Imam ja bolju ideju, hajde da naučimo da cijenimo svoj rad više i da tražimo da i drugi to cijeneSnake Eyes wrote: ↑07/02/2022 12:21Sve se slazem, samo dok piskaranje na forumu, demonstracije, izbori, gradjanski rat, vjesanje privatnika, gazdi i gazdica ili sta vec, ne da rezultate hajde da usput naucimo kako ustedjeti i proci jeftinije.redhat wrote: ↑07/02/2022 08:34
Možeš biti uber solo maher i zeznut sve redom i jednostavno ne kupiti....ali to nije poenta ove priče.
I ovo je otprilike razlog što smo tu gdje jesmo, jer bošnjo se uvijek guti i steže kaiš i govori dobro je mogu ja i bez toga. Dobro je mogu ja i sa manje pare, dobro je ne mogu oni mene malo plaiti a da ja ne preživim. Život nije kazna ili barem ne bi trebao biti tako da pravi izbor nije bez čega možeš nego šta ti treba da taj život kvalitetno obogatiš.
I na kraju krajeva vidjeću te kao solo mahera kad ta pavlaka bude 6 KM kako ćeš solomaherisati a čim ti je gorivo poskupilo znači dostava te pavlake dobavljača košta više a gorivo ti je za 25% poskupilo u pola godine.
Kužiš![]()
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
redhat
#1876 Re: Poskupljenja
- madesa
#1877 Re: Poskupljenja
Ako je vama ok sto dizu svi cijene pa i frizeri , sto se zalite onda ovdje ? Sta ce nam tema ova. Vazno je da ne puca
- spinel_
#1878 Re: Poskupljenja
Ma ne omalovazavam nikoga. Cast svima. Volio bih cak da mi je zena frizerka.namiami wrote: ↑07/02/2022 10:18Nemojte ovo raditi, nema smisla omalovazavati nekoga. To što je neko zavrsio za frizera, keramičara, ili vodoinstalatera ne znači da je bio najgori u školiSvako od nas ima pravo odabrati profesiju, a zagovornik sam da u svakoj skoli postoji neki praktični čas, koji ce te naučiti da na osnovni način koristiš ruke.
Kako god, frizer i ostala SSS NE MORA ZNAČITI da je "najgori".
Opet, to što nečije ruke zaradjuju više od nečijeg mozga, nije razlog za takvu priču. Zašto ne bi mogao frizer imati veću platu od profesora? Po kojem standardu? Po kojoj osnovi, osim što ide ona prica "on je više učio". Kako molim? Šta ako je frizer bio na stručnim usavršavanjima, što većina u ovim zara salonima i jesu.
Stvarno nevjerovatna pricaKad ti dodje vodooinstalater i promijeni sifon za 40KM, reci mu da je skupo, ili sam zamijeni
![]()
Ali zaista su oni tj vlasnici istih umislili da se bez njih ne moze pa svoj zanat precijenjuju.
Moze se itekako bez njih, narocito muskarci mogu.
Strucna usavrsavanja za 20 cm muske kose su nebitna. Sve sto on s tim strucnim usavrsavanjem uradi na mojoj glavi i ja cu isto s masinicom.
I za to svoje usavrsavanje zeli papreno naplatiti na muskoj glavi sto je nonsens.
Masinica i samosisanje moze svako. Vodoinstalater i mijenjanje sifona ili bojlera i ne bas. A to uostalom radis jednom u 5 godina.
Da zakljucim ovu temu oko sisanja:
Muskarcima savjetujem da kupe masinicu i sami se sisaju.
Zenama savjetujem da umjesto sto su isli ne znam jednom u 2 mjeseca sada idu mnogo rijedje. 3-4 puta godisnje i samo sisanje. Bez pranja, feniranja, farbanja i sl gluposti. To mozete sve kuci.
