Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sierra club

#8376 Re: Cijene stanova All about

Post by Sierra club »

Ako mislite da su nekretnine u Sarajevu skupe, onda de nepričamo pošto su u EU, ali možemo reći da na zapadu ljudi kupuju "virtualno" zemljište i apartmame u video igricama. "Metaverse nekretnine". I plaćaje milione dolara za virtualne apartmane.

Kad vidiš da je virtualni aprtmat u video irgi skuplji nego neki na vrhu Bosmala, onda makar ja dodjem do zaključka da je u Sarajevu jeftino, i da u Sarajevskom apartmanu makar možeš odspavat, a u virtualnom nemožeš ni to.

https://www.abc.net.au/news/science/202 ... /100798106
torbica

#8377 Re: Cijene stanova All about

Post by torbica »

Mislim da cijene divljaju samo u urbanim dijelovima, niko više neće da živi na selu, i još uvijek više seljaka silazi u grad nego što građana odlazi preko grane. Vlast ne reaguje poboljšanjem infrastrukture izvan gradova nego uzima kajmak od građevinaca, samim tim im odgovara da kvadrat bude što skuplji. Kako će neko živjet 30 kilometara od nekog grada ako mu treba sat vremena do posla.
Haris.ba

#8378 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

torbica wrote: 04/02/2022 08:49 Mislim da cijene divljaju samo u urbanim dijelovima, niko više neće da živi na selu, i još uvijek više seljaka silazi u grad nego što građana odlazi preko grane. Vlast ne reaguje poboljšanjem infrastrukture izvan gradova nego uzima kajmak od građevinaca, samim tim im odgovara da kvadrat bude što skuplji. Kako će neko živjet 30 kilometara od nekog grada ako mu treba sat vremena do posla.
Cijene rastu su u vecim urbanim centrima. U manjim je sve poslabo.

I ne postoji interes da se gradi infrastruktura prema manjim mjestima. I pitanje je gdje. Koja to manja mjesta u kantonu trebaju infrastrukturu? Naselje Rakovica od cca 5000 stanovnika nema kanalizaciju, dobili vodu nedavno.
ucenik1234

#8379 Re: Cijene stanova All about

Post by ucenik1234 »

Sierra club wrote: 04/02/2022 03:10
ucenik1234 wrote: 03/02/2022 17:17 Pa ko kupuje tolike stanove? Odakle raji pare ili su sve krediti, nikad gora situacija ekonomska u BiH, vece cijene - ne zelim vjerovati da je sve to dijaspora.
Nemožeš početi diskusiju sa pogrešnom osnovnom predpostavkom. Da li ima neka osnova da pokažeš da je najogra ekonomska situacija ikada? Jel više ljudi sad zaposleno ili 1996 1997?

Da li su plate veće bile 1997 ili sada? kakva je kupovna moć sada a kakval prije 20 ili 100 godina?

Odakle ljudima pare to neznam, ali živimo u otvorenoj ekonomiji sa relativno slobodnim tokom novca i radne snage.

U svijetu su pokazali da 1% ljudi ima više para nego donjih 50%. Neznam kako je u BiH, ali kad vidiš imovinski karton raznih političara ljudi imaju po 5 ili 6 nekretnina. Jedna ministrica skoro sam vidio ima ~9 nekretnina. Vidim po svojoj rodbini koji žive i rade u BiH da jevo rodjak moj ima oko 7 nekretnina i on nije nikakav ministar. Znači može biti da kupovina nekretnina nije jadnako rasporedjena nad stanovništvom.

Dobronamjerna sugestija - poradi na pravopisu, negacija se pise odvojeno drug.
Sierra club

#8380 Re: Cijene stanova All about

Post by Sierra club »

ucenik1234 wrote: 04/02/2022 10:22 Dobronamjerna sugestija - poradi na pravopisu, negacija se pise odvojeno drug.
Moj bosanski je na nivou mladjeg djeteta, jer sam takav prestao da učim naš jezik. Ali važno je da se zarumije suština onoga što bi želio da kažem. Da se prenese ideja, nadam se samo da dovoljno ljudi razumije ono što hoću da kažem.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8381 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

mogu misliti kakav je osjećaj kupiti svoj stan

kapitalizam :(
VladaFBiH

#8382 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

pepermint31 wrote: 03/02/2022 17:50
Sierra club wrote: 03/02/2022 16:58

šta je tu ilegalno?
Tip kupio objekat na nečijem imanju i sad prodaje sve đuturile kao svojinu jer je vlasnik preminuo a još niko nije od rodbine zatražio posjed te iste. Navodno nema puno rodbine,
neki stari katolik. Šta je tu ilegalno?
kakve papire ima? ili kupuješ na riječ "majke mi ovo ti ja prodajem"?
Truba

