Republika Turska

Hakiz

#32826 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 05/02/2022 22:06
exliberal-ex wrote: 05/02/2022 21:19

To je ono sto ja napisah prije par strana pa ni ti ni hartar da odgovorite... koju ulogu je turska imala sa isilom
pa recimo da je za TR manje zlo bio isil nego li pkk od prilike tako!
Za Tursku možda. Za sve ostale, pa i islam u globalu (imidž) ISIL je možda i najgora stvar do sada.
HarTar

#32827 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Hakiz wrote: 05/02/2022 10:51
HarTar wrote: 04/02/2022 23:59 Čuj, virtualni hadž :-)
U čemu je problem?

Ako se mogao kupiti oprost grijeha u katoličkoj crkvi (pa se jadan Martn Luter naljutio), zašto muslimani ne bi imali virtualni hadž?

Moderna vremena, tehnologije, sve je to božije davanje.
Problem je što je hadž odavno postao biznis, i to unosan, sada hoće i preko ovih novotarija da još lakše uzmu lovu...
Hakiz

#32828 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

HarTar wrote: 05/02/2022 22:13
Hakiz wrote: 05/02/2022 10:51

U čemu je problem?

Ako se mogao kupiti oprost grijeha u katoličkoj crkvi (pa se jadan Martn Luter naljutio), zašto muslimani ne bi imali virtualni hadž?

Moderna vremena, tehnologije, sve je to božije davanje.
Problem je što je hadž odavno postao biznis, i to unosan, sada hoće i preko ovih novotarija da još lakše uzmu lovu...
Pa, ako bog tako hoće...
exliberal-ex

#32830 Re: Republika Turska

Post by exliberal-ex »

exliberal-ex wrote: 05/02/2022 21:19

To je ono sto ja napisah prije par strana pa ni ti ni hartar da odgovorite... koju ulogu je turska imala sa isilom
Znaci pkk koji se bori za neku samostalnu drzavu je veca prijetnja od onih koji sjeku glave redom, prodaju zene I djecu kao roblje, ruse istorijske spomenike jer nisu "po islamu" , raznose se po pijacama ubijajuci nevin narod...oni su bolji?....svasta covjek moze procitat na.ovom forumu
@mba

#32831 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hakiz wrote: 05/02/2022 22:11

Za Tursku možda. Za sve ostale, pa i islam u globalu (imidž) ISIL je možda i najgora stvar do sada.

isil je prica za sebe kao i kaida nista tu nije islamsko!
@mba

#32832 Re: Republika Turska

Post by @mba »

exliberal-ex wrote: 05/02/2022 23:17

Znaci pkk koji se bori za neku samostalnu drzavu je veca prijetnja od onih koji sjeku glave redom, prodaju zene I djecu kao roblje, ruse istorijske spomenike jer nisu "po islamu" , raznose se po pijacama ubijajuci nevin narod...oni su bolji?....svasta covjek moze procitat na.ovom forumu

isto tako se raznose i pkk, nema dobrih i losih terorista!

ali sta hoces da povezes u opste isil sa turskom jeli?
Hercegoviina

#32833 Re: Republika Turska

Post by Hercegoviina »

podrska pkk u na borbi protiv diktature i ugnjetavanja
exliberal-ex

#32834 Re: Republika Turska

Post by exliberal-ex »

@mba wrote: 06/02/2022 00:18

Protiv pkk se nije podigla cijela planeta kao sto se podigla protiv isila..sa kojim is turska trgovala uveliko. Sjecas se snimaka kad su ih rusi poklopili I unistili sverc naftom...izasli snimci ovo je sve zito zli rusi a tamo municija eksplodira. Zato je ovaj tip I smetnja jer moze javno da objavi jos vise podataka I onda nebi mogli reci to su zli amerikanci ili rusi, fabrikuju lazi.
Hakiz

#32835 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

@mba wrote: 06/02/2022 00:16
Hakiz wrote: 05/02/2022 22:11

isil je prica za sebe kao i kaida nista tu nije islamsko!
Jah...
Hakiz

#32836 Re: Republika Turska

Post by Hakiz »

PLO s početka "karijere"?

Nekome terorista, nekome borac za slobodu.

