Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
DrugaGimnazija

#8951 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DrugaGimnazija »

sehohari wrote: 04/02/2022 13:05 Ako se ne varam, izborne jedinice su tačno podjeljene po broju stanovnika, manje-više.
Ne može vama niko dati npr. u Starom Gradu više zastupnika nego što vam pripada ili tako nešto. Potrudite se, dignite se pa da i u Rodoču i Cimu glasaju za vas, a ne da vam plafon politike bude da Bošnjaci na zapadnoj strani glasaju za Našu stranku pa vi govorite kako ste svugdje dobili glasove. Još uspijete postaviti kandidata koji mjesto načelnika isporuči HDZ-u.

Tražite neka prava i govorite kako vas je neko u Mostaru "izdao", a na drugoj strani grada i ne zna niko za vas.
Upravo ovo treba biti na svim stranama. Dakle, u svakom narodu treba traziti nekoga ko ima bar malo podrske u drugom narodu. Da se Dragan Covic nije otvoreno okrenuo protiv BiH i Bosnjaka, ne bismo ni imali Zeljku Komsica.
DrugaGimnazija

#8952 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DrugaGimnazija »

jagugu wrote: 04/02/2022 13:44 Poruke iz HDZ-a: Ako Bošnjaci ne žele vratiti naše otete pozicije, treba se vratiti na postavke iz 1994.

Sve glasnije i češće HDZ političari i i njihovi novinari prijete sa povratkom HZHB. Plus mogli smo čuti jučerašnje iste poruke iz hrvatskog sabora.
Kad se HZHB desio prvi put niko nije tacno znao kako ce se to zavrsiti i sta uraditi u tom slucaju. Ovaj put tacno znamo sta treba uraditi i kako bi se to zavrsilo.

Mislim da bi najbolje i bilo da HDZ/HNS bojkotuje izbore i da se drzavna i federalna vlast napravi bez njih bar 4 godine (uz pomoc OHR-a i ciljanih "tumacenja" izbornog zakona). Kad bi se vlade napravile od danasnjih opozicionih stranaka, mislim da bi imali dobru sansu da postanemo kandidat za clanstvo u EU i da se pocnemo kretati u tom pravcu, te da se obracunamo sa kriminalom i korupcijom na svim nivoima. Poslije toga ne bi vise nista bilo isto.
DrugaGimnazija

#8953 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DrugaGimnazija »

kokakolas wrote: 04/02/2022 14:14 Poruke iz HDZ-a: Ako Bošnjaci ne žele vratiti naše otete pozicije, treba se vratiti na postavke iz 1994.

Morel’ banovina Bosanska iz 1322?
Ovo i jeste problem sa tim "vracanjima u proslost". Ne mozemo se nikako dogovoriti oko godine u koju se trebamo vratiti. '96, '94, '91, ... svaki narod ima svoju ideju gdje bi se zelio vratiti, a kad pokrenes tocak vremeplova, tesko ga je zaustaviti bas na onaj dan koji ti najvise odgovara.

Image
DrugaGimnazija

#8954 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DrugaGimnazija »

Login77777 wrote: 04/02/2022 12:18
Buli6 wrote: 04/02/2022 11:29 https://hr2.wiki/wiki/National_Council_(Switzerland)

Imaš dole članovi po kantonima. Kantoni Appenzell

Ali kažem to je iznimka , tko zna iz kojeg razloga.
Pa prvi HDZ bi bio protiv da se tako popunjava jer je Bosnjaka 4-5 puta vise nego Hrvata.
A kao drugo u Svicarskoj svaki Nationalrat zastupa Svicarsku a ne susjedne drzave. :thumbup:
Palmalma wrote: 04/02/2022 12:23 Model Svicarske, doduse ne u tolikom broju kantona, je prijedlog koji je iznijela Biskupska konferencija 2005. godine, da se BiH uredi na principima 4 kantona - Banjalucki, Tuzlanski, Sarajevski i Mostarski.

Odbaceno cak i od HDZ-a BiH na prvu.
"Mala" razlika izmedju Svicarske i Federacije BiH je ta sto je Svicarska konfederacija i zato ima ovakvo tijelo. Takodje je Svicarska drzava, dok je FBiH samo jedna od dvije federalne jedinice u BiH.