#8383 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Moj stric je prodao dedinu njivu bez ostavinske
gidra

#8384 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Black swan wrote: 04/02/2022 11:32 Moj stric je prodao dedinu njivu bez ostavinske
Kako je uknjižio kupac?
Truba

#8385 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Ne znam to je misterij
Oborio sam ugovor o poklonu
Pa treba ponovno ostavinska ali zapravo nikad nije ni bila
Jbg
geralt

#8386 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Sierra club wrote: 04/02/2022 03:27
geralt wrote: 03/02/2022 17:14 U Sarajevu nisu balon, nastavice da rastu u doglednoj buducnosti. U Tuzli i Mostaru vec mozda jesu, jer ce iseljavanje i pad stanovnistva tamo uskoro pokazati posljedice.
To je interesantno da cijene divljaju a mnogi misle da imamo par miliona ljudi manje nego prije rata. To može biti da te priče o toliko masovnom iseljavanju možda nisu toliko tačne. Isto vidimo da nam je izvoz robe najveći od 1995 ili možda i veći nego za vrijeme Yuge.

Porezi od indirektnih poreza su najveći od kada je uspostavljen UIO. Znaći da ili nemamo smanjen broj stanovnika ili da su preostali stanovnici puno produktivniji i bogatiji.

Ako je zaista toliko ljudi iselilo, onda možda je dijaspora ta koja masovno kupuje.

Da li ovdje neko zna nekoga ko je otišo u Autriju, Njemačku švedsku ili norvešku da je tamo kupio neku kuću ili stan. Ja lično neznam ni jednog ko je nešto tamo kupio, jednostavno, te niske plate u EU nedozvooljvaju migrantima da kupe sebi nekretninu. Ako je tako, onda dijaspra vjeroavtno sve što uštedi potroši ovdje u BiH na kupovini stanova. To je sasvim realna opcija.

A to je isto interesantno, idu ljudi iz BiH gdje im je teško kupiti stan, u Njemačku gdje je isto nemoguće kupiti stan. Ali makar nemaš smeća po gradu kao u Sarajevu. I nema kretena kojima je dozvoljeno da parkiraju na trotoarima.
Nikakve misterije nema, cista ponuda i potraznja. Nema vise socijalnih stanova i masovne izgradnje kao u 80-im, nema vise Srba povratnika koji jeftino prodaju stanove, nema dovoljno novih naselja. Sta je novo niklo od rata? Sip, stambene zgrade na Stupu, Alipasin Most koji se lazno predstavlja kao Otoka, nadogradnje postojecih zgrada, i nelegalne kuce po brdima. Sve te stambene jedinice kad ih saberes mogu stati u pola Alipasina.

S druge strane, kreditno sposobnih mladih bracnih parova koji ne zele zivjeti sa roditeljima ima vise neko ikad u historiji.
torbica

#8387 Re: Cijene stanova All about

Post by torbica »

Haris.ba wrote: 04/02/2022 09:53
torbica wrote: 04/02/2022 08:49 Mislim da cijene divljaju samo u urbanim dijelovima, niko više neće da živi na selu, i još uvijek više seljaka silazi u grad nego što građana odlazi preko grane. Vlast ne reaguje poboljšanjem infrastrukture izvan gradova nego uzima kajmak od građevinaca, samim tim im odgovara da kvadrat bude što skuplji. Kako će neko živjet 30 kilometara od nekog grada ako mu treba sat vremena do posla.
Cijene rastu su u vecim urbanim centrima. U manjim je sve poslabo.

I ne postoji interes da se gradi infrastruktura prema manjim mjestima. I pitanje je gdje. Koja to manja mjesta u kantonu trebaju infrastrukturu? Naselje Rakovica od cca 5000 stanovnika nema kanalizaciju, dobili vodu nedavno.
Mislim da cijene rastu u svim mjestima u Bosni sa više od 30.000 stanovnika, a ne znam kakva je situacija u Hercegovini. A za ovo dalje te ne razumijem, je li pokušavaš reći da treba ljudima dati infrastrukturu ili da ne treba?
babanovac

#8388 Re: Cijene stanova All about

Post by babanovac »

