Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

nednedjelja

#37326 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nednedjelja »

EasyMan wrote: 01/02/2022 16:06
NediM17 wrote: 01/02/2022 15:57

Kad motam, mescini.
To mi je OK, ja ne znam kome pade na pamet da stavi da se pale kad dam zmigavac, a ne pale se kad motam. Ispade da u svakoj krivini moram davati zmigavac, mada mi je to svjetlo beskorisno totalno.
Meni to zvuči kao neka greška. Kad motaš OK je da ti se pali maglenka s te strane gdje motaš, to ima smisla, ali uz žmigavce - niđe veze.
basicm

#37327 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

NediM17 wrote: 01/02/2022 15:57

Kad motam, mescini.
To mi je OK, ja ne znam kome pade na pamet da stavi da se pale kad dam zmigavac, a ne pale se kad motam. Ispade da u svakoj krivini moram davati zmigavac, mada mi je to svjetlo beskorisno totalno.
Palo je amerikancima jos davnih 80-ih.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#37328 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

glupost zesca, bez ili sa zmigavcem :lol:

meni se to nudilo za 10KM da aktiviraju, koji ce mi vrag?
EasyMan

#37329 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by EasyMan »

Nesto sam citao na netu da se pale i kad motas, ali kod mene se nisu palila ta svjetla. Nisu to maglenke nego pored sijalice maglenke ima druga sijalica koja stoji okrenuta u stanu pod bekih 30 stepeni. Nisam ni znao da mi Sportage to imao dok nisam na semaforu po mraku upalio zmigavac i vidio da nesto svijetli pored auta :D
Vjerovatno je kod mene bila ugasena softverski ta opcija, ali iskreno to i ne volim. Osim sto ne vidim svrhu niti pomoc u voznji i jako ruzno mi izgleda na autu kad svijetli samo jedna strana.
Ateista

#37330 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Jeste hejteri :D meni su bas super ti fazoni koji osvijetle stranu na koju trebas skrenuti.
Ateista

#37331 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

nednedjelja wrote: 01/02/2022 19:29

Meni to zvuči kao neka greška. Kad motaš OK je da ti se pali maglenka s te strane gdje motaš, to ima smisla, ali uz žmigavce - niđe veze.
Pa zmigavac dajes uglavnom kad skreces, time ti osvijetli stranu na koju trebas skrenuti da bolhe vidis sta je tamo.
azdralovic

#37332 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by azdralovic »

preludezalude wrote: 01/02/2022 19:21 Ne. Govorimo o fabrickim svjetlima. Na mom Mercedesu je ta funkcija na maglenkama.
I kod mene je coming-leaving home na maglenkama
tako je bilo i na A4 B8 i sada na A6 4G
ni jedan nije imao corner light
Laplace

#37333 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Meni ne treba taj corner light jer ja imam sasvim dovoljan vid, ne treba mi light show da bih mogao skrenuti pod 90°.

Osim toga, raspored farova na Astri H je takav da kad su upaljena oborena malo baca svjetla u stranu (duga su malo naprijed pa se svjetlo sa oborenih odbija u stranu).

Isto tako, kad nema magle sasvim dobro vidim i bez maglenki.

Ne znam kako naši vozači prođu ljekarski pregled sa tako lošim vidom.
Laplace

#37334 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

namiami wrote: 02/02/2022 11:11
Laplace wrote: 02/02/2022 11:02 Meni ne treba taj corner light jer ja imam sasvim dovoljan vid, ne treba mi light show da bih mogao skrenuti pod 90°.
hahaha odmah se ide na nesposobnost :) Svako olakšanje je dobro, a svima svake godine sposobnosti "opadaju". Corner light je odličan, kako da dodano osvijetli, tako i druge da upozori da skrećeš. Koliko puta se desilo da biciklista, skuterista, ili pješak samo izleti na pješački?
Ovi ne vide cijeli auto a ti očekuješ da vide corner lights? Njih naprosto nije briga da li ćeš da skreneš ili produžiš pravo ili naprosto da nestaneš, oni voze/hodaju kao da ostali učesnici u saobraćaju i ne postoje.

A na šta me upozorava corner lights koji se pali na svakoj krivini? Valjda bih bez njih mislio da će vozilo produžiti pravo pa u ogradu? I čemu služe upaljene maglenke usred sunčanog dana? Da vozač bolje vidi?
preludezalude

#37335 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

Corner light te ne upozorava ni na sta vec dodatno osvijetli sa strane. Taj sistem nebi trebao raditi u sred suncanog dana niti u svakoj krivini. Kod mene taj sistem radi ako se vozi ispod 30km/h.
BijesniPuz

#37336 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BijesniPuz »

foxlife wrote: 01/02/2022 16:03
namiami wrote: 01/02/2022 15:59

Ako nesto nema, ne znači da nije moguće imati :)

