TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
nepass1

#20101 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by nepass1 »

Opcenito koji je fazon da se u 43 stavi ips u 65 va. I sony je to radio
Je li do love ili ima nesta drugo?
Nadzornik

#20102 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

nepass1 wrote: 02/02/2022 07:32 Opcenito koji je fazon da se u 43 stavi ips u 65 va. I sony je to radio
Je li do love ili ima nesta drugo?
Pa i nema neke logike jer je IPS panel skuplji za proizvodnju i ugradnju i uz to trosi i vise energije jer IPS tehnologija zahtjeva
jace pozadinsko osvjetljenje a i cijena IPS panela je takodje veca od VA panela zbog slozene konstrukcije.
Jedini logican zakljucak je taj da su IPS paneli pretezno namjenjeni hotelima,kaficima,apartmanima,starackim domovima i drugim
javnim objektima i ustanovama a manje za privatnu upotrebu zbog velikog ugla gledanja a jeftiniji su dosta od TV uredjaja sa VA
panelom koji su premazani slojem 'X-Wide Angle' Sony i 'Ultra Viewing Angle' Samsung i koji spadaju u premium TV uredjaje i koji su
namjenjeni iskljucivo za privatnu upotrebu tj. u svoja cetiri zida i iskljucivo za svoj ceif.
mc-twin

#20103 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mc-twin »

I to je politika da na taj nacin "tjeraju" kupce da pocnu kupovati vece dijagonale. Svi to manje-rade da veci modeli imaju bolji panel ili neke dodatke koji manji nema.
Cossack

#20104 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Cossack »

Prosjek prodanih televizora veličinom u 2021. je 48.5".

https://www.statista.com/statistics/760 ... worldwide/

Toliko o velikim dijagonalama. Niko ne tjera ljude da kupuju veće dijagonale već ih marketingom i kvalitetom vrbuje da kupi njihov. Svaka prodaja je profit i samo to ih interesuje. I IPS i VA paneli imaju svoje prednost i mane ali to je davno prežvakana priča.
hopi

#20105 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hopi »

elem, kratki osvrt na samsung au8072, u dimenziji od 70 inča
Imam tv već neko vrijeme ali eto nikako da se nakanim nešta napisati, a i prošlo je neko vrijeme druženja pa taman da dam neki pregled. Elem, prvo sam htio ići na 65 dijagonalu, mislim da bi i ona fino legla, ali zbog takve akcije ovaj od 70 inča je imao ubjedljivo najbolji popust, pa je izbor pao na njega, čak i razlika u cijenu od odnosu na 65 dijagonalu je bila minmalna, tako da se "morao" ovaj kupiti od 70 :)
-elem prvo općenito dijagonala, fino je tv legao (na nosaču je), fino se uklopio u sobu, i navikao sam se na njega ne za 3 dana nego za 3 sata. I mislim da nije velik, osim ako ti soba nije 4 kvadrata i gledaš tv sa 1m udaljenosti. I svako ko je vidio tv se složio da fino legao, i nikome nije bio prevelik.
-sam tv i slika, ja sam zadovoljan skroz, manje više ono što sam očekivao kako je i pisalo po netu, pa čak i malo bolje. U svim uvjetima rada je bio skroz zadovoljavajući za moje potrebe (po danu. u mraku), uglavnom se vrtio netflix, plex, you tube, i ja vjerujem da će slika zadovoljiti većinu korisnika. va panel je, uglovi gledanja su po meni sasvim zadovoljavajući.
- tv je jako tanak, ali zato minus tv su zvučnici koji nisu pravi nego imao kao rupice slično kao kod mobitela, tako da je ipak potrebno uraditi apgrejd zvučnog sistema pa makar kroz najjeftiniji soundbar. Meni je to ok jer sam svakako htio nešto bolje tako da mi zvučnici nisu igrali nikakvu ulogu.
-daljinski, koji je smart i ima funkciju glasovnih naredbni, i blutut je pa ne amora biti direktno usmjeren prema tv-u., ali veliki minus je što nema tipke s brojkama. Ja stvarno ne razumijem šta su im smetale brojke, valjda da bude manji, ali po meni to nije nikakva prednost pa ne nosim daljinski u džepu pa da mi smeta ako je velik. Po meni je daljinski neupotrebljiv ko nema reciver (tj.ko gleda tv preko kartice) jer stvarno ne vidim kako ćeš tražiti kanale, ali eto i tu ima alternativa-kupovina ovih običnih daljinskih, ima ih tipskih za svaki tv. Daljinski dobiva ocjenu 2 od 10, da nije smart dobio bi 1.
-što se tiče sistema, konekcije, tu sve radi kako treba nema problema s aplikacijama, sve brzo otvara.

