BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#2326 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2327 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

moee wrote: 05/02/2022 00:06
mk ultra wrote: 04/02/2022 22:58 Znam ekipu iz Nlogic dobro i znam da ne izvode radove
:mrgreen:
Razlika je između nude i izvode radove.
Tu je problem sto garanciju na inverteru daje izvođač, kvarove otklanja izvođač, itd...
Sve je lijepo dok radi :mrgreen:

Mada na ovim sistemima korekcije i kvarovi su minimalni...
mk ultra

#2328 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

Jest al ako isporucuje tarifnom kupcu mora ispostovati dogovorenu cijenu
A za domacinstva zna se
Nema firme koja bi to isporucila po trenutnoj cijeni osim postojecih elektoroprivreda

Ko da i dalje sipas naftu za 1.46
Ci-Nick

#2329 Re: Energija u BIH

Post by Ci-Nick »

jasib wrote: 05/02/2022 00:15
Ci-Nick wrote: 04/02/2022 18:41 "Jasno je da JP Elektroprivreda BiH u ovom slučaju iskorištava svoj dominantni položaj na tržištu, što je u suprotnosti sa članom 10. Zakona o konkurenciji („Službeni glasnik BiH“, br. 48/05, 76/07 i 80/09) koji propisuje zabranu zloupotreba dominantnog položaja. U članu 10. stav 2. tačka a) jasno je propisano da se zloupotreba dominantnog položaja posebno odnosi na direktno ili indirektno nametanje nelojalnih kupovnih i prodajnih cijena ili drugih trgovinskih uslova kojima se ograničava konkurencija. Shodno tome, pokrenut ćemo i postupak pred Konkurencijskim vijećem."

Ne znam da li ovi privrednici imaju pravnika u službi.
Da li im je jasno da upravo rade protiv sebe jer Konkurencijsko vijeće moze samo kostatovati da trgovina struje ispod trzišne cijene steti ostalim ponuđacima a njih tridesetak.
Koje sve ponuđače struje ja imam u Sarajevu?
https://www.ferk.ba/_ba/images/stories/ ... ste_bs.pdf
A nije riječ o domaćinstvima.
Domaćinstva su pod zaštitom FERK-a.
Dakle ne može Elektroprivreda BiH povećati cijenu donaćinstvima bez dozvole FERK-a.
drndalo

#2330 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

Haris.ba wrote: 04/02/2022 13:16
nekome wrote: 04/02/2022 00:30 trebaju velike HE ali to je nemoguće
a male su odbojne samo zato što su tako tajne, i milion ličnih prikrivenih dilova
Ma to se jednostavno rješava. Imaju razni načini. Daj narodu oko mHE da oni budu vlasnici. Vidjećeš onda da odjednom mnoge stvari mogu.
Nikada narod nije branio previse to, dok nisu vidjeli na drugim mjestima na sta ta nasa izvedba mikro/mini HE lici... Ideja tih bi trebala biti proticna i sa minimalno uticaja na okolinu, posebno na vodozahvat.... Kao sto su nekada vecinom bile vodenice...

Ali kada privatnik iz Zenice/Sarajeva/Trebinja/New Yorka zahvata vodu u Dejcicima, jebe ga se sto 100% flore i faune ne podnosi provlacenje 100% vode kroz cijevi i turbinu... Ako ne znamo/necemo praviti kako treba, onda je bolje nikako ih ne praviti.
husoboss

#2331 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by husoboss »

Provjeri firme EMT solar, eSolar šta nude, Elektro test nesto sitno vidim rade oko toga, Albat nudi opremu mozda i ugradnju, HIFA prodaju radi, ATS projektovanje samo itd. Bas kao sto i napisase sistem ce sloziti svaka iole normalna elektricarska firma .
jasib

#2332 Re: Energija u BIH

Post by jasib »

Ci-Nick wrote: 05/02/2022 06:37
jasib wrote: 05/02/2022 00:15

Koje sve ponuđače struje ja imam u Sarajevu?
Dakle ne može Elektroprivreda BiH povećati cijenu donaćinstvima bez dozvole FERK-a.
Haris.ba wrote: 05/02/2022 01:18
jasib wrote: 05/02/2022 00:15 Koje sve ponuđače struje ja imam u Sarajevu?
https://www.ferk.ba/_hr/index.php/dozvo ... om-ii-reda

https://www.ferk.ba/_hr/index.php/dozvo ... jom-i-reda
Možda skrećem s teme, izvinjavam se, zanima me - s kojim proizvodnim kapacitetima raspolažu navedeni ponuđači struje?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2333 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by Bobi »

