Sve je u zelenom sto znaci ako nastavi ovako nece na dobro
https://coinmarketcap.com/
Moderator: Benq
Znači trebalo bi povremeno i tu pastu zamijeniti? Ja nisam nikada ništa dirao kako sam kupio. A kupio sam prije više od deset godina. Samo kompresorom ispušem prašinu.caseytron wrote: ↑26/01/2022 00:08CPU dosta cesce nego GPU. Zavisi od dosta faktora, koji procesor, koja pasta, generalno temperatura. Ja evo dvije godine nisam dirao pastu na CPU, Noctua NT-H1. Procesor je clockan (i7 6700k na 4.8GHz). Graficka je fabrika sve evo peta godina (1060 Strix) i iste su temperature od prvog dana. Drug uzeo neku noname pastu, drugi mjesec skinuo cooler ona se vec stvrdnula. Neko pravilo ti je najbolje na proljece, poslije zime, jer zimi se i samo kuciste najvise zaprlja. Mada ja radim po potrebi, nekada sam se zamaro s tim cistio, mijenjao.Naslovnica wrote: ↑25/01/2022 23:54 BTW, mijenja li se termalna pasta k'o ulje na autu, u određenim intervalima, ili kada počne da se pregrijava?
Kod mene i na CPU i na GPU originalna pasta, nikada to nisam dirao.
Ta pasta je kamen odavno, vjeruj-Chesterfield- wrote: ↑05/02/2022 20:43Znači trebalo bi povremeno i tu pastu zamijeniti? Ja nisam nikada ništa dirao kako sam kupio. A kupio sam prije više od deset godina. Samo kompresorom ispušem prašinu.caseytron wrote: ↑26/01/2022 00:08
CPU dosta cesce nego GPU. Zavisi od dosta faktora, koji procesor, koja pasta, generalno temperatura. Ja evo dvije godine nisam dirao pastu na CPU, Noctua NT-H1. Procesor je clockan (i7 6700k na 4.8GHz). Graficka je fabrika sve evo peta godina (1060 Strix) i iste su temperature od prvog dana. Drug uzeo neku noname pastu, drugi mjesec skinuo cooler ona se vec stvrdnula. Neko pravilo ti je najbolje na proljece, poslije zime, jer zimi se i samo kuciste najvise zaprlja. Mada ja radim po potrebi, nekada sam se zamaro s tim cistio, mijenjao.
Hvala na javljanju drug.
Evo, dobio sam ponudu preko OLX radnje, ali kaže...
ne teba ti h570 ili z590 za i3 , bacanje para u smece , kupi najjeftiniju H410M plocu koju mozes naci. 10100f v 10105f je razlika 1% , kupi sta ti je jeftinije. takodjer i memorija kupi najjeftiniji CL16 2666/3200 kit koji nadjes 2x8 i to je to.Naslovnica wrote: ↑08/02/2022 12:52Hvala na javljanju drug.![]()
Meščini da nisu u pitanju pare, nego raspoloživost/dobavljivost.
Imam osjećaj da na OLX baš gubim vrijeme jer niko nema ništa. Nazovem i ove neke radnje koje imaju baška stranice mimo OLX, ispostavi se da i oni veze nemaju imaju li šta ili nemaju.
Evo, ako mi možeš u pp dati ponudu za cash za slijedeće:
Neku ploču sa H570 ili Z590 chipsetom (po mogućnosti Asrock ili Asus, nekako sa njima imam najbolja iskustva),
Procesor i3 10100f ili ako nije velika razlika u cijeni i3 10105f (a raspon cijena za ta dva procesora zaista debelo varira, ako je mala razlika preferiram ovaj drugi)
Odgovarajuća memorija 2x8GB (i3 gura DDR4 2666, ali bih neku malo bržu zbog budućeg upgrade-a, ali da nije neka cijena sada 100% viša, nego max 25%. Znači, ne mora biti nikakva gamerska šminki memorija, ali da je kompatibilna sa sistemom i da nije čungalunga).
Ako bude prostora, dodao bih i neki SSD, M.2 ili onaj obični (imam odlična iskustva sa Samsung 870 EVO, pa nešto u tom domenu do 150KM).
Hvala još jednom, čekam ponudu u pp
![]()
![]()
p.s. naravno, preferiram račun i garanciju, to se podrazumijeva![]()
Hvala na savjetu!el_bake007 wrote: ↑08/02/2022 13:55ne teba ti h570 ili z590 za i3 , bacanje para u smece , kupi najjeftiniju H410M plocu koju mozes naci. 10100f v 10105f je razlika 1% , kupi sta ti je jeftinije. takodjer i memorija kupi najjeftiniji CL16 2666/3200 kit koji nadjes 2x8 i to je to.Naslovnica wrote: ↑08/02/2022 12:52
Hvala na javljanju drug.![]()
Meščini da nisu u pitanju pare, nego raspoloživost/dobavljivost.
Imam osjećaj da na OLX baš gubim vrijeme jer niko nema ništa. Nazovem i ove neke radnje koje imaju baška stranice mimo OLX, ispostavi se da i oni veze nemaju imaju li šta ili nemaju.
Evo, ako mi možeš u pp dati ponudu za cash za slijedeće:
Neku ploču sa H570 ili Z590 chipsetom (po mogućnosti Asrock ili Asus, nekako sa njima imam najbolja iskustva),
Procesor i3 10100f ili ako nije velika razlika u cijeni i3 10105f (a raspon cijena za ta dva procesora zaista debelo varira, ako je mala razlika preferiram ovaj drugi)
Odgovarajuća memorija 2x8GB (i3 gura DDR4 2666, ali bih neku malo bržu zbog budućeg upgrade-a, ali da nije neka cijena sada 100% viša, nego max 25%. Znači, ne mora biti nikakva gamerska šminki memorija, ali da je kompatibilna sa sistemom i da nije čungalunga).
Ako bude prostora, dodao bih i neki SSD, M.2 ili onaj obični (imam odlična iskustva sa Samsung 870 EVO, pa nešto u tom domenu do 150KM).
Hvala još jednom, čekam ponudu u pp
![]()
![]()
p.s. naravno, preferiram račun i garanciju, to se podrazumijeva![]()
provjeri sa ekipom iz CPU Infotecha imaju li to sto te zanima, kod njih dodje fiskalni i garancija . Nemoj ici preko 120 za MBO,180 CPU i 160 RAM.
Svaka cast za komentar, 100% si u pravu!vojopd wrote: ↑08/02/2022 15:11 Nemoj uzimati najslabiju plocu, to ko tako radi taj pojma nema o racunarima. Uzmi neku mid range plocu da ti moze posluziti za jos 1 generaciju ako se odlucis. Najgore je kad ljudi bubnu pare u svakakve gluposti, a uzmu plocu od 80 KM i za godinu mijenjaj opet sve. Ako si vec u finansijskoj mogucnosti da uzmes bolji ram i to uzmi.
Koliko se sjecam, napisao sam ti vec to, da ces sa boljim napajanjem imati manju potrosnju iz zida. Osim kvaliteta samih napojnih jedinica, upravo se u manjoj potrosnji (boljoj iskoriscenosti) nalazi jos jedna prednost kvalitetnih napajanja.IstinitaPoruka wrote: ↑08/02/2022 01:59 Pozdrav, kupio sam seasonic focus+ 750w gold napajanje i to mi je riješilo probleme sa restartovanjem računara kod nekih dijelova igrica. Sad je sve oke, a detaljnijim testiranjem utvrdio sam da mi i neko kablo na prijašnjem lc power 600w nije radilo. Btw. ovo napajanje troši 40w manje iz nekog razloga sa još jednim hdd uključenim
Hvala svima na preporukama. Ima li neko sad preporuku za gaming/video-photo monitor sa 144hz? Može i FullHD, do nekih 500-600?
Ipak nije sve ovako crno na bijelovojopd wrote: ↑08/02/2022 15:11 Nemoj uzimati najslabiju plocu, to ko tako radi taj pojma nema o racunarima. Uzmi neku mid range plocu da ti moze posluziti za jos 1 generaciju ako se odlucis. Najgore je kad ljudi bubnu pare u svakakve gluposti, a uzmu plocu od 80 KM i za godinu mijenjaj opet sve. Ako si vec u finansijskoj mogucnosti da uzmes bolji ram i to uzmi.
Pa eto najbolje bi bilo ako ima nek izvali 3-4 milje, pa nek uzme Z690 Maximus HERO, 12900K i DDR5 i miran je.mickey84 wrote: ↑08/02/2022 18:23Ipak nije sve ovako crno na bijelovojopd wrote: ↑08/02/2022 15:11 Nemoj uzimati najslabiju plocu, to ko tako radi taj pojma nema o racunarima. Uzmi neku mid range plocu da ti moze posluziti za jos 1 generaciju ako se odlucis. Najgore je kad ljudi bubnu pare u svakakve gluposti, a uzmu plocu od 80 KM i za godinu mijenjaj opet sve. Ako si vec u finansijskoj mogucnosti da uzmes bolji ram i to uzmi.. Razlog - cesto se desi veliki skok izmedju generacija i isplativije je uzeti novu maticnu sa novim socket-om i novu generaciju procesora, nego nadogradjivati stari.
Primjer: 11900k/10900K VS 12600K.![]()
Maximus Z690 Hero ima ogromne probleme i treba cekati novu reviziju ploca.
Da imam toliko para ne bih se ovdje ni javljao.