Ja sam na Jeep-u dugo imao kuckanje iz zadnjeg trapa. Podsjecalo je najvise na los stabilizator po zvuku. Sve sam jedno po jedno mijenjao bez rezultata. Svako malo isao na TP i testirao amortizere, x puta bio kod mehanicara bez napretka. Na kraju cak skinem stabilizatore i vozao dva dana bez njih. Opet kucka. I konacno na kraju zamjenim amortizere i KONACNO kuckanje prestane. Do amortizera bilo. Vertikalni rad amortizera na aparatima pokazivalo ok ali se ispostavilo da je bilo skroz sitnog lufta horizontalnog i u voznji to lupkalo.lavic wrote: ↑08/02/2022 11:51imao sam slican problem na B klasi, lupalo ponekad, samo na kratkim uzastopnim neravninama, kao da je stabilizator. Sve pregledao, nele stvari preventivno zamjenio, dva puta testirao amortizere na TP, sve OK na testu. Opet majstoru.... kaze one nema sta drugo biti nego amortizer.black_adrian wrote: ↑08/02/2022 10:53 Sad s pregleda, kaže majstor sve odlično na trapu, nema ništa da je otišlo.
Al i dalje lupka isto onako, jedina opcija mi je onda da naručim one plastike što sam polomio na Bjelašnici i da ih poskidam, garant je negdje zapalo nešto.
Kad je sve skinuo i ratsavio, fakat amortizeri losi pravo, skoro bez otpora.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#40001 Re: Pitamo Mehanicare ?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#40002 Re: Pitamo Mehanicare ?
dosta puta sam naletio na lose amortizere koji su kuckali ,neki na krajnjem izvlacenju kad auto odskoci od rupe,ali vecina je imala radijalni luft koji se osjetio rukom kad se skinuo amortizer.svako kuckanje koje se cuje na trapu/amortizeru mora se osjetiti rukom u slobodnom(rasterecenom) hodu.
ja ne znam kakvim vi mehanicarima idete
ja ne znam kakvim vi mehanicarima idete
- nivla
#40003 Re: Pitamo Mehanicare ?
razvikanim, koji ih opale po usima za svaku sitnicu, izmisle kvar itdbitanga_sa_otesa wrote: ↑08/02/2022 17:39 dosta puta sam naletio na lose amortizere koji su kuckali ,neki na krajnjem izvlacenju kad auto odskoci od rupe,ali vecina je imala radijalni luft koji se osjetio rukom kad se skinuo amortizer.svako kuckanje koje se cuje na trapu/amortizeru mora se osjetiti rukom u slobodnom(rasterecenom) hodu.
ja ne znam kakvim vi mehanicarima idete![]()
npr najjace mi je kad za nekog kazu radio u asi(vw program) sto uopste ne znaci da je to istina i da je znao raditi, sasvim legitimno je pretpostaviti i da se nije pokazao pa dobio nogu
al sta ces imam dosta poznanika koji vjeruju da samo na petrolu valja gorivo jer ne bi oni lagali iako se sjecam neke tabele da su u nekoj godini prodali nekog benzina ili dizela vise nego sto je zvanicno uvezeno iz italije/madjarske(tzv uber kvalitetno gorivo)
al npr ovdje procitah i da manuelca sa istim motorom ko automatika treba voziti na isti nacin tj saltati, a zaboravljaju da je vecina novih automatika sa duplim kvacilom i da to uopste nisu isti mjenjaci, prenos i set kvacila
- bitanga_sa_otesa
-
preludezalude
#40005 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mene je najvise prevarilo to sto testiranje amortizera u STP je pokazivalo da su ispravni. Testirao ih tako 3 puta. I onda mi je polazna tacka bila da nije do amortizera. I tako sam i mehanicaru govorio. Tek na kraju svega u beznadju ja licno uhvatim za amortizer na sredini dok je auto bilo na dizalici i jako ga povucem horizontalno...kad ono nesto pod rukom laaaagano osjetih kao luft.bitanga_sa_otesa wrote: ↑08/02/2022 17:39 dosta puta sam naletio na lose amortizere koji su kuckali ,neki na krajnjem izvlacenju kad auto odskoci od rupe,ali vecina je imala radijalni luft koji se osjetio rukom kad se skinuo amortizer.svako kuckanje koje se cuje na trapu/amortizeru mora se osjetiti rukom u slobodnom(rasterecenom) hodu.