sve u svemu ja sam zadovoljan, u tom cjenovnom rangu ja sam išao na opciju nekog hajmo reći srednjeg ranga tv-a a što veće dijagonale, možda će neko radije uzeti bolji tv a manji (recimo 55") za slične pare.
artur morgan

#20106 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by artur morgan »

Kratki osvrt na LG C1 55"

Imam ga oko 20-tak dana. Nakon što sam ga kupio dobio koronu, tako da sam ga mogao u izolaciji malo više koristiti. Iskreno, ništa slično do sada nisam imao i ispunio je sva moja očekivanja.

Većinom sam gledao Netflix, u zadnje vrijeme seriju The Witcher, dosta je kompjuterizovana, a bez obzira na to dolby vision prikaz je fantastičan u toj seriji. Gledao seriju Stay close, koja nije zamišljena kao vizuelno fantastična serija, ali me oduševio dolby vision prikaz ove serije na ovom TV-u. Pogledao sam ponovo film The Revenant, koji nije u dolby vision-u ali je sjajan film za svaki oled TV. Jedan od najboljih za prikaz na oledima. Obavezan film za gledanje na oled panelima.

Treba malo vremena navići se na oled TV. Nema blještavila, prenaglašenih drečavih boja, prenaglašenog isijavanja, i prikaz izgleda dosta prirodnije. Za oči je dosta ugodniji za gledanje, i to sam čitao prije kupovine i istina je definitivno to sam prvo primjetio. TV ima razne prikaze slike zavisno šta se gleda, i vidi se razlika, i nudi dosta mogućnosti da se prilagodi vlastitim potrebama ali u suštini nešto posebno više se ne može dobiti iako na youtube ima dosta tutorijala kako se radi.

Zvuk je jako dobar, i mislim da niko neće imati potrebu nešto nadograđivati osim ljudi koji želi vrhunsko ozvučenje cijele prostorije. Vrlo je brz TV, OS mu radi skoro pa momentalno brzo i bez greške, kao da je PC, redovno se ažurira, i aplikacije rade bez greške.

Treba biti pažljiv jer je jako tanak ekran, i čistiti ga bez upotrebe hemijskih tekućina. Daljinski je multifukcionalan, i još jedan plus ovog TV-a. Glasnovne naredbe, plus radi slično kao " miš " na pc-u.

Nemam još PS 5 a i to je u planu za kupiti jer je ovaj Tv po rezencijama jedan od najboljih TV za konzole jer ima 4x hdmi 2.1 120 Hz. Probao sam spojiti PS 4 koji imam ali nije mi se nešto svidjelo jer PS 4 je na 60 hz, sa hd prikazom, hdr opcijom koju sam podesio, bolje je nego na samsugovom tv-u koji imam, ali nije drastična razlika zbog limita same ps4 konzole.

Tv osvježava piksele kako se to već zove, nakon gašenje ako se gleda duže od 2 sata, i to sam radi i zato mora biti uvijek na napajanju ali to je uvijek sa svakim tv-om. Ima opcije za sprečavanje burn in-a ( fiksni logo izblijedi, screen saver ako se sadržaj pauzira, i sl. ) ali je to rizik koji svako mora prihvatiti. Po meni nije najbolji izbor za dugo gledanje npr. kablovske televizije jer testovi pokazuju da u tom slučaju postoji šansa za burn in kod onih fiksnih elemenata tipa logo. Neki ga koriste i kao monitor za pc, što bi trebalo biti pogubno ali se dobro drži, te nakon godinu dana nije se ništa pojavilo po recenzijama.

Sve u svemu, idealan TV za gledanje filmova, serija u mračnijim prostorima, i umjereno igranje na PS5 konzoli, ko je ima. Vrijedi svake pare.... :-D

Ovo je na prvu što sam se mogao sjetiti.
Tabijat

#20107 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Tabijat »

artur morgan wrote: 03/02/2022 12:25 ...

Većinom sam gledao Netflix, u zadnje vrijeme seriju The Witcher, dosta je kompjuterizovana, a bez obzira na to dolby vision prikaz je fantastičan u toj seriji. Gledao seriju Stay close, koja nije zamišljena kao vizuelno fantastična serija, ali me oduševio dolby vision prikaz ove serije na ovom TV-u. Pogledao sam ponovo film The Revenant, koji nije u dolby vision-u ali je sjajan film za svaki oled TV. Jedan od najboljih za prikaz na oledima. Obavezan film za gledanje na oled panelima.

