Vakcine - iskustva

Moderator: O'zone

Locked

Hocete li se vakcinisati protiv COVID-a koliko god puta bude trebalo?

-DA, naravno kad god kazu strucnjaci da treba i koliko god puta tu sam
89
30%
-NE, primio sam 2 doze i dosta od mene
62
21%
-NE, primio sam 3 ili primit cu uskoro trecu dozu i dosta od mene
48
16%
-NISAM se nikako vakcinisao protiv covida niti planiram
102
34%

Total votes: 301

MMM1977

#4901 Re: Vakcine - iskustva

Post by MMM1977 »

suspect_zero wrote: 31/01/2022 00:50
MMM1977 wrote: 31/01/2022 00:48

Mislim da bolje i opremljenije nećeš naći. Ali ako je srce u pitanju insistiraj na dr. Tawilu, da ne ostane samo na internisičkom pregledu, čovjek je jako temeljit.
Hvala još jednom :)
Molim :thumbup:
KraljicaIzJajca

#4902 Re: Vakcine - iskustva

Post by KraljicaIzJajca »

channel10 wrote: 30/01/2022 17:02
KraljicaIzJajca wrote: 30/01/2022 16:57

Forumašica @Zoya je imala identičan problem nakon boostera. Nadam se da je i njoj ista reakcija napokon nestala.
Mnogi su imali i nakon prve i druge vakcine Pfizera. Cak je trajalo i po mjesec dana(otok i bol,ne bas mala bol).
Grozna reakcija :run:
Benjo34

#4903 Re: Vakcine - iskustva

Post by Benjo34 »

Antivakserima razni unosi na forumima daju samo "vjetar u leđa". Činjenica je samo da ne znamo kako neko može odreagovati na vakcinu ali to je rizik kojeg mora svako od nas preuzeti. U svakom slučaju i nakon vakcinacije, moja preporuka je da svi se zaštite maksimalno, maska, pranje ruku itd itd.

Primjer iz nažalost meni bliske familije. Osoba u 50 tim godinama, potpuno zdrava, redovno kontrolisanog zdravlja. Prva doza Pfizera ok, druga doza, katastrofa, ugrušci i još kojekakvih nuspojava. Uspješno zaliječeno nakon 2 mjeseca. Nedavno, pozitivan, nakon par dana kreću komplikacije. Prije par dana, rahmetlija, nažalost.

Poenta mog posta, iz primjera meni jako jako bliske i drage osobe je, i nakon vakcinisanja, držite rastojanje, nosite masku, izbjegavajte veća okupljanja. Vakcinisanjem ne mozes izbjeci zarazu.
Naslovnica

#4904 Re: Vakcine - iskustva

Post by Naslovnica »

Benjo34 wrote: 31/01/2022 08:12 Antivakserima razni unosi na forumima daju samo "vjetar u leđa". Činjenica je samo da ne znamo kako neko može odreagovati na vakcinu ali to je rizik kojeg mora svako od nas preuzeti. U svakom slučaju i nakon vakcinacije, moja preporuka je da svi se zaštite maksimalno, maska, pranje ruku itd itd.

Primjer iz nažalost meni bliske familije. Osoba u 50 tim godinama, potpuno zdrava, redovno kontrolisanog zdravlja. Prva doza Pfizera ok, druga doza, katastrofa, ugrušci i još kojekakvih nuspojava. Uspješno zaliječeno nakon 2 mjeseca. Nedavno, pozitivan, nakon par dana kreću komplikacije. Prije par dana, rahmetlija, nažalost.

Poenta mog posta, iz primjera meni jako jako bliske i drage osobe je, i nakon vakcinisanja, držite rastojanje, nosite masku, izbjegavajte veća okupljanja. Vakcinisanjem ne mozes izbjeci zarazu.
Pa upravo si evo i ti dao antivakserima vjetar u leđa. :-)
Neko jednostavno ne želi da preuzima taj rizik koji spominješ, a pogotovu da kroz raznorazne represije i sankcije bude primoravan na ga preuzme, i pogotovu ako spada u grupu koja i statistički ima minimalnu šansu od lošeg ishoda.
Poenta tvog posta je da vakcinisanjem preuzimaš rizik od "katastrofa reakcija, ugrušaka i još kojekakvih nuspojava", da vakcinisanjem ne možeš izbjeći zarazu, a poneko ne može izbjeći ni smrt.
djana h

#4905 Re: Vakcine - iskustva

Post by djana h »

channel10 wrote: 30/01/2022 17:02

Forumašica @Zoya je imala identičan problem nakon boostera. Nadam se da je i njoj ista reakcija napokon nestala.
Mnogi su imali i nakon prve i druge vakcine Pfizera. Cak je trajalo i po mjesec dana(otok i bol,ne bas mala bol).
Jeste, mogu potvrditi i iz ličnog primjera, nažalost. Nakon prve, a i druge doze Pfizera jak bol, ravan boli ukliještenog živca.
Samo što je nakon druge doze trajalo dosta kraće, intenzitet isti.
Zašto su reakcije tako jake, ne znam i već se bojim treće doze, ako budem morala da je primim. Kao malo dijete :lol:
Trappist

#4906 Re: Vakcine - iskustva

Post by Trappist »

Benjo34 wrote: 31/01/2022 08:12 Antivakserima razni unosi na forumima daju samo "vjetar u leđa". Činjenica je samo da ne znamo kako neko može odreagovati na vakcinu ali to je rizik kojeg mora svako od nas preuzeti. U svakom slučaju i nakon vakcinacije, moja preporuka je da svi se zaštite maksimalno, maska, pranje ruku itd itd.