Perspektiva je čudo.
aerodinamika

#32837 Re: Republika Turska

Post by aerodinamika »

Bloo wrote: 22/01/2022 11:31
Haris.ba wrote: 22/01/2022 11:26

Pa u tvom tekstu pise da se zvanicno promjenio naziv Turkey u Turkiye. Mi nikada nismo koristili naziv Turkey, jer ima bosanski naziv Turska. A Turska je upravo bosanska verzija Turkije zbog jezicnih razloga. Isto u Turskoj je Bosna i Hercegovina - Bosna Hersek.

U zvanicnim dokumentima se pise zvanicni naziv drzave. Pa kad pises u Svicarsku napises Sviss Confederation. Ali, glupo bi bilo da sada Svicarci te tjeraju da ukines naziv Svicarska, i koristis Svis. Jer nastavak "ska" urpravo i jeste tu sa razlogom.

Meni opet nije problem ako Turcima znaci koristiti naziv Turkije. Samo nema razloga. I opet, nikomda mi napise. Je li ostaje turski jezik, ili je sada turkijski? Ili turkije jezik? Jesu li Turci j dalje Turci, ili su sada Turkiji?
Endonimi i eksonimi. :mrgreen:
I ne moze pridjev turkijski da se koristi, jer to implicira nešto drugo, za razliko od turski (i na bosanskom/hrvatskom/srpskom i na engleskom).
Osim ako Turci nemaju neku hinjsku agendu da izjednace turkijski sa turski.
Republika Turkija i druge turkijske drzave su dio jednog bica, imaju zajednicku povijest, identicna kultura, Turkijanski jezik je najveci medju Turkijskim jezicima, prakticno od sredozemlja pa do tihog okeana-sibir zive turkijski narodi, ima ih preko 300 miliona, a to malo ljudi zna jer misle da je evropa vrhunac, pocetak i kraj svijeta :-)
aerodinamika

#32838 Re: Republika Turska

Post by aerodinamika »

salik79 wrote: 22/01/2022 11:31
aerodinamika wrote: 22/01/2022 11:20
zvanicno se koristi Turkije- i ukoliko ne dodje do nekog novog saopstenja nase je da koristimo taj naziv, nikakvi regionalizmi niti obsolentni nazivi.
https://www.aa.com.tr/ba/turska/erdogan ... ju/2481930

ma kako da se zvala sada ili u buducnosti-uvijek nas veze nesto nevidljivo a jako
Umalo ne rekoh sta nas veze...Veze nas ono para za koliko su nas prodali AU monarhiji, od kojih nismo vidjeli ni za kifle. Odnijevsi nam svo naoruzanje, a ono koje nisu mogli ponijeti, onesposobivsi ga....

Zvanicni naziv za Austriju je Esterajh, zoves li je tako?
ima li negdje neki dokument, dokay da su nas/kako se to pocesto tvrdi u FGR krugovima "turci pridali Austriji", ja nikad nigdje nisam vidio nikakkav dokaz i sve mis e cini da je rijec o tzv zlatnim kasikama, ista FGR spika...Bosna i Hercegovina zauzima posebno mjesto u srcima Turkija, gledao sam na O kanalu seriju Abdul hamid, snimka govora velikog Abdulhamida sultana sa vezirima govor o Bosni-
"Sultane tamo se nalaze Bosnjaci muslimani-ne zna li zapad da je nasa veza sa njima kao CELICNO UZE KOJE SE NE MOZE PREKINUTI"
kaze kako su rusi dosli prijestolnice i trazili kompenzaciju za rat-da im se da Bosna, a naroid Bosne je rekao-Mi cemo sami skupiti pare za kompenztaciju ali nas ne ostavljajte-i nismo vas Ostavili-ELHAMDULILLAH

ima i drugih snimaaka ali ja ne mogu da nadjem,
Austrija nije zatrazila u UNu da se naziva Esterajh
Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u subotu da je pozitivan na koronavirus (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je ovu informaciju potvrdio putem zvaničnog Twitter profila, te naveo kako je pozitivna i njegova supruga Emine Erdogan.