ja ne znam kakvim vi mehanicarima idete![]()
- bitanga_sa_otesa
#40006 Re: Pitamo Mehanicare ?
previse se vi oslanjate na tehnicki pregled...tu rade ljudi koji sablonski rade preglede i nisu se susretali sa nekim stvarima...ne mogu oni pronaci te malo komplikovanije stvari,oni vise gledaju luftove kugla, krajnica ,selen...preludezalude wrote: ↑08/02/2022 18:37
Mene je najvise prevarilo to sto testiranje amortizera u STP je pokazivalo da su ispravni. Testirao ih tako 3 puta. I onda mi je polazna tacka bila da nije do amortizera. I tako sam i mehanicaru govorio. Tek na kraju svega u beznadju ja licno uhvatim za amortizer na sredini dok je auto bilo na dizalici i jako ga povucem horizontalno...kad ono nesto pod rukom laaaagano osjetih kao luft.
-
Peug 508
#40007 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav. Posjedujem peugeot 508 1.6 HDI 2011.
Prije mjesec dana je počeo izbacivati upozorenje "engine fault, risk of particle filter clogging", i to samo nakon dosipanja goriva, i to upozorenje nestane samo od sebe nakon nekoliko startanja motora.
Bio u ovlastenom servisu u Tuzli na pregledu i kaže da je FAP filter kao nov, da ima tekućine dovoljno, ali da pokazuje gresku na jednoj dizni. Ne znaju sta je. Molim za neke ideje. Da li dizne mogu biti povezane sa FAP-om?
Prije mjesec dana je počeo izbacivati upozorenje "engine fault, risk of particle filter clogging", i to samo nakon dosipanja goriva, i to upozorenje nestane samo od sebe nakon nekoliko startanja motora.
Bio u ovlastenom servisu u Tuzli na pregledu i kaže da je FAP filter kao nov, da ima tekućine dovoljno, ali da pokazuje gresku na jednoj dizni. Ne znaju sta je. Molim za neke ideje. Da li dizne mogu biti povezane sa FAP-om?
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#40009 Re: Pitamo Mehanicare ?
e bas je do pumpe 
moze svasta bit na tim motorima..
moze svasta bit na tim motorima..
- bitanga_sa_otesa
#40010 Re: Pitamo Mehanicare ?
do benzina je 
- basicm
#40011 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kakvi su oni sa cepovima rezervoara i oduscima?Peug 508 wrote: ↑08/02/2022 19:19 Pozdrav. Posjedujem peugeot 508 1.6 HDI 2011.
-
Sofoklo2022
#40012 Alfa 156, mjenjac se ne centrira
Pozdrav raja, prije godinu dana sam imao nesreću da mi originalni mjenjač u Alfe 156 1.9 JTD bukvalno eksplodira zbog nedostatka ulja jer je auto stajalo par godina u garaži. Nakon tog incidenta sam promijenio mjenjač i stavio od Fiata Stila, isti motor. Sad kada vozim auto i izbacim iz brzine mjenjač se ne vrati na cenar već ostane nastranu, i stoji tako dok se ručno ne centrira. I ponekad mi spada sajla mjenjača sa selektora. Uglavnom mjenjač je u redu i normalno šalta samo mu je to problem. Za ima me do čega dolazi ovo?
