Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
emigrazione

#52201 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by emigrazione »

Me kontam ovo glasanje nikako....pa zbog čega Bosnjaci glasaju, kada se Srbi izdrkavaju ovako?! Ima li neko pametan na ovom forumu da to objasni?
pemanapemani

#52202 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

Popis 2013.
Broj Hrvata

Sarajevo - 13.607
Tuzla 15.396
Zenica 8279
UKUPNO: 37.282

Brojevi zorno pokazuju kako u tri grada koja su bila pod kontrolom ARBiH ima više Hrvata nego na čitavoj teritoriji koju je kontrolirala vrs.

To opet pokazuje istinitost navoda kolege @Kolinda da danas identičan broj Hrvata živi na područjima koje su kontrolirale ARBiH i vrs. :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#52203 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Truba »

mk ultra wrote: 03/02/2022 15:19
skafiskafsnjak wrote: 03/02/2022 14:56 Image
zašto su bošnjaci više zabrinuti za hrvate, nego oni sami za sebe? :mrgreen:
Oce da hrvati i srbi budu vjecno na ratnoj stazi kako bi mogli uci straga u federaciji u politicka prava konstitutivnog naroda
Kolinda

#52204 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Kolinda »

pemanapemani wrote: 03/02/2022 15:36 Popis 2013.
Broj Hrvata

Sarajevo - 13.607
Tuzla 15.396
Zenica 8279

Brojevi zorno pokazuju kako u tri grada koja su bila pod kontrolom ARBiH ima više Hrvata nego na čitavoj teritoriji koju je kontrolirala vrs.

To opet pokazuje istinitost navoda kolege @Kolinda da danas identičan broj Hrvata živi na područjima koje su kontrolirale ARBiH i vrs
. :)
Ja ovo nisam rekao, rekao sam da ih je prilično isti broj protjeran sa te dvije teritorije....
geoxx

#52205 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by geoxx »

Kolinda wrote: 03/02/2022 16:55
Broj Hrvata

Sarajevo - 13.607
Tuzla 15.396
Zenica 8279

To opet pokazuje istinitost navoda kolege @Kolinda da danas identičan broj Hrvata živi na područjima koje su kontrolirale ARBiH i vrs
Ja ovo nisam rekao, rekao sam da ih je prilično isti broj protjeran sa te dvije teritorije....
Protjeravanje se ne mjeri bukvalno kroz broj stanovnika prije i poslije odredjenog vremena nego treba gledati svaki konkretni slucaj i konkretno mjesto.

Imas tri razloga zasto su ljudi napustali svoja rodna mjesta:

1) protjeravanje oruzjem, ubistva, prisilna deportacija

2) bojali se za vlastitu sigurnost medju pripadnicima drugog naroda i sami otisli

3) otisli jer nisu vise zeljeli zivjeti medju drugim narodom

Ima razlike jer je jedno krivicno djelo, a druga dva nisu. A bilo je svega i ne treba bukvalno gledati brojeve.
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#52206 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Str0nz »

Ovdje upozorava na moguci izscenirani "medzu-Bosnjacki konflikt" u USK koji bi koristio ultra-nacionalistima da dokazu da je BiH neodrziva.

A evo sta se desava u medzuvrijeme tamo, samo dobija male naslova, skoro kao da nije dio BiH a kriza veliki proporcija, nema budzeta.
Unija sindikata policije FBiH pozvala OHR odblokira USK: Prije naših radikalnih poteza, pozivamo vas da dajelujete

Image

Unsko-sanski kanton ušao je u skoro potpunu finanijsku blokadu zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu.

U Skupštini USK zastupnici SDA odbili su glasati i za budžet i za privremeno finansiranje i iskoristili bolest jednog od zastupnika koji čini parlamentarnu većinu kako bi USK gurnula i finansijski haos.

Premijer Mustafa Ružnić (NES) već je pisao OHR-u i tražio da se uključi u rješavanje ovog problema, a ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić pozvao je Tužilaštvo da se pozabavi ovim slučajem.

