vozac i od njega se ne ocekuje da vozi mimo propisa vec iskljucivo pro propisu jer je njegov posao vozaca profesionalan i od njega se ocekuje da vozi po propisima.
ja opet ponavljam da vozi po propisu tek tada bi mu putnici sve po spisku jer ga nema na vrijeme i krug bi trajao ne sat koliko sam otprilike rekao da traje nego jedno 3 sata
kad se stoka za volanom uljudi i vozac busa ce onda bez ikakvih ometanja moci obavljati svoj posao i tek tada bi mu se moglo s punim pravom reci da je bahati papak koji ne ulazi na stajalista
foxlife

#37472 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 09/02/2022 15:38

Svejedno, njihovo je da traze zastitu policije u takvim situacijama, instaliraju kamere u autobuse ako treba, traze da policija bude cesce kod prosirenja i kaznjava one koji ih ne pustaju.
pa bi sutra ovdje neko dosao e jeste vidjeli papaka kaznili me a nisam kriv kao satro nisam propustio bus a vozio svoju voznju ili sl
TLOP

#37473 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by TLOP »

A sta cemo s tim sto su nam stanice male pa dva busa ne mogu stat jedan iza drugog i onda ovaj drugi ostane u traci?
kakaljin

#37474 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

foxlife wrote: 09/02/2022 15:53
Ateista wrote: 09/02/2022 15:38

pa bi sutra ovdje neko dosao e jeste vidjeli papaka kaznili me a nisam kriv kao satro nisam propustio bus a vozio svoju voznju ili sl
Prvo ako znam da busevi idu tom trakom ne bih vozio tom trakom jer znam unaprijed da cu naletiti na bus i spora ostala vozila i buseve koji se ukljucuju u tu traku sa stanice i da ce me usporiti. Treba samo razmisljati u voznji i sve ce biti u redu.

Zato je krajnja desna traka najsporija traka na glavnoj ulici.
kakaljin

#37475 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

TLOP wrote: 09/02/2022 15:57 A sta cemo s tim sto su nam stanice male pa dva busa ne mogu stat jedan iza drugog i onda ovaj drugi ostane u traci?
A zasto su dva busa jedan za drugim pogotovo ako voze na istoj liniji. Zar nema red voznje i razmak od nekoliko mnuta izmedju buseva.

Znaci ili jedan bus sporije vozi ili drugi brze vozi od reda voznje.
Post Reply