-
preludezalude
#40013 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jbg...sad znam. Covjek uci dok je ziv...i opet umre u neznanju.bitanga_sa_otesa wrote: ↑08/02/2022 18:43previse se vi oslanjate na tehnicki pregled...tu rade ljudi koji sablonski rade preglede i nisu se susretali sa nekim stvarima...ne mogu oni pronaci te malo komplikovanije stvari,oni vise gledaju luftove kugla, krajnica ,selen...preludezalude wrote: ↑08/02/2022 18:37
Mene je najvise prevarilo to sto testiranje amortizera u STP je pokazivalo da su ispravni. Testirao ih tako 3 puta. I onda mi je polazna tacka bila da nije do amortizera. I tako sam i mehanicaru govorio. Tek na kraju svega u beznadju ja licno uhvatim za amortizer na sredini dok je auto bilo na dizalici i jako ga povucem horizontalno...kad ono nesto pod rukom laaaagano osjetih kao luft.
- Evolution_IV
#40014 Re: Alfa 156, mjenjac se ne centrira
neka me neko ispravi ali mislim da je to do biraca brzina tj.mehanizma u autu i da nesto ne pase...ne vjerujem bas da su iste sajle na stilu i na alfi...
- emotivac
#40015 Re: Pitamo Mehanicare ?
Može biti i tandem pumpa, al' kao što forumaš iznad reče, prvo provjeri kompresiju mada ti motori baš mogu dugo.insaneinthebrain wrote: ↑08/02/2022 16:11 Pozdrav ljudi, imam problem sa paljenjem na hladnijem vremenu i minusima. U pitanju je cordoba, motor 1.9 tdi 96kw. Kad palim vergla motor i neće da zakreše. Kazaljka obrtomjera mi skače do kraja pa se vrati prilikom verglanja (tako par puta), ponekad zasvijetli lampica za servo a onda se upali lampica ulja i počne da pišti. Tek nakon 4-5 pokušaja verglanja auto uspije da upali. Ali teško. Dizne su dobre, mijenjao gumice jesenas, mijenjan senzor radilice. Grijači svi ok, jedan zamjenjen prije zime. Ne znam šta bi fakat moglo biti u pitanju.![]()
- insaneinthebrain
#40016 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ok. Hvala. Provjericu 
- basicm
#40017 Re: Pitamo Mehanicare ?
Provjeri bregaste da li su potrosene.
- drug_profi
#40018 Re: Pitamo Mehanicare ?
ka'e se brijegasta
-
NediM17
#40019 Re: Pitamo Mehanicare ?
A mlijeko "z bregov"? 
- drug_profi
- insaneinthebrain
#40021 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
Throttle
#40022 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vazi li tehnicki pregled iz Kantona Sarajevo u ZDK?
- Optimist
- Evolution_IV
#40024 Re: Pitamo Mehanicare ?
procepila cijev opet na istom mjestu, koji q
narucena opet polovna, a narucio sam i novu iz ovlastenog(kaze onaj u fordu, nikad nikome nisu to mijenali, eh eto reko meni 2x otisla
)...moze li rail sta uzrokovat to ili nesto trece, fakat nisam pametan vise 
narucena opet polovna, a narucio sam i novu iz ovlastenog(kaze onaj u fordu, nikad nikome nisu to mijenali, eh eto reko meni 2x otisla
- drug_profi
#40025 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nevjerovatno jebt. 
Meni je tako na stojadinu pucala sajla kvacila svako pola godine. Na kraju ustanovili da je pijan majstor sklapao auto u Kragujevcu i da rupe za šarafe nosača uopšte neisu tamo gdje bi trebali biti već pomjerene u stranu što sajli daje neki ugao pod kojom se extra zamara.
Imao uvijek sajlu u gepeku rezervnu. Štela postao za zamjenu i podesavanje.
E da nije i na toj fordini nesto slicno. Neki feler fabricki.
Meni je tako na stojadinu pucala sajla kvacila svako pola godine. Na kraju ustanovili da je pijan majstor sklapao auto u Kragujevcu i da rupe za šarafe nosača uopšte neisu tamo gdje bi trebali biti već pomjerene u stranu što sajli daje neki ugao pod kojom se extra zamara.
Imao uvijek sajlu u gepeku rezervnu. Štela postao za zamjenu i podesavanje.
E da nije i na toj fordini nesto slicno. Neki feler fabricki.