Osmi Socrates wrote: ↑04/02/2022 09:55
salik79 wrote: ↑04/02/2022 08:34
Da si malo manje ostrascen znao bi da si blaga veza i da lupetas gluposti.
Procitaj nesto o tome, pa onda dodji komentarisati:
A za Havara sporazum, siguran sam, nikada ni cuo nisi, zato se po tom pitanju nisi odlucio ni lupetati...
Pa gledaj, ti nabacaš svakakve gluposti samo da bi sebi umislio da si upućen u neke stvari, da si razumio neke stvari, ili da si dokazao neke stvari.
Ne mogu ja komentirati sve nonsense koji tebi padnu napamet kao neki značajni istorijski događaji. Na stranu to što sam davno zaključio da da raznim Ayatolahfilima, Erdoganofilima i ostalim paćenicima nema normalnog razgovora.
Više svrhe vidim u razgovorima sa ovim Putinofilima i ovima koji citiraju neonaciste da bi druge narode proglasili neonacistima.
Zašto je tačno Havara Sporazum značajan za čitavu ovu priču? Vođe (?) etničke skupine kojoj prijeti istrijebljenje sklapaju ugovor sa nacistima da se spasi ono što se spasiti može, i što se tiče života i što se tiče dostojanstva i što se tiče imovine. Zašto je to tačno negativna stvar? Zašto dokazuje išta?
Vjerujem da će te tvoj način razmišljanja dovesti do zaključka da su tu Jevreji opet nešto krivi što spasavaju svoje živote, ali to i nije ništa novo. Tebi su Jevreji uvijek krivi, te zato nema smisla dalje pričati.
ne znam zasto bi se iko za Havara sporazum hvatao kao nesto aman senzacionalno?
Nisu nacisti odmah pri dolasku na vlast imali plan da istrijebe evropske jevreje, culi smo za Wansee konferenciju majka mu stara
znamo i da su postojale ideje (mastarije) o iseljavanju na Madagaskar i sl.
U momentu potpisivanja sporazuma, nacisti su gledali gdje se mogu rijesiti jevreja, a cionisti su, u skladu sa svojim mogucnostima ( i blokadama britanske kolonijalne vlasti, sto je iz svojih razloga politicki razumljivo) gledali kako mogu ljude spasiti.
znamo valjda i da nije bilo bas puno zemalja koje su poletile da prime ljude kojima je iz dana u dan u nacisitickoj Njemackoj bilo sve gore i gore i koji su sistematicno anatemisani, istjerani sa radnih mjesta i skola i vec poceli bivati ubijani
sto se tice jevreja u Vermacht i drugim njemackim formacijama, znamo valjda (ako nista danas toliko izvora imamo) kako su nacisti radili samu formulaciju/definiciju ko je jevrej, pa je bilo kategorija u ovisnosti o oba roditelja jevreja, jednom roditelju jevreju, babama i dedama jevrejima, cukunbabama i cukundedama jevrejima itd itd
pa je, sve u skladu sa ratnim desavanjima, malo po malo svako ko je imao i bogdu jevrejske krvi bivao iskljucen iz drustva, pa je bilo slucajeva gdje su Mischling-i i sa samo jednim dedom/babom jevrejom u poodmakloj fazi rata bivali izbaceni iz svojih jedinica i u konacnici poslati na mjesta ubijanja, (kada kazem svako naravno da je bilo izuzetaka koji su prezivjeli sto pomocu drugih sto samom slucajnoscu, a znamo valjda i da izuzeci potvrdjuju pravilo)
i oni na pocetku privilegovani jevreji (ratni veterani I svj rata i sl) su na kraju vecinom u Theresienstadt getou zavrsili (malo nazi PR-a) i na kraju Ausvic.
helem ovo je vise replika Salik nego Sokratesu, ali reko da se ukljucim u diskusiju, nije lijepo minimizirati zrtve holokausta narocito kada se pokusava to uraditi usmjeravanjem nekih poluinformacija
rekao bih, nije cak ni islamski, ako znam da je covjek vjernik