"Supruga i ja smo danas imali blage simptome, zbog čega smo uradili test na COVID-19 i pokazao je da smo pozitivni. Saznali smo da je riječ o omikron varijanti. Hvala Bogu, osjećamo se dobro. Za sada nastavljam raditi od kuće. Očekujemo vaše molitve", napisao je Erdogan.
:| molimo se da ova bolest koja ne bira prodje do kraja bez teskih simptoma, vjerujem da cete uspjeti nastaviti obavljati svoje obaveze i brzo se oporaviti Predsjednice...
aerodinamika

#32839 Re: Republika Turska

Post by aerodinamika »

salik79 wrote: 22/01/2022 11:07
Samo vi s Izraelom sluzite Dedzalu, nemam ja nista protiv, ali bez licemjerja. Manite se pozivanja na Islam i sunnet, her Poslanik s.a.v.a.v.s. nikada, ali bas nikada, nije sklapao saveznistva sa zalimima, pa tamam i kada im je i fizicki opstanak bio u pitanju.

to sto Turkija ima prijateljske veze sa Izraelskom drzavom NE ZNACI da ne brine o Palestincima npr, gdje su jevreji dosli nakon progona iz spanije? upraavo saradnja, trgovina doprinosi miru, lako se je svadjat, prijetiti raketama, unistenjem itd, treba pruziti ruku saradnje, jer ako saradjujemo imamo interese zajednicke, sutra ako ja kazem svom poslovnom partneru
-"nije uredu da maltletrias tog jadnika" on ce se zamisliti, ako ja kazem da mu treba pomoci-on ce me slusati
i Turkija je na taj nacin poslala ogromnu pomoc u Gazu, cak je Turkija otvorila i ima konzulat u Palestinskom dijelu jerusalema :thumbup: lijepa rijec i gvozdena vrata otvara
drugo, saradnjom se razvijaju svi i od saradnje imaju koristi svi, Predsjednik je angazovoao ljekara iz Izraela, sto otvara vrata sardnje Turkije-i izraelske medicinske industrije, sutra ce se poslati ljekari i u Gazu-ako bude trebalo
saradnja=relaksacija=razvoj
Iran je velika drzava, uz saradnju sa komsijama i susjedima mogla bi se napraviti cuda
alijagoro wrote: 22/01/2022 20:55
Ma sta 50% Turaka u Iranu,minimalno 90%😂
izigravas se, u Libiji npr - Turkijanci cine 25% (vecina su u Misrati), a libija je ipak malo dalje od irana, uostalom imaju zvanicni podaci, nije tesko pronaci, nedavno je jedan Azerbejdzanski parlamentarac izjavio da ce Turkijanci u Iranu biti slobodni, pa su se Iranci naljutili, ali kad bi se omogucili slobodni izbori, ili referendum sta mislis kako bi to zavrsilo? Pa Libija sa 25% Turkijanaca se prakticno ujedinjuje sa Republikom Turkijom
JohnnyS

#32840 Re: Republika Turska

Post by JohnnyS »

Nema mu broj telefona pa da mu pošalje poruku nego mora javno preko Twittera :D
Bloo
Globalna šefica

#32841 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

Sarajmen wrote: 06/02/2022 14:33 Predsjednik Turske i njegova supruga objavili su da su zaraženi koronavirusom, Omicron varijantom, te da imaju blage simptome.

Erdogan je na društvenim mrežama objavio da će raditi iz izolacije, te da se i on i Emine osjećaju dobro.

Image

"Dragi prijatelju Erdogan, u svoje i ime moje supruge Sebije, tebi i tvojoj supruzi Emini želim brzi oporavak", napisao je Izetbegović na svom Twitter nalogu.

Erdogan je dobio od niza svjetskih državnika želje za brzo ozdravljenje.

Među prvima oglasio se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij koji je to objavio jučer, netom nakon što je iz Predsjedništva Turske emitirana vijest da je šef države testiran pozitivan na Omicron varijantu koronavirusa.

Erdogan je par dana ranije boravio u posjeti Ukrajini gdje je, uz ostalo, bio u tamošnjoj fabrici turskih dronova Bayrakatar.
Zašto veliko Y u you i your... :lol:

my wife and myself*
@mba

#32842 Re: Republika Turska

Post by @mba »

Hercegoviina wrote: 06/02/2022 00:22 podrska pkk u na borbi protiv diktature i ugnjetavanja
najbolje da im se pridruzis :D :thumbup:
ta tvoja podrska za njih nista ne znaci, budi laf i pravac planine i pecine na sjeveru iraka :thumbup:
@mba

#32843 Re: Republika Turska

Post by @mba »

exliberal-ex wrote: 06/02/2022 00:56

Protiv pkk se nije podigla cijela planeta kao sto se podigla protiv isila..sa kojim is turska trgovala uveliko. Sjecas se snimaka kad su ih rusi poklopili I unistili sverc naftom...izasli snimci ovo je sve zito zli rusi a tamo municija eksplodira. Zato je ovaj tip I smetnja jer moze javno da objavi jos vise podataka I onda nebi mogli reci to su zli amerikanci ili rusi, fabrikuju lazi.