I opet ne mozemo ni ovaj sistem usvojiti jer nije dovoljno decentralizovan?! Ne znam da li u svijetu ima primjer manje drzave, a da je vise decentralizovana od BiH...
mishic

#8955 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mishic »

Čini se veliki broj bi se ipak najradije vratio na 1943., tada su imali vlasti koliko god su htjeli i koliko je Rajh aminovao.
Nespin

#8956 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 13/02/2022 21:05, edited 1 time in total.
House

#8957 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by House »

Nespin wrote: 05/02/2022 22:37 Interesantno je da Hrvatski Nacistički Sabor najavljuje radikalne poteze nakon sjednice 19. februara, dan prije zatvaranja OI u Kini, kada predviđaju da će otprilike započeti i invazija na Ukrajinu... Možda i dragi naš Ćirilo tempira poteze prema instrukcijama iz Moskve, da doda malo bibera na pilav, što bi se reklo... :D
:mrgreen: :thumbup:
mo-town

#8958 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

Nespin wrote: 05/02/2022 22:37 Interesantno je da Hrvatski Nacistički Sabor najavljuje radikalne poteze nakon sjednice 19. februara, dan prije zatvaranja OI u Kini, kada predviđaju da će otprilike započeti i invazija na Ukrajinu... Možda i dragi naš Ćirilo tempira poteze prema instrukcijama iz Moskve, da doda malo bibera na pilav, što bi se reklo... :D
Nema Cirilo nista stim. On je izvodjac radova kao i Dodo. Uvijek tako bilo i uvijek ce biti. Kako kaze Vucic: "Srbija i Hrvatska se slazu u 90% pitanja oko BiH". Prema tome sve sto se dogadja je jako dobro iskoordinirano izmedju BG i ZG tj. njihovih mentora. Nalozi su poslani filijalama u BL i MO da se krene sa izvodjenjem radova.
DonieBrasco

#8959 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/sutra-zajed ... /220206016

Zajednička sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH i Hrvatske, tema izborni zakon
Lex77

#8960 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Lex77 »

Samo da Bakir ništa ne potpiše.
Čak mu je i Schimt to porucio dok su trajali pregovori u Neumu sa onom izjavom o održavanju izbora zbog koje je Milanović popizdio.
Čini mi se da je trenutno najveći saveznik BIH upravo Njemačka uz Veliku Britaniju.
Amerikanci su mi krajnje sumnjivi. Ružnu igru igraju.
Treba izdržati pritiske.
kokakolas

#8961 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kokakolas »

Lex77 wrote: 06/02/2022 13:24 Samo da Bakir ništa ne potpiše.
To i jeste jedino sto moze pokopati BiH. Dragan Covic je sam priznao da bi potpisali sporazum u roku 24 sata, ukoliko bi samo Bakir bio u Neumu. Na svu srecu je (uz korektive) bio pritisak javnosti ogroman.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8962 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

Svjedocimo nastanku 4.naroda :mrgreen:
Opozicionari :mrgreen:
Lex77

#8963 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Lex77 »

kokakolas wrote: 06/02/2022 14:19
Lex77 wrote: 06/02/2022 13:24 Samo da Bakir ništa ne potpiše.
To i jeste jedino sto moze pokopati BiH. Dragan Covic je sam priznao da bi potpisali sporazum u roku 24 sata, ukoliko bi samo Bakir bio u Neumu. Na svu srecu je (uz korektive) bio pritisak javnosti ogroman.
Čović je rekao da bi sastanak bio gotov za pola sata čime je htio reći da se ne bi ništa uspio dogovoriti sa Bakirom. Ispada da ga podupiru Radončić i Konaković.
Konaković otvoreno govori da treba potpisati "legitimno predstavljanje". Jel to neki animozitet prema Komšiću ili jednostavno ne zna da postoji BIH i izvan Sarajeva, ja ne znam.
saimidin

#8964 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by saimidin »

Bake I da sam potpise, pitanje je dal bi dobio I podrsku svih iz sda, a sda klonovi bi ga optuzili za izdaju, ovako je I njih ukljucio da ne bude sam kriv