U međuvremenu, policija nema plaća, a zbog toga su reagirali iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

Oni su uputili pismo OHR-u i Skupštini USK.

“Unija samostalnih sindikata policije Federacije BiH, ne ulazeći u političke procese koji se trenutno odvijaju u Unsko – sanskom kantonu, kao krovna sindikalna policijska organizacija na području Federacije BiH poziva sve nadležne, kako institucije vlasti tako i pojedince da poduzmu urgentne aktivnosti koje će omogućiti neometano finansiranje i funkcionisanje sistema vlasti pa samim tim i Ministarstva unutrašnjih poslova USK kao dijela istog, imajući u vidu da će se svako suprotno postupanje negativno odraziti na sveukupnu sigurnosnu situaciju kako u kantonu tako i na području cijele Bosne i Hercegovine”, navode oni u pismu.

“Prije donošenja odluke svih naših članica o pokretanju radikalnih i zakonom dozvoljenih sindikalnih mjera koje ne isključuju organizaciju protesta i/ili štrajka policijskih službenika, pozivamo Visokog predstavnika da snagom autoriteta utiče na nadležne u Unsko – sanskom kantonu da pokažu visok nivo društvene odgovornosti i socijalne osjetljivosti te donesu naprijed navedene odluke, pri tome imajući u vidu da su isti izabrani od strane građana da rade u njihovom interesu a ne da svojim postupanjem onemogućavaju vođenje svakodnevnih životnih aktivnosti. Uz izraze iskrenog poštovanja još jednom Vas pozivamo na hitnu reakciju povodom ovog dopisa”, zaključuje se u pismu.
https://klix.ba/unija-sindikata-polic ... ajelujete/
USK u blokadi. Kljajić: Neka se uključi Tužilaštvo, zastupnici moraju platiti štetu

Neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona izazvalo je veliki broj problem. Naime, ovo je prouzrokovalo da rad MUP-a USK bude ograničen.

Kako je za Raport pojasnio ministar Nermin Kljajić nemoguća je bilo koja finansijska transkacija ili zaduženja, ali kako kaže zbog svega ovoga je ugrožena i sigurnost građana.

Naveo je kako su se nadali da se neće desiti ovakva situacija te da će zastupnici u Skupštini USK poštovati zakon i ustav, jer prije svega treba napomenuti da odluka o privremenom finansiranju nije politički akt nego zakonska obaveza.

“Neusvajanjem Odluke o privremenom finansiranju ugrožena materijalna prava pripadnika MUP-a USK. Petog februara ističe registracija za 30 službenih vozila, a od prvog februara ne možemo nasuti goriva u službena vozila. Naše obaveze prema dobavljačima ugrožene su pa s pravom postavljam pitanje jesu li svjesni skupštinski zastupnici da ćemo mi platiti i štetu i hoće li iz svog džepa nadoknaditi tu štetu i jesu li svjesni da su to sredstva građana USK”, naveo je za Raport Kljajić.

“Skupštinski zastupnici su pokazali neodgovorno ponašanje, nemaju imunitet na kršenje zakona. Tužilaštvo mora reagirati na osnovu usmenog saznanja, na osnovu medijskog saopćenja da je prekršen zakon, a zakon jeste prekršen, pa da vidimo koji su to razlozi zbog čega se ta Odluka ne donosi. Javno pozivam sve ministre i skupštinske zastupnike da vidimo ko je odgovoran za ovu štetu i novonastalu situaciju, ja da se pitam zabranio bih im primanja dok se ova situacija ne riješi”, dodao je.

“Trenutno je negdje oko 1.200 migranata na području USK, bilten sigurnosti pokazuje i manju medijsku zastupljenost. Manje smo nervozni i kao građani, jer nismo i žiži javnost. Sigurnost je ugrožena. Od prvog februara nema ni sipanja goriva u službena vozila , dakle pripadnici ne mogu biti raspoređeni na svojim mjestima”, zaključio je Kljajić.
https://klix.ba/usk-u-blokadi-kljajic ... iti-stetu/

Raport, ne Klix.
Novak20

#52207 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Broj Hrvata

Sarajevo - 13.607
Tuzla 15.396
Zenica 8279

U Zenici prije rata 22 510, a 2013. 8 279, danas dabogda da ih ima 6 tisuća.