Cijene nekretnina su otisle u cijelom svijetu, ne samo kupoprodajna, nego i rental, sto jos nije slucaj u Bosni ( za rental ). Komunisti dobise izbore u Grazu, Truden u Kanadi, protesti u Berlinu, sve zarad cijena nekretnina.
Pogledajte dokumentarac DW-a, " Unlivable cities". Uklonjen je sa youtubea. Neki investitori u BiH uopste ne prodaju sve stanove. Tako je i u svijetu. Alhemija, stvaranje zlata iz vode i cementa, po glavi obicnog radnika. Becki model komunalnog stanovanja je svijetao primjer, uzor za mnoge druge sredine. Takav model je dominirao i u Njemackoj ( izgubio se '90-tih ), te u tamnici naroda, Jugoslaviji. Pravo nad krov nad glavom je osnovno ljudsko pravo, a ne luksuz.
Haris.ba

#8389 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

torbica wrote: 04/02/2022 16:13 A za ovo dalje te ne razumijem, je li pokušavaš reći da treba ljudima dati infrastrukturu ili da ne treba?
Pokusavam reci da neko ne moze da ceka.

Koliko ce sada neko trebati cekati da se npr.napravi fabrika vode u Lukavcu. Ljudi nemaju pitku vodu na cesmi.

Onda je tu pitanje isplati li se ulagati u infrastrukturu. Kad je lakse gledati uvaliti se na postojecu kanalizaciju, vodu, struju.
babanovac wrote: 04/02/2022 17:07 Becki model komunalnog stanovanja je svijetao primjer, uzor za mnoge druge sredine. Takav model je dominirao i u Njemackoj ( izgubio se '90-tih ), te u tamnici naroda, Jugoslaviji.
Becki model i onaj u Jugi su neuporedivi. Juga nikada nije uspjela obezbjediti dostatan stambeni fond.
Model u Becu je model obezbjedjenja uticaja ma cijene.
Skroz.dva razlicita modela.
babanovac

#8390 Re: Cijene stanova All about

Post by babanovac »

Haris.ba wrote: 04/02/2022 17:38
torbica wrote: 04/02/2022 16:13 A za ovo dalje te ne razumijem, je li pokušavaš reći da treba ljudima dati infrastrukturu ili da ne treba?
Pokusavam reci da neko ne moze da ceka.

Koliko ce sada neko trebati cekati da se npr.napravi fabrika vode u Lukavcu. Ljudi nemaju pitku vodu na cesmi.

Onda je tu pitanje isplati li se ulagati u infrastrukturu. Kad je lakse gledati uvaliti se na postojecu kanalizaciju, vodu, struju.
babanovac wrote: 04/02/2022 17:07 Becki model komunalnog stanovanja je svijetao primjer, uzor za mnoge druge sredine. Takav model je dominirao i u Njemackoj ( izgubio se '90-tih ), te u tamnici naroda, Jugoslaviji.
Becki model i onaj u Jugi su neuporedivi. Juga nikada nije uspjela obezbjediti dostatan stambeni fond.
Model u Becu je model obezbjedjenja uticaja ma cijene.
Skroz.dva razlicita modela.
Sta znaci dostatan? Nije ni Bec izgradio "dostatan" , nego ga i dalje izgradjuju i povecava broj komunalnih stanova, svake godine. U Becu placas rentu u visini 20% od mjesecnog primanja porodice, u Jugoslaviji je ta renta iskazana kao ulaganje u " stambeni fond solidarnosti", isto tako, spram primanja. U osnovi isti model.
DaffyDuck

#8391 Re: Cijene stanova All about

Post by DaffyDuck »

Black swan wrote: 04/02/2022 11:40 Ne znam to je misterij
Jbg
Znaci uknjizio se po osnovu ugovora o poklonu i prodao. A to sto si ti naknadno oborio je druga stvar.
Haris.ba

#8392 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

babanovac wrote: 04/02/2022 18:57
Sta znaci dostatan? Nije ni Bec izgradio "dostatan" , nego ga i dalje izgradjuju i povecava broj komunalnih stanova, svake godine. U Becu placas rentu u visini 20% od mjesecnog primanja porodice, u Jugoslaviji je ta renta iskazana kao ulaganje u " stambeni fond solidarnosti", isto tako, spram primanja. U osnovi isti model.
Nije bas isti model.

Dostatan znaci da je stanove pravila samo drzava koja nije mogla zadovoljiti potreban broj stanova. Cak i u doba najvece stanogradnje nije se mogla zadovoljiti traznja. Kada je poslije Olimpijade desio se kolaps stanogradnje, tada i jeste krenula nelegalna gradnja. Jer drugacije se nije mogao rijesiti drustveni problem potraznje za ne samo stanom, vec domom.

Ulaganje u stambeni fond solidarnosti je bila klasicna ponzi shema. Svako nije mogao dobiti stan, nije ga mogao birati, nije placao zakupninu, vec u ponzi shemu.