Izgleda su I sda I klonovi skontali da imaju istu bazu "desnih" glasaca I da na njih ne utice puno drugi bazen "lijevih", oni imaju sdp I njegove klonove, I rijetko se tu prelazi iz jedne u drugu stranu
vee-jay

#8965 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by vee-jay »

Lex77 wrote: 06/02/2022 15:35
kokakolas wrote: 06/02/2022 14:19

Čović je rekao da bi sastanak bio gotov za pola sata čime je htio reći da se ne bi ništa uspio dogovoriti sa Bakirom. Ispada da ga podupiru Radončić i Konaković.
Konaković otvoreno govori da treba potpisati "legitimno predstavljanje". Jel to neki animozitet prema Komšiću ili jednostavno ne zna da postoji BIH i izvan Sarajeva, ja ne znam.
Konakovic je covjek odrastao u SDA, dakle citav svoj politicki zivot zivi po matrici - mi (Bosnjaci) i oni (drugi).
U jednoj recenici nabraja Hrvate u svojoj stranci - a u drugoj kaze "mi Bosnjaci / Bosnjacka strana".
Pa sta su onda ti Hrvati u toj njegovoj "Bosnjackoj stranci", mozda neki "Bosnjacki Hrvati"?!?!
Tanqueray

#8966 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Tanqueray »

vee-jay wrote: 06/02/2022 17:28
Lex77 wrote: 06/02/2022 15:35 Čović je rekao da bi sastanak bio gotov za pola sata čime je htio reći da se ne bi ništa uspio dogovoriti sa Bakirom. Ispada da ga podupiru Radončić i Konaković.
Konakovic je covjek odrastao u SDA, dakle citav svoj politicki zivot zivi po matrici - mi (Bosnjaci) i oni (drugi).
U jednoj recenici nabraja Hrvate u svojoj stranci - a u drugoj kaze "mi Bosnjaci / Bosnjacka strana".
Pa sta su onda ti Hrvati u toj njegovoj "Bosnjackoj stranci", mozda neki "Bosnjacki Hrvati"?!?!
Sve stranke sa sjedistem u Sarajevu su bosnjacke, manje ili vise. Ista je stvar sa strankama iz Banjaluke, Mostara.
Jos uvijek ne postoji stranka koja je gradjanska i koliko vidim to se nece desiti u skoroj buducnosti, sto je porazna cinjenica.
Tolika briga za svoj narod ce na kraju donijeti nestanak tih naroda. Vec sada nedostaju radnici, majstori, vozaci, doktori odlaze,samo je uhljebima dobro. To slabo koga zanima, najvise su u centru paznje iracionalne stvari, simboli, zastave i slicno, stvari koje ne mogu nikoga da nahrane, obuku, da obezbjede krov nad glavom.

Najporaznije od svega je da su komunisti u bivsoj drzavi bili mnogo progresivniji od ovih danasnjih vlastodrzaca koji su totalna dekadencija, primitivizam, klerikalizam, nacionalizam, sto i nije cudo jer su drzavu od samog pocetka preuzeli politicki amateri, ljudi koji nisu imali pojma kako se vodi jedna drzava, nego hajmo na ho-ruk nesto graditi, sto se zavrsilo katastrofom.
sportman1

#8967 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by sportman1 »

DrugaGimnazija wrote: 05/02/2022 19:55
jagugu wrote: 04/02/2022 13:44 Poruke iz HDZ-a: Ako Bošnjaci ne žele vratiti naše otete pozicije, treba se vratiti na postavke iz 1994.

Sve glasnije i češće HDZ političari i i njihovi novinari prijete sa povratkom HZHB. Plus mogli smo čuti jučerašnje iste poruke iz hrvatskog sabora.
Kad se HZHB desio prvi put niko nije tacno znao kako ce se to zavrsiti i sta uraditi u tom slucaju. Ovaj put tacno znamo sta treba uraditi i kako bi se to zavrsilo.