...
Preporuka (gledao si Witchera i kažeš da ti se sviđa), pogledaj seriju Wheel of Time (nije Netflix nego Amazon Prime ali ima i na torrentima, i to 4k)...
Amazon nije štedio para. Serija je prelijepa, lokacije snimanja Češka, Hrvatska, Slovenija. Ima jako puno arealnih snimaka planina (podsjeća me jako na LOTR u tom smislu), kao i kompjuterizovanih čudovišta kao u Witcheru. Svakako vrijedi pogledati, pogotovo na novom TVu :)

(izvinjavam se svima na offtopicu :kiss: )
artur morgan

#20108 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by artur morgan »

Tabijat wrote: 03/02/2022 13:06
artur morgan wrote: 03/02/2022 12:25 ...

...
Preporuka (gledao si Witchera i kažeš da ti se sviđa), pogledaj seriju Wheel of Time (nije Netflix nego Amazon Prime ali ima i na torrentima, i to 4k)...
Amazon nije štedio para. Serija je prelijepa, lokacije snimanja Češka, Hrvatska, Slovenija. Ima jako puno arealnih snimaka planina (podsjeća me jako na LOTR u tom smislu), kao i kompjuterizovanih čudovišta kao u Witcheru. Svakako vrijedi pogledati, pogotovo na novom TVu :)

Hvala na preporuci :) , gledat će se sigurno :-D

Sorry za off...
tutku

#20109 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by tutku »

Pratim diskusiju od ranije i primijetio sam da je nekoliko forumaša imalo sličan upit, pa možda da podijele i svoja iskustva sa izborima koji su napravili. Tražim TV za spavaću sobu, zbog prostornog ograničenja adekvatan mi je kao najveći 43'' TV, a cjenovno sam izbor ograničio na do 1000KM, pa imam neke dileme između:

https://www.ekupi.ba/bs/Elektronika/Tel ... K000381705
https://www.ekupi.ba/bs/Elektronika/Tel ... K000411810
https://www.ekupi.ba/bs/Elektronika/Tel ... K000381706
https://www.ekupi.ba/bs/Elektronika/Tel ... K000343738

Prema nekim iskustvima i reviews koje sam uspio primijetiti Hisense se čini kao best-buy, no možda neko ima i drugačija iskustva i preporuke. U kontekstu tehnologije, čini mi se da je ovaj Sony model najslabiji, dok je možda ovaj Samsung QLED ispred ostalih komparativno gledajući.

Hvala svima na utiscima i slobodno predložite i neka druga rješenja :thumbup:
Nadzornik

#20110 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

hopi wrote: 02/02/2022 21:21
-daljinski, koji je smart i ima funkciju glasovnih naredbni, i blutut je pa ne amora biti direktno usmjeren prema tv-u., ali veliki minus je što nema tipke s brojkama. Ja stvarno ne razumijem šta su im smetale brojke, valjda da bude manji, ali po meni to nije nikakva prednost pa ne nosim daljinski u džepu pa da mi smeta ako je velik. Po meni je daljinski neupotrebljiv ko nema reciver (tj.ko gleda tv preko kartice) jer stvarno ne vidim kako ćeš tražiti kanale, ali eto i tu ima alternativa-kupovina ovih običnih daljinskih, ima ih tipskih za svaki tv. Daljinski dobiva ocjenu 2 od 10, da nije smart dobio bi 1.
Imas TV vec neko vrijeme ali izgleda da nisi upoznat sa svim mogucnostim njegovog daljinskog.
I meni je trebalo odredjeno vrijeme da ga potpuno istrazim i da se zacudim njegovim mogucnostima jer sve sto si ti nabrojao
kao nedostatke taj daljinski posjeduje,kanali se traze i prebacuju u nekoliko skundi kratkim pritiskom na dugme gdje se
prebacuju kanali a zatim kratki klik na onaj veliki krug na daljinskom na lijevo i u par sekundi skrolenujes na zeljeni kanal i kratki
klik u sredistu okruglog dugmeta dobijas zeljeni kanal,na istom mjestu mozes sortirati kanale.
Duzim pritiskom na dugme za prebacivanje kanala se dobija pregled programa na svim kanalima.
Zatim gore na daljinskom gdje pise 1,2,3 i tri boje dobijas brojeve kojim takodje mozes birati kanale,zatim tu je teletext,potom
tu su i tri razlicite boje kojim pristupas skrivenom sadrzaju nekog kanala,svaka boja ima razlicitu funkciju tj. sadrzaj nekog kanala,
njegovu videoteku,emisije,filmove itd.
Ima tog jos koliko hoces,istrazi sam malo... :-D