Bec to radi na skroz drugaciji nacin. On daje u zakup stanove po povoljnoj cijeni. U ZAKUP
Truba

#8393 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

DaffyDuck wrote: 04/02/2022 19:20
Black swan wrote: 04/02/2022 11:40 Ne znam to je misterij
Jbg
Znaci uknjizio se po osnovu ugovora o poklonu i prodao. A to sto si ti naknadno oborio je druga stvar.
Izmedju ugovora o poklonu ilitiga daru i obaranja ugovora je protok vremena od 21 godine
A ko zna sta je jos jeftino sume prodao
To je kad se svi boje levata a zapravo je samo jak na rijecima s obzirom kako se lako predao cim sam se usprotivio
Sierra club

#8394 Re: Cijene stanova All about

Post by Sierra club »

Haris.ba wrote: 04/02/2022 17:38 Koliko ce sada neko trebati cekati da se npr.napravi fabrika vode u Lukavcu. Ljudi nemaju pitku vodu na cesmi.
Mislim da je plan da se završi za par godina. Ali treba spomenuti da lukavac nije imao pitku vodu od formiranja jugoslavije.
betametazon

#8395 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

babanovac wrote: 04/02/2022 17:07 Cijene nekretnina su otisle u cijelom svijetu, ne samo kupoprodajna, nego i rental, sto jos nije slucaj u Bosni ( za rental ).
Otkud ti ovaj info? U iznajmljenom sam stanu vec 3 godine, prije 3 godine si za 400 KM mogao u centru top stan uzeti, danas neke rupe po nahorevu, bjelavama i sl, centar za tek pristojan stan od 500 pa navise...sto je skoro cijena raze kredita, sto je meni apsolutno neshvatljivo... (Govorim o dvosobnim stanovima povrsine 40-50m2)
akcija007

#8396 Re: Cijene stanova All about

Post by akcija007 »

Sad sam cuo info stan 60 m2 namjesten iznad Druge gimnazije u Sarajevu (bivsa Skerliceva ulica) izdavao se za 600 KM sada je 800 KM i ti stanoprimci prihvatili novu cijenu kirije.
Haris.ba

#8397 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

akcija007 wrote: 05/02/2022 15:35 Sad sam cuo info stan 60 m2 namjesten iznad Druge gimnazije u Sarajevu (bivsa Skerliceva ulica) izdavao se za 600 KM sada je 800 KM i ti stanoprimci prihvatili novu cijenu kirije.
To je balon cijena, to ce puknuti uskoro. :D
babanovac

#8398 Re: Cijene stanova All about

Post by babanovac »

betametazon wrote: 05/02/2022 12:14
babanovac wrote: 04/02/2022 17:07 Cijene nekretnina su otisle u cijelom svijetu, ne samo kupoprodajna, nego i rental, sto jos nije slucaj u Bosni ( za rental ).
Otkud ti ovaj info? U iznajmljenom sam stanu vec 3 godine, prije 3 godine si za 400 KM mogao u centru top stan uzeti, danas neke rupe po nahorevu, bjelavama i sl, centar za tek pristojan stan od 500 pa navise...sto je skoro cijena raze kredita, sto je meni apsolutno neshvatljivo... (Govorim o dvosobnim stanovima povrsine 40-50m2)
Ovdje gdje ja zivim, renta ni priblizno nije skocila, koliko cijena u prodaji.
babanovac

#8399 Re: Cijene stanova All about

Post by babanovac »

Haris.ba wrote: 05/02/2022 16:02
akcija007 wrote: 05/02/2022 15:35 Sad sam cuo info stan 60 m2 namjesten iznad Druge gimnazije u Sarajevu (bivsa Skerliceva ulica) izdavao se za 600 KM sada je 800 KM i ti stanoprimci prihvatili novu cijenu kirije.
To je balon cijena, to ce puknuti uskoro. :D
https://www.immobilienscout24.de/expose/131862965#/

Nije neki grad, zapravo provincija u ekonomskom motoru Evropske unije, univerzitetski grad sa oko 45000 studenata, bruto prosjecna plata oko 50000 eura/ godisnje, nezaposlenost visoka : 13% ...
giannibelif

#8400 Re: Cijene stanova All about

Post by giannibelif »

Ljudi koji prihvate da im nakon proteka nekog vremena saradnje na relaciji zakupac-zakupodavac, ovaj drugi poveca kiriju za 200 maraka u ovom vaktu, kakva god da je situacija jer ne poznajem detalje te saradnje naravno, imaju manjak samopostovanja, a ovaj drugi nema obraza mrvicu. Izdajem jedan stan i ne bi sebi dozvolio takav potez taman da mi treba za zdravlje i zivot ta para toliko i povecanje.
Post Reply