i pkk i isil su proizvod razno raznih interesa, zar zaista mislis da je isil nastao eto sto tamo neki lafo dosao na ideju da osnuje udruzenje zvano isil?

i turci su wagnere u libiji lovili nisu im turci ostali duzni!

sta mislis da se iz afganistana droga izvozi na magarcima, ja mislim da se avionima izvozi a zna se ko je izvozi avionima!

rat je svugdje prljava stvar i istina prva nastrada, niko u rat ne ide da djeli bukete cvijeca!
exliberal-ex

#32844 Re: Republika Turska

Post by exliberal-ex »

aerodinamika wrote: 06/02/2022 13:15
salik79 wrote: 22/01/2022 11:31

Umalo ne rekoh sta nas veze...Veze nas ono para za koliko su nas prodali AU monarhiji, od kojih nismo vidjeli ni za kifle. Odnijevsi nam svo naoruzanje, a ono koje nisu mogli ponijeti, onesposobivsi ga....

Zvanicni naziv za Austriju je Esterajh, zoves li je tako?
ima li negdje neki dokument, dokay da su nas/kako se to pocesto tvrdi u FGR krugovima "turci pridali Austriji", ja nikad nigdje nisam vidio nikakkav dokaz i sve mis e cini da je rijec o tzv zlatnim kasikama, ista FGR spika...Bosna i Hercegovina zauzima posebno mjesto u srcima Turkija, gledao sam na O kanalu seriju Abdul hamid, snimka govora velikog Abdulhamida sultana sa vezirima govor o Bosni-
"Sultane tamo se nalaze Bosnjaci muslimani-ne zna li zapad da je nasa veza sa njima kao CELICNO UZE KOJE SE NE MOZE PREKINUTI"
kaze kako su rusi dosli prijestolnice i trazili kompenzaciju za rat-da im se da Bosna, a naroid Bosne je rekao-Mi cemo sami skupiti pare za kompenztaciju ali nas ne ostavljajte-i nismo vas Ostavili-ELHAMDULILLAH

ima i drugih snimaaka ali ja ne mogu da nadjem,
Austrija nije zatrazila u UNu da se naziva Esterajh
Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan potvrdio je u subotu da je pozitivan na koronavirus (COVID-19), javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je ovu informaciju potvrdio putem zvaničnog Twitter profila, te naveo kako je pozitivna i njegova supruga Emine Erdogan.

"Supruga i ja smo danas imali blage simptome, zbog čega smo uradili test na COVID-19 i pokazao je da smo pozitivni. Saznali smo da je riječ o omikron varijanti. Hvala Bogu, osjećamo se dobro. Za sada nastavljam raditi od kuće. Očekujemo vaše molitve", napisao je Erdogan.
:| molimo se da ova bolest koja ne bira prodje do kraja bez teskih simptoma, vjerujem da cete uspjeti nastaviti obavljati svoje obaveze i brzo se oporaviti Predsjednice...
Ottoman EmpireEdit

The Ottoman Empire protested Bulgaria's declaration of independence with more vigor than the annexation of Bosnia-Herzegovina, which it had no practical prospects of governing. A boycott of Austro-Hungarian goods and shops did occur, inflicting commercial losses of over 100,000,000 kronen on Austria-Hungary. On 26 February, Austria-Hungary settled the matter in a treaty. Austria-Hungary agreed to pay the Ottomans 2.2 million Ottoman lira for the public land in Bosnia-Herzegovina.[30] Bulgarian independence could not be reversed.
HarTar

#32845 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Bloo wrote: 06/02/2022 15:07
Sarajmen wrote: 06/02/2022 14:33 Predsjednik Turske i njegova supruga objavili su da su zaraženi koronavirusom, Omicron varijantom, te da imaju blage simptome.

Erdogan je na društvenim mrežama objavio da će raditi iz izolacije, te da se i on i Emine osjećaju dobro.

Image

"Dragi prijatelju Erdogan, u svoje i ime moje supruge Sebije, tebi i tvojoj supruzi Emini želim brzi oporavak", napisao je Izetbegović na svom Twitter nalogu.

Erdogan je dobio od niza svjetskih državnika želje za brzo ozdravljenje.