U Sarajevu prije rata 34 863, 2013. 13.607, a danas cca 11 tisuća. Tuzla je još i dobra

Dakle, samo u Sarajevu i Zenici je manje cca 40 tisuća Hrvata nego 1991. + Tuzla to je 45 tisuća manje.

Čestitam.
Str0nz
Grijem se na: Hodza > marfi

#52208 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Str0nz »

Receno da je nekima iz MZ poput Njemacke crvena linja formiranje paradrzavni institucija poput agencije za ljekove, sada je crno na bjelo da se to desava. MZ i OHR na ispitu jer se zna da Tuzilastvo nista nece uraditi, ako ne reaguju ovaj rok trajanja koji je stavio Dodik nudi priliku da se Kajganic promjeni sa glavne pozicije tuzitelja i da Pro-BiH tuziteljica dodze na njegovo mjesto za neki mjesec. SDA i DF kontrolisu procese, do njih je hoce li uraditi pravu stvar.
channel10

#52209 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by channel10 »

Str0nz wrote: 03/02/2022 18:05 Receno da je nekima iz MZ poput Njemacke crvena linja formiranje paradrzavni institucija poput agencije za ljekove, sada je crno na bjelo da se to desava. MZ i OHR na ispitu jer se zna da Tuzilastvo nista nece uraditi, ako ne reaguju ovaj rok trajanja koji je stavio Dodik nudi priliku da se Kajganic promjeni sa glavne pozicije tuzitelja i da Pro-BiH tuziteljica dodze na njegovo mjesto za neki mjesec. SDA i DF kontrolisu procese, do njih je hoce li uraditi pravu stvar.
Zar nisi pratio danasnju sjednicu Parlamenta i odradjivanje prave stvari, a uz to su i kontrolisali proces?
mo-town

#52210 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

geoxx wrote: 03/02/2022 17:14

Protjeravanje se ne mjeri bukvalno kroz broj stanovnika prije i poslije odredjenog vremena nego treba gledati svaki konkretni slucaj i konkretno mjesto.

Imas tri razloga zasto su ljudi napustali svoja rodna mjesta:

1) protjeravanje oruzjem, ubistva, prisilna deportacija

2) bojali se za vlastitu sigurnost medju pripadnicima drugog naroda i sami otisli

3) otisli jer nisu vise zeljeli zivjeti medju drugim narodom

Ima razlike jer je jedno krivicno djelo, a druga dva nisu. A bilo je svega i ne treba bukvalno gledati brojeve.
Ovo trece moras staviti kao prvi i osnovni razlog. Prema strateskim ciljevima tzv. Skupstine srpskog naroda u BiH jedan od ciljeva je bilo fizicko odvajanje od druge dvije etnicke zajednice. E sad molim da mi se objasni kako su se Srbi mogli odvojiti od ostalih tamo gdje su bili u manjini? Evo mala pomoc. Neka pogledaju na Youtube snimke iz 1996 prilikom reintegracije Sarajeva.
Da ne bude nesporazuma:
https://www.youtube.com/watch?v=ub5gUeBvfGk
I to kukavicko jaje neka se ne podmece Bosnjacima.
Sto se pak dobrog dijela hrvatskog zivlja tice, nisu Bosnjaci izmislili i provodili politiku humanog preseljena od 1992 pa nadalje. Imas i danas dobre tragove te politike (nazivanje Hrvata iz Sarajeva, Tuzle i Zenice "halal Hrvatima"; pogrdno nazivanje fratara daidzama itd.).
zlajaBHF

#52211 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zlajaBHF »

Novak20 wrote: 03/02/2022 18:05

U Sarajevu prije rata 34 863, 2013. 13.607, a danas cca 11 tisuća. Tuzla je još i dobra

Dakle, samo u Sarajevu i Zenici je manje cca 40 tisuća Hrvata nego 1991. + Tuzla to je 45 tisuća manje.