Na kraju,ako nekome ovo izgleda komplikovano uvijek imas na raspolaganju da na mobitelu instaliras APP Samsung smartthings sa
kojom mozes sve na svom TV uredjaju,moze ti sluziti i kao daljinski,na njoj mozes vidjeti broj radnih sati svog TV-ea i jos
mnogo toga:

https://play.google.com/store/apps/deta ... l=de&gl=US
Nadzornik

#20111 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

tutku wrote: 03/02/2022 14:00 Pratim diskusiju od ranije i primijetio sam da je nekoliko forumaša imalo sličan upit, pa možda da podijele i svoja iskustva sa izborima koji su napravili. Tražim TV za spavaću sobu, zbog prostornog ograničenja adekvatan mi je kao najveći 43'' TV, a cjenovno sam izbor ograničio na do 1000KM, pa imam neke dileme između:

Prema nekim iskustvima i reviews koje sam uspio primijetiti Hisense se čini kao best-buy, no možda neko ima i drugačija iskustva i preporuke. U kontekstu tehnologije, čini mi se da je ovaj Sony model najslabiji, dok je možda ovaj Samsung QLED ispred ostalih komparativno gledajući.

Da taj Samsung Q60A od 43 inca je najbolji od tih koje si predlozio,tu nema dileme,do duse vidi se i po cijeni... :-D
tutku

#20112 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by tutku »

Nadzornik wrote: 03/02/2022 14:52
tutku wrote: 03/02/2022 14:00 Pratim diskusiju od ranije i primijetio sam da je nekoliko forumaša imalo sličan upit, pa možda da podijele i svoja iskustva sa izborima koji su napravili. Tražim TV za spavaću sobu, zbog prostornog ograničenja adekvatan mi je kao najveći 43'' TV, a cjenovno sam izbor ograničio na do 1000KM, pa imam neke dileme između:

Da taj Samsung Q60A od 43 inca je najbolji od tih koje si predlozio,tu nema dileme,do duse vidi se i po cijeni... :-D
Hvala ti druže. Možie li ovom Q60A parirati Samsung AU7100?
typeOnegative

#20113 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by typeOnegative »

artur morgan wrote: 03/02/2022 13:45
Tabijat wrote: 03/02/2022 13:06

Sorry za off...

Ako niste gledali preporučujem vam " Marco Polo" na netflixu, dugo je bila 'benchmark' za Dolby Vision ' :thumbup:
Last edited by typeOnegative on 03/02/2022 15:06, edited 1 time in total.
Nadzornik

#20114 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

artur morgan wrote: 03/02/2022 13:45

Sorry za off...
Jos da LG C1 ima HDR1O+ koji su Samsung i Amazon prime osmislili i kreirali ugodjaj bi bio potpun... :thumbup:
Nadzornik

#20116 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

tutku wrote: 03/02/2022 15:00

Hvala ti druže. Možie li ovom Q60A parirati Samsung AU7100?
AU8000 i moze a AU7100 i nije bas u tom rangu.

Q60A vs AU8000

https://www.rtings.com/tv/tools/compare ... shold=0.10

TU7000 vs AU8000

https://www.rtings.com/tv/tools/compare ... shold=0.10
tutku

#20117 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by tutku »

Hvala bower, imam u dnevnoj sobi već philips i nisam baš zadovoljan, no svakako i ovaj pogledam..
bower

#20118 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bower »

@tutku

A koji model..?
hopi

#20119 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hopi »

Nadzornik wrote: 03/02/2022 14:40
hopi wrote: 02/02/2022 21:21
Imas TV vec neko vrijeme ali izgleda da nisi upoznat sa svim mogucnostim njegovog daljinskog.
I meni je trebalo odredjeno vrijeme da ga potpuno istrazim i da se zacudim njegovim mogucnostima jer sve sto si ti nabrojao
kao nedostatke taj daljinski posjeduje,kanali se traze i prebacuju u nekoliko skundi kratkim pritiskom na dugme gdje se
prebacuju kanali a zatim kratki klik na onaj veliki krug na daljinskom na lijevo i u par sekundi skrolenujes na zeljeni kanal i kratki
klik u sredistu okruglog dugmeta dobijas zeljeni kanal,na istom mjestu mozes sortirati kanale.
Duzim pritiskom na dugme za prebacivanje kanala se dobija pregled programa na svim kanalima.
Zatim gore na daljinskom gdje pise 1,2,3 i tri boje dobijas brojeve kojim takodje mozes birati kanale,zatim tu je teletext,potom
tu su i tri razlicite boje kojim pristupas skrivenom sadrzaju nekog kanala,svaka boja ima razlicitu funkciju tj. sadrzaj nekog kanala,
njegovu videoteku,emisije,filmove itd.
Ima tog jos koliko hoces,istrazi sam malo... :-D