Među prvima oglasio se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij koji je to objavio jučer, netom nakon što je iz Predsjedništva Turske emitirana vijest da je šef države testiran pozitivan na Omicron varijantu koronavirusa.

Erdogan je par dana ranije boravio u posjeti Ukrajini gdje je, uz ostalo, bio u tamošnjoj fabrici turskih dronova Bayrakatar.
Zašto veliko Y u you i your... :lol:

my wife and myself*
Izraz poštovanja, Vi i Vaša bi i na bosanskom napisao sa velikim početnim slovom ;) Ali, ovo je naravno ulizivanje. Si vidjela Vučka i sultana? :mrgreen:
exliberal-ex

#32846 Re: Republika Turska

Post by exliberal-ex »

@mba wrote: 06/02/2022 15:26
exliberal-ex wrote: 06/02/2022 00:56

i pkk i isil su proizvod razno raznih interesa, zar zaista mislis da je isil nastao eto sto tamo neki lafo dosao na ideju da osnuje udruzenje zvano isil?

sta mislis da se iz afganistana droga izvozi na magarcima, ja mislim da se avionima izvozi a zna se ko je izvozi avionima!

rat je svugdje prljava stvar i istina prva nastrada, niko u rat ne ide da djeli bukete cvijeca!
Znaci po tebi turska je imala interes da isil radi sta je radio jer je to odgovaralo njenom cilju.....
ako tako gledas i razmisljas onda se slazes da je su po toj istoj osnovi srbija i hrvatska imale pravo da rovare po bosni 90tih?
Bloo
Globalna šefica

#32847 Re: Republika Turska

Post by Bloo »

HarTar wrote: 06/02/2022 15:49 zraz poštovanja, Vi i Vaša bi i na bosanskom napisao sa velikim početnim slovom Ali, ovo je naravno ulizivanje. Si vidjela Vučka i sultana?
Jedno je na bosanskom, drugo je na engleskom. Ovo je ogromna greška na engleskom jeziku. Osim u slučaju ako se obraća članu kraljevske porodice i onda može napisati Your Highness u sredini rečenice.
HarTar

#32848 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Bloo wrote: 06/02/2022 16:47
HarTar wrote: 06/02/2022 15:49 zraz poštovanja, Vi i Vaša bi i na bosanskom napisao sa velikim početnim slovom Ali, ovo je naravno ulizivanje. Si vidjela Vučka i sultana?
Jedno je na bosanskom, drugo je na engleskom. Ovo je ogromna greška na engleskom jeziku. Osim u slučaju ako se obraća članu kraljevske porodice i onda može napisati Your Highness u sredini rečenice.
Zato je Vučko mudriji, on to lagano na srpskom i ćirilici :D

tramvajtrojka

#32849 Re: Republika Turska

Post by tramvajtrojka »

aerodinamika wrote: 06/02/2022 13:07
Bloo wrote: 22/01/2022 11:31

Endonimi i eksonimi. :mrgreen:
I ne moze pridjev turkijski da se koristi, jer to implicira nešto drugo, za razliko od turski (i na bosanskom/hrvatskom/srpskom i na engleskom).
Osim ako Turci nemaju neku hinjsku agendu da izjednace turkijski sa turski.
Republika Turkija i druge turkijske drzave su dio jednog bica, imaju zajednicku povijest, identicna kultura, Turkijanski jezik je najveci medju Turkijskim jezicima, prakticno od sredozemlja pa do tihog okeana-sibir zive turkijski narodi, ima ih preko 300 miliona, a to malo ljudi zna jer misle da je evropa vrhunac, pocetak i kraj svijeta :-)
ko je i sta je Turkija :? :? :? u bosanskom jeziku nema naziva za nijednu drzavu po tom nazivu :?: :?:
@mba

#32850 Re: Republika Turska

Post by @mba »

exliberal-ex wrote: 06/02/2022 16:20
@mba wrote: 06/02/2022 15:26

Znaci po tebi turska je imala interes da isil radi sta je radio jer je to odgovaralo njenom cilju.....
ako tako gledas i razmisljas onda se slazes da je su po toj istoj osnovi srbija i hrvatska imale pravo da rovare po bosni 90tih?

po meni je rat svaki prljav, ako sam te skontao po tebi je turska stvorila isil, a ne sponinjes francusku dobru saradnju sa islilom u vrijeme najvecih zlocina od strane isilia nego uporno pricas o nekim cisternama i sverca nafte!
Post Reply