Čestitam.
Tip izjednacava pad Hrvata u Prijedoru i Sarajevu :-)
channel10

#52212 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by channel10 »

Novak je poznat kao veliki shaldzija...
pemanapemani

#52213 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

Broj Hrvata

Sarajevo - 13.607
Tuzla 15.396
Zenica 8279

Nisi, nego si rekao da Hrvata isto nedostaje sa podrucja koja su bila pod kontrolom ARBiH i VRS, a da se na podrucja pod kontrolom HVO vratilo 80-90% protjeranih.

Sad opet, isti broj protjeranih. :-)

Sarajevo, Tuzla i Zenica broj Hrvata 1996. u poredjenju sa BL, Prijedor i Derventa.

Jednostavno, nisu svugdje ARBiH i HVO bili u sukobu.

Jebi ga, pricas nebuloze u rangu J.Jerkovica.
pemanapemani

#52214 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pemanapemani »

Čestitam.
Normalno da nije za cestitanje, samo ne mogu trpiti lazi kako je Hrvatima isto u FBiH i manjem entitetu gdje su bukvalno nestali.

Po stoti put ponavljam da ovo pisem kao neko ko na svojoj kozi osjeca "ugrozu" u Sarajevu, jer u zapadnoj Hercegovini bolje znaju kako je meni od mene.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#52215 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Čestitam.
Kako je lijepo porediti kruške i jabuke.
U svim većinsko-bošnjačkom mjestima danas prema Hrvatima vlada manje-više fer odnos, dok u RS-u nijedan Hrvat ne može ni da bude portir.

Pa u jednom za Hrvate omraženom Bugojnu Hrvati imaju više prava nego bilo gdje u RS-u, a iskreno rečeno i od bilo kojeg Bošnjaka koji živi u Čapljini.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#52216 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by arman1 »

Kolinda wrote: 03/02/2022 15:23
arman1 wrote: 03/02/2022 15:18

Opet spinuješ i petljaš. Prošetaj Ljubuškim, Kiseljakom, Kreševom. Pustahija kao iz Horor filmova Muslimani i srbi pobijeni i protjerani, a hrvati bježe od "dobra". Samo kradeze uhljubima je dobro ali svaki od njih im u lijepoj im rezervnu varijantu kuća, poslovni prostor i papiri za nedaj bože da ih tužilaštvo nagazi.
Kiseljak , popis 1991.-2013. fali 1500 Bošnjaka i 1500 Hrvata......

Kreševo popis 1991.-2013. Fali 600 Bošnjaka i 600 Hrvata

O čemu ti pričaš???????
Govorim da na teritoriji koju su držali uzp je toliko blagostanje da i hrvati bježe.
Bossona

#52217 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bossona »

Čestitam.
ARBIH nije vodila niti sprovodila UZP ideolgiju etničkog čišćenja i konc logora po uzoru na HDZ i HVO na prostorima zamišljene i presuđene zločinačke HB od strane njenih izvršioca poput Dragana Čovića, koji poruči javno da se Hrvati trebaju seliti iz Sarajeva a time i drugih prostora BiH koji nije u granicama planirane Banovine Hrvatske.
Isti taj etnički čistač vlastitog naroda rije par dana iza govornice Karadžićevog brloga iskazuje ljubomorno divljenje od Hrvata i drugih nesrba očišćenoj GT.

Image

Ne sele se Hrvati samo iz Bosne već i iz oslobođene Hrvatske u kojoj nema majorizacije neprijatelja osim svojih za koje glasaju kao u Bosni četvrtu deceniju.