Posoli se sam.
pa nisam ni rekao da nije moguce imati nego da ima razlog zasto nijedan proizvodjac ne stavlja follow me home na maglenke
mozes ti staviti i crvena svijetla naprijed zato sto nema a ne znaci da nije moguce al to je i kaznjivo i nije od neke koristi

al dobro ti si onaj koji misli da je pametniji od inzinjera koji rade godinama na tome uz ko zna kakva ulaganja
bosnjo dodje i ubaci xenon u far bez lece i misli da je najpametniji
Kad otkljucam auto na daljinski, pale se maglenke i gore do nekih 15tak sec.. Ili dok ne okrenem kljuc u bravi i upalim auto..
Ista stvar i kad zakljucam auto, maglenke gore jos odredjeni period i ugase se..
Nista nije preuredjivano na autu nego je tako doslo od proizvodjaca..
Naravno u opcijama imam i da to iskljucim ili ukljucim. Meni dobro dodje da je ukljuceno. Navece kad idem prema autu osvijetli put, a cesto i kad sam nekad na novom velikom parkingu sa ovim svjetlima nadjem auto, jer zaboravim u kojem redu i gdje sam parkirao :)
Mercedes je u pitanju
Ateista

#37337 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 02/02/2022 11:02 Meni ne treba taj corner light jer ja imam sasvim dovoljan vid, ne treba mi light show da bih mogao skrenuti pod 90°.

Osim toga, raspored farova na Astri H je takav da kad su upaljena oborena malo baca svjetla u stranu (duga su malo naprijed pa se svjetlo sa oborenih odbija u stranu).

Isto tako, kad nema magle sasvim dobro vidim i bez maglenki.

Ne znam kako naši vozači prođu ljekarski pregled sa tako lošim vidom.
Ok, razumijem da nekom to ne smatra korisnim, ali ne znaci da oni koji smatraju da je korisno ne vide dobro, vidim i ja i bez toga ali uvijek je dobro kad ima i dodatno osvjetljenje na tu stranu, cisto kao dodatna pomoc. Godinama sam vozio bez parking senzora i parkirao bez problema, ali sad kad ih imam ih smatram korisnim dodatkom i drago mi je da ih imam, ni dan danas nemam kameru za rikverc i isto tako se bez problema snalazim bez nje, ali bice mi drago ako je iduci auto bude imao i slicno.
preludezalude

#37338 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

BijesniPuz wrote: 02/02/2022 11:52
foxlife wrote: 01/02/2022 16:03

pa nisam ni rekao da nije moguce imati nego da ima razlog zasto nijedan proizvodjac ne stavlja follow me home na maglenke
mozes ti staviti i crvena svijetla naprijed zato sto nema a ne znaci da nije moguce al to je i kaznjivo i nije od neke koristi

al dobro ti si onaj koji misli da je pametniji od inzinjera koji rade godinama na tome uz ko zna kakva ulaganja
bosnjo dodje i ubaci xenon u far bez lece i misli da je najpametniji
Kad otkljucam auto na daljinski, pale se maglenke i gore do nekih 15tak sec.. Ili dok ne okrenem kljuc u bravi i upalim auto..
Ista stvar i kad zakljucam auto, maglenke gore jos odredjeni period i ugase se..
Naravno u opcijama imam i da to iskljucim ili ukljucim. Meni dobro dodje da je ukljuceno. Navece kad idem prema autu osvijetli put, a cesto i kad sam nekad na novom velikom parkingu sa ovim svjetlima nadjem auto, jer zaboravim u kojem redu i gdje sam parkirao :)
Mercedes je u pitanju
Ista stvar je i kod mene na Mercu. A u board compu mogu ukljucit ili iskljucit tu opciju i mogu stimati koliko sekundi da radi. Inace kod Merca izraz Cornering Lights se ne odnosi na ovaj sistem na maglenkama vec na sistem pomjeranja sociva oborenih svjetala u krivinama.
Ateista

#37339 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

preludezalude wrote: 02/02/2022 12:38
BijesniPuz wrote: 02/02/2022 11:52

Mercedes je u pitanju
Ista stvar je i kod mene na Mercu. A u board compu mogu ukljucit ili iskljucit tu opciju i mogu stimati koliko sekundi da radi. Inace kod Merca izraz Cornering Lights se ne odnosi na ovaj sistem na maglenkama vec na sistem pomjeranja sociva oborenih svjetala u krivinama.
Okretanje sociva je naprednija verzija kod xenon ili led svjetala, halogena koja nemaju sociva idu na jednostavniju varijantu paljenja maglenki.
Gledao sam jednom neka stara reklama za neki cini mi se Citroen, ne sjecam se koji model, koji je imao rotirajuce farove, vjerovatno halogene jer je iz 70-tih ili 80-tih godina. :D
muha_sa