Jedan od cudnijih postova na temi. Tvoja preporuka je znaci da se zastitimo, maska, distanca, vakcina, i onda ako umremo od covida jebiga, desi se. Znaci nema povratka na normalan zivot ?
Benjo34

#4907 Re: Vakcine - iskustva

Post by Benjo34 »

Trappist wrote: 31/01/2022 10:09

Jedan od cudnijih postova na temi. Tvoja preporuka je znaci da se zastitimo, maska, distanca, vakcina, i onda ako umremo od covida jebiga, desi se. Znaci nema povratka na normalan zivot ?
Ne nego sam primjetio da se mnogi opiru i pišu kako su vakcinisani pa zaraženi. Zaboravljaju da vakcinisanjem se ne zaustavlja širenje. Treba se vakcinisati ali ne gubiti fokus na ostalim mjerama, držanje distanice i maska. Treba se truditi da ne dođe do toga da se zaraziš ( koliko je to danas uopšte moguce). Vakcinisati se, i imati stav da je tim riješeno sve je skroz pogrešno, uvijek možeš biti među onih par procenata što izvuku deblji kraj.
Trappist

#4908 Re: Vakcine - iskustva

Post by Trappist »

Benjo34 wrote: 31/01/2022 11:36

Ne nego sam primjetio da se mnogi opiru i pišu kako su vakcinisani pa zaraženi. Zaboravljaju da vakcinisanjem se ne zaustavlja širenje. Treba se vakcinisati ali ne gubiti fokus na ostalim mjerama, držanje distanice i maska. Treba se truditi da ne dođe do toga da se zaraziš ( koliko je to danas uopšte moguce). Vakcinisati se, i imati stav da je tim riješeno sve je skroz pogrešno, uvijek možeš biti među onih par procenata što izvuku deblji kraj.
Ok. Onda tom logikom nikad necemo pobijediti virus i do kraja zivota cemo drzati distancu i nositi maske ?
Ateista

#4909 Re: Vakcine - iskustva

Post by Ateista »

Sve je to ok ali sa naglaskom na to KO ZELI da se cuva, jer vecina zeli nornalno da zivi bez bilo kavih ogranicenja i spremni su preuzeti taj mali rizik. Ko nije spreman ima pravo da sjedi u kuci i izbjegava okupljanja, kad bas mora izaci da nosi masku sa filterom i vizir, ali nema pravo da pametuje drugima i ocekuje da se svi tako ponasaju.
Ateista

#4910 Re: Vakcine - iskustva

Post by Ateista »

Trappist wrote: 31/01/2022 12:54

Ok. Onda tom logikom nikad necemo pobijediti virus i do kraja zivota cemo drzati distancu i nositi maske ?
Neko vjerovatno i hoce, jer jasno je da virus nece nestati.
tako to

#4911 Re: Vakcine - iskustva

Post by tako to »

Ja, supruga, sestra, zet, moji roditelji, nekoliko kolega, 10ak prijatelja i njihove porodice. Svi primili 3 boce, apsolutno nije bilo nikakvih nuspojava nakon trece (Pfizer). Nakon druge su roditelji bili malaksali jedan dan, a jedan prijatelj je poslije prve (AZ) imao jaku temperaturu i onesvijestio se, ali nakon 24h je bio kao nov. Drugu i trecu nije ni osjetio.
Uglavnom na nekih 30ak osoba i 90 vakcina, skroz blage nuspojave. S druge strane, znam bar 10ak slučajeva ljudi koji su umrli od Covida, a bili zdravi i mlađi od 60 godina.
Što se mene tiče, može boca svake godine, samo da ne bude više restrikcija. :)
-baksuz-

#4912 Re: Vakcine - iskustva

Post by -baksuz- »

Prije 2 sata se vakcinisao trećom dozom u Domu zdravlja Stari Grad. Poslije dva Pfizera,odabrao Modernu. Za sad nikakvih nus pojava nema,ni ruka ne boli... Doduše ni nakon oba Pfizera nisam imao nikakvih problema osim bola od uboda igle...
sumirprimus

#4913 Re: Vakcine - iskustva

Post by sumirprimus »

20ak dana poslije trece doze, razbolim se kao pas, testovi, hu ha vuna,
gripa.. posle svega :lol: :-)
akcija007

#4914 Re: Vakcine - iskustva

Post by akcija007 »

Vakcinisan s tri doze u KS. I u Njemackoj mi odbili u par apoteka izdati Eu covid potvrdu jer nemam naljepnice o serijama doza. Samo za drugu dozu imam naljepnicu a za prvu i trecu nemam vec samo rucno upisani broj serije.
Kaze da ima jako puno falsifikata iz ex yu zemalja i boji se izdati bez naljepnica serija, bez obzira na qr kod.
Piaty

#4915 Re: Vakcine - iskustva

Post by Piaty »

Pozdrav.