Ovo važi i za koalicioni tronožac u Bosni kojeg su dio kao i za sve narode i građane u daytonskoj Bosni iz koje su nakon rata iselili više svojih od Karadžića i njegovih falagi ubica.
saimidin

#52218 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by saimidin »

Bossona wrote: 03/02/2022 19:21

Čestitam.
ARBIH nije vodila niti sprovodila UZP ideolgiju etničkog čišćenja i konc logora po uzoru na HDZ i HVO na prostorima zamišljene i presuđene zločinačke HB od strane njenih izvršioca poput Dragana Čovića, koji poruči javno da se Hrvati trebaju seliti iz Sarajeva a time i drugih prostora BiH koji nije u granicama planirane Banovine Hrvatske.
A dzaba je to pricati, kad neko nece da vidi, vec prosipa propagandu, to je isto kao cetnicka prica "gdje su srbi iz sarajeva"

Pa u sarajevu gdje bi bili

Ili sto bi reko vesovic, nisu svi koji su otisli iz sarajeva cetnici, neki su samo pizde, da ne zaboravim I sljedbenici obrvana tzv cupacisaobracajnihznakova
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#52219 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Truba »

Dokle cete te vise zastarjele podatke iz posljednjeg rata iznositi
Koga briga ba to je za podforuma historija
skafiskafsnjak

#52220 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by skafiskafsnjak »

Black swan wrote: 03/02/2022 22:02 Dokle cete te vise zastarjele podatke iz posljednjeg rata iznositi
To biste vi , da se ne spominje agresorska proslost...

Ahaaa
mishic

#52221 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mishic »

archi_a wrote: 03/02/2022 12:11 Vratili se velikosrbi danas u Parlament BiH i kaže Novaković-Bursać:" mi ćemo danas glasati samo o četiri tačke koje su za nas bitne, između ostalog Gp Bratunac, o ostalom nećemo, nećemo se nikako izjašnjavati"!
To ne može neki bošnjak danas odbiti da glasa za ove 4 tačke? To ne može reći:"e nema sad odobrenja za Gp Bratunac, sad nećete nikako, ništa!"?!? Kakva nazadna velikosrpska politika :-)
I ja sam već nekoliko puta komentirao i ukazivao na ovu nevjerovatnu nelogičnost. I dalje se pitam kako je moguće da se to događa bez adekvatne reakcije s druge strane? Čuj, oni bojkotuju šta hoće, kada hoće, koliko hoće, a onda kada im se prohtije dođu glasaju samo za ono što je u interesu Rs.
Pa zar s druge strane sjede ovce?!
Jeli moguće da niko ne izgovori ili ćemo glasati o svemu ili nećemo ni o čemu. Kakav je to odnos, dođite po ono što vama treba, evo mi ćemo pomoći da to uzmete ili dobijete a to što vas nije briga ni za čim drugim, nema veze.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#52222 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Black swan wrote: 03/02/2022 22:02 Dokle cete te vise zastarjele podatke iz posljednjeg rata iznositi
Svi zahtjevi se zasnivaju na ratnim događanjima, ali "nemoj,rat je prošao"

Pa ako je to sve već historija, daj da se vratimo na predratno stanje.
kakabanja213

#52223 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kakabanja213 »

Ja do groba. Da moja djeca znaju da ti susjed moze nogom razvaliti vrata i protjerati te iz vlastite kuce. Da te moze strpati u logor ili ubiti ako mu je je ceif. Nikad vise 1993. Nikad. Kada legitimni shvate to onda moze i treci entitet sto se mene tice.
mo-town

#52224 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

Čestitam.
Ovo sto kazes "danas", bice da si ih licno brojao, je li?
Nego kad smo kod toga, koliko je Hrvata bilo u Kresevu 1991. ili 2013. a koliko danas? Prozor? Livno? Duvno? Kud isparise? I to Bosnjaci protjerali.
mo-town

#52225 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mo-town »

skafiskafsnjak wrote: 03/02/2022 22:08
To biste vi , da se ne spominje agresorska proslost...

Ahaaa
Pa ja, puj-pike ne vazi, ko nas bre zavadi i sta vec sve uz to ide.
Locked