#37340 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

U dvosmjernoj ulici idiot nece da se primakne svojoj desnoj strani vec haman sredinom ide--šta cu neg tik uz sami trotoar vozit.
Pametniji popušta :D

Na živcima :lol:
soha96

#37341 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by soha96 »

Kakva je kamera na semaforu kod sebilja? Jel neka nadzorna ili slika prolazak kroz crveno? Ostadoh na pola u ovoj guzvi zbog tramvaja :mrgreen:
foxlife

#37342 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Kako smo mi debilan narod
Sad kad je magla svako 5o u najboljem slucaju ima upaljene maglenke a kad nema magle svako drugo
oruzana_pobuna

#37343 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by oruzana_pobuna »

soha96 wrote: 05/02/2022 13:25 Kakva je kamera na semaforu kod sebilja? Jel neka nadzorna ili slika prolazak kroz crveno? Ostadoh na pola u ovoj guzvi zbog tramvaja :mrgreen:
sljedeci put se nauci da se raskrsnica ne popunjava vozilima koji pokusavaju ufatit posljednje zuto svjetlo, nego ostavlja prohodnom za saobracaj u kojem vozilo hitne pomoci ne moze da prodje zbog takvih budaletina sa njihovim rodjacima u hitnoj ili rodbinom....
Username69

#37344 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Username69 »

soha96 wrote: 05/02/2022 13:25 Kakva je kamera na semaforu kod sebilja? Jel neka nadzorna ili slika prolazak kroz crveno? Ostadoh na pola u ovoj guzvi zbog tramvaja :mrgreen:
Nema kamere nemas problema samo vozi kao do sada :thumbup:
black_adrian
Vozim: vjetar

#37345 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by black_adrian »

Sinoć idem 60ak prije radara na Stupu, s obzirom nije bilo gužve upalim tempomat malo prije radara na 68km/h. Pored mene neka plavka išla i valjda je shvatila ovo moje ubrzanje od 8km/h kao poziv na trku, složi gas taman pred senzorima i uslika je radar :lol:

Odmah nakon toga, s kružnog na Ilidži idem prema gradu kraj aerodroma, iz one ulice poslije aerodroma izlaze auta, ja ležerno 50 55 idem, kad uleti neko sa Corsom crvenom, uvali mi se i tačno u mojoj traci zakoči. Yebi ga, refleksno složim kočnicu i izbjegnem budalu, žao mi je što ga ne udarih vala.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#37346 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Leon16v »

Poziv na trku, a ništa poziv na segz
black_adrian
Vozim: vjetar

#37347 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by black_adrian »

Ništa to, putevi nam se razišli na narednoj raskrsnici, a i pala je u depresiju kad je skontala da je slikalo, onda se ide 40km/h :lol:

Ja ganjam samo ove što preko Medenog idu bar 150, a ove gradske ništa to :lol:
soha96

#37348 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by soha96 »

oruzana_pobuna wrote: 06/02/2022 08:02
sljedeci put se nauci da se raskrsnica ne popunjava vozilima koji pokusavaju ufatit posljednje zuto svjetlo, nego ostavlja prohodnom za saobracaj u kojem vozilo hitne pomoci ne moze da prodje zbog takvih budaletina sa njihovim rodjacima u hitnoj ili rodbinom....
Na kakvim si ti drogama jutros, o cemu pricas legendo? :lol: :-)
soha96

#37349 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by soha96 »

Username69 wrote: 06/02/2022 08:31
Nema kamere nemas problema samo vozi kao do sada :thumbup:
Cini mi se kao neki sarkazam. Uglavnom, glavna kod sebilja, ona guzva juce u terminu izlijetanja tramvaja. Upalilo se zeleno i ja krenem medjutim ostao sam ispod semafora bez da se kolona pomakla milimetra do iduceg crvenog.
Ateista

#37350 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

black_adrian wrote: 06/02/2022 09:49 Sinoć idem 60ak prije radara na Stupu, s obzirom nije bilo gužve upalim tempomat malo prije radara na 68km/h. Pored mene neka plavka išla i valjda je shvatila ovo moje ubrzanje od 8km/h kao poziv na trku, složi gas taman pred senzorima i uslika je radar :lol:

Odmah nakon toga, s kružnog na Ilidži idem prema gradu kraj aerodroma, iz one ulice poslije aerodroma izlaze auta, ja ležerno 50 55 idem, kad uleti neko sa Corsom crvenom, uvali mi se i tačno u mojoj traci zakoči. Yebi ga, refleksno složim kočnicu i izbjegnem budalu, žao mi je što ga ne udarih vala.
Pazi malo u takvim situacijama, koliko ja znam, cak i ako ti se neko uvali i zakoci, ako ga udaris u zadnji dio ti ces biti kriv, mislim da je nemoguce dokazati da ti se uvalio nepropisno. Ako ga udaris u bocni dio onda je on kriv.
Post Reply