Da li neko zna dobijaju li se sada kod nas validne potvrde o vakciniciji? Prve dvije doze sam primio van Bosne pa bih trecu primio u Bosni. Da ne idem dzaba vani ako smo i mi poceli izdavati te certifikate sa qr kodom.

Pitam prije svega zbog eventualnog ulaska u EU nekada na ljeto.
laik1981

#4916 Re: Vakcine - iskustva

Post by laik1981 »

Piaty wrote: 03/02/2022 08:37 Pozdrav.

Da li neko zna dobijaju li se sada kod nas validne potvrde o vakciniciji? Prve dvije doze sam primio van Bosne pa bih trecu primio u Bosni. Da ne idem dzaba vani ako smo i mi poceli izdavati te certifikate sa qr kodom.

Ne jos, ali trebalo bi ubrzo..
Piaty

#4917 Re: Vakcine - iskustva

Post by Piaty »

laik1981 wrote: 03/02/2022 08:38

Ne jos, ali trebalo bi ubrzo..
Hvala
druzeljubiva

#4918 Re: Vakcine - iskustva

Post by druzeljubiva »

...Bosna i Hercegovina za svoje građane još nema jedinstvene Covid potvrde sa QR kodom koje će biti međunarodno priznate. Da li ćemo pokrenuti ovaj projekat biće poznato sutra, kada je u Sarajevu zakazana konferencija u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

- Nakon sastanka Konferencije za oblast zdravstva (ministrica civilnih poslova, entitetski ministri zdravstva i šef odjela nadležnog za zdravstvo Brčko distrikta), informisaćemo javnost o dogovorenom, kazala je kratko glasnogovornica Zorica Rulj....

Oslobođenje, 03.02.2022.
Ateista

#4919 Re: Vakcine - iskustva

Post by Ateista »

Koliko ja znam mozes sa nasim potvrdama putovati, ali je upitno hoces li moci uci u kafic ili restoran.
BijesniPuz

#4920 Re: Vakcine - iskustva

Post by BijesniPuz »

Moze se putovati i uglavnom uz licni dokument i dopuste ulazak svugdje u radnje ili restorane - kafice.- hotele.

Potvrde kod nas jos uvijek izdaju Kantoni a ne drzava. malo je problematicno ali nije nemoguce putovati s njima.
AKo imas priliku, u svakom slucaju daj i trecu dozu negdje vani.. Bar si miran
Ateista

#4921 Re: Vakcine - iskustva

Post by Ateista »

Samo napomena, u nekim drzavama EU traze tri vakcine za ulazak u restorane i kafice, da ne bude iznenadjenja, ili dvije doze plus PCR svaka dva dana.
Lily1234

#4922 Re: Vakcine - iskustva

Post by Lily1234 »

Lily1234 wrote: 30/01/2022 14:05 Da se mi ipak vratimo opet temi? :D

Moje iskustvo sa vakcinom:
Primila sam booster prije deset dana... Sve tri vakcine od Biontech/Pfizer...

Prvu noć nakon vakcinacije sam imala drhtavicu uz blago povišenu temperaturu (37,6°C).
Ujutro primjetila otok i bol ispod pazuha... Taj otok limfnih čvorova se držao sedmicu dana. Bilo je nezgodno, jer konstantno osjetiš blagi bol ispod pazuha... Dok hodaš, sjediš, spavaš...

Sad je opet sve ok, hB. :)
Da, da... Pročitala sam njeno iskustvo... Pomoglo mi je, da se ne uspaničim... :lol:
KraljicaIzJajca

#4923 Re: Vakcine - iskustva

Lily1234 wrote: 03/02/2022 14:36

Da, da... Pročitala sam njeno iskustvo... Pomoglo mi je, da se ne uspaničim... :lol:

Nadam da ste obje oporavljene. :kiss: :kiss:
Lily1234

#4924 Re: Vakcine - iskustva

Post by Lily1234 »

KraljicaIzJajca wrote: 03/02/2022 14:45
Lily1234 wrote: 03/02/2022 14:36

Hvala Bogu, super se osjećam... :kiss:
KraljicaIzJajca

#4925 Re: Vakcine - iskustva

Lily1234 wrote: 03/02/2022 14:47
KraljicaIzJajca wrote: 03/02/2022 14:45

Hvala Bogu, super se osjećam... :kiss:
Lijepa vijest :kiss: :-D
Locked