Ma kod nas je sve ho-ruk, sto kaze ultra ima tu zajebancija gomilu :D. U drzavama gdje to maximalno regulisano na kraju balade dodje čiko iz gradskih vlasti i svaki šaraf gleda, bez njegovog amina možeš mahat ušima :lol: .
Haris.ba

#2334 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 05/02/2022 08:20

Nikada narod nije branio previse to, dok nisu vidjeli na drugim mjestima na sta ta nasa izvedba mikro/mini HE lici... Ideja tih bi trebala biti proticna i sa minimalno uticaja na okolinu, posebno na vodozahvat.... Kao sto su nekada vecinom bile vodenice...

Ali kada privatnik iz Zenice/Sarajeva/Trebinja/New Yorka zahvata vodu u Dejcicima, jebe ga se sto 100% flore i faune ne podnosi provlacenje 100% vode kroz cijevi i turbinu... Ako ne znamo/necemo praviti kako treba, onda je bolje nikako ih ne praviti.
Slazem se. Ali, sada je preraslo u situaciju kakva jest.
I posljedice su takve kakve jesu.
mk ultra

#2335 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

husoboss wrote: 05/02/2022 08:50 Provjeri firme EMT solar, eSolar šta nude, Elektro test nesto sitno vidim rade oko toga, Albat nudi opremu mozda i ugradnju, HIFA prodaju radi, ATS projektovanje samo itd. Bas kao sto i napisase sistem ce sloziti svaka iole normalna elektricarska firma .
Heheheh :mrgreen:

Biti ili ne biti
Mutite mnogo
Ne bih javno da pisemo o imenima i kome je zabranjeno uci u Njemacku radi malverzacija
Ili da pustim da se neko zayebe, pa da malo ozbiljniji popravljaju iza njih svako malo, ali bilo jeftinu u startu

Cisto da se razumijemo, za bilo koji projekat skuplji od 30k ja bih isao redoslijedom:
- projektant sto iskusniji Nlogic, ATS su ok, i za oboje znam dobro i mogu samo pozitivno reci. ATS je pola sjeverne bosne / industrije projektovao
- izvođač isto tako... A ima ih
Manji sistemi nisu problem
- dvobavljac sto kvalitetnije opreme

Ima firmi koje su i projektanti i izvođači, kao sto je Valter elektro imaju mislim preko 5MW urađeno, ESTA, Elektrika S, Conram, Tuzla Solar, Deling, Energynova, KlausLehman, ima jos jedna iz Zepca ne mogu se sjetiti, a znam i 2 ekipe iz Hercegovine... Sve ove gore navedene su mnogo mnogo uradile i stoje iza svog rada.
husoboss

#2336 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by husoboss »

Znam da ti znaš :-D zato i napisah vidi šta nude.
Zato je najbolja kombinacija neko od provjerenih, dobiješ savjetovanje, projektovanje i preporuku za opremu i izvođača.
Najbolji način za izbjeći dunđere.
Last edited by husoboss on 05/02/2022 09:56, edited 1 time in total.
Filter

#2337 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by Filter »

timpra
Ci-Nick

#2338 Re: Energija u BIH

Post by Ci-Nick »

jasib wrote: 05/02/2022 08:52
Ci-Nick wrote: 05/02/2022 06:37

Možda skrećem s teme, izvinjavam se, zanima me - s kojim proizvodnim kapacitetima raspolažu navedeni ponuđači struje?
Proizvodnja i distribucija su dva potpuno odvojena segmenta i već su trebala da budu odvojena i u Elektroprivredi BiH ali nisu jer onda ne bi proizvodnja mogla distribuciji prodavati struju ispod proizvodne cijene kao sad.
To znaci minimalno 30% skuplju struju za domaćinstva.
Njemačka je sila pa ima samo dva dominantna proizvođača a stotine distributera.
Kad je struje bilo na berzi po 30 eura za MWh, u noćnim satima čak i za samo par eura,.. svaki od ovih trgovaca, snabdjevača je ozbiljno mogao konkurisati Elektroprivredi. Sad to ne može..
madner

#2339 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by madner »

mk ultra wrote: 04/02/2022 23:38
madner wrote: 04/02/2022 23:34
Kontam kao investicija, da se proba nesto drugo od kupovine nekretnina.

