HD_2015 wrote: ↑04/02/2022 10:21
shbc wrote: ↑03/02/2022 17:56
A kako moze biti probosanski neko (citaj: SDA) ko je 2013. pred popis stanovnistva sa vecim gadjenjem odbacivao termin "Bosanac" od SNSDa i HDZa?
Koliko je SDA probosanska, ne znam. Što se tiče Bošnjak-Bosanac, ja sam nacionalno Bosanac i etnički Bošnjak. Na popisu sam se izjasnio kao "Bošnjak", jer "Bosanac" se podrazumijeva bez izjašnjavanja. To što kod nas etničke grupe nazivaju "nacijama" ne želim komentarisati.
U dokumentima na engleskom jeziku pod "nationality" uvijek stavljam "Bosnian".
Eto, ne znam je li šta jasnije.
Kako si nacionalno Bosanac, kada si se na popisu izjasnio kao Bošnjak, a popisno pitanje broj 24. glasilo - etnička/
nacionalna pripadnost?
To što ti ne želiš komentarisati, ne znači da navedeno nije notorna činjenica.
Dakle, 97% građana Bosne i Hercegovine su službeno etnički (narodno) i nacionalno Bošnjaci, Srbi i Hrvati.
Najžalosnije od svega jeste to što se niko od velikih patriota, kojima je BiH stalno na usnama, nije ni počešao zbog toga što su na popisu izjednačeni pojmovi narod i nacija, a da ne govorim da nije bilo nikakvih reakcija na one bolesne spotove u kojima su iskorištena djeca kako bi se ljudima zgadilo bosanstvo.
Koliko tu ima mjesta za bosanskohercegovački identitet, mislim da nije potrebno komentarisati.