-
Hakiz
#1879 Re: Poskupljenja
Ne žele svi muškarci vojničku frizuru.spinel_ wrote: ↑07/02/2022 13:08Ma ne omalovazavam nikoga. Cast svima. Volio bih cak da mi je zena frizerka.namiami wrote: ↑07/02/2022 10:18
Nemojte ovo raditi, nema smisla omalovazavati nekoga. To što je neko zavrsio za frizera, keramičara, ili vodoinstalatera ne znači da je bio najgori u školiSvako od nas ima pravo odabrati profesiju, a zagovornik sam da u svakoj skoli postoji neki praktični čas, koji ce te naučiti da na osnovni način koristiš ruke.
Opet, to što nečije ruke zaradjuju više od nečijeg mozga, nije razlog za takvu priču. Zašto ne bi mogao frizer imati veću platu od profesora? Po kojem standardu? Po kojoj osnovi, osim što ide ona prica "on je više učio". Kako molim? Šta ako je frizer bio na stručnim usavršavanjima, što većina u ovim zara salonima i jesu.
Stvarno nevjerovatna pricaKad ti dodje vodooinstalater i promijeni sifon za 40KM, reci mu da je skupo, ili sam zamijeni
![]()
Ali zaista su oni tj vlasnici istih umislili da se bez njih ne moze pa svoj zanat precijenjuju.
Strucna usavrsavanja za 20 cm muske kose su nebitna. Sve sto on s tim strucnim usavrsavanjem uradi na mojoj glavi i ja cu isto s masinicom.
I za to svoje usavrsavanje zeli papreno naplatiti na muskoj glavi sto je nonsens.
Masinica i samosisanje moze svako. Vodoinstalater i mijenjanje sifona ili bojlera i ne bas. A to uostalom radis jednom u 5 godina.
Zenama savjetujem da umjesto sto su isli ne znam jednom u 2 mjeseca sada idu mnogo rijedje. 3-4 puta godisnje i samo sisanje. Bez pranja, feniranja, farbanja i sl gluposti. To mozete sve kuci.
A kada počneš omalovažavati tuđi rad, spremi se, sutra si ti na redu da te omalovažavaju.
Ne, nisam frizer.
-
laik1981
#1880 Re: Poskupljenja
Kako gadan nacin razmisljanja.. Brutalan odgovor na pitanje zasto smo zadnji supak svijeta..spinel_ wrote: ↑07/02/2022 13:08Ma ne omalovazavam nikoga. Cast svima. Volio bih cak da mi je zena frizerka.namiami wrote: ↑07/02/2022 10:18
Nemojte ovo raditi, nema smisla omalovazavati nekoga. To što je neko zavrsio za frizera, keramičara, ili vodoinstalatera ne znači da je bio najgori u školiSvako od nas ima pravo odabrati profesiju, a zagovornik sam da u svakoj skoli postoji neki praktični čas, koji ce te naučiti da na osnovni način koristiš ruke.
![]()
-
ScoobyDooby
#1881 Re: Poskupljenja
Da znas kako se Vindija ponasa prema svojim radnicima nebi nista uzeo njihovo.
Momci u magacinu rade od 2 do 4 ujutro za 695 km. Stalni tres za produzivanjem koje se ne placa. Provede u minusnoj komori po 8 sati a kada inspekcija doce, smije se reci da si samo 20 minuta u komadu tamo. Momci odu na godisnji, zovu ga posle 2 dana na posao. A godis jeg imas 10 tak dana u godini.
Vozaci od 4-5 ujutro do 6 sati navecer razvoze robu. Isto tako sa godisnjim.
Svaka subota radna.
Zivinice, Maline
- bronhy
- spinel_
#1883 Re: Poskupljenja
Za ove sto ne zele vojnicku frizuru vec rokersku imamo i za njih rjesenje.
Posto pustate kose znaci da ne sisate tako cesto i kad odete skine vam "samo vrhove" i naplati cenera najmanje.
Sisanje svako 4 mjeseca. To je vec usteda jer ako ce on dici cijenu a ti mu umjesto 8 puta godisnje dodjes 3-4 puta vidjecemo ko je na gubitku.
Samo maksimalan bojkot moze vratiti cijene u normalu.
Masinice i makazice svako kuci ima. Materijal koji se ne trosi.