Ali ako dobro racunam nije neki povrat sredstava.
Za prodaju dobijas referentnu cijenu 0.12KM/kWh
To ti je cca 8 godina otplata na krovu

Subvencionirana(poticaji) od 29kF, 22kF zaboravi, to ni reis ne moze dobiti

Sad je ovo aktuelno industriji koja vec placa cijenu skuplju od poticajne
I jako brzo domacinstvima za vl potrosnju, recimo od kraja ove i u narednoj godini ..

domacinstva i sad imaju povrat cash back od 15 do 30% investicije od EBRD, pa ti je onda otplata za 6 god najviše

Jako jako bitno
1. Trenutno se po mreznim pravilima moze dobiti energetska dozvola za vlastitu potrosnju, i nema predavanja viska energije u mrezu. Na prikljucnoj tacki moras imati kontinuiranu limitaciju snage.
2. Ako:
2.1 dobijes saglasnost od distribucije
2.2 imas registrovanu djelatnost 35.11. za proizvodnju
2.3 dozvolu od ferka za proizvodnju

Mozes pustati energiju u mrezu ali je ne smijes ti koristiti... Tj. Ulazi u mrezu putem zasebnog brojila i placa ti se 0.12KM/kWh

Sad to mrezno pravilo treba da se izmijeni i da se dozoli dvosmjerno brojilo.
Za sada npr vikednom nisi kuci, inverter gasi poroizvodnju. Zato je isplativost knap...
Super informacije :thumbup:

Zasto bi vikendom gasio proizvodnju jer nisam kod kuce?
BJB

#2341 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by BJB »

mk ultra wrote: 04/02/2022 22:31
moee wrote: 04/02/2022 22:02

Koji grad? U Sarajevu imaš neku HIFA solar, Excellent, nLogic i još neke...svi uglavnom rade "ključ u ruke".
Pa i ne bas ... Za hifu ne znam, drugo dvoje jok, exelent se tu koprca, radi ali vise projekte, tako i nlogic
A znam ih licno

Koji je obim posla?
Manji, za ličnu upotrebu, u pitanju je stambeni objekat u "selendri" sa puno sunčanih dana..Trebale su mi samo osnovne informacije da znam gdje da tražim..Hvala :thumbup: :sax:
mk ultra

#2342 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

madner wrote: 05/02/2022 10:52

Ako nema potrosnje nema ni proizvodnje
Kad izađe novi zakon proizvodis non stop i dajes u mrezu
To sto si predao mozes besplatno preuzeti iz mreze
kWh za kWh (robna razmjena, bez poreza i dozvoljena fizickim i pravnim licima)...

Sredina ove godine
mk ultra

#2344 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

Jos je to buducnost

Vjerovatno za 15 god neces imati crijepa ni pokrova koji nece vec imati integrisan solar
Trenutno je to najsigurnije u obliku panela
Oni rade iskljucivo opremu, i mislim da imaju najsiri izbor... :thumbup:
animus

#2345 Re: Energija u BIH

Post by animus »

Haris.ba wrote: 05/02/2022 09:20
drndalo wrote: 05/02/2022 08:20

Slazem se. Ali, sada je preraslo u situaciju kakva jest.
I posljedice su takve kakve jesu.
Uzroka je vise.
Drzavni organi nisu radili svoj posao kako treba.
Investitori krsili obaveze.
Političari kupili bodove na populizmu.
Ekoloska udruzenja gradila ime na ovoj borbi plus uzela dobru lovu.
Mediji ko lešinari napadali na ovu temu.
Uglavnom rezultat je blokada gradnje.
Energetska kriza trazi da se ovo razrijesi i da se sada nastavi graditi. Steta je ne koristiti sve resurse koje imamo..od vode, vjetra, sunca, biomase i uglja. Sve zajedno ima puno veću snagu nego oslanjanje na jedan ili dva.
Mozda je rješenje da se gradnja mHE ubuduce da samo Elektroprivredama. Nemamo mi potencijal za velike HE. To je vecinom vec izgrađeno ili je nemoguće sada graditi. Ali mHE na rijeci Bosni i Vrbasu mogu dati ca. 200 MWh snage. Ustikolina 50, manje rijeke jos 100.
Glupo bi bilo odreci se toga. Ti megavati su puno vrijedniji od megavata iz TE a puno pouzdaniji od od VE. Veliki solarni parkovi bi bili isto prioritet.
Mi imamo 20-30 godina da se rijesimo TE a idealnu priliku da kroz visoke cijene struje ostvarimo zaradu i od toga napravimo sve moguce mHE, HE, VE i SE.
I to sve treba Elektroprivreda graditi koja nebi imala veliki otpor gradnji ukoliko se otklone sve greske u proslosti.
madner