Na kraju,ako nekome ovo izgleda komplikovano uvijek imas na raspolaganju da na mobitelu instaliras APP Samsung smartthings sa
kojom mozes sve na svom TV uredjaju,moze ti sluziti i kao daljinski,na njoj mozes vidjeti broj radnih sati svog TV-ea i jos
mnogo toga:

https://play.google.com/store/apps/deta ... l=de&gl=US
Druže nadzorniče, hvala na pojašnjenju, meni je sve to jasno. Da se razumijemo, meni ko meni je daljinski ok, sve što mi treba imam, međutim ja sam htio više kao upozorenje napisati za buduće kupce samsung tva koji imaju ovaj daljinski. Pogotovo se to odnosi na starije ljudi koji neće i možda ne žele koristiti daljinski na taj način i dodatno si komplikovati biranje kanala, I na ljude koji nemaju resiver neko karticu koriste. Kod mene je resiver, tj onaj kao box od bh telecoma I naravno listam kanale preko daljinskog od boxa koji ima brojke.
Neko će lupam roditeljima kupiti tv, neće ni pogledati koji je daljinski I eto odmah otpora prema tome, znam po mojim roditeljima jbg. Daj ti meni daljinski I da ja pritisnem 3 I da on meni prebaci na 3. Ali eto kažem nije ni to problem, vidio sam ima daljinski obični za Samsung TV, nekih 10KM je.
A opet kažem, ne vidim nikakvu prednost izbacivanja brojki sa daljinskog, pa jbt ne nosim ga u džepu pa da kažem e vidi kako mi fino stane kako je malen i lagan daljinski.
Nadzornik

#20120 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

hopi wrote: 03/02/2022 16:32
Druže nadzorniče, hvala na pojašnjenju, meni je sve to jasno. Da se razumijemo, meni ko meni je daljinski ok, sve što mi treba imam, međutim ja sam htio više kao upozorenje napisati za buduće kupce samsung tva koji imaju ovaj daljinski. Pogotovo se to odnosi na starije ljudi koji neće i možda ne žele koristiti daljinski na taj način i dodatno si komplikovati biranje kanala, I na ljude koji nemaju resiver neko karticu koriste. Kod mene je resiver, tj onaj kao box od bh telecoma I naravno listam kanale preko daljinskog od boxa koji ima brojke.
Neko će lupam roditeljima kupiti tv, neće ni pogledati koji je daljinski I eto odmah otpora prema tome, znam po mojim roditeljima jbg. Daj ti meni daljinski I da ja pritisnem 3 I da on meni prebaci na 3. Ali eto kažem nije ni to problem, vidio sam ima daljinski obični za Samsung TV, nekih 10KM je.
A opet kažem, ne vidim nikakvu prednost izbacivanja brojki sa daljinskog, pa jbt ne nosim ga u džepu pa da kažem e vidi kako mi fino stane kako je malen i lagan daljinski.
Ja sam se na svoje daljinske navikao,ne bih mogao sad preci na obicni daljinski.. :D

Image
vojopd

#20121 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by vojopd »

Ala de ocisti to malo 😂
hopi

#20122 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hopi »

Hah 3 takva daljinska mene već srklet uhvatio, :-D
Nego može li se recimo podesiti da tipka Rakuten tv pokreće nešto drugo, recimo jubito?
adsubzero

#20123 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by adsubzero »

hopi wrote: 03/02/2022 18:40 Hah 3 takva daljinska mene već srklet uhvatio, :-D
Nego može li se recimo podesiti da tipka Rakuten tv pokreće nešto drugo, recimo jubito?
Ima aplikacija button mapper (ili remapper)
Poletio sam pod pretpostavkom da je android :D
Nadzornik

#20124 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

hopi wrote: 03/02/2022 18:40 Hah 3 takva daljinska mene već srklet uhvatio, :-D
Moze,dodaj ovo dolje u svoju konfiguraciju i evo detaljnog vodica sta i kako,nije komplikovano... :)

"keys" : {"INFORMATION": "KEY_HOME"}

https://plugins.hoobs.org/plugin/homebr ... tizen#keys
Nadzornik

#20125 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Nadzornik »

vojopd wrote: 03/02/2022 18:25 Ala de ocisti to malo 😂
Cisto je to,nemoj sliku da zumujes na mobitelu... :-D
Post Reply