Vozdra ba.
-
laik1981
#1884 Re: Poskupljenja
Rastu cijene svugdje i svega.. Nas je problem sto plate ne prate te rastove.. I tako je evo vec tri decenije..
A sa druge strane ima i nesto dobro na danasnjem vaktu.. Fino pokrenete privatni biznis.. Ne mora se biti frizer da bi se otvorio frizerski salon.. Iznajmite prostor, opremite salon, zaposlite radnike i onda sami diktirate cijenu svojih usluga.. Posteno da postenije ne moze biti..
A sa druge strane ima i nesto dobro na danasnjem vaktu.. Fino pokrenete privatni biznis.. Ne mora se biti frizer da bi se otvorio frizerski salon.. Iznajmite prostor, opremite salon, zaposlite radnike i onda sami diktirate cijenu svojih usluga.. Posteno da postenije ne moze biti..
- pepeljara
#1885 Re: Poskupljenja
Frizeri digli cjene minimalno 25%.
-
Hakiz
#1886 Re: Poskupljenja
Inspekcija, tužba, otkaz?ScoobyDooby wrote: ↑07/02/2022 13:36Da znas kako se Vindija ponasa prema svojim radnicima nebi nista uzeo njihovo.
Momci u magacinu rade od 2 do 4 ujutro za 695 km. Stalni tres za produzivanjem koje se ne placa. Provede u minusnoj komori po 8 sati a kada inspekcija doce, smije se reci da si samo 20 minuta u komadu tamo. Momci odu na godisnji, zovu ga posle 2 dana na posao. A godis jeg imas 10 tak dana u godini.
Svaka subota radna.
Zivinice, Maline
- geralt
#1887 Re: Poskupljenja
Nikad se nece cijene "vratiti u normalu", niti ti svojim bojkotom mozes na to utjecati. Sto ode gore ne ide vise dole. Ako planiras da se sam sisas dok se cijene ne vrate na 5KM, budi spreman da to radis do kraja zivota.spinel_ wrote: ↑07/02/2022 13:40![]()
![]()
Za ove sto ne zele vojnicku frizuru vec rokersku imamo i za njih rjesenje.
Posto pustate kose znaci da ne sisate tako cesto i kad odete skine vam "samo vrhove" i naplati cenera najmanje.
Sisanje svako 4 mjeseca. To je vec usteda jer ako ce on dici cijenu a ti mu umjesto 8 puta godisnje dodjes 3-4 puta vidjecemo ko je na gubitku.
Samo maksimalan bojkot moze vratiti cijene u normalu.
Masinice i makazice svako kuci ima. Materijal koji se ne trosi.
Vozdra ba.
- TDK-90
#1888 Re: Poskupljenja
ovo sto se dogadja sa poskupljenjima je na zalost normalan odgovor na globalno upravljanje kapitalom.
Cijene se ne dizu jer gazde hoce pa pisaju po narodu, vec jednostavno 2 KM ne vrijede kao prije 10 mjeseci, pare gube ubrzano navrijednosti
Cijene se ne dizu jer gazde hoce pa pisaju po narodu, vec jednostavno 2 KM ne vrijede kao prije 10 mjeseci, pare gube ubrzano navrijednosti
-
elk
#1889 Re: Poskupljenja
Moja zena kaze da su pare frizerki najlakse date u zivotu
Sve se radi, pranje, sisanje, farbanje.
A sklopocija ulazi u 16 godinu....
A sklopocija ulazi u 16 godinu....
-
ScoobyDooby
#1890 Re: Poskupljenja
Treba ljudima lova. Uvalili se... Suti i trpi.Hakiz wrote: ↑07/02/2022 15:26Inspekcija, tužba, otkaz?ScoobyDooby wrote: ↑07/02/2022 13:36
Da znas kako se Vindija ponasa prema svojim radnicima nebi nista uzeo njihovo.
Svaka subota radna.
Zivinice, Maline
Nije to stara Vindija.
Imao sam susret sa njima 30 dana... Nisam mogao vjerovat. Izvukao sam 2 momka na bolji posao i ponosan sam radi toga.