#2346 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by madner »

mk ultra wrote: 05/02/2022 11:03
madner wrote: 05/02/2022 10:52

kWh za kWh (robna razmjena, bez poreza i dozvoljena fizickim i pravnim licima)...

Sredina ove godine
Ali uvijek imas neku potrosnju, frizider, TV itd...

Mozda je glupo pitanje ali bitno mi je zbog racunice. :D
mk ultra

#2347 Re: Solarni paneli, zelena energija, firme koje se bave instalacijom istih

Post by mk ultra »

madner wrote: 05/02/2022 13:44
mk ultra wrote: 05/02/2022 11:03

Sredina ove godine
Ali uvijek imas neku potrosnju, frizider, TV itd...

Mozda je glupo pitanje ali bitno mi je zbog racunice. :D
ma da ali ti proizvodiš 6kW na primjer, a trošiš jedva 1kW...
anelsol

#2348 Re: Energija u BIH

Post by anelsol »

Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Austrijski “Strabag” dobio je spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu, prema kojem je državna kompanija “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) dužna isplatiti Austrijancima odštetu od 16,4 miliona eura (32,8 miliona KM), piše“Avaz” pozivajući se na izvore bliske ovoj državnoj firmi.
Radi se o arbitraži koju je pokrenula austrijska firma protiv EPBiH zbog spora u vezi s gradnjom Hidrocentrale (HE) “Vranduk”, čiji su radovi 2016. godine naprasno zaustavljeni.

“Elektroprivreda BiH” je početkom godine obaviještena da je izgubila spor, ali je tek prošle sedmice dobila zvanične podatke te o tome obavijestila i Vladu FBiH i članove Upravnog i Nadzornog odbora. U odštetu su uračunate i kamate.

Prema presudi arbitražnog suda u Briselu, EPBiH dužna je "Strabagu" isplatiti 5,7 miliona eura za bankovnu garanciju, ali i 410.814,08 eura za troškove bankovnih garancija.

Utvrđeno je arbitražom da Austrijancima moraju platiti i 7,8 miliona eura za ostale troškove.

Jedino što “Strabagu” nije presuđeno jeste izmakla dobit, jer je utvrđeno da nisu dokazali da su imali profit iz zaključenog ugovora za projekt HE “Vranduk”.

“Strabag”, koji je bio vođa konzorcija na projektu vrijednom 114 miliona maraka, odlučio je početkom 2016. godine raskinuti ugovor, jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM za radove, na šta u EPBiH nisu željeli pristati.

Iako su “Strabag” i “Elektroprivreda BiH” pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora kako bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci su se ipak odlučili na tužbu.

Raskidom ugovora zaustavljena je gradnja prve hidrocentrale u sistemu EPBiH, na koju se čeka već 30 godina. Zbog blokada ovo gradilište, odlukom EBRD-a, moralo je biti vraćeno u prvobitno stanje.

Kako bi izbjegla da projekt propadne, “Elektroprivreda BiH” predložila je 2018. godine EBRD-u drugi konzorcij, s “Končarom” i “Euro-Asfaltom”, ali su odbijeni.
Hoće li iko iz EPBiH odgovarati za propuste? Tako ti je kada potpisuješ ugovor sa Strabagom, koji je inače poznat po tome što tuži investitore za pogrešan zarez u ugovoru.
mk ultra

#2349 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

anelsol wrote: 07/02/2022 19:35
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Austrijski “Strabag” dobio je spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu, prema kojem je državna kompanija “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) dužna isplatiti Austrijancima odštetu od 16,4 miliona eura (32,8 miliona KM), piše“Avaz” pozivajući se na izvore bliske ovoj državnoj firmi.
Radi se o arbitraži koju je pokrenula austrijska firma protiv EPBiH zbog spora u vezi s gradnjom Hidrocentrale (HE) “Vranduk”, čiji su radovi 2016. godine naprasno zaustavljeni.

“Elektroprivreda BiH” je početkom godine obaviještena da je izgubila spor, ali je tek prošle sedmice dobila zvanične podatke te o tome obavijestila i Vladu FBiH i članove Upravnog i Nadzornog odbora. U odštetu su uračunate i kamate.

Prema presudi arbitražnog suda u Briselu, EPBiH dužna je "Strabagu" isplatiti 5,7 miliona eura za bankovnu garanciju, ali i 410.814,08 eura za troškove bankovnih garancija.

Utvrđeno je arbitražom da Austrijancima moraju platiti i 7,8 miliona eura za ostale troškove.

Jedino što “Strabagu” nije presuđeno jeste izmakla dobit, jer je utvrđeno da nisu dokazali da su imali profit iz zaključenog ugovora za projekt HE “Vranduk”.

“Strabag”, koji je bio vođa konzorcija na projektu vrijednom 114 miliona maraka, odlučio je početkom 2016. godine raskinuti ugovor, jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM za radove, na šta u EPBiH nisu željeli pristati.

Iako su “Strabag” i “Elektroprivreda BiH” pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora kako bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci su se ipak odlučili na tužbu.

Raskidom ugovora zaustavljena je gradnja prve hidrocentrale u sistemu EPBiH, na koju se čeka već 30 godina. Zbog blokada ovo gradilište, odlukom EBRD-a, moralo je biti vraćeno u prvobitno stanje.

Kako bi izbjegla da projekt propadne, “Elektroprivreda BiH” predložila je 2018. godine EBRD-u drugi konzorcij, s “Končarom” i “Euro-Asfaltom”, ali su odbijeni.
Hoće li iko iz EPBiH odgovarati za propuste? Tako ti je kada potpisuješ ugovor sa Strabagom, koji je inače poznat po tome što tuži investitore za pogrešan zarez u ugovoru.
Investitor je u ovom slucaju EBRD, epbih se tu pita koliko ti i ja ovdje na forumu
EPBiH je htjela da neko drugi radi, u ovom slucaju koncar i EA

Ali u svakom slucaju, ne procitati ugovor i srljati u ovakve stvari po sudu, dobijes ovo.

Zato je EBRD zakon po ovim pitanjima i jedan od razloga npr zasto stara vlast u KS nije imala kapitalnih ivesticija tipa obnove pruge i sl.
Sve velike projekte finansira EBRD
Tender i odabir ponuđača je po njihovim pravilima

Nema krađe i namještanja braćalskoj armiji.
SDA do groba i dobismo groblje jbt.
anelsol

#2350 Re: Energija u BIH

Post by anelsol »

mk ultra wrote: 07/02/2022 22:10
anelsol wrote: 07/02/2022 19:35

Investitor je u ovom slucaju EBRD, epbih se tu pita koliko ti i ja ovdje na forumu
EPBiH je htjela da neko drugi radi, u ovom slucaju koncar i EA

Ali u svakom slucaju, ne procitati ugovor i srljati u ovakve stvari po sudu, dobijes ovo.

Zato je EBRD zakon po ovim pitanjima i jedan od razloga npr zasto stara vlast u KS nije imala kapitalnih ivesticija tipa obnove pruge i sl.
Sve velike projekte finansira EBRD
Tender i odabir ponuđača je po njihovim pravilima

Nema krađe i namještanja braćalskoj armiji.
SDA do groba i dobismo groblje jbt.
Oni kao finansijer (ne investitor) imaju svoja pravila, ali nabavka se radi po Zakonu o javnim nabavkama BiH. Na investitoru je da pripremi tendersku dokumentaciju i nakon provedenog pustupka nabavke zaključi ugovor koji je sastavni dio te dokumentacije. Finansijer ovdje daje saglasnost na TD, ali u pravilu ako je sve urađeno po zakonu samo daju saglasnost. Ne znam detalje, ali mi sve ovo liči na to da je neko napravio zajeb sa uslovima iz tenderske dokumentacije.
Post Reply