Mislim da bi najbolje i bilo da HDZ/HNS bojkotuje izbore i da se drzavna i federalna vlast napravi bez njih bar 4 godine (uz pomoc OHR-a i ciljanih "tumacenja" izbornog zakona). Kad bi se vlade napravile od danasnjih opozicionih stranaka, mislim da bi imali dobru sansu da postanemo kandidat za clanstvo u EU i da se pocnemo kretati u tom pravcu, te da se obracunamo sa kriminalom i korupcijom na svim nivoima. Poslije toga ne bi vise nista bilo isto.

- Došla opozicija i nestalo kriminala i korupcije!!!
E jesi naivan!!!
Login77777

#8968 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Login77777 »

Opet ove svabe… :izet:
POVJERENIK BUNDESTAGA

Njemački zastupnik Ahmetović: Izbora u BiH će biti, mogu ih finansirati i OSCE ili kanton
Bangalore_

#8969 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Bangalore_ »

Login77777 wrote: 07/02/2022 10:48 Opet ove svabe… :izet:
POVJERENIK BUNDESTAGA

Njemački zastupnik Ahmetović: Izbora u BiH će biti, mogu ih finansirati i OSCE ili kanton
Nije to legitiman Nijemac
meridiyan

#8970 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by meridiyan »

Black swan wrote: 06/02/2022 15:11 Svjedocimo nastanku 4.naroda :mrgreen:
Opozicionari :mrgreen:
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8971 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

nisam bošnjak
osim na popisu :mrgreen:
animus

#8972 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by animus »

Nema IZ nema izbora u Hercegovini. Nema delegata u DN FBiH nema ni vlasti. Fadil dozivotni vladar a i Tegeltija.
E sad da li ce to biti bas tako. Da li ce biti upotrebe sile u Hercegovini? Da li ce stranci dozvoliti da ostane ova vlast jos 4 godine ili ce dozvoliti blokade i silu u Hercegovini? Sumnjam.

Ili ce ipak da se nekom odlukom VP popuni DN starim poslanicima ili poslanicima koji bi bili mozda ipak ponegdje izabrani... možda glasovima iz inostranstva i u odsustvu. Dovoljno je da jedan covjek glasa i imat cemo delegate. Nece biti legitimni ali ce biti legalni.

Suma sumarum. Ne mogu blokirati objavljivanje izbora. Ne mogu blokirati finansiranje izbora. Ne mogu blokirati formiranje DN a time i nove vlasti. Po sadasnjem IZ i atmosferi koju su napravili blokadama Federacije FBiH HDZovci gube glatko izbore i za Predsjednistvo a i DN.

Sta mogu napraviti da ne dodje do toga.

1. Predloziti nekog umjerenog za Predsjednistvo i pokusati spustiti tenzije obećanjem da ce biti deblokirana vlast. U tom slucaju bi vjerovatno doslo do otopljavanja odnosa i HDZ bi opet bio na vlasti.
2. Nastaviti sa ucjenama i prijetnjama. Tenzije ce se podici i doci do pokusaja ponovne uspostave treceg entiteta. Samouprava Vol.2. U tom slucaju cemo imati legalno izabranu vlast i odmetnike. HNK i SBK ce biti u problemima jer ce doci do pucanja vlasti i mogucim sukobima. Cisto sumnjam da ce im neko dopustiti to a u svakom slucaju ce izaci samo slabiji.

Ovoga je svjestan i VP i zato on sqmouvjereno kaze da ce biti izbora a siguran sam da je Covicu poslao poruku da se ne upusta u avanturizam koji bi ga mogao puno kostati.
Zato su ovi pregovori samo ocajnicki pokusaji da Covic zabije gol u 90oj minuti.
Mr.Sojic

#8973 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Mr.Sojic »

Black swan wrote: 07/02/2022 11:39 nisam bošnjak
osim na popisu :mrgreen:
Da nisi KROšnjak :lol:
DonieBrasco

#8974 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

Neka se politicki penzionise svako iz Sarajeva, od pojedianca do stranaka ko Covicu jedan jedini ustupak prihvati, uvazi, izađe u susret nakon svega pokazanon od doticnog.
Login77777

#8975 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Login77777 »

Valjda Milanovic ima vojno sposobnu Armiju da sprijeci da stignu glasovi iz inostranstva… :izet:

Samo da ne bude ovako. :lol:
Image
Post Reply