-
akcija007
#1892 Re: Poskupljenja
Poskupljenja su tek pocela i nece se na.ovome zaustaviti
Riza Zlatno polje 800 gr, s 2,80 KM na 4,20 KM
Riza Zlatno polje 800 gr, s 2,80 KM na 4,20 KM
-
mahalik
#1893 Re: Poskupljenja
Ako još krene rusko-ukrajinski rat, nebo je granica
-
zippoo87
#1894 Re: Poskupljenja
Od zadnje kupovine prije 10ak dana,do subote sada,po 20 kf skocilo masu stvari koje sam kupovao...kuhinjske maramice,konzerve hrane za mace,kuhinjski rucnik i jos masu stvari i to u nekom marketu koji je vazio za jeftiniji,jer sam tu kupovao zadnjih par mjeseci.
U konzum kada udjem ,zamanta mi se...sve je pola KM skuplje nego jesenas a u Bingu nisam nesto kupovao zadnjih par mjeseci.
Za 50 KM dodje pola obicne kese potrepstina...ugrubo 10ak artikala...strasno
U konzum kada udjem ,zamanta mi se...sve je pola KM skuplje nego jesenas a u Bingu nisam nesto kupovao zadnjih par mjeseci.
Za 50 KM dodje pola obicne kese potrepstina...ugrubo 10ak artikala...strasno
- jasib
#1895 Re: Poskupljenja
Provodi li Novalićeva Vlada i njihove inspekcije ikakvu kontrolu cijena
Postoji Odluka o ograničenim maržama. Ne vjerujem da su baš sve cijene poskupjele zbog cijena dobavljača, naši trgovci love u mutnom
Postoji Odluka o ograničenim maržama. Ne vjerujem da su baš sve cijene poskupjele zbog cijena dobavljača, naši trgovci love u mutnom
-
bumerangss
#1896 Re: Poskupljenja
Sve dok šutite tako će vam biti. Bar sad fali radne snage i nije se teško zaposliti u drugoj firmi, pogotovo kao vozačScoobyDooby wrote: ↑07/02/2022 13:36Da znas kako se Vindija ponasa prema svojim radnicima nebi nista uzeo njihovo.
Svaka subota radna.
Zivinice, Maline
Inspeciju zovite za sve... dobiješ rješenje za godišnji a ti na poslu to prijavi inspekciji rada
- Haris.ba
#1897 Re: Poskupljenja
https://www.klix.ba/vijesti/bih/soping- ... /220208016
Jedan litar benzina košta oko 1,49 EUR u Češkoj Republici u poređenju sa 1,16 EUR u Poljskoj.Šoping ludilo u Poljskoj: Česi pohrlili kod susjeda koji su ukinuli PDV na hranu
- ElRe
#1898 Re: Poskupljenja
U SRB je preko 1.50 eura/l, nafta. Benzin oko 1.60 e/l.
-
laik1981
#1899 Re: Poskupljenja
Ovi nasi mogu samo podici pdv..
-
Trappist
#1900 Re: Poskupljenja
"Od 1. februara u Poljskoj su hljeb, mliječni proizvodi, meso i prerađevine i mnogi drugi proizvodi oslobođeni od poreza na dodatnu vrijednost, a PDV je smanjen i na gorivo sa 23 na osam posto."Haris.ba wrote: ↑08/02/2022 09:04 https://www.klix.ba/vijesti/bih/soping- ... /220208016
Jedan litar benzina košta oko 1,49 EUR u Češkoj Republici u poređenju sa 1,16 EUR u Poljskoj.Šoping ludilo u Poljskoj: Česi pohrlili kod susjeda koji su ukinuli PDV na hranu
Gledaj kako se drzava brine za svoj narod. Kod nas vlast isto kao da ne postoji uopste, ja ne znam koji ce nama kurac izbori uopste. Cijene nikad brze u historiji BiH nisu rasle, i to cijene svega a najvise osnovnih zivotnih namirnica, i nemamo ni